Grooveshark stopt zijn muziekdienst per direct als onderdeel van een deal met grote platenmaatschappijen. Het bedrijf werd aangeklaagd en moest mogelijk een schadevergoeding betalen die kon oplopen tot 736 miljoen dollar .
Op moment van schrijven staat op de webpagina van de muziekdienst alleen nog een korte verklaring. Daarin zegt het bedrijf 'ondanks goede intenties' grove fouten te hebben gemaakt. 'We hebben geen licenties van rechthebbenden verkregen voor het grootste deel van de muziek op onze dienst. Dat was fout. We verontschuldigen ons. Zonder voorbehoud.'
Grooveshark werd in 2006 opgericht. Gebruikers konden zelf nummers uploaden naar de muziekdienst, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spotify of Deezer, waar de muziekbibliotheek door de dienst zelf wordt samengesteld. Tussen de op Grooveshark geüploade nummers zat ook muziek waar geen auteursrechtlicenties op waren verkregen. Grooveshark vond desondanks dat het binnen de wet bleef, omdat het deze muziek op verzoek weer verwijderde.
Hoewel Grooveshark door de jaren heen wel licentiedeals sloot met onder meer platenmaatschappijen EMI en Sony, was de dienst vaak onderwerp van rechtszaken. De afgelopen maanden leed Grooveshark in de rechtszaal enkele zware verliezen. Zo oordeelde een rechter begin april dat het moederbedrijf van de muziekdienst, de Escape Media Group, maximaal 420 miljoen dollar, 374 miljoen euro, moest betalen aan EMI. De platenmaatschappij klaagde de muziekdienst in 2012 aan, omdat de dienst zich niet zou houden aan de licentiedeal. Grooveshark verweerde zich door te stellen dat het voldeed aan de safe-harbor-bepalingen omdat het muziek verwijderde na een klacht. De rechter ging daar niet in mee, omdat de dienst niet genoeg zou doen om gebruikers die de fout in gingen te weren.
Na de uitspraak kondigde Grooveshark aan zijn antipiraterijbeleid te verscherpen. Zo zou het overtreders gaan registreren in een database en platenmaatschappijen betere tools geven om mogelijk inbreuk makend materiaal te detecteren. Eind maart kwam de dienst ook al met een nieuwe betaalde abonnementsvorm. Gratis luisteren, voorheen onbeperkt mogelijk, werd daarmee gelimiteerd tot drie nummers per dag.
Tegen Grooveshark liep ondertussen ook nog een andere rechtszaak, aangespannen door negen platenmaatschappijen waaronder Sony Music Entertainment, Arista Music en Warner Bros Records. In september vorig jaar oordeelde de rechter in die zaak dat de Escape Media Group en zijn oprichters aansprakelijk zijn voor het uploaden van duizenden illegale nummers. Niet alleen zou het bedrijf onvoldoende doen om illegale nummers te weren, ook zouden werknemers van Grooveshark zelf willens en wetens duizenden illegale bestanden hebben geüpload. Een aantal dagen geleden werd bekend dat de Escape Media Group, mogelijk een schadevergoeding van 736 miljoen dollar moest betalen aan de eisers.
Als onderdeel van de deal met platenmaatschappijen die nu is gesloten sluit Grooveshark zijn deuren, wist het copyrighthoudende materiaal uit zijn database en draagt het de merknaam, de patenten en het eigendom van de website over aan de platenmaatschappijen.
Update 4 mei 9.44 uur: Grooveshark betaalt een schikking van 50 miljoen dollar, ongeveer 45 miljoen euro, om een mogelijke claim van 736 miljoen dollar te vermijden. Het besluit daartoe werd vrijdagmiddag 1 mei in een rechtbank in New York bekendgemaakt nadat het formele papierwerk werd overhandigd.