GfK: aantal Nederlanders met smartphones blijft fors toenemen

Het aantal Nederlanders dat een smartphone bezit blijft fors toenemen. Dat meldt GfK op basis van eigen consumentenonderzoek. Inmiddels hebben tien miljoen Nederlanders een smartphone, evenveel als dat er een laptop hebben.

Het aantal mensen met een smartphone in Nederland stijgt volgens het onderzoek van GfK nog altijd met zo'n 16 procent per jaar. Daarmee is de smartphone bijna de meestgebruikte 'computer' in Nederland: er zijn ongeveer evenveel mensen die een laptop hebben, maar dat aantal groeit nauwelijks meer.

Het bezit van een desktop neemt af: er zijn volgens GfK nog 7,9 miljoen mensen met een desktop, bijna 5 procent minder dan vorig jaar. Inmiddels zijn er evenveel mensen met een tablet als met een vaste pc. Het aantal tabletbezitters nam afgelopen jaar met ongeveer 16 procent toe, van 6,8 miljoen naar 7,9 miljoen. Dat is een behoorlijke stijging, maar de stijging was tussen 2012 en 2013 nog veel groter: rond 58 procent. Alleen ouderen kopen nog vaker een tablet, constateert het onderzoeksbureau.

In hetzelfde onderzoek neemt GfK ook het gebruik van sociale media onder de loep, maar daarin zijn volgens het onderzoeksbureau geen grote verschuivingen te zien. Alleen jongeren zijn in groten getale gewisseld van sociaal medium: het aantal jongeren tussen 13-17 jaar met een Facebook-account nam af van 87 naar 81 procent, terwijl het aantal gebruikers van Instagram, eveneens van Facebook, onder pubers juist steeg van 34 naar 48 procent.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-12-2014 • 10:26

38 Linkedin

Reacties (38)

38
36
20
1
0
1
Wijzig sortering
Het is natuurlijk wel goed dat het gebruik van desktopcomputers (de traditionele computerkasten) afneemt. Dat brengt een behoorlijke energiebesparing met zich mee. Sinds mijn desktopcomputers het huis uit zijn en ik enkel nog gebruik maak van mijn smartphone, iPad en energiezuinige HTPC (AMD E-350) is mijn energieverbruik met ongeveer 30% gedaald.

Het inruilen van mijn oude LCD-TV (CCFL) voor een LED-variant bezorgde me nog een keer een besparing van ongeveer 25%. Mijn PS3 (phat, 3e generatie, +/- 175 watt) is sinds vorige week verkocht en vervangen voor een PS4, die ook een stuk zuiniger zou moeten zijn.

Eerst betaalde ik € 100 per maand aan elektriciteit (geen gas, want monumentaal pand). Momenteel hoef ik nog maar € 45 af te tikken en krijg dan nog steeds een bedrag terug op de jaarafrekening. De besparing is dan minmaal € 55 per maand (€ 660 per jaar). Die apparatuur verdient zich binnen 3 jaar terug aan energiekosten (€ 300 HTPC, € 380 iPad Mini 2, € 550 LED-TV, € 400 PS4). Dat is goed voor het milieu en zeker ook voor je portemonnee.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 12 december 2014 10:44]

Klasse. Goed gedaan. Maar ik kan toch echt niet zonder mijn desktop. Zowel voor werk al hobby.
Uren tweakers brwosen en Youtube afstruinen, om maar wat te noemen, vind ik veel lekkerder gaan op desktop. Voor mij (voorlopig nog) verplicht.

Trouwens, meer on topic, hoe zit dat met die 16%?
Als er ieder jaar 16% groei is, dan zit je binnen no-time aan een verdubbeling.
Ik denk dat ze daar "over de gehele periode" mee bedoelen, anders zou de lijn namelijk niet recht zijn. 16% groei NU is in absolute aantallen minder dan 16% groei volgend jaar in absolute aantallen..
Anoniem: 126513
@HMC12 december 2014 12:34
Tegenwoordig kun je voor simpel gebruik een desktop wel praktisch even zuinig maken als een laptop ook met dikkere gfx kaart. Wel met iets trager cpu dan hi end.
Indeed.Dat klopt helemaal.
Daar zijn we Tweakers voor. :D

Vroeger voor het overklokken, nu voor het onderklokken.
The irony. :P
Anoniem: 145867
@HMC12 december 2014 13:23
Hetzelfde heb je bij auto's. Dat noemen ze "Eco Tuning". :) Hoe maak ik me auto zo zuinig mogelijk.
Trouwens, meer on topic, hoe zit dat met die 16%?
Als er ieder jaar 16% groei is, dan zit je binnen no-time aan een verdubbeling.
Ik denk dat ze daar "over de gehele periode" mee bedoelen, anders zou de lijn namelijk niet recht zijn. 16% groei NU is in absolute aantallen minder dan 16% groei volgend jaar in absolute aantallen..
Luie flikker ... :P :9 ;)

Klik

En uitgerekend jij bevestigt mijn stelling. :+

De waarden kan je aflezen in de grafiek als je er met je muis boven zweeft.

2012->2013:
8,6/7,4 = 1.1622 dus afgerond 16% stijging.

2013->2014:
10/8,6 = 1.1628 dus afgerond 16% stijging.

Als je goed kijkt zie je overigens dat de lijn voor mobieltjes stiekem niet lineair is. (houd maar eens een lineaal bij je scherm ;) )

De verdubbelingstijd voor exponentiële groei met een constant percentage is bij benadering gelijk aan 70/groeipercentage.

In het geval van 16% zou dat dan dus 70/16 = 4,375 jaar zijn. Oftewel 4 jaar en 4,5 maanden.

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 12 december 2014 22:54]

Als ik koop let ik tegenwoordig ook wel op de energiezuinigheid, echter de desktop weg doen is niet voor iedereen een optie.
Dat klopt, maar als je in de tabel kijkt die boven staat vermeldt, zie je toch een dalende lijn in desktopgebruik. Van zo'n 8,6 miljoen in 2012 naar 7,9 miljoen in 2014 is toch een daling van ruim 8%. In mijn optiek is dat toch aanzienlijk in zo'n kort tijdsbestek.

Als je een PC-gamer bent zou je natuurlijk ook voor een krachtige laptop kunnen kiezen en deze via HDMI of DisplayPort aan je LED-TV hangen. Ook dat bespaart weer een hoop energie tegenover een desktopcomputer. Er zijn dus zat mogelijkheden om een lagere energierekening te krijgen :)

Ik vraag me dan ook af hoe lang het voor gamestudio's nog rendabel is om PC-games te maken. Er zijn diverse grote studio's die hun games met wat tegenzin voor PC hebben uitgebracht. Kijk maar naar Rockstar met GTA5. Dat heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de massale piraterij op het PC-platform, maar ik kan me goed voorstellen dat het dalende aantal desktop-verkopen (en gebruik) daar niet bepaald bij helpt. Microsoft is niet voor niets bezig om een ander verdienmodel voor Windows op touw te zetten, dus die voelen de bui ook al hangen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 12 december 2014 10:58]

Wat een vreemde post. Als gamer is het juist absoluut niet rendabel om een gaming laptop te kopen ipv desktop als dat niet nodig is. Een PC van 700-800 euro is vaak vergelijkbaar in performance met laptops van tegen de 2000 euro of meer. Ingame zal die dan wel iets meer verbruiken, maar in idle gaat dat echt niet veel schelen met moderne onderdelen. GPUs en CPUs clocken zich al jaren terug tot quasi niets in idle. Het zal nog altijd een beetje schelen maar uit die paar W ga je echt geen honderden euros recupereren.

Om nog maar te zwijgen over geluidsproductie, hitte en het feit dat gaming laptops vaak zo dik zijn dat ze serieus wat mobiliteit verliezen. Ik heb zelf een gaming desktop en een relatief goedkope laptop. Dit lijkt me het beste van twee werelden in plaats van een compromis te maken dat niet super is om op te gamen en niet super is qua mobiliteit.

Je laatste paragraaf is nog vreemder. PC gaming is nog nooit zo populair geweest als nu. Je noemt Rockstar, maar die studio is nu net een van de laatste studios die nog altijd PC als een extraatje ziet. Als je kijkt naar de groeicijfers van Steam (25M extra gebruikers in 2014, totaal van meer dan 100M, bron). Dit is een pak meer gebruikers dan XBL en gelijkaardig aan het aantal PSN gebruikers. Dan zwijgen we nog over LoL (30M+ actieve spelers), Blizzard games(10M+ in WoW, 20M in Hearthstone), Origin (50M+), etc. Hier zit natuurlijk wel overlap op, maar het is toch een duidelijk teken dat er meer dan genoeg PC gamers zijn om de industrie in stand te houden. In vergelijking met pakweg 5 jaar geleden is er duidelijk een heel steile opwaartse trend. Ik wil hier geen fanboy wars starten, mijn punt is gewoon dat de neerwaartse trend in het totaal aantal desktops zeker niet doorgetrokken kan worden tot de grootte van de PC gaming markt.

Het piraterij argument is ook even out-dated. Er is tegenwoordig zelfs een trend dat mensen meer games hebben op Steam dan ze kunnen spelen. Percentages van minder dan de helft van de games gespeeld te hebben die in je Steam lijst staan zijn doodnormaal. Ik zit persoonlijk rond de 40%. Waarom zou je nog piraten als je nog tientallen games gekocht hebt maar nog niet gespeeld? Piraterij komt natuurlijk nog voor, maar absoluut niet op een problematisch niveau.

[Reactie gewijzigd door Niosus op 12 december 2014 13:36]

Langs de andere kant is het juist voor gamers interessant om een desktop te kopen eerder dan een gaming-lapop (lagere prijs, betere grafische kaarten, beter te upgraden...). De reductie in het aantal desktop-computers is volgens mij vooral te vinden bij mensen die een desktop hadden voor kantoortoepassingen (eerder dan gaming). Op termijn zie ik dan ook vooral de meest krachtige desktop-PC's overblijven, want op vlak van prestaties bieden desktops een meerwaarde t.o.v. laptops, tablets of mobile telefoons.
Ik vermoed dat je elektriciteitsgebruik met 30% is gedaald. Meeste energieverbruik gaat door de band genomen nog altijd op aan verwarming.
Nope; in dit appartementencomplex hebben we een centrale ketel. Daar betaal je iedere maand een voorschot voor stookkosten voor. Dat is even apart van het elektriciteitverbruik, waar ik het over heb :*)
Ik had ook graag in het grafiekje gezien wat de koersen zijn van smartwatches, smartglasses en andere wearables. Maar goed, dat smartphones zullen blijven toenemen hadden we denk ik wel verwacht, het is nu wachten op "the next big thing", dan zal de industrie vanzelf een nieuwe standaard gaan krijgen. Voordat je het doorhebt nemen dan de smartphones weer af.

[Reactie gewijzigd door MrEddy op 12 december 2014 10:31]

Voor watches en glasses en zo lijkt het me nog iets te vroeg om een "trend" in te zien.
Die gingen hoogstwaarschijnlijk van nul naar max een half miljoen (gokje).

Die data zullen we in de volgende jaren uiteraard wel zien.
Die grafiek gaat gegarandeerd drukker worden. :)
Anoniem: 382732
@HMC12 december 2014 18:54
Een half miljoen lijkt me al heel erg veel. In mijn omgevingen heb ik nog nooit iemand met een smartwatch gezien (en ik werk in een techbedrijf met in mijn vestiging een paar honderd mensen).
Onlangs heb ik gelezen dat 1% van de volwassenen in Nederland een smartwatch heeft.
khad ook het aantal nog in gebruik zijnde dumbphones wel willen zien
is de groei van het aan tablets niet een grotere nieuwswaarde? (bijna 100% in 2 jaar)
De waarde van dit nieuwsbericht zit 'm vooral in het feit dat het aantal smartphonegebruikers blijft stijgen denk ik. De tabletverkopen hebben hun piek gehad, meen ik laatst ook te hebben gelezen.

Terecht overigens, in mijn ogen is een tablet niet veel meer dan een handigheidje/gimmick. Te groot om makkelijk mee te nemen en te klein om productief op te zijn... (vandaar dat de mijne ook weer de deur uit is).
Ik ben benieuwd hoe groot de groep is die geen enkele van bovenstaande opties heeft. Hoe veel Nederlanders zijn er in 2014 nooit/nauwelijks online.
6 % procent van de huishoudens heeft geen internet
Bron: http://www.nu.nl/internet...-heeft-geen-internet.html
Als tweaker is het vervangen van mijn desktop geen optie.
Ik heb jarenlang een laptop met nu een redelijk kaartje.

Ik zit vaak op de smartphone maar in de avond ga ik echt liever lekker met laptop op schoot, groter scherm, games tot beschikking en een normaal toetsenbord.

En natuurlijk kopje thee of koffie erbij :P
Ze zouden die term moeten droppen. Er is helemaal niets smarts aan mijn phone. Je hebt simpelweg tels met en zonder touchscreens. Of tels die wel of niet op internet kunnen.
Het lijkt me behoorlijk lastig om een pakkende term te vinden die het onderscheid maakt tussen smartphones en niet-smartphones (volgens de huidige standaard definities). Bij telefoons met touchscreens vallen veel Blackberry's af. En mijn Nokia 2730 heeft ook internet, maar ik zou het zeker geen smartphone noemen. :) Qua naam vind ik het de minst slechte keuze, en inmiddels is deze naam aardig ingeburgerd.

De stijgende lijn zal overigens nog wel even doorzetten: binnenkort krijg ik een smartphone van het werk, wat voor mij (en waarschijnlijk voor meer collega's) de eerste smartphone zal zijn. :P
Deze tekst verteld meer over het gebruik van apparaten, dan over het effect van GfK's?
Beetje inhoudsloos naar mijn idee. Leuk dat er meer apparaten zijn met GfK's, maar wat is de waarde daarvan? Wellicht zit er minder hoeveelheid slechte stoffen in?
GFK is het onderzoeksbureau, niet een soort stof wat erin voorkomt. Nergens gaat het om slechte of goede stoffen. Puur over de smartphone dichtheid in Nederland welke toe blijft nemen.
Imo is dat alleen maar toe te juichen, mits het niet allemaal smartphone junkies worden die nergens anders meer oog voor hebben...
Het is apart om je te realiseren hoe snel de mentaliteit achter smartphones is omgeslagen. Drie of vier jaar geleden hadden we dit toegejuicht en vooruitgang genoemd. Door alle media aandacht voor de negatieve privacy gevolgen van o.a. smartphones heb je nu meteen een bittere nasmaak. Toch vind ik dat apart, maar het is natuurlijk ook goed dat mensen er nu bij stilstaan.
Door alle sociale sites zijn we steeds conservatiever gaan gedragen.

We weten allemaal dat (potentiële) werkgevers willen weten wat je allemaal meedeelt,
maar ook jongeren printen we vanaf vroege leeftijd in dat ze niet al te onkies door jan en alleman moeten laten fotograferen. Termen als hoer en slet zijn dan niet van de lucht en die zijn niet alleen voorbehouden aan een specifieke groep Nederlanders.

Facebook is een mooi voorbeeld daar van, massaal eerst door jongeren gebruikt, maar je ziet nu dat ze ergens anders hun heil zoeken omdat moeder, vader, oom, tante, neef, nicht alles en iedereen van je weet.
Ruimte om te experimenteren of iets uit te proberen zonder gelijk gelabeld te worden is een stuk kleiner geworden.
Ik volg je niet, voor zover ik me bewust ben is GfK een Duits onderzoeksbureau.
Klopt :)
Ik vond het sowieso al een vreemd artikel, want ik was van mening dat het 100% verboden was :)
Of bedoel je soms zo'n groene GFT container ? ;) ;) .
Genoeg Nederlandse en Belgische divisies, maar die niet meteen enige geloofwaardigheid verdienen.
Dit heeft niets te maken met schadelijke stoffen in apparaten. GfK is een afkorting voor "Gesellschaft für Konsumforschung".
Veel apparaten vallen onder de RoHS-norm (Restriction of Hazardous Substances). Over CFK's (niet GfK's) hoef je je dus geen zorgen te maken.

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/RoHS

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee