Intel voorziet NUC-mini-pc's van Braswell-socs

Intel brengt binnenkort 'Rock Canyon' NUC-mini-pc's uit met Braswell-soc's. De kleine pc, waaraan de koper zelf nog geheugen, opslag en een OS moet toevoegen, heeft nu een toslink-aansluiting. Ondanks de 6W-tdp van de processor is het apparaat niet passief gekoeld.

Intel NUC BraswellDe twee mini-pc's met codenaam 'Rock Canyon' waarover gegevens online zijn gekomen, vallen onder de vijfde generatie van Intels Next Unit of Computing-lijn. Recent verschenen er mini-pc's van die generatie met Intel Broadwell-processors; nu komt Intel ook met modellen met Braswell-soc, die minder stroom moeten verbruiken door de lagere tdp van 6W maar die ook minder krachtig zijn. De kleine computers met afmetingen van 10,2x10,2cm hebben al een moederbord, processor en behuizing, maar de koper moet zelf nog geheugen, opslag en een besturingssysteem toevoegen.

Het eerste model, de NUC5CPYH, beschikt over een Celeron N3050-soc met twee kernen. De NUC5PPYH heeft een quadcore Pentium N3700-soc. Beide processors hebben standaard een kloksnelheid van 1,6GHz, met een boost naar 2,4GHz. De pc's kunnen worden uitgebreid met een 2,5"-ssd of -harddisk; ook kan tot 8GB ddr3l worden bijgeplaatst in het enkele geheugensleuf. Via een optionele m.2-module kan ook een ssd van die form factor worden geplaatst.

De mini-pc's hebben vier usb-poorten, net als de andere vijfde-generatie NUC-pc's die inmiddels al op de markt zijn, blijkt uit een document van Intel. Nieuw is de toslink-aansluiting achterop, terwijl mini-displayport is weggelaten. Verder hebben de mini-pc's ondersteuning voor wifi-ac, een sd-kaartlezer, een gigabit-ethernetpoort, een infraroodpoort en een gecombineerde koptelefoon-/microfoonaansluiting. Beeld kan worden uitgestuurd via hdmi 1.4 en optioneel vga.

Net als de andere vijfde-generatie NUC's hebben de Rock Canyon-modellen een nieuwe behuizing met vervangbare bovenkant. Hoewel Intel zelf geen vervangende exemplaren verkoopt, heeft het wel de specificaties van het deksel en bestanden voor 3d-printers online gezet. Zo kunnen gebruikers of bedrijven bijvoorbeeld een deksel met extra functionaliteit uitbrengen, zoals nfc of extra usb-poorten.

Onlangs kwamen geruchten online dat ASRock binnenkort ook met een Braswell-mini-pc zou komen, genaamd Beebox. Die pc zou beschikken over usb-c en zou ook beschikbaar komen in een complete configuratie inclusief OS. Volgens de geruchten wordt de Beebox gekoeld zonder ventilator; uit technische gegevens van de board-versie van Intel's Braswell-NUC blijkt dat dat voor de Rock Canyon-pc's van Intel niet het geval is.

Volgens Fanlesstech zullen beide apparaten op 8 juni uitkomen in de VS. Het model met de Celeron-soc zou daar minder dan 140 dollar kosten, omgerekend 129 euro. De prijs van de NUC met Pentium-soc zou onder de 180 dollar liggen. Wanneer de NUC's hier uitkomen en voor welke prijs, is nog niet duidelijk.

Intel NUC met Braswell-soc

Door Friso Weijers

Redacteur

26-05-2015 • 14:00

61

Submitter: Nindustries

Lees meer

Reacties (61)

61
61
47
0
0
0
Wijzig sortering
En toch vind ik die aansluitingen aan de voorkant niet mooi.
Zeker als je hem als HTPC gebruikt stoort mij dat mateloos...

Verder een interessante upgrade voor mijn Raspberry PI denk ik zo :)

Als ik het goed lees is de HDMI aansluiting maar een 1.4b versie, dus geen HDMI 2.0 met 4K@60 :(

[Reactie gewijzigd door bonyuri op 26 juli 2024 12:23]

Mee eens dat het niet mooi is maar wel het meest praktisch, juist wanneer je het als HTPC gebruikt ;)
Ff snel een USB stick erinsteken kan dan makkelijk. Een klepje had wellicht op z'n plaats geweest maar het ook weer wat minder praktisch gemaakt.
Klopt, een USB stick insteken kan ik me nog voorstellen, maar waarom dan 2 aansluitingen?
En die mini-jack, waar is dat dan handig voor?

Wel zie ik net dat die oranje USB aansluiting ook power geeft als de NUC in standby staat, dat is dan wel weer handig :)
Via die mini-jack kun je met een mini-toslink kabeltje digitaal geluid naar een receiver of andere sound input-device sturen (optisch). Werkt ook zo bij een Mac Mini.
De optische aansluiting zit aan de achterkant, deze audio-uitgang aan de voorkant is handig om een koptelefoon of headset in te steken.
Anoniem: 1322 @bonyuri26 mei 2015 15:28
FTFY: Wel zie ik net dat die oranje gele USB aansluiting ook power geeft als de NUC in standby uit staat, dat is dan wel weer handig :)
Zo te zien is deze aansluiting niet alleen voor mini-toslink, maar ook voor standaard mini-jack geschikt. Je kan dan óf een kabel met mini-jack er in pluggen en deze, bijvoorbeeld, op je versterker aansluiten, óf (met een adapter) een (mini-)toslink kabel aansluiten op je versterker/externe DAC.
Anoniem: 324173 @bonyuri26 mei 2015 16:04
ik zou hem wegwerken :P
ik zou hem wegwerken :P
Ik zou hem een kwart slag draaien. Misschien heeft dat ding ook een mooie kant en anders kan er wel een zeiltje overheen. Of ik zet hem in een la.
Een zeiltje :)

Voor PC gebruik kunnen die aansluitingen verrassend handig zijn, als HTPC zou ik hem lekker uit zicht zetten.
Anoniem: 324173 @stresstak27 mei 2015 09:21
hehe, blijkt nou net de onderkant het mooist te zijn :O.
En die HDMI 1.4b zal wel voldoende zijn voor de iGPU.
Die zal hoogstwaarschijnlijk de 4k@60 niet eens kunnen aansturen en dus eerder een diapresentatie opleveren.
Je zult het dus moeten doen met 1920X1080 (full HD)
2d moet dat zeker wel kunnen. 3d doe je niet op een nuc.
Ik zou niet weten waarom je geen 3D weer zou willen geven met een NUC? En laten deze nieuwe types daar nu net wél geschikt voor zijn. De eerste Celeron en Pentium generatie die het RealD 3D format in full HD weer kunnen geven, nog niet eerder vertoond.

Intel® InTru™ 3D Technology provides stereoscopic 3-D Blu-ray* playback in full 1080p resolution over HDMI* 1.4 and premium audio.

Edit: Intel heeft de specificaties inmiddels aangepast, beide processors ondersteunen nu GEEN True 3D meer, dit was door Intel onjuist opgegeven in eerste instantie;

http://ark.intel.com/compare/87261,87257,87258

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 26 juli 2024 12:23]

Kunt waarschijnlijk ook het bord los kopen.
Kun je er je eigen behuizing bij kopen.
Ik vind het persoonlijk ook niet mooi. Je kan het natuurlijk afplakken met iets als lightdim:
http://www.amazon.com/Lig...ition%C2%AE/dp/B009WSN8PK

of wat meer lowbudget met zwart tape.
Een raspberry pi 2 volstaat prima voor de HTPC doeleinden...
Nee. Geen fatsoenlijke audio out is echt bijzonder onhandig en de enige reden waarom de pi hier in huis voor van alles ingezet wordt, behalve voor htpc en audio doeleinden.

Deze versie van de nuc gaat hier vrijwel zeker komen als kodi player.
Geluid kan gewoon over de HDMI naar je versterking. Daarmee kijk ik gewoon films met DTS. Als je een analoge Out wil zijn de nieuwe al een stuk beter dan de eerste versies, maar er zijn ook genoeg audio-Out bordjes die dat nog beter maken.
Er zijn genoeg mensen (waaronder ik) die wel optical in/out hebben maar geen HDMI ingangen hebben op hun versterker. Mijn 10 jaar oude Sony Db1080 doet het nog perfect.
Deze update zou ik eerder aanschaffen dan zonder optical.

Overigs lees ik ook in het document dat er geen DTS throughtput is door HDMI.

En: Sata 2:
The SoC provides one SATA port with a theoretical maximum transfer rate of 3 Gb/s. A point-to point interface is used for host to device connections.

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 26 juli 2024 12:23]

Anoniem: 156678 @bonyuri26 mei 2015 15:30
Dan moet je wachten op de Skylake, die krijgt wel HDMI 2.0 en hardwarematige h.265 versnelling.
Bron?

dit is geen kritiek, ik ben gewoon erg geinteresseerd
Anoniem: 156678 @MoominPapa27 mei 2015 08:21
Ik had het hier gelezen: http://wccftech.com/intel...e-ridge-double-bandwidth/

Het is niet alleen een nieuwe processor architectuur, maar ook een nieuwe chipset.

Niks is nog zeker natuurlijk, maar dat is dé feature waar ik op wacht. Misschien is het wishfull thinking.

http://en.wikipedia.org/wiki/Skylake_%28microarchitecture%29

http://nl.hardware.info/n...aders-en-h265-acceleratie

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 156678 op 26 juli 2024 12:23]

Als de SOC maar 6Watt verstookt, vraag ik mij af welk onderdeel dan nog meer zo een dergelijke warmte produceert dat het kastje actief gekoeld moet worden? Of zou het komen door de kunststof behuizing waardoor warmte passief afvoeren lastig geworden is?
Misschien is het de voeding die bij het transformeren van de netstroom toch nog een boel Watts verstookt? Of anders inderdaad gewoon het kastje dat de warmte ophoopt.

Ik vind die actieve koeling echt een afknapper trouwens. Ik wil een HTTPC zonder bewegende delen, dus met SSD en zonder actieve koeling! Veel andere fabrikanten bieden die optie al lang.
Voor mij is het ook een dealbreaker. Beter hadden ze misschien een aluminium behuizing genomen, waarbij de behuizing als heatsink kon dienen. Maar dat had dan wel weer de aanschafkosten verhoogt vermoed ik.
Je kunt het mobotje ook los kopen zonder behuizing. Er zijn genoeg fanless/passief gekoelde NUC behuizingen te koop van andere fabrikanten.
Met de iets oudere NUC 2820 werkt de fan ook alleen maar indien nodig.
Hij draait 90% van de tijd geruisloos, maar bij langer (intensief) gebruik gaat hij harder draaien.

Verwacht dat dat hier hetzelfde is.
En zelfs dan nog, als de fan draait moet het al heel stil in de omgeving zijn om hem niet te horen.
Hangt natuurlijk ook af van de grootte van de fan. Een 4cm die aan 5000 rpm draait is loeihard (1U 3com).
Denk dat je uitspraak niet helemaal klopt. Het moet waarschijnlijk heel stil zijn om hem wel te horen ;)
Ik vind het nog steeds wel erg dikke dingen (letterlijk). Zo'n ding moet toch veel platter kunnen? Er zijn toch zat meer mini-pc's waarbij dat het geval is, zoals een Mac Mini die ik met geld toe nog niet eens wil?

Het *kan* dus platter, maar waarom gebeurt dat niet?
Dat gebeurd wel, ook al wat langer, je komt dan alleen bij andere fabrikanten terecht, waaronder Giada bijvoorbeeld.
Maar vaak worden daar dan wel zware concessies gedaan op de performance, de aansluitmogelijkheden, en de upgradebaarheid.
Niet bij de Giada's, daar gaat naast mSata ook 2.5" Sata in, beschikt over DP, HDMI, Optical uit, enz... Enne, bij dit soort barebone's, ook de NUC's dus, is de upgrade-mogelijkheid vaak beperkt tot de opslag en de hoeveelheid werkgeheugen, meer valt er intern niet te wijzigen.
Je kan gaan voor de variant zonder 2.5" disk bay, die is een stuk platter. Als je een NUC open maakt zie je trouwens dat hij al vrij efficiënt qua ruimtegebruik in elkaar is gezet. Kan strakker op elkaar, maar is niet goed voor luchtverplaatsing. Nu kan de NUC zijn warmte prima kwijt waardoor ik de fan eigenlijk nooit hoor.
Interessant als htpc optie. Weet iemand hier of de ir ontvanger dit kastje aan en uit kan schakelen? (dus uit de S5 powerstate geloof ik) Dat zou het wel echt interessant maken!
Ja, dat kan. Althans, ik heb de DN2820 en deze kan dat ;-)
Anoniem: 1322 @antubus26 mei 2015 15:41
Jazeker, dit kan. Zie ook de binnen de reacties van eerdere nieuwspost. Ik gebruik zelf mijn oude MCE remote. Bijna alle bovenste knoppen werken (alle die er toe doen). Helaas werkt de windows knop niet :o maar dat maakt niet uit want hij start direct XBMC op.

Daarnaast streamed mijn NUC games via steamplay (Witcher 3 ziet er cool uit!), draait oldschool emulators en dient als spotify remote player. Misschien maar eens een tweakblog over maken :)
Nice, dit wordt dus de opvolger van de oude goedkope Celeron N2820 NUC: pricewatch: Intel NUC Kit DN2820FYKH.

Ik ben blij dat er weer zo een komt, ik vond het al jammer dat er in de nieuwe reeks geen goedkoop Celeron model meer was, alleen nog maar de veel duurdere i3-i5's. Maar dus toch! Dit is een goed alternatief voor licht computerwerk, ik heb vorig jaar voor mijn moeder het N2820 model gekocht, met een 128GB SSD er in en ze is laaiend enthousiast over hoe snel het ding is.
Ik zou even de benchmarks afwachten.
Zo op het eerste gezicht verstookt ie wat minder W's maar heeft ie ook een iets lagere clock snelheid.

Als uit de benchmarks blijkt dat hij niet of marginaal sneller is, is het dan de upgrade waard?
Geef dan die $40 extra uit voor het pentium model?

[Reactie gewijzigd door Nnoitra op 26 juli 2024 12:23]

Ik was ook niet van plan die van mijn moeder te upgraden :) Daar zit geen meerwaarde in, en ze is blij genoeg met wat ze nu heeft.

Maar als ik er zelf een nodig heb dan koop ik natuurlijk het nieuwe model.. Ik bedoelde dat ik blij ben dat ze de goedkopere NUC lijn alsnog doorzetten.
Ik denk dat dit een erg geschikt HTPCtje zou zijn! Jammer van het gebrek van een HDMI 2.0 aansluiting, maar je kan je afvragen in hoeverre de Celeron en Pentium SoC's in staat zijn om 4K@60fps op het scherm te toveren...
Ik heb een NUC 2820 en deze is in staat om 4K content af te spelen zonder noemenswaardige haperingen.
De output is natuurlijk wel maar 1080p, maar het feit dat de content al afgespeeld kan worden stemt mij wel positief
Interessant. Als het apparaat het vloeiend afspeelt, zal de output ook geen probleem zijn denk ik!
19 volt input? Eigenaardig. Ik dacht dat alles in een pc werkte op 12, 5 of 3.3 volt?
Veel laptopvoedingen zijn ook iets van 18-19 V. Wordt intern gereduceerd naar wat nodig is, inderdaad vaak 12, 5 en 3,3 V en nog minder voor de CPU.
Ja dus is 19V zeker nodig. Of wou je 3 aparte voedingen gebruiken voor iedere rail?
Van 12 volt kun je ook 3,5 en 12 volt maken, misschien iets te maken met ampère dat het voltage hoger is dan 12?
Alle laptop voedingen zijn 19 volt, handiger om die standaard te volgen.
"Ondanks de 6W-tdp van de processor is het apparaat niet passief gekoeld" gemiste kans zou ik zeggen en prijs verschil ligt in de orde enkele dollars zouden ze deze passief willen maken..
Ghoh, ik denk niet hoor. Zo'n fan tegenover de volledige behuizing moeten herwerken in metaal om alles passief te koelen.
Zou van de NUC5PPYH graag een versie zien met een extra (Intel) NIC, dat zou het een erg mooie en vooral zuinige router/firewall/accespoint/VPN server kunnen maken voor een redelijke prijs.

Dat ze de DisplayPort achterwege hebben gelaten vind ik wel jammer, zeker met de opkomst van UHD monitoren.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 26 juli 2024 12:23]

"Beide processors hebben standaard een kloksnelheid van 1,6GHz, met een boost naar 2,4GHz."

Dat klopt niet. Bij de N3050 is dat maar 2,16 GHz. Hier zie je de verschillen tussen beide processors in vergelijking met de N2820. Vooral de N3700 lijkt op papier een grote stap vooruit t.o.v. de N2820.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.