Tip de redactie

Microsoft waarschuwt voor opmars Adrozek-malware die zich op browsers richt

Door Jay Stout, 11 december 2020 21:08149 reacties

Microsoft waarschuwt voor de opmars van Adrozek-malware. Deze malwarevariant heeft als doel om heimelijke advertenties in de zoekresultaten van zoekmachines te plaatsen. Zowel Google Chrome, Microsoft Edge, Yandex Browser als Mozilla Firefox zijn getroffen.

De malware valt volgens Microsoft onder de zogenaamde Androzek-browser modifiers. Dit type malware installeert extensies, wijzigt de dll-libraries per browser en past de browserinstellingen aan zodat niet-officiële advertenties verschijnen tussen zoekresultaten van zoekmachines. In Microsoft Edge past de malware bijvoorbeeld een bepaalde dll-library aan om integriteitscontroles te omzeilen. Op deze manier hopen kwaadwilligen dat de gebruikers op hun ongeautoriseerde advertenties klikken. Volgens Microsoft worden de hackers betaald om bezoekers om te leiden naar de webpagina’s achter deze advertenties. Omdat zoveel browsers het doelwit zijn van deze malwarevariant, vermoedt Microsoft dat de makers zoveel mogelijk gebruikers willen treffen.

Microsoft schat dat de malware al vanaf mei 2020 in grote getale actief was, voornamelijk in Europa en Zuid(oost)-Azië. Tussen mei en september van dit jaar registreerde het bedrijf wereldwijd honderdduizenden gevallen van de Adrozek-malware. Het ontdekte in deze periode meer dan 159 unieke domeinnamen die elk gemiddeld 17.300 unieke url’s bevatten met elk gemiddeld 15.300 links naar de malware. Microsoft stelt dat gezien de immense schaal van de malwareaanvallen een wereldwijde verspreiding binnen de verwachtingen ligt.

Malware in de vorm van browser modifiers is niet nieuw volgens de softwaregigant. Dit type malware wordt volgens het bedrijf uit Redmond wel steeds geavanceerder. Bovendien houdt het enorm veel risico in omdat nietsvermoedende gebruikers gevoelige informatie in de getroffen browsers invoeren. Gebruikers die getroffen zijn door de malware dienen volgens Microsoft hun browser volledig te herinstalleren en kunnen onder andere de anti-malwarediensten van Microsoft gebruiken ter preventie van een nieuwe infectie.

Reacties (149)


Brave Browser introduceert privacyvriendelijke newsreader

Door Jay Stout, 11 december 2020 20:3640 reacties, submitter: TheVivaldi

Webbrowser Brave voegt een newsreader toe aan de nieuwe tabbladpagina. In vergelijking met andere webbrowsers schermt deze nieuwsreader het ip-adres van de gebruiker af en moet het volgens de makers privacygevoelige informatie beter beschermen.

Moederbedrijf Brave Software ontwikkelde de newsfeed Brave Today met privacy in het achterhoofd. Brave Today laadt nieuwsberichten anoniem in door gebruik te maken van een private content delivery network. De personalisatie van het nieuwsoverzicht gebeurt op het apparaat zelf. Een gevoelig punt ligt volgens het bedrijf bij het inladen van de afbeeldingen die bij artikelen horen. Volgens Brave Software worden artikelen van de meeste newsfeeds via een traditioneel content delivery network aangeleverd.

Via zo'n content delivery network kunnen de beelden die een gebruiker opvraagt gekoppeld worden aan het ip-adres. Op deze manier ligt de weg open om te achterhalen welke artikelen in de feed van een gebruiker verschijnen. Brave Software wil dit voorkomen door het ip-adres van de gebruiker en de user request van elkaar te scheiden in het zogenaamde private content delivery network. Volgens Brave is het op deze manier niet mogelijk voor het bedrijf zelf en derde partijen om privacygevoelige informatie te onderscheppen of te achterhalen.

Brave Today heeft toegang tot artikelen van meer dan honderd rss-feeds. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende categorieën waaronder wereldnieuws, technologie en sport. Een ingebouwd algoritme zoekt naar relevante artikelen op basis van onder andere de browsergeschiedenis, de door gebruiker gekozen categorieën en de actualiteit van de dag. De nieuwsselectie is gericht op gebruikers uit de Verenigde Staten. De nieuwsfeed bevat weinig niet-Engelstalige media. Wat technologienieuws betreft heeft Brave Software gekozen om de gebruikelijke websites zoals Lifehacker, Gizmodo en The Verge in de nieuwsreader op te nemen. Gespecialiseerde technologiewebsites zijn niet in de feed opgenomen. In tegenstelling tot vele andere newsfeeds kan je de artikelen niet rechtstreeks in Brave Today lezen. Bij het aanklikken van een artikel wordt je doorverwezen naar de website waarop het artikel te lezen is.

De feed van Brave Today wordt ook aangevuld met berichten van Brave Offers. Deze dienst verwijst naar exclusieve online kortingen en afprijzingen van producten bij bijvoorbeeld Amazon, Coinbase, Privacy.com of 1Password. Bovendien zullen gebruikers van de nieuwsfeed ook advertenties te zien krijgen via Promoted Content. Met deze twee ondersteunende diensten wil Brave Software de ontwikkeling van de browser en diens privacyvriendelijke technologie helpen financieren.

Gebruikers van Brave Browser versie 1.18.70 kunnen de nieuwe newsreader gebruiken door een nieuwe tabpagina te openen en vervolgens naar onderaan de pagina te scrollen.

Brave

Reacties (40)


Snapchat laat gebruikers tweets delen

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 15:2434 reacties

Snapchat heeft een functie ingebouwd om tweets als sticker te gebruiken binnen Stories. Tot nu toe deelden gebruikers tweets vooral als screenshot, maar dat is vanaf nu volgens moederbedrijf Snap niet meer nodig.

Het voordeel boven het delen van een screenshot is volgens Snap dat het minder moeite kost doordat het maken van een screenshot niet meer nodig is en dat andere gebruikers kunnen klikken op de tweet om hem gelijk te openen in Twitter. Het is volgens het bedrijf voor het eerst dat tweets geïntegreerd zitten in Snapchat Stories.

Het gebruiken van tweets in Stories begint door in Twitter op de Deel-knop te drukken en daarna Snapchat te selecteren. De tweet zal daarbij direct als sticker in de camera-interface verschijnen, waarna met een klik op de knop de Lens Carrousel geopend kan worden. Vervolgens kunnen gebruikers de snap delen of in hun Stories zetten.

Als andere gebruikers de snap zien met de tweet erin, kunnen ze omhoog vegen om de tweet te bekijken. Vervolgens worden ook antwoorden op die tweet zichtbaar. De integratie werkt per direct, zo laat Snap weten. Snapchat en Twitter zijn twee van de concurrenten op gebied van sociale media van Facebook, de marktleider die met Facebook en Instagram twee van de grootste sociale media ter wereld in handen heeft. De Amerikaanse FTC oordeelde deze week dat het monopolie van Facebook op gebied van sociale media illegaal is en Facebook moet daarom volgens de FTC Instagram en WhatsApp afstoten.

Reacties (34)


'Nvidia geeft medium geen reviewsamples wegens gebrek aan focus op raytracing'

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 15:06278 reacties, submitter: JackAvery

Hardware Unboxed zegt dat de redactie achter het kanaal geen reviewexemplaren meer krijgt van Founders Edition-kaarten van Nvidia. Het kanaal richt zijn reviews meer op rasterization dan op raytracing en Nvidia wil dat de tests daar wel op gericht zijn.

Nvidia zegt volgens Hardware Unboxed dat het bedrijf opnieuw wil overwegen om wel reviewsamples te leveren als het YouTube-kanaal 'zijn redactionele richting zou veranderen'. Als het statement klopt, probeert Nvidia het YouTube-kanaal op deze manier ertoe te bewegen meer aandacht te geven aan raytracing bij besprekingen van Nvidia-kaarten; in de recente RTX 3060 Ti-bespreking zaten achttien rasterization-benchmarks en een benchmark voor raytracing. Dezelfde mensen van Hardware Unboxed schrijven ook de gpu-reviews voor Techspot.

Hardware Unboxed zegt dat het zijn richting niet zal veranderen als gevolg van de stap van Nvidia. "Ter verduidelijking: dit zal geen invloed hebben op onze reviews en meningen. We gaan niet ineens Nvidia haten en het is niet voor het eerst dat bedrijven ons proberen te blokkeren, en dat heeft in het verleden onze mening niet beïnvloed."

Het te pakken krijgen van Nvidia-kaarten bij release wordt volgens Hardware Unboxed wel lastiger: de Founders Edition-kaarten van Nvidia zijn doorgaans als eerste beschikbaar en nu moet het kanaal leunen op kaarten van derden.

Het gebeurt vaker dat bedrijven aan media toegang tot evenementen ontzeggen om druk uit te oefenen. Zo kreeg Tweakers een jaar lang geen toegang tot Apple-evenementen na publicatie van foto's waaruit bleek dat de iPad 3 veel warmer werd dan de iPad 2. HTC leverde tijdelijk geen reviewexemplaren toen Tweakers volgens HTC de review van de One M9 te vroeg had gepubliceerd en publiceerde over hitteproblemen van het reviewexemplaar. Die problemen bleken na de release opgelost, maar toen scoorde de telefoon minder goed in benchmarks.

Terugkijken: videoreview RTX 3080-kaarten

Reacties (278)


Hyundai bevestigt overname van robotmaker Boston Dynamics

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 14:3162 reacties

Hyundai Motor heeft bevestigd de Amerikaanse robotproducent Boston Dynamics over te nemen van het Japanse Softbank. Hyundai wil zich sterk richten op de productie van robots. Eerder deze week ging al een gerucht over de overname.

Hyundai krijgt 80 procent van Boston Dynamics in handen, terwijl Softbank de overige 20 procent houdt, meldt het Zuid-Koreaanse bedrijf. De overname stelt de waarde van de robotmaker op 1,1 miljard dollar, maar hoeveel Hyundai zelf betaalt, is niet bekend.

Hyundai wil met de overname een grote stap zetten in de markt voor robotica. Het doel is om uiteindelijk humanoïde robots te maken die bijvoorbeeld werkzaam kunnen zijn in een ziekenhuis, aldus het bedrijf. Ook wil Hyundai robots gaan maken voor het automatiseren van taken in bijvoorbeeld logistiek. Hyundai wil dat in de toekomst 20 procent van de omzet uit robots komt.

Boston Dynamics is een Amerikaanse producent van geavanceerde robots. Het bedrijf kreeg onder andere bekendheid met zijn Spot-viervoeter en humanoïde robot Atlas. Het bedrijf werd in 2013 overgenomen door Google, dat het in 2017 doorverkocht aan het Japanse Softbank.

Reacties (62)


Apples draadloze lader MagSafe Duo werkt niet met Apples eigen 29W-lader

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 14:01295 reacties, submitter: robcoenen

Apples draadloze lader MagSafe Duo werkt niet met de in 2015 uitgekomen 29W-lader van Apple zelf, zo blijkt op een supportpagina. De adapter kan alleen 2A bij een spanning van 14,5V leveren en andere mogelijkheden zijn er niet. De lader vereist 5V of 9V.

Apple vermeldt dat voor de MagSafe Duo, die twee apparaten tegelijk draadloos kan laden, minimaal een 20W-adapter nodig is. Apples eigen 29W-lader uit 2015 heeft maar een output, namelijk 2A bij 14,5V. Omdat de MagSafe Duo functioneert op 5V en 9V, werkt dat niet met de oude lader.

De fabrikant verving de 29W-adapter, die ongeveer tegelijk met de eerste MacBook met USB-C uitkwam in 2015, voor een 30W-exemplaar in 2018. Die heeft wel meerdere outputmogelijkheden en voldoet daarmee aan de USB Power Delivery-standaard. De nieuwere uit 2018 kan 20V met 1,5A leveren, maar ook 15V op 2A, 9V met 3A of 5V met 3A, voor 15W-laden.

Om op de MagSafe Duo een iPhone en Apple Watch tegelijk te laden, is minimaal 15W nodig, te leveren via 5V/3A of 9V/1,67A. Dan laadt de iPhone niet op zijn snelst op. Het maximale laadvermogen voor een iPhone 12 via de MagSafe Duo is 14W, maar daarvoor is een adapter nodig die minimaal 3A over 9V voor een vermogen van 27W kan leveren.

Reacties (295)


Microsoft begint publieke test met x64-emulatie Arm-versie Windows

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 13:21108 reacties, submitter: TheVivaldi

Microsoft heeft een previewbuild uitgebracht van Windows 10 met de mogelijkheid om x64-programma's te emuleren op computers met Arm-processors. In de huidige versie is alleen emulatie van x86-programma's mogelijk.

In de previewbuild 21277 zit de emulatie voor pc's met Arm-processors, zoals Microsofts eigen Surface Pro X, meldt Microsoft. Het bedrijf waarschuwt wel dat het in deze testfase mogelijk is dat sommige programma's niet werken met emulatie. Het is onbekend voor welke programma's dat geldt.

Bij de release van de Arm-versie van Windows 10 besloot Microsoft om alleen x86-programma's te emuleren. Veel software voor Windows 10 was volgens Microsoft toen nog geprogrammeerd voor 32bits-processors. Inmiddels is dat anders, waardoor de emulatie van x64 wel wenselijk is geworden. Apple ondersteunt met de Armversie van macOS sinds de release vorige maand ook 64bits-programma's.

Installatie van programma's die werken met de x64-emulatie werkt zoals het ook op pc's met Intel- en AMD-processors werkt, dus vanuit de Store of met installatiebestanden van internet. Microsoft noemt Rocket League en Autodesk Sketchbook als voorbeelden van software die nu wel te installeren is. De prestaties van de emulatie moeten nog beter worden naarmate de release van de stabiele versie dichterbij komt.

Surface Pro X

Reacties (108)


'Cyberpunk 2077 is beter in sdr te spelen door slechte hdr-implementatie'

Door Joris Jansen, 11 december 2020 13:17109 reacties

De weergave en beeldkwaliteit in hdr in Cyberpunk 2077 laten veel te wensen over, zo zeggen enkele experts. Ze melden een te donkere weergave en een zekere fletsheid, waarbij zwart vooral als grijs wordt weergegeven. Het spel spelen in sdr zou volgens hen beter zijn.

De klachten over de high dynamic range-implementatie lijken wijdverbreid en zijn afkomstig van pc-spelers, maar ook van console-gamers. Veelgehoorde klachten zijn dat zwart niet als zwart wordt weergegeven, maar als grijs of donkergrijs. Vanuit die ervaring zijn er de nodige oproepen om het spel in sdr te spelen voor de beste grafische weergave.

Onder meer Adam Fairclough, een hdr-expert die vaker games beoordeelt op hun hdr-implementatie, stelt dat hdr in Cyberpunk 2077 weliswaar 'bruikbaar' is, maar 'niet geweldig'. Op zijn Patreon-pagina geeft hij hardop het advies dat spelers 'wellicht hdr willen uitschakelen voor de beste visuele ervaring'. Daarbij geeft hij tips om op basis van de drie hdr-instelopties in Cyberpunk 2077 toch nog de beste weergave te bereiken als hdr ingeschakeld is.

Fairclough spreekt onder meer over bugs in kleurbehandeling en stelt dat helderheidswaarden waarschijnlijk eenvoudigweg zijn opgeschaald van de basisweergave van 80cd/m². Volgens hem leidt zo'n aanpak al snel tot problemen zodra je boven de 600cd/m² komt. In Cyberpunk 2077 betekent dat dat lichtbronnen die niet al te helder zouden moeten zijn, ook heel helder worden weergegeven, waardoor er op dat vlak weinig variatie of nuance meer aanwezig is.

In de heldere delen van deze screenshots van Fairclough is te zien hoe kleuren verkeerd worden weergegeven.

Op tv's die een hoge piekhelderheid halen, leidt het matchen van de gamewaarden met de maximale helderheid van de tv volgens Fairclough tot een 'oogverschroeiend beeld', wat algoritmes voor het lokaal dimmen van het backlight in de war kan brengen en volgens hem mogelijk blooming versterkt. Door met de instellingen te spelen en de waarden voor de middentonen terug te schroeven, kan dat wel deels worden weggenomen, maar dan verdwijnt volgens Fairclough vaak de wazigheid om lichtbronnen heen. En die wazigheid is in zijn ogen juist wel de beoogde weergave vanuit de ontwikkelaar, CD Projekt Red.

Deze bevindingen worden bevestigd door tv-reviewer Vincent Teoh, die op zijn YouTube-kanaal HDTVTest laat zien wat er in zijn ogen mis is met de hdr-implementatie in Cyberpunk 2077. In een video stelt hij dat er met hdr geen echte zwarte kleuren te zien zijn door verhoogde zwartwaarden. Als je als gebruiker de piekhelderheid verhoogt, dan schaalt de game-engine volgens Teoh een sdr-beeld naar die maximale piekhelderheid, zonder dat het dynamisch bereik wordt verhoogd.

Op een weergave van een waveform monitor is te zien dat de helderheid nergens op 0cd/m² zit, wat de waarde voor zwart is. Door deze verhoogde zwartwaarden en de grijzige weergave van zwart, komen ook andere kleuren minder goed tot zijn recht, aldus Teoh. Ook hij komt met aanbevelingen om de weergave acceptabel te maken, maar raadt aan sdr te gebruiken, omdat dat leidt tot 'een veel betere game-ervaring'.

Deze analyses van hdr in Cyberpunk 2077 lijken in zekere mate op de initiële reacties op de hdr-implementatie in Red Dead Redemption 2. Toen deze game uitkwam, werd al snel de conclusie getrokken dat er sprake was van nep-hdr, omdat de output afgeleid werd van sdr-beeld, waarbij de wereld niet werd gerenderd met enige vorm van verhoogd dynamisch bereik. Dat leidde tot een fletse weergave, een verminderde kleurverzadiging, weinig contrast en een niet al te hoge piekhelderheid. Uiteindelijk heeft Rockstar een patch uitgebracht die deze problemen grotendeels oploste.

Tweakers publiceerde vrijdag een review van Cyberpunk 2077, waarvoor de pc-versie van de game is gespeeld. De genoemde issues met de hdr-implementatie zullen waarschijnlijk iets minder snel bij pc-gamers spelen, omdat in de meeste gevallen pc-monitoren zullen worden gebruikt. Lang niet alle monitoren ondersteunen hdr of zijn überhaupt in staat tot een goede hdr-weergave.

Reacties (109)


BioWare kondigt nieuwe Mass Effect aan en toont teaser Dragon Age 4

Door Mark Hendrikman, 11 december 2020 12:44103 reacties, submitter: hellfighter87

BioWare werkt aan een nieuwe Mass Effect-game en heeft daarnaast ook een teaser getoond van de al aangekondigde Dragon Age 4. De beelden passeerden de revue tijdens The Game Awards, die donderdagnacht plaatsvonden.

De teaser van Mass Effect toont een Asari-alien die op een besneeuwde planeet iets uit de sneeuw vist dat lijkt op een stuk van een N7-harnas. Dat is het insigne dat op het harnas van Commander Shepherd staat, de hoofdpersoon van Mass Effect 1, 2 en 3. De teaser eindigt met de tekst "Mass Effect zal doorgaan". BioWare licht dat op Twitter toe en stelt dat de game in de vroege productiefase is. De laatste Mass Effect-game, Andromeda, kwam in 2017 uit en Mass Effect 3 komt uit 2012.

In de Dragon Age 4-teaser vertelt Varric, een personage uit Dragon Age 2 en Inquisition in een voice-over dat hij aan je zijde zal vechten tegen alle vijanden die de wereld te bieden heeft, inclusief de grootste vijand, de zogenaamde Dread Wolf. Dat is de God van verraad en rebellie die in de eerdere games al een rol speelde en dat ook zal doen in Dragon Age 4. Hoewel de game in 2018 aangekondigd werd, is er nog geen releasedatum voor bekend. Eerder dit jaar zei de ontwikkelaar dat de game ook in de vroege stadia van productie is.

Reacties (103)


The Last of Us Part II wint Game of The Year-prijs bij The Game Awards

Door Mark Hendrikman, 11 december 2020 12:17210 reacties, submitter: Anoniem: 63672

The Last of Us Part II heeft de game of the year-prijs gekregen bij The Game Awards van dit jaar. De game versloeg in die categorie de Final Fantasy VII-remake, Ghost of Tsushima, Hades en Half-Life: Alyx. Daarnaast sleepte de game nog zes prijzen binnen.

TLoU Part II is ook de winnaar in de categorieën Game Direction, Narrative, Audio Design, Performance by an Actor, Innovation in Accessibility en Action/Adventure. In totaal zijn er 26 categorieën. De prijzen zijn uitgereikt door een jury bestaande uit mensen die werken bij 95 verschillende mediabedrijven. De stemmen van het publiek telden voor tien procent end die van de jury voor 90 procent. Uitzondering daarop zijn de Most Anticipated Game en Player's Voice-prijzen.

Hades, Ghost of Tsushima, Among Us en Final Fantasy VII Remake wisten verder ook een meervoud aan prijzen in de wacht te slepen; allemaal twee. Hades won de prijs voor beste indiegame en actiegame en Final Fantasy ging naar huis met de prijzen voor de beste soundtrack en de beste role-playing game. De prijs voor de beste Art Direction en Player's Voice gingen naar Ghost of Tsushima. Among Us werd gezien als de beste mobile game en multiplayergame.

Tell Me Why, van de makers van Life is Strange, kreeg de Games For Impact-prijs mee. Die wordt uitgereikt aan games met een 'boodschap die de speler tot denken zet' en 'een pro-sociale boodschap heeft'. Hierin versloeg het onder andere If Found..., Kentucky Route Zero en Spiritfarer.

No Man's Sky is de beste Ongoing Game; een spel dat dus nog constant doorontwikkeld wordt. Daarin versloeg het Apex Legends, Destiny 2, CoD: Warzone en Fortnite. De game heeft sinds zijn release in 2016 in totaal 17 grote updates gekregen, terwijl het spel nog steeds verkrijgbaar is tegen een eenmalige betaling. De grote updates zijn gratis.

Half-Life: Alyx ging ervandoor met de prijs voor beste vr/ar-game. Het spel van Valve versloeg daarin Dreams, Iron Man VR, Star Wars Squadrons en The Walking Dead: Saints & Sinners. Verder was Mortal Kombat 11: Ultimate Edition de beste vechtgame, Animal Crossing: New Horizons de best Family-titel, ging de beste simulator & strategiegame-prijs naar Microsoft Flight Simulator, is de beste sportgame Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2, is Phantasmobia de beste debuutgame. Volgens het publiek is de game waar men het meest naar uitkijkt Elden Ring, de volgende game van FromSoftware.

Bij de cermonie worden ook nieuwe beelden getoond van reeds aangekondigde games, maar ook totaal nieuwe spellen. Onder die nieuwe aankondigingen vielen Perfect Dark, een nieuwe Ark, een volgende Mass Effect en nog meer games. Deze worden afwisselend met de prijsuitreikingen getoond. Nieuwe beelden waren er van onder andere Super Smash Bros. Ultimate, Disco Elysium, Call of Duty: Black Ops Cold War, Fall Guys, Super Meat Boy Forever , OddWorld: Soulstorm, Among Us, Dragon Age 4 en Fortnite.

Reacties (210)

Lees meer


Proximus wil hoofdkantoor half zo groot maken vanwege werken op afstand

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 11:51227 reacties

Proximus wil de ruimte in zijn hoofdkantoor halveren, zo heeft het bedrijf kenbaar gemaakt. De reden is dat veel medewerkers thuiswerken en de provider wil van werken op afstand de standaard maken voor de toekomst.

In plaats van 105.000 vierkante meter denkt Proximus toe te kunnen met 40.000 vierkante meter, meldt De Tijd op basis van informatie die Proximus heeft verstrekt aan projectontwikkelaars. De opties zijn om een van de twee huidige torens niet langer te gebruiken of te verhuizen naar nieuwe locaties die dan meteen op korte afstand van stations zouden moeten liggen.

Proximus doet dat omdat er minder werkplekken nodig zijn in de toekomst. De provider wil werken op afstand doorzetten, ook als de coronacrisis voorbij is. Daarbij hoeft het niet te gaan om werk dat thuis gebeurt, dat kan ook via kleinere satellietkantoren elders in België.

Daarbij moet het nieuwe hoofdkantoor een campus-achtige sfeer krijgen, met minder individuele werkplekken en meer ruimtes om fysiek samen te komen. Ook zou het gebouw minder verdiepingen moeten hebben dan de huidige torens.

Reacties (227)


Maker Cydia klaagt Apple aan wegens monopolie van App Store op iOS

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 11:50299 reacties

De maker van Cydia, een alternatieve downloadwinkel voor iOS-apps voor gejailbreakte iPhones en iPads, heeft Apple aangeklaagd wegens een monopolie over software-distributie op iOS. Volgens de ontwikkelaar maakt Apple concurrentie onmogelijk.

SaurikIT, het bedrijf achter Cydia, wil dat Apple schadevergoeding betaalt, zo blijkt uit de aanklacht die The Verge online heeft gezet. De ontwikkelaar van Cydia betoogt dat het bedrijf economische schade heeft geleden door het monopolie van Apple over software-distributie op iOS. Doordat Cydia alleen na een jailbreak beschikbaar is, is het publiek beperkt. Als Cydia vanaf het begin was toegestaan zonder jailbreak, was er concurrentie geweest voor de App Store.

Bovendien claimt het bedrijf dat Apple een monopolie heeft over betalingssystemen voor apps. Het bedrijf wil dat er een rechtszaak met jury komt. Cydia bestaat langer dan de App Store en was beschikbaar vanaf 2007 om apps te installeren. Bovendien claimt SaurikIT dat Apple elementen van Cydia heeft afgekeken.

Niet alleen Cydia vindt het monopolie van Apple over software-distributie en betalingen op iOS problematisch. Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft al geconcludeerd dat Apples monopolie problematisch is. Apple zou deze gebruiken om barrières op te werpen tegen concurrentie, rivalen te weren, hoge prijzen op te leggen aan app-ontwikkelaars en zijn eigen aanbod voorrang te geven.

De Europese Commissie doet ook twee onderzoeken naar ongeveer hetzelfde. De Nederlandse ACM lijkt onderzoek te doen of Apple andere betaalsystemen moet toestaan op iOS. Onder meer grote bedrijven als Epic Games en Spotify liggen met Apple in de clinch over de macht van Apple op iOS.

Reacties (299)


Gerucht: Nubia voorziet achterkant Red Magic 6 van elektrochromisch glas

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 11:2538 reacties

Nubia zou zijn aankomende gamingsmartphone Red Magic 6 willen voorzien van elektrochromisch glas aan de achterkant. Daardoor zou het glas van een effen kleur kunnen veranderen in een semi-transparant glas.

Het wijzigen van de transparantie zou werken met een knop op de zijkant, zo blijkt uit een video die een gebruiker op Weibo heeft gezet. Daardoor verandert de transparantie van de achterkant en worden componenten die eronder zitten of stickers die een dergelijke illusie moeten wekken zichtbaar. Dat wisselen tussen transparant en donker gaat door het elektrochromisch glas van spanning te voorzien. Dat gebeurt kortstondig.

Het is niet voor het eerst dat dit idee, tot nu toe vooral bekend van vliegtuigramen als de Boeing Dreamliner en sportauto's, op de mobiele markt te zien is. De Chinese fabrikant OnePlus toonde het al op de Concept One-telefoon begin dit jaar. Ook zustermerk Vivo heeft zo'n idee al getoond, maar die concepten zaten tot nu toe niet op telefoons die echt verkrijgbaar zijn.

Red Magic is de lijn gamingtelefoons van Nubia. De volgende versie zou Red Magic 6 heten. Nubia zet daar in elk geval een Qualcomm Snapdragon 888-soc in, maar verder is er weinig bekend over de telefoon. Het nieuwe model zou in de eerste maanden van volgend jaar moeten verschijnen.

Reacties (38)


Microsoft-studio The Initiative werkt aan nieuwe Perfect Dark-game

Door Mark Hendrikman, 11 december 2020 10:5443 reacties

Microsoft komt met een nieuwe Perfect Dark-game. Dat is voor het eerst in vijftien jaar. De franchise werd in het leven geroepen door ontwikkelstudio Rare, maar de ontwikkeling van deze aankomende titel ligt in handen van Microsoft-studio The Initiative.

De aankondigingstrailer laat geen gameplay zien, maar richt zich alleen op het verhaal met cg-beelden. De game speelt zich in een nabije toekomst af, waarbij klimaatverandering ingrijpende gevolgen heeft gehad. Hoewel de aarde het zwaar te verduren heeft, kwamen 'de corporaties' met de technologie om toch leefbare omgevingen voor mensen te onderhouden.

The Initiative is een nieuwe Amerikaanse gamestudio die Microsoft heeft opgericht. Deze bestaat uit oud-medewerkers van studio's als Activision, Crystal Dynamics, Square Enix, Riot Games, 343 Industries en meer. Dit wordt hun eerste game. Hij zal in ieder geval voor de nieuwe generatie Xbox uitkomen, maar een releasedatum is er nog niet. De eerste Perfect Dark kwam in 2000 uit voor de Nintendo 64. Het gold als opvolger van GoldenEye 64.

Reacties (43)


Gerucht: volgende versie goedkoopste Apple iPad heeft 10,5"-scherm

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 10:2377 reacties

De volgende versie van de goedkoopste versie van de Apple iPad zou volgend voorjaar uitkomen en een 10,5"-scherm hebben. Het gaat om het ontwerp en chassis van de iPad Air 3 uit 2019, zo meldt de Chinese site CNBeta.

Door die keuze blijft het een iPad met een fysieke Home-knop met daarin een Touch ID-vingerafdrukscanner, meldt CNBeta. Bovendien gaat opladen wederom via een Lightning-poort. De nieuwste versie van de iPad Air en de iPad Pro's van de afgelopen jaren hebben een USB-C-poort. Ook is er een 3,5mm-jack, wat op de duurdere iPads ontbreekt.

De soc zou een Apple A13 zijn, dezelfde als uit de iPhone 11-telefoons van 2019. Daar zou Apple 4GB aan geheugen bij doen en 64GB aan opslag. Dat is dubbel de opslag van de huidige goedkoopste versie, die 32GB aan opslag heeft. De prijs zou ook iets lager zijn dan de huidige goedkoopste iPad. De release zou komend voorjaar moeten plaatsvinden. CNBeta is een al jaren bekende en betrouwbare site met technieuws uit China. De site plaatst niet veel geruchten, waardoor het niet echt een trackrecord heeft op dit gebied.

Apple brengt met regelmaat een nieuwe versie uit van de goedkoopste iPad. De nieuwste is de iPad van de achtste generatie. Het hergebruiken van een bestaand chassis is iets dat Apple vaker doet. De iPad Air 4 lijkt op de iPad Pro 2017, terwijl de iPad 5 juist een nieuwe versie was van de eerste iPad Air.

iPad Air 3 uit 2019 naast iPad mini 4 uit 2019

Reacties (77)


Fatshark toont gameplay co-opgame Warhammer 40,000: Darktide

Door Mark Hendrikman, 11 december 2020 10:1741 reacties

Het Zweedse Fatshark, ontwikkelaar van onder andere de Vermintide-games, heeft de eerste gameplaybeelden van Warhammer 40,000: Darktide onthuld. Net als in Vermintide is er een first-person co-opgame te zien met zowel schiet- als slagwapens

Vermintide speelt zich echter af in het Warhammer-fantasy-universum, terwijl Darkide de stap naar Warhammer 40,000 maakt, wat omschreven wordt als een universum ver in de toekomst. Dat maakt het echter niet geheel sci-fi, aangezien bovennatuurlijke elementen nog steeds een onderdeel zijn van dit thema.

De game wordt volgens de ontwikkelaar wel opnieuw een co-opgame voor vier spelers, met verschillende personages met verschillende speelstijlen om uit te kiezen. Spelers nemen het op tegen hordes vijanden, die vooralsnog alleen uit de leden van het Chaos-factie lijken te bestaan. Vermintide 2 heeft naast die factie echter ook de Skaven en de Beastmen in zijn repertoire. Warhammer 40,000: Darktide moet ergens in 2021 uitkomen. De officiële site stelt dat de game naar de Xbox Series X en S en op Steam beschikbaar zal zijn.

Reacties (41)

Lees meer


Innersloth toont nieuwe 'Airship'-map voor Among Us

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 10:0847 reacties

Ontwikkelaar Innersloth heeft de nieuwe Airship-map getoond voor zijn game Among Us. De map voegt diverse nieuwe elementen toe aan de game, waaronder trappen en liften en meerdere spawn-points.

Volgens de trailer die Innersloth heeft laten zien tijdens de Game Awards kunnen spelers kiezen tussen enkele plekken om te spawnen na Emergency Meeting of het overleg na de rapportage van een kill. Dat moet voorkomen dat spelers groeperen en vervolgens bij elkaar blijven.

Daarnaast zijn er nieuwe ruimtes die alleen met trappen of liften te bereiken zijn. Buiten dat zijn er nieuwe taken. Airship is de vierde map voor Among Us, na de Skeld, MIRA HQ en Polus. De game van de Amerikaanse studio kwam in 2018 uit, maar werd afgelopen zomer ineens populair. Airship komt begin 2021 uit, maar een exacte releasedatum heeft Innersloth nog niet genoemd.

Reacties (47)


'Apple is dit jaar begonnen met ontwikkeling eigen modem voor smartphones'

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 09:5380 reacties

Apple is dit jaar begonnen met de ontwikkeling van eigen modems voor gebruik in onder meer iPhones, meldt financieel persbureau Bloomberg. De fabrikant gebruikt nu modems van chipontwerper Qualcomm, maar zou dat op termijn willen vervangen door eigen modellen.

Volgens Bloomberg ziet Apple de ontwikkeling van het eigen modem als een strategisch belangrijke stap. Het is onbekend waarom de fabrikant niet eerder is begonnen met de ontwikkeling: de geruchten daarover gaan al jaren en Apple kocht een jaar geleden al de smartphonemodemdivisie van Intel over. Desondanks heeft Apple de modems komende jaren nog niet nodig, want het bedrijf sprak met Qualcomm af tot eind mei 2024 gebruik te maken van Qualcomm-modems.

Om het modem te ontwikkelen heeft Apple niet alleen de divisie van Intel overgenomen, maar het heeft ook veel mensen aangenomen die eerder werkten voor Qualcomm. Het ontwikkelen van een modem is complex en er zijn wereldwijd slechts een paar grote leveranciers. Naast Qualcomm zijn dat onder meer Samsung en Huawei.

Apple begon na de overname van PA Semi meer dan tien jaar geleden met de ontwikkeling van eigen chips. Dat begon met de Apple A4-soc in de eerste iPad en de iPhone 4. Daarna volgde meer eigen chips, zoals de S-serie van socs voor de Apple Watch en de W- en H-chips voor audio-apparaten. Intussen is daar een M1-soc voor Macs bijgekomen.

Reacties (80)


Visa en Mastercard stoppen betalingen aan het moederbedrijf van Pornhub

Door Arnoud Wokke, 11 december 2020 09:34425 reacties

Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard stoppen met het verwerken van betalingen aan MindGeek, het moederbedrijf van Pornhub. De beide bedrijven kwamen er na onderzoek achter dat er veel illegale beelden op de pornosite staan.

Dat de site video's host met daarin onder meer kindermisbruik en verkrachting, is tegen de eigen regels, melden beide bedrijven aan The New York Times. De stap betekent dat MindGeek geen geld meer kan binnenkrijgen van klanten die een betaald abonnement hebben via een creditcard van een van beide maatschappijen. Ook ander betalingsverkeer richting MindGeek, van bijvoorbeeld adverteerders, komt stil te liggen als dat gaat via Visa en Mastercard.

De creditcardmaatschappijen zijn niet de eerste die actie ondernemen. Eerder deed betaaldienst PayPal dat ook al. De creditcardmaatschappijen begonnen met het onderzoek naar aanleiding van een artikel in de The New York Times eerder deze week. Naar aanleiding daarvan heeft MindGeek beloofd om maatregelen te nemen om zo het aantal video's van kindermisbruik en verkrachting te verminderen. Pornhub heeft naar eigen zeggen 20 miljoen geregistreerde gebruikers en 100 miljard videoviews per jaar.

Reacties (425)


Microsoft Flight Simulator komt in zomer 2021 naar Xbox Series X en S

Door Joris Jansen, 11 december 2020 09:1134 reacties

Microsoft Flight Simulator komt in de zomer van volgend jaar uit voor de nieuwe next-genconsoles van Microsoft, te weten de Xbox Series X en S. De game kwam eerder al uit voor Windows 10.

De komst van Microsoft Flight Simulator naar de Xbox Series X en S bracht Microsoft naar buiten tijdens The Game Awards. Volgens Microsoft kunnen spelers van deze consoleversie 'dezelfde mate van diepte als bij de pc-versie verwachten'. Microsoft geeft nog geen exacte releasedatum, maar heeft wel alvast een nieuwe trailer uitgebracht. De game zal los verkrijgbaar zijn voor de Xbox Series X en S en zal bij de release ook onderdeel zijn van de Xbox Game Pass.

De verschillende World Updates die uitkomen voor de pc-versie zullen ook verschijnen voor de Xbox Series X en S. Het gaat hierbij om updates waarin bepaalde geografische delen van de wereld een grafische update krijgen, waarbij ook verschillende vliegvelden uit die regio's worden toegevoegd. Eerder kwamen er World Updates uit voor Japan en de VS. Deze zijn gratis en zullen ook gratis zijn voor de Xbox Series S en X. Ook dlc-bundels en andere verbeteringen die aan de pc-versie worden toegevoegd, zullen naar de versie voor de nieuwe Xbox-consoles komen.

Microsoft laat ook weten dat het samenwerkt met meerdere derde partijen om 'additionele randapparatuur' beschikbaar te maken voor de Xbox Series X en S. Volgens het bedrijf moet deze apparatuur de simulatie-ervaring op de console 'nog meeslepender maken'. Het is nog onbekend om wat voor randapparatuur het precies gaat, maar het zou bijvoorbeeld om joysticks en flightcontrollers kunnen gaan.

Reacties (34)


Disney+ wordt in februari 2 euro per maand duurder door toevoeging Star-dienst

Door Joris Jansen, 11 december 2020 07:51283 reacties

Disney+ gaat de prijs van zijn maandelijkse abonnement verhogen. De prijs gaat vanaf 23 februari volgend jaar in Europa van 6,99 naar 8,99 euro. De prijsverhoging hangt samen met de toevoeging van de Star-streamingdienst als nieuw onderdeel aan Disney+.

In het kader van Disney Investor Day 2020 heeft het bedrijf laten weten dat de prijs voor de Disney+-streamingdienst vanaf 23 februari 2021 naar 8,99 euro per maand gaat, of 89,99 euro voor een heel jaar. Deze prijsverhoging komt door de volledige integratie van Star. Volgens Disney wordt Star toegevoegd in de vorm van een nieuwe onderdeel binnen de streamingdienst, waarbij nieuwe series, films en documentaires beschikbaar komen.

Veel details over welke titels allemaal te verwachten zijn, geeft het bedrijf nog niet. Maar tijdens de presentatie liet Rebecca Campbell van The Walt Disney Company weten dat het onder meer gaat om tv-series en films van Disney Television Studios, FX en de Disney-bibliotheek. Het zal een meer op volwassenen gericht onderdeel worden met daarnaast ook content van ABC, Freeform, Searchlight en 20th Century Studios-merken. Star zal enige overeenkomsten hebben met de in de VS aanwezige dienst Hulu, al is een verschil dat Star geen content van derde partijen onder licentie zal krijgen.

Het bedrijf maakte ook nieuwe cijfers bekend over de abonneeaantallen. Disney+ heeft nu wereldwijd 86,8 miljoen betalende abonnees. Dat aantal is bereikt ruim een jaar na de introductie van de dienst in november vorig jaar. Vorige maand maakte Disney nog melding van 73,7 miljoen abonnees voor Disney+. Het bedrijf verwacht dat het tussen de 230 en 260 miljoen abonnees heeft tegen 2024.

Hoe de toevoeging van Star eruit gaat zien in Disney+

Reacties (283)Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee