Nederland ICT, een branchevereniging van ict-bedrijven als Microsoft en Oracle, maakt zich zorgen over het nieuwe wetsvoorstel Computercriminaliteit III. De vereniging geeft aan verbaasd te zijn over de passage die de politie de bevoegdheid geeft te mogen hacken over de grens.
Nederland ICT is bezorgd over de invloed van het wetsvoorstel op de positie van Nederland als belangrijk knooppunt voor internetverkeer en als vestigingsplaats voor ict-bedrijven. De vereniging vertegenwoordigt 576 leden, waaronder Microsoft, Oracle en IBM. Zij geloven dat onderdelen van het wetsvoorstel, zoals die voor het grensoverschrijdend mogen hacken, schadelijk zijn voor het vertrouwen in ict. De industrie benadrukt internationale samenwerking tussen politie en ict-bedrijven als essentieel te zien, iets waar het betreffende onderdeel afbreuk aan zou doen.
"In plaats van informatie over kwetsbaarheden te stimuleren, gebruiken ze het om zelf te hacken. En in plaats van internationale samenwerking te bevorderen, geven ze de politie de bevoegdheid om ook buiten Nederland in te breken op systemen", meent Nederland ICT.
Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III is eerder deze week aangeboden aan de Tweede Kamer. In de Memorie van Toelichting van het voorstel is opgenomen dat de politie in principe gemachtigd is tot het opsporen van data binnen de landsgrenzen. Vaak is het echter zo dat de locatie van data niet te bepalen is en ook dan is het toegestaan voor de gerechtigden om door te gaan met het onderzoek. Zodra het duidelijk is dat de informatie opgeslagen is in het buitenland dient er rechtshulpverzoek ingediend te worden. Als het verzoek wordt afgewezen of als een antwoord te lang duurt dan is het nog steeds mogelijk het onderzoek door te laten gaan. Dat is bijvoorbeeld zo als de ernst van de gevolgen de actie rechtvaardigt. "Is dit afdoende reden om zo’n zwaar middel in te zetten? Wij vinden van niet", aldus Nederland ICT.