DPG Media haalt 22 jaar oude Viva Forum toch niet offline

Het Viva Forum, dat bij het gelijknamige tijdschrift hoort, blijft toch online. Een community manager van Viva laat weten dat de hoeveelheid reacties op het besluit om te sluiten 'enorm' was en dat eigenaar DPG Media heeft besloten 'het voortbestaan van het forum te borgen'.

Oorspronkelijk zou het forum op 2 augustus van dit jaar offline gaan. De laatste editie van het bijbehorende tijdschrift komt ook op 20 juli van dit jaar uit. Het tijdschrift stamt uit 1972 en het forum zag het levenslicht in 1999. Tegenwoordig heeft het forum 2,8 miljoen gebruikers en talloze topics. De Koninklijke Bibliotheek was al begonnen met archivering van de site, zolang dat nog kon.

Het nieuws over de sluiting van het Viva-forum werd niet als positief gezien. Velen zien de site als 'cultureel erfgoed' wegens de vele posts die door de jaren heen zijn gemaakt. Zo zijn reacties van vlak na 9/11 en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh terug te vinden, tekent Trouw aan in een uitgebreid verhaal over het forum. De krant was een van de eerste die met het nieuws naar buiten kwam.

"Gezien Viva stopt als merk, werken we de komende periode uit hoe we dit het beste kunnen doen," vervolgt de community manager. Wellicht krijgt het forum dus een andere naam.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

17-07-2021 • 15:20

140 Linkedin

Submitter: sambalbaj

Reacties (140)

Wijzig sortering
DIt is typisch zo'n nieuwtje dat aan mij als man voorbij was gegaan maar waar een vriendin me op wees. Inderdaad cultureel erfgoed, en goed dus dat Koninklijke Bibliotheek meteen is gaan archiveren, hoewel dat alleen in de leeszaal van de KB beschikbaar komt en pas gebeurde op het moment dat DPG aangaf dat het zou stoppen...

En zelfs als je dat rijke archief bewaart, raak je de gemeenschap kwijt. Kirsten Wagenaar schreef een mooi artikel in FrankWatching over waarom het zonde is, en dat het Viva Forum best behouden kan worden zoals Tweakers .

De vraag is of het nu niet te laat is. Het was een vrij abrupte aankondiging en heeft de community geraakt. Veel mensen hebben al afscheid genomen, hun profiel op anoniem gezet omdat het geïndexeerd werd... hopelijk blijft de community toch bestaan?

[Reactie gewijzigd door dwizzy op 17 juli 2021 15:54]

Bijzonder dat het KB dat doet. Ik had verwacht dat alleen The Wayback Machine het forum zou indexeren.
Ik moet bekennen dat ik nog steeds de taakverdeling KB vs Nationaal Archief niet snap, maar het lijkt me heel terecht dat we nationaal digitaal erfgoed bewaren. iirc werkt KB daarbij samen met The Wayback Machine, maar dat blijft een particulier initatief met wat... excentrieke mensen aan het roer.
De originele verdeling was dat de KB alles verzamelde dat in Nederland gepubliceerd werd, en het NA alles bewaart wat ongepubliceerd maar wel waardevol is. Denk aan Kamerstukken, brieven van het Koninklijk Huis, historische overheidsdocumenten of van oude organisaties zoals de VOC. De overlap is ondertussen redelijk groot (Kamerstukken vind je bijvoorbeeld ook wel bij commerciële uitgevers, en zo komen ze in de KB te staan) maar het zijn afzonderlijke bestuursorganen.
De originele verdeling was dat de KB alles verzamelde dat in Nederland gepubliceerd werd
En dat alles mag je vrij letterlijk nemen. Ik kreeg zelfs verzoeken van ze om mijn schoolkrantjes in te sturen.
Gedaan, natuurlijk. 8-)
gvd nu voel ik me vet miskend dat mijn schoolkrantjes niet bij de KB liggen. Wat had de jouwe dat de mijne niet had?!
Den Haag, misschien?
Ik vind het ook terecht, hoor, daar niet van, ik had het alleen niet direct verwacht omdat The Wayback Machine al zo'n naam heeft. Maar ik ben 100% vóór het bewaren van (digitaal) erfgoed! :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 juli 2021 17:25]

De kwaliteit bij TWM is erg wisselend. Het zijn snapshots die soms maar eens in de paar jaar genomen worden.
Als het om uitstervende online zaken gaat, is The Archive Team ("we are going to rescue your shit") interessanter. Die hebben zelfs een crowdsourcing (niet geld, maar computertijd) project waar je zelf aan mee kan doen als ArchiveTeam Warrior.
VIVA-forum staat ook al op hun DeathWatch lijst.

(Overigens brengen zij hun buit weer onder bij Archive.org, waar TWM weer gebruikt van maakt en zo is het cirkeltje toch weer rond :) )
Eh, je kunt ook zelf een nieuw snapshot maken, dus “eens in de paar jaar” is niet altijd aan de orde.
De KB indexeert ook Tweakers al enkele jaren, het verbaast mij eerder dat ze het viva forum nog niet eerder hadden ontdekt.
Is dat dan de website of ook GoT? Maakt wel een verschil in mijn ogen, aangezien Viva forum meet met GoT te vergelijken is.
Nee hoor, de KB archiveert heel veel websites, en dan met name diegene die een landelijke impact hebben. Lang niet altijd volledig overigens (voor zover dat al kan met scraping).

Probleem is vooral dat je vervolgens zo weinig met zo'n webarchief kunt - mede door het ontbreken van een wettelijke depotplicht moet alles met toestemming, en dan is het bij zo'n Vivaforum ook nog maar de vraag wie die toestemming dan zou moeten geven...
Probleem is vooral dat je vervolgens zo weinig met zo'n webarchief kunt - mede door het ontbreken van een wettelijke depotplicht moet alles met toestemming, en dan is het bij zo'n Vivaforum ook nog maar de vraag wie die toestemming dan zou moeten geven...
Dit vind ik interessant. Heb je meer info wat de regels c.q. grenzen hiervan zijn|?
Voor zover ik - als (Leids) historicus - de grenzen van de 'archiefwet' ken, is er toch een vrij ruimte toegang tot gearchiveerd materiaal...?
De Archiefwet geeft in de regel ruime toegang, maar die wet gaat alleen over overheidsinformatie en informatie die langs andere weg in archiefbewaarplaatsen is opgenomen (m.n. door schenkingen). De KB die uit eigen beweging een privaat forum archiveert, heeft dus niets van doen met de Archiefwet.

Een depotplicht - die vrijwel alle andere landen wel kennen - zou wel een wettelijke basis onder het harvesten leggen (maar dan nog moet je rekening houden met andere belangen, zoals privacy).
En de KB-collectie valt niet onder de Archiefwet...
Indexeren is niet hetzelfde als archiveren. Je kunt zoveel indexeren als je wilt, maar als de website ermee stopt, verwijst die index naar pagina’s die niet langer bestaan en kun je er niets meer mee.
Hyves was ook cultureel erfgoed. Dansende banaan bijv.
Mijn vriendin, 41 jaar, gamergirl sinds midden jaren 90 (werkt gewoon full-time hoor), kent het hele forum niet :')
Moet eerlijk bekennen dat sinds mijn vrouw hoog zwanger was sommige google quests mij ook wel eens langs het forum van Viva stuurde.
Je raakte pas in paniek toen ze hoog zwanger was?
Na de eerste week apathisch in bed te hebben gelegen, en de shock wat was weggeebt, heb ik meteen alles gegoogled over babys wat er maar te googlen was ( behalve het theMakingOf gedeelte, dat had ik alwel door )

En inderdaad, dan zie je wat voor ellende vrouwen met elkaar delen op het Viva forum...
Erg raar ook, wat kost dat nou om zoiets online te houden, dat is echt peanuts voor een DPG media.
Toch gauw 1 FTE. De boel wordt continu in de gaten gehouden en berichten die niet aan de huisregels voldoen worden snel verwijderd. En ze hebben een vrij actief ban systeem.
Met een beetje development en de invoer van een community mod/ban systeem heb je aan 1 FTE echt meer dan genoeg voor forum beheer. Kijk naar bijvoorbeeld Reddit of 9Gag, waar posts/threads met teveel negatieve reacties (downvotes) gewoon niet meer zichtbaar zijn. Je hebt misschien naast de actieve moderator nog iemand nodig die zorgt dat de software up to date blijft, en iemand die de hardware in de gaten houd. Maar dit kan in theorie allemaal diezelfde persoon zijn. Is dit niet mogelijk, dan heb je al gauw gewoon 3 man personeel nodig om één forum draaiend te houden. Op zich prima terug te winnen met advertentieruimte (en verkoop van browse en trackingggegevens).
Reddit/9GAG zijn niet te vergelijken met een 'simpel' form.

Een forum moet je ook van updates voorzien, draaiend houden op een VPS en voorzien van mods. Dat is niet alleen tijd, maar ook geld.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 17 juli 2021 15:46]

Oh zeker niet. Maar een beetje modern forum heeft tegenwoordig wel een vorm van community-driven moderation. Iets wat de last van actieve moderatie kan verlagen.
Het is niet dat je zomaar alles kunt gooien op 'community-driven moderation', je wilt bijvoorbeeld ook bepaalde groepen/topics uitsluiten en dan is tenminste één admin wel zo handig. Op reddit zijn bijvoorbeeld ook bepaalde groepen/topics niet (meer) welkom.

De kosten zullen inderdaad niet super hoog zijn, maar het moederbedrijf DPG is geen hobbyist, die willen geld verdienen i.p.v. uitgeven. HW.info heeft bijvoorbeeld om die reden ook geen forum meer.
Maar DPG kan dan toch gewoon de admin delen met andere onderdelen binnen DPG? Op bijv. scholen met 3 gebouwen op hetzelfde terrein heb je toch ook niet maar één admin per gebouw? Die ene admin gaat gewoon alledrie de gebouwen op het terrein af.
dat zou kunnen als die mensen nix anders te doen zouden hebben, maar vaak hebben die al een geconsolideerd werkpakket om hun FTE te vullen en is het gewoon wegknippen van een totale kostenpost
Hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel moeite het onderhouden van dit forum kost. Als het een kwestie is van af en toe even wat updates doorvoeren en een paar dingetjes op te lossen, dan kunnen ze dat best tussendoor even doen. Zeker met updates, wat vaak wel even duurt, kunnen ze ondertussen wat anders doen. Multitasken.
het is een kwestie van is het sop de kolen nog waard. Als het geen grote meerwaarde is en er niet echt tijd over is, dan is het game over
Over het algemeen zijn de vrouwen die daar komen niet technisch onderlegd. Dat hoeft ook niet.
DPG Media wil er blijkbaar niet al te veel tijd of geld in stoppen (het merk Viva stopt nl. ook).

Bepaal jij wat de meerwaarde van het Viva-forum is? Want dat lijk je nu te doen, terwijl ik me afvraag of je er regelmatig komt. Dan kun je moeilijk bepalen wat de meerwaarde is.

Er is niet voor niets zo'n stennis over.
ik ben er nog nooit geweest en ben daarom misschien juist onpartijdig genoeg om het als een business-decision in te schatten zonder bias. Ik wist zelfs niet dat er voornamelijk vrouwen zouden zitten zoals je doet uitschijnen, wat ook helemaal niet ter zake doet.
Dasiro, het kan ook zijn dat je niet onpartijdig bent (al denk je dat te zijn), maar het puur vanuit mannelijk en/of technisch oogpunt bekijkt omdat je de inhoud en sociaal-culturele waarde niet (her-)kent. Maar ieder beetje slim en handig persoon kan een forum opzetten. De inhoud maakt juist dat een forum interessant is of niet en voor welke doelgroep.

Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat hier overwegend mannen zijn. Dat maakt de inhoud minder interessant voor (bijvoorbeeld) de doelgroep die het Viva-forum bezoekt. Is Tweakers daarom minder waardevol? Ik denk het niet.

En hoezo zakelijk besluit? Ook op het Viva-forum kunnen advertenties geplaatst worden. Genereert net zo goed inkomsten. Misschien is het niet winstgevend, maar kostendekkend zou voor een bedrijf als DPG Media ook voldoende kunnen zijn. Op die manier kunnen ze immers potentieel andere abonnementen verkopen?
Ik ken de drijfveer niet achter deze beslissing, maar kan me wel perfect voorstellen dat dit een socio-culturele waarde heeft. Ik zal je zeggen waarom: Ik ben jarenlang moderator en zelfs een tijdje newsposter/reporter geweest op games.telenet.be (later herdoopt naar 9lives.be) dat door de provider Telenet is opgezet en in Vlaanderen het grootste gaming en computertechforum was. Die site en het bijbehorende forum waren ongeveer even oud en zijn nu ook recentelijk stopgezet, nadat we enkele keren door het oog van de naald zijn gekropen.

Grote bedrijven zoals DPG en Telenet hebben koudweg andere prioriteiten en hoe hard dat ook klinkt, uiteindelijk geven ze enkel om hun bottom-line en niets om wat er zich afspeelt op fora die ze hosten en/of hun merknaam dragen, zelfs al hebben er op deze fora zich dingen afgespeeld die letterlijk mensenlevens hebben veranderd en gevormd (waarschijnlijk het mijne ook).
Maar DPG kan dan toch gewoon de admin delen met andere onderdelen binnen DPG? Op bijv. scholen met 3 gebouwen op hetzelfde terrein heb je toch ook niet maar één admin per gebouw? Die ene admin gaat gewoon alledrie de gebouwen op het terrein af.
En alle drie die onderdelen betalen het loon van de sys-admin naar rato van het gebruik. Wanneer daar plotseling een vierde onderdeel bij komt, waarvoor de andere drie de rekening moeten betalen, gaan die drie echt wel klagen.
Het VIVA-forum was eerst een versterking van het blad, maar zal in de nieuwe situatie gewoon haar eigen broek op moeten kunnen houden.
Iets wat niet lukt als er sowieso besloten wordt om het forum offline te halen. Ben blij dat ze dat voorlopig nog niet doen. Dan krijgt het forum de kans te bewijzen of het wel of niet lukt.
Maar een beetje modern forum
DPG Media haalt 22 jaar oude Viva Forum toch niet offline
Welk gedeelte van 22 jaar oude forum begrijp je niet? ;-)

Vraag eens aan Tweakers.net hoeveel FTE ze kwijt zijn aan het gathering.tweakers.net en wat het kost om per jaar in de lucht te houden...
En hoeveel levert het op? Hoeveel bezoekers zitten bijna uitsluitend op het forum?
Net ff naar het viva forum geweest om ff te kijken (geen account)
Maar alleen de voorpagina van het forum geeft al wel aan dat er nog redelijk gepost wordt in veel verschillende topics.
Dat zegt inderdaad nog niets over het aantal (unieke) gebruikers nu.
Maar wel dat er op dit moment genoeg activiteit is op het forum om het in de lucht te houden.
Ik ben lid van forums waar het een stuk rustiger is…
Dat de oudste post van het forum 22 jaar oud zijn hoeft niet te betekenen dat het forum zelf niet geüpdatet is over de jaren.
3 personen + hardware, even snel inschatten is dan zo'n 200..300 duizend euro.
Doet een persoon het dan zit je ook aan de 100.000? Welligt iets te hoog ingeschat nog gezien het type werk. Bij ons op het werk rekenen we ongeveer 100.000 per persoon, ongeveer 800.0000 tot 1 miljoen per squad. GOedkoop is het zeker niet om een groot systeem in de lucht te houden..
Volgens mij gebeurt moderatie normaliter door vrijwilligers?
Dat gebeurt op zowel fora door vrijwilligers. Hoef je echt geen FTE voor aan te nemen hoor.
Niet als je het forum op read only zet. Je kunt het ook online houden voor de history en geen nieuwe dingen toestaan.
Je kan toch nog ads tonen. Dan is er al groot deel terug verdiend.

Ik betwijfel overigens dat je 1 fte nodig hebt om af en toe een update te installeren.
Ik denk dat je versteld kan staan van alle kosten die erbij komen kijken. Ik zie meerdere mensen hier al gokken op 1 FTE, moet je eens even nadenken over wat jij je baas kost op jaarbasis. Dat is veel meer dan jij op je loonstrookje ziet.

En de infra waarop alles draait kost ook geld. Dat draait natuurlijk niet op en vps van 30 euro in de maand, maar neemt wel weer compute resources en storage in op de cluster die je ook moet blijven voorzien in de toekomst. Extra bandbreedte, ip adres,... En ook dat kost allemaal geld.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 17 juli 2021 16:15]

Het klopt wat je zegt. Maar als ik naar het bedrijf kijk:

Omzet per jaar: € 424 miljoen (2018)
Medewerkers: 900 (2019)

Dan zijn deze bezuinigingen in het niets vergeleken bij zo'n bedrijf. Ik vermoed ook dat er een andere reden achter zit om deze te sluiten.
Als je met 424 miljoen omzet vervolgens 423 miljoen aan kosten hebt merk je die bezuinigingen wel degelijk. Omzet zegt niks over bedrijfsresultaat.
Dus omdat je een mooie omzet draait moet je niet meer kijken naar de onkosten? In de meeste bedrijven worden kosten gemaakt om meerwaarde te creëeren. Waar zit de meerwaarde in het in de lucht houden van dit forum?

Zolang het magazine bestond was het een uitbreiding ervan en ongetwijfeld heeft het ook lezers aangebracht voor het magazine. Dat is dus een meerwaarde. Ik verwacht dat het forum ook een bron van inspiratie was voor de redactie van het magazine en dus opnieuw een vorm van meerwaarde biedt.

Nu het magazine weg is, heb je nog wel de onkosten van het forum, maar waar zit de meerwaarde voor DPG? De enige reden dat ze nu terug komen op die beslissing is omdat het hen vooral negatieve reclame heeft opgeleverd. En zoals menig PR medewerker je zal kunnen vertellen: slechte reclame heeft wel degelijk een negatieve impact op je merk. Die schade wil men nu dus beperken, maar ben er zeker van dat ze op langere termijn op zoek zullen gaan naar andere oplossingen.
Maar waarom zou je iets in de lucht houden. Wat geld kost dan wel een klein beetje oplevert. Terwijl je die resources ook kan gebruiken om nog meer winst te maken. Bijna geen enkel bedrijf is er voor de particulier dan wel Consument. Maar zijn er om zoveel mogelijk winst te maken met de resources die ze hebben. En gewoon een aantal resources bij kopen om iets extra te beginnen is gewoon als bedrijfsvoering.
Ik denk nou niet dat het Viva-forum zo enorm veel hits/activiteit krijgt dat het allemaal zo uit de klauwen loopt.
2.8 miljoen gebruikers. Kan je aardig wat hits door krijgen
Zijn dat ook actieve gebruikers of is dat het totaal aantal accounts ooit gemaakt?
Dat laatste anders wordt het toch wel lastig om onze economie draaiende te houden.
Nee joh, juist de niet-werkenden bemannen dat forum:-)
Misschien, maar het is natuurlijk niet alleen de servers dat je online moet houden, maar er zal ook personeel moeten worden aangehouden hiervoor, die dan niet/verminderd voor andere taken kan worden ingezet.

Denk aan personeel voor het beheer, maar ook tbv moderatie, evt development etc etc.
Dat kan je natuurlijk wel enigszins compenseren door advertenties. Dus onderaan de streep zal het geen grote kostenpost zijn.

Dat gezegd als bedrijf is het wel altijd raar om iets te houden wat zowel direct als indirect geen geld oplevert.
Dat gezegd als bedrijf is het wel altijd raar om iets te houden wat zowel direct als indirect geen geld oplevert.
Het kan ook zijn dat het best rendabel was maar dat ze er toch mee wouden stoppen omdat het niet winstgevend genoeg was.
Je bedoeld die advertenties die steeds minder opbrengen en steeds meer geblokkeerd worden?
Haha precies de mensen die het hardste klagen dat het een schande is en dat het forum moet blijven zijn de parasieten die addblockers gebruiken waarschijnlijk. :)
Baas in eigen huis ....
Toch vonden alle grote en goedverdienende banken dat het aanhouden van gebruikersfora niet nodig was. We hebben immers toch al sociale media, dus alle ballen op de Facebook pages, de Twitter accounts en van mijn part ook snapchat en tiktok (alleen al het beeld, een banken account op snapchat... )? Dat hiermee maar een subset van de klanten kan worden bereikt is hierbij blijkbaar geen punt van overweging geweest. Ook niet dat je als organisatie de communicatie met jouw klanten graag onder jouw voorwaarden regisseert, en niet onder die van platform X of Y.

Dat sociale platformen komen en gaan en dus niet echt bijdragen aan de continuïteit van de communicatie was blijkbaar ook geen probleem. Ook mijn vraag of we dan ook een MySpace bankenaccount mochten verwachten deed geen kwartje vallen.

Het verschuiven van de communicatie naar sociale media lees ik trouwens als een kramp om de jongere generatie te bereiken. Mogelijk hebben ze daar een punt. Ik kan dat niet beoordelen. Omgekeerd denkend kan het in dit geval betekenen dat bij de Viva lezers jongere lezers niet oververtegenwoordigd zijn.
Banken willen helemaal geen forum. Maar als klanten klagen op die media willen banken reageren op die media.
Net zoals bedrijven plots over de brug komen als hun klacht in Tros Radar op tv geweest is. "Oh, oh, sorry misverstand" is het dan plotseling.
Zal wel enig toezicht nodig zijn.
Het is Ook een beetje vreemd dat je een forum met 2.8 miljoen gebruikers niet te gelden kan laten komen en gaat sluiten.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 juli 2021 20:45]

Het bedrijfsleven zit vol met mensen die wat nieuws proberen te bedenken en daaraan hun baan danken.
En eeuwig blijven voorspellen dat het heel erg gaat groeien en heel veel kosten gaat besparen. En dat kan dan plotseling niet meer.
Ach wat verlang ik terug naar een tijd waarin er geen spaar- en bonuskaarten zijn.
Ik haat bonus kaarten.
Ja ja gargamel, alleen die blauwe he
Pak ze Azraël!
Heb jij ooit meegemaakt dat er geen spaarkaarten waren? Hoe oud ben jij dan? 80? :P
Zo oud hoef je daar niet voor te zijn. Al moet ik bekennen dat ze er altijd zijn geweest, maar zeker niet overal.
AH was de trendsetter voor grote bedrijven denk ik. Nu heb je zelfs bij Lidl.
Enfin, het enige wat ik kan bedenken is: ik betaal te veel voor je producten. Als je hier een afdeling voor opricht die betaald moet worden. En als ik geen kaart heb, laat je me meer betalen.
Ach ja, "loyalty cards". Een bedrijf moet loyaal zijn aan de klant, en niet andersom.
Onze lokale Totalpomp, toen deze nog echte lokaal was, gaf geen zegeltjes.
De prijs was 7ct lager dan omringende stations.

Op een bepaald moment moest hij de prijzen omhoog omhoog gooien 'want verplicht' en zegeltjes uitdelen, want klachten over gekomen.
Ik geloof dat mijn oma al zegeltjes spaarde bij de lokale kruidenier en slager en later ook bij de AH en de Coöp. Het was dan wel geen tweerichtingverkeer als bij de bonuskaart, maar de kruidenier en de slager wisten vroeger meer over je thuissituatie en wat je nodig hebt dan waar AH nu over kan dromen.
Kan inderdaad onmogelijk veel kosten. Tweakers heeft in verhouding flink wat meer kosten door de enorme technologie achter Pricewatch, Viva heeft dat niet, die kan bij wijze van spreken op wat overgebleven serverruimte draaien zonder dat iemand er iets van merkt.

Lastiger is het onderhouden, je zal toch security updates uit moeten blijven voeren en dat is ook niet gratis, alsmede moderatie zolang er activiteit is.
Dat kan onmogelijk veel kosten? Moderatie, onderhoud, bescherming tegen hackers / ddos aanvallen, juridische zaken, reclame etc. Het kost allemaal geld.
Reclame kost geld? :o
Dan snap ik wel dat t forum dicht gaat :+

[Reactie gewijzigd door s0ulmaster op 17 juli 2021 18:44]

Reclame maken. Je doelgroep periodiek laten weten dat je nog bestaat.
Tweakers heeft natuurlijk ook inkomsten door de pricewatch. Denk dat je er als aanbieder voor moet betalen en een klik via de pricewatch naar de site van de verkoper levert ook geld op. Denk dat het op de schaal van Tweakers winstgevend zal zijn.
Erg raar ook, wat kost dat nou om zoiets online te houden, dat is echt peanuts voor een DPG media.
Nogal naïef, overal gaat het tegenwoordig alleen nog maar om geld, meer meer en nog eens meer, en dan nog is het niet genoeg...
De wereld maar vooral de grote bedrijven zijn ziek, vulgaire greed, je ziet het overal maar het ergste is dat iedereen het gewoon slikt alsof het normaal is, een veel gehoord zinnetje hier op Tweakers is dan ook "bedrijven zijn er om geld te verdienen", als dooddoener in discussies die over dit wereldwijde "vulgaire greed" probleem gaan.

Dit is namelijk de uitkomst van het Neo Liberalisme, men stemt er zelfs op...
De mensheid is door internet dommer en slaafs geworden, zelf nadenken is er niet meer bij en men geloofd werkelijk alles wat hen word voorgekauwd, ik zeg altijd: het gaat er niet om wat ze je allemaal (wel) vertellen, het gaat om wat ze je niet (willen) vertellen, DAAR ligt de waarheid.

DPG is ook zo'n rupsje nooitgenoeg, daar komt Tweakers.net vanzelf ook nog wel achter.
Lemmingen, slaafs, angst want niemand doet er iets tegen, If you can't beat them, join them is exact wat Tweakers en anderen hebben gedaan, principes kosten meestal geld of moeite.

Deze wereld is kapot.
Vreemd dat ik de aankondiging van het verwijderen van het Viva forum door DPG Media gemist heb op de DPG Media Tweakers frontpage. We brengen toch niet enkel positief DPG Media nieuws en laten het negatieve DPG Media nieuws achterwege?
Er zal zo wel een reactie komen van de auteur dat ze onafhankelijk zijn, maar het begint wel op te vallen. Dit is niet het eerste nietzoobjectieve artikel over DPG op tweakers.
Jammer dat ook een disclaimer dat DPG eveneens eigenaar is van Tweakers ontbreekt. Dat is veelal gebruikelijk als een publicatie een nieuwtje brengt over het moederbedrijf. Dan weet de lezer alvast dat er enig belangenconflict of subjectiviteit kan zijn.
En wat is niet objectief aan dit artikel?
Tweakers valt ook onder DPG. Dus hier geen bericht bij negatief nieuws maar wel positief nieuws over DPG zou kunnen worden gezien als niet objectief en is zeker selectief.
Dit zullen we nooit weten maar wederom zou het voor de redactie van Tweakers als ze hier beter bij stil stonden. Ze hadden de keuze om zowel het verwijderen als het niet verwijderen te posten, helaas kousen ze zoals je aangaf enkel voor 'positief' nieuws. Hier komt de redactie gewoon slecht door over. Dit doet mij keer op keer weer afvragen hoe professioneel ze zijn, ja in techniek zijn ze het maar als het op public relations aan komt zijn ze amateuristisch.
Dat het feit dat het forum stopt geen nieuws is maar het feit dat DPG het toch nog redt wel
Dus als er geklaagd wordt dat er geen aandacht aan besteed wordt en ze doen het bij een update wel. Dan is het niet objectief?

Volgens mij wordt er dan juist geluisterd
heb je wat voorbeelden?
Ken je het adagium: "Nooit je eigen nest bevuilen!" ?
Dat topic is er juist omdat de vraag was waarom er geen artikel was op de FP.
Ik denk inderdaad dat @prodesk rustig kan slapen voorlopig
Of misschien valt de doelgroep van het VIVA forum zo ver buiten de Tweakers doelgroep, dat het nieuws niet als relevant voor Tweakers geacht werd.
Misschien moeten ze een Viva Plus abonnement introduceren voor het forum, dat compenseert in de DPG-theorie het verlies aan advertentieinkomsten uit het blad.
En speciale Plus topics!
En wat zou je dan wel of niet vermeld willen zien in die "Plus topics"? Alle vragen op welk forum dan ook lijken mij toch legitiem: anders stel je ze niet.
Alle +3-antwoorden alleen leesbaar voor betalende abonnees misschien? Oh jee, nu breng ik mensen op een idee...
Kan je niet gewoon de naam behouden? Een naamswijziging kan ook weer verkeerd uitpakken en de (domein)naam heb je toch al.
Waarschijnlijk wil de eigenaar de merknaam verkopen. Met bijbehorend domein kan het dan veel meer waard zijn dan wat het forum op het domein zal opleveren.
Ja hier wordt mijn vriendin wel blij van, tis volgens mij ook een gigantisch forum.
Mwoa, 33 miljoen posts is niet HEEL veel
ha, nou, ik denk dat veel vrouwen in NL/BE nou eenmaal graag op het VIVA forum rondstruinen, los van het aantal posts. Hoe dom ben je om zoiets af te sluiten... Plak er wat ads op en cashen lijkt mij een vanzelfsprekend iets.
Meest gehoorde klacht bij ons van de mensen die wegkwamen bij het viva forum was juist dat viva teveel reclame had. Die reclame was er dus al.

[Reactie gewijzigd door Danny op 17 juli 2021 16:05]

Dat houdt mijn vriendin niet tegen dus gok erop dat meerdere vrouwen het ook niet boeit. Ik kom er zelf niet hehe
Het handjevol Viva gebruikers dat naar Fok is gegaan lijkt mij niet echt representatief to be honest. Het is bovendien ook niet alsof Fok vrij is van reclame en volgens mij wordt daar ook geklaagd? Bij het eerste mobiele bezoek krijg ik al scherm vullende reclame voor mijn kiezen.
Ik velde geen waardeoordeel, maar constateerde slechts dat viva al reclame weer gaf. Dit in reactie op mijn voorganger die stelde dat ze reclame moesten gaan weergeven om inkomsten te genereren.
Minder onzinposts dan op Fok!. En dat bedoel ik niet lullig :)
Maar 2.8 miljoen users zouden in 22 jaar toch zeker meer dan 33 miljoen post bij elkaar tikken lijkt me
Denk vooral dat bij Fok! de postings zo hard oplopen wegens de ongelofelijke hoeveelheid "bagger" die er elk uur bijkomt ;)
Nuancering: 2.8 miljoen users is de huidige momentopname van het user aantal, de 33 miljoen is de optelling van wat alle users in die 22 jaar bij elkaar hebben getikt.

Edit: Nu kan ik niet gaan suggereren dat het forum in het verleden meer populair is geweest als op dit moment. De zoek term Forum.viva.nl laat in Google trends (informatie teruggaand tot en met het jaar 2004) een kabbelende belangstelling over de jaren zien.

[Reactie gewijzigd door teacup op 17 juli 2021 17:33]

En waarom zou het Viva forum dan niet onderhouden kunnen worden door hetzelfde personeel als het Tweakers forum? Dat personeel heeft DPG toch al rond lopen, de hardware is er al en behalve de doelgroep is het niet wezenlijk anders. Consolidatie dus, waarbij de naam enkel een kapstok is.
Tweakers is een zelfstandig onderdeel binnen DPG, dat zelf de mensen moet betalen die voor Tweakers werken. Wanneer ze gebruik maken van diensten van het overkoepelende DPG, zullen ze daar gewoon een rekening voor krijgen.
Wat jij dus zegt is dat Tweakers het VIVA forum moet sponsoren, zonder dat het daar iets voor terug krijgt.
nope, andersom juist. DPG Viva zou dus Tweakers moeten betalen om het Viva forum te onderhouden.
Nu kan DPG Viva diezelfde dienst óók extern inkopen natuurlijk, waarschijnlijk tegen minder, maar goed.

Wat jij schetst is waar menig bedrijf aan kapot gaat (afdeling X moet betalen aan afdeling Y voor diensten terwijl de winsten uiteindelijk onder 1 noemer geconsolideerd worden)

Er zijn menig voorbeelden bekend waarbij de ene afdeling de andere afdeling méér voor een dienst moet betalen dan commercieel in de markt verkrijgbaar is, met als gevolg dat er netto geld en kennis het bedrijf uit gaat en er uiteindelijk twee afdelingen meer geld kosten dan outsourcen. Het gevolg: de 'te dure' afdeling zal ook off shore gezet worden. Uiteindelijk verdwijnt interne know how en zijn de kosten bij elkaar opgeteld uiteindelijk hoger dan een goede interne afdeling, nog los van de creëerde afhankelijkheid (belastingdiens & ICT dienstverleners bv). Volkomen waanzin dus als je het iets groter bekijkt, zeker bij core business als fora bij een online media bedrijf.
Dan ga je er dus van uit dat het VIVA-forum voldoende inkomsten genereert. Dan is er ook geen probleem.

Je hebt gelijk dat veel bedrijven ten onder gaan door het intern verrekenen van goederen/ diensten, wanneer er een hogere prijs wordt gerekend dan de kostprijs. Het is echter wel min of meer de regel in de bedrijfseconomie.
Het is ook een veel misbruikte methode om te verantwoorden waarom een onderdeel/ afdeling gereorganiseerd of afgestoten moet worden. Je schroeft gewoon de interne kosten op en op papier kost de afdeling meer dan het opbrengt.
Forum een tijdje nog in de lucht houden zoals het nu is, als de storm beetje voorbij is wat wijzigingen maken waardoor een deel afhaakt..nog wat zaken omgooien.. tot er zo "weinig" gebruikers zijn dat het het te "duur" is om het in leven te houden.. stekker eruit. Probleem van wat moeten we ermee is ook opgelost.

Of.. het mergen met een ander forum van DPG. Misschien wel als subforumpje van Tweakers :+
Het mergen van de Hardware.info uerbase met die van Tweakers was volgens mij nou niet bepaald een doorslaand succes.
2,8 miljoen gebruikers...
Tuurlijk...
Waarom geloof je dat niet?
Type een willekeurige Nederlandse vraag in op Google over eten, liefde, moeilijkheden, gezondheid noem het maar op en je krijgt waarschijnlijk resultaten van Viva forum.

[Reactie gewijzigd door Meemzeh op 17 juli 2021 16:45]

Omdat je dan veel meer posts zou hebben. Het zal wel gaan om 'unieke bezoekers' binnen analytics.
Niet alle gebruikers hoeven ook actief te posten he. Een gebruiker kan ook gewoon maar zelden posten, en vooral rondlurken. Of posters die in het verleden actief waren, maar al jaren niet meer op de site komen, terwijl het account nog wel gewoon bestaat.

Als je bewijs hebt dat die 2.8 miljoen niet klopt, prima, post het hier. Ik zie geen reden om eraan te twijfelen verder.
2.8 Miljoen gebruikers is afhankelijk van hoe je telt geen onwerkelijk getal, misschien doelen ze wel op unieke bezoekers in de afgelopen 12 maanden. Dat jij hun telling langs jouw definitie legt en het dan als onwaar beoordeeld.. Tsja...
Dat is wat ik al zei: unieke bezoekers in Google analytics oid
Weet iemand wanneer je daar als 'unieke' wordt geteld? Elke maand? Elke week? Elke dag?
Tenzij je een dev tegen het lijf loopt hier denk ik dat niemand het hier weet, mij persoonlijk zal het ook niet verbazen als het een lange periode is en ze 500.000 bots hebben meegeteld :P
De kans om op tweakers devs tegen het lijf te lopen was altijd vrij groot ;)
Klopt, maar je moet maar net die dev tegenkomen en dan moet die ook nog antwoord willen geven ;)
Was het Viva-forum, net als Gathering of Tweakers, niet gebaseerd op (My)React?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 juli 2021 09:12]

Nee Viva-forum draait op phpbb net als bokt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee