'Facebook wil content van kranten en tijdschriften doorplaatsen'

Facebook zou afspraken hebben gemaakt met enkele grote mediabedrijven voor het plaatsen van hun content op de sociale-netwerksite. In ruil daarvoor krijgen de bedrijven die hun content plaatsen in sommige gevallen alle advertentie-inkomsten.

Dat stelt het doorgaans goed ingevoerde The Wall Street Journal op basis van zijn bronnen. Het zou gaan om de Instant Articles-functionaliteit die eerder al in geruchten verscheen, maar nog niet openbaar is gemaakt. Hiermee moet content van mediabedrijven direct op Facebook worden gepost, zodat gebruikers niet eerst naar de site van de makers hoeven te gaan. Dit moet tijd besparen doordat er niet gewacht hoeft te worden op soms traag ladende websites.

Om contentmakers warm te maken voor het direct publiceren van content op de site biedt Facebook een groter deel van de advertentie-inkomsten aan. Als de uitgevers zelf de advertenties verkopen mogen ze zelfs alle inkomsten houden, zo staat in de opgestelde plannen volgens The Wall Street Journal. Mocht Facebook de advertenties verkopen dan wil het 30 procent van de opbrengst. Hoe de advertentiemogelijkheden er precies uit komen te zien is nog niet duidelijk.

Het voordeel van de uitgevers is dus dat zij meer opbrengsten hebben, terwijl Facebook hoopt dat gebruikers meer tijd op de site spenderen, aldus de zakenkrant. Wel lopen kranten en tijdschriften het risico dat er minder bezoekers naar hun site komen. Mogelijk gaat Instant Articles al volgende maand in. Er zouden contracten zijn gesloten met The New York Times, Buzzfeed, National Geographic en nog een aantal andere contentmakers. Omdat er volgens The Wall Street Journal nog steeds gesprekken gaande zijn kan de lanceringsdatum nog veranderen.

Facebook

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

03-05-2015 • 01:44

31

Reacties (31)

31
31
22
1
0
0
Wijzig sortering
En welke artikels verschijnen er dan? Moet je eerst de pagina 'liken' van een krant voor je het nieuws te zien krijgt of wordt het een aparte (media)lijst?

Zelf gebruik ik Facebook steeds minder, omdat het 'nieuws' steeds eenzijdiger wordt. Eli Pariser beschrijft dit mooi in zijn boek "The Filter Bubble'. Facebook houdt bij het samenstellen van je nieuwsoverzicht rekening met een aantal parameters zoals het aantal likes van een persoon/pagina, het aantal comments en je voorkeuren in het verleden. Dat betekent dat Facebook (of andere sociale media) steeds beter weet welke content het je moet voorschotelen, je ziet dus meer zaken die je 'leuk' vindt. Op het eerste zicht lijkt dat handig natuurlijk tot je wat verder gaat nadenken. Het interessante van klassieke media (kranten, journaal op tv, magazines) is dat de inhoud geselecteerd is door journalisten en je allerlei info te zien krijgt, ook inhoud waarvan je op voorhand misschien niet verwachtte dat die interessant zou zijn, of die je minder 'leuk' vindt. Zo krijg ik momenteel enkel nog politieke artikels/meningen te lezen van vrienden/bronnen die van dezelfde strekking zijn als ik. En dat verarmt de geest.

Ik vrees dat als Facebook artikels gaat aanbieden dezelfde filter gaat worden gebruikt: je krijgt enkel info te zien waarvan Facebook denkt dat jij die leuk zal vinden en je ziet enkel je eigen mening en ideeën bevestigd worden (vandaar The Filter Bubble).

Ik gebruik nog steeds Facebook maar een stuk minder dan vroeger. Ik houd wel nog van het feit dat het je op eenvoudige manier toelaat om een aantal zaken met vrienden te delen. Maar voor het informatieve aanbod ga ik elders: (papieren) krant en journaal. En voor mijn hobby's ga ik zelf wel een aantal websites bezoeken.

Dit is niet zozeer een schrijfseltje tegen Facebook maar tegen het hele idee dat alles gepersonaliseerd wordt op het internet. Google doet trouwens net hetzelfde met de zoekopdrachten. Zo deed ik onlangs een klein testje: ik Googlede een Vlaams politicus en op mijn eigen laptop kreeg ik overwegend negatieve artikels te zien, terwijl op een openbare pc andere resultaten in de top 10 opdoken. De top 10 zoekresultaten was niet 100% verschillend maar wel genoeg om een tendens waar te nemen.

Positief is dat het misschien mensen in contact laat komen met artikels die anders nooit een krant/artikel zouden lezen (als het al door hun filter bubble geraakt). Maar ik vrees wel het ergste als comments mogelijk worden. Als ik nu de comments bekijk die onder sommige artikels verschijnen op Facebook, dan is het toch echt te triest voor woorden wat mensen allemaal durven schrijven op het internet. Het is alsof alle fatsoen wegvalt wanneer er een schermpje tussenzit. 1 voorbeeld: de commentaren bij de nieuwsberichten over de vluchtelingen die Europa proberen te bereiken en de overtocht niet halen.

[Reactie gewijzigd door Aegir81 op 23 juli 2024 04:57]

Facebook? Oh daar ben ik inderdaad al lang niet geweest...

Verder sla je de spijker precies op z'n kop: wie bepaalt wat je te zien krijgt? Dat vertrouw ik Facebook niet toe voor mijn nieuwsvergaring.
Ik gebruikte facebook ook steeds minder, echter omdat ik helemaal gek werd van die enorme lading onzin berichten. "Bob vindt dit leuk", "Bep heeft gereageerd op een berich van" , "Sjaan heeft een bericht gedeeld van...", Deel dit en win.., like ons en win...
Wat kan mij het nu schelen dat iemand op een bericht heeft gerageerd van een persoon die ik niet eens als vriend heb. Ik wil gewoon alleen maar persoonlijke berichten lezen van mensen. Na eindeloos zoeken naar deze opties om bijvoorbeeld reacties op mensen die ik niet in mijn vriendengroep heb uit te schakelen (en niet heb kunnen vinden in de Facebook instellingen) heb ik een fantastische plugin voor Firefox en Chrome gevonden:

Facebok purity.
http://www.fbpurity.com

En nu is mijn facebook weer zoals het vroeger was. Als je Facebook in een Nederlands gebruikt moet je wel zelf Nederlandse filters toevoegen zoals:

vindt dit leuk.
heeft hierop gereageerd.
hebben hierop gereageerd.
heeft gereageerd op een
hebben gereageerd op een
Deel dit bericht

Je kan zelfs keywords als "win" er tussen zetten, en dan verbergt hij het hele bericht.
Jammer genoeg heb ik het niet op de iPad app van Facebook

[Reactie gewijzigd door satoer op 23 juli 2024 04:57]

Wel interessant, zou dit ook concurrentie zijn voor Blendle?
Op de korte termijn is het wellicht interessant voor zowel Facebook alsmede de kranten en tijdschriften, maar op de lange termijn lijkt het me best wel link voor die papierboeren. Het staat zelfs in het artikel zelf: zodat gebruikers niet eerst naar de site van de makers hoeven te gaan. Dit moet tijd besparen doordat er niet gewacht hoeft te worden op soms traag ladende websites. en dan Wel lopen kranten en tijdschriften het risico dat er minder bezoekers naar hun site komen..

De kranten en tijdschriften lopen geen risico dat er minder bezoekers op hun site komen. Nee op deze manier weten ze het zeker. Waarom zou ik immers nog naar die site gaan als ik het hele artikel op Facebook kan lezen? Die website kunnen ze dan uiteindelijk net zo goed opdoeken en de artikelen gewoon direct naar Facebook feeden, want wat voor meerwaarde heeft hun site nog als alleen die enkele non-fb-gebruiker daarop kijkt. Verkopen ze op het eind voor die advertentie-inkomsten uiteindelijk gewoon hun zelfstandigheid. Goed bezig.
Ze weten het absoluut niet zeker. Het lijkt me logisch dat er bij de nieuws-items die geselecteerd worden voor publicatie op Facebook ook links komen naar "gerelateerd nieuws". Met de juiste formulering trek je dan als uitgever bezoekers naar je eigen site die er anders nooit zouden zijn gekomen.
Jullie vergeten dat het artikel spreekt over "hoeven de mensen geen trage sites meer te laden". Daarbij vat ik op dat links naar andere artikelen van die kranten en tijdschriften ook gewoon op facebook verschijnen want anders zitten die mensen alsnog met die "trage" sites. Het volledige artikel wordt immers op fb gezet en er wordt met geen woord gerept over het feit dat enkel de headlines verschijnen.
Wat je zegt klinkt zeker plausibel, wanneer àlle artikelen op Facebook zouden verschijnen. Dat lijkt me niet het geval, al ben ik wel nieuwsgierig :) hoe het precies wordt aangeboden.

Kijk ik naar mezelf, dan ben ik geneigd, eenmaal een artikel gelezen te hebben, meer nieuws te willen lezen. Zowel bij een papieren als bij een digitale krant.

ik kan me voorstellen dat na het lezen van een artikel, nog een aantal (recente) artikelen (middels koppen) worden getoond. Wanneer je daarmee naar website van de betreffende krant wordt gedirigeerd, is het een mooie mogelijkheid voor kranten om geïnteresseerden alsnog naar hun website te lokken.

Op deze manier ontstaat een mix van lezers. Een categorie die langer op Facebook blijft en een categorie dat de stap naar de krant maakt, voorafgegaan door iets langer op Facebook te hebben verbleven. Waardoor de 'schade' voor de kranten in winst wordt omgezet. Sterker, ze ontvangen advertentie inkomsten, terwijl hun aanwezigheid op Facebook eigenlijk een advertentie voor henzelf is. Weliswaar met content dat ter beschikking wordt gesteld, maar dat is juist de mooiste manier van adverteren dat je kunt bedenken... Je product tonen, zelfs aanbieden, in plaats van een loze banner met je merknaam. Wanneer het werkt zoals ik beschrijf, is het geniaal.
Waarom zou ik immers nog naar die site gaan als ik het hele artikel op Facebook kan lezen?

Omdat de kans klein is dat het artikel waar jij in geïnteresseerd bent doorgeprikt wordt naar Facebook; die mediapartners plaatsen immers maar een selectie van hun content op Facebook. Daarom is het voor jou onlogisch om eerst op Facebook te gaan zoeken naar mogelijk interessante artikelen. Je gaat óf naar een krantensite (of andere mediacontentsite) om daar te neuzen wat voor artikelen er zoal te lezen zijn, óf je zoekt met bijvoorbeeld Google naar een specifiek artikel. Facebook is in dat proces helemaal geen voor de hand liggende omweg.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 23 juli 2024 04:57]

Anoniem: 463321 @Arietje3 mei 2015 11:13
Wel interessant, zou dit ook concurrentie zijn voor Blendle?
Als het enkel gaat om artikelen die je anders op de site kan lezen niet. Blendle biedt juist content aan die je niet zomaar gratis kunt lezen.
Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken, Facebook heeft zo te zien een aantal grote namen al weten te overtuigen maar ik weet het nog zo net niet.

Krijg een beetje het gevoel dat een meerendeel van de gevallen uiteindelijk gaat voor een oplossing waar facebook het meeste voordeel trekt en dus die 100% advertentie inkomsten wel kan vergeten.
Als Facebook het meeste voordeel gaat trekken hieruit, zullen bedrijven die mee doen snel afhaken. Facebook zou zich anders gezegd behoorlijk in de vingers snijden wanneer ze dit doen.

Aan de andere kant ligt het risico wel op de loer dat de advertenties uiteindelijk 'gewoon' door Facebook verkocht gaan worden. Dus helemaal onterecht is het ook weer niet dat je je vraagtekens hebt bij dit plan. Echter lijkt het me dat als bedrijven meewerken aan de Instant Articles-functionaliteit zich ook goed bewust zijn van de eventuele voordelen en nadelen.

[Reactie gewijzigd door JKP op 23 juli 2024 04:57]

Uiteindelijk heeft Facebook altijd wel een voordeel van dit soort deals, want met dit soort toevoegingen blijven ze gebruikers trekken/behouden. Het gaat Facebook vooral om gebruikersdata natuurlijk.
Daar heb je helemaal gelijk in.

Anderzijds vergroot je als bedrijf wel je lezerskring in dit geval. Hoewel ik niet weet of er ook iets van statistieken voor genoemde bedrijven toegankelijk zijn, zou het wanneer dat het geval des te interessant zijn, omdat je daardoor beter weet wat goed aanslaat bij je lezerspubliek. Reken daarbij op dat er veel jongeren actief zijn op FB en je kan hierdoor als bedrijf wellicht ook beter instaat gesteld worden om die jongeren te bereiken.

Verder is het natuurlijk gewoon afwachten hoe het zich ontwikkeld.
Ik denk dat facebook, net zoals met andere 'partners' het gaat om zoveel mogelijk de 'kudde' binnen de hekken te houden.

Alles onder 1 dak van facebook..dus ook het voor u 'geselecteerde' nieuws.
Anoniem: 669966 3 mei 2015 02:15
mooi concept, erg handig voor de mensen die geen snelle internet verbinding hebben of even op hun smartphone het nieuws willen lezen.
Dan kan je beter direct naar een nieuwssite surfen, dan zitten er geen vervuilende berichten over andere Facebookgebruikers tussen.
Berichten van andere Facebookgebruikers heb je bijna niet meer hoor ;)
Ik heb er een hard hoofd in.

Kijk maar eens naar Grooveshark en NetFlix van wat er gebeurd als je als (jong) innovatief bedrijf gaat onderhandelen met de grijzeheren van stokoude bedrijfsmodellen.

Of je gaat er onderdeel van de viezigheid worden en strengere restricties aan je gebruikers opleggen (zie NetFlix anti-VPN acties) of je wordt kapot geprocedeerd (zie Grooveshark's ondergang).

edit:
typo

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 04:57]

Het klopt dat oude media en de nieuwe media elkaar nog niet gevonden hebben. Bedrijven zoals Netflix maken wel mooie stappen.

Maar Grooveshark vind ik niet meteen een mooi voorbeeld: zij plaatsten bewust beschermd materiaal online, zie: nieuws: Grooveshark sluit per direct zijn deuren
Anoniem: 504737 3 mei 2015 02:40
Ik wordt persoonlijk gek van al die upworthty meuk en artikelen.. Ik spendeer er nu minder tijd op dan ooit!
Ik verwacht "samenvattende artikelen" waar je na doorklikken terecht komt bij premium-content waarvoor dan alsnog moet worden betaald. Zoals bijv. FD en Telegraaf dat doen. Ik gebruik dan Blendle voor het hele artikel. Voordeel vind ik dat je dan wel weet dat zo'n artikel bestaat.
Persoonlijk ga ik toch al nooit naar sites van kranten of tijdschriften. Wel naar Nu.nl of NOS. Uit dat perspectief biedt het wel mogelijkheden om een groter publiek te bereiken voor bestaande kranten en tijdschriften.

Aan de andere kant hoop ik wel dat Facebook niet zomaar artikelen gaat voorschotelen in je timeline maar op basis van interesses of een aparte nieuwspagina maakt. Anders zou het snel irritant gaan worden en dus niet werken.
Anoniem: 656163 3 mei 2015 09:42
Die paar artikels waarvoor je een abonnement nodig hebt.Het overgrote deel van de nieuwswaardigheden is via google nieuws toegankelijk.Veel computer security gerelateerd nieuws lees je niet in kranten.Ten minste het hard core nieuws.Maar als men wil dat er langer op FB gebleven wordt dan kunnen ze toch films en series gaan aanbieden?
Ik vraag mij af of dat blendle dit leuk gaat veel vinden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.