Facebook laat gebruikers tekst en emoji's over plaatjes plakken in fotobewerker

Facebook heeft een fotobewerker gemaakt voor iOS, waarin het gebruikers foto's laat beplakken met tekst, emoji's en filters. Bij nog niet iedereen zit de nieuwe interface in de app, waardoor het erop lijkt dat het gaat om een test.

Gebruikers kunnen onder meer plaatjes, filters en teksten toevoegen aan foto's en die bovendien groter of kleiner maken of schuin zetten, merkt Techcrunch op. De volledige functionaliteit zit in de iOS-app, terwijl de Android-versie alleen stickers en tekst heeft. De filters ontbreken op Android.

De fotobewerker is zichtbaar bij een beperkt aantal gebruikers, waardoor het erop lijkt dat het gaat om een test. Facebook voert vaker van dit soort testen door, waarbij uiterlijke wijzigingen en nieuwe functies bij willekeurige gebruikers ineens zichtbaar zijn.

Techcrunch merkt op dat de functionaliteit veel lijkt op wat Snapchat doet, de app die Facebook enige tijd geleden wilde overnemen. Facebook heeft nog geen toelichting gegeven op de wijziging in zijn fotobewerker.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-06-2015 • 08:45

40 Linkedin

Reacties (40)

40
36
25
1
0
0
Wijzig sortering
Nee he. De verHyves'isering van facebook. Nog even en we kunnen ook bewegende achtergronden instellen.
Pfff verschrikkelijk. De hele interface is echt een crime aan t worden op Facebook. De inline replies op replies maakt de boel helemaal onoverzichtelijk.

Tijd voor een nieuwe facebook killer.
Ik weet niet precies wat een Facebook killer zou moeten zijn in jouw optiek maar concurrentie zou erg lastig zijn. De grote gros gebruikers lijkt tevreden met de dienst die Facebook levert en buitenom de sites als Tweakers waar mensen zich zorgen maken om hun online en internationale privacy, is de interesse op dat vlak toch behoorlijk laag. Ik ken enkele mensen die Facebook bewust links laten liggen (een potentiële doelgroep voor een nieuw netwerk), dit zijn ook de enige mensen die ik ken die zelfstandig hun weg weten te vinden in de privacy instellingen en API machtigingen van Facebook.
Zolang 90% van de (minder technische, minder bezorgde) gebruikers blijft plakken, is het moeilijk voor de 10% om ergens te wortelen. Een social network is waardeloos als niet je meeste kennissen te vinden zijn. Dus voordat er een site komt die de 90% weet te overtuigen, zie ik niet snel een Facebook-killer zijn kop boven water steken en ook dan zal er een doelgroep zijn die emoji's en gifjes in comments leuk vind.
Dat zei men van Myspace ook. En hyves. En toch kwam er iemand met een nieuwe social media platform en ging gestaag iedereen daar naar toe over.

Facebook begon pas echt groot te worden ongeveer 5 jaar geleden. En dat is vrij kort in echt bedrijfsjaren en op zich wel lang in internet jaren. Desalniettemin is de social media strijd nog niet gestreden imho.

Voor mn gevoel zal er nog een hoop gebeuren en is Facebook wellicht degene die aan het kortste eind trekt. De tand des tijds zal het ons vertellen. :)
Het is echt schrikbarend hoe kort mensen van geheugen zijn.

Voor diegene die denken dat Facebook voor altijd zal bestaan, daar vraag ik regelmatig welke software 5 jaar geleden op de top stond...

AltaVista leek een gigant die keihard is gevallen, AOL, America online, is keihard gevallen, wie herinnert ICQ, etc, etc,
MySpace was een van de kenteringen in negatieve zin, daar had men het eerst over 100mlnen, werd MySpace gewaardeerd op miljarden terwijl het niet eens echt bekend was in Europa.


Facebook is voor een bedrijf relatief nieuw waarbij ze een klassiek fout maken. Ipv een product dat het goed doet langzaam uit te breiden met andere diensten, wordt hun core constant aangepast al dan niet in negatieve zin.
Deze optie lijkt misschien heel leuk, vreemd genoeg heb ik het gevoel dat wanneer deze emo's de boventoon gaan voeren, dat het met de dienst langzaam omlaag gaat. ICQ, Microsoft messenger, Hyves. Time will tell.
Maar destijds was een sociaal netwerk zoals Facebook nog echt gewild. De nieuwigheid is daar nu ook wel weer vanaf, dus dan lijkt het mij sterk dat mensen nog over gaan stappen naar een soortgelijk platform. Men lijkt eerder over te stappen naar hele andere diensten zoals Instagram voor foto's en WhatsApp voor chat. Wie zit er nu echt nog te wachten op een nieuwe site waar je nog ouderwets statusupdates moet typen? Of van die stomme spelletjes kunt spelen? En waar elke andere post een verkapte reclame is. Da's ten minste hoe ik het ervaar hoor. De jeugd heeft honderden volgers op Instagram maar op Facebook wordt het stiller en stiller. Persoonlijk gebruik ik Facebook alleen voor de evenementenfunctie.
Als Soundcloud een eventagenda zou implementeren zou ik meteen van Facebook af gaan.
Iedereen uit mijn vriendenkring gebruikt Facebook eigenlijk alleen voor feestjes.
Nieuwe Facebook killer is moeilijk denk ik. Maar Ello https://ello.co/ probeert sociale netwerk wel van een iets andere hoek te benaderen.
Heerlijk die inline reacties. Maakt de boel eindelijk overzichtelijk in plaats van al die @ replies.
Pas zodra de profiel pagina een eigen achtergrond kan krijgen, je de kleurtjes en lettertypes aan kan passen naar wens dan is het echt een hyves rip-off... :+
Heh, ik moest ook aan mijn tijd bij Hyves denken -- zo rond 2008, 2009 werkte ik daar aan de HyvesDesktop (https://github.com/boudew...rc/extender/Environment.h), de desktop chat applicatie met hyves integratie die ook een fotobewerker hard met stickers en filters en zo. En dit lijkt er precies, maar dan ook precies op.

Jammer genoeg was die plugin niet opensource, hoewel het qua code niet veel bijzonders was, zo moeilijk is het niet een paar filters te maken. Maar goed, het was een leuke tijd.
Niet te vergeten de bewegende glitterplaatjes en de 'ketkets' :')
Dat heb ik ook op tv gezien toen :')
Anoniem: 382732
29 juni 2015 09:37
Het maakt het in ieder geval makkelijker om mensen te "ontvrienden". Je zal toch maar FB connecties hebben die plaatjes zoals de middelste hierboven plaatsen....

Er zou overigens ook nog een automatische ontvriend optie moeten komen voor mensen die zogenaamd grappige kattenfilmpjes plaatsen.
Hee, kattenfilmpjes zijn leuk!! :P
Er zou overigens ook nog een automatische ontvriend optie moeten komen voor mensen die zogenaamd grappige kattenfilmpjes plaatsen.
Mag ik die dan ook hebben voor het delen van domme testjes (ik hoef niet te weten wat God gedaan heeft toen ie XYZ schiep) en het rondstrooien van clickbait-artikelen?
De begin periode van Facebook was het allemaal overzichtelijk en "zakelijk" om het te zeggen.
Nu gaat het steeds meer de Hyves kant uit inclusief alle reclame's acties en dit soort onzin.
Als ik een foto plaats doe ik dat liever vanuit mijn map foto's op de telefoon ipv via Facebook. Alle toevoegingen vind ik overbodig. Als ik dit wil dan download ik wel een app waarbij ik dit kan doen en niet dat gene wat het plaatsen van een foto steeds meer on-overzichtelijker maakt.

Daarnaast denk ik ook dat het voor even leuk zal zijn maar dat met loop van tijd toch weg zal vagen net zoals al die hypes die er zijn geweest noem maar ter voorbeeld een Dubsmash.

Daarnaast word het steeds meer een kermisatractie... Ik ben van Hyves afgestapt omdat het toen ook steeds meer die richting in ging, net zoals CU2 e.d.
Voor mij de reden ook was om een account aan te maken bij Facebook. Nu worden we zelfs verplicht om een account daar aan te maken zie de apps en games die allemaal gekoppeld moeten worden aan Facebook. We zullen zien waar we naartoe gaan maar als het nog verder uit de hang gaat lopen dan hoeft het voor mij iig niet meer hehe :+
Dat koppelen dat is ook al zo'n drama. Ik heb per abuis mijn Spotify account gelinkt aan Facebook. Ik hoef mijn "vrienden" niet te vermelden welk nummer ik aan het luisteren ben. Om dat eraf te slopen, moet je een halve geleerde te zijn. Er bestaat geen knop "ontkoppel". Ik kan ook geen nieuw profiel aanmaken, omdat mijn email adres al geregistreerd is. Zucht...
Klopt... je kan dat in de settings in Spotify aangeven namelijk. Tenminste, op OSX dan...

[Reactie gewijzigd door livePulse op 29 juni 2015 14:49]

Ah CU2, heb je nog een vragenlijstje voor me? :+
Argh |:( Haha!

Mja dat zal straks ook bij Facebook komen als deze zo door blijven gaan denk ik zo.
dit is een leuke toevoeging waar veel mensen wat aan gaan hebben.
facebook is een leuke community waarbij men luistert naar de wensen van mensen, men moet zelfs niet luisteren, men weet gewoon alles want alles wordt toch geregistreerd en bepaald door algoritmes. zie het als de muzieksmaak van vandaag, die wordt ook bepaald door trends en algoritmes. men weet automatisch wat het publiek wil, zonder al te veel menselijke inbreng.
we zijn in die mate gebrainwasht :p
Anoniem: 382732
@Daileass29 juni 2015 09:39
Of mensen zijn veel voorspelbaarder en minder uniek dan we willen geloven... :-) Je hebt ook van die profiling methodieken als DISC en MBTI en het is verbazingwekkend hoe nauwkeurig de persoonlijke eigenschappen passen in een beperkt aantal types.
Ik was al bijna bang dat dit een reactie was die oprecht alleen maar positief was over Facebook. Gelukkig eindigde je nog met een brainwash hook. Mooi!
Heb soort gelijk iets ook op android. De optie voor stickets en tekst zie ik ook staan namelijk. Kan dat kloppen?
Niks nieuws, dat zat er al in.
Arg...doet mij denken aan Hyves achtige dingen. Ik zie nu al weer de flood van aangepaste foto's door vrienden (of vaker) vriendinnen van hun kinderen of als ze een feest hebben bezocht. Dit soort toevoegingen kunnen we eigenlijk wel missen. In dat opzicht is zoiets als Google+ wat professioneler is in zijn aanpak. Wat cleaner en gestroomlijnder.
Facebook zal net als Myspace uiteindelijk uit gaan als een kaars. Grote sites vallen niet in 1 keer, ze vallen geleidelijk naarmate ze meer beslissingen nemen die gebruikers als hinderlijk ervaren.
Anoniem: 234453
29 juni 2015 09:48
Vroeger had je van die stickertjes die je op je schriften, boeken, agenda's enz. kon plakken. Dat hield echter meestal wel op als je de lagere school voorbij was. Wat nog maar eens aantoont hoe rijp van geest de gemiddelde FB-gebruiker is.
Dit kon ik al enkele maanden
Ik zag dit bericht ook op nu.nl en het spijt me zeer, maar wat is nu de echte nieuwswaarde van dit artikel? Ik snap dat facebook een grote partij is, dus vaak nieuwswaardig, maar we hebben het over plaatjes en teksten plakken op een foto... Niet echt iets voor tweakers lijkt me. Kan er ook een bericht komen over Nemo's reef? Die is enige tijd geleden ook geüpdatet en ik kan op Windows Phone eindelijk ook verstoppertje spelen met Puk om stekels te verzamelen!
Ja goed plan, laat mensen vooral nog meer tijd op social media besteden :+

Naja, ik bekijk het maar van de positieve kant, misschien dat baby foto's van allerhande 'vrienden' me nu wel kunnen intresseren? ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee