Tweehonderdduizend Ziggo-klanten moeten gebruikersnaam veranderen

Als gevolg van het samenvoegen van de databases van Ziggo en UPC moeten tweehonderdduizend Ziggo-klanten hun gebruikersnaam wijzigen. Hun gebruikersnamen komen namelijk overeen met die van UPC-gebruikers.

Dat er dubbelingen in de gebruikersnamen werden verwacht, was al duidelijk, maar tot nu toe hield Ziggo vol dat het om een 'kleine groep klanten' zou gaan. Navraag leert echter dat het gaat om maar liefst 200.000 Ziggo-klanten die hun gebruikersnaam moeten wijzigen. Hun gebruikersnamen kwamen ook voor in de database van UPC. De klantenbestanden van Ziggo en UPC zijn aan elkaar geknoopt bij de fusie van die twee kabelaars tot Ziggo.

Ziggo heeft er daarbij voor gekozen om klanten uit het oude Ziggo-gebied met een dubbele gebruikersnaam hun username te laten wijzigen; UPC-klanten hoeven dat dus niet. Waarom de kabelaar daar precies voor heeft gekozen, is niet duidelijk. Ziggo-klanten van wie de gebruikersnaam ook in de UPC-database voorkwam, krijgen een waarschuwing als ze proberen in te loggen.

De gebruikersnaam is vereist voor het inloggen op Mijn Ziggo, waar klanten bijvoorbeeld hun rekeningen kunnen inzien. Ook gebruiken klanten hun Ziggo-gebruikersnaam om in te loggen op apps als Horizon Go, HBO en Film1. Voor zover bekend wordt de gebruikersnaam niet extern gebruikt; voor de e-mailadressen van gebruikers verandert er niets. Ziggo heeft samen met UPC 4,4 miljoen klanten.

Door Joost Schellevis

Redacteur

20-04-2015 • 14:49

324 Linkedin

Reacties (324)

324
320
253
2
0
2
Wijzig sortering
Ik vind het vreemd dat ze niet gewoon een check hebben gedaan op wie het eerst de account naam had, en dan de ander hem laten aanpassen.
Anoniem: 330244
@19467320 april 2015 14:54
Website: "Op 13 april is het zover. Dan zijn UPC en Ziggo samen één bedrijf met veel nieuwe mogelijkheden. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk last hebben van de samenvoeging. Daar zorgen we voor."

Niet dus.

Edit: Bij nader inzien. Een gebruikersnaam is nu ook niet echt iets om wakker van te liggen. Ik lig meer wakker van het gebrek aan concurrentie in Rotterdam.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 330244 op 20 april 2015 14:55]

Da's wel een beetje kort door de bocht... hoe stel je dan voor dat ze de database integratie uit hadden moeten voeren? Twee keer dezelfde gebruikersnaam is nu eenmaal technisch niet mogelijk, omdat dat hetgeen is wat je uniek moet identificeren.

Dan beter mensen de mogelijkheid geven een nieuwe naam uit te kiezen (hoe vervelend dat ook voor de desbetreffende persoon is), dan dat je zelf iets nieuws verzint.

Ze hadden natuurlijk kunnen kiezen om UPC_ of ZIGGO_ voor de gebruikersnamen te zetten om ze uniek te maken, maar ik verwacht niet dat de ophef dan minder zou zijn geweest.
Je moet niet iedere naam uniek maken eh? databanktechnisch is dat een hoop geknoei zodra de gebruiker zijn naam wilt aanpassen. Je koppelt de naam aan een nummer, die nummer gebruik je overal en is uniek. De naam kan ten alle tijden aangepast worden zonder probleem, en opzoeken is een stuk sneller in zulke databank.

De enige reden voor unieke gebruiksnamen is bij het inloggen, dan zijn er plots 2 mogelijke databank entrys die overeenkomen met de 1ne persoon. Dus een mogelijk inlog gevaar dus iedereen laten aanpassen!

[Reactie gewijzigd door jokohoko op 20 april 2015 15:10]

Veel plezier met inloggen via, en dus onthouden van, jouw 8 tot 12 of mss. zelfs 16 digits lange klantnummer...
Nee, de gebruiker gebruikt zijn inlognaam zoals ie zelf wenst. maar een website laden is meer dan 1keer opzoeken in een databank hoor.
De eerste keer zoek je op de naam van de gebruiker. Klopt die dan gebruik je verder enkel nog de nummer. Hetgeen een pak sneller is en data bespaart.
Maar de gebruikersnaam is niet uniek. De gebruikersnaam janjansen geeft twee (of meer) unieke nummers terug. Hoe bepaal je dan welke van de twee (of meer) nummers bij de ingelogde gebruiker Jan Jansen hoort?
D'r is er maar één waar het wachtwoord bij werkt.

(Hoop je.)
Dat blijft een gok als je ziet hoe vaak hetzelfe wachtwoord gebruikt wordt ;) Wat zijn de kansen..
het hoe weet je nou welk uniek nummer er bij de 3 verschillende klanten hoort die alledrie met a.jansen willen inloggen? ;)
Juist het inloggen van de gebruiker is het probleem want het is nou eenmaal de gebruiker die alleen z'n inlognaam heeft, nietwaar?

Dus is het probleem nog steeds wanneer er dubbele gebruikersnamen zijn.

Jouw hele verhaal met gebruikers identificeren met een ID is leuk en aardig, maar als dat het probleem moet oplossen, dan moet iedere gebruiker dus weldegelijk zijn ID gebruiken om in te loggen.

Als je wil dat gebruikers alleen hun gebruikersnaam in hoeven te voeren moeten die gebruikersnamen dus uniek zijn. Punt .
Eenmalig een keuze geven om of in te loggen in combinatie met klantnr en naam te veranderen ;)
Jij logt toch ook op Tweakers in met R4gnax? Maar je ID is 295849, jij kan je gebruikersnaam dus keer op keer (laten) veranderen (hoewel de mods daar niet blij van worden ;)) zonder dat je ooit de database sloopt of niet meer met je huidige username kan inloggen.
Juist door de gebruikersnaam als id te gebruiken krijg je gedoe als iemand zijn username veranderd bijvoorbeeld.
LEZEN!

jokohoko stelt dat een gebruikersnaam niet uniek hoeft te zijn, en dat het enige unieke gegeven een gegenereerd nummer hoeft te zijn.

Je gebruikersnaam moet wel degelijk uniek zijn, of je moet voldoende extra gegevens hebben die samen tot een unieke key samen te voegen zijn, anders weet je niet voor welke account je bezig bent.

In database lingo: de naam hoeft niet de primary key te zijn, maar er moet wel degelijk een unique constraint op zitten en voor de doorzoekbaarheid is het aan te raden dan ook maar een index er op te zetten.
Als je gelijk op die toon begint:
KIJKEN
Ik reageer op jouw statement:
Veel plezier met inloggen via, en dus onthouden van, jouw 8 tot 12 of mss. zelfs 16 digits lange klantnummer...
Jokohoko stelt dat je niet je naam als PK moet doen maar wel uniek, jij reageert daarop dat je dan met je PK, bijv. dat ID, MOET inloggen terwijl je uiteraard ook gewoon met je username kan inloggen...
En wat gebeurt er dan als er twee dezelfde usernames in gebruik zijn...?
Niets, dat kan niet als je ze als uniek instelt?...
Theoretisch zou je dan kunnen kijken met welk account het password matched. Maar lijkt me niet wenselijk.
Jokohoko stelt dat je niet je naam als PK moet doen maar wel uniek, jij reageert daarop dat je dan met je PK, bijv. dat ID, MOET inloggen terwijl je uiteraard ook gewoon met je username kan inloggen...
Heb je ook gezien dat Jokohoko's originele post ondertussen aangepast is?

Dat tweede paragraafje was er eerst niet en in de originele post werd er wel degelijk enkel geclaimd dat de username niet uniek zou moeten zijn, omdat dat database technisch alleen maar 'lastig' zou zijn...
Dan maar hopen dat Ziggo en UPC niet dezelfde nummers gebruiken...

Volgens mij is het trouwens op te lossen door gebruikersnaam + wachtwoord uniek te hebben. En de groep van die 200.000 dubbele namen die ook eenzelfde wachtwoord hebben is weer veel kleiner.

Ik vind 200.000 trouwens wel veel, hoeveel jan.jansens zijner nou?
En dan aan de groep waarbij het wachtwoord wél hetzelfde is, een mail sturen met "We hebben een andere gebruiker met hetzelfde gebruikersnaam en wachtwoord als jij, maar pas alsjeblieft alleen die van jezelf aan". Lijkt me dat dat leuke effecten oplevert.
Daarnaast kunnen ze dat (als het goed is) niet bepalen aangezien de wachtwoorden (als het goed is) gehasht met (als het goed is) verschillende salts zijn opgeslagen, daardoor is het wachtwoord niet meer te herleiden en dus niet tussen twee accounts te vergelijken.
Ze hadden gewoon ziggo achter de gebruikersnaam kunnen zetten. of UPC.. ;)

naamziggo
wachtwoord ongewijzigd.
Dan weet de klant dus dat áls hij ziggo achter zijn gebruikersnaam krijgt, er ook een gebruiker is met upc achter dezelfde gebruikersnaam én met hetzelfde wachtwoord. Lijkt me ook dat daar één of twee beveiligingsrisicootjes in zitten
Dat hetzelfde wachtwoord is onzin. Dat is een hash die ook ziggo/upc niet kent.
Alleen de gebruikersnamen kwamen overeen.
Gebruikersnamen laten vervallen en op basis van emailadres laten werken.
Een ieders email adres in uniek in de wereld.
Tenzij je zowel bij UPC als bij Ziggo een account had, zoals ik :|
Dat is dan nog steeds geen probleem, want de ene eindigt op @ziggo.nl en de andere op @upc.nl. Klanten van het oude upc behouden gewoon hun @upc.nl adres, en er ontstaat dus geen botsing met de oude Ziggo-klanten.

edit: Oh, of je had bij beiden natuurlijk hetzelfde @anderemailprovider.tld opgegeven. Dat is inderdaad een issue.

[Reactie gewijzigd door dcm360 op 20 april 2015 15:29]

naar mijn weten verdwijnen de @upcmail.nl namen, en word alles @ziggo.nl. Dus dat gaat niet.
Worden ze echt gedropt of komt er gewoon een @ziggo naast? Lijkt mij voor veel mensen erg vervelend te moeten switchen van email adres, omdat je provider zin heeft van naam te veranderen.

Bij Wanadoo bleef het destijds gewoon werken (volgens mij zelfs toen het online werd).
Volgens mij wordt jan.jansen@upcmail.nl -> jan.jansen@ziggo.nl
Mensen / bedrijven die naar jan.jansen@upcmail.nl mailen die zouden op jan.jansen@ziggo.nl binnen moeten komen voorlopig, althans voor zover ik het gehoord heb.

Ik weet zo even niet het mail systeem van ziggo maar bij upc is het volgens mij iets als j.jansen5@upcmail.nl, als ziggo dit zelfde systeem hanteerd zul je natuurlijk dezelfde problemen krijgen als met de gebruikersnamen...
Ik verwacht dat de 'oude' mailadressen nog tot in lengte van jaren gebruikt kunnen worden. Ik heb zelf nog een @casema.nl account bij Ziggo (en een @ziggo.nl, maar die gebruik ik niet).
Is dat zo? Ik dacht namelijk dat de @chello.nl adressen al omgezet waren naar @upcmail.nl? Maar hier kan ik mij in vergissen hoor!
Alleen dat eeuwige veranderen van emailadres. Casema, wanadoo, online, orange, ziggo. En blijkbaar chello, upcmail, ziggo.
Maar het idee van adressen is toch juist dat ze een zekere continuiteit hebben...

(Nadat ik 4 keer op diverse plekken uit mijn mail gekieperd was heb ik nu trouwens gewoon een eigen domein. Wat een heerlijkheid.)
En jij denkt niet dat er dan zo'n "200.000" dubbele emailadressen zullen zijn? Ik verwacht dat een zeer groot deel een emailadres heeft, waabij het eerste gedeelte één op één de username is.

Een gebruikersnaam "afpakken" is tot daaraantoe, maar een emailadres afpakken - ook al is dat "maar" het isp-emailadres - dat gaat wat mij betreft echt een stap te ver. Daar komt in dit geval ook nog bij, dat de huidige @ziggo.nl-adressen daadwerkelijk bij ziggo-gebruikers hoort.

[Reactie gewijzigd door Ozzy op 20 april 2015 16:59]

Nee ik denkt niet dat er zo'n 200.000 dubbele mail adressen zullen zijn?
De username voor MIJNupc MOET de klant zelf maken die word niet door UPC geleverd. als je mail adres die je van UPC KRIJGT j.jansen6@upcmail.nl is, dan is niet standaard je mijnupc gebruikersnaam j.jansen6, tenzij de klant die zo aanmaakt. Maar UPC heeft nooit gebruikersnamen voor MIJNUPC aangemaakt voor de klant. De klant heeft deze altijd zelf moeten aanmeken ( althans ik, mijn fam en vrienden )

Mail adres afpakken? Naar mijn weten is het mail adres (@upcmail.nl / @ziggo.nl ) nog altijd eigendom van UPC en niet van jou / de klant. Als jij weggaat bij upc ben je ook je mail kwijt. Maar goed, hier word helemaal niks afgepakt, alleen het gedeelte achter @ zal veranderen ( Naar mijn weten nogmaals, ik heb dit ook alleen maar gehoord he, dus niet te snel conclusies trekken op dat gene wat ik gehoord heb :D )
Maar goed ik weet niet of jij uberhaupt upc klant bent hoor, ook wegens je opermerking dat het eerste gedeelte van het mail adres 1 op 1 is met de gebruikersnaam , dit is namelijk helemaal niet het geval zoals ik hierboven al uitgelegd heb :)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 20 april 2015 17:10]

Bij Ziggo (Ik was en ben Ziggo-klant) kun/kon je zowel username als emailadressen (en aliassen) zelf kiezen en ik verwacht dat heel veel email-adressen username@ziggo.nl zijn. 200.000 van die usernames kwamen dus ook voor bij upc. Tenzij er dus geen j.jansen@upcmail.nl (zonder cijfer) bestaat, denk ik dat de ziggo-user j.jansen ook wel eens j.jansen@ziggo.nl zou kunnen hebben en die zal dus conflicteren met j.jansen@upcmail.nl als dat een ziggo-adres wordt.

Ik hoop dat je zult begrijpen dat een email-adres nagenoeg een persoonsgegeven is geworden. Jij zou het dus bijvoorbeeld ook niet erg vinden als je telefoonprovider ineens besluit jouw telefoonnummer aan iemand anders te geven?
Nou ik zou het zeker erg vinden als mijn mail adres incl wachtwoord naar iemand anders gaat ( zoals jou voorbeeld met een telefoon nummer ). Wat ik wel naar zou vinden zou zijn dat ze mijn telefoon nummer veranderen naar een ander telefoon nummer, maar dan wel alle telefoons doorschakelen naar mijn nieuwe telefoon nummer (zo had jij de vergelijking moeten maken, want dat is wat ik dacht dat met de mail adressen zou gebeuren)
Maar dat is hier niet het geval en heb ik NOOIT gezegd, en zoals andere tweakers al aangegeven hebben: het upcmail blijft behouden.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 20 april 2015 17:20]

Volgens mij is dat precies wat jij zei:

"Volgens mij wordt jan.jansen@upcmail.nl -> jan.jansen@ziggo.nl
Mensen / bedrijven die naar jan.jansen@upcmail.nl mailen die zouden op jan.jansen@ziggo.nl binnen moeten komen voorlopig, althans voor zover ik het gehoord heb."

Als het zo zou gaan als jij beschrijft en ze forwarden jan.jansen@upcmail.nl -> jan.jansen@ziggo.nl dan ontvangt de oud-ziggo-gebruiker die nu gebruikt maakt van jan.jansen@ziggo.nl die mail in zijn inbox. Daar komt geen gewijzigd wachtwoord aan te pas. Net als bij een telefoonnummer, als vandaag jouw telefoonnummer aan iemand anders wordt gegeven, ontvangt die nieuwe gebruiker jouw gesprekken en smssen.
Come one,

Jij vraag aan mij hoe ik het zou vinden als ze mijn telefoon nummer aan iemand anders geven, hetzelfde als; mijn toegang tot mijn mail aan iemand anders geven.
En dat is iets wat ik zeker niet gezegd heb.

Wat ik gezegd heb, en dan in de trand van jou mobiel nummer verhaal:
Ik krijg een ander nummer ( bij de mail @ziggo.nl ipv @upcmail.nl ) waarvan wel de telefoontjes vanaf mijn oude nummer naar mijn nieuwe nummer doorverbonden worden ( bij de mail; mail forwarding.) uiteraard moeten er niet dubbele adressen zijn. Vandaar was ook de vraag dat ik mij afvroeg hoe de mail adressen bij ziggo gemaakt werden. Bij UPC kreeg de klant 1 mail adres geleverd waarop vervolgens aliassen gemaakt konden worden.

Maar goed we drijven totaal af, vooral doordat alle mail adressen gewoon behouden blijft en er kennelijk niks zal verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 20 april 2015 18:14]

Mee eens dat we afdwalen, maar ik wil toch dit nog zeggen: Het gaat mij niet om de toegang tot de mail, maar waar de mail afgeleverd wordt. Als iemand naar jouw telefoonnummer belt, dan gaat bij jou de telefoon over en dan neem je op. Als dit telefoonnummer aan iemand anders wordt gegeven dan gaat jouw telefoon niet over, maar die van iemand anders. Die andere persoon ontvangt nu jouw gesprekken en smssen.

Dat is precies wat er gebeurt als een email-adres ineens bij iemand anders hoort. De mail (net als het telefoongesprek) wordt simpelweg bij iemand anders afgeleverd. Daar hoeft iemand niet jouw wachtwoord voor te hebben.

De oud-ziggo-gebruiker heeft een postvakje met daarop het label "jan.jansen@ziggo.nl" en dat gaat open met de sleutel die jan.jansen de ziggo gebruiker heeft. Wat er in jouw voorbeeld gebeurt is dat het label wordt verplaatst naar het postvakje van jan.jansen de upc-gebruiker. Dus de postbode zal mail bestemd voor jan.jansen@ziggo.nl in dat laatste postvakje stoppen. Het postvakje van jan.jansen de upc-gebruiker kan hij met zijn eigen sleutel kan openen, terwijl het postvakje van jan.jansen de ziggo gebruiker nooit meer mail zal ontvangen.
Volgens de brief die ik (UPC gebruiker) ontvangen heb blijven alle oude email adressen gewoon werken.
Dus @upcmail.nl en zelf @chello.nl
Oke ja dan ben ik benieuwd hoe de afzenders eruit zal zien als jij mij straks een mail stuurd, of die ook onder @upcmail.nl binnenkomt of onder @ziggo.nl
Als je bedoelt dat alle @upcmail.nl e-mailadressen gaan vervallen, dan vergis je je. Wel is het zo, dat je bij het aanmaken van een extra adres genoegen moet nemen met @ziggo.nl.

Overeenkomstig ging het destijds met Worldonline en z'n diverse opvolgers Wish, Tiscali enz.. Je kreeg naast de oude naam die bleef gehandhaafd er gewoon een nieuwe bij. Tot voor kort dan, toen de gratis accounts werden opgeheven.

Dat automatisch een @ziggo.nl er bij krijgen is hier niet het geval, maar je @upcmail.nl blijft zeker gewoon bestaan. Wat niet uitsluit dat je met verder de zelfde naam er eentje met @ziggo.nl kan bij maken. Als alias, zeggen althans ze op hun site, pas na midden mei, maar als extra adres kan het wel meteen. Althans als die naam niet reeds bezet is bij Ziggo. Want uiteraard met een naam als jansen1 is die kans zeker niet denkbeeldig.
Thanks voor de info!
Nee, Ziggo heeft in een mail en per brief laten weten dat zowel upcmail als ziggo mail blijven bestaan.
Dan is het nog steeds geen probleem gezien je niet in beide een actief account kan hebben. Eerder was het of UPC of ziggo in een gebied.

Dus ze hadden wel kunnen overstappen naar e-mailadres, waarbij actieve regio leidend was
Tenzij ze gebruik maken van een ISP email.. :')
Ze hadden natuurlijk kunnen kiezen om UPC_ of ZIGGO_ voor de gebruikersnamen te zetten om ze uniek te maken, maar ik verwacht niet dat de ophef dan minder zou zijn geweest.
Dan heeft wel iedereen een nieuwe gebruikersnaam, of je moet weten of jouw gebruikersnaam twee keer voorkomt..
Anoniem: 426269
@Kaastosti20 april 2015 15:12
OF u- OF z- ervoor zou al genoeg geweest zijn. Niet beiden, want dan is iedereen 'de sjaak'.

En de namen zullen nu niet in een uniek veld zitten, anders hadden ze er nooit tegelijkertijd in kunnen zitten (of ze hebben voor de Ziggo klanten er een ziggo-string aangeplakt bij importeren).
Gewoon het oude domein laten bestaan? Zijn zoveel bedrijven die het op deze manier oplossen...
Lijkt me dat dat voor veel meer problemen zorgt. Dan kunnen dus alle klanten van UPC en Ziggo niet meer inloggen. Ongeacht hoe duidelijk je bent met een melding op de site, mensen lezen niet en gaan bellen. Nu heb je dat maar voor potentieel 200.000 mensen in plaats van een paar miljoen.
enkele weken vooraf een mail of brief sturen met nieuwe username, bijvoorbeeld een verbastering van de username, mijnusername_02 ofzo

toen mijn onderneming samenging met een andere, hebben we dit ook gedaan en was binnen 2 weken helemaal rond.
Het zijn gewoon een stel amateurs die daar werken
Anoniem: 656163
@Kaastosti20 april 2015 15:20
Ze hadden natuurlijk kunnen kiezen om UPC_ of ZIGGO_ voor de gebruikersnamen te zetten om ze uniek te maken, maar ik verwacht niet dat de ophef dan minder zou zijn geweest.

In eerste instantie ja en dan alle abonnees een e-mail sturen waarin geschreven staat dat men de gebruikersnamen aan kan passen.Tijdens het veranderen van de gebruikersnamen/wachtwoorden kun je de standaard scrippies zo instellen dat er uiteindelijk geen overlap meer is.Bij het instellen van wachtwoorden wordt ook gekeken naar de sterkte en of een wachtwoord aleens eerder is gebruikt.
Het is inderdaad wel erg slordig. UPC maakt al "misbruik" van de naam Ziggo omdat Ziggo een veel betere naam had dan UPC. Vervolgens moeten oud Ziggo gebruikers zich aanpassen...

ik kan zo twee manieren bedenken om het netter op te lossen:
1. Emailadres als gebruikersnaam
2. Diegene die het eerst zijn naam heeft geregistreerd mag hem houden.
Die concurrentie positie is niet veranderd met het samengaan...
Anoniem: 330244
@hvwees21 april 2015 15:05
Waar antwoord je op?
Offtopic, maar nogmaals, op concurreren op prijs na zaten deze kabelaars niet in elkaar gebied. Keuze was kabel of wat anders, maar wie er op die kabel zat had je niet voor het kiezen.
Anoniem: 330244
@Rataplan_21 april 2015 15:06
En dus maak ik me zorgen om het gebrek aan concurrentie.
Ik gok dat ze de UPC klanten niet nog verder het harnas in willen jagen, we worden al overspoeld met meldingen door de naamsverandering van UPC naar Ziggo. De Ziggo klanten hebben dat niet en krijgen nu dit. Ik gok trouwens dat UPC klanten een stuk makkelijker kunnen overstappen naar wat anders dan de bestaande Ziggo klanten... Risico minderen voor UPC/Ziggo qua klantenverlies. Persoonlijk had ik dan liever gezien dat ze de username dan bv zouden veranderen van PietjePuk naar bv. PietjePuk-Ziggo. Klanten slikken makkelijker een voorgeschreven wijziging dan een wijziging met een eigen keuze.
UPC klanten in het harnas jagen?! Die krijgen alleen een ander naampje. _O-

Ziggo klanten zijn aan alle kanten de sjaak. Los van dit accountnaam fiasco heb ik nu een beperktere EPG, slechtere kwaliteit TV, geen gratis smartcards meer, mijn abonnement is behoorlijk duurder en zo kan ik waarschijnlijk nog wel wat zaken verzinnen.

Oh en ik moet het ook nog eens allemaal 'vrijwillig' slikken, want er is hier niet eens wat anders te krijgen met een enigszins fatsoenlijk aanbod.

[Reactie gewijzigd door Ethirty op 20 april 2015 17:44]

Anoniem: 80466
@Ethirty20 april 2015 17:56
Die EPG is echt lachwekkend slecht geworden bij Ziggo.
Voorheen was de inhoud 100 keer duidelijker. Zeker voor films.
Jaartal, genre en hoofrolspelers is toch niet te veel gevraagd.
Nu moet ik telkens naar IMDB om te kijken wat voor films het over gaat.
En van series kun je in de EPG gegevens niet eens meer zien welke seizoen/episode wordt uitgezonden. Belachelijk.

Verder is een bepaalde tranportstream op mijn (hirschman) kabel nu gevoelig voor de interference van de stroomkabel. Die kunnen sinds de overgang naar de nieuwe zenderfrequenties niet door 1 kabelgoot meer dus heb ik nu weer een losse kabel rondhangen. Grrrr

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 20 april 2015 18:00]

Ik weet niet welke kabel je gebruikt voor de spanning, maar je zou deze kunnen vervangen door een vmvkas (of andere kabel met een aardscherm), let er dan wel op dat er geen stroom door de mantel heen vloeit. Dus het scherm alleen aan de kant aansluiten waar de aarde vandaan komt.
Anoniem: 455646
@Ethirty20 april 2015 18:17
Vergeet niet dat er al klachten genoeg zijn bij het nieuwe Ziggo, denk aan zenders die niet meer werken door onaangekondigde pakket wijzigingen bij veel mensen, of door de frequentie aanpassing en nu werkt mijn ziggo ook niet 100% dit terwijl dit binnen een week normaal moest werken.
Anoniem: 426269
@Cergorach20 april 2015 15:16
PietjePuk-Ziggo => Ik denk dat het in hun database al als zoiets erin staat. Een echte dubbele naam had namelijk niet eens toegevoegd kunnen worden in een als uniek gemarkeerd databaseveld. Dus hebben ze er waarschijnlijk al iets aan geplakt bij samenvoegen voor de Ziggo klanten. Want zij zijn het die hun naam moeten veranderen.
Wellicht hebben ze die gegevens niet?
Anoniem: 426269
@CyBeR20 april 2015 15:17
Abonnee (of username) sinds? Natuurlijk hebben ze die gegevens wel.
Dat allicht inderdaad wel, maar wellicht niet wanneer het account aangemaakt is.

Da's nog los van dat je dan aan twee kanten mensen krijgt die moeten veranderen en dat 't waarschijnlijk beduidend simpeler is om dat maar aan één kant te moeten doen. Het aantal klanten dat moet veranderen is namelijk identiek.
Anoniem: 426269
@CyBeR20 april 2015 15:43
Ja dat laatste klopt wel. En waarschijnlijk staan de dubbele namen nu al als zoiets 'eendubbelenaam_ziggo' in het username databaseveld bij hun.
die 2 dingen zijn niet gelijk hoor, je kunt al jaren abonnee zijn geweest maar pas veel later een username hebben gehad, en lang niet alle inlog systemen onthouden wanneer het account is aangemaakt..
Anoniem: 426269
@SuperDre20 april 2015 23:54
Ik zeg ook niet dat ze gelijk zijn...
Volgens mij zijn ze overgestapt naar het systeem van UPC en daarom zal dit wel makkelijker zijn.
Dat kan ik alleen maar beamen: bij Ziggo is de gebruikersnaam al jaren zo ongeveer je email adres. Mensen die ooit bij quicknet.nl abonnee zijn geworden stellen email in met username@quicknet.nl. als je als casema klant ben begonnen, dan is het username@casema.nl. Zie ook https://www.ziggo.nl/klan...-mail/serverinstellingen/.

Nu ik de site weer zie: daar staat ook @upcmail.nl tussen :-)
Of degene die als eerste inlogt behoud hem en de ander moet hem aanpassen... linksom of rechtsom er zullen altijd mensen niet happy zijn - welke oplossing je ook bedenkt. Het is dan wel zo verstandig om voor de technisch makkelijkste / beste oplossing te gaan om problemen te voorkomen.
Voor 200k account is de technisch beste oplossing dus wel degelijk niet de beste oplossing...
Het werkt anders, UPC neemt Ziggo over, dus Ziggo moet zich richten naar de grappen en grollen van UPC.
En hoewel het allemaal Ziggo gaat heten moeten de ziggo-ers zich aanpassen. :+
Of gewoon mensen hun emailadres als inlognaam laten gebruiken?
En dat interessant omdat.....???
Ik heb het probleem hier op tweeakters.net gehad toen ze gingen samenvoegen met fok.nl....Ik heb gewonnen destijds, maar dan is het belang van een gebruikersnaam interessant....
Voor het inloggen op de diensten van ziggo is dat toch een stuk minder, je communiceerde niet via je gebruikersnaam...zou ook niet erg slim zijn volgens mij...
Dat is toch niet meer vreemd vandaag den dag.
Eerst gaan we alles veranderen daarna gaan we pas nadenken.
Dit systeem geldt al jaren, want klanten zijn niet meer belangrijk. totdat we misschien via Radar en Kassa teveel klachten krijgen. Dan kunnen we toch alsnog wat gaan aanpassen.
dat zien we dan wel weer is tegenwoordig het motto. niet dan.
Het enige dat Ziggo is, is de naam. De rest is gewoon UPC. Dan is het makkelijker om de Ziggo klanten een nieuwe naam te geven, want dan hoef je geen complexe updates van databases te doen.
Ik denk dat het makkelijker was geweest om de gebruikersnamen helemaal niet meer te gebruiken en het mailadres+ww gebruiken om in te loggen. De mailadressen zijn tenslotte uniek.
Bij mij was het nig vreemder, ik was ooit 5 jaar geleden klant bij upc maar dat account was niet meer actief, toch is mijn ziggo account geblokked. Heb gewoon een nieuwe gemaakt, geen idee hoe je dat kon aanpassen.

Maar schijnbaar tellen inactieve accounts ook mee, en dat is jammer en onzinnig, had die oude account aangepast naar blabla_oud ofzo.
Zo zie je maar dat bedrijven je nooit echt verwijderen. Maar je hooguit op non-actief zetten. Zo is dat ook vaak bij mailinglists. Je geeft aan uit het bestand te willen, maar ze zetten alleen een "nee" vinkje in het mailingveld. En na een tijdje krijg je dan vanzelf weer mailings. :(
Je geeft aan uit het bestand te willen, maar ze zetten alleen een "nee" vinkje in het mailingveld. En na een tijdje krijg je dan vanzelf weer mailings.
Nee hoor, ik zet ook een vinkje en heb nooit meer last. ;)
En dan nog, zodra er een mailtje tussendoor glipt komt men alsnog op mijn blacklist. Het is maar een mailtje.
Anoniem: 426269
@stresstak21 april 2015 13:11
Vandaag toevallig weer eentje, dit keer van offerti.nl. Ik heb me daar in 2011 uitgeschreven.
Vandaag toevallig weer eentje, dit keer van offerti.nl. Ik heb me daar in 2011 uitgeschreven.
Ik schrijf me nergens uit, doch voeg ze toe aan een blacklist. Ik doe ook niet aan bel-me-niet-registers e.d.
Nooit spam/spook/onbekende nummers opnemen en je wordt nooit meer gebeld. ;)
Rust.
Anoniem: 426269
@stresstak21 april 2015 14:54
Ik ga schrijf me alleen uit bij degene waarvan ik verwacht dat ze dat netjes doen. Maar dat is dus vaak tevergeefs. :)

Als ik zo'n webwinkel op mijn blacklist zet, dan krijg ik ook mijn bestelmailtjes niet meer, mocht ik er toch ooit weer bestellen. En dan zie ik niet wanneer de postbezorger komt. Voor de rest ga ik ze wel aan mijn blacklist toevoegen.

Nee, bel-me-niet-registers doe ik ook zeker niet aan. Een paar jaar geleden ging er eentje failliet en je raadt nooit wat er toen met hun adressendatabase gebeurd is: Die werd verkocht aan een marketingbedrijf!

Klopt, daarvoor heb ik op mijn Android Callblocker van Embware geinstalleerd. Privenummers komen dan niet eens meer door.
En dan stuur je de ACM op ze af ;)
Ik weet niet hoe groot de kans is, maar het zou kunnen iemand tussen 5 jaar geleden en nu klant geworden is en dezelfde username gekozen heeft ;)
Ik heb precies hetzelfe als ronaldmathies en mijn gebruikersnaam is mijn real life voornaam die (online) niet vaak voorkomt. Ik heb die naam tot nu toe overal kunnen gebruiken gmail, outlook, yahoo, als .com, .nl, etc...

Dus ook mijn vermoeden was meteen dat mijn gebruikersnaam nog in de database stond, ook al ben ik al 6 jaar geen klant meer van UPC.
Want niemand heeft een account met hetzelfde email adres bij zowel Ziggo als UPC...

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 20 april 2015 15:02]

Gezien de ene op @upc en de andere op @ziggo eindigen, nee die hebben niet dezelfde mail.
Echter is het mailadres vaak van Ziggo. Bij problemen met je mail zou je dan dus helemaal niks meer kunnen doen om het zelf op te lossen.
Dat lijkt mij ook een betere methode.

Zelf vind het het zelfs lastig dat bedrijven nog werken met loginnamen, want welke hebben ze in hemelsnaam voor je gekozen (of zelf). En als je het niet meer weet, moet je alsnog je e-mailadres invullen. Dus doe dat dan meteen inderdaad.
E-mailadressen als loginnaam zijn (in zijn algemeenheid) een slecht plan.
Mensen hebben meerdere (soms wel tientallen) e-mailadressen en e-mailadressen worden regelmatig met meerdere mensen gedeeld en kunnen van eigenaar wisselen.
Je kunt er niet op vertrouwen dat ze persoonsgebonden zijn of nooit zullen wijzigen. En wij als Tweakers zullen het mischien niet verwachten, maar er zijn zelfs nog veel mensen die helemaal geen e-mailadres hebben.
(En hoe lang denk je dat e-mail nog zal blijven bestaan?)

Het zou me niets verbazen als de ziggo-klanten een ander e-mailadres krijgen door de account-wijzging, en later alle upc-klanten een ziggo e-mailadres krijgen, want de upc-emailadressen zullen vroeg of laat uitgefaseerd worden.
(alle klanten 1 keer van adres laten wisselen zal wat eerlijker zijn dan een helft 2 keer laten wisselen en je kunt een heel nieuwe naming-schema introduceren)

Daardoor zal in het geval van upc/ziggo je e-mailadres <gebruikersnaam>@upcmail.nl respectievelijk <gebruikersnaam>@ziggomail.nl zijn dus het probleem ga je helemaal niet oplossen als je @upcmail.nl wilt vervangen door @ziggomail.nl, want zelfs binnen 1 enkel bedrijf hoeft een accountnaam (en daarme e-mailadres) niet uniek te zijn.

Een adres als helpdesk@... is ook niet persoonsgebonden. De persoon er achter kan wisselen en de kans is groot dat er meerdere personen achter zitten.

E-mailadressen kunnen ook wel eens wijzigen, waardoor je plots met onverwachte accountnamen achterblijft: Eerst had ik een Hogeschooleindhoven adres, dat werd toen ineens een Fontys adres. Na mijn studie nam ik een Tiscali-abo, maar dat werd Telfort. daarna overgestapt naar UPC (voorheen Chello), dat nu Ziggo word.
Nee, dan kies is toch liever zelf een accountnaam ipv dat ik moet gaan terugdenken hoe oud een account is om te wachterhalen wat indertijd mijn (inmiddels niet meer bestaande) e-mailadres was.

Een e-mailadres is een technisch gegeven dat kan wijzigen, daar wil je niet aan vast zitten middels gebruikersnamen. Omgekeerd wil je niet meteen je e-mailadres prijsgeven als je je accountnaam op een forum gebruikt.

Ik ken voorbeelden van bedrijven die mensen zonder e-mailadres weigeren als klant en (andere) of waar je, als je je wachtwoord niet meer weet, niet meer kunt bestellen omdat je e-mailadres (en dus accountnaam) al bestaat. Wie had nu verwacht dat je nog ooit eens wat zou bestellen bij dat kleine webwinkeltje van 5 jaar geleden?
hoeft niet, a.bakker@ziggo.nl en a.bakker@upc.nl levert hetzelfde probleem op.
Hoezo levert dat hetzelfde probleem op? :S Het zijn twee unieke mailadressen. Als ze die gewoon zouden gebruiken om in te loggen (wat tegenwoordig eerder standaard dan uitzondering is) zou er geen enkel probleem zijn.
Maar UPC gaat er uit en wordt vervangen door Ziggo. Ook de mailadressen zullen tzt vervangen worden.
Klopt en dat merk je ook. Ik snap de keuze niet. Want het is er zeker niet beter op geworden.

Ziggo won hier op tweakers altijd alles, UPC niks. En elk onnozel bedrijf kiest dan voor de slechtste van de twee.

Tja het is dat ADSL geen alternatief is, maar als er ooit glasvezel komt meld ik me in ieder geval aan.
Ziggo won hier op tweakers altijd alles, UPC niks. En elk onnozel bedrijf kiest dan voor de slechtste van de twee.
Ik denk dat bij Tweakers de gebruikerstevredenheid werd gemeten terwijl in de board-room van Liberty Global de winstgevendheid werd gemeten. Dan wint UPC dus sowieso want daar moet je alles huren (onder andere).
update klanten set login = 'ziggo' where login = 'upc' :+ complex.

OT: Ik vraag me af of ze andere oude klanten ook nog eens gelijk gaan trekken, zo gebruik ik al jaren een login van Quicknet, terwijl dat niet echt actueel meer is. Ik vraag me af waarom de inlognamen van UPC dan wel veranderd moeten worden (in acht nemende dat het hier om een emailadres als login gaat).
Query OK, 1 row affected.

Ik ga er zomaar vanuit dat login unique is.
Namen ze het Ziggo netwerk maar over, dan had ik een stuk beter beeld. Het laatste half jaar na het updaten van het Ziggo netwerk totaal geen problemen en mooi beeld.
Mwa, het zijn ook de Ziggo (duurdere) prijzen.

Waar ik een maand of twee geleden nog 50/5 voor 37,50 kon krijgen is het goedkoopste nu 40/4 voor 44,50. Je krijgt dus minder snelheid voor een aardig stuk duurder maandbedrag.

Blij dat ik nog een UPC contract heb.
qua settopboxen was juist die horizon huur toch weer heel duur ?
Anoniem: 375601
20 april 2015 14:55
Ik ben benieuwd hoeveel klanten Ziggo eind van het jaar heeft verloren.
Verloren aan wie? Ik val wel niet in het ziggo gebied, maar naast UPC heb ik hier bar weinig fatsoenlijke alternatieven.
Glas ligt er niet en dat geldt voor vele gebieden.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 20 april 2015 15:12]

We zijn overgestapt op glasvezel (was gelukkig al voorbereid tot aan de meterkast). Dit omdat we veel problemen hebben met televisie kijken. Storing, CI errors etc. Ook omdat Ziggo geen internet only pakket heeft zijn we overgestapt naar Fiber. We kijken toch al bijna geen "live" televisie meer. Het meeste halen we in via de verschillende Gemist kanalen.

[Reactie gewijzigd door Pikkemans op 20 april 2015 15:46]

Moet dat glas er wel zijn. Bij mij dus niet, wat het aantal mogelijkheden redelijk beperkt. En dat zal voor veel ziggo klanten zo zijn, dus blijft de vraag, waar gaan ze heen als ze weg willen?
Ziggo is hier zelfs aan het lobby-en bij de gemeente!

Waarom hier geen glasvezel moet kom te liggen! En al die nitwits bij de gemeente knikken nog braaf ja ook! (mag dit wel!?)
Ik heb net even gekeken, maar ziggo heeft inderdaad geen Internet Only pakket. Dan ben ik nog net op tijd naar de UPC gegaan.

Ik heb nu 50/5 voor 37,50 in de maand. Het goedkoopste wat ziggo aanbied is 40/4 voor 44,50 in de maand.
Technisch gezien is dat niet internet only, je betaalt altijd standaard voor radio en tv (17,50e geloof ik). Voordeel is wel dat je gewoon kabel tv hebt en overal standaard tv kan kijken met de horizon go app (natuurlijk wel alleen de zenders uit het standaard pakket)
Ziggo heeft wel degelijk internet only. Dat zijn de zogenaande Z1, Z2 en Z3. Of het moet vervallen zijn met de overnane, naar lijkt me niet.

EDIT: nav reactie hieronder en op de site van Ziggo kijken, blijken de Z-pakketten niet meer te bestaan idd, spijtig!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 april 2015 11:35]

die hebben ze niet meer. Het minimale is TV + Internet, ze hebben geen Internet Only meer.
Ik zie het inderdaad, das dan wel weer jammer zeg! :(
Woensdag gaat mijn glas abbo in. UPC?Ziggo abbo's zijn in een jaar tijd €10 per stuk duurder geworden, het is gewoon schandalig.
UPC is dus niet meer een alternatief voor jou, aangezien het niet meer bestaat, en Ziggo dus wel. Verloren aan ADSL of Fiber?
Ik ben UPC klant, in een gebied zonder glas (tot de deur) en adsl met bedroevend resultaat qua snelheid.
Dus "gedwongen" te blijven.
Je zou voor de grap als UPC-klant eens op www.upc.nl moeten kijken ;)
Vergeet niet dat KPN veel updates uitgevoerd. Via http://netco.fpi-info.fourstack.nl/ kun je inzien wat de snelheid is die je minimaal kunt behalen. Ik heb nu via VDSL 50/22Mbit/s via XS4ALL (welke upload niet beperkt, ondanks dat website dit wel aangeeft).
Anoniem: 483276
@Fly-guy20 april 2015 15:47
Je bent geen upc klant meer, je bent ziggo klant. Upc bestaat namelijk niet meer. ;)
Met de term UPC klant bedoelde ik een klant in het oude UPC gebied. De reactie waar ik op reageerde stelde dat veel "oude ziggo" klanten over zouden stappen n.a.v. de fusie, waarop ik aangaf dat er in ieder geval in grote delen van het "oude UPC" gebied weinig alternatieven zijn. Ik kan, vanwege mijn woonplaats, weinig zeggen over het "oude ziggo gebied".

Had gehoopt dat het duidelijk zou zijn, maar helaas :)
Anoniem: 483276
@Fly-guy20 april 2015 16:32
Oude ziggo gebied (waar ik woon) momenteel ook geen alternatieven. Glasvezel ligt voor onder het trottoir maar niet in de huizen (en er is ook geen enkele aanbieder die mogelijkheden daarvoor aanbied)
KPN is zijn centrales flink aan het updaten, kon je een jaargeleden nog maar 12Mbit/s halen dan kan dit nu opeens 50Mbit/s zijn. Je kunt dit simpel checken via netco.fpi-info.fourstack.nl en dan een provider kiezen naar keuze die VDSL aanbiedt.
Niet zoveel want echte fatsoenlijke alternatieven met dezelfde snelheid/prijs verhouding zijn er niet. Het is waarschijnlijk ook teveel gedoe voor veel mensen.
Dan moeten er wel andere mogelijkheden zijn en laat dat juist net niet altijd zijn.
Geen keus in Bergen op Zoom. Een 12mb lijntje in mijn wijk, oude KPN meuk in de straat.
Dus keus is, waardeloze tv en internet. Precies geen keuze.
Ik heb er geen enkel nadeel aan gehad als Ziggo klant, zelfs meer MB's in de abo.
Maar een keuze is hier gewoon weg niet.
Waarom zou dit een reden zijn om over te stappen? Dat is alleen maar meet gedoe, en Ziggo is gewoon goed. Is wel heeeel idealistisch om voor zoiets over te stappen, dat doet niemand.
Waarschijnlijk denk ik te simpel, maar als ze mensen af kunnen vangen tijdens het inloggen en de melding kunnen genereren dat hun gebruikersnaam dubbel is. Dan kunnen ze die mensen toch ook naar hun eigen omgeving sturen, iets anders maakt ze dan waarschijnlijk ook nog uniek.

Iemand een idee?
Gebruikersnaam/Wachtwoord (hash) combo misschien?
Kleine kans dat precies dezelfde gebruikersnaam ook zelfde wachtwoord gebruikt.

Denk dat ze die combo eventjes hebben getest en dit 0 waren, dus dat dit voldoet.
Maar hoe klein die kans is, je wilt niet zo gokje in het systeem blijven houden!

[Reactie gewijzigd door Joostje123 op 20 april 2015 15:03]

Tenzij je als gebruiker zowel een account bij Ziggo als bij UPC had, zoals ik :Y)
En ja, er zijn plekken in Nederland waar dat kan (kabel in het verleden nooit verkocht, digitale TV afgenomen van Ziggo, internet van UPC).
Mogelijk is de integratie een gefaseerd proces, dus in deze fase zijn de omgevingen nog gescheiden, waarbij de dubbele username een vlaggetje gekregen hebben. Nadat alle duplicaten zijn opgelost, kunnen de authenticatie backends worden samengevoegd.
Anoniem: 426269
@Alcmaria20 april 2015 15:45
Yep, er zal wel een ja/nee veldje zijn toegevoegd of het een oude Ziggo-klant (ja/nee) is.
Anoniem: 455646
@Alcmaria20 april 2015 18:21
Dan maak je het hacken wel heel makkelijk, omdat dit systeem dan aangeeft dat iemand met dat account al bestaat.
Een hacker hoeft dan alleen maar te zoeken naar het wachtwoord en aangezien het vaak om ouderen gaat die nooit met computers hebben leren werken is het bruteforcen al stuk gemakkelijker.
Ik vind het echt schandalig van Ziggo. Heb m'n gebruikersnaam al jaren, zo niet al langer dan 10 jaar. En dan moet ik nu ineens een nieuwe naar kiezen? Ik heb overal dezelfde naam, dus dit is dan niet handig dat ik een uitzondering moet maken. Ze hadden beter een andere oplossing kunnen verzinnen, bijv koppelen aan je mailadres. Echt klantvriendelijk kan ik deze actie niet noemen en ik kan hem ook niet waarderen. Dat zal ik ze nog wel even laten weten in elk geval.
Das 'het' systeem met UPC en ziggo. Als je die fuseert kom je inderdaad met dubbele gebruikersnamen, en die kunnen niet op 1 systeem.

Je gebruikersnaam is inherent aan bijv je webmail (hoofdaccount), webspace (members.ziggo.nl/naam/) en aan bijv administratie.

Ik snap het wel, je kunt 2 systemen niet naast elkaar blijven draaien op die manier, en zijn er grofweg 2k aan account die omgezet moeten worden.
Er zijn veel sjiekere oplossingen denkbaar dan dit. Bijvoorbeeld door af te dwingen dat voor gebruikersnamen de primaire e-mailadressen bij de respectievelijke gebruikers worden gebruikt. Dan heb je unieke aanlognamen zonder men compleet andere namen hoeft te bedenken.

Het gaat ook om een stukje respect richting je klant: ik zou aardig geïrriteerd zijn als m'n provider ineens mijn accountnaam overdroeg aan iemand anders. Het straalt weinig empathie uit.
Zo steekt het docsis platform nu eenmaal in elkaar.
Dat is natuurlijk helemaal waar, echter is het dan wel fijn als UPC haar system op orde heeft.
Ik heb een aardig unieke gebruikersnaam, maar ben drie jaar geleden verhuist vanuit een UPC gebied naar een Ziggo gebied.
En ik mag nu mooi mijn klant naam veranderen omdat deze reeds 'in gebruik' is.
Lekker bezig daar bij liberty global.
Idem; ben meer dan 5 jaar geleden verhuisd uit UPC gebied naar Ziggo. En dat 2 dezelfde gebruikersnamen lastig zijn, kan ik me iets bij voorstellen. Maar dat de oorsprong zit in het feit dat UPC na meer dan 5 jaar mijn account nog steeds niet heeft gewist, vind ik erg banaal. Nu moet ik dus mijn Ziggo account met dezelfde naam, dat ik inmiddels dus ook al ruim 5 jaar gebruik, wijzigen omdat UPC zijn database in de afgelopen 5 jaar nooit heeft opgeschoont, zelfs niet alvorens ze deze gaan samenvoegen???
Toch maar braaf nieuwe gebruikersnaam gekozen. Ging er iets mis bij het registreren. Kan er nu niet mee inloggen. Wachtwoord verkeerd. Helaas werkt de procedure om je wachtwoord te resetten ook nog niet... Een van de vele kinderziektes van de integratie...
Kan nu wel weer inloggen met mijn 5 jaar oude UPC account dat nog in leven gehouden is, maar ja, daar hangen geen producten of verdere gegevens aan... Maar kennelijk toch te belangrijk voor UPC om weg te gooien of überhaupt te hernoemen... Tsja, soms wordt het verzamelen en bewaren van data over je klanten belangrijker dan je klanten zelf.

Na weer 45 min. aan de telefoon en met diverse afdelingen gesproken te hebben is de conclusie dat ik nog maar een aantal dagen (verwachting is minimaal tot vrijdag) moet wachten tot dat de website weer voldoende op orde is, ik mijn wachtwoord kan resetten en hopelijk weer kan inloggen op Mijn Ziggo. En wie weet doet Ziggo TV het dan weer, hoewel ik en passent werd medegedeeld dat ik nu Horizon Go moet gaan gebruiken...
Ja, compleet waardeloos! Moet je weer op zoek naar een Klantnummer die bij mijn bestelling zat... 10 jaar terug... Hele slechte zaak.
of je checkt gewoon je bankafschrijving....
Dat klantnummer staat in de brief waarin gevraagd wordt om een nieuw account aan te maken.
Oja, want de klant is Koning en kan dus tot in het oneindige gaan lopen klagen over elk puntje wat maar met de fusie te maken heeft en waar de klant zogenaamd 'last' van heeft. Waar hebben we het nu helemaal over? Over een gebruikersnaam? Als je nog in de waan bent dat je bij elke site waar je in moet loggen dezelfde combi van gebruikersnaam/wachtwoord kunt gebruiken zal ik je snel uit de droom helpen: dat kan niet, al is het alleen maar om het feit dat niet elke site dezelfde eisen aan bijvoorbeeld het wachtwoord stelt.

Waarom moet aan elk nieuws over de fusie van Ziggo wel iets negatiefs in het nieuwsbericht staan, of neigen naar een negatief verhaal? In mijn ogen doet Ziggo er veel aan om het voor de klant zo makkelijk mogelijk te maken (maar nee hoor, zenders opnieuw instellen is voor de meesten al te veel gevraagd) en toch weten nieuwssites (waaronder ook Tweakers) er wel weer iets negatiefs van te maken.

Loop niet zo te klagen met z'n allen, accepteer gewoon dat zo'n grote fusie nou eenmaal niet zonder gevolgen kan blijven. En als je het dan toch allemaal zo moeilijk en te veel werk vindt, ga je toch naar een andere aanbieder.
Want volgens jou gaat het goed? Het regent klachten van mensen waar bepaalde zenders ineens niet meer goed doorkomen, sommige mensen moeten ineens hardware gaan vervangen want die zou ineens niet meer ondersteund zijn (beiden met eigen ogen gezien), zelf ben ik net weer terug naar ziggo maar mijn gebruikersnaam bestaat domweg ineens niet meer en als ik hem probeer op te vragen claimt het systeem dat mijn klantnummer niet met mijn adres overeen komt, als je dan de ziggo klantenservice probeert te bellen krijg je een bandje dat het te druk is en dat je later maar terug moet bellen, contact via het webcare team verloopt erg traag... Volgens mij verzuipt het support team van Ziggo gewoon, maar volgens jou gaat het prima en moeten we niet zeuren? Right.
Ik zeg toch ook nergens dat als je een gegronde klacht hebt, je niet mag klagen? Dit nieuwsbericht gaat over het aanpassen van de gebruikersnaam, niet over hardware of wegvallende zenders. Het gaat me om het feit dat de nieuwsberichten over de fusie altijd een negatieve toon in zich hebben en om het feit dat mensen direct in de stress schieten als ze iets moeten gaan doen (bijvoorbeeld het aanpassen van de gebruikersnaam of het opnieuw instellen van zenders). Microkid (eerste reactie) vind het gelijk schandalig van Ziggo. Ik stoor me aan het feit dat er direct zo'n negatieve sneer naar Ziggo wordt gegeven terwijl er weinig of niks aan de hand hoeft te zijn voor deze gebruiker. Dit soort gebruikers gaat in de regel eerst klagen en schreeuwen, dan pas kijken en nadenken.

Ikzelf heb tot nu toe geen enkele klacht over de fusie. Ik vind dat men (via de post, email en media) netjes communiceren. Ik weet dus niet hoe het eraan toegaat bij de klantenservice want tot nu toe heb ik die niet nodig gehad.
Ziggo/UPC zijn altijd al goed geweest in het verdraaien van feiten en nu blijkt dit opnieuw:

"Dit vragen wij alleen aan een kleine groep klanten, waarbij er dubbele gebruikersnamen zijn"

200.000 gebruikers is 5% van het totale klanten bestand, dat is naar mijn mening geen kleine groep.

UPC zegt 3x sneller internet te bieden maar de kleine letters moeten dit verduidelijken. Dit is niet nieuw maar zin in het DNA van beide bedrijven.
als je dan de ziggo klantenservice probeert te bellen krijg je een bandje dat het te druk is en dat je later maar terug moet bellen..
Dat is niet alleen bij de fusie hoor... dat is al jaren zo :-) wachttijden van 45min en langer
Jup LibertyGlobal heeft weer een mooi bedrijf om zeep gehopen.
Ja de klant is koning. Zo niet dan doe je toch iets verkeert als bedrijf en raak je klanten kwijt. Nou speelt hier een monopoly-light kwestie dus dat is niet altijd mogelijk. Maar de klant hoor je als bedrijf altijd als koning te zien en ook zo te behandelen.

Daarnaast hoeft een klant nog geen milliseconde begrip te tonen als het bedrijf gaat fuseren. Een fusie is iets waar klanten niks over te zeggen hebben en in de regel geen voordeel uit halen.

In dit geval gaat UPC z'n naam veranderen in Ziggo. Vind u het zelf vanuit technisch standpunt ook niet raar dat dan de Ziggo klanten een andere gebruikersnaam moeten kiezen? Het is gewoon gemakzucht en onwil vanuit Ziggo/UPC want dit kun je technisch opvangen.

Fusies en/of overnames kunnen en gaan over het algemeen heel soepeltjes. Daar hoef je als klant weinig van te merken behalve een naamswijziging. Waarom kunnen Ziggo/UPC het dan niet?
Natuurlijk is de klant koning, maar alleen als ze met een normale reactie richting Ziggo gaan, en niet gelijk beginnen te roepen: 'ik vind het schandalig!!'.

Vanuit technisch standpunt kan ik prima begrijpen dat er een andere gebruikernaam gekozen moet worden. 2 databases worden naar 1 gemigreerd en er blijken dubble enties in te zitten. Toevallig, maar technisch prima mogelijk en dus moet daar een oplossing voor komen.

Ik vraag me af waar jij je op baseert als je zegt dat het gemakzucht van Ziggo/UPC is. Denk je dat ze voor hun lol 200.000 man gaan vragen hun gebruikersnaam te veranderen?

Het ligt er maar net aan wat voor fusie je over praat, of iets soepel kan verlopen of niet. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat 'Ziggo dat ook wel kan'.
Ik denk niet dat ze voor de grap aan 200.000 mensen vragen hun gebruikersnaam te wijzigen maar puur uit bedrijfseconomische redenen.

Mijn ervaring bij fusies/overnames van internet providers (sinds 1995) is dat ze de twee databases samenvoegen met een extra veld voor 't betreffende domeinnaam met in dit geval ziggo.nl als default. Bij het inloggen hoef je als voormalig UPC klant enkel even via een dropdown aan te geven dat 't @upc.nl moet zijn. Daarna staat dat als default in een cookie.

Een puur cosmetische ingreep die ik al zo vaak toegepast heb gezien.
Precies dit. Snap niet waarom hier niet voor gekozen Is.
Het enigste wat ik me kan voorstellen is dat bedrijfscultuur boven klantvriendelijkheid is komen te staan.

Het moederbedrijf van UPC heeft Ziggo gekocht en gaat hier nu die naam voeren. Maar zoals gebruikelijk in een fusie slokt de ICT afdeling van UPC in meer of mindere mate die van Ziggo op.

Dan snap ik nog steeds niet waarom ze het zo hebben gedaan maar wel waarom gek genoeg juist de Ziggo klanten van gebruikersnaam moeten wisselen.
En als het andersom was gedaan dan had je je afgevraagd waarom juist UPC klanten van ID moeten veranderen.

Je doet het nooit goed als bedrijf. Denk dat dit gewoon het beste is (uiteindelijk ook voor de klant). Dubbele mensen nieuw ID en direct alles in 1 systeem ipv blijven aanmodderen met verschillende administraties en alle ellende van dien.
Ja lekker klagen over die monopolist, tijd voor concurrentie op de kabel marktwerking blah blah waar blijft t dan.
"nieuwe" klanten zijn sneller geneigd om weg te gaan, omdat ze toch al op een nieuw systeem moeten overstappen. Hun oude klanten kunnen ze zo'n dingen sneller in de maag spitten, want daarvoor blijft alles bij het oude, op een miezerig karaktertje dat je in de login moet wijzigen na.
OK, ik probeer me te registreren. Vul de gegevens in, klik op volgende. Krijg je de melding "Oeps, we hebben alles afgezocht en de pagina die je zoekt kunnen we niet vinden". Het gaat echt heel goed bij Ziggo.
Dan is "jouw" usernane niet zo uniek als je denkt. Vraag anders een handelsmerk erop aan, dan heb je recht van spreken. En ben je een van die 200k uit de meer dan vier miljoen? ;)
Grappig dat veel Tweakers dezelfde gedachten hebben met had het email adres gebruikt als username!
Ik zelf dacht hier namelijk ook aan, en ze kunnen het nog steeds invoeren en het hele username gebeuren laten varen. Zo moeilijk is het naar mijn zeggen niet om ipv username+wachtwoord om te zetten naar email+wachtwoord systeem. Ze hadden ook kunnen kiezen voor klantennummer+u van upc en klantennummer+z voor ziggo klanten als loginnaam!
Is het niet zo dat je via je username o.a. toegang hebt tot het mailbeheer van je provider? Stel dat iemand voor elk familielid een apart emailadres heeft bij de provider, welk emailadres moet je dan beheerrechten geven en welk emailadres niet?
Lijkt me niet de bedoeling dat zoonlief in kan loggen met zijn eigen emailadres en Sport1 of een 18+ pakket kan aanvragen.

/edit
Ik gebruik zelf niet de mail van mijn provider, dus ik weet niet precies hoe dit geregeld is.

[Reactie gewijzigd door coop op 20 april 2015 15:54]

Meestal heb je een hoofdaccount en meerdere subaccounts. Dit zou dus niet al te moeilijk zijn.
Is het niet zo dat je via je username o.a. toegang hebt tot het mailbeheer van je provider? Stel dat iemand voor elk familielid een apart emailadres heeft bij de provider, welk emailadres moet je dan beheerrechten geven en welk emailadres niet?
Weet niet hoe het nu in het niet-Ziggo systeem geregeld is, maar in het Ziggo systeem was het zo geregeld dat de accountgegevens voor de Mijn Ziggo adminstratieomgeving compleet los stonden van de gegevens voor e-mail accounts.

De e-mail accounts zaten, vanuit historisch oogpunt, in voormalig @home gebied wel een hele tijd gekoppeld aan het aanmelden op het kabelnetwerk. Maar dat was toen de fusie naar Ziggo plaatsvond al komen te vervallen.
Het emailadres van UPC/Ziggo wordt samengesteld uit je username@provider.nl. Het gaat dus niet alleen om het inloggen in Mijn Ziggo lijkt me, maar om de username van je gehele account.

Dalijk wordt een avandijk@upcmail.nl dus een avandijk@ziggo.nl. Als die al bestaat heb je een conflict. De oplossing die jij schetst lijkt me dan ook niet afdoende.

Een groter probleem mijnsinziens is dus ook dat mensen hun emailadres wijzigt. Als ze die actief gebruiken kan dat een flinke impact hebben.

Een klantnummer als username is natuurlijk ook niet al te klantvriendelijk...

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 20 april 2015 15:52]

als voormalig casema klant heb ik nog steeds een casema email adres tot op heden is dit niet gewijzigd en staat het email adres los van mijn ziggo. dus het probleem wat u nu meld kan zich dus niet voordoen.

volgens u theorie had ik nu niet meer in mijn emailbox kunnen kijken terwijl ik dat nog wel kan ;)

[Reactie gewijzigd door laracroftonline op 20 april 2015 16:27]

Ik vraag me serieus af hoe ze dit dan in een later stadium met de e-mail adressen gaan doen....
@chello.nl/upc.nl en @ziggo.nl zullen voorlopig nog wel blijven bestaan, maar wat als over 5 jaar die domein namen opgegeven gaan worden?
Ook daar zullen ook echt wel de nodige dubbele namen (en dus later e-mail adressen) voor komen.

[Reactie gewijzigd door walteij op 20 april 2015 14:55]

Dat blijft nog wel een tijdje. naam@home.nl werkt 7 jaar na dato ook nog steeds.
even als naam@chello.nl
Voor chello was er goldmine.nl, dat domein is al enige tijd in het bezig van een CRM leverancier.
Ook de goldmine users uit de region Eindhoven (ik was er een van), raakten hun goldmine.nl e-mail adres relatief snel kwijt, vandaar mijn reactie. Hopelijk blijft dit de andere domeinen en e-mail adressen gespaard,
Kan me iets voorstellen bij het kwijtraken van een e-mail adres. Ik ben al 2 jaar bezig mijn Chello adres in onbruik te stellen (en alles naar outlook.com te krijgen), door steeds weer adreswijzigingen te sturen en "unsubscribes" in te vullen. En nogsteeds komt er regelmatig een e-mailtje in mijn Chello mailbox welke geen spam is maar echt aan mij geadresseerd. Mensen/bedrijven welke mij werkelijk 2 jaar al niet gemaild hadden of gewoon te nonchanlant waren in het wijzigen.
Ze houden die domeinen gewoon in de lucht (net zoals @home.nl en @casema.nl), dus "jan.janssen@upc.nl" en "jan.janssen@ziggo.nl" kunnen naast elkaar blijven bestaan. Deze e-mail adressen zijn onafhankelijk van je Mijn Ziggo gebruikersnaam.
De vraag is, voor hoe lang houden ze die domeinen in de lucht.
Er zal een moment komen waarop ook die oude domeinen verdwijnen, voor die tijd zal iedere klant een nieuw primair e-mail adres krijgen. Ik vraag me dus af hoe ze dit op een klantvriendelijke manier gaan realiseren.
Ze houden dit toch behoorlijk lang vol hoor. Mijn vader gebruikt ook nog steeds @zonnet.
Een domeinnaam met een .nl extensie kost een bedrijf maar €5,- per jaar.
Zoveel kosten zitten hier dus niet aan verbonden.
De domeinnaam an zich zijn de kosten inderdaad niet.
Maar wat te denken van de administratie die hier achter zit?

Ik weet niet of het mogelijk is om bij chello/ziggo zelf ook aliasen aan te maken, of dat je e-mail adres gewoon username@chello.nl (zo was het 13 jaar geleden namelijk wel) of username@ziggo.nl is en je dit niet kunt wijzigen.

Als users zelf aliasen voor hun mailboxen mogen maken (of meerdere mailboxen mogen gebruiken), wordt de aliaslijst een behoorlijke om bij te houden en goed te beheren. Ook die kosten moeten mee gerekend worden. Er is meer dan alleen de kosten van dat domein naampje.
Er komt een moment (waarschijnlijk tijdens of vlak na een grote storing op het e-mail platform) dat er bedacht wordt dat het platform te gecompliceerd is geworden met al die domeinen en dat die oude domein namen toch maar eens afgestoten moeten worden.
Anoniem: 455646
@walteij20 april 2015 18:24
De klantenservice kijkt naar je klantnummer.
Als je vragen op, klachte. Oid hebt dan vraagt de HD altijd om je klantnummer en aan dat nummertje zien se precies wie je bent.
Er is geen urgente noodzaak om deze domeinen uit te faseren en het kost nagenoeg niets om ze in stand te houden, dus de klantvriendelijke optie is om deze tot in lengte van dagen in stand te houden.

Nieuwe klanten zullen uiteraard geen @upc.nl, @home.nl, etc. addressen meer kunnen krijgen.
Waarom? Het is goedkoper om ze aan te houden
Sowieso, mensen die een e-mail adres van hun provider gebruiken...
Sowieso, mensen die niet eens hun eigen mail hosten en encrypten, uiteraard van hun eigen domein en dubbel redundant uitgevoerd. Waarbij de DNS server van je domein ook in je eigen netwerk wordt beheerd.

Was bedoeld als sarcasme, maar zo draait het bij mij. :$
Haha, dat is misschien ook wat overdreven, maar je kan op z'n minst een mailadres gebruiken bij Hotmail/Gmail of inderdaad, een eigen domeinnaam aanvragen.

Hoevaak wissel je niet van provider door de jaren heen? Iedereen telkens op de hoogte brengen van je nieuwe e-mailadres is ook knap irritant.
Je eigen domein bij Hotmail/Outlook of Gmail kost tegenwoordig wel geld.

Google is al vele jaren geleden gekapt met dat gratis aan te bieden, MS is er afgelopen jaar mee gekapt.
Hoevaak wissel je niet van provider door de jaren heen? Iedereen telkens op de hoogte brengen van je nieuwe e-mailadres is ook knap irritant.
Niet. Ik ben al sinds 1998 bij dezelfde; en gewoon even je lijstje met bekenden een mailtje sturen is ook het werk niet. En meteen eenieder die je wilt lozen geen adreswijziging sturen is ook een prettige bijkomstigheid. :+
de spam van zalando moet toch ergens naartoe
Kan alleen maar concluderen dat er zeker 200.000 mensen zijn die zonder ook maar enige fantasie een gebruikersnaam kiezen.. :+
Je bedoelt 400.000 mensen.
hoezo 400.000 mensen? het gaat om 200.000 ziggo klanten..
Anoniem: 172403
@SuperDre20 april 2015 23:30
Omdat er voor elke van die ziggo klanten een upc klant is die dezelfde naam heeft gekozen. 200000 x 2 dus.
uhhh, en daar ga je dus de fout in, het gaat hier dus om alle Ziggo klanten, weet je wel, wat voor heen de klanten van ziggo en UPC waren, UPC bestaat namelijk dus niet meer...
Goed lezen...
Navraag leert echter dat het gaat om maar liefst 200.000 Ziggo-klanten die hun gebruikersnaam moeten wijzigen. Hun gebruikersnamen kwamen ook voor in de database van UPC.
Zeker 400.000 dus, waarvan de helft de fantasieloze gebruikersnaam kan blijven gebruiken.
Ook ik ben het haasje, leuke is je moet je klant nummer invullen om een ander account te registeren, dus ik naar ziggo mail >> factuur >> bekijk online... owja hier moet je inloggen in ziggo... zucht. Maar goed ziggo helpdesk is adequaat in oplossingen en gaat het nummer mailen naar me ziggo mailbox :)
en dit alles dankzij mijn oom die in upc gebied woont en zelfde voorletter/achternaam heeft.
Anoniem: 426269
@mutsje20 april 2015 15:49
Daarom nooit het mailadres dat je provider je geeft gebruiken. Tijdens registratie hoor je dat niet eens te kunnen opgeven, want dat moet een extern mailadres zijn (als ze een beetje nadenken :) ). Dus ik zou zeggen neem een Gmail.com of Outlook.com adres om dit soort problemen bij o.a. overstappen cq verhuizen te voorkomen.
tja, ik zeg ook altijd tegen mensen dat ze de provider mail alleen als backup moeten gebruiken en beter een emailprovider als gmail/outlook/whatever kunnen gebruiken als main email, dan heb je ook eigenlijk nooit gezever bij het wisselen van provider dat je iedereen weer opnieuw je nieuwe email moet sturen...
Waarom zo moeiijk, het klantnummer staat ook op je bankafschrift.
200.000 op 4.400.000 is toch wel een kleine groep.
1 op de 22 vind ik toch juist wel veel als het hier om totaal 4.400.000 users gaat.
200.000 mensen zijn er meer dan in de hele gemeente Almere wonen. Het is maar wat je een kleine groep vind.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee