Volgens de beheermaatschappij van Belgische muzieklabels blijft Grooveshark illegaal in België, ondanks de overeenkomst tussen Sabam en de streamingdienst. Een akkoord met de labels ontbreekt namelijk en zal er ook niet snel komen.
Het akkoord van Grooveshark, de grootste onlinedienst voor streaming muziek, met Sabam betekent niet dat de dienst nu legaal is in België. Dat meldt Simim, de collectieve beheermaatschappij van Belgische audioproducenten, aan Tweakers.net. Er ontbreken nog deals met de platenmaatschappijen. Het akkoord tussen de dienst en Sabam betreft enkel en alleen de auteursrechten: de vergoeding voor de artiesten. Van de producenten van de muziek, de labels, heeft de dienst dus nog geen goedkeuring gekregen.
Daarin zal niet snel verandering komen denkt Simim. De organisatie zou een Belgische overeenkomst voor het collectief van labels kunnen afsluiten, maar de labels regelen dat liever individueel. Volgens de organisatie doen ze het liever zelf omdat ze voorzichtig willen zijn vanwege de onzekere legale status van de dienst.
De woordvoerster van Simim laat wel weten dat enkele labels, ondanks de rechtszaak, al gesprekken hebben gehad met de streamingdienst, maar zolang er geen akkoorden zijn afgerond zou Grooveshark illegaal blijven in België. Sabam laat echter weten dat niet zomaar mag worden aangenomen dat Grooveshark illegaal is en dat Sabam 'akkoorden aangaat als partijen daar om vragen'.
Grooveshark is een moeilijkere casus dan Spotify of Deezer, omdat de bibliotheek deels bestaat uit nummers die gebruikers zelf hebben geüpload. De vier grote labels, EMI, Universal, Sony en Warner dagen Grooveshark in New York voor de rechtbank wegens het niet betalen van licentierechten en het schenden van auteursrechten. In Denemarken heeft een rechter isp '3' opgedragen om Grooveshark te blokkeren, naar aanleiding van een klacht van de Deense RettighedsAlliancen. De isp waarschuwt dat deze beslissing een gevaarlijk precedent vormt.