Screenshots tonen mogelijk nieuwe Windows 10 for Phones

Screenshots van een Samsung Ativ S met Windows 10 Mobile build 10070 tonen mogelijke veranderingen aan bij de live tiles op het startscherm. De tegels staan veel dichter bij elkaar dan bij eerdere builds met slechts heel weinig ruimte tussen de tegels.

De screenshots komen van de Poolse site Windows Mania. De build heeft volgens de site nog zeer beperkte gebruiksmogelijkheden en toont zowel een icoon van Internet Explorer als Project Spartan, de browser die de standaardbrowser in Windows 10 moet worden.

De tiles zijn in de nieuwe lay-out kleiner geworden en staan dichter bij elkaar. Dat het wel erg vol lijkt met vier rijen naast elkaar, kan komen door schaalbaarheid en dit is wellicht naar persoonlijke voorkeur in te stellen. Om zeker te weten hoe build 10070 er uiteindelijk uit komt te zien, moet toch gewacht worden op de officiële release van Microsoft.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

27-04-2015 • 10:28

154 Linkedin

Reacties (154)

154
122
85
4
0
17
Wijzig sortering
1. Een homescreen dat niet of nauwelijks customizable is (Android, IOS) ziet er in principe/per definitie bijna altijd overzichtelijker uit dan een homescreen dat wel customizable/customized is omdat je dit homescreen bijna altijd al kent en dus niet voor het eerst ziet en je er dus niet meer aan hoeft te wennen.

Een homescreen dat wel (heel sterk) aan de specifieke gebruiker is aangepast zal er voor iedereen die niet die specifieke gebruiker zelf is in eerste instantie verwarrend uit zien, vooral als er erg veel verschillende informatie ineens wordt weergegeven, omdat die persoon dan erg veel informatie ineens en voor het eerst te verwerken krijgt. Maar ja, een mobieltje is er in de meeste gevallen om handig en overzichtelijk te zijn voor de eigenaar/gebruiker, niet voor derden.

2. Windows Phone 10 zal op veel verschillende displays goed moeten werken, van 4 inch met 1280 x 768 (of kleiner) tot 7 inch met Ultra HD. Op de grootste schermen met de hoogste resolutie zal je andere behoeftes hebben qua indeling dan op de kleinste schermpjes met de laagste resolutie. Dit is wat mij betreft een van de mooie zaken aan Windows Phone vergeleken met IOS en Android; Je kan het precies zo instellen als voor jou, op jouw specifieke toestel, optimaal werkt (iets waarvan je zou mogen verwachten dat het op een site als Tweakers met enthousiasme zou worden ontvangen) en om dan weer bij punt 1 terug te komen... Ja, zo'n volledig aan een specifieke gebruiker en zijn/haar specifieke toestel aangepaste interface zal bij anderen, in eerste instantie, altijd minder overzichtelijk overkomen dan een niet gecustomizde/niet customizable interface waar je al jaren bekend mee bent.

3. Screenshots zoals die hierboven geven een slechte indruk van de overzichtelijkheid omdat ze statisch zijn. In het echt beweegt de background t.o.v. de tiles en zijn de tiles zelf ook niet statisch. Dat scheelt een slok op een borrel!

[Reactie gewijzigd door Yalden op 27 april 2015 13:16]

De 'standaard' launcher wordt in Android zo goed als nooit gebruikt, dit omdat alle fabrikanten een eigen shell leveren. Moto Blur, HTC Sense, Samsung Touchwiz, Xiaomi MIUI, en OnePlus nu ook met Oxygen. Zeggen dat de Android homescreen niet customizable is getuigt toch wel van gebrek aan ervaring met Android.
Dat ik niet of nauwelijks ervaring heb met Android heb ik al vaak gezegd dus daar heb je zeker een punt. Maar, als hij wel (voldoende) customizable was, waarom leveren al die fabrikanten dan hun eigen shell die blijkbaar door heel veel gebruikers weer bijna direct door een third party app wordt vervangen?
Omdat iedere fabrikant out-of-the-box een eigen ervaring wilt leveren en dit vaak leunt op integratie met onder andere hun eigen cloud diensten en apps die standaard geleverd worden (screenshots maken, een aparte camera, twitter/facebook client, etc). Het is vanuit praktisch perspectief niet mogelijk om een launcher te maken die dermate flexibel is dat de gebruiker al deze uitbreidingen zelf kan instellen. Dan ben je een week bezig met online koppelingen maken, animates maken, knoppen ontwerpen, en Dalvic API's aanpassen om interactie met andere apps aan te kunnen gaan.

Er is meer aan de hand dan slechts een achtergrondje en wat buttons.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 27 april 2015 17:10]

Sorry, maar ik begrijp niet goed wat je zegt (er mist ook een stuk van een zin geloof ik)...
Het is vanuit praktisch perspectief niet mogelijk om een launcher te maken die dermate flexibel is dat de gebruiker al deze uitbreidingen???. Dan ben je...
Dit is volgens mij nou juist precies wat MSFT doet... Een homescreen maken wat door verschillende fabrikanten (en gebruikers!) eenvoudig uit te breiden/aan te vullen is met hun eigen apps/diensten zonder noodzaak het hele homescreen te vervangen door hun eigen homescreen wat makkelijk kan leiden tot verlies van snelheid en stabiliteit...

Maar leg het me alsjeblieft nog eens uit als ik het niet goed begrijp.
Ik zit inderdaad half te programmeren en te reageren, excuus. :/ Ik zal proberen te schetsen wat ik bedoel:

Android kan je niet vergelijken met iOS of Windows Phone. Android is (grotendeels) open source en daardoor een aantrekkelijke keuze voor fabrikanten om hun eigen gebruikservaring/merk ecosysteem mee op te bouwen, er is tenslotte al een bruikbare kernel en runtime aanwezig. Als je als fabrikant een telefoon wilt afleveren waarmee je bijvoorbeeld veel nadruk op social networking legt, dan kan je Android pakken en apps maken die interactie aangaan met social networks. Dit komt dan alleen niet zo intuitief over als het zou moeten zonder dit te integreren in de shell (de laag visuele en fysieke interactie in het OS), waardoor veel fabrikanten er zelf een maken. Iedere fabrikant wilt z'n eigen invulling geven aan gebruiksvriendelijkheid en als zodoende zijn er legio verschillende shells. Een gewone consument zal in principe geen telefoon kunnen kopen met de standaard shell van Android. Dat is de reden waarom zoveel mensen struikelen over jouw bewering omtrent de standaard Android launcher, de vergelijking loopt gewoon heel scheef.
Dankjewel voor je verdere en nu heel heldere uitleg.

Ik denk dat ik voor mezelf maar op ga houden dingen te roepen over Android zonder eerst zelf wat ervaring ermee op te doen, al moet ik zeggen dat het dan wel lastig zal worden om dan te reageren in threads over Windows phone omdat daar volgens mij tot nu toe altijd wel een vergelijking met Android/IOS wordt gemaakt. (In deze heb ik tot nu toe in ieder geval kunnen voorkomen in een flamewar terecht te komen en dat vind ik persoonlijk al een hele prestatie van mezelf!) ;)

Misschien dat we het dan eens kunnen worden door te stellen dat (op het gebied van customizability) IOS het meest geschikt is voor mensen die niet of nauwelijks willen customizen, WP het meest geschikt is voor mensen die vrij eenvoudig een redelijke hoeveelheid willen kunnen customizen en Android het meest geschikt is voor mensen die echt alles willen kunnen customizen (met de nodige risico's en benodigde kennis van zaken)?

Hoe dan ook, veel succes met programmeren!

[Reactie gewijzigd door Yalden op 27 april 2015 16:46]

Persoonlijk verbaas ik mij steeds over commentaren van mensen die zelf geen persoonlijke ervaring hebben met het onderwerp. Die commentaren lees ik dan niet eens.

Wat betreft windows 10 op een telefoon heb ik (gelukkig) geen ervaringen, maar het lijkt mij met die vaste vierkante iconen of tiles erg problematisch om bijv. zoals op mijn Note 3 drie verschillende camera iconen op het homescreen te plaatsen, voor elke situatie een aparte camera.

Het is maar net waar de gebruiker de nadruk op legt, een Windows 10 foon is duidelijk meer geschikt voor de algemene gebruiker die niet meer doet dan bellen en sms'sen op zijn smartphone.
Knap dat je die conclusie kan trekken zonder dat je persoonlijke ervaring hebt met het onderwerp...

Ik heb ervaring met WP8.1 en daar kun je echt wel veel meer mee dan alleen bellen en smsen. Ik ben vanwege het in mijn beleving achterblijven van app-aanbod voor WP, maar op dat mankement na was WP fijner om mee te werken dan IOS. Je kon aan de indeling meer aanpassen en er zaten vanuit Microsoft een aantal best wel leuke functionaliteiten. Bovendien waren tiles veel informatiever dan de icoontjes in iOS. Ik had een aantal apps op mijn homescreen die ik regelmatig raadpleegde, maar eigenlijk nooit opende; ideaal. Ik hoop dus dat het aanbod met wp10 beter zal worden doordat het i.v.m. een groter ecosysteem interessanter voor developers wordt.

Android kan ik niks over zeggen.
Oxygen is een leuke naam die doet vermoeden dat het een complete skin is, maar OxygenOS is volledig gebouwd rondom Google apps, waaronder de Google Now Launcher.
Anoniem: 406468
@Yalden27 april 2015 13:45
Wat je tweede punt betreft: Ook in Android (iOS weet ik niet) is het mogelijk om de indeling naar behoefte aan te passen. Waar Windows Phone vierkanten heeft, heeft Android icoontjes, in beide gevallen in een grid. Ook dit is naar wens aan te passen in de vele verschillende schermformaten die op te markt zijn. Waar Android nog een voordeel bij heeft (in tegenstelling tot iOS) is dat je eigen homescreens kan instellen met een app naar keuze, zoals Nova Launcher. Met dergelijke launchers kan je het grid aanpassen, met Nova tegenwoordig de marge van widgets verwijderen om dingen strak uit te lijnen, enzovoort.

Ik weet niet precies welke mogelijkheden Windows Phone 10 heeft op dit gebied, maar weet wel dat in ieder geval Android niet slechter presteert hierin. Misschien heb ik je comment ook wel verkeerd begrepen en doelde je op een aanpassing specifiek voor Windows Phone 10?
Hi Senzune,

Zelf heb ik weer nauwelijks ervaring met Android, maar voorzover ik weet is het belangrijke verschil dat bij Windows Phone je het standaard homescreen van het OS zelf vergaand kan customizen. Bij Android kan dit voorzover ik weet alleen door een third party app te installeren. Je hebt dan niet meer met het homescreen van het OS te maken maar met een vervanging daarvan, iets dat bij Windows Phone juist weer niet kan.

Allebei zal zijn voordelen en nadelen hebben en uiteindelijk zal het te maken hebben met persoonlijke voorkeur. Het ging er mij (in dit geval) dan ook niet om om te beweren dat WP beter of slechter is dan Android maar om aan te geven wat volgens mij het/een verschil is. Iedereen moet dan wat mij betreft maar voor zichzelf uitmaken wat hij/zij fijner vindt.
Hey Yalden,

Ik heb ervaring met alle drie de mobiele besturingssystemen. Zowel Android als WP zijn goed te customizen, Android doet zeker niet onder voor WP ook niet met de standaard launcher die je van google krijgt. ook al heb ik alleen een low end WP Phone gehad kan ik wel zeggen dat WP fijner is dan iOS en Android in het dagelijks gebruik. Ik gebruik voornamelijk de andere 2 maar met Windows 10 ga ik weer voor een high end Microsoft telefoon :)
Dat hangt er helemaal vanaf want de ene Android is de andere niet. De ene fabrikant levert standaard een launcher mee die je kunt customizen tot het eind, terwijl Google's eigen launcher wat beperkter is op dat vlak.
Mja allemaal mooi, maar uiteindelijk gaat het gewoon om verkopen. Ik denk dat dit home screen toch potentiele kopers afschrikt. Dat, en met het waardeloze app aanbod blijft Windows (Phone) kwakkelen. Het nadeel van de tiles vind ik dat de benaming van de betreffende app altijd anders is (of er helemaal niet bij staat) en sommige doorzichtig zijn en sommige juist weer niet. Allemaal willekeur lijkt wel.
Mja allemaal mooi, maar uiteindelijk gaat het gewoon om verkopen.
Dat is zowel niet te ontkennen als de ultieme dooddoener.
Ik denk dat dit home screen toch potentiele kopers afschrikt.
Ik denk dat elk homescreen wel potentiele kopers af zal schrikken. Er zullen altijd potentiele kopers zijn die een telefoon zonder homescreen zoeken.
Dat, en met het waardeloze app aanbod blijft Windows (Phone) kwakkelen.
en DAT is een hele andere discussie, maar, aan allebei wordt hard gewerkt.
Het nadeel van de tiles vind ik dat de benaming van de betreffende app altijd anders is (of er helemaal niet bij staat) en sommige doorzichtig zijn en sommige juist weer niet. Allemaal willekeur lijkt wel.
Vandaar dat er hard wordt gewerkt aan verbetering... Maar je zal nooit iedereen tevreden kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 27 april 2015 15:10]

Android? Nauwelijks customizable?
Wat?
Met mogelijkeden voor nieuwe launchers, thema's, icons packs valt de customizability van Windows Phone met het indelen van tegels en het instellen van een wallpaper in het niets.

[Reactie gewijzigd door Jaahp op 27 april 2015 14:01]

Ik denk dat onze reacties elkaar hebben gekruist... Heb ik hierboven beter uitgelegt wat ik bedoelde of slaat het nog steeds nergens op?
Een andere launcher kunnen kiezen is net zo goed onderdeel van de customizability van het OS. Waarom zou je jezelf beperken tot de standaard launcher als je customizability zoekt?
Zo kan je het inderdaad ook zien, maar ik denk dat er toch een wezenlijk verschil is tussen het originele OS-homescreen customizen (WP) en het helemaal vervangen met een third party app (Android). Niet beter of slechter, maar anders...

En dan mijn antwoord op je vraag "Waarom zou je jezelf beperken tot de standaard launcher als je customizability zoekt?"... Snelheid en stabiliteit.... Ik denk dat (vooral maar niet alleen) op de telefoons met lagere specs het de stabiliteit en snelheid niet zal bevorderen als je voor basis zaken als het homescreen al third party apps moet gaan installeren. Ik kan dat niet bewijzen maar het lijkt me logisch.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 27 april 2015 14:31]

Er zit een groot verschil tussen het overzichtelijk zijn voor iedereen, en het overzichtelijk zijn voor de enige gebruiker die het apparaat gebruikt.

Onder Android kan ik mijn telefoon volledig personaliseren. Ik heb daarom mijn telefoon volledig naar mijn eigen wensen aangepast, om vervolgens, puur voor mijzelf, overzichtelijk te zijn. Een ander persoon zou niet zo zeer kunnen wennen aan mijn structuur, echter is de overzichtelijkheid er wel.

Kortweg: het verschilt van persoon tot persoon wat de definitie van overzichtelijkheid is.
Hiermee ben ik het niet oneens...
Goed punt, vind ik!

Ik ben van Windows Phone overgestapt nu naar Android en mis de live tiles enorm! Ik moet nu widgets op het scherm plaatsen, maar die geven echt een héél andere gebruikservaring. Je hebt veel meer het idee dat er ruimte van het scherm wordt opgeslokt, dan dat je controle hebt over customizability van je scherm. Een achteruitgang wat mij betreft.

Daarentegen ben ik erg te spreken over Android, notificaties en alle settings. Door de bomen kan ik het bos niet meer zien. Ook people-hub zit er beetje in, maar is veel meer verwarrend dan in Windows Phone. Ik snap vanwege prijs dat veel mensen voor Android gaan, maar voor huis-tuin-en-keuken gebruikers denk ik dat Android veel te complex is.
Same here. Heb sinds kort een android tablet en de widgets nemen idd belachelijk veel ruimte in en gebruik ik niet voor deze reden.
Verder is het ontbreken van een alphabetische lijst van je apps ook wel jammer.
Verder ben ik wel heel blij met android. Maar is basis lijkt Wp mij veel overzichtelijker.
Het ziet er ongelofelijk chaotisch uit. Terwijl de laatstte builds juist prima overzichtelijk waren, is hier geen overzicht te vinden. Daarnaast zijn de iconen bijzonder klein voor zo'n klein display.

Het lijkt me vreemd iig

[Reactie gewijzigd door Penhoat op 27 april 2015 10:34]

Het argument dat een Windows Phone homescreen onoverzichtelijk is hoor ik al jaren voorbij komen. Naar mijn mening is dit volledig smaak.

Of het wel of niet overzichtelijk is, ligt volledig aan de gebruiker. Er zijn tal van mogelijkheden met vormen, mappen en kleuren mogelijk die het zo rustig of druk maken tot het je voorkeur geeft. Je kunt de optie "show more tiles" in- en uitschakelen en de invididuele tegels groter en kleiner maken. Ook kun je tegels weglaten om je achtergrond een grotere rol te laten spelen. Daarnaast speelt de resolutie van het toestel een grote rol. Groter scherm, hogere resolutie, meer tegels. Maar in principe kun je ook voor minder en voor grotere tegels kiezen.

Op mijn 925 gebruik ik momenteel 3/6 rijen (onderverdeeld 3 groot, 6 klein, 6 klein of 2 breed, 1 groot). Bij mijn ouders (520) heb ik hem op 2 grote rijen staan.

Ik ben het er mee eens dat de afbeelding zoals hier getoond erg druk oogt maar dit komt mede door de bonte combinatie van kleuren, in combinatie met de donkere achtergrond en 't felle wit. Dit is zeker niet hoe elk WP toestel eruit gaat zien en zeker niet hoe jij als gebruiker er aan hoeft te wennen.
Voorbeelden genoeg van wat er mogelijk is op het forum. Ik hoop dat in WP 10 de bestaande mogelijkheden tot customization in stand blijven. Bij mij geldt "tile niet transparent -> komt niet op m'n home screen" (voor Regenmeter maak ik vandaag een uitzondering :o ).

Minder ruimte tussen tiles is wel prima, en niet meer zwart maar transparant ben ik blij mee. Dat de tiles zelf minder transparant zijn ben ik dan weer minder blij mee, maar wellicht is het instelbaar / aanpasbaar. We gaan het wel zien.
Er zijn een aantal apps die meer tiles transparant kunnen maken.

Maar er is voor Windows 10 Phone al aangekondigt(of ontdekt) dat alle tiles op transparant gezet kunnen worden.
Ik ben sinds dit weekend van Windows Phone over op Android...

Maar het eerste wat ik gedaan heb is een launcher installeren die alles weer op Windows Phone laat lijken. Het vinden en gebruiken van Apps is zoveel makkelijker met de Windows Phone launcher. Het werkt gewoon makkelijker en je ziet het sneller in 1 oogopslag. Alles in 1 stijl ipv elke app zijn eigen icoontje en vorm.

(weggegaan bij Windows Phone omdat samsung geen goede support levert voor Windows Phone, en ik goedkoop aan een LG G2 met verwisselbare accu en sd-kaart kon komen)
Bedoel niet Windows Phone in het algemeen, of Windows 10, maar deze laatste screenshot. Heb zelf Windows 10 draaien op een Lumia, prima. Maar dit is chaos
Ik vind Windows Phone juist heel overzichtelijk. Het is natuurlijk bij alle OS'en zo dat je na een tijdje weet waar welk icoon zich bevindt, dat is bij Windows niet anders. Maar wat ik vooral prijs hieraan is dat je op je startscherm enkel de iconen kunt laten weergeven wat je ook wil. Bij iOS wordt elke app een icoon op het schermpje en zodra het 50 apps zijn, moet je oneindig lang scrollen, ook door apps die je amper gebruikt. Dan is er wel de handige optie om Mappen te maken (nu ook in Windows), Maar lost het probleem naar mijn Idee niet op. (kwestie van smaak ook). Daarbij kun je in Windows (en ik geloof Android) de iconen ook nog eens vrij rangschikken, iets wat mij ook stoorde in iOS en Windows biedt dan de extra mogelijkheid de groottes aan te passen en hiermee de hoeveelheid informatie die gepresenteerd wordt.

Juist bij Windows kun je de belangrijkste apps vastpinnen op je scherm, je kunt het in theorie zelfs helemaal leeg laten. Alle overige, weinig gebruikte apps staan dan in je 'tweede scherm' in een alfabetische lijst; ook erg handig voor iets op te zoeken. Met Android heb ik bitter weinig ervaring, maar ik meen dat je hierbij ook de keuze hebt uit startscherm en complete applijst.

Daarnaast is ook de informatie die de Live Tiles weergeven erg handig en overzichtelijk. De Agenda kan de afspraak van vandaag weergeven, de sms-app het laatst ontvangen bericht, de stappenteller laat meteen het aantal gelopen stappen zien. iOS is ten opzichte hiervan erg statisch, met enkel het klokje wat beweegt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het linkse screenshot wel onduidelijk vind, de iconen zijn te ver uit elkaar, en nu gaat het idee van de achtergrond compleet verloren. De afstand tussen de iconen geeft het geheel een stuk meer rust.

Maar uiteraard... alles is persoonlijke voorkeur.

[Reactie gewijzigd door Arteron op 27 april 2015 14:35]

Microsoft toon hier juist de flexibiteit van het nieuwe menu systeem. Het rechter scherm ziet er al veel rustiger uit dan het linker. Niet langer is een 1/4 tegel de kleinste varient, maar dat is nu 9x9. Maar dat icoontje hoeft dan niet 1/9 te zijn (zoals links onder), maar kan ook het formaat 4x4 hebben in dat grid (rechtsboven)..

Het lijkt er dus op dat microsoft eigenlijk het grid systeem van bootstrap/foundation heeft overgenomen en jij kunt je icoontjes nu elke breedte geven welke je wilt, 1 column, 2 columns, 3 columns, 6 columns.

Ik hoop alleen dat Here Drive ook een aantal verbeteringen heeft gekregen. Want als ik nu commute start en bijvoorbeeld onderweg even switch naar een andere app en daarna terug ga, dan toont deze de route niet meer. Het gaat mij niet zozeer om hoe ik moet rijden, maar ik vind vooral de indicatie van de drukte erg prettig..
voor diegene die wat meer overzicht wil creeren door de tiles op te delen in groepen (wat in windows 8.1 ook kan) is deze app enorm fijn
Dat kan standaard al in WP8.1 met de laatste firmware. Daar heb je geen aparte app meer voor nodig ;)
Gewoon een LiveTile op een andere slepen en er wordt een LiveFolder gecreëerd.
Die app-link naar Headertiles werkt beduidend anders dan LiveFolders. Check de link en screenshots en zie hoe Headertiles je homescreen visueel kan opleuken/indelen zonder appicoontjes in 1 folder te zetten (wat LiveFolders doet)
Deze reacties blijven echt nutteloos. Je bepaalt zelf hoe het eruit ziet. Jij vindt het chaotisch. Prima, dan maak je het toch rustiger. Ik heb zelf bij WP8 ook een aantal 'lege' tiles toegevoegd zodat ik wat meer van de achtergrond kan zien.

Waar grotere telefoon nu kunnen kiezen tussen 2/3 rijen tiles. Zien we hier 4 tiles. Waarschijnlijk ook aanpasbaar. Verder zien we verschillen in de marges tussen tiles, dus wie weet is dat ook aan te passen.

Jammer dat mensen WP(10) meteen 'afschrijven' op het uiterlijk, terwijl je daar juist de volledige vrijheid in hebt (in tegenstelling tot de competitie).
Iedereen spreekt hier over rijen(zelfs Tweakers) maar het zijn toch 4 kolommen. Een kolom is toch verticaal en een rij horizontaal?
Ja daarom kan je ook zoveel customizen voor de één kan iets chaotisch zijn wat voor de andere makkelijk is omdat alle apps erop passen.
ligt er maar net aan hoe je het zelf indeelt, als je het chaotisch indeelt is het chaotisch
geen overzicht te vinden. Daarnaast zijn de iconen bijzonder klein voor zo'n klein display.

Het lijkt me vreemd iig
Je kunt zelf bepalen hoe groot je de iconen prefereert.
Samsung Ativ S? Die had capacitieve knoppen, waarom moeten die dan nog eens zichtbaar zijn op het scherm? Daarnaast vraag ik mij af of die 4e kolom niet te druk gaat zijn. Op mijn lumia 1520 lijkt me dit niet echt handig, ben tevreden met mijn 3e kolom.

We zullen zien op het buildevent later deze week. Daar zal misschien een grote verandering aangekondigt worden.

Wel grappig om te zien dat er een zaklamp-app geïnstalleerd staat. Had toch wel graag integratie gezien in de notificatiebar :)

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 27 april 2015 10:36]

Heb niet heel hard gezocht maar volgens mij is er ook geen beta beschikbaar voor de ATIV S die ik zelf nu gebruik. Zou me ook verbazen dat ze daar dat soort versies voor uitbrengen omdat ze stapels Lumia's hebben.

Die virtuele knoppen kloppen inderdaad ook niet. Twee screenshots verschillen flink van elkaar waar bijvoorbeeld ook de layout van de tijd anders is.

Naar mijn idee is dit gewoon fake.
Dit kunnen ook gewoon 2 verschillende toestellen zijn
Aantal kolommen kun je nu instellen op 2 of 3. Straks misschien ook naar 4. Op hoge resolutie devices.
Zoals vermeld bij mijn lumia 1520. Daar zou ik het al vrij druk op vinden. Ga je naar een hogere resolutie op kleinere toestellen, gaat dit volgens mij toch heel anti-tiles lijken. Vond de breedtes tussen de tiles zeer leuk :)
4 kolommen is juist prettig. Je kunt dan eindelijk 2 breede tiles naast elkaar zetten. En ik vind de huidige 3 gewone tiles net iets te groot, dus die ruimte over 4 verdelen maakt het voor mij ideaal.
Waarschijnlijk komt er ook een zaklamp-knop in het action center bovenin, daar is tenminste een tijdje geleden een screenshot van voorbijgekomen (http://www.windowscentral...-quick-note-action-center).
Anoniem: 398486
27 april 2015 10:34
Ik vind het er wel beter uit zien, maar nog wel erg onoverzichtelijk maar dat kan aan mijn persoonlijke voorkeur liggen, vind Android ook onoverzichtelijk, iOS daar in tegen vind ik meer gebruiksvriendelijk.
Hoe is iOS overzichtelijker, je kan daar niet eens ongewenste/ongebruikte apps van je homescreen verwijderen. Moet je allemaal in 1 mapje gooien.
Windows laat hier zien dat er veel gecustomized kan worden, en alles naar eigen smaak kan worden ingedeeld. Dan kan je het zo overzichtelijk maken als je zelf wilt.
Dat iOS simpel is, en vrijwel geen enkele vorm van naar eigen smaak vormgeven kent, betekend naar mijn mening niet dat het gebruiksvriendelijk is, eerder beperkt.
Hoe is iOS overzichtelijker, je kan daar niet eens ongewenste/ongebruikte apps van je homescreen verwijderen. Moet je allemaal in 1 mapje gooien.
Wat is daar onoverzichtelijk aan?
Je hebt mapjes met apps die je niet gebruikt. Neemt een tile in. Op android en windows phone kan je ze van je homescreen verwijderen.
Dat maakt het niet onoverzichtelijk, hoogstens onhandig.
Omdat je er kunstgreep moet uitvoeren om ongewenste icoontjes te verwijderen van je home screen.
Dat is geen kunstgreep, apps in een folder zetten is basisfunctionaliteit
Wel als dat de enige manier is om iconen van je startscherm te verwijderen.
Tometo tomato

Het is gejammer om niets alleen maar aangehaald om de ene os beter te laten klinken als de andere.
Beide OSen werken gewoon op een andere manier. En jij vindt dit fijn en ik dat. Mooi toch dat je keuze hebt.
Je vind het fijn om items op je start scherm te hebben die je niet kan verwijderen?
Heel apart.
Gebruiksvriendelijkheid hangt af van de gebruiker. De een waardeert de eenvoud van de app drawer (iOS), de ander waardeert de directe informatie via widgets op het home screen (Android).

Windows Phone biedt beide: een vaste lijst op het home screen, met de mogelijkheid om in grotere tiles live info te zien.

Android en WP werken prettig, mits je wat moeite neemt om het voor jezelf in te richten. Heb je dat eenmaal gedaan, dan heb je snel toegang tot de voor jou relevante informatie. Voor mij is dat meer gebruiksvriendelijk dat een lijst met apps.
Mja klopt wel ergens...
Maar komt ook wel door de keuze van achtergrond en je kan de icoontjes ook wel zelf wat schikken eh. En die livetiles uitschakelen....

[Reactie gewijzigd door Striderke op 27 april 2015 10:48]

Op het eerste screenshot zie ik ook dat er nieuwe formaten tiles zijn. Kijkend naar de Skype-tile en dat hele kleine knopje ernaast. Die skype tile heeft een mooie groote, maar dat kleine tiletje, daar kan toch geen vinger op klikken :S

Verder vind ik het wel fijn op te zien hoe ze het nu hebben opgelost met de achtergrond die doorschijnt door de tiles heen. De WP8.1 variant kan toch wel heel druk overkomen, maar op deze manier kan je toch nog van de achtergrond genieten.

Hoop dat er snel een build uit komt die ook een beetje stabieler/bruikbaarder is dan de laatste paar build. Die waren echt nog niet te gebruiken voor dagelijks werk.
Dat zijn de gegroepeerde tiles. Als je daar op tikt, schuiven de tiles in normale grote omlaag en kan je daar kiezen. Dit om een heel lang startscherm te vermijden.
Ahh Thank! Dat zit natuurlijk ook al in WP8.1. Moet eerlijk bekennen dat ik dat nooit gebruik. Met de zoekfunctie in de appliecatielijst heb ik het groeperen nooit zo nutig gevonden.
Is op zich wel handig; op mijn Lumia 930, bijvoorbeeld, zitten alle standaard ingebouwde media apps (muziek, podcasts, video etc.) in één map gegroepeerd.
Een beetje zoals de Zune app van WP 7.x (al waren daar die losse apps een geheel)
Op het eerste screenshot zie ik ook dat er nieuwe formaten tiles zijn. Kijkend naar de Skype-tile en dat hele kleine knopje ernaast. Die skype tile heeft een mooie groote, maar dat kleine tiletje, daar kan toch geen vinger op klikken
Dat zijn folders, deze zitten nu ook al in Windows 8.1. Hij toont dan de apps in de folder in een grid, afwisselend klein en groot.
Hoop dat er snel een build uit komt die ook een beetje stabieler/bruikbaarder is dan de laatste paar build. Die waren echt nog niet te gebruiken voor dagelijks werk.
Dat is in principe ook niet de bedoeling van de preview, al hoop ik ook snel op een stabiele build zodat ik ook mijn dagelijks toestel kan upgraden :)

De screenshots zien er goed uit, die doorzichtige tegels daar was ik wat terughoudend voor, maar ik heb ze op Xbox aanstaan en het bevalt best goed.
Dat mini whatsapp icoontje lijkt me samen in een folder te zitten met skype, te herkennen aan de grid die weergegeven word als je heel weinig apps in je folder zet als het een losstaand icoontje was dan zou je die grid niet zien. (Zelf op WP8.1 als je de folder geen naam geeft)

in 8.1 is het inderdaad wel vreemd dat de wallpaper enkel zichtbaar is bij de doozichtige tiles, maar ook daar kan je hele mooie dingen mee maken door een wallpaper met een art te kiezen ipv een foto van iets (zo heeft mijn vrouw het opgelost, een foto achtergrond is gewoon te lelijk in 8.1). Zelf heb ik een compleet zwarte achtergrond wat het lekker strak maakt, 90% van de tiles zijn dan gewoon zwart met een wit icoontje erop.
Ik moet zeggen dat het hele proces voor Windows 10 prima verloopt. Ik vind de keuzes die Microsoft maakt goed en interessant. Soms op het eerste oog ziet het er een beetje raar uit maar als je net even wat verder kijkt zie je het logische gedeelte erachter.

Looking good Microsoft, keep up the good work!
Achja, ik heb al veel zakelijke pc's gezien met een desktop volledig volgezet met icoontjes. Het is maar wat je als gebruiker wil.
Screenshots zien er vrij druk uit maar zoals terecht wordt opgemerkt kan je dat inderdaad zelf instellen. Mijn schoonmoeder gebruikt mijn oude WP en daar heb ik 5 grote tiles op ingesteld (Bellen, Whatsapp, SMS, fotos en IE). Werkt als een trein, zelft voor iemand die er 0 verstand van heeft.

Ben overigens wel benieuwd wanneer er een release komt die zonder al te veel problemen gebruikt kan worden. In tegenstelling tot mijn WP heb Windows Technical Preview al wel een tijdje op mijn HTPC staan en ben er zeer tevreden mee!
Dit lijkt me gewoon een uitbreiding van de settings zoals die in WP8 zijn: daar kan je kiezen tussen 2 of 3 kolommen, voor een vierde kolom moet er blijkbaar wat tussenruimte weg?
Waar de rechter afbeelding alleen hele grote knoppen zijn te zien zie op de linker afbeelding knoppen van 1x1 1.5x1.5 2x2 3x3 en 6x3 (niet in pixels, puur voor de relatieve grootte van de tegels) en ik vind de aanwijzigheid van die 1,5x1,5 raar want dat lijkt me lastig combineren met de grootes 1x1 en 2x2. Ik vraag me af of ze daarmee niet te veel verschillende groottes bieden.

Wat ik wel mooi vind is dat de achtergrond nu de afbeelding is in plaats van de afbeelding zichtbaar te maken door de tegels, ik heb dat altijd een raar concept gevonden. Hopelijk stappen ze daar inderdaad vanaf bij 10.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee