AMD: Windows 10 komt eind juli uit

Windows 10 komt eind juli uit. Dat heeft de directeur van AMD gezegd tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers. Het is voor het eerst dat een bedrijf zo specifiek een periode noemt waarin de nieuwste versie van Windows op de markt komt.

AMD-directeur Lisa Su noemde in de toelichting, waarvan Seeking Alpha het transcript publiceerde, de releasedatum tussen neus en lippen door. "Wat we ook meenemen is dat we met de Windows 10-lancering aan het einde van juli, als het ware kijken naar de het effect daarvan op de back-to-school-periode", aldus Su.

Microsoft noemde tot nu toe alleen 'deze zomer' als releasedatum voor Windows 10, waarbij het kan gaan om de hele periode tussen juni en september. Het is onbekend of Su alleen doelt op de release van Windows 10 voor desktop of laptops. Het zou kunnen dat de desktopversie en de mobiele variant van Windows 10 verschillende releasedata hebben.

Het Redmondse bedrijf kondigde Windows 10 vorig najaar aan. Thuisgebruikers van Windows 7 of hoger kunnen het eerste jaar een gratis update krijgen naar het nieuwe besturingssysteem. Windows 10 is volgens Microsoft gelijk beschikbaar in 190 landen en 111 talen, waar hoogstwaarschijnlijk Nederlands ook tussen zit.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-04-2015 • 13:11

227 Linkedin

Reacties (227)

227
222
149
2
0
4
Wijzig sortering
Kan helaas nog steeds geen reden vinden om up te graden naar W10. Net zoals W8 eigenlijk geen extra toevoeging bied vergeleken met W7. Misschien in het begin zelfs wil minder voor mij persoonlijk. De standaard start knop voeg ik nog altijd toe met Start8 en alle charms en apps staan uit. Ook gewoon een local account en geen onzin koppeling met hotmail/outlook.

Wacht nog steeds op iets innovatiefs waar je echt wat aan hebt..

Enige interessante dingen:
DirectX 12 is now supported
USB 3.1 support

Edit: Geweldig wat voor reacties ik hierop krijg. Gebruik zelf als main OS nog altijd Kubuntu en probeerde wat leuke reacties hieruit te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Zenety op 20 april 2015 13:57]

Kan helaas nog steeds geen reden vinden om up te graden naar W10. Net zoals W8 eigenlijk geen extra toevoeging bied vergeleken met W7.
Gelukkig heb je all voor- en nadelen van de nieuwere kernels op je netvlies (alhoewel niet beargumenteerd) en daaruit is het inderdaad goed mogelijk dat voor jou de conclusie is dat Windows 7 meer dan genoeg voldoet.

Maar het lijkt me redelijk bewezen dat de performane (boot & idle) van 8.1 in ieder geval beter is dan 7. Ook de security-features op allerlei vlakken zijn in 8.1 beter uitgewerkt dan in 7. ISO/VHD kan je in 8.1 direct lezen terwijl je onder 7 nog extra software moest installeren. Verder inderdaad USB3.x ondersteuning. Ondersteuning voor 3D-printers. Betere "enterprise" zaken zoals credential caching en single sign-on voor bepaalde apps. Verbeterde hypervisor (indien je dat gebruikt).

Denk dat we nog wel even door kunnen gaan; ikzelf zie ontzettend veel wensen/eisen in 8.1 en 10 om wel de upgrade door te zetten.
En laten we niet vergeten.

Windows 7 support zal waarschijnlijk stukken korter duren dan die van W XP.

Waarom, nou heel simpel, elke consument kan gratis van w7 naar w10 overstappen.

Dus langere support kan je ook aan het lijstje toevoegen.

Daarnaast is w8(.1) veel sneller en stabieler dan w7. Alleen dat merk je wel, maar staat nergens.
Daarnaast is w8(.1) veel sneller en stabieler dan w7. Alleen dat merk je wel, maar staat nergens.
Daar ben ik toch een andere mening toegedaan hoor... heb zelf 3 pc's met Win7 draaien die alle drie geen problemen kennen. 3x een BSOD gehad op 1 van de pc's maar dat bleek te komen door een defecte videokaart.

Met Win8(.1) bij mijn ouders/broer/buren al meer dan genoeg klachten gehad waarbij de buurman onlangs toch wel de topper te pakken had: na inloggen een zwart scherm met alleen de muis cursor zichtbaar... heeft me ruim 5 uur gekost om dat te fixen!!
Ja dit zie ik elke dag ook tientallen malen bij windows 7 workstations dus dat zegt niks komma nul natuurlijk.

Dingen die meetbaar en kwantificeerbaar zijn vertellen je dat Windows 8(.1) op elk punt een beter os is onder de motorkap.
Nieuwe gui, mensen hebben er haat aan en laten dat hun beoordelingsvermogen vertroebelen.

Windows 10 is hetzelfde verhaal,
Hoewel de preview erg buggy was (niet bedoeld voor consumenten) was duidelijk dat ook deze versie weer iets sneller is dan de voorgaande.
Het buggy zal opgelost zijn bij release maar ook daarna zullen uiteraard zoals bij elk os nog problemen gevonden en opgelost worden dmv updates/service packs/whatever.

Ben persoonlijk nooit meer dan 1,5 uur kwijt geweest aan win8 problemen en dat was met een gefrituurde psu, gpu en pci-e hdd die kuurden op mijn half defecte mobo.
Klopt, toevallig heb ik Windows 10 getest en ik vond dat Cortana assistent wel een leuke toevoeging. Het enige probleem was dat het mijn uitzicht op het start menu blokkeerde. Ik hoop dat ze dit probleem oplossen. En ik kreeg op een gegeven moment een blue screen of death met een zwarte muis aanwijzer. Hier ben je toch ook wel even mee bezig. Daarom blijf ik nu nog gewoon bij Windows 8.1 en later kijk ik wel of Windows 10 wat is.
Ja windows 10 is natuurlijk een test versie dus ik verwacht dat die vastloopt (anders kunnen ze hem net zo goed releasen :D )
Bij de launch zal het allemaal opgeknapt zijn.

Met dat van cortana ben ik het eens maar bij mijn weten is dat in nieuwe builds al opgelost.
En waar lag het aan?
En 5 uur bezig?
Na twee foute opstarts geeft W8.1 automatisch een reparatiemenu van waaruit je de pc kan repareren of herstellen.
In 20-30 minuten kan je een systeemherstel uitvoeren met een trage pc.........
individuele problemen kun je niet meerekenen met een algemene vergelijking tussen de 2 besturingsystemen, de één heeft bij windows 7 veel problemen, de ander weer bij windows 8, en zo zal het altijd blijven.
windows 8 blijft stabieler en sneller dan windows 7, uitzonderingen daar gelaten.
De standaard ondersteuning is al weg sinds januari: https://support.microsoft...lt.aspx?alpha=windows%207

De extended ondersteuning loopt inderdaad tot 2020, maar of je moet daar (als bedrijf) extra voor betalen of Microsoft limiteert de fixes die ze nog uitbrengen tot het oplossen van (ernstige) beveiligingslekken.

De kans dat support voor nieuwe processors ingebouwd wordt, features, complete service packs etc uitgebracht worden is m.i.klein. Voor nieuwe hardware zou je nu al niet meer op Windows 7 willen starten, tenzij daar goede redenen voor zijn (bijv. bedrijfsmatig, waar men Windows 8 wil overslaan). Terwijl Windows 8 - afgezien van de leercurve voor de andere UI - prima bruikbaar is.
Dan vraag ik mij af wat die "standaard ondersteuning" inhoud. Ik kreeg vorige week nog een berg updates binnen.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 20 april 2015 14:12]

Geen nieuwe features meer, alleen majore of kritieke bugfixes, security updates.

Kleine bugs worden niet meer opgelost.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 20 april 2015 14:01]

Ik lach me echt rot om al die lui die willen vast houden aan "oude" software omdat ze weigeren mee te gaan en dus nieuwe dingen aan te leren.

op een gegeven moment is het verschil zo groot (met hun huidige OS) dat ze straks weer beginnen te zeiken dat ze er geen windows meer in zien...
(dit zal voor een tweaker wel mee vallen maar voor jan met de pet die nog geen 5 uur per week achter een pc zit wel!)

Het is algemeen bekend dat de meeste mensen niet tegen grote veranderingen kunnen beter stap je telkens over dan wen je er tenminste aan.

en wat betreft dat start menu (dat hadden ze voor mij weg kunnen laten in windows 10) Ben er nu helemaal aangewend en werkt gewoon uitstekend.

Volgens mij was die min knop als iets ongewenst was, maar ja sommige tweakers kunnen klaarblijkelijk niet tegen de feiten. En de discussie die al dik 3 jaar gaande is over dat startmenu.

[Reactie gewijzigd door downcom op 21 april 2015 00:24]

mwa, stabieler als windows 7 zal ik toch maar niet zeggen, met windows8.1 heb ik toch veel meer issues dan ik ooit met windows7 heb gehad, maar dat zal van persoon tot persoon afhangen, maar in mij ogen is windows7 nog altijd een Véél stabieler OS dan windows 8(.1)
en bij mij is het precies andersom, ja, op mijn oude windows 7 laptop had ik meer problemen met windows 8, maar met een andere laptop die ook standaard windows 7 draaide had ik juist in windows 7 meer problemen
Haha, grappig dat je het noemt, maar ik heb sinds windows 8.1 (niet 8 of 7) geen blue screen meer gezien. Waar ik bij Windows 7 dit nog dagelijks had op mijn drie verschillene systemen.
als je dat dagelijks had is er overduidelijk iets mis met uw windows installatie, maar zoals ik al zei, bij mij is dit het omgekeerde, veel meer haperingen/crashes op windows 8.1 dan op 7 (bluescreens heb ik op beide zelden gehad)

EDIT: als je over de duivel spreekt, weer een nieuw probleem
gisteren mijn partitie op mijn SSD vergroot, kijk nu naar mijn disk usage, staat op 100%, geen enkel programma is de schijf aan het gebruiken maar hij blijft op 100% staan, yep windows8 is overduidelijk veel stabieler dan windows 7 --'
http://i62.tinypic.com/20f3iw1.png

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 22 april 2015 09:36]

Volgens mij is dat als Windows Defender bezig is maar dat is inderdaad niet iets om gelukkig van te worden.

Wat ik wel denk is net als mijn problemen met Windows 7 jouw problemen met Windows 8(.1) niet doorslaggevend zijn. En ik persoonlijk dat 8.1 over het algemeen stabieler is dan Windows 8 en Windows 8 ongeveer hetzelfde als 7 of slechter.
Ik heb doorgekregen dat de Windows 7 ondersteuning (al dan niet "extended") loopt tot en met 2020. Duurt nog wel even dus!
Het is sneller 2020 dan je denkt O-)
ISO/VHD kan je in 8.1 direct lezen terwijl je onder 7 nog extra software moest installeren.
Een kantekening: onder Windows 7 kan je VHD's mounten met Schijfbeheer / Disk Management. Computer beheren --> Linksklik op Schijfbeheer (wachten tot ingeladen) --> Rechtsklik op Schijfbeheer --> virtuele harde schijf koppelen

Handig als je bv. een Windows 7 systeembackup hebt (standaard VHD) waarvan je maar een deel van de files nodig hebt.
Waarschijnlijk bedoelt hij VHDX..., welke je namelijk niet standard in Windows 7 kan mounten
Kan, maar toch hoef ik al die troep niet voor-geinstalleerd te hebben. Ik bepaal liever zelf welk proggie ik waar voor wil gebruiken. Bij android wordt er moord en brand geschreeuwd vanwege het grote aantal voor-geinstalleerde niet verwijderbare apps , en bij Win8 begin ik me er ook aardig aan te irriteren.

Ik zit dus nog op Win7 en zal daar zolang blijven als mogelijk is. Echter vrees ik dat we door middel van dx12 de nieuwste versie wel weer door ons strot geduwd krijgen. ( als gamer zijnde zal ik dan wel moeten )
Gratis updaten wil ik nou niet per se door je strot geduwd noemen. Als je als gamer bij wilt blijven moet je toch ook om de zoveel tijd nieuwe hardware kopen? ...Je mag je OS gratis upgraden! Gratis! MS geeft een heel OS gratis weg! En nog niet blij.
Nee, ik ben dan niet blij omdat het niet vrijblijvend is. Als DX12 enkel op Windows 10 beschikbaar komt, MOET je als gamer dus upgraden. En dat hoeft voor mij dus niet.

nieuwe hardware = ok
nieuw OS met ongewenste functies = niet ok
dat geldt dus niet voor iso's
Het zal altijd een persoonlijke afweging zijn of de genoemde "voordelen" van een hogere versie ook daadwerkelijk meerwaarde voor jou hebben.
Zelf draai ik Win7 versies naast Win10 Preview en mijn conclusie is hetzelfde als die van Zenety : puur op gebruikservaring is Win7 voor mij nog steeds de beste versie.

Win8.0 en 8.1 heb ik kortstondig gebruikt maar die hielden het nooit langer dan een paar dagen vol op mijn desktop, onder de motorkap misschien niet onaardig maar voor mij qua gebruik zeker geen verbetering t.o.v. Win7.

Het is natuurlijk leuk dat de performance misschien iets beter is bij de nieuwe versies, maar in de praktijk is het bloedirritant als de GUI en functionaliteit niet aansluit bij jouw voorkeuren.

Neemt niet weg dat ik tzt serieus zal kijken naar een gratis upgrade van een enkele Win7 licentie maar Win10 is op dit moment nog helemaal niet af en instabiel naar mijn mening.
Voordelen voor enterprise en echte tweakers zijn niet relevant voor privé gebruikers, althans niet voor de overgrote meerderheid.
Iedereen roept bij Windows 8 altijd over de verbeteringen onder de motorkap maar daar is toch geen enkele gebruiker in geïnteresseerd? Die enkele beheerder of die-hard tweaker wellicht maar ik wil mijn systeem gewoon gebruiken om mijn dagelijkse dingen te doen en Windows 7 voldoet daar prima aan.

Dat de GUI in Windows 8 één grote wanorde is maakt niet uit, want wat er onder de motorkap is gebeurd is het standaard excuus om het toch te gaan gebruiken. Betere security en betere perfomance, tja leuk maar is dat tastbaar? Heb ik nu heel de dag last van virussen en hackers of van een traag systeem? Niet dus.

Een OS is het totaalplaatje, dus ook hoe het eruit ziet en werkt niet alleen wat er onder de motorkap is gebeurd. Waarom rijden mensen anders in een Ferrari als ze ook een Toyota kunnen kopen die veel goedkoper en veel betrouwbaarder is?

Ook Windows 10, allemaal leuk maar nog meer meuk zoals Windows Hello en Cortana etc. pfff wat moet ik er allemaal mee. Het enige wat ik wil is een desktop waar ik naar een MP3-tje kan luisteren op kan internetten en een spelletje kan spelen. Alles wat ik meer wil download ik wel.
Als de verbeteringen onder de motorkap een snellere/vloeiendere/algeheel betere user experience bieden, dan ben je daar wel in geïnteresseerd. Wellicht niet in de technische details, maar wel het resultaat.

Alles heeft invloed op je keuze over te stappen , niet alleen nieuwe features.
Tuurlijk maar als we het over 7 vs 8 hebben dan praten we waarschijnlijk over percentages, nog niet eens. De winst is iig te weinig om er alleen voor te zorgen dat mensen overstappen. Als het nou 50% was ja dan was ik ook wel over gegaan maar ik heb met 7/2008/8/2012 gewerkt en er is voor mij geen merkbaar verschil.
Over betere performance in 8 tov 7 zul je ongetwijgeld theoretisch gelijk hebben, maar daarmee is het in de praktijk nog niet zo. Windows 7 op mijn werklaptop is bloedje snel, sneller dan W8 op mijn enorme Alienware desktop. En op die laatste desktop heeft de upgrade van 7 naar 8 geen merkbare performance verbetering opgeleverd.
misschien is directx 12 (uiteraard non-portable naar oudere windozo's) een reden om W10 te grijpen.
mega veel performance gain for dx12 gamezorzz!
Ik kan gerust met een nieuw OS leren werken, maar Windows 8 vereist niet enkel gewenning maar voelt bijna passief-agressief aan.

Het probleem is dat elke designbeslissing genomen is vanuit het oogpunt dat de desktop LEGACY is. Met andere woorden, je duurbetaalde PC is een verouderde dinosaurus en jij bent een achterlijke ouwe zak die te traag is om de hippe jonge generatie te volgen in de mobiele toekomst waarin er geen plaats is voor het toestel waar je momenteel op werkt.

Iedereen gebruikt tegenwoordig toch tablets die wel edge swipes maar geen hotkeys ondersteunen, dus vanzelfsprekend heeft de charms bar geen hotkey. Wil je een hotkey? Dan leef je toch nog in de 20ste eeuw! Je zegt dat hotkeys handiger zijn op een desktop of laptop en je klavier al een menutoets heeft? Ja, maar we verwachten dat je dat ouwe ding vroeg of laat de deur uit doet en een tablet koopt zoals iedereen en dan werkt het perfect!

Dan heb je zojuist een half maandloon aan een desktop uitgegeven en het fucking ding werkt je met opzet tegen omdat je geen tablet hebt gekocht.
MAX3400 zegt het eigenlijk ook al, maar jij bent in mijn ogen precies het schoolvoorbeeld van een conservatieve zakelijke gebruiker (dan wel consument; zeker geen Tweaker!) die al jaren dezelfde iconen op dezelfde plek op het bureaublad hebt staan en niets doet met de extra functionaliteit of überhaupt weet wat er allemaal mogelijk is.
We maken de opmerkingen die jij plaatst bijna dagelijks mee, maar als je mensen laat zien wat er met Windows 8.1 wél mogelijk is zijn ze eigenlijk allemaal zo om. Het is meer de angst voor het onbekende; nog altijd.
Ik geef toe dat als je een goed draaiend Windows 7 systeem hebt, er niet een doorslaggevende reden is dat je naar Windows 8.1 MOET. Als je het echter doet en het even de tijd gunt, het naar je smaak inricht, dan wil je niet meer terug.
Vaak horen we "ja, maar dan heb je toch geen startmenu meer"? Als we dan kijken wat die bewuste personen nog uit hun startmenu starten, is het één of twee applicaties die je net zo goed op het bureaublad of de taakbalk kunt zetten. Verder komen ze er eigenlijk nooit; het is gewoon gewenning waar iets te vinden is.
Noem mij maar conservatief, maar toen ik met Windows 8 begon voelde ik me in het begin ook reddeloos verloren, en had ik de grootste moeite onderdelen te vinden die ik dagelijks gebruikte. De logica om een relatief compact start-menu te veranderen in een enorme uitgesmeerde gekleurde blokkendoos ontging mij volledig, en kwam op mij over als een paniekactie om mee te komen met de touch-markt.

Ik geef je helemaal gelijk dat je die links (inderdaad een paar maar uiteindelijk) gewoon op je bureaublad/taakbalk kunt plaatsen, en ook aan de interface en interactie op bepaalde schermen wen je uiteindelijk wel. en Windows 8 heeft veel nieuwe features en werkt in mijn beleving snel en soepel.

Maar het is niet zozeer angst voor het onbekende geweest als meer onwil om aan te passen in mijn geval. dat kost toch altijd weer tijd, en daar zit ik aanvankelijk op zich niet op te wachten. En dat is inderdaad slechts gewenning.

Ik zie in mijn omgeving veel mensen met smacht wachten op de nieuwste Ableton Live versie, of de laatste Logic of Cubase, omdat het nieuwer is en dus beter. Ik ben het tegendeel, toen ik mijn DAW met Cubase 5 uiteindelijk stabiel werkend met alle plugins had, maakte ik daar een image van die ik tot op de dag van vandaag gebruik.

Inmiddels een tevreden Windows 8.1 gebruiker, die wél uitkijkt naar Windows 10 trouwens. De hardware-upgrades voor mijn desktop en laptop liggen al klaar!
Ik snap je punt wel over de gekleurde blokkendoos, en inderdaad de "onwil" om er iets bruikbaars van te maken. Daar moet je wel even voor gaan zitten en bereid zijn om het te doen. Mensen bij wie het bureaublad ook een puinhoop is, gaan daar geen tijd voor maken. (Ik bedoel jou niet direct; ik ken jou niet ;) )
Ik heb dit ingedeeld naar applicaties die ik zelf wilde, met wat Live Tiles met directe informatie. Prima overzichtelijk! Nu met 8.1 is dat nog wel verbeterd (grootte aanpassen e.d.).
De hardware upgrades die je klaar hebt liggen zijn niet per se nodig; Windows 10 is vermoedelijk zelfs nog lichter dan 8.1! Wij hebben 8.1 geïnstalleerd op 6-7 jaar oude pc's met een Core 2 Duo serie (6xxx) en nu 4 GB; de pc's leefden helemaal op. (Oorspronkelijk met Vista geleverd). Later nog een SSD er in en ze zijn sneller dan een instapmodel nu met 4 GB en HDD. Laat maar komen die Windows 10. Voor de mensen die het willen een "startmenu" en voor de mensen die al gewend zijn aan 8.0 of 8.1 ook nog alles aan boord.
Anoniem: 143912
@Soeski20 april 2015 16:01
'ik snap je punt wel over de gekleurde blokkendoos, en inderdaad de "onwil" om er iets bruikbaars van te maken. Daar moet je wel even voor gaan zitten en bereid zijn om het te doen. '

voor veel mensen geldt: "when it's ain't broken, don't try to fix'. dit geldt vooral op het werk!
win7 is ook niet gebroken.

Je hebt nog altijd de keuze toch of je overstapt naar windows 10 of niet?
Wat bovenstaande tweakers min of meer vertellen is dat je niet al te bang hoeft te zijn voor deze overstap ( vooral niet als thuis consument ).

Zelf heb ik met windows 8,1 even mee gespeelt op de laptop van me moeder ( icm een touchscreen ) en ik was er binnen een paar minuten wel doorheen, het werkt anders maar niet onlogische. Gewoon een prima os waar ik nog geen 1x een telefoontje over heb gekregen met de vraag; hoe werkt dat jeroen?

Windows 10 heeft volgens mij alle ''grote'' drempels eruit gehaald en lekker glas gestreken met de rest van het OS.

when it's ain't broken, don't try to fix it zoals jij aangeeft zou alleen geldig zijn wanneer windows 7 verdwijnt en je verplicht bent windows 8.1 te nemen. Maar MS geeft je een lange periode de tijd om gewoon windows 7 te gebruiken en je dus niks aan het fixen bent. Enja als windows 7 volgens jou niet gebroken is, dan kan jij die de rest van je leven blijven gebruiken toch, MS zal je niks aandoen :D

Maar ik begrijp MS ook wel als je kijkt naar de windows tablet, telefoon, console, en pc / laptop. Het is nu 1 design wat netjes op elkaar aansluit en perfect samenwerkt. Met windows 10 gaan ze alleen de irritatie puntjes aanpakken en je niet een tablet ervaring laat bezorgen op een PC, want het mogen duidelijk zijn tot dat toch 2 totaal verschillende producten zijn in de praktijk.

Nee als straks de optie er is om mijn windows 7 pro om te zetten (kosteloos nog wel...) naar windows 10 dan zal ik dat vast en zeker doen, why not?

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 20 april 2015 16:33]

Je krijgt gewoon een gratis upgrade van Windows 10 via automatische update van WIndows 7 Professional. Kost je helemaal niets. En gedlt ook voor Windows 8.1 en Windows 8.1 Professional. Alleen Windows 7 Enterprise en Windows 8.1 Enterprise krijgen geen gratis upgrade naar WIndows 10, moet je daarvoor betalen als bedrijf.
Dat klopt, was jou reactie wel op mij bedoelt haha? Zoals ik al aangaf hierboven:
Nee als straks de optie er is om mijn windows 7 pro om te zetten (kosteloos nog wel...) naar windows 10 dan zal ik dat vast en zeker doen, why not?
Bij veel bedrijven zitten denk ik ook beheerders (intern dan wel extern) die niet blij zijn met Windows 8, en dit ook zo uitdragen. Sja, dan willen je klanten het ook niet!
Het is een strijd tussen meegaan met je tijd, commercie (wat wil sales?), TCO (management) en je concurrentie in de gaten houden. Als jij het niet aanbiedt en je concurrent wel, én deze jouw klant overtuigt van de nieuwe mogelijkheden, dan mis je de boot. En de klant...
Overigens upgraden bedrijven inderdaad niet zo snel uit angst voor het dalen van de productiviteit, zij het door niet-werkende software, drivers of de medewerker die lastig zijn weg vindt.
Wij zijn in ieder geval blij met Windows 7 en 8, maar we leveren eigenlijk al een tijd geen Windows 7 meer. Vaak hebben mensen thuis ook al Windows 8 dus de adoptiegraad is hoog.
If it aint broke... dat is inderdaad erg conservatief maar vaak het gekozen pad. Tot het wel kapot is of echt niet meer kan, en als je dan de stap nog moet gaan zetten....Enfin; precies de reden dat XP nog veel gebruikt wordt.
Wij zijn in ieder geval voornemens om al onze klanten, na de release van 10, over te zetten van 7 en 8 naar 10.
De grootte van de live-tiles aanpassen is zeer fijn idd. Ik had overigens nog niet genoemd dat ik Windows 8.1 overall er veel beter uit vind zien, kwestie van smaak dat begrijp ik.

Die hw-upgrades zullen idd niet echt nodig zijn, maar heb de afgelopen tijd wat goedkoop 2ehands ram gekocht via V&A hier en MP, en heb daarnaast twee evo 850 schijven over kunnen nemen, en wil dan alles in één keer doen, scheelt weer tijd.
Ik heb het ook heel lang volgehouden om op Windows 7 te blijven. Werkte prima en het gebrek aan het startmenu heb ik als drempel ervaren. Ik heb echter nu alle pc's in huis naar Windows 8 gemigreerd en het bevalt me prima. Maar ik mis het startmenu wel degelijk (wel grappig eigenlijk omdat iedereen dat altijd verfoeid heeft, en nu willen we het niet meer kwijt). Desktop is geen alternatief, dan moet je steeds drie handelingen verrichten (eerst naar de desktop, dan programma starten en dan alle windows weer groot maken) en op de taakbalk is te weinig ruimte (ik heb heel veel verschillende tooltjes die ik maar af en toe gebruik) dus ik heb Classic Start Menu geinstalleerd en dat werkt prima.

Windows 8 is technisch beter, veel dingen werken sneller/snappyer, en het ziet er gewoon mooi uit. Verder zijn er subtiele verbeteringen bv aan de taskmanager en de copy/move dialogen die ik erg fijn vind. En de ingebouwde reader waardoor ik dat gedrocht van Adobe niet heb hoeven te installeren. Dus netto ben ik tevreden, maar de echte doorslag gaf de methode in c't waarmee je een compleet geinstalleerde Windows 8 kunt inpakken en weer op een stickje kunt zetten, klaar om op een andere pc te worden geinstalleerd. Dat bespaart mij een heleboel werk.

Hopelijk wordt Windows 10 nog beter, want dan komt het startmenu echt weer terug.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 20 april 2015 15:18]

daarvoor hoefde je ook dat gedrocht van adobe niet te installeren, er zijn voldoende alternatieven te vinden, waaronder foxit reader, en als je echt lightweight wilt, sumatraPDF, persoonlijk gebruik ik al jaren geen adobe reader meer
persoonlijk vind ik de ingebouwde reader in windows8 ongeloofelijk onhandig, je kan er geen venster van maken, en de ganse tijd fullscreen switchen met je programma's is ook omslachtig, puur om te lezen is er niets mis mee, maar als je info uit een PDF wilt gebruiken in andere programma's, good luck

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 20 april 2015 16:55]

dat wil wel, muis bovenin en schuifen naar rechtsmidden je sherm, en je scherm splitst in 2, nog makelijker om te multitasken helemaal op 4k
Het startmenu kun je zonder problemen terugbrengen met start8(stardock)(5 dollar, wel een van de beste) of classic shell(gratis) http://www.classicshell.net/
Iobit heeft een gratis menu. Genoeg tools om je probleem mee op te lossen. :)
Wtf? Betalen om je start menu terug te krijgen? Als dat het nieuwe business model wordt...nee dank je
Zoals gezegd, classic shell is gratis. ;)
De logica om een relatief compact start-menu te veranderen in een enorme uitgesmeerde gekleurde blokkendoos ontging mij volledig, en kwam op mij over als een paniekactie om mee te komen met de touch-markt.
Dit is niet de eerste keer. Dit is exact dezelfde attitude die aanleiding heeft gegeven tot de Active Desktop. Toen was je PC ineens een internetsite, compleet met icons in de vorm van hyperlinks, die goocheltruc waarbij je internetpagina's kon openen vanuit een mapvenster en omgekeerd, en vooral de indrukwekkende stabiliteit die te verwachten was van een shell die draaide op Internet Explorer 4 zonder procesisolatie. Meerwaarde voor de consument: nul plus een hoop crashes, maar MS compenseerde voor het missen van de internettrein.

En nu is je PC een tablet, compleet met edge swipes, de leugen dat je desktop een app is en een apart control panel voor "hippe" instellingen. Meerwaarde voor de consument: opnieuw nul, maar MS compenseert voor het missen van de mobiele trein. Joepie.

Enkel gewenning? Ja, maar er is een verschil tussen wennen aan verbetering en wennen aan wijzigingen die enkel MS' corporate image ten voordele strekken of bedoeld lijken om je een tablet aan te praten.
Wat een rare opmerkingen. :?
Tweakers houden juist rekening met hetgeen ze hebben beter te kunnen gebruiken (door het te tweaken)) in plaats van zomaar iets nieuws te kopen.

Bovendien, als W7 lekker werkt op je systeem, zoals je zelf zegt, wat is dan de reden om een nieuw OS aan te schaffen?

EN, W10 gaat weer net iets meer terug naar W7, dan voortborduren op W8.1, toch? Of zie ik dat verkeerd?

Op W7 heb ik heerlijke slide show op mijn desktop van al mijn mooie en belangrijke foto's bv, als ik aan het skypen ben met mijn ouders, ipv een zooi tiles met apps die ik niet wil gebruiken op dit moment, met daarachter een of andere basic paarse kleur.

En die zooi over alles fullscreen of zo, ik weet het niet precies, want nooit geprobeerd, maar dertig windows open hebben, zoals in W7 gaat geloof ik niet echt goed in W8. Dan moet je switchen en zo? :? (kan ik fout hebben)

En op een Wide screen monitor de normale standaard W7 task bar links op je scherm hebben, met al je favo apps gepint is wel zo verschrikkelijk handig.

Als ik nu ff snel een link op wil zoeken klik ik op muiswiel op het progsel wat ik wil gebruiken.
Of ik start even een Win Explorer.
Waarom is dat dor derden bv voor W8 gebouwd?
Dat zat er niet in.

W10 wordt vast wel goed, maar (edit) W7 blijft het voor mij voorlopig.

[Reactie gewijzigd door HMC op 20 april 2015 17:02]

We raken een beetje offtopic, maar ik snap niet dat je mijn opmerkingen raar vindt, als je zelf met opmerkingen komt waar direct uit blijkt dat je Windows 8 amper kent.
Punt is dat Windows 8.1 bijna hetzelfde te gebruiken is voor mensen die Windows 7 gewend zijn, maar dan onderhuids met nieuwe techniek en beveiliging.
Je heerlijke slideshow? Tuurlijk kan dat op W8. De "zooi apps die je niet wilt gebruiken" hoef je ook niet te zien als je niet wilt. De kleuren zijn aan te passen. Het scherm is te splitsen. De grootte van de apps is aan te passen. Ze zijn te sluiten met het kruisje, te minimaliseren, ze staan gewoon op je verplaatsbare taakbalk... hoe wil je het hebben? Het kan!
Als je je ooit afgevraagd hebt waar de Windows-toest op je toetsenbord voor is; in Windows 8 kan je deze fantastisch gebruiken om snel te navigeren, zaken te starten of te sluiten.
Kortom; we kunnen het eens zijn over Windows 7 én 8; het werkt allebei snel en fijn en aan iedereen wat hij/zij wil gebruiken voorlopig. Ik denk en hoop alleen dat Windows 10 zo prettig wordt dat het de 7 én 8 aanhangers allemaal om krijgt.
Agreed, ik heb weinig kennis van W8, alleen van eerdere comments hier omstreeks release toendertijd. Daardoor heb ik het zelf geen kans gegeven en zit zoals jij dat zou noemen "vast in W7."

Je betoog net is goed en ik ben nu wat meer geinteresseerd, maar de reactie waar ik op reageerde zete een Tweaker (die zijn systeem dus bijhoudt en dingen doet met zijn huidige tech) weg als een niet-Tweaker.

Daar was ik het niet mee eens.

Mijn kritiekj op W8 kan inderdaad totaal achterhaald zijn.
Eens. Je zult ook wel meerdere niveau's "Tweakers" hebben. De ene maakt van het oude of bestaande iets moois, zorgt dat alles perfect werkt of zelfs nog beter dan de specificatie standaard in voorziet. Heb je helemaal gelijk in!
De ander omarmt alle nieuwe technologieën, manieren en functies en probeert dit helemaal naar zijn/haar hand te zetten.
Punt is dat Windows 8 standaard helemaal niet zo fijn werkt op een 'ouderwetse' desktop. De image viewer, het gigantische startmenu (klap, weg al je werk, geen overzicht), standaard programma's, verspilling van schermruimte door heel veel witruimte. Windows 7 heeft ook kleine UI problemen, zoals de categorieweergave van configscherm en ver weggestopte netwerkinstellingen. Maar dat valt in het niet bij wat Windows 8 klaarspeelt. Verstopte functionaliteit. Een OS UI moet zelf niet teveel aandacht vragen en op de achtergrond zijn. Mac OS doet dat prima, hoewel daar de finder weer wat steken laat vallen, zelfs in vergelijking met Explorer.
Toen Windows 8 uitkwam, ontstond ook de meeste weerstand. Standaard opstarten naar het Live Tile scherm, geen start knop, full-screen apps (waar is mijn kruisje?!) enzovoorts.
Dat was voor mij ook wennen, maar niet onbruikbaar. Ik gebruikte het startmenu toch al niet meer.
Windows 8.1 heeft een hoop goed gemaakt, en Windows 10 hopelijk voor iedereen nog meer. Als het dan zo stabiel is als Windows 7, zo modern en fris als Windows 8.1; ik voorspel blije gezichten.
"geen tweaker", terwijl ik precies zoveel mogelijk tweak om zo min mogelijk 8.1 en zoveel mogelijk 7 te krijgen.
Gewoon omdat het kán! :)
Ik noem Cortana en Spartan toch wel innovatief, net als het kunnen hebben van meerdere desktops.
Het hebben van meerdere desktops is niet echt innovatief. Dat was allang in Gnome & OS X. Eerder jammer dat Windows daar zo laat mee komt, met dergelijke productiviteits functionaliteiten.
Beter laat dan nooit al was er met tp-software als virtual desk en powertoys al vanaf 2000 een mouw aan te passen.
Ik had al virtual desktops in 1990, met Tom's Window Manager in X11. Niet echt een nieuw idee dus.

En om eerlijk te zijn, ook niet altijd even nuttig. Ik gebruikte het amper. Alleen tijdens software development. Een desktop met email/news/browser, eentje met emacs-windows om te programmeren, en een desktop met xterms om dingen te testen. Tsja, nu ik er aan terugdenk, toch wel handig.
Windows komt daar laat mee? Ik had virtual desktops op Windows 98.

Oh wacht, komt niet OOTB dus kan niet op Windows, customization mag niet!?!? /s

[Reactie gewijzigd door batjes op 20 april 2015 14:44]

Ik noem Cortana en Spartan toch wel innovatief, net als het kunnen hebben van meerdere desktops.
Meerdere desktops heb je al sinds 1999 met Virtuawin. Cortana ("Google", nee?, "Siri", nee?... Cortana!) en Spartan (hey, weer een nieuwe browser) zijn allang vertegenwoordigd op de markt door concurrenten en zeker niet innovatief genoeg om een upgrade te rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 april 2015 14:17]

Een webbrowser zonder backwards compatibility troep ontworpen ALLEEN voor HTML5?
Totaal niet uniek :)

Cortana vergelijken met Siri en Google.... Nog nooit Cortana gebruikt zeker? Ja het principe is redelijk hetzelfde van het elektronische assistente, toch werken ze erg verschillend. De manier waarop Cortana straks geintergreerd is met je devices is zeker uniek :)

[Reactie gewijzigd door batjes op 20 april 2015 14:48]

De manier waarop Cortana straks geintergreerd is met je devices is zeker uniek :)
ja net zo uniek als google now op android en ChromeOS
en ja, cortana werkt net iets anders als siri, en google now werkt ook net iets anders, maar wat er zo 'uniek' aan is weet ik ook niet
Dat ik straks mijn telefoon opdrachten kan geven die op andere devices uitgevoerd worden. En het gaat verder dan alleen smartphone/tablet en PC/laptop. Die samenwerking gaat over alle Win10 devices heen, ook servers, IOT, kiosks en overig.
Siri komt niet verder dan een smartphone en laptop, Android/ChromeOS...zelfde eigenlijk

Tegen een android telefoon zeggen "Start Netflix on my mediacenter and show me Dexter" oid kan Google niet, en Siri zo ver ik weet ook niet. Zo maar een voorbeeld dit, in 1 van de filmpjes deden ze zoiets met Onenote/office en een notitie maken vanaf de phone op een pc.

In de toekomst zullen Siri en Google ook vast wel, maar atm is Cortana (als ik de semi-pomotionele meuk mag geloven) de enige die (dit jaar nog) zo ver gaat.

Ik gebruik ze verder alle 3 niet, maar als ik de verhalen van MS e.d. moet geloven wat Cortana straks zou moeten kunnen, dan zal Cortana de eerste zijn die (voor mij) dat spraak gebeuren zinvol maakt.
met tasker kom je makkelijk zover :)
maar idd, zo uitgebreid is het nog niet(ingebouwd), maar bij windows is het ook nog een heel eind voor het zover komt, en ik betwijfel als je zelf functionaliteiten kan toevoegen zoals bij google-now mogelijk is, ik zeg niet dat het niet gaat gebeuren, maar op het moment staat google now nog altijd wat verder dan cortana, je kan altijd zeggen 'in de toekomst komt er dit' maar ze zeiden van duke nukem forever ook dat het de beste game ooit ging worden, ik ga pas op een hype train zitten na dat een product gereleased is en het ook daadwerkelijk werkt zoals geadverteerd
Apps kunnen bij Cortana al hun eigen commands toevoegen op WP8.1, zal met W10 gok ik niet anders zijn.

Het is ook allemaal redelijk toekomst muziek (enkele maandjes, valt redelijk mee :P)

Maar het ging ook over wat Win10 straks gaat krijgen, en als dat de cortana is die MS en co. tot nu toe geshowcased hebben, dan is dat redelijk uniek (in de zin van, het is een stuk uitgebreider als siri/google)
Uhm, nee, dat is niet innovatief, want dat bestaat al jaren op andere OS'en
Het is wel een mooie uitbreiding van Windows.
Ik doel hier vooral op innovatie binnen Windows.
maarja, als je geen Cortana gebruikt (ik zelf zie het nut er niet van in en gebruik het dan ook helemaal niet) en je al een andere browser standaard gebruikt..
En voor zover ik weet zit het hebben van meerdere desktops wordt al lang door windows ondersteund, alleen niet openlijk, enige verschil is nu dat de tool al standaard meegeleverd wordt (voorheen moest je dan bv powertoys gebruiken om het in te schakelen)..
Cortana, wat moet ik er mee. Het staat op mijn telefoon maar in mijn ogen is het niet meer dan data-mining. Ik hoef dit zeker niet in mijn pc OS er bij.
Ook spartan heeft voor mij geen boodschap gezien ik standaard Firefox gebruik.
gelukkig kan je het in windows 10 ook gewoon uitzetten
Mwa innovatief... meerdere desktops bestaat natuurlijk al jaren op andere OS'n.
Ik noem Cortana en Spartan toch wel innovatief, net als het kunnen hebben van meerdere desktops.
Is dat innovatief ? Met een beetje moeite heb ik meerdere (4) desktops in XP.
Beide `innovaties` heb ik niet nodig, dus... geen reden om te gaan juichen.
Hooguit is het `handig` voor sommige mensen die niet weten dat er naast MS nog andere leverancies zijn die het wiel al hebben uitgevonden ;)
Windows 10 is de laatste versie. Dus zal "oneindige" ondersteuning krijgen. En je krijgt toch een gratis update dus waarom niet.
Gerucht: Microsoft werkt aan een andere betaalconstuctie met windows 10 (cq OS in the cloud). Vermoedelijk moet jij betalen voor toekomstige diensten. :D Ik zal een overstapmaken naar windows 10, maar ik vermoed dat er een addertje onder het gras is. Niks is gratis
Zoals het er nu naar uitziet wordt W10 niet gratis voor bedrijven. Deze zullen een bepaalde licentie moeten afnemen. Voor consumenten wordt het echter wel gratis (Zolang je in het eerste jaar update). Consumenten zullen indirect voor een nieuwe licentie betalen wanneer zij een nieuwe computer kopen.
Het OS en patches/upgrades blijven gratis tot EOL device.

zodra een geschikt Windows-apparaat is bijgewerkt naar Windows 10, zorgen we ervoor dat het blijft bijgewerkt gedurende de ondersteunde levensduur van het apparaat. Hierdoor is het beter beveiligd en beschik je over steeds meer functies en functionaliteiten. En dat zonder extra kosten.

Het OS zit ook niet in de cloud, services als Office, OneDrive, etc kan je wel als abo af gaan nemen......ALS JE DAT WILT.
Als je dat niet wilt kan je gratis services gebruiken of je eigen diensten.
laatste? er komt toch ook nog een windows 11, 12 enz?
Er staat vast wel een artikel op Tweakers, en anders zeker op Ars Technica, hierover. [edit: ik kan hier zo snel niet veel over vinden, een ander artikel op tweakers verwijst naar een blog van Microsoft: http://blogs.windows.com/...on-of-windows-windows-10/]

Het plan is om Windows 10 de laatste versie te maken en die te blijven updaten. Nieuwe features komen met een update in plaats van een nieuwe versie. Iedereen die nu windows 7 of hoger heeft komt dan in principe op dezelfde laatste versie van Windows. Dat wel zeggen: er zijn (dacht ik) drie update-versies: de bleading edge, de standaard, en de stabiele versie. Het kan iets anders zijn, maar wel zo'n idee. Zo hou je iedereen altijd up-to-date.

De inkomsten van Microsoft blijven gewaarborgd doordat je wel een nieuwe licentie moet hebben als je een nieuw systeem koopt (zelfbouw is geloof ik een wat ingewikkeldere kwestie qua licentie), en door het scala aan andere producten. Dit is eigenlijk het antwoord op XP en de jarenlange ondersteuning: dat willen ze niet meer.

[Reactie gewijzigd door dwilmer op 20 april 2015 14:16]

Zo hou je iedereen altijd up-to-date.
Wat voor bedrijven inhoudt dat ze geen stabiel (in de tijd) platform hebben. Lijkt me niet dat alle bedrijven daar happig op zijn.
Bij vb debian lost men dit op door ook een oldstable te hebben die nog enige tijd security updates krijgt, maar ook dit stopt na enkele jaren.

Een andere mogelijkheid is dat ms alles voor eeuwig backward compatible gaat maken?
Wilmer zit er iets naast;

Quote;
"Servicing" is the key word here. Microsoft has outlined three servicing options for Windows 10.
There will be an "active branch" of users who get both security and feature updates right away. (consumer versie)
There will be a "current branch" for those who want security updates right away and new feature updates after some unspecified period of time.(pro versie)
And there will be a "long-term servicing branch" that receives only security updates (and no feature updates) for some unspecified, but likely fairly lengthy, period of time. (business versie)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 21 april 2015 13:02]

Toch grappig dat de twee meest gebruikte desktop OS'en dan allebei op versie 10 blijven steken. OS X dat officieel eigenlijk als 'OS ten' moet worden uitgesproken en dan nu Windows 10.
windows 10 de laatste windows? dit heb ik nog niet eerder gehoord (maar ik volg het ook niet op de voet hoor) heb je hier een bron van?
Google "windows 10 last", top 3 resultaat:

http://www.eweek.com/pc-h...rade-youll-ever-need.html

Geen idee of je "Wij hebben gehoord van de bron" zelf een bron mag noemen.
hmm niet echt een heel overtuigende bron. dat ze uiteindelijk naar zoiets toe willen werken geloof ik meteen maar dat dit de laatste windows al is geloof ik nog niet meteen.
thx :)
Het is al getweet door MS medewerkers dat Windows 10 de laatste Windows word voor de voorzienbare toekomst.
Windows 10 wordt een rolling release. Het upgraden van het OS zoals "apt-get safe-upgrade" is het afgelopen jaar tijdens de previews en beta's getest.
Verwacht je dat het net zo gaat als bij OSX?
Upgraden van W7 / 8 naar W10 zal op termijn altijd meerwaarde bieden.
Al is het op gebied van ondersteuning / beveiliging.

En waarom zou je wachten tot je ervoor moet betalen als je bij de start gratis kunt upgraden?
Op termijn is met alles zo. Van hardware tot software. Als Microsoft oneindige updates zou geven voor een ouder OS zou ik geen reden zien om up te daten totdat programma's die ik graag gebruik niet meer werken.

Ik weet nog wel dat ik van Windows XP naar Windows 7 moest omdat ik graag een spel wilde spelen die DirectX 10 alleen ondersteunde. Zeer jammer.

Dus omdat het gratis is moet ik maar upgraden?
Je verwacht van een software leverancier maar dat je eindeloos support moet leveren op een OS? Het kan toch niet zo zijn dat bijvoorbeeld Adobe tegenwoordig support moet leveren op Photoshop 1 t/m CS6? Dan houdt het bedrijf geen geld meer over om nieuwe producten te maken en te innoveren als ze iedere keer maar geld moeten blijven steken in het onderhouden van oudere software.

Dus omdat jij niet wil upgraden (ook al is het gratis), moet Microsoft maar software blijven updaten?
Mensen klagen toch ook altijd eh.
Bieden ze een nieuw en "beter" systeem gratis aan dan is het ook al weer niet goed.

Niemand zal je verplichten om over te gaan hoor. Blijf gerust zo lang mogelijk hangen op Windows 7. Het blijft een goed systeem hoor ;-)
Enige reden dat de upgrade naar Windows 10 gratis is in het eerste jaar is om de overweging te laten vervallen om er geld aan uit te geven. Er zullen altijd mensen zijn die zeggen van 'waarom moet ik geld uitgeven aan iets dat ik al heb en ook al voor mij werkt'. Die reden is er in het eerste jaar niet :)

Baat het niet, dan schaadt het je financieel niet zullen we maar zeggen ;)
Als Microsoft oneindige updates zou geven voor een ouder OS zou ik geen reden zien om up te daten

En Microsoft wil dus af van die oude onveilige OS-en, en biedt dus voortaan oneindige updates,,,,,,,,,,,,op W10.
Upgraden van W7 / 8 naar W10 zal op termijn altijd meerwaarde bieden.
Al is het op gebied van ondersteuning / beveiliging.
Op termijn, ja. Maar wel een lange termijn, aangezien mijn 8.1 tot 2023 ondersteund dreigt te worden. ;)
DX12 zal hopelijk een gamechanger worden, het gebruik van meerdere CPU-cores tegelijk, en meer calls kunnen maken naar een GPU.

Voor de rest boeit het me niet zo, elk x aantal jaar brengt microsoft wel iets nieuws uit, eigenlijk is het vanaf vista een nieuw jasje met toeters en bellen, verder inhoudelijk weinig veranderd.

OS moet gewoon een OS zijn, bruikbaar en zonder gedoe.
mwa van mij mag DX12 gerust gedropt worden voor Vulkan, heeft hetzelfde doel alleen is geen vendor-lock
copypaste in CMD
Van een CMD window Properties/Options/Quick Edit Mode? Of iets anders ??
Dat kan al lang wellicht zelf windows xp al, gewoon rechts klikken markeren je markeert het en dan druk je op enter.
Plakken is gewoon rechts en plakken dit werkt al jaren zo in cmd.
Anoniem: 406468
@Zenety20 april 2015 16:03
Kan helaas nog steeds geen reden vinden om up te graden naar W10.
Simpele redenen: Bugfixes, significante verbetering van prestaties, toegevoegde functionaliteit, en een simpel uiterlijk.

Specifieke redenen: Even wachten tot de release tot er wat meer info bekend is ;).

Ik kan geen reden noemen om te blijven zitten op Windows 7 als je gratis kan upgraden. Bovendien zijn je argumenten om niet te upgraden specifiek voor Windows 8: je hebt gewoon een start-knop in Windows 10. T helpt ook om gewoon even wat beter naar info te zoeken voordat je standaardreacties achterlaat. ;)
Ze zaten idd. al te zeuren(Microsoft) dat dx10 niet op xp zou kunnen draaien...nu gaan ze ook nog zeggen dat dx12 niet op windows7 kan draaien?

Microsoft, gewoon de startknop terug in windows8 is al meer dan genoeg voor de meesten...
+3

Ik zie ook weinig vernieuwing laatste paar jaar, verder speel ik ook niet altijd perse de laatste titles met DX11 en up support.

Sinds die tablet/rainbow tiles troep hield ik het wel voor gezien om eerlijk te zijn.

Zal ook Windows Aero missen denk ik, alhoewel ik hoorde dat deze weer een terugkeer maakt in Win10.

Performance wise zal het ook allemaal wel meevallen. En boottimes voor Windows? Lol. Sinds ik een SSD hebt + win7 start hij binnen 10 seconden op. Waarom zou ik upgraden voor een paar seconden meer of minder..

Dat is echt het meest waardeloze argument om te upgraden.

Ik zie eigenlijk veel reden om niet te upgraden. Programmas die niet meer of slecht werken, etc. Of simpelweg geen support meer.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 20 april 2015 21:53]

betere veiligheid, meer toekomstgericht, sneller... Meer dan genoeg voordelen om over te stappen.
Het feit dat de upgrade gratis is het eerste jaar misschien?
Een lokaal account kan gewoon prima hoor
Edit: Geweldig wat voor reacties ik hierop krijg. Gebruik zelf als main OS nog altijd Kubuntu en probeerde wat leuke reacties hieruit te krijgen.
Je was dus gewoon aan het trollen

Persoonlijk zie ik ook weinig reden om naar windows 10 te gaan (Xubuntu FTW), maar om nou alleen maar een FIPO te maken om tegen het wespennest te trappen..
Ik hoop zo dat ik van een NL versie van W7 naar een US/UK versie van W10 kan overstappen...
Afgezien van het feit dat de NL vertaling betekent dat ik eerst alles naar het engels moet omzetten, werkt ook de voice recognition niet. (niet beschikbaar voor uw taal).
Je kunt met een NL key gewoon een US versie installeren hoor. Dat heb ik hier zelf ook. Ik heb ook nog nooit langere tijd een nederlandse windows op mijn PC gehad. De vertalingen blijven toch altijd een beetje "net niet"
'Tis een OEM versie, dus dat gaat niet op in mijn geval :(

Het grootste probleem met de vertaling is dat dingen ergens anders staan (bij XP 'add/remove software' of 'software verwijderen' maakte in de lijst nogal uit), en het feit dat shortcuts anders zijn (Opslaan in plaats van Save)
Ik heb hier thuis toch echt een UK OEM en een NL OEM licentie die prima werken met een US-ISO.

Vertalingen vind ik persoonlijk gewoon niet lekker werken. Maar dat is natuurlijk een kewstie van smaak. Maar inderdaad wat je zelf al noemt is een probleem en bij foutmeldingen is het helemaal waardeloos.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 20 april 2015 15:10]

Vanaf Windows 8 en later kan je als het goed is zelfs in de normale (Home) versie gebruikmaken van Language Packs dus kan je zelf de taal installeren die je wil. Dus ook al upgrade je naar W10 NL download je US of UK Language Pack en je bent klaar.
Dat is dan in ieder geval een pluspunt van Windows 8...
Toch maar upgraden naar W10 dan, kan ik eindelijk voice attack gebruiken in Elite: Dangerous :-)
Zitten tegenwoordig niet alle talen in het OS? Je kunt anders vast wel een taalpack installeren en een aparte taal voor systeemtaal, regio, instellingen en voice recognition...
In Windows 8.1 kan je nu al makkelijk taalpakketten downloaden, dit zal in Windows 10 niet anders zijn denk ik.
kunnen het eerste jaar een gratis update krijgen
Dus 1 jaar na upgraden moet je betalen of is het zo dat je de eerste jaar een gratis upgrade kan doen en dat je Windows 10 helemaal van jouw is?

Vraag mij wel af hoe dit gaat werken als je een gratis upgrade kreeg en na paar maanden moet herinstalleren.
Nee, je krijgt na de release 1 jaar de tijd om je licentie gratis te upgraden. Doe je dat niet binnen dat jaar, dan moet je betalen.

Het is dus niet zo dat je na dat jaar opeens moet gaan betalen voor je upgrade die je bijvoorbeeld 9 maanden eerder hebt gedaan. Het is namelijk geen abonnement.
2e optie, je doet de upgrade en dan is windows 10 van je. Hoe dat gaat werken is nog de vraag, in vorige gevallen bij w8 kreeg je simpelweg een nieuwe key. Misschien koppeling met je microsoft live account?
De "upgrade" beslaat niet direct het upgraden van je OS maar je licentie - je hebt een jaar de tijd om gratis een Windows 10 licentie te krijgen waarmee je vrij en blij je Windows 10 installatie kunt activeren.

Diezelfde licentie gebruik je dan bij toekomstige herinstalls. Net zoals het nu werkt en altijd al gewerkt heeft (op OEM key geneuzel na dan).
Heel simpel net als met 8.1 kan je een kleine installer downloaden, deze kan windows downloaden en installeren.
Je kunt met dit programma ook als optioneel een dvd of iso maken, dus zo kan je als nog een installatie schijfje maken.
dat is ook een vraag waar ik graag antwoord op wil.
Dit is nu al 100 keer uitgelegd op Tweakers, er is zelfs een frontpage artikel over geweest.

Je hebt een jaar om gratis te upgraden, zodra je dat gedaan hebt. Mag je de upgrade ook gratis houden. Wil je na 2 jaar upgraden, mag je betalen.

Er komt _waarschijnlijk_ een Windows AAS a la Office365, maar je kan gewoon Windows als los product eenmalig blijven kopen en oneindig gebruiken.
Maar moet je dan bij een herinstallatie eerst weer Windows 7/8 installeren en dan de update of kun je meteen Windows 10 installeren?
Windows 10 (en 8.1) proppen je serie nr in je UEFI. Als je met UEFI Win8.1 herinstalleerd vraagt deze ook niet weer om de sleutel. Met W10 zal dit niet anders zijn.
Daar zit ik dan met mijn Windows 7 op legacy boot. :+
Legacy/Bios heeft dat inderdaad niet :)

Geen idee hoe MS het exact doet, ik gok dat je de W10 key gewoon toegemailt krijgt oid. Anders kun je de key nog uit je registry halen.
Enig idee of je van preview naar de officiële build kan straks? Of is daar niks over bekend nog?
Je kan straks updaten van de Technical Preview naar de RTM. Is bevestigd door Aul.
In het help forum (Windows insiders) is dit nog steeds niet bevestigd. Van wanneer is die bevestiging van Aul? Ik heb 10 dagen geleden nog gezocht naar die bevestiging.
Volgens mij is dit de bevestiging dat je een clean install kan doen met een licentie voor W7/8. Maar ik zie nergens de bevestiging dat als ik nu mijn Windows 8,1 pc upgrade naar W10 preview ik met behoud van al mijn software (ik wil maar 1 keer alles herinstalleren) kan updaten na W10 RTM.
Zie onder andere: http://www.pcworld.com/ar...te-or-face-a-dead-pc.html

Het lijkt er dus heel erg op dat je een preview niet kan gaan upgraden naar een RTM.
Dat moet straks gewoon mogelijk zijn. Je kan ook van Preview naar Preview upgraden en van Build 9990 naar 10051.

Dit hebben ze juist zitten testen omdat Windows 10 een rolling release wordt.
Wat heeft het verlopen van een preview licentie te maken met de mogelijkheid om te updaten?
Ja dat kan (https://twitter.com/GabeAul/status/573867688340029441)
Alhoewel ik zelf een clean install ga doen als ie released is.
Ik vraag me af hoe ze de update gaan aanbieden. Zolang je de keuze krijgt om danwel gelijk te updaten of later, kan je altijd eerst even de kat uit de boom kijken. In ieder geval tot de kinderziektes er uit zijn :-)
Windows Update, daar het zowel windows 7 alsook windows 8(.1) is...

Je dient dan wel eerst de optionele update te installeren (stond laatst een artikel over op tweakers....

Windows 7 WU client (requires SP1): https://support.microsoft.com/en-us/kb/2990214/

Windows 8.1 WU client: https://support.microsoft.com/en-us/kb/3044374/

P.S. For Windows 8.1, the April 2014 roll-up (2919355) is required as a prerequisite.
Oh, via Windows Update. Geen afzonderlijke ISO die je kan installeren? Dus als ik na een jaar mijn pc nog eens wil formatteren, moet ik alsnog betalen voor Windows 10.
Zal vast nog een ISO van uitkomen... voor de windows 7 & 8.1 upgrades (dus niet van NULL naar windows 10) gaat het via windows update...
Anoniem: 114278
@biglia20 april 2015 15:05
Maak een schone Windows installatie van de versie die je hebt , upgrade naar Windows 10 en maak een back-up, sla die op op twee locaties, probleem opgelost..
Dus als ik na een jaar mijn pc nog eens wil formatteren, moet ik alsnog betalen voor Windows 10.
Jij waarschijnlijk wel. ;)
Bij de rest wordt W10 geregistreerd op hun systeem (UEFI) en wordt een clean install gewoon uitgevoerd en de key herkend.
Net zoals bij 8.
Dit is helemaal nog niet duidelijk. ik via een medewerker van microsoft nederland te horen gekregen dat ze dit nog niet eens weten. iig niet via de microsoft store. maar of het nu via een update gaat of via een website is nog niet duidelijk. daarnaast hebben ze niet eens rekening gehouden met mensen die een clean install willen doen.. dit zijn ze nu aan het uitzoeken. aldus de buitendienst medewerker microsoft nederland..
Dat lijkt mij heel sterk bij een bedrijf als Microsoft. Deze kan het zich niet permitteren om een release datum te zetten terwijl het nog niet heeft nagedacht over dit soort essentiële onderwerpen. Na de problemen in het verleden is een goede foutloze launch essentieel voor het succes van Windows.
Dat was ook mijn idee, als ze dit nog niet duidelijk hebben wens ik ze veel succes maar dan gaat juli niet gehaald worden.
Hier staat beschreven hoe het upgraden gaat werken: http://www.zdnet.com/arti...ttag=e589&ftag=TREc64629f
waarschijnlijk op dezelfde manier als met Windows 8.1 (in iedergeval voor Windows 8.x) ofwel via de windows store..
Dan moet Microsoft nog wel aan de bak. Het is nog niet bepaald af.
Ik draai zelf de preview en voor mij is alles zeer stabiel en snel! Wat is er volgens u niet af?
Ik draai het op me tablet maar ongeveer elke update veranderen er best wat dingen op het gebied van instellingen en daarnaast had je denk een update terug (nu misschien zelfs ook nog) 3 diverse schermen om verbinding te maken met Wi-Fi (Oude Windows 8 Flyout - Nieuwe Windows 10 Flyout en Settings panel) dus er moet nog zeker het een en ander aan geschaafd worden voor tablets.
Ik raad je aan om even de leaked build 10056 te downloaden. Deze is helemaal geoptimaliseerd voor tablets!
Dat weet ik eigenlijk niet. pas net gezien dat de build bestaat;)
Anoniem: 114278
@paulbenard20 april 2015 13:31
Niet af is dat in apparaat beheer je nog steeds alle apparaten een voor een moet verwijderen. niet echt prettig wanneer er enkele honderden apparaten staan die niet gebruikt worden.

Nog steeds kleine vensters met belangrijke informatie die je niet kan maximaliseren en je aan balkjes link / rechts of boven / onder moet gaan trekken om de belangrijke informatie te kunnen uitlezen.
Maar hoe komt het dat er uberhaupt enkele honderden niet gebruikte apparaten er in staan?
Anoniem: 114278
@SuperDre20 april 2015 13:42
Plug and Play
Hier heb ik geen last van. Net in me Device Manager gekeken maar staan nergens "honderden" plug en play apparaten. Hooguit 3.
Anoniem: 114278
@paulbenard20 april 2015 14:04
klik op verborgen apparaten weergeven
Nog steeds niets te vinden bij mij. Misschien gefixt met de laatste build? Ik draai nu 10049.
Anoniem: 114278
@paulbenard20 april 2015 14:17
Wat verwacht je op een nieuwe installatie met weinig hardware veranderingen?

Ik praat hier over machines die enkele jaren in gebruik zijn geweest met allerlei USB en andere apparaten die in en uit geplugd zijn geweest.

Er kan niet gefikst worden behalve het feit dat het wenselijk is om apparaten te kunnen selecteren en deze in een keer te kunnen verwijderen.
Ah zo bedoel je. Ja nu snap ik het!
Ja dat is inderdaad wel vervelend ja. Maar alsnog, is dit niet gewoon simpel weer te verwijderen via Disk Cleanup? Die kan ook oude drivers verwijderen.
Anoniem: 114278
@paulbenard20 april 2015 14:23
Nee dat kan disk Disk Cleanup helaas niet
Dit is al sinds Windows '98 zo. Sterker nog: als je een device had wat niet werkte, dan was dit DE manier om een verse driver install af te dwingen. Blijkbaar is de weergave veranderd, en brengt dat us Kees misschien in de war. Dit is juist iets wat je wilt, omdat je anders elke plug-out weer een eeuwigheid bezig bent drivers te installeren.Elk OS doet dit in meer of mindere mate. De drivers 'slapen' dan ook (ze zijn beschikbaar maar niet geladen) totdat je iets insteekt. Verborgen is dan ook niet voor niks: verborgen. Het is soms juist lastig dat je een driver soms opnieuw moet installeren als je een poort pakt die op een andere hub zit, en je ziet de wat 'bredere' driver install weer langs komen.
De public builds zijn snapshots om feedback te verkrijgen. Neem maar van mij aan dat er in Juli echt wel een stable build beschikbaar is.

Verder is het zo dat Microsoft niet alles in één keer in 10 gaat stoppen maar via de geleidelijke weg met grote updates nieuwe functionaliteiten gaat toevoegen. Bij Windows Phone zie je dit fenomeen al gebeuren.
Er zit nogal een verschil tussen wat MS 'stabiel' vind en wat de meeste ITers stabiel vinden. Voorbij de enkele testmachines zou ik het niet in 'productie' nemen voor de eerste Service Pack. Bij Windows 8 hadden we eigenlijk gewoon het hele jaar moeten wachten op 8.1, de bakken met W8 geleverd waren niet de meest fijne machines, zeker de upgrade naar 8.1 niet de meest ideale migratie imho (in het begin duurde de update extreem lang).

Ik hoop heel erg dat producenten nog vrolijk lange tijd 8.1 blijven leveren ipv. dat we overal 10 door ons strot krijgen gedouwd.
Ja zit een enorm verschil tussen. MS hecht veel meer waarde aan stabiliteit dan de meeste IT-ers.

Een Windows Preview is stabieler dan een random Ubuntu release of Android.
'De meeste IT'ers' gebruiken dan ook geen Ubuntu of Android in hun productie-omgeving. Maar als je dat dan weer vergelijkt met andere Linux-smaken als Redhat/CentOS of de Debian Stable-branch, dan heb je het net als met Windows na de eerste SP gewoon over een beproefd, stabiel OS.
Had al veel meer verwacht!

Heb liever dat ze dit aan bedrijven gaan testen én hackers erop laten zodat het niet weer, wanneer het uitkomt na een week in het nieuws staat ''Windows 10 updates, Spartan malware, fixes ect) ze moeten nu écht knallen met Windows 10! :D
daarom heet het ook een preview/build versie... (oftwel een beta/test versie) Microsoft wilt alleen even weten of bepaalde dingen bij de thuis gebruikers gewoon goed in werking zijn de orginele versie is al veel verder omdat der een andere team erop zit en hoogst waarschijnlijk al klaar is denk dat ze nu met de bugs bezig zijn (aangezien hij al binnenkort uitkomt)

[Reactie gewijzigd door Jeroentjeeuh op 20 april 2015 13:59]

Ze kijken ook naar "hoe" iemand Windows gebruikt. Niet alleen voor bugs en exploits.

Dat doen ze overigens als sinds Vista, voor de mensen die zo moeilijk doen over die start menu, zet dan de feedback niet uit!
De huidige preview build is ook alweer 1 maand oud en dan zijn er nog verschillende branches die nog niet onderdeel uitmaken van de preview build. Ze staan ondertussen alweer veel verder, en hebben dus nog genoeg tijd om Windows 10 "af" te maken. Met het nieuwe update systeem zullen ze na RTM ook wel verder werken aan nieuwe features en die mogelijk bij release al aanbieden.
Misschien lopen de huidige public builds gewoon al een maand achter op wat ze in eigen huis hebben draaien. Of misschien wel 6 maanden.
Valt redelijk mee, de public/previews lopen enkele builds achter op wat ze intern hebben.
Dat zal dan ook wel de releasedate van de Surface Pro 4 worden.
Hoezo? Heeft microsoft gezegd dat de pro 4 exact gelijk loopt met de release van w10?
Dat zal dan ook wel de releasedate van de Surface Pro 4 worden.
Ik help het hopen. Mijn SP2 is aan vervanging toe. Twee muggen in een klap.
Thuisgebruikers van Windows 7 of hoger kunnen het eerste jaar een gratis update krijgen naar het nieuwe besturingssysteem.
Geldt dit ook voor OEM licenties? En kan je ook voor een schone install kiezen als je wilt updaten naar W10?

[Reactie gewijzigd door 26779 op 20 april 2015 13:39]

Ik denk dat er meer OEM-licenties in omloop zijn dan "gekochte" versies; het lijkt me sterk dat Microsoft alle installaties van Dell, HP, Lenovo, Acer etc. ineens afkapt en dat al die mensen ineens een licentie van meer dan 70 Euro moeten gaan aftikken.
After Windows 10 is available, we will be making available a free upgrade to Windows 10, for all devices running Windows 8.1
we will be making available a free upgrade to Windows 10, for all devices running Windows Phone 8.1
And last but not least, for the first year Windows 10 is available, we will be making available a free upgrade to all of our customers running Windows 7
https://www.youtube.com/watch?v=7he2uiYFDWc

[Reactie gewijzigd door batjes op 20 april 2015 14:56]

Thuisgebruikers van Windows 7 of hoger kunnen het eerste jaar een gratis update krijgen naar het nieuwe besturingssysteem.
Ik heb nog Windows 7, wat wordt hier exact mee bedoeld ?
Kan je het binnen een jaar activeren en dat het dan voor altijd zal blijven werken ?
En als het jaar voorbij is en je wilt je PC opnieuw installeren vanaf Win7 wat dan ?
Kan je dan met een Win7 key in 1x Windows 10 installeren en activeren ?
Nog erg onduidelijk.
Dit is pas tig keer gevraagd & beantwoord in topics over Windows 10.

In het eerste jaar nadat Windows 10 uit is, kan je je Win7 / Win 8.1 gratis upgraden naar 10. Dit aanbod is 1 jaar geldig. Niet langer en niet korter. Na dat jaar moet je gewoon een licentie kopen/leasen.

Je kan het daarna gewoon blijven gebruiken en kan de ISO downloaden indien je een keer een herinstallatie nodig hebt.
Heb je toevallig meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat, worden bijvoorbeeld alle COA codes geregistreerd ofzo?
Ik heb dit niet ergens gelezen, maar heb wel een vermoeden. Ik denk dat je productcode aan een Microsoft-account kan worden gekoppeld, zodat er na inloggen gewoon een ISO te downloaden is. Bij Office (365) werkt dit al een tijd zo, en waarschijnlijk willen ze op een gegeven moment ook naar een 'Windows as a Service'-model toe.
Windows as a service wordt een levenslange ondersteuning van je apparaat. Dus als je in de zomer je gratis upgrade pakt dan ben je zolang het apparaat het doet verzekerd van het laatste updates van Windows dit allemaal gratis. Er komt geen Windows 11 en dus ook geen knip in de updates waardoor je achter kan komen qua versie. Microsoft hoopt een heleboel geld te besparen door iedereen op de laatste versie te krijgen. Het ondersteunen van meerdere versies waaronder een 14jaar oud OS kost gewoon te veel mankracht en geld.
Hmmm, dan mis ik de koppeling naar de hardware.

Stel ik koop nu 20 nieuwe PC's voor het bedrijf waar ik werk, met daarop nog Windows 7 Pro COA licenties. Mocht ik nadat ze afgeschreven zijn er nog iets mee willen, en dan ook nog Windows 10 erop willen zetten, hoe registreer ik die 20 PC's dan? Beetje vaag nog, ik snap eerlijk gezegd die termijn van 1 jaar ook niet.

<Edit>
Sorry er zit al Windows 8.1 licentie op, en die kan je als ik het goed begrepen heb altijd upgraden naar W10, dus geen termijn van 1 jaar.

[Reactie gewijzigd door Handgas op 21 april 2015 14:55]

Ik hoop zo dat ik van een NL versie van W7 naar een US/UK versie van W10 kan overstappen...
Afgezien van het feit dat de NL vertaling betekent dat ik eerst alles naar het engels moet omzetten, werkt ook de voice recognition niet. (niet beschikbaar voor uw taal).
Waarom in godensnaam UK/EN ? |:( je kan de taal van je systeem gewoon anders instellen.... of anders de spellingcontrole op engels zetten als daar je probleem zit.
Dan moet Microsoft nog wel aan de bak. Het is nog niet bepaald af.
Dat loopt wel los, ze hebben nog even...
maar ik hoop wel dat ze de ondersteuning van cortana in niet US gebieden wat serieuzer gaan nemen, we hebben nu wel lang genoeg gewacht op een nederlandse versie. :X
Waarom niet? Ik heb ook EN/UK naast mijn NL/NL op mijn telefoon en naast mijn EN/US en NL/NL op mijn desktop.

Brits Engels is gewoon fijner lezen, gehandicapte versimpelde amerikaans Engels :)
Dat klopt wel @Batjes maar je kan de nederlandse versie ook gewoon op engels zetten zonder de UK/EN versie van Windows nodig te zijn.
Je kan zelfs per user account de taal instellen als je dat wil BV: De ene gebruiker Engels en de andere gewoon Nederlands.

Die functie zit al in Windows sinds Vista ofzo dus waarom een UK versie installeren alleen voor de Engelse taal ?
Er is geen UK versie van Windows :P Het is ook gewoon een taal pakket.

Leek mij eerder een voorkeur dat hij op EN/UK zit dan wat anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee