Ingenieurs van Virginia Tech in de Verenigde Staten hebben een sonarsysteem gebouwd dat is geïnspireerd op de vleermuizensoort hoefijzerneus om te worden toegepast in robots. De onderzoekers denken zo uiteindelijk een efficiëntere en kleinere sonar te kunnen maken.
Een prototype van het systeem werd woensdag gepresenteerd tijdens de 169e bijeenkomst van de Acoustical Society of America. Het uiteindelijke systeem moet vergelijkbare precisie bieden als geavanceerde professionele sonar-arrays, maar met een fractie van het verbruik en met aanzienlijk minder onderdelen. Het systeem is gebaseerd op het biologische echolocatiesysteem van de hoefijzerneus. De hoefijzerneus is een vleermuizenfamilie die jaagt in dicht beboste omgevingen, waardoor het dier gebruik moet maken van zeer precieze en snelle echolocatie.
De onderzoekers gaan niet over één nacht ijs. Hoofdonderzoeker Rolf Mueller is al enkele jaren bezig met onderzoek aan vleermuizen en in het bijzonder de hoefijzerneus om op den duur een goede echolocatietechnologie te ontwikkelen voor robots. De hoefijzerneus blijkt over goede echolocatie te beschikken, doordat de neus van het dier bijna twee keer zo lang is als die van andere vleermuizen. Hij gebruikt die neus om echolocatiesignalen te richten. De diertjes gebruiken de frequentiespecifieke eigenschappen van verschillende toonhoogten door de fysieke eigenschappen van oren en neus aan te passen. Dat wisselen gebeurt in tienden van seconden, tot drie keer zo snel als een mens met de ogen kan knipperen.
Door de dieren te filmen en zo de bewegingen vast te leggen met hogesnelheidscamera's, kon goed gevolgd worden hoe de vleermuizen hun oren van vorm veranderen. Met laser-dopplermetingen die snelheid kunnen meten, kon ook vastgelegd worden hoe de dieren hun neus vervormen.
Het door de ingenieurs gebouwde systeem bootst de vleermuis na met een zender en twee ontvangstkanalen voor het geluid. Door enkele van de basisbewegingen van de oren en de neus van de vleermuis na te bootsen, kan de robot de richting bepalen.
Philip Caspers/Virginia Tech