Sony's eerste ultra-hd-blu-ray's komen begin 2016 uit

Sony Pictures Home Entertainment heeft de eerste titels bekendgemaakt die begin 2016 uit zullen komen op het ultra-hd-blu-ray-formaat. Om de films af te kunnen spelen is een uhd-blu-ray-speler vereist.

Ultra-hd blu-rayDe eerste titels die kunnen genieten van de extra beeldkwaliteit die uhd-blu-ray moet bieden, zijn The Amazing Spider-Man 2, Salt, Hancock, Chappie, Pineapple Express en The Smurfs 2. Het uhd-blu-ray-formaat werd eerder dit jaar in mei door de Blu-Ray Disc Association vastgelegd. In eerste instantie moest de uhd-blu-ray-standaard al eind 2014 klaar zijn, maar dat lukte niet.

De standaard biedt naast een resolutie van 3840x2160 pixels ondersteuning voor video met hogere framerates dan 24fps en hdr. Ook ondersteunt het nieuwe formaat 10bits kleur en is de kleurruimte groter. Normale blu-ray's gebruiken de rec.709-standaard, terwijl de uhd-blu-ray-schijven de rec.2020-standaard ondersteunen.

Ook zullen er meer geluidsformaten ondersteund worden, zoals objectgebaseerde surroundgeluidsdata in plaats van geluidscheiding via kanalen. De schijven zelf hebben een opslagcapaciteit van 66 of 100GB. De uhd-blu-ray-spelers zijn compatibel met de oude schijven en kunnen desgewenst 'oude' blu-ray-disks afspelen.

Over andere titels is nog weinig bekend, behalve dat Sony in het bericht aangeeft over een 'grote bibliotheek van 4k-films' te beschikken, zoals Fury, Captain Phillips, Men in Black, Ghostbusters, The Fifth Element, Bad Boys, Leon: The Professional, Lawrence of Arabia en vele anderen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

11-11-2015 • 11:21

142 Linkedin

Reacties (142)

Wijzig sortering
"Ook zullen er meer geluidsformaten ondersteund worden, zoals objectgebaseerde surroundgeluidsdata in plaats van geluidscheiding via kanalen."

Dit slaat dus op het Dolby Atmos systeem; http://www.dolby.com/us/en/brands/dolby-atmos.html

En er zijn een tweetal bioscopen in NL die dat ondersteunen (en 7 in de hele wereld!!):

https://www.jt.nl/films/n...d=12&beleving=dolbycinema
En er zijn een tweetal bioscopen in NL die dat ondersteunen (en 7 in de hele wereld!!):
Er zijn sowieso al 9 JT bioscopen die Dolby Atmos ondersteunen.

btw Dolby Atmos wordt ook ondersteund door de laatste generatie receivers!

Probleem is wel dat er nog maar een handjevol blurays zijn met Dolby Atmos geluid.
Excuus, ik bedoel natuurlijk Dolby Cinema bioscopen. Maar inderdaad Atmos wordt door meer bioscopen ondersteunt.

En ja, het is zeker nog schaars, maar het is in opkomst ;)
Vrijwel alle (zeer) recente Blu-rays gebruiken een Dolby Atmos geluidstrack als primaire audio. Grappig hoe dat ineens is omgeslagen van DTS die de marktleider is met zijn DTS-HD Master Audio naar Dolby Atmos. DTS:X is op dit moment nog maar op 1 titel te vinden (Ex Machina).
Vraagje: Zul je zulke discs op een PS4 kunnen afspelen?
Ik zie hier nogal een hoop aannames. 'Feit' is volgens mij dat het simpelweg niet bekend is welke standaarden Sony kan en zal gaan ondersteunen, al dan niet ontsloten via firmware updates. Of mogelijk heeft men in nieuwere revisies van de PS4 hier hardwarematig ook al rekening mee gehouden (zo heeft de laatste PS4-revisie een nieuwe HDMI transmitter). Maar goed, het enige wat we 'weten' is dat Yoshida tijdens de PS4 launch heeft gezegd dat 4K output mogelijk is voor video.

Overigens, ik geloof dat de grootste UHD-BD discs in feite triple-layer BD discs zijn; dus ik zie niet in waarom dit niet firmware-matig gefixt kan gaan worden, zeker nu de standaarden definitief lijken te zijn. Laten we het hopen :)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 11 november 2015 11:53]

Uit wiki: The 4K-Blu-ray specification allows for three disc sizes, each with their own data rate: 50 GB with 82 Mbit/s, 66 GB with 108 Mbit/s, and 100 GB with 128 Mbit/s

Ik denk dat die 50 GB gewone double layer blu-rays zijn, dus het zou in principe nog kunnen dat sommige 4K blu-rays wel leesbaar zijn, ook zonder firmware update. Daarnaast moet de cpu krachtig genoeg zijn. Ik heb de cpu-markt al een tijdje niet in de gaten gehouden, mijn Core i5-750 (quadcore) heeft het met sommige 4K files moeilijk.
Klopt, als je softwarematig gaat decoden dan is dat vrij zwaar; maar praktisch alle reguliere dvd/bluray/etc spelers doen dit hardwarematig. Het is nu de vraag of de designers van de hardware in de PS4 (en evengoed de X1, en/of andere consoles) hier de nodige voorzieningen voor hebben getroffen.
helaas waarschijnlijk niet met de huidige playstation 4.
bron: gevonden met google (http://www.playstationlif...lks-enhanced-ps4-blu-ray/) : When 4Gamer brought up the topic of Ultra HD Blu-ray and 4K Blu-ray, Ito said (translation courtesy of Siliconera):

"The Blu-ray disc drive that is currently installed in the PS4 is made exclusively for the Blu-ray disc player, so it cannot read the 3-layer media that is standardized by Ultra HD Blu-ray. For this reason, the PlayStation 4 models that are out in the market cannot be compatible with Ultra HD Blu-ray."
Nee, omdat de PS4 geen UHD Blu-ray speler aan boord heeft, en de PS4 geen 4K kan uitgeven (iirc).
Vreemd, toen de PS4 aangekondigd werd, werd steeds gezegd dat hij 4K voor video aankon.

Dat er een firmware update nodig is, lijkt me duidelijk. Maar de discs zelf zijn gewoon 3-laagse bluray-discs. (75GB) Daar moet de PS4 wel gewoon mee overweg kunnen.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 11 november 2015 11:37]

Ik denk dat het probleem waarschijnlijk bij het decoderen gaat zitten. Je krijgt bij het aanschaffen van een PS4 inderdaad een 4K-compatible HDMI kabel mee, staat expliciet in de beschrijving (ik vermoed echter tot 24p, dat was namelijk al het geval bij HDMI 1.4). Maar stel dat de blu-ray lezer wel geüpdate kan worden d.m.v. een nieuwe firmware, en dat hetzelfde opgaat voor de HDMI-aansluiting omdat deze een 2.0 voorbereiding had. Kom je alsnog op het feit dat de PS4 niet hardwarematig h.265 kan decoderen. Ik ben benieuwd of de PS4 dit wel softwarematig kan. Waar ik vooral benieuwd naar ben is of Sony een herziene PS4 uitbrengt met alsnog hardwarematige h.265 decoder.
Kom je alsnog op het feit dat de PS4 niet hardwarematig h.265 kan decoderen. Ik ben benieuwd of de PS4 dit wel softwarematig kan
Natuurlijk kan die dat. H.265 kun je nu al zonder problemen afspelen op menig PC (en dus ook de PS4), en die heeft toch echt geen hardware decoders aan boord (de Geforce 960 is momenteel de enige kaart met een hardware decoder, en zelfs die heeft het niet nodig). Video decoding is echt niet zo'n spannend probleem hoor. Het is vooral een memory bandwidth issue, en daar heeft de PS4 geen enkel probleem mee :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 november 2015 12:34]

H265- ideaal, imo beste codec ever, tot nu toe. :Y
Jammer dat 80% vd mensen nog op 264-leeched, anders zou de download voor 265 wat vlotter verlopen, maar: het is een game-changer, minder ruimte verspilling op je SSD/HDD en betere kwaliteit. Dat kleine beetje extra werk voor je cpu is niet zo boeiend, dan doet die ook een keer waar hij voor gemaakt is, ipv 99% idle zijn. :) En dat puur door de gelijke vlakken in een frame sterk te compressen en de details juist zo min mogelijk. Slimme codec!
Geforce 960 is momenteel de enige kaart met een hardware decoder, en zelfs die heeft het niet nodig)
FYI de 980Ti en Titan X nu ook hoor :P
Nee Netflix heeft aangekondigt dat hun app op de PS4 4K aankon maar de blu-ray zelf kan het niet.
Hoezo vreemd? Het is toch mogelijk dat hij 4K aankan via streaming of andere media, maar niet met ultra HD blu ray discs?
Via stream kan het wel vb netflix maar daarmee is ook alles gezegd.
De PS4 kan wel 4K uitsturen, maar alleen voor films (of als de developer dat wil kan het ook voor games, maar dan zullen het wel alleen simpel uitziende games zijn).. Het kan geen 4K 60hz uitsturen..
Ah, juist. Dat was het.
Alleen kan de Blu-ray speler (het hardware ding dus) wel UHD schijven aan?
Dat de output 4K aankan kan ook alleen voor een Netflix dienst zijn bijvoorbeeld.
Hier zat eerst een (firmware) update voor moeten uitkomen vermoed ik, net zoals bij alle andere spelers die dit materiaal willen afspelen.
Als dat kan... Volgens mij moet je hdcp2.2 hardware support hebben dat hebben de next gen consoles nu niet.

Best een kans dat je dan een nieuwe tv, console en receiver moet kopen wil dit werken vanwegen de kopieer beveiliging.
De PS4 en X-one hebben beide geen hardwarematige ondersteuning voor h265. De codec die hoogstwaarschijnlijk gebruikt gaat worden: nieuws: Blu-Ray Disc Association meldt voltooiing van ultra-hd blu-ray-specificatie.

Ook zullen er geen hoge framerates ondersteund worden door het gebrek aan een HDMI 2.0 poort.

Dus ik ben bang dat je er met een firmwareupgrade niet gaat komen. 4k content kan alleen mogelijk worden als bluray de oude h264 blijft gebruiken. Of als er een revisie komt van de ps4 en x-one.
De PS4 en X-one hebben beide geen hardwarematige ondersteuning voor h265
Moet dat dan? h265 is niet zo complex hoor. Natuurlijk, een low-end device zoals Chromecast zal het niet kunnen, maar het is geen enkel probleem voor menig mid-range PC, en dus ook niet voor de consoles.
[...]

Moet dat dan? h265 is niet zo heel spannend hoor. Natuurlijk, een low-end device zoals Chromecast zal het niet kunnen, maar het is geen enkel probleem voor menig mid-range PC, en dus ook niet voor de consoles.
Think again ;) . Dit keer zal ik uitleggen waarom niet: softwarematige decodering gaat voornamelijk via de CPU. Wil je de GPU aan het werk zetten, dan moet de GPU dit expliciet ondersteunden. Aangezien de GPU van beide consoles niet hardwarematig HEVC kunnen decoderen, moet de CPU dit grotendeels overnemen. Wat dus niet werkt. Quote van hardware.info:
De Tears of Steal film hadden we voor deze test ook beschikbaar in 4K-resolutie (2160p) met HEVC-codering. Daarover kunnen we heel kort zijn: van de geteste platformen speelt enkel de Core i7 4770K deze goed af, met zo’n 49% CPU-belasting.De Core i3, AMD’s Kaveri en zeker ook de goedkopere platformen schieten alle boven de 97% CPU-belasting, wat resulteert in een diashow..
Dus ja 4k is best spannend. Aangezien de PS4 en X-one een oudere GCN core hebben en een CPU die een stuk minder krachtig is dan de kaveri, kan ik je met zekerheid zeggen dat 4k met de h265 codec niet werken op beide consoles. Als je me niet gelooft: http://lmgtfy.com/?q=ps4+xbox+one+4k+ultra+hd+h265+hevc
Edit: stukje over dat SW decoding alleen via de CPU gaat, aangepast naar voornamelijk.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 12 november 2015 00:21]

Ten eerste kun je het kinderachtige LMGTFY linkje achterwege laten. Ten tweede ga je daar even compleet voorbij aan het feit dat deze decoding volledig op de CPU plaatsvindt en de GPU dus niet gebruikt wordt. Gezien het probleem in kwestie (video decoding) en het feit dat een i7 4770k volgens hun test in staat is het te decoderen moet het voor een gemiddelde GPU een koud kunstje zijn.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 november 2015 12:57]

Software rendering gaat ALTIJD via de CPU. Wil je de GPU aan het werk zetten dan moet dit hardwarematige gedaan worden.

Nu snap ik je verwarring omdat je denk: de Raspberry en de Chromecast kunnen toch ook 1080p afspeken? Klopt deze gebruiken dus de hardwarematige decodering. Een gedeelte van GPU is ingericht speciaal om bepaalde codecs te decoderen. Daarom kunnen tegenwoordig alle kleine devices 1080p aan of zelfs HEVC. Is dit niet aanwezig, zoals bij de PS4, dan moet de CPU het overnemen, deze moet elke bit stuk voor stuk decoderen. En dat kost veel, heel veel tijd! Mythbusters hebben hier een leuk filmje wat het misschien verduidelijkt: https://www.youtube.com/watch?v=-P28LKWTzrI. De GPU is daarom alleen nuttig als er expliciet voor geprogrammeerd wordt.

Daarnaast haal je de hele tijd aan dat HEVC nu al kan. Ja met 1080p. Probeer maar eens 4k, gaat niet lukken. Dan moet je dus een i7 4770 minimaal in huis hebben. of de nieuwere intel CPU's skylake bijv, die kunnen dit wel. 4k met het h264 codec, kan de ps4 wel aan.

Sorry als ik geirriteerd overkom, maar ik verwacht van de gemiddelde tweaker wel deze weet wat het verschil is tussen hardwarematige en softwarematige decodering. Ik hoop trouwens niet dat je aan het throllen bent, want ik neem nu tijd om het uit te leggen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 11 november 2015 20:13]

Erg frappant dat je nu mij beschuldigd van het niet snappen van de verschillen tusse hard- en software :). Ten eerste gaat het niet om rendering maar om decoding. Dat lijkt een flauwe opmerking, maar daardoor krijgt het verschil tussen hardware en software ineens een heel andere betekenis. Met hardware decoding wordt bedoeld gespecialiseerde chips die de betreffende decoding algoritmes bevatten, ook wel fixed function hardware genoemd. Software decoding kan zowel op de CPU als de GPU (en dan bedoel ik in de vorm van GPGPU) plaatsvinden (of, wat je typisch zien, een hybride vorm van die twee). Het is nogal onzinnig om het bij de GPU hardware te noemen - beide dingen runnen gewoon software, alleen heeft de GPU wat meer gespecialiseerde hardware aan boord voor pixelbewerkingen, en is de CPU typisch weer beter in general purpose code met random access patterns en branching.

(Overigens als offtopic toevoeging, aan hardware rendering is tegenwoordig nog maar weinig hardware. Vroeger, voor de komst van programmeerbare shaders, was vrijwel het gehele proces in hardware uitgevoerd. Tegenwoordig is nog maar iets van 5% van het hele proces daadwerkelijk geïmplementeerd met hardwareschakelingen. Denk aan texture fetch units, interpolators, etc. Voor de rest is het gewoon een heel erg SIMD-georienteerde CPU die machineinstructies - oftewel software - uitvoert.)

Low end devices hebben dergelijke fixed function hardware, en zijn daardoor in staat h.264 content te decoden. De CPU en GPU aan boord van die devices zijn compleet niet in staat dergelijke content te decoden, laat staan h.265. Vandaar mijn opmerking. Wat de PC betreft is de Geforce 960 momenteel de enige kaart die een fixed function decoding pipeline aan boord heeft voor hevc.

Welnu, het artikel dat jij aanhaalt dateert van een jaar geleden en ontwikkelingen staan ook niet stil. Er zijn inmiddels beter geoptimaliseerde decoders te krijgen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik er initieel te makkelijk over dacht. Desalniettemin ben ik er totaal niet van overtuigd dat een CPU+GPU combinatie zoals in de current gen consoles niet in staat is 4k h.265 content af te spelen.

En trollen doe je met lmgtfy linkjes (het getuigt namelijk niet van heel erg veel respect voor je discussiepartner), dus ik snap niet helemaal waar je juist denkt dat ík dat aan het doen ben.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 november 2015 21:02]

Prachtig verhaal, maar ik had graag wat bronnen gezien. Als je zelf had gezocht op google of duckduckgo, dan had je gezien dat niemand vertrouwen heeft in 4k HEVC/h265 op beide consoles. O.a. Techradar.. Wat toch wel en betrouwbare site is onder techneuten.
Welnu, het artikel dat jij aanhaalt dateert van een jaar geleden en ontwikkelingen staan ook niet stil. Er zijn inmiddels beter geoptimaliseerde decoders te krijgen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik er initieel te makkelijk over dacht. Desalniettemin ben ik er totaal niet van overtuigd dat een CPU+GPU combinatie zoals in de current gen consoles niet in staat is 4k h.265 content af te spelen.
Gelukkig geef je toe dat je er te makkelijk over dacht. Ik wens de PS4 en de xbox het met harte toe dat deze HEVC in 4k gaan ondersteunen. Echter als AMD fanboy weet ik dat de CPU niet krachtig genoeg is. Het zijn namelijk 8 Atom cores.

Ik zelf heb de hybride oplossing ook een beetje onderschat. Een hybride oplossing zou inderdaad dus kunnen werken. Zij het dat de CPU niet zo krachtig is. Bij Intel hebben zit bij de haswell generatie wel gedaan (de 4xxx serie). quote van KODI:
In the case of Intel, they have released H265/HEVC CPU+GPU decode driver support for Haswell as well as Broadwell Core i-3/5/7 CPUs, so it isn't just the very latest. This uses the GPU for the elements of HEVC/H265 decoding which are similar to H264, and then just the CPU for the stuff that can't be done on the GPU - so you get some hardware acceleration but not full hardware acceleration.

Haswell is 8 bit only, Broadwell also supports 10 bit HEVC/H26

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 12 november 2015 00:23]

Ik heb geen bronnen, ik vertrouw op mijn eigen expertise gebaseerd op 10+ jaar ervaring in gamedevelopment en GPU's. De techradar bron die jij daar aanhaalt is nou niet echt bepaald een goede voor de huidige discussie. Het gaat voornamelijk om 4k gaming (fat chance op de huidige consoles, ze hebben al problemen zat met 1080p), en er zijn nog wel wat andere hordes die mogelijk voorkomen dat we daadwerkelijk 4k content gaan zien (geen hdmi 2, geen hdcp 2.2). Er is welgeteld 1 zin in het artikel die stelt dat een hardware decoder nodig is, zonder argumentatie.

Bottom line is wel dat software hevc decoders nu nog in hun kinderschoenen staan, en MS en Sony best wel tot wat in staat zijn. Als je die techneuten had gevraagd of backwards compatibility voor Xbox 360 games mogelijk zou zijn hadden ze waarschijnlijk ook nee gezegd.

Maar goed, to humor you: http://www.extremetech.co...eive-4k-support-this-year
I asked ExtremeTech’s resident hardware expert Joel Hruska for his thoughts, and while he agrees that the updated hardware is within the realm of possibility, there are other solutions available. Specifically, Joel believes that Sony and Microsoft could work with AMD to implement functional software-based H.265 decoders using either the CPU or the GPU on the existing hardware. Truth be told, a hardware refresh isn’t necessarily required for 4K video support.
Maar wie zegt dat ze daar de gpu niet voor kunnen inzetten? Het is niet zo dat die nodig is om game graphics te berekenen wanneer je een uhd bluray gaat kijken. Dat pc decoders de CPU gebruiken wil immers niet zeggen dat Sony ingenieurs geen gpu based decoder kunnen ontwerpen.

Probleem blijft natuurlijk de hdmi 2 bottleneck. Zelfs als ze de berekeningen naar de gpu offloaden
Maar wie zegt dat ze daar de gpu niet voor kunnen inzetten? Het is niet zo dat die nodig is om game graphics te berekenen wanneer je een uhd bluray gaat kijken. Dat pc decoders de CPU gebruiken wil immers niet zeggen dat Sony ingenieurs geen gpu based decoder kunnen ontwerpen.
Software rendering gaat voornamelijk via de CPU. Wil je de GPU aan het werk zetten dan moet dit hardwarematige gedaan worden. HDMI is juist niet de bottleneck. Zolang je maar onder de 30fps blijft. Films zijn 24FPS, dus daar ligt het probleem dus niet.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 12 november 2015 00:22]

Dat hangt af van je definitie van hardware en software matig, he ;-)

Je kunt video decoderen via openCL, dan gaat het over de GPU, maar het is toch wel een software matige oplossing.

Wellicht dat een deel van de x264 pipeline in de GPU gebruikt kan worden voor x265 decodering, een ander deel op de shader cores en een ander deel door de vele CPU cores - daar de PS4 1 pool van geheugen heeft is het een stuk beter te doen om al die resources eraan te laten werken dus ik denk dat dit geen echt probleem gaat zijn. Het zal wat meer stroom verbruiken, natuurlijk, dan een volledige hardware matige decoder maar da's geen ramp.
waarschijnlijk niet want de ps4 heeft nog de oude blue ray speler en deze is niet compatibel met de nieuwe variant volgens het vorige artikel
@sanderev66

Heel misschien via een firmware of anders de NEXT GEN console
Maar dan komen ook de games uit op uhd-blu-ray
Sony heeft het wel in overweging: http://www.playstationlif...lks-enhanced-ps4-blu-ray/
Want zoals al aangegeven, de PS4 heeft geen HDCP 2.2 support, iets waar aan UHD player aan moet voldoen. Bovendien heeft de PS4 geen support voor de 3 layer UHD disks, tenminste niet uniform over de huidige reeks.

[Reactie gewijzigd door Romius op 11 november 2015 12:08]

Even feitelijk reageren:
PS4 heeft een Quad layer BD (128GB) drive aan boord en de PS4 kan 120FPS:
http://vrfocus.com/archiv...-output-project-morpheus/

Voor zover ik dit persoonlijk kan beoordelen lijkt het mij alsof sony al bezig was met 4K ondersteuning voor dat de PS4 uit komt. En aangezien Sony met de PS3 het zelfde kunstje heeft geflikt: "Blu-ray movie support for PS3" denk ik dat ze hier het zelfde gaan doen. Het HDCP verhaal kan sony omzeilen door software matig een oplossing te bedenken. Dit hoeft geen hardwarematige oplossing te zijn.
Ik wist niet dat er ook een UHD BluRay speler in de PS4 zat.
Voor de optische kant van de zaak zal er niet veel verschil zijn, mogelijks dat UHD wel meer lagen gebruikt, maar BD was sowieso al ontworpen om met 4-lagen schijfjes overweg te kunnen. Een firmware update zodat de nieuwe formaten ondersteund worden zou volgens mij dus in principe voldoende moeten zijn.

--edit--

ziet er naar uit dat een BD speler niet compatibel is met UHD schijfjes. Deze hebben op dual layer al 66GB tov de 50GB op gewone BD. Daar de standaard nieuw is en de PS4 van voor die standaard dateerd zal het dus niet mogelijk zijn. Wel zou de PS4 4K video ondersteuning krijgen (of al hebben) via streaming of andere media.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 11 november 2015 11:42]

Alleen is het zo dat veel bluray spelers de mogelijkheid hebben om de firmware te updaten zodat nieuwere specs gelezen kunnen worden, er waren al testen met 100GB+ discs, en het is dus heel goed mogelijk dat Sony de drives kan updaten om deze nieuwe standaard te kunnen lezen..... Wil nog niet zeggen dat de huidige PS4's de disc ook kunnen AFspelen, maar kan goed dat met een nieuwe revisie het wel mogelijk zal zijn (bij de PS3 hebben we op dat gebied ook bij verschillende revisies verbeteringen gezien)..
De 2e generatie DB spelers kunnen allemaal Quad layer (128) GB. de 2e generatie was al op de markt toen sony de PS4 uitbracht. Het lijkt mij sterk dat sony de oude drives weer in productie heeft genomen om in de PS4's te bouwen.. kost veel teveel geld.. ;)
Nee, het zijn fysiek veranderde schijven. Je hebt dus een nieuwe speler nodig om dit te kunnen afspelen.
Nee, ze hebben een laag extra (3 lagen) tov gewone bluraydiscs (2 lagen). Maar die standaard ging al tot 4 lagen. (Zie BD-XL)
Er worden hier echter toch wel andere opslagcapaciteiten genoemd, dan dat ze in de standaard benoemen.

"Een schijf heeft een opslagcapaciteit van 66 of 100GB" Terwijl de standaard spreekt over 25GB en 75GB, misschien zijn er met firmware updates wel zaken mogelijk, maar dat is niet iets dat voor de hand liggend is, tenzij de spelers die grotere precisie al aankunnen en ze allemaal dan ook voorbereid zijn op de toekomst in die zin. Ik vermoed echter dat de volgende generatie PS4 een geupdate speler zal bevatten, waardoor hij wel in staat zal zijn UHD BD te gaan ondersteunen, maar dat de huidige dat niet zal doen, evenals de meeste gewone BD spelers vervangen zullen moeten worden. Ik hoop dat ik ongelijk heb, dat zou consumenten namelijk een hoop geld schelen, maar ik vermoed dat de commerciële gedachte het hier wint van consumenten gemak.
Moet zeggen dat ik nooit mijn consoles als dvd/br spelers heb gebruikt. Waarschijnlijk omdat ik de irrationele (?) vrees heb dat het dan iets sneller zal slijten.
Daar hoef je niet zo voor te vrezen.. En als het dan toch gebeurd kun je alsnog gewoon (zeker als je een beetje handig bent) de lenskop/drive gewoon vervangen (in iedergeval kon dat bij de PS3, en zal dus bij de PS4 ook gewoon kunnen, maarja gebeurd dat binnen 2 jaar, dan gewoon gebruik maken van de garantie)..
Dat is geen probleem, gebruik je console waar die voor is. Hij slijt echt niet sneller van een blu-ray film. Denk dat de console minder hoeft te doen voor een film dan een game.

De console gaat pas echt slijten als je hem continue op 100% toeren laat draaien en het apparaat kan zich niet goed koelen. Een cpu en andere componenten verslijten of gaan kapot door extreme warmte binnen in de console..
Dus zorg dat je de ventilatie niet afsluit, door de ps4 in een kast te gebruiken en maak af en toe de voegen vrij van stof.. NIET MET EEN STOFZUIGER. En dan komt het goed..
Geniet lekker van je console.

Stofzuiger genereert statische elektrischiteit waardoor je circuits en andere gevoelige elementen kan beschadigen.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 11 november 2015 13:41]

Ik denk het niet. Voor het afspelen van films in 4K heb je HDMI 2 nodig. HDMI 1.4b en lager is niet genoeg voor echt HD beeld. Verder heeft men een nieuwe compressie codec bedacht, te weten H.365. Die is er weer in 2 smaken, 8 bit en 10 bit. 8 bit kent heel veel ondersteuning, terwijl er voor Android TV boxen nu maar 2 chips verkrijgbaar zijn die 10 bit H.265 aan kunnen. Eén van die 2 is zo nieuw dat je nu pas kan pre-orderen.

Daarnaast zal men kopieerbescherming willen, dus naast HDMI 2 heb je ook HDCP 2.2 nodig.
ps4 zou met firmware updates een aardig end in de richting van uhd bluray ondersteuning kunnen komen. Maar helaas is de optische drive in de ps4 niet geschikt voor uhd blurays, er word een andere type laser gebruikt.
"objectgebaseerde surroundgeluidsdata" werkt dat door middel van ambisonisch decoderen ?
Nee, is best nog wel anders.
Op zich staat dat objectgebaseerde positioneren los van hoe het gerendert wordt.
Er is een soort scripttaal bedacht waarmee je letterlijk kunt zeggen 'deze geluidsstream vliegt in 3 seconden van links naar rechts'. En het systeem kan geloof ik 200 geluidsstreams definieren of zoiets.

Vervolgens geef je bij je afspeelapparaat op hoe je speakers geconfigureerd zijn en zal de speler die script omzetten naar iets dat ongeveer klopt voor je speakers.
Maar het is geen volledige reproductie van een opgenomen soundfield. Er wordt eigenlijk een synthestisch soundfield voor je ruimte gegenereerd waarin gescripte soundevents plaatsvinden.

Maar op zich zou zo'n opstelling wel in staat moeten zijn om B-format audio correct te decoderen, mits het een b-format decoder heeft. Je zult dan alsnog wel de nodige speakers moeten hebben die voldoende zijn voor ambisonics...
Dolby Atmos en DTS-X worden reeds ondersteund op de huidige Bu-ray films, dus zie niet waarom dit specifiek wordt benadrukt in het artikel.

[Reactie gewijzigd door Zware Unit op 11 november 2015 13:44]

Zinloos.. 99% van de consumenten heeft een tv die nog niet eens normale Blurays ten optimale kan benutten. Je hebt een 55" OLED nodig waar je akelig dicht op zit wil je optimaal van kleur, contrast en resolutie kunnen genieten.
4K / UHD is zinloos voor 'kleine' TV's onder de pakweg 60 inch. Bovendien is resolutie nog altijd minder bepalend voor de beeldkwaliteit dan kleurechtheid, contrast en zwartwaardes, iets wat stelselmatig genegeerd wordt (ook hier op t.net).

Daarbij vraag ik me af welke consument nog zit te wachten op een fysiek medium (een handjevol videofielen daargelaten). De meeste mensen downloaden of streamen hun media, en dit zal de komende jaren nog een veel grotere vlucht nemen. Net als de CD is dit nieuwe medium nu al ten dode opgeschreven.

[Reactie gewijzigd door FaceDown op 11 november 2015 16:14]

En als men die 55" OLED op de markt brengt die overweg kan met rec.2020, perfecte contrast waardes heeft en een UHD resolutie... dan roept men jawel: "zinloos! want er is geen content".

Heb toch wat geduld. Er moet altijd iets als eerste komen en de rest komt wel.
Met zo'n instelling gaan we echt niet voorruit in het leven en gaan ook de verbeterde kleurechtheid, contrast en zwartwaardes er niet komen.
Dat vind ik dus onzin. Als iets geen enkele meerwaarde levert dan is het argument altijd 'omwille van de vooruitgang'. Ik ben allesbehalve tegen vooruitgang, maar ik ben tegen het kuddegedrag van de consument zoals bij de megapixel race bij camera's en nu dus ook bij tv's. Dom kuddegedrag van consumenten die blind de fabrikanten achterna lopen en voor zichzelf ook nog eens allerlei loze argumenten verzinnen om hun geldweggooierij goed te praten.
Je redenering is als volgt:
-Als er toestellen zijn maar geen content -> zinloos, geen meerwaarde, niet kopen.
-Als er content is maar geen toestellen -> zinloos, geen meerwaarde, niet kopen.

Snap je niet dat je er op die manier geen van beide ooit kan komen?
De technologie die vandaag overvloedig en goedkoop beschikbaar is bestaat enkel bij gratie van de early adopters die jaren geleden veel geld betaalden voor een kleine verbetering. Als er geen vraag is een bepaald product verdwijnt het gewoon weer van de markt.
Dat is mijn redenering niet. Koop iets omdat het goed is, niet omdat een fabrikant weer iets verzonnen heeft en je wijs maakt dat het goed is. Bijv telefoons met 20 megapixel camera's of UHD tv's.
Zinloos.. 99% van de consumenten heeft een tv die nog niet eens normale Blurays ten optimale kan benutten
Als die stelling waar is betekent dat 1% van de consumenten het dus wél af kan spelen. Voor hen is het allesbehalve zinloos. Ook voor Sony is het niet zinloos, zij hebben er natuurlijk alle belang bij om dergelijke tech zo vroeg mogelijk te pushen.
Nee want ook voor die ene % heeft 4K geen enkel nut. Behalve dan voor degene die ermee willen opscheppen bij hun vrienden.
Zal wel aan mij liggen, maar bij iedere review van een televisie of monitor die ik zie zie ik wel degelijk metingen aangaande kleurechtheid, contrast en zwartwaardes.

Verder volledig eens: UHD voor consumenten is leuk voor PC's met grote monitoren, maar verder niet. Heb er ook bovenop gestaan met mijn neus in een grote televisiezaak: ik zag praktisch geen verschil tussen FHD en UHD. Wel zag ik enorme verschillen in kleuren, contrast, kijkhoeken, etc. Maar ja: OLED is duur, dus dat gaat nog even wachten worden.
Klopt, al denk ik wel dat je het verschil ziet op een 100cm TV, al zal het niet spectaculair zijn.

Contrast en kleur weergave is mijns inziens ook belangrijker maar de DCI standaard gaat men niet halen. Dan zou er trouwens ook geen reden meer zijn om naar de bios te gaan.

Trouwens, wat komt hierna? 8K? 16K? Met HDRI? En 32-bit 16-channel surround? Een BluRay disc gaat dat niet meer trekken en ik twijfel of er nog een opvolger komt. De toekomst zal wel streaming worden op 55Mb/s of zo. Dan kan men trouwens ook af van de consumenten rechten voor fysieke media.
Misschien heel absurpt maar mediadragers zijn toch niet meer van deze tijd? Alles kan toch online? Misschien heeft niet iedereen de bandbreedte maar een aparte speler maken die bijna niemand gaat kopen??? Vroeger had ik wel een dvd speler thuis maar je ziet bijna in geen enkel huishouden toch meer een blue of dvd speler in de woonkamer?
Hier nog recentelijk een blu-ray speler gekocht. Zou zeker niet zonder willen. Films streamen is en blijft ruk, crap aanbod, en gevoelig voor hick-ups in de lijn e.d. Popc*rnt*me ben je weer afhankelijk van derden. Nee, ik wil gewoon een film vooraf volledig binnen hebben, en het liefst gewoon retail quality met DTS e.d. Dus dan zit je toch al snel aan de BD50's vast. En die kan je dan net zo goed kopen bij de MM. lijkt ook nog eens leuk op de boekenplank.
Ik heb anders prima ervaringen met streamen. Zeer hoge kwaliteit (zeker op een 55" OLED) zowel beeld als geluid. De bluray speler in mijn PS4 gebruik ik zelden tot nooit.
Alles is natuurlijk relatief, maar het verschil in kwaliteit tussen de beste 1080p stream en een 1080p Blu-ray Disc in nog altijd erg groot. Zolang diensten als Netflix geen 40Mb/s stream aanbieden bij een resolutie van 1920x1080 zal er denk ik wel vraag blijven naar Blu-rays.
Dan moet je er wel de internetverbinding voor hebben. Niet iedereen heeft een goede verbinding om te streamen zonder dat het hapert of soms moet pauzeren. Zeker wanneer het "ultra-hd" is, waar toch een flink aantal bit-jes over de lijn moet. Streamen zou bij mij wel lukken (ultra-hd weet ik niet zeker), maar een aantal maanden geleden zou dat niet mogelijk zijn geweest door het type verbinding waar wij op zaten.

De blue-ray schijfjes blijven gewoon een betrouwbare drager, totdat er krassen op de schijf komen. Of je ze graag wil of niet is een mening, maar of het van deze tijd is..? Valt over te twisten.
Zijn er nog mensen die zulke schijven echt gebruiken?
Koop/Dowload de film digitaal en geen gezeik meer met schijven.

Daarnaast moet je ook nog een supported disk-player hebben die waarschijnlijk ook weer 200+ euro kosten en over een jaar of 2-3 weer outdated zijn. Tegenwoordig kan ik waarschijnlijk niet eens meer zo maar een game winkel binnenlopen en een PC game kopen want mijn laptop en PC hebben alleen maar een dvd speler/brander. (Het is al zo lang geleden dat ik een game winkel binnengelopen ben voor PC games)

edit-

Ik bedoelde dit niet zozeer als een bash/flame, maar in de tijd van onze technologie vind ik fysieke media toch een beetje outdated worden. Bijvoorbeeld: Ik betaal tegenwoordig nog alleen maar met pin, Als ik ergens ooit nog een winkel/kraampje tegenkom die geen pin apparaat heeft (Wat sterk zou kunnen gebeuren NA mijn bestelling gedaan te hebben) dan loop ik gewoon weg en schud men hoofd in dissappointment.

edit2-

Laat het dan op zijn minst op een 0 staat ipv een -1.

[Reactie gewijzigd door Themperror op 11 november 2015 11:56]

Voor mij is het hetzelfde als bij games: ik heb een grote verzameling games fysiek en een klein aantal digitaal. Maar digitale spellen reken ik niet tot mijn "collectie". Ik hou ervan dat ik het in m'n handen kan houden, dat ik naar de kast kan lopen en ze daar zie staan.
Een andere reden is dat fysieke spullen niet "afgepakt" kunnen worden. Je kan je dvd-collectie verkopen omdat je Netflix hebt, maar als Netflix's licentie met Paramount loopt af dan kan je dus niet meer naar je Godfather film kijken. Met een schijf heb je dit uiteraard nooit.
Dit klinkt misschien wat vergezocht, maar het komt al voor op mobiele platformen dat je aangekochte software van afstand wordt weggehaald.

Ik vind het wel wat overdreven om elke paar jaar m'n hele verzameling te vervangen met de laatste technologie. Gelukkig spelen (UHD)Bluray spelers ook gewoon dvds af
Ik vind het wel wat overdreven om elke paar jaar m'n hele verzameling te vervangen met de laatste technologie. Gelukkig spelen (UHD)Bluray spelers ook gewoon dvds af
En ik vind het overdreven om over 'elke paar jaar' te spreken. Nieuwe formaten komen elke 10 jaar ongeveer (DVD 1995, Blu Ray 2005, HD Blu Ray 2015).
Hij heeft wel een punt. Stel dat het iedere tien jaar zou blijven, dan kun je toch een keer of vijf je hele collectie vervangen. Ben je een liefhebber dan kunnen dat zomaar 500+ schijfjes per iteratie zijn (en dan denk ik dat ik nog redelijk laag schat). Ik merk zelf dat ik om de genoemde reden ook niet zoveel blu rays heb gekocht (heb wel een flinke collectie dvd's). Gewoon omdat je weet dat het binnen "redelijk korte tijd" outdated gaat zijn. Ik vermoed dat dat met 4K in mindere mate geldt, gewoon omdat je tegen de fysieke beperkingen van je zintuigen aan gaat lopen.

Toch denk ik niet dat deze schijven heel erg populair zullen worden. De blu ray was dat ook al niet (naar mijn mening ook vrij duur in de markt gezet, net als 3D films). Daarnaast denk ik dat mensen ook wel begrijpen dat streaming tegen flat fee meer en meer gemeengoed gaat worden. Ik verwacht er zelf een paar te kopen met mijn favoriete films.. Als mijn tv het over een jaartje of 5 begeeft bijvoorbeeld.
Veel mensen willen een fysiek product hebben dat ze in de kast kunnen zetten. Heeft ook mijn voorkeur to be honest.
Durf te wedden dat er ergens een website is die je de hoesjes laat kopen.
Om vervolgens lege hoesjes in de kast te zetten zeker? Je koopt zeker ook alleen de kartonnen doos van je TV ipv de TV zelf? ;)
"Veel mensen willen een fysiek product hebben dat ze in de kast kunnen zetten"

Dan heb je toch wat je wilde? EN ook nog op een efficient medium.
Snap je zelf echt niet dat een verpakking alleen geen product is? 8)7
Ja natuurlijk wel, maar het product staat dan gewoon op je HDD, net als een disc in je player zit terwijl het hoesje nog in de kast staat.
Dus de extra's enz worden ook direct meegeleverd? En je kunt die ook gewoon weer doorverkopen aan je buurman o.i.d? Nope en nope.
Ik laat het hierbij als men laatste reactie, Het was niet mijn bedoeling om dit een forum discussie te maken.

We kunnen op deze manier nog een eind doorgaan, Dus, "Let's agree to disagree"

Ik ben een toekomst gericht persoon die efficiëntie ten waarde stelt, en jij een persoon die de aesthetics weer belangrijk vind.

Misschien niet zo'n beste afsluiter om een 2e discussie te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Themperror op 11 november 2015 12:02]

Gezien je het punt mist lijkt me dat een verstandige keuze ;)
Snap je zelf echt niet dat een verpakking alleen geen product is? 8)7
Vertel dat aan de fabrikant van verpakkingen.. ;)
Dat is B2B, geen B2C ;)
Ja, want dan heb ik een houvast. Als ik ze koop op een dienst die ze me niet laat downloaden en de dienst gaat failliet dan heb ik mijn geld er voor niets aan gegeven. Als ik ze koop op een dienst die ze me 1x laat downloaden en mijn harde schijf crashed ben ik ze ook weer verloren. Ga je de illegale download kant uit dan heb je vaak een kwaliteitsverlies (een film van 1,5GB is duidelijk kwalitatief minder dan een BD waar diezelfde film 30GB op inneemt).

De levensduur van een BD speler is toch echt een stuk langer. De BD dateerd al weer uit 2006. Een BD speler is ook zo kostelijk niet meer. Zowel schrijvers voor in de PC als losstaande spelers die je aan je TV kunt koppellen vind je al voor onder de 100 euro.

Games komen over het algemeen nog wel op DVD uit (wat ik weer spijtig vind gegeven de betaalbaarheid van een BD speler).
Alsof de hele wereld snel internet heeft.

Berichtje van gisteren,
nieuws: Sony stopt met levering Betamax-cassettes

Enigste alternatief dat ik zie zijn USB-stickies, echter kosten die nog te veel en veel televisie hebben maar usb 2.0 waarmee je de snelheden van 4k niet helemaal haalt. Een andere codec als h.265 zou uitkomst kunnen bieden maar dan kan de televisie nog steeds een issue zijn.
En ik loop weg als ik niet cash kan afrekenen.
Notabene een wettelijk betaalmiddel.
Gelijk heb je. ;)
Maar ik laad natuurlijk wel eerst een mandje vol en maak stennis als blijkt dat ik niet mag betalen met geld.
Maar wat ik bedoel dus, Ik draag nooit cash mee.. Dus ik zou dan in de eerste instantie zowiezo niet af kunnen rekenen, Voor hun is het gewoon een gemiste aankoop vanwege gebrek aan doodnormale hedendaagse technologie.
Streaming mag dan wel handig zijn, maar de kwaliteit van een echte bluray disc is er voorlopig nog echt niet bij.. Maakt natuurlijk niet zoveel uit op een kleine tv (alles kleiner dan 50"), maar hoe groter je gaat, hoe duidelijker het wordt.. En tuurlijk kun je een complete full ISO downloaden, maar die nemen ook behoorlijk wat ruimte in beslag..

Zelf koop ik ook nog steeds liever op bluray (vooral met 3D discs), maar ik moet eerlijk zeggen dat het ruimtegebrek (inmiddels meer dan 8.000 dvd's/bluray's) toch wel begint te nijpen..
Wel een beetje jammer, ik had graag gezien dat ze de datastreams hadden uitgebreid met de toegevoegde informatie, maar dat oude BD spelers dit gewoon hadden kunnen verwerken alszijnde normaal HD content, zodat je nu automatisch UHD schijven kunt gaan kopen, zonder daarvoor weer een geheel nieuwe speler te moeten aanschaffen en toch de nieuwe content al kunt hebben voor als je in de toekomst toch een keer een nieuwe aanschaft (en dus niet tegen die tijd alsnog je collectie moet gaan vervangen om er ook van te kunnen genieten....)
Alleen zou je de films dan dubbel moeten opslaan waardoor je weer schijfruimte te kort komt ;)

Ze zouden wel de double features kunnen uitbrengen, zoals ze destijds ook gedaan hadden met de bluray overgang. Gewoon zowel de DVD als de Bluray leveren in hetzelfde doosje.
Dat is een oplossing, maar volgens mij bied de "oude" standaard ook voldoende instaat om dubbele datastreams te huisvesten, 100GB zou toch voldoende moeten kunnen zijn, maar goed je hebt gelijk dubbel features zijn ook een mogelijkheid, al betaal je daar door de dubbele schijfjes ook altijd meer voor.... We gaan het allemaal wel zien de komende tijd!
Dan laten ze die extra's en intro's maar weg of zetten ze die op disc 2. Als de 'oude' bluray disc 75GB kan bevatten terwijl de film zelf maar zo'n 30GB is doen ze echt iets verkeerd met beschikbare schijfruimte.

Zal met die nieuwe niet veel anders zijn.
Ik vraag me af of dat wat wordt... blu-ray is min of meer geflopt t.o.v. dvd (een jaar geleden had die nog maar iets meer dan 30% marktaandeel), en ik zal ook verbaasd zijn als UHD Blu-Ray succes heeft...

Ik ken de situatie in Nederland verder niet, maar hier in Finland zijn BR's helemaal niet zo populair. In winkels waar ze films verkopen (warenhuizen, elektronicazaken, grote supermarkten), is zeker 75-80% van de beschikbare ruimte voor dvd's, en de rest voor blu-ray's). Niet alleen het grotere aanbond, maar ook het feit dat dvd's een stuk goedkoper zijn (hoewel er inmiddels ook veel budget blu-ray's zijn), zal parten spelen...
Echt niet geflopt, dat iedereen met zn hd en 4k tv dvds blijft kopen moet men zelf weten. Weet je wat bluray de das om doet, de prijs.

En alle internet releases van films op internet zijn allemaal afkomstig van bluray rips. Dvd doet niet aan 1080p.

En kijk eens op een site als bluray.com. Hoveel releases er zijn.

Ze moeten gewoon compleet stoppen met dvd productie.
Als ze na 9 jaar op de markt maar 30-35% marktaandeel hebben, dan noem ik dat geflopt... vooral als je bedenkt dat ze bedoeld waren om de dvd op den duur te vervangen, wat totaal mislukt is. Ik denk dat ze té snel met een vervanger van de dvd hebben willen komen: toen BR's op de markt kwamen, was de dvd formaat nog géén 10 jaar op de markt, en pas sinds enkele jaren echt succesvol (toen ik in 1999 mijn eerste dvd speler kocht, waren er in NL welgeteld 200 titels op dvd beschikbaar!). Ter vergelijking: toen de dvd uitkwam was het vorige medium (VHS), al ruim 20 jaar op de markt...

Dat ze kwalitatief beter zijn dan dvd's, dat is een feit, en daar heb ik het ook niet over. Ik koop ook voornamelijk BR's (soms een oudere film op dvd, zeker als die maar voor een paar euro te koop staat).Maar commerciëel gezien is BR gewoon een halve mislukking.

Over de prijs valt er inderdaad iets over te zeggen. Hier bij ons kost een nieuwe film op BR zo'n 22-23 euro, terwijl dezelfde film op DVD 15-17 euro kost... veel mensen zal de betere beeldkwaliteit worst wezen, en die kopen dus gewoon de goedkopere versie. Ik moet wel zeggen dat ik steeds meer goedkopere BR's zie, iets oudere titels die voor een euro of 5-7 verkocht worden. Heb zelfs ooit aanbiedingen gezien voor 2 euro per stuk, aardige titels ook nog!
Mijn cheap ass philips BR spelertje van 60 euro kan prima mijn DVD's upscalen naar 1080 en dan zien ze er prima uit. Dus waarom zul je dan de BR kopen?

Zoveel schijfjes koop ik zowiezo niet meer. En door ze op DVD te kopen kan ik ze ook afspelen op mijn laptop(s) en in de auto met de portable DVD speler.

Koop ik de BR van diezelfde film dan kan ik het alleen kijken op de bank op mijn TV.

Ik snap wel dat mensen DVD's blijven kopen, als de DVD bovendien 7 euro kost en de BR 15 tja...
Laat voor mij maar de UHD Blu-ray rips uitkomen.

Ik heb de Nvidia shield met HDCP 2.2 en HDMI 2.0 en een 4k tv die dat aankan. En Nvidia Shield heeft ook een hardwarematige h.256 decoder.

De films die ik echt tof vindt koop ik dan wel op schijfje en koop wel een echte UHD speler als die betaalbaarder zijn geworden.
Waar denk je dat die blu ray rips vanaf geripped worden........als iedereen dat doet en er weinig verkocht wordt zal er nog weinig te rippen vallen. en de dooddoener "ze verdienen genoeg"
is gewoon gelul

ik wil ook een Harley Davidson van 25K maar geen geld voor te kopen. zal ik hem maar stelen?
kan je wel zeggen appels met peren maar het is gewoon hetzelfde principe.....
Iets niet willen of kunnen betalen rechtvaardigd het stelen ervan niet. En ook niet met dooddoners als thuiskopie enz want dat is ook niet meer legaal.

Gewoon betalen voor wat je gebruikt!


En UHD spelers onbetaalbaar.? 500 euro ongeveer ja. Als je dat niet kan betalen hou je het maar bij gewone Blu rays. Overigens heb ik een Blu ray speler van 1300,- dus is de UHD versie nog niet uit en waarschijnlijk helemaal prijzig. hoor je mij klagen?
Volgensmij iemand tegen zijn schenen geschopt. Je taalgebruik is wel erg aanvallend. En je gooit nogal met wat vooroordelen.

Ik gaf niet aan dat ze onbetaalbaar zijn, ik zeg betaalbaarder. En ik bedoelde meer dat ik een voorkeur geef aan digitale versies, en niet om het illegaal downloaden te promoten.

Ik heb Netflix, spotify en andere services om legaal aan mijn films en muziek te komen. Heb een blu-ray collectie waar je u tegen zegt. Maar als een film 1,5 maand eerder in een goede rip uitkomt (en ik hem later op blu-ray ga kopen) ga ik niet nog 1,5 maanden braaf wachten.

Doe nou niet of je zo braaf bent, en nooit een mp3tje, tv serie of film hebt gedownload. En 1300 voor een blu-ray speler is toch gewoon absurt? Kan je beter een ps4 kopen.
Wie zit hier nog op te wachten? Typisch voorbeeld van een industrie die blind en doof is voor de wensen van haar klanten. Downloaden en streamen neemt exponentieel toe. Geen hond koopt nog fysieke media en dit zal alleen maar minder worden. Zeker bij een nieuw medium waar films dadelijk tientallen euro's moeten gaan kosten. Ik voorspel een grote flop!
Als je vergelijkbare kwaliteit wilt streamen dan heb je een download snelheid nodig van ongeveer 40Mb/s. Dat is op globaal niveau nog niet haalbaar en dus hebben Blu-rays wel degelijk een functie.
Wel in Nederland. En ook in de VS hebben een paar miljoenen mensen Google Fiber. Zelf heb ik een 200Mb/s verbinding wat meer dan genoeg is voor 4K streaming. Helaas is videobitrate van Netflix/YouTube maximaal ongeveer 20Mb/s

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee