Build Windows 10 Mobile lijkt Android-subsysteem te hebben

Microsoft lijkt Project Astoria toegevoegd te hebben aan de laatste Windows 10-build met nummer 10149. Het besturingssysteem bestaat uit een hoofdbesturingsysteempackage van ongeveer 300MB, waarvan zo'n 100MB is toegewezen aan een package met de naam 'projecta'.

Dat schrijft Wmpoweruser.com naar aanleiding van de bevindingen van een gebruiker. De package 'projecta' bevat een aantal dll's en het framework van Android-op-Windows-apps. De site meldt dat er ook een Android-bestandssysteem is met bepaalde tools als de Android Debugger Daemon en zowel eigen als Hyper-V-drivers.

Het Android-op-Windows-subsysteem zit onder System32 en bevat een OpenGLES-translator. Tweakers schreef al eerder over Windows als universeel app-platform waarbij via vier bridges de kloof moeten overbruggen tussen aan de ene kant Android, iOS, het web en oudere Windows-apps en aan de andere kant Windows 10 als universeel platform. Of Project Astoria al werkt is nog niet bekend.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

29-06-2015 • 15:40

148 Linkedin

Reacties (148)

148
144
92
1
0
0
Wijzig sortering
Door ondersteuning voor Android- en iOS apps toe te voegen geeft Microsoft toch eigenlijk aan dat hun eigen pogingen om een populair mobiel besturingssysteem met fatsoenlijk ecosysteem te maken hebben gefaald. Windows 10 zal het waarschijnlijk beter gaan doen dan Windows Phone 8(.1), maar zie het niet gebeuren dat het Apple en Google voorbij gaat qua wereldwijd marktaandeel.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 juni 2015 16:00]

Microsoft probeert gewoon aanwezig te zijn waar gecomputerd wordt. Of het nu met Linux in de cloud is of met maken van Apps voor Ios en Android, ze willen laten zien dat ze van alle markten thuis zijn. Het omzetten van Android en Ios apps is daar gewoon een verlengde van. Ze willen ontwikkellaars overhalen om met een paar kleine veranderingen een W10 app te maken. Hiermee laten ze zien dat ze respect hebben voor het harde werk wat een ontwikkelaar in zijn app heeft gestoken. Natuurlijk proberen ze vervolgens de ontwikkellaar te laten zien dat al die Microsoft-apps met 1 keer schrijven op alle 3 de platformen draaien, iets wat goed werkt en een pareltje is qua mogelijkheden en best aanlokkelijk kan zijn.

Of de mobiele tak van Microsoft gefaald heeft is een vraag die naar mijn mening nog niet beantwoord is. Qua volume verkopen ze ongeveer net zoveel als Sony, Htc, LG etc. In sommige markten zijn ze iOS voorbij aan het gaan en groeien ze overall langzaam maar gestaag.
Maar het belangrijkste voor Microsoft is dat ze qua technologie meedoen en een (kleine) motor hebben waarmee ze hun experimenten kunnen financieren en waarop ze kunnen testen. Vervolgens zijn ze bijna zo ver om al hun eigen ontwikkelaars multiplatform, multidevice in te kunnen zetten. Hiermee komt alles nog meer bij elkaar en kunnen ze veel gerichter ontwikkelen. Ze zijn namelijk bijna op het punt dat Windowsphone geen Windowsphone meer is maar gewoon Windows. Een omgezette iOS app draait straks op een raspberry pie, pc of op een xbox. Waarschijnlijk zullen de meeste iOS apps op een tablet telefoon armband blijven hangen maar er zullen genoeg slimme mensen zijn die de potentie wel kunnen benutten. Voor bedrijven wordt het ook steeds makkelijker om al hun eerdere investeringen bij Microsoft te integreren. In een wereld waar de meeste nieuwe technologie wordt tegengehouden door oud geld zou dit wel eens flink wat kunnen uitmaken.
Nee Microsoft is niet van zijn concurrenten af maar ik zie ze eerder groeien dan kleiner worden.
Waarom? Ik zie dit eerder om meer mensen over te halen naar het platform (het grootste tegen argument was immers altijd een gebrek aan apps), om vervolgens de ontwikkelaars van de apps te adviseren deze eenvoudig over te zetten (al dan niet geautomatiseerd) naar native Universal Windows apps. Ze zullen iets moeten doen, het blijft immers een kip-ei verhaal: weinig gebruikers (want weinig apps), dus geen interessant platform om te ontwikkelen (want weinig gebruikers).
Anoniem: 382150
@the_shadow29 juni 2015 16:29
Dus met andere woorden. Ontwikkelaars zien geen brood in Windows phone. Dus dan maar een systeem ontwikkelen dat apps automatisch kan omzetten in een Windows phone ready app zonder dat de developer enig moeite moet doen. Titan fox heeft wel degelijk een punt betreft dit.
Dat ontwikkelaars kiezen voor het platform waarop het meeste geld te verdienen is, spreekt voor zich. Dat dit een nauwe relatie heeft met potentiële install base is ook logisch. Voor Android ontwikkelen is hopen op een app die goed land, dan verdien je geld. De prijs die je kunt vragen is laag, maar de install base is enorm.

Voor iOS is de install base klein, maar er wordt makkelijk meer betaald voor een app. Dit is de andere insteek; je richt je op een publiek dat bereid is ruim te betalen.

WP heeft daar het probleem dat het niet de install base heeft en het zich ook niet exclusief richt op een publiek dat bereid is voor alles de hoofdprijs te betalen. Dat Windows het over een ander boeg gooit, is dus volstrekt logisch. Daarbij maakt het voor Microsoft niet bijzonder uit welke hardware je wil gebruiken; Microsoft richt zich meer en meer op het verkopen van diensten (zoals Office). Door het universeel toegankelijk maken van apps, zorgt Microsoft ervoor dat jij je gekozen apps kunt gebruiken op het device dat jij wil...en daarmee wordt het voor jou erg aantrekkelijk om Microsoft diensten af te nemen...die kun je namelijk toch op al je devices gebruiken.
Anoniem: 382150
@Zarhrezz29 juni 2015 17:53
Ik geef je geen ongelijk maar TianFox blijft een punt hebben.

Ik schrijf nu al 2 jaar apps voor IOS en OSX. De voornaamste reden is dat je app wel degelijk veilig is tegen mensen die apps kopiëren en zelf wat aanpassen en verkopen zoals op android gebeurt of gebeurt is.. Genoeg over te vinden op google.

Maar om het even over WP en apps te hebben. Er zal vast wel een geldige reden zijn waarom Microsoft zijn userbase van WP zo klein is. En dan heb ik het even niet over fanboys en haters maar over normale gebruikers. Het is of was gewoon geen interessant platform. Het onderscheid zich niet van andere platformen. Dus waarom zouden mensen het kopen?
Zelfs fabrikanten zoals Samsung en HTC hebben WP al meerdere keren laten vallen. Het wordt niet gepromoot.


Ik zeg niet dat dit plan van microsoft slecht is. Integendeel. Maar dit moest worden gedaan omdat ze geen voet aan de grond kunnen krijgen met hun platform. En dat kan gewoon niet worden ontkent.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382150 op 29 juni 2015 17:55]

Toch is het toevoegen van compatibiliteit in het verleden niet echt succesvol geweest. IBM heeft het geprobeerd met Win32 compatibiliteit voor OS/2 maar lag alsnog uit de markt. Meer recent heeft Android voor BlackBerry ook geen wonderen gedaan voor het marktaandeel. Het kan natuurlijk goed gaan maar ik heb er geen hoge verwachtingen van.

Persoonlijk zou ik liever een Android toestel willen hebben als ik toch Android apps zou willen draaien. Dit zorgt ervoor dat deze kans voor MS ook een kans voor Google kan zijn. Het zou een deel van de gebruikers ook kunnen overhalen om op Android over te stappen, zeker als MS hun apps ook op dat platform uitbrengt.
Het worden geen Android-apps maar Apps die een Microsoft sausje krijgen. Er moet in sommige gevallen best nog wat werk gedaan worden.
Microsoft probeert hiermee een groot gedeelte van het werk dat door develpers is gedaan te eren en het te laten hergebruiken.
Anoniem: 114278
@oef!29 juni 2015 23:33
Zoals het nu gaat is er voor Google Android weinig kans:

27 juni 2015 10:22 Waarschuwing: Groot en gevaarlijk lek in Android

http://www.rtlnieuws.nl/n...en-gevaarlijk-lek-android

Door een lek in het besturingssysteem Android, dat in verreweg de meeste smartphones zit, is het eenvoudig om de beveiliging van bijvoorbeeld DigiD, ING Bankieren en Paypal te kraken. Criminelen kunnen zo simpel toegang krijgen tot mobieltjes. Vervolgens kunnen zij alles met die telefoons doen, waaronder het ongezien misbruiken van de sms-verificatiemethode die bovengenoemde diensten gebruiken.

Dit is ontdekt door onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De omvang van het probleem is groot; Android is veruit het meeste gebruikte besturingssysteem. Van de nieuw geleverde smartphones in 2014 draaide 85 procent op Android.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 29 juni 2015 23:36]

En het effect hiervan op het marktaandeel van Android: nul.
Anoniem: 114278
@oef!30 juni 2015 09:38
Welk effect dit lek zal hebben op het marktaandeel van Android zal de tijd leren.

Als mensen dit nieuws niet nemen zoals het is zal het effect even uitblijven.

Naarmate meer en meer mensen financieel of op ander wijze getroffen worden door dit lek zal het marktaandeel vanzelf dalen in een sneeuwbal effect.

Als Google in rap tempo Android veilig maakt dan kan de schade beperkt blijven.

Ik neem aan dat Google dit ook in versneld tempo zal gaan doen gezien dit nieuws bericht in veel kranten.

Eigenlijk een vreemde zaak dat Tweakers.net dit belangrijke nieuws niet op de frontpage heeft geplaatst

https://www.google.nl/sea...ei=iEeSVYyEOMeZsgHx0YG4AQ

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 30 juni 2015 09:40]

Ik snap niet wat je hiermee wilt zeggen. Dat artikel gaf ook aan dat een aanvaller eerst je inloggegevens moet achterhalen uit je browser. Vervolgens moet je zelf een malafide app buiten de appstore om installeren. Je moet dus best veel moeite doen om gehackt te kunnen worden en slordig en onvoorzichtig met je gegevens omgaan. Bewust maken prima, maar dit klinkt meer als FUD zaaien.
Anoniem: 114278
@pruxor30 juni 2015 09:30
Het is als je de moeite neemt het even goed te lezen gewoon actueel nieuw omtrent het Android operating systeem en hoe gevaarlijk Android momenteel is om te gebruiken.

Ik probeer mensen die een Android telefoon hebben te waarschuwen.

We moeten allemaal werken voor ons geld en hebben graag privacy.
dit is niet waarschuwen maar zonder verder na te denken een waardeloos onderzoek rond toeteren.

de omschreven methoden werkt op elk os met een appstore en de mogelijkheid om ook buiten deze store om iets te installeren.

en als de Man-in-the-Browser-aanval reeds heeft plaats gehad dan is alle het andere wat in dit onderzoek genoemd wordt niet meer nodig.
Anoniem: 114278
@Z8030 juni 2015 16:26
Als we de kranten ook al niet meer kunnen vertrouwen met nieuws rapportages wie dan nog wel?

Wel blijkbaar na twee dagen van het nieuws dat Android Lek is een krant niet:

Gebrek aan details en vreemde claims van de onderzoekers van de Vrije Universiteit plus gratuite en onjuiste angstzaaierij door de Volkskrant, door andere media herhaald. Dat zijn de eigenlijke ingrediënten van het laatste 'grote lek in Android' schandaal van afgelopen weekend.

Ik heb dus in goed vertrouwen aangenomen dat de krant iets wat juist was publiceerde.

http://computerworld.nl/b...t-over--groot-android-lek

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 30 juni 2015 16:32]

"Maar om het even over WP en apps te hebben. Er zal vast wel een geldige reden zijn waarom Microsoft zijn userbase van WP zo klein is. En dan heb ik het even niet over fanboys en haters maar over normale gebruikers. Het is of was gewoon geen interessant platform. Het onderscheid zich niet van andere platformen. Dus waarom zouden mensen het kopen? "

De meeste mensen die ik in mijn kringen spreek vinden WP qua gebruik fijner dan Android of Iphone, maar kiezen uiteindelijk voor wat anders puur door gebrek aan apps. Als ontwikkelaars dan WP links laten liggen doordat er te weinig gebruikers zijn heb je een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden, dit lijkt Microsoft op te lossen door de apps van andere platformen te ondersteunen. Hopelijk pakt dit goed uit en wordt het niet simpel weg een Android kloon platform.
In mijn kringen krijg ik hetzelfde verhaal maar toch zijn er steeds meer mensen die daar doorheen kijken.

Ik denk dat het probleem met WP niet ligt bij de apps maar ook bij het aanbod van telefoons.
Ik denk als een bv Samsung een galaxy ( weet ik veel het hoeveelste nr ) naast android ook WP zou aanbieden zou aanbieden dan wil ik nog wel eens zien of WP dan echt zo "klein" blijft.
Veel mensen hekelen gewoon ook het feit dat er weinig ( in hun ogen ) keus is voor een WP toestel. ( veel mensen vinden de lumia's te veel op elkaar lijken )
Kwalitatief was Windows Mobile enkele jaren geleden gewoon ondermaats. Zo kon de resolutie van apps niet hoger geschaald worden dan een bepaalde resolutie. Op een ontwikkelaarsconferentie die ik toen bijwoonde was het heel druk bij Google en iOS, en geen kip te bekennen bij Microsoft.
Hoe bedoel je dat het zich niet onderscheid? Een van de meest onderscheidende punten is de User Experience van Windows phone. Waar apps op Android en iOS qua interface vaak op elkaar lijken, moet er voor windows phone voorheen iets nieuws bedacht worden (wat ontwikkelaars waarschijnlijk meer in de weg staat).
Naar mijn idee is Windows Phone juist een te groot verschil en doen deze veranderingen ervoor zorgen dat het onderscheid kleiner wordt.
Het blijft een mening en vaak herhalen maakt hem niet vanzelf waar ;)

Windows heeft voldoende power om zelfstandig een derde positie te verdienen. Ze hebben bestaande merken ingehaald en groeien stug door. Ios lijkt met zijn recente uitbreidingen aan de grens van de creativitiet gekomen te zijn en heeft de strijd met Android verloren. MS speelt in op de ontwikkelingen, prima opzet voor de gebruiker en daar zou ook de focus moeten liggen.
Anoniem: 382150
@SED30 juni 2015 22:07
Jouw comment is zonder onderbouwing ook geen waarheid.

Er is namelijk een verschil tussen Android en IOS.
IOS staat op premium toestellen en Android krijg je bij wijze van spreken zelfs bij een pak melk
Waar IOS 8 dik 70 of 80 procent van de IOS markt in handen heeft heeft Android 5 nog geen 10 procent van de Android markt..
En IOS groeit nog steeds op de Europese markt hoor
http://www.nu.nl/mobiel/4...rktaandeel-in-europa.html

Als apple net als Samsung 50 IOS apparaten per jaar zou introduceren had t er heel anders uitgezien.

En het is en blijft een feit dat MS met Windows Phone in 3 jaar tijd geen anker in de grond heeft gekregen. Dat is geen mening maar een wel onderbouwd feit.
Dus geen anker aan de grond betekent dat mensen het geen interessant platform vinden. Geen interessant platform betekent geen apps. Geen apps betekent geen marktaandeel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382150 op 30 juni 2015 22:13]

Je argumentatie is behoorlijk vreemd.
Laten we eens kijken.
IOS staat op premium toestellen en Android krijg je bij wijze van spreken zelfs bij een pak melk
Je wekt dus de suggestie dat er geen premium toestellen zijn met android. Dat lijkt me simpel te weerleggen en is aantoonbaar onjuist. De premium galaxys en notes bijv zijn op alle gebieden meer premium dan vergelijkbare ios apparaten.
Maar ook alternatieve merken zijn sterk premium en als grote voordeel je hebt keuze!

Deze is zelfs grappig
Waar IOS 8 dik 70 of 80 procent van de IOS markt in handen heeft heeft Android 5 nog geen 10 procent van de Android markt..
http://nl.hardware.info/n...0-in-een-maand-verdubbeld groei gaat gestaag en heeft als groot voordeel dat in tegenstelling tot de apple updates er geen performance straf is.
De 20% ios achterblijvers zijn bewuste keuzes om te voorkmomen dat je een onbruikbare apple krijgt door een performance vretende update.
Windows phone heeft een keurige derde plek en de groei is ook daar gestaag. Kortom, je argumenten zijn zwak of onjuist.
Je hebt blijkbaar wel problemen met alternatieve mobiele ossen.. er zijn er namelijk nog wat meer dan aleen ios ;)
Anoniem: 382150
@SED2 juli 2015 14:08
Ik heb een note 4.....
Kijk eens aan. En dat noem je geen premium apparaat? Terwijl het origineel de iphone 6 op alle terreinen de baas is?
Vreemd.. heel vreemd..
;)
Anoniem: 382150
@SED2 juli 2015 23:37
Nouja dan heb ik het verkeerd verwoord muggenzifter. iOS draait alleen op high end toestellen terwijl Android bij wijze van ook op een pak melk draait.

En nee ik ben lang niet tevreden over m'n note 4. Lekker terug naar iPhone volgend jaar.
100% mee eens, maar microsoft wil ook dat je een goede user expiernce hebt. Het device dat de meeste mensen gebruiken tegenwoordig is hun telefoon. (bij je jeugd zit die aan hun hand vast gelijmd volgens mij). Als de interactie met dit apparaat niet optimaal is (apps die niet helemaal goed werken) zullen mensen om zich heen gaan kijken. Zeker nu google met android en chrome OS een eigen eco systeem aan het opzetten is dat niet duur is, loopt microsoft het risico dat ze ook klanten voor hun diensten gaan kwijt raken.

Ik begrijp wel dat een brakke app beter is dan geen app, maar de vraag is wat het beste resultaat gaat opleveren op de lange termijn.
Als MS die focus had, zouden ze zelf op WP hun eigen guidelines niet zo aan hun laars lappen (Vel gekleurde buiten themas vallende icoontjes, geen transparantie, of gewoon vaag werkende controls). Wat niet lijkt te verbeteren als ik de W10P previews mag aanschouwen, waar MS juist de Android richting op lijkt te gaan (Wat ik zelf een onsamenhangende puinhoop vind waar alles anders werkt)
Toch heb ik mijn vraagtekens bij die strategie. Van OS gigant naar cross platform apps leverancier. Klinkt goed allemaal, maar buiten Office ken ik maar weinig betaalde diensten van Microsoft die men massaal af zou willen nemen in de cut-throat markt van apps.

Zelfs Office is een vraagteken. Buiten de bedrijfscontext ken ik eigenlijk maar weinig particulieren die specifiek Office hebben op mobiel. Nobody cares.
Je noemt net een hele belangrijke...bedrijven. Office licenties is een enorme markt. Daarnaast betalen bedrijven straks wel gewoon voor W10 licences.

De cut-throat app markt is voor geen enkele partij een manier om geld te verdienen, het is een middel om mensen jou ecosysteem te laten gebruiken. Google verdient aan jou gegevens, Apple aan hardware, Microsoft gaat voor diensten waarbij Office voor de consumentenmarkt het bekendst is.

Edit: Wat betreft nobody cares over Office op mobiel...ik ken genoeg mensen die het wel boeiend vinden...documenten delen in groepen met PC / tablet / telefoon en die multi-user editen, wat een drama is dat zeg zonder Office op OneDrive.

[Reactie gewijzigd door Zarhrezz op 29 juni 2015 22:35]

Skype bijvoorbeeld
Anoniem: 382150
@SED30 juni 2015 22:19
Skype is gratis....
Ik Denk juist dat ze nog even moeten wachten. Op het moment dat apps zowel voor windows 10 op tablet en PC en Windows Phone 10 gaan werken wordt de markt voor die apps veel groter. Dan zal het veel lucratiever worden voor ontwikkelaars om apps voor dit eco systeem te gaan ontwikkelen. 2 jaar geleden had ik deze stap gesnapt, nu zou ik het juist niet doen.
Anoniem: 382150
@jobvr29 juni 2015 17:59
Laat Windows 10 nu eerst maar eens marketshare krijgen. Als de adoptie van Windows 10 net zo slecht is als Vista, Windows 7 en 8 en 8.1 dan wordt je comment namelijk teniet gedaan.
Kijk maar eens hoelang het duurde voor mensen van XP overstapte naar Windows 7.
Zolang mensen het niet adopteren zal het gewoonweg niet werken. Ik hoop van harte voor Microsoft dat iedereen Windows 10 gaan adopteren, eerlijk waar maar eerst zien en dan geloven

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382150 op 29 juni 2015 18:01]

Ik Denk dat dat vrij snel zal gaan, want als je een legale versie hebt krijg je bijna automatisch een update naar windows 10. Hierdoor zal het marktaandeel snel stijgen. Ook hebben veel mensen de overstap naar 8 niet gemaakt door de dramatische user interface voor deaktops.. Windows 10 heeft het beste uit 2 werelden. Zelfs mijn vriendin is enthousiast (en die kan een USB poort nog niet van een HDMI aansluiting onderscheiden), dus ik denk dat die adaptatie vrij snel zal verlopen. Gaat het nog steeds idd een tijd duren voordat de biel mainstream is, maar goed WP10 gaat ook nog ff duren en daar is de feature waarover we het hier hebben voornamelijk voor bedoelt. Dus MS kan eerst nog ff kijken hoe snel Win10 gaat voordat ze bepalen of ze dit gaan implementeren in de final version van WP10
De updat is bijna voor iedereen gratis. Trust me. Windows blijft nog heel lang de dominante desktop.
ja, ik hink een beetje op twee benen. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat dit gaat helpen mensen over te halen naar WP. Ik ben alleen bang dat ontwikkelaars minder tijd in een WP app gaan stoppen omdat hun android app het ook doet op WP. Dan hou je allenmaal apps die net niet helemaal lekker werken en net niet goed integreren in het systeem over en raken mensen teleurgesteld, want dan kan je beter een android kopen waar die app wel sneller op draait of beter. Want apps in een emulator draaien is altijd minder goed dan native (snelheid, energie gebruik enz.)

Dit lijkt mij een hele lastige keuze om te maken, of je dit gaat ondersteunen.
Ik vraag me af of het mensen overhaald om naar WP te gaan, tenzij je toch al fan was van WP. Iemand zonder specifieke voorkeur voor WP, waarom naar WP gaan waar je Android apps kunt draaien, als je ook gewoon Android in duizend smaken kunt krijgen, en apps native runt?
Anoniem: 601896
@Knippr29 juni 2015 22:38
Omdat je zekerheid wilt hebben van veiligheidsupdates,
Daarnaast vooral op lichte, of oude hardware draait WP supersoepel. Zeker in het segment onder de €200 zie zou ik de meeste mensen Windows aanraden, omdat het zich onderscheid qua update zekerheid en soepelheid.

Tot slot als je de keuze hebt, om een account aan te maken bij een grote corporate software boer, of een online adverteerder dan weet ik het ook wel.

Ondanks, dat je wel bij google met een beetje technische kennis, en vooral veel doorzettingsvermogen overal voor zou kunnen opt-outen, laat ik geliefden in mijn omgeving liever niet bij hen opt-innen.
Alhoewel je het niet zo hard stelt, ben ik het zeker met je eens omtrent de implicatie dat Android grote problemen kent, in updates, veiligheid, privacy en soms ook snelheid.

Als je echter naar de markt kijkt, dan lijkt het weinig uit te maken, het is en blijft mateloos populair. Dit geeft eigenlijk al aan dat geen van deze factoren een serieuze overweging is voor de massa om een mobiel te kopen. Dat is een zeer belangrijke constatering.
Yup, en de vervolgstap is dan ook leuk...aangezien het een W10 app is, wordt het makkelijk die uit te breiden naar desktop / tablet, want een W10 is een universal app. Op dat moment wordt je app die voor Android of iOS ontwikkeld is dus niet alleen bruikbaar op Windows smartphones, maar op het overgrote deel van de PCs wereldwijd...en dat kan wel eens heel lucratief worden voor een hoop developers.
Inderdaad ik denk juist dat het door deze stap, het de concurrentie een stap voorruit is.
In theorie wellicht wel, zowel Google als Apple hebben geen dominant desktop OS zoals Microsoft dat heeft.

Echter, dat moet nog allemaal blijken. Gaan desktop gebruikers de Metro apps deze keer wel pruimen? Gaat de omzetting goed?
Bij iedere innovatie is dat de vraag. Die voegt aan deze discussie weinig toe.
Ik hoop dat Microsoft de geschiedenis niet vergeet....
In 1994 was er ook OS/2 Warp met een "beter Windows dan Windows" ondersteuning.
Wat was het resultaat? ontwikkelaars schreven geen native OS/2 programmas, maar Windows programmas die perfekt draaiden op OS/2.

Waar is OS/2 nu?
De grootste troef is een ontwikkelaar te laten zien dat ze bij Microsoft voor 3 platforms tegelijkertijd kunnen ontwikkelingen, 1 keer schrijven en vervolgens je app op Android, Ios en Windows loslaten.
ja, momenteel wel, in theorie.
Maar wat als Google of Apple een systeemupdate doen zodat hun apps opeens niet meer compatibel zijn met de Microsoft methode?

Ik herinner mij webOS van Palm dat beweerde compatibel te zijn met de ipod....
Er volgde een resem updates van beide partijen om deze comatibiliteit te breken en te herstellen....
Als gebruiker wil je niet in zulk een kat en muis spel komen toch?

Artikel uit 2009:
http://www.techhive.com/a...es_Sync_Battle_Again.html

[Reactie gewijzigd door Warpozio op 30 juni 2015 00:15]

Dat gebeurt constant, de nieuwe sdk en api worden door Apple en Google gewoon bekend gemaakt net als ze dat doen voor alle ontwikkelaars.

Het app moeten updaten omdat het besturingssysteem een upgrade krijgt is bij Windows 10 straks over. Je schrijft je app naar het universele app platform en niet naar het OS. Goed nieuws nu blijft je app gewoon werken.
OS/2 was voor de meeste hardware te zwaar. Je harde schijf maakte overuren.
OS/2 2.0, 3.0 (warp) en later 4.0 (merlin) draaiden zonder problemen op mijn pentium-75 met 4mb ram.
(ca 1994-1995 denk ik)
OS/2 2.0, 3.0 (warp) en later 4.0 (merlin) draaiden zonder problemen op mijn pentium-75 met 4mb ram.
(ca 1994-1995 denk ik)
logisch, in dat geval had je het nieuwste van het nieuwste destijds..
nope
dat was de traagste van de 2de generatie pentium
http://web.mit.edu/os2/www/flc.html
So the real questions is,"Slower doing what?" It's hard to compare Windows
and OS/2 "doing the same thing" because OS/2 is usually doing much more
"under the hood" even when they are performing the same function.
OS/2 doet vanalles op de achtergrond, en dat maakt het veel langzamer dan Windows in die tijd. Daarom ben ik toen snel weer teruggegaan naar Windows.
De hardware die ik toen had was niet snel genoeg voor OS/2.

Neemt niet weg dat OS/2 een fantastisch OS was, met veel betere OO ondersteuning dan Windows. Je kon een document droppen op de printer. Windows was meer een grafisch programma-menu.
Ja , waar is het gebleven .
Ik geloof dat OS/2 Warp nog kan concureren met de huidige OS-en
En mocht het dan fout gaan dan autoexe.bat of config aanpassen en alle leed was weer geleden
Microsoft erkent het kip of ei verhaal dat ze met een klein marktaandeel minder interessant zijn voor ontwikkelaars, voornameijk omdat de kosten van de app moeten opwegen tegen de baten. Maar zolang apps later of helemaal niet uit komen voor Windows phone zullen mensen niet overstappen. Microsoft maakt met deze stap de kosten voor de ontwikkelaar lager, zodat apps sneller zullen uitkomen. Gezien het een goed OS is zal het marktaandeel daardoor gaan stijgen!
Als het zo'n goed OS zou zijn zouden veel meer mensen het gebruiken. Om enkel als excuus aan te dragen dat er relatief weinig apps voor zijn vind ik te gemakkelijk - Android is tenslotte ook bij "0" begonnen, heeft Apple van haar troon gestoten en is al jaren lang het meest populaire mobiele besturingssysteem.

Misschien heeft het ook wel te maken dat er weinig toestellen met Windows beschikbaar zijn ? Ze komen praktisch allemaal uit de stallen van Microsoft zelf. Andere fabrikanten zien geen heil meer in Windows ("Phone"). Als je het design van de Lumia niet mooi vindt (persoonlijk vind ik ze spuuglelijk) heb je gewoon geen keus en ligt het voor de hand om voor een Android toestel te gaan.

Apple heeft nog het geluk dat hun toestellen er esthetisch luxe uit zien en voor velen ook een "fashion statement" zijn. Daardoor worden er nog steeds veel iPhones verkocht, hoewel Apple ook flink marktaandeel heeft moeten inleveren op Google.

Waar het (in ieder geval bij mij) op neerkomt is dat ik zowel de GUI van het mobiele Windows als ook de Lumia smartphones niet aantrekkelijk vind. Vanwege de beperkte keus in hardware en de beperkte mogelijkheden tot "tweaken" vallen toestellen van Microsoft voor mij af. Ik zeg niet dat Windows per definitie een slecht OS is - het zal best soepel draaien - maar ik ben wel degene die er de hele tijd naar moet kijken terwijl ik met mijn telefoon bezig ben.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 30 juni 2015 08:12]

Je kan het beste OS van de wereld maken, maar de gebruikers willen Apps en games! Zolang die niet beschikbaar komen is het voor ieder OS moeilijk marktaandeel te verwerven. Ook de telefoonbouwers bouwen waar ze het meest mee denken te verdienen! De meeste gebruikers willen gewoon een stabiele telefoon en goed draaiende apps en games, het zijn niet allemaal tweakers die met een console hun telefoon kunnen en willen inrichten. Het gros van de Android gebruikers zou heel blij zijn met een Windows phone, mits die nieuwe game direct beschikbaar is!
En als jij liever door google gevolgd wordt, mag dat van mij best hoor!
Microsoft is ook Amerikaans en valt daarmee ook onder de "Patriot Act". Je gegevens zijn bij hun echt niet (veel) veiliger dan bij Google.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/USA_PATRIOT_Act

Daarbij doet Microsoft ook aan "data-mining". Door Windows op ieder soort apparaat te installeren kunnen ze je dadelijk precies volgen zodat je gepersonaliseerde advertenties te zien krijgt.

nieuws: 'Microsoft werkt aan alternatief voor cookies'

Ik word sowieso al door Google gevolgd. Het hebben van een Android-smartphone verandert daar niet heel veel aan.
zo kan je juist jouw vertrouwde apps toch blijven gebruiken, zelfs als de maker ervan de moeite niet wil doen om er een windows versie voor te ontwikkelen, dus nu kunnen gebruikers apps van verschillende platformen naast elkaar gebruiken, wat juist een enorme méérwaarde is
Tegenwoordig is wp gewoon goed alleen heeft iedereen ios en android en die krijg je gewoon moeilijk naar wp. Dat zegt dus eigenlijk niet zo veel over hoe goed of slecht wp is. Zelf ben ik van android naar wp gegaan en moet zeggen dat het me erg bevalt.
Ik heb hetzelfde gehad, loyale Android gebruiker voor een aantal jaren, maar heb toch de gewaagde stap gemaakt om naar Windows Phone te gaan, vooral omdat het een stuk simpeler was dan Android. Die launchers en thema's word je ook al snel moe van, en het hoge aantal apps (honderden zaklampen :?) welke eigenlijk niet ech veel nut hadden lieten mij het vertrouwen verliezen. Duizenden apps waardoor je telefoon sneller zal gaan worden, maar uiteindelijk alleen maar je ram opvreten.

Uiteraard is Android een heerlijk OS voor flagships met veel ram, en een lekker snelle Snapdragon, maar low-budget smartphones krijgen vaak niet veel updates (uitgang van bijv. Mototrola), maar letterlijk elk Windows Phone 8 apparaat, zelfs die uit 2012 [bron](https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Windows_Phone_devices) krijgen de update naar Windows 10, waarbij een telefoon als [deze](pricewatch: Samsung Galaxy Core Prime Zwart) nog steeds op Android 4.4 draait, en waarschijnlijk ook geen update zal gaan krijgen naar Android M.
Ja, ik ook, en ik ben het helemaal met je eens Barsonax, het kostte wat gewenning, maar ik ben best tevreden.

Maar als gebruiker moet ik ECHT vaststellen dat ik er sterk aan denk om terug te gaan naar Android, puur vanwege het gebrek aan GOEDE apps. Probeer maar eens een aganda app te vinden als Business Calendar uit de android market....

Die gekke schuifbalk met datum en tijd, knettergek word ik ervan, echt ergerlijk! Je moet gewoon in en veld de datum en tijd kunnen intikken, klaar.

Nee, echt, probeer het eens, liefst voordat je respons geeft.....

[Reactie gewijzigd door dirkhimself op 30 juni 2015 15:06]

Dit klopt totaal niet, ze proberen gewoon hun systeem zodanig aan te passen zodat meer mensen ook naar Windows Phone overstappen. Windows Phone was en is een super OS, helaas zien viel mensen het OS niet staan door de overvloed aan apps op het iOS en Android OS. Door deze apps te porten naar Windows Phone komt er dan waarschijnlijk meer marktaandeel beschikbaar voor Windows Phone, waardoor er misschien wel Windows Phone specifieke apps komen.
Anoniem: 382150
@Zipperman29 juni 2015 18:07
Wanneer noem je een OS een superOS?

Ik persoonlijk vind windows helemaal niks. Paar keer paar uurtjes met een WP telefoon gespeeld van een maat van me. Maar het kan mij persoonlijk echt niet bekoren. Ik ben meer voor OSX en IOS. Ligt allemaal aan persoonlijke voorkeur.

Door deze apps te porten naar Windows Phone komt er dan waarschijnlijk meer marktaandeel beschikbaar voor Windows Phone, waardoor er misschien wel Windows Phone specifieke apps komen.

Wees even eerlijk. Als we er over nadenken. Waarom zouden developers nog WP specifieke apps schrijven als er een systeem in plaats is dat jouw apps kan porten naar WP?
Neem mij als voorbeeld. Ik schrijf alleen Objective_C en Swift. Ik heb geen zin om een hele nieuwe taal te leren voor een ander platform.
Je denkt nu heel erg vanuit jou iOSx gedachte.
Probeer eens niet als developer maar als verkopers (MS) te denken.

Zelf denk ik dat door een port te schrijven, deze port door te ontwikkelen met bouwers en users dat er op een geef moment een volledige makkelijke port zal bestaan waardoor je alles wat Objective_C, SWIFT of wat dan ook kan vertalen en MS het zichzelf eigen kan maken, waarvoor de dev betaald (al dan niet direct of indirect doorberekend aan klanten) en MS een grotere afzet markt zal hebben.

Ik denk dat dit als opstapje wordt gebruikt om eea te testen en gefinetuned te krijgen. Bovendien kan er makkelijk gezegt worden, dit is een aparte app die Android code gebruikt, het ligt aan de app-bouwer of aan Android.

In de winkel zullen verkopers zeggen, wil je apps? Neem Windows Phone.
Als je daar geen zin in hebt, dan ben je ook geen echte developer die nieuwsgierig en hongerig is naar talen die 'm vreemd zijn. Uiteindelijk gaat dat zijn vruchten afwerpen, om ook eens verder te kijken dan alleen dat vijvertje waar je in drijft, dan gaat het om de app/resultaat ipv. het platform of taal waar je in ontwikkelt.
Anoniem: 382150
@DeCo30 juni 2015 00:37
Ik ben Patissier, developer stock trader en snowboardleraar. Ik heb daar helemaal geen tijd voor haha
Ik heb zelf een WP (en ook een iPhone en Android tablet), en vind het helemaal geen super OS. Het is niet slecht maar ook niet onderscheidend, niet op een manier die voor mij betekenisvol is in ieder geval.

Ik geloof dan ook niet dat geporte apps een antwoord zijn, dat was het voor Blackberry ook niet (alhoewel dat strikt genomen geen port was). Je biedt namelijk nog steeds hetzelfde of zelfs minder dan wat Android/iOS ook al hadden.
Je hebt inderdaad een punt maar ze moeten iets. Niets doen is geen optie.
Als het ze met dit gaat lukken om meer marktaandeel te krijgen dan is het geslaagd. Ontwikkelaars moeten even de streep over.

Ik ben geen ontwikkelaar maar het lijkt me geen pretje je app voor iOS, Android en Windows te maken. Daar gaat flink werk in zitten. Zeker met de toestel/os specifieke api's.
Gefaald hebben ze hoogstens doordat ze niet vanaf het begin af aan smartphones maakte.
Ik ben zelf ooit begonnen met een Samsung Omnia 2 met Windows Mobile 6.5, maar kwam er al snel achter dat er amper apps voor te krijgen waren én dat het ook nog eens niet goed met Windows samenwerkte.
Ben daarom overgestapt op Android.
Een hoop mensen zullen daarom naar Android of Apple zijn overgestapt gok ik, of lieten de Windows phones in elk geval liggen omdat vrienden allemaal Android of Apple hebben.

En met Windows Phone hebben ze het opzich wel geprobeerd maar ook daarbij lopen ze al achter op Android en Apple en je moet maar net mazzel hebben dat een favoriete app ook naar windows phone geport wordt.
Met Windows 10 heb je dat probleem straks niet meer.
En doordat je naast de Windows apps óók Android en Apple apps kan draaien kan een hoop mensen toch van keuze doen veranderen.
Het maakt de mogelijkheden van de telefoon meteen groter.
Er zullen vast nog wel wat haken en ogen aan zitten. Als je op een wp Android aps kan draaien zonder enige beperkingen dan stopt het gros van wp ontwikkelaars met maken van apps specifiek voor wp. Want waarom zou je voor wp ontwikkelen als je met een Android app automatisch ook bereikbaar bent voor de wp markt? En ik neem aan dat dat niet is wat MS wil
De Android apps zullen virtueel draaien op WP => virtueel komt altijd met een performance hit. Ontwikkelaars zullen altijd een reden hebben om native te gaan zelfs al werkt het zonder issues.
Echter door WP een virtuele shell te geven zodat Android Apps ook op WP draaien slaagt Microsoft 2 vliegen in 1 klap =>
- Het geeft een antwoord op al die niet beschikbare apps, weliswaar met beperkingen.
- Ontwikkelaars die niet ontwikkelen voor WP krijgen plots te maken met users die toch op WP zitten, die gaan nu bij de ontwikkelaar gaan zeuren dat hun app niet goed werkt. Virtueel/native zegt de eindgebruiker niets, jouw app van jouw bedrijf draait niet goed.

Het niet ontwikkelen op WP is niet puur een kwestie van hoeveel marktaandeel ze hebben, de meeste app ontwikkelaars zien WP (te gesloten platform voor een geek) liever gaan dan komen. Zijn doorgaans Android fans die helemaal geen toekomst zien voor WP en ook helemaal geen zin hebben om het te ondersteunen. Sommige gaan zelfs letterlijk tegenwerken als men van bovenhand wenst dat er WP ondersteuning komt. Uiteraard veralgemeen ik hier en het zal zeker niet overal zo zijn maar dat is de trend die ik waarneem vanuit verschillende bedrijven.
Ach sinds ik over ben van android naar wp heb ik geen problemen meer. Ik mis slecht 1 app, de sonos controler. Maar, ook daar zijn alternatieven voor. Oh ja, op mijn werk computer heb ik niet eens Windows staan en privé heb ik een macbook.....
Zover ik weet MOETEN developers er zelf voor kiezen het op WP te draaien.
Ze moeten de app aanbieden in de store en daar de app opnieuw voor (laten) compilen.

De app zal dus best op een sublaag draaien met Android spul, maar virtueel is denk ik niet het juiste woord hier. Misschien draaien de apps wel sneller... Zolang je het niet in de praktijk hebt gezien is het raden en dus onzin om te zeggen dat die minder goed draaien.
Als er maar apps op kunnen, dan is MS al blij, dit gaat immers betere marktpositie geven.

WP specifiek zal ook minder worden, MS zet volledig in op 'eco Windows' ontwerpen, dus voor Win10, WP10 en XBO10.
Mja, dit Project Astoria is maar iets tijdelijk en is vooral bedoeld om zoveel mogelijk Android/iOS gebruikers te laten overwegen om over te stappen naar Windows Phone. Eenmaal er voldoende userbase is overgestapt en het Windows Phone marktaandeel is gestegen, is het voor developers sowieso ook interessant om specifiek voor dit platform te gaan ontwikkelen. Zeker wanneer je eenvoudig je Windows App kan builden voor alle mogelijk Windows 10 versies (Xbox, desktop, tablet, phone). Sowieso bestaat er al een legertje C# developers. Ze moeten gewoon geactiveerd worden. Op een weekje kan je al serieuse apps ontwikkelen voor Windows platform indien je al .NET kent.
Daarom heeft microsoft nog een tweede troefkaart gespeeld, de universele app, die ook op desktops en tablets functioneren, waarbij settings zijn uit te wisselen. Door desktops/tablets gratis van Windows 10 te voorzien, vallen ook daar veel drempels weg. Het app probleem gold namelijk ook voor windows 8. Waarom een app ontwikkelen voor alleen windows 8 als je gebruikersgroep nog grotendeels windows 7 draait. Dan liever 1 app voor windows 7 en 8. Als het gros van de gebruikers op Windows 10 zit, wordt deze beperking echter ook minder en wordt het interessant te combineren met een app voor de telefoon!
Wat spijtig is bij deze builds is dat bijvoorbeeld de standaard app's zoals weer, camera, kaarten en wat andere standaard apps standaard niet ingebakken zitten (gedownload) worden bij de installatie van deze build.

Soms krijg je dus bij het opstarten van een melding dat deze gedownload moet worden of soms crasht windows 10 dan (Lumia 925)

verder kan ik alleen maar beamen wat Microsoft toch maar even klaar speelt. ze maken enorm grote stappen en het OS gaat echt elke week stappen vooruit!

Voor iedereen die het nog niet geprobeerd heeft het is de moeite waard!

[Reactie gewijzigd door downcom op 29 juni 2015 16:14]

Heeft afaik te maken met de store en combinatie ervan, Win10 had hier ook bij aantal builds last van, deze lijken los van de roms te worden ontwikkeld en zo verzekeren ze je ervan dat je altijd de nieuwe versie van de app hebt. Maar camera zit toch standaard wel aan boord? Dacht dat je enkel die Classic cam apart moest installeren.
Helaas krijg een mooie melding dat ik deze moet downloaden

Idem voor de Microsoft Foto's, Berichten (deze kun je niet in de non-beta store vinden) maar in de Beta store staat dat deze niet beschikbaar is.

alle Bing-apps staan er trouwens wel standaard op en doen het direct (fitness, reizen, eten &drinken.

Er staat ook een app berichten+ tussen (deze moet de berichten app vervangen en ziet er een stuk gestroomlijnder uit)

Ik zat er zelf aan te denken om hem misschien later deze week op mn vaste toestel te installeren omdat het toch behoorlijk af word, maar nu ik zie dat er toch behoorlijk wat haken en ogen zitten aan deze preview wacht ik nog maar even ;)
Het is ook nooit goed hè.. als er standaard apps meegeleverd worden klaagt men over overbodige apps die ruimte innemen, en als ze niet meegeleverd worden klaagt men over het feit dat de apps eerst gedownload moeten worden...
Mij hoor je niet klagen als het maar geen Ad-ware is waar de apps van bing (Eten en drinken, gezondheid en reizen) iets op lijken af en toe (en deze zitten er standaard wel op)

Maar basis apps om je camera te openen?
Kaarten?
Alarmen en klokken?

en vervolgens ook niet te downloaden zijn (zoals de Foto app om je foto's te bekijken)

Dat heeft meer wat te maken dan functionaliteit dan met adware zoals hier boven beschreven.

[Reactie gewijzigd door downcom op 29 juni 2015 18:49]

Adware is irrelevant. Dezelfde software-maker heeft echter eerder op zijn kloten gekregen voor het meeleveren van basisfunctionaliteit zoals het openen van webpagina's...
Camera apps? Daar zijn andere apps voor, het is natuurlijk oneerlijk om die van MS mee te leveren :P
Kaarten? En al die andere "arme" kaartdiensten dan, zoals Google Maps en TomTom..
Alarmen en klokken? Oneerlijke concurrentie tegenover de app die ik gisteren in een uurtje inkleur geknutseld heb en nu te koop heb staan }>
bijna alle apps zijn te deinstalleren. alle bing apps (fitness, sport, nieuws ed) iig. ik dacht alleen de music en video apps niet. maar je kan met een vinkje aanzetten dat ze niet in de achtergrond mogen draaien, in het standard battery saver menu.
uiteraard maar als ik ze niet kan downloaden (omdat ze niet zijn geïnstalleerd op de betreffende preview versie) dan word het lastig.

Daarom dat ik het vreemd vind dat ze de bing apps wel meeleveren maar de standaard apps waarvan je verwacht vanwege de functionaliteit juist niet.

Maar goed daar zal het wel Developer Preview voor zijn.
Sorry voor de late reactie, maar alle universal bing apps staan in de beta store. Er zijn 2 stores in de preview builds. In de beta store staan alle nieuwe apps (ook bv de universal Office apps), gewoon omdat deze apps niet op 8.1 draaien. Alle apps die ook beschikbaar zijn voor 8.1 vind je in de normale store.
Als je een OS wil dat af is, dan moet je niet upgraden in de fast lane groep, maar wachten op de builds voor de slow updaters.
Android apps draaien dus op bb sailfish en wp dat zie ik met die andere besturingssysteemen niet zo snel gebeuren.
Wat ik had begrepen dat Android apps niet zomaar op W10M kunnen draaien. De apps moeten eerst omgezet worden naar W10M apps wat voor het grootste deel geautomatiseerd kan. Slechts voor enkele api's waar geen W10M alternatief voor is moet de code handmatig aangepast worden.
jij hebt het over dit Windows als universeel app-platform - Ook iOS- en Android-apps naar Windows
maar dit bericht gaat over iets anders zoals wat bb en jola doen dus.
Ik vind het wel een interessante ontwikkeling. Mogelijk dat je nu een situatie gaat krijgen waar Android apps weleenswaar gedraaid kunnen worden op Windows 10 Mobile, maar om de beste user experience te leveren ze toch even omgezet moeten worden. In mijn ogen een win-win: de gebruikers krijgen er nieuwe apps bij, met potentiele beperkingen, en de ontwikkelaars krijgen er nieuwe gebruikers bij, die ze beter kunnen ondersteunen door een kleine ingreep te doen.
Ik verwelkom deze Android mode/VM ook heel erg, heb op het moment een Lumia 920, waar ik best tevreden mee ben, qua mobiel en het WP besturingssysteem, dat ik persoonlijk beter vind dan iOS en Android.

Maar zat er sterk aan te denken om toch weer een Android phone te nemen, puur omdat ik twee belangrijke apps miste, mijn OV en Bank app, als ik die wel aan de gang krijg op WP10, dan blijf ik toch lekker WP gebruiken, wat imho het meest gebruiksvriendelijke OS is, dat erop het moment is.
Met een beetje geluk komt er een X86 920 waardige opvolger. (Ik wacht hier zelf ook op). Zelfs al komt er geen W10 app, Android virtualizeren en klaar :P
hoe kom je daar nou bij? x86 android werkt niet met arm android apps hoor.... kun je leuk android virualiseren op een phone, maar kun je verder niets....

ik vind het wel een kwalijke zaak dat je moet gaan virtualiseren op een platform dat is gefaald door het gebrek aan apps...

microsoft moet stoppen met windows phone en apps gaan maken! zijn ze veel beter in dan in os-en...
Heb zelf ook Android gebruikt, maar WP is echt een veel prettigere OS in het dagelijks gebruik, dat gewoon veel slimmer in elkaar zit dan de andere mobile OSen, maar onbekend maakt onbemind.

Alleen met Windows Mobile 6.5, hadden ze behoorlijk de bal laten vallen, en zijn ze daardoor met WP laat gekomen, vanwege het opnieuw nagenoeg opnieuw van de grond opbouwen van hun mobile OS.

Met twee gevolgen, het beste mobiele OS gemaakt te hebben, maar ook te laat op de markt gekomen, met als gevolg te weinig apps om serieus te concurreren.

Maar daar is nu blijkbaar verandering in gekomen, met de nu nieuwe Android support, en voor mij maakt het zelfs niet uit als het wat trager op WP werkt, zolang mijn bank en OV maar werken, want voor de rest zijn er echt wel genoeg gewone algemene apps, en mis ik op dat front helemaal niks.
uhm nee, ze zijn heel goed in ossen. Ze zijn niet goed in de marketing ervan.
Beetje open deur, dat arm-android apps niet op x86 draaien. Maar de meeste apps hebben geen native ARM code, die draaien op Dalvik of nu ART.
MS maakt wel apps, vraag Google hoe fijn ze dat vonden. Facebook, Instagram en meer zijn (voornamelijk) door MS gemaakt of initieel opgezet en energie/geld in gestopt.

MS heeft honderden devs ingezet om andermans apps te bouwen, niet alleen Google deed hier moeilijk over.

Maar virtualizeren bied een optie, die andere platformen niet hebben. Een X86 Lumia kan de volle Windows en alles wat daar bij komt aan.
ik vind het zelf ook interessant want dan kunnen ontwikkelaars apps bouwen voor android en dat die dan ook draaien op alle exotische os'sen :)
android --> wp, bb, sailfish, en ga zo maar door waardoor die lockin verdwijnt waar de baas van bb over had
wp --> android bb sailfish ios = onmogelijk op dit moment.
ios --> android bb sailfish wp = onmogelijk op dit moment.
BB--> android bb sailfish wp = onmogelijk op dit moment.
Zou een mooie zaak zijn aangezien ik toch wel een goeie spotify app mis en een app van de volkskrant. Ben benieuwd of deze ook gaan werken met deze VM
wat is er mis met de spotify app for windows?
Hij is af en toe aan de trage kant (grote afspeellijsten met meer dan 1000 nummers) (lumia 930 met windows Phone 8.1) maar verder werkt hij echt prima!

Net even Spotify getest op mn Lumia 925 met windows 10 (Fast Build 10149) misschien dat hij daar wel wat vlotter op functioneert. Daar lijken lijsten sneller te laden, Spotify wel uit de beta store gedownload (weet niet of dat enig verschil kan maken.

En mocht je spotify echt niet willen accepteren neem dan Xbox music dat werkt eigenlijk altijd vlekkeloos.
Genoeg mis met de spotify app voor wp. Het mist steeds de nieuwste functies zoals nu weer spotify connect. Op ios en Android al lang beschikbaar.
ik heb spotify connect nog niet echt gebruikt. Maar als ik muziek heb geluisterd in mn auto (via mn telefoon) en vervolgens thuis kom en spotify opstart op mn pc gaat hij verder waar ik in de auto naar aan het luisteren was.

Natuurlijk is dit niet het zelfde als Connect maar goed ik zie de meerwaarden daar op dit moment eigenlijk ook nog niet van (mits je receiver spotify ready is of je een htpc standaard 24/7 hebt aanstaan).

De functionaliteit verschilt nou niet enorm met andere spotify clients voor andere os-en. Op dat stukje van connect na dan en her en der een GUI verschillen zou dit moet de pret niet moeten kunnen drukken.

Maar om weer even on-topic te komen; vandaag behoorlijk wat uren muziek geluisterd via Spotify op windows 10 op de lumia 925 en eigenlijk geen gekke dingen mee gemaakt wat inderderdaad hieronder word aangegeven offline mode en de cache lijken niet standaard geleegd te worden?

Wat echt een pre is waar de lumia 925 met windows 8.1 behoorlijk traag werd is dat nu in windows 10 compleet anders en lijkt het een stuk vloeiender te reageren!
Ik krijg ook gedownloaden nummers (offline mode) niet van mijn telefoon (Windows 10 mobile). Moet nu eerst de app geheel verwijderen om de nummers eraf te krijgen ? Ik heb nog nooit Spotify op Windows 8.1 gebruikt, is dat daarop ook het geval ?
Ik vond de Spotify app op windows en windows phone eigenlijk best aardig. Wat was er niet goed aan volgens jou? Ik moet wel toegeven dat ik hem alleen gebruikte om een playlist aan te zetten... vond het wel handig een live tile van een playlist.
Ik vind hem heel langzaam en hij loopt (te) vaak vast. Knoppen reageren ook vaak niet. Daarnaast is er geen spotify connect, kan ik afspeellijsten niet sorteren op datum. Zo zijn er nog wel een paar dingetjes
Mijn grootste zorg is, krijgen we nu ook al die 100-duizenden crap apps naar Windows Phone, want 1 van de redenen om geen Android te nemen is juist het aanbod van al die onzin applicaties.

Als ik nu zoek in de store naar keywords krijg ik een overzichtelijke lijst. Onder Android was het gewoon te veel, te onoverzichtelijk waarbij je soms gewoonweg het bos ingestuurd werd met een App die totaal niet deed wat je zocht. Onder IOS is het minder, maar ook daar is zo veel crap.

In mijn beleving is het een slechte ontwikkeling als Android Apps naar Windows Phone komen. De beperktere keuze en exclusiviteit zijn 1 van de unique selling points van Windows Phone voor mij.
Alle apps moeten nog steeds in de Windows Store worden geplaatst en Microsoft is tegenwoordig heel streng in wat wel en niet mag.
Ik ben benieuwd welke kant dit op gaat. Gaat het eindelijk gebeuren dat het welbekende app gap opgevuld gaat worden? :-)
Ik denk dat je het op verschillende manieren kunt zien. Als je de marketingpraat geloofd is het gewoon het gelijk trekken van de verschillende mobiele platforms.
Het kan ook zijn dat microsoft gewoon een knieval maakt; erkent dat ze de mobiele strijd hebben verloren en andere platformen ondersteunen in Windows. Ik denk dat deze taktiek strategisch het beste is. Als eenmaal veel mensen inzetten op Windows omdat Windows 'toch alles' ondersteund van de concurrenten veel mensen voor het gemak kiezen. Het is dan uiteindelijk voor Microsoft mogelijk om op een beter moment de 3 E's in te zetten.
Er wordt wel gezergd dat de 3 E's van de jaren 90 van Microsoft zijn amar lets face it; het is een sterke strategie die legaal kan worden toegepast mits goed.
Ik heb "de 3E's" als omschrijving voor de Microsoft policy toch even gemist :X

tnx
MarkAppsolem
29 juni 2015 15:42
Embrace, Extend, Extinguish.
Anoniem: 459533
29 juni 2015 16:02
Ik denk dat ze het doen om meer mensen te werven voor smartphone aankoop.

Let's face it : Cortana naar android.
De eerste stap om te laten zien dat Cortana erg veel in staat is dan alleen apps openen of iemand via voicedial te bellen. Het is gewoon simpelweg trappen tegen siri en google now op een underdog manier.

Stap 2 is natuurlijk om werkende windows Phone 10 demo modellen android apps etc te laten draaien. Puur simpelweg om te laten zien hoe goed hun OS is en om aan te komen dat het geen broodje aap is maar ook gewoon kan.

Stap 3 is dat mensen tot overstag gaan en dan een windows phone gaan kopen en hun hele huis erop inrichten op een windows eco systeem.

Het is een beetje wat Apple doet met hun gratis overzetservice voor android naar Ios bv. Maar dan de uitgebreidere manier.

Hoe meer kanalen je hebt om je product te promoten zelfs via je concullega des te meer mensen de WOW factor zien van hey?! Misschien kan ik de overstap inderdaad doen want ik kan mijn apps gewoon mee "verhuizen"

Want uiteindelijk voelen mensen zich vaak "gebonden" omdat ze voor X aantal euro's in de appstore of playstore hebben gespendeerd en het voelt als weggegooid geld als je van de een naar de andere ecosysteem overstapt zonder dat je de apps kunt meenemen.

Erg slimme tactiek inmho

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 459533 op 29 juni 2015 16:10]

Hiermee verdwijnt de laatste reden dat ik nog een iPod Touch 4g heb als sneeuw voor de zon, ik kan niet wachten!

(Het zou helemaal stoer zijn als we zelf een .ipa kunnen installeren, maar ik ben bang dat dat niet gaat gebeuren, wie krijgt het reclamegeld?)

Het enige probleem dat ik kan voorzien is dat Android apps niet echt geoptimaliseerd zullen zijn voor WM, waardoor het langzaam/batterijsleurpent is...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee