Spider-Man: Miles Morales-update voegt raytracing toe in combinatie met 60fps

De PlayStation-game Spider-Man: Miles Morales is op de PS5 van een update voorzien waarmee spelers de mogelijkheid krijgen om raytracing toe te passen in combinatie met een framerate van 60 beelden per seconde. Voorheen was raytracing alleen mogelijk met een lagere framerate.

Ontwikkelaar Insomniac Games zegt op Twitter dat het gaat om een update waarmee een 'Performance RT'-modus wordt toegevoegd. Deze modus maakt dus raytracing met 60fps mogelijk. In het spel staat bij het selecteren van deze modus dat het gaat om een alternatieve versie van de al aanwezige Performance-modus, waarbij ook al 60fps mogelijk was.

De ontwikkelaar zegt dat deze nieuwe modus met 60fps en raytracing wel betekent dat de resolutie in de game is aangepast, wat ook geldt voor de kwaliteit van reflecties en de hoeveelheid voetgangers. Dat is consistent met andere next-gengames, waarbij het inschakelen van raytracing vaak een verlaging van resolutie, details of framerate met zich meebrengt. Voordat deze huidige update 1.007.001 beschikbaar was, waren er twee smaken in Spider-Man: Miles Morales: 4k en 30fps met raytracing, of 4k en 60fps maar dan zonder raytracing.

De update beslaat 262MB. Een gebruiker stelt dat het er erg goed uitziet en dat de 60fps constant wordt gehaald, al is nog onduidelijk met welke resolutie dat gepaard gaat. Waarschijnlijk zal een dynamisch schalende resolutie worden toegepast, waarbij de resolutie dynamisch wordt aangepast ten behoeve van het bereiken van een stabiele 60fps en stabiele raytracingprestaties. Het YouTube-kanaal ContraNetwork heeft alvast een video geüpload met gameplaybeelden, waarin de nieuwe modus is ingeschakeld.

De nieuwe Performance RT-modus is alleen beschikbaar op de PlayStation 5. Vooralsnog is deze optie niet beschikbaar in de PS5-remaster van de originele Spider-Man-game. Een speler stelde op Twitter de vraag of deze combinatie van 60fps en raytracing ook naar deze remaster wordt gebracht. De ontwikkelaar heeft daar nog geen duidelijk antwoord op gegeven; James Stevenson, de community director van Insomniac Games, reageerde wel rechtstreeks op deze vraag, maar enkel met een thinking face-smiley.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-12-2020 • 11:10

57 Linkedin

Reacties (57)

57
57
45
5
0
8
Wijzig sortering
Hmm, consoles die RT met 60 fps halen in een next-gen titel, terwijl de 6900XT volgens de reviews absoluut niet mee kan komen met de RTX-kaarten. Veel developers op de PC, die toch stiekem wat Nvidia saus over hun RT implementatie heengooien?
Voor zo ver ik heb begrepen word deze 60fps met raytracing gehaald door de resolutie omlaag te schroeven, waardoor er minder rekenwerk per frame nodig is.
Wordt er dan ook upscaling toegepast? Ik kan zelf vaak niet het verschil zien tussen native 4k en upscaled lagere resoluties, dus dit vind ik wel een mooie ontwikkeling. Volgens mij gaat dit ook de toekomst worden: niet kosten wat kost vasthouden aan 4k, maar lager renderen en slimme DLSS-achtige trucjes toepassen icm upscaling.
Insomniac gebruikt in hun Spider-Man games een dynamische resolutie en een eigen 'temporal injection' upscaling solution voor het eindresultaat.
Well, the fidelity mode delivers a native 4K output at 30 frames per second, which is combined with Insomniac's brilliant temporal upscaling solution for a supremely crisp image. You wouldn't think this is necessary at 4K, but this combination eliminates most aliasing and there is a tangible boost in clarity across the game when compared to PlayStation 4.
https://www.eurogamer.net...les-morales-tech-analysis

In de 'performance'-modes gaat de dynamische resolutie lager en heeft men varia settings teruggeschroefd om 60fps te behalen:
Of course, there is a 60 frames per second performance mode too, and this requires that you lose RT features altogether in exchange for a 2x frame-rate upgrade. Yes, ray tracing is gone, but there are other compromises too, starting with resolution. Naturally, with a new 60fps target, the resolution is reduced. From my counts, it seems to max out just shy of native 4K while dipping to similar pixel counts as the PS4 Pro version of Spider-Man. I counted as low as 1512p but it could potentially hit 1440p as well. The thing is, it doesn't really matter, because on average, the image quality remains higher than on PS4 Pro, which already looked wonderful. It's a perfect illustration of how actual pixel counts just don't matter that much these days: the difference between quality and performance comes down to a slightly blurrier output and that's really about it. From a normal viewing distance, it's difficult to spot.
Exact, waarschijnlijk brengt AMD vrijwel dezelfde techniek als die van de Xbox naar PC.
Zou mooi zijn, meer competitie is altijd goed. Misschien een soort checkboard rendering voor PC?
AMD heeft (nog) geen DLSS achtige feature, dus ik schat niet dat het via zo'n systeem word geupscaled. Misschien dat het wel via iets van checkerboard rendering ofzo gaat, maar daar is (afaik) op dit moment geen info over beschikbaar.
Van wat ik heb begrepen hebben ze een variant wat "Direct ML super resolution" heet. Alleen is het nog niet uit!
Dat het RT heeft zegt niks over hoeveel RT er aanwezig is. Je kan prima alleen een paar effecten van RT voorzien in lage resolutie.
die 60 fps wordt enkel gehaal omdat de render resolutie iets van 1080p is met daarbij graphics settings die op een pc versie overeen zouden komen met low of medium settings.

Dat is niet te vergelijken met ultra settings op 1440p of 4K

Consoles moeten enorme concessies doen, en al helemaal met raytracing erbij
Allemaal leuk en aardig. Maar je ziet het verschil alleen wanneer je een hoge kwaliteit screenshot maakt en deze naast elkaar vergelijkt.

In de praktijk moet je erg je best doen om het verschil waar te kunnen nemen met bewegende beelden.

Ja console doet concessies, maar je ziet 0 verschil met bewegende beelden.
Op PC kun je die 60fps ook wel halen als je de rest van de grafische instellingen omlaag zet zodat het overeenkomt met de instellingen van de consoles.
Toch wel lastig, zonder Spider-Man op de pc.
Zijn comment ging niet over Spider-Man maar over ray tracing in het algemeen.
Aha, bedankt. Ik was weer te bijdehand :)
Het ligt volledig aan de implementatie van RT. Render je het op volledige resolutie? Waarvoor gebruik je RT-ing? Alles? Alleen bepaalde oppervlakken? Tot welke ruwheid van het oppervlak gebruik je RT? Hoeveel bounces wil je renderen? Enzovoorts.
Letterlijk elk spel dat nu Ray tracing heeft is geoptimaliseerd voor Nvidia, dus dat lijkt me niet zo vreemd
Als de spellen geoptimaliseerd worden voor de nieuwe kaarten van AMD, zal dat waarschijnlijk al een stuk beter worden, en aangezien Consoles ook AMD hardware hebben zal dat niet heel lang meer duren imo
Goede update. Quality en performance mode was eigenlijk geen keuze. Voor een game als Spiderman is 30fps een te groot offer voor RT ivm de 60fps modus. Kijken wat Digital Foundry hier van gaat vinden :)
Ik ben hier eigenlijk niet zo blij mee, want als ik het goed begrijp hebben we nu ipv 2 keuzes er nu 3:
- 4k 60fps zonder RT
- 4k 30fps met RT
- ???? resolutie 60fps met RT

Hoe moet je nu in hemelsnaam kiezen tussen 3 opties. Het liefst heb ik in mijn console geen keuze, laat de speluitgever zich gewoon richten op 1 variant en hier proberen het beste uit te halen
Ook meer het gevolg van de overhead van ray tracing denk ik. Kan grafisch echt een extra dimensie geven, maar de framerate halveert. Ik heb miles morales uitgespeeld op een LG OLED met motion interpolatie, voor een offline game prima te doen met 60FPS like ervaring inclusief ray tracing.

Ben wel benieuwd hoe dit gaat eindigen voor online games nu je 30, 60 en 120 fps/hz modi krijgt. Bij de introductie van de PS4 Pro werd er nog heel veel gedaan om te voorkomen dat je met een ps4 pro een voordeel had in bijvoorbeeld online shooters. Het gaat nog te lang duren voordat iedereen 120 Hz compatibel schermen heeft dus ga je dan online toch 60 afdwingen of net als op pc gewoon loslaten? (De input lag kan ook enorm verschillen, zeker als mensen niet weten hoe de game mode geactiveerd moet worden dus hoe erg het nu echt is voor Henk en Ingrid Valt te betwisten).
Het zou bijna net als echte sporten worden, daar waar je een voordeel hebt wanneer je geld hebt.

Dat gezegd hebbende heb ik als doorsnee gamer absoluut niet de illusie dat ik een significant voordeel zal hebben door op 120hz te gamen ipv 60. Het speelt fijner maar qua prestaties is het geneuzel in de marge en hebben die paar biertjes of een goede, dan we slechte, nachtrust een groter effect dan een high-end tv of monitor.
True, maar in de PS4 Pro tijd draaide BF V in eerste instantie met een paar FPS meer in de multiplayer omdat de CPU hoger geklokt was en dat hebben ze volgens mij maar wat snel de nek omgedraaid om "pay to win" te voorkomen. Maar op deze manier is het niet geheel uit te sluiten ;)
tja, mensen met een hogere framerate hebben wat dat betreft een voordeel. Het is niet heel veel anders dan in de PC-wereld lijkt mij; op basis van je hardware zullen er spelers zijn die op 120hz spelen, anderen niet. Qua consoles lijkt dit nu ook te gebeuren; zo heeft Destiny 2 voor de PvP mode op de PS5 en XSX|S een 120hz optie en kan men ook cross-platform (Dus bv PS4 vs PS5) spelen.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 10 december 2020 11:50]

Aah nu je het zegt, ik moet eens kijken of mijn d-judder slider nog goed staat. Zal het later eens testen in de Fidelity mode.
"Hoe moet je nu in hemelsnaam kiezen tussen 3 opties."

Dan blijf je toch lekker van die instelling af?

En hoe je moet kiezen:
4k versus "dynamisch" -> Hoe ver zit je van je tv af?
60fps versus 30fps -> Hoe gevoelig ben je voor framerate?
4k versus "dynamisch" -> Hoe ver zit je van je tv af?
En hoe groot is je tv uberhaupt. Ik game op een 49" tv. Ik kan het verschil tussen 1080p/1440p (upscaled door tv) en 4k wel zien, maar heel schokkend is het niet op deze maat tv en de afstand die ik er vanaf zit.

Ik zou graag wat resolutie inleveren voor wat RT effecten in veel games.

60 vs 30 fps -> tja dat is eigenlijk geen keuze meer voor mij. Ik zou nooit meer voor 30fps kiezen.
Inderdaad 30 vs 60 is een no-brainer en merk je meteen.
60 vs 120 fps, dat verschil vind ik een stuk minder merkbaar bij de meeste spellen.
Dat klopt niet helemaal wat je zegt. De game gebruikt een dynamische resolutie in alle modi; waarvan in de 30fps 'fidelity' modus deze netjes 4K output. In de reguliere performance mode is er een door Digital Foundry een ondergrens van 1512p en bovengrens van net geen 4K geteld. De performance+RT modus zal hier nog meer in fluctueren.
Performance RT schijnt rond de 1440p te zitten, maar ook de 4K gewoon aan te kunnen tikken. Persoonlijk heb ik qua image quality niks gemerkt, maar wel dat de RT settings natuurlijk iets lager zijn in deze mode, maar nog steeds erg mooi.
Waarom is keuze verkeerd? Als je er niet aan wil zitten dan laat je het toch gewoon staan zoals het standaard staat?
Perfect juist die keuze. Toch simpel kiezen. Of je wil het beste plaatje, de beste performance door graphics in te leveren of een combi van die 2 werelden door nog meer graphics in te leveren.

Het is overigens geen 4K 60 zonder RT, de resolutie van performance mode ligt een stuk lager.
Anoniem: 159816
@yorroy10 december 2020 12:32
Omdat sommige mensen liever naar mooiere plaatjes kijken met minder directe input en minder detail in de animaties, terwijl anderen de voorkeur hebben voor de beste gameplay ervaring.
Voor ieder wat wils: je hóeft niet te kiezen. Dan speel je wat er standaard aan staat. Voor een ander zijn deze keuzes cuceaal.

Overgins zou ik me geen zorgen dat meedere varianten ingewikkeld zijn voor developers. Dat is het namelijk niet. Modernere engines schalen tegenwoordig enorm, want nieuwe engines bouwen wil je eigenlijk niet meer als ontwikkelaar. Mede daardoor zijn met met wat kleine aanpassingen in een aantal settings nieuwe graphic presets mogelijk. En dan testen op stabiliteit, maar dat kan je ook automatiseren.
Nee hoor, ik speel nu al 1,5 week met veel plezier dit spel op 30fps en ik mis helemaal niets. Het ziet er verschrikkelijk mooi uit, ik vrees dat ik dat juist ga missen met die 60fps modus. Dus ook op 30fps is dit spel heel goed te doen.
En dat is prima natuurlijk. Je moet spelen wat je zelf het prettigst vindt. Persoonlijk vond ik het jammer dat perse native 4K gedraaid moet worden in die quality mode. Ik had daar liever 1440p gezien. Dan was RT met 60fps mss wel mogelijk. 1440p blijft voor mij een sweetspot qua scherpte en performance. Mooi dat die keuze er nu is. (geen idee of de game nu 1440p 60fps met RT draait overigens)
Gisteren even mee gespeeld; prima update. De RT-reflecties hebben geen schaduwen en zijn van wat mindere kwaliteit; en er lopen wat minder voetgangers rond, maar daar is prima mee te leven. Verder gebruikt de game een dynamische resolutie dus ik laat het aan de pixel-tellers over om te kijken wat nu de onder/bovengrens is geworden :)
Wat is minder voetgangers ? Dus op een klein stukje in een straat zag je eerst 30 voetgangers en nu ineens maar 5 ? Of is dat ipv 30 nu 15-20 ? Daar is natuurlijk wel mee te leven maar onder de 10 als het er eerst 30 waren niet. Dan begint het toch echt karig aan te voelen.

Zit nog te twijfelen om deze game nu te halen, want ik lees dat er toch best nog wel wat problemen zijn met deze game op de PS5 ? Anderzijds speelt MM zich ook af rond deze tijd. Straks in april of mei deze game spelen voelt dan weer wat meh aan als het buiten dan weer 18+ graden is, maar dat is puur persoonlijk. Moet de originele ook nog spelen namelijk en met de plus collectie heb ik nog wat in te halen met oa Detroit en GoW en Uncharted 4. Kan de game ook december 2021 halen, is die ook nog wat goedkoper denk ik.
ik heb ze niet geteld maar als het aantal voetgangers gehalveerd is zal me dat niet verbazen. Leek eigenlijk meer op hoe het op de PS4 was wat dat betreft. Ik vond het niet direct storend. Maar goed, zo veel loop je toch niet op de 'begane grond' rond ;)

Verder heb ik MM bijna geplatinumed inmiddels; en ik heb welgeteld 1 'crash' gehad. Of dat aan de game lag of aan iets anders durf ik niet te zeggen.
Woow lucky bastard Gow, detroid en Uncharted! Ik wou dat ik alle grote games van deze generatie kon wissen uit mijn geheugen om ze vervolgens voor de eerste keer op de ps5 te spelen wat een console💪! En wat betreft MM ik heb tot nu toe geen enkel probleem gehad behalve 1 freeze moment maar dat was heel snel opgelost dus wat mij betreft zou ik m gauw halen als ik jou was.
Dit lijkt me de fijnste mode om in te spelen. 60fps speelt echt een stuk lekkerder. Dan een Raytracing erbij. Daar zou ik prima wat resolutie voor inleveren.
Oh man, kan niet wachten tot RT zich verder ontwikkeld. Persoonlijk vind ik het geweldig en was zwaar onder de indruk met de 20xx reeks en Control.

Hoop dan ook echt dat RT goed ontwikkeld.
Ziet er tevens erg vet uit in dit spel
Ja, gaat nog heel vet worden wanneer alle belichting ook via raytracing gaat.
Hier is een deep dive qua raytracing voor belichting in Unreal Engine: https://www.youtube.com/watch?v=ZS6co7LPRYQ

En wat momenteel ook nog te veel kracht kost is glossy raytracing. Dus reflecties voor matte metale objecten.
Ik heb control ook gespeeld, ook met RT aan.
Vooralsnog nog zie ik nog niet echt heel veel verschil met RT aan of uit.
In ieder geval mij valt het niet echt op maar dit had ik ook met shadow of the tomb raider.

Control is wel echt een hele goede game.
Raytracing is best leuk, maar op de nieuwste consoles is het voor mij nog wat te vroeg. Het is knap dat ze het eruit weten te persen, maar het gaat wel heel erg ten koste van of framerate of resolutie. Beide elementen vind ik belangrijker dan een mooie reflectie hier of daar.
Zodra ik de PS5 heb ga ik dit spel zeker spelen, en ook wel een paar minuten kijken naar de opties met raytracing. Maar uiteindelijk zal het toch gewoon performance mode worden. Ik zou echt benieuwd zijn naar de cijfers van welke modes de meeste mensen nu kiezen om een spel in zijn geheel te spelen.
Maar dat is het mooie, het is dus een performance mode (60fps) + RT. En door het gebruik van een dynamische resolutie valt de lagere resoluties (in mijn ervaring) niet echt op. Prima trade-off vooralsnog.
Er is echter wel een groot verschil tussen release games en de einde generatie games op de consoles. Ik heb het zelf niet eens gespeeld, maar The Last of Us Part II ziet er geweldig uit op een PS4 (Pro). Die hardware is echt niet zo bijzonder. Er is dus nog veel mogelijk als de ontwikkelaars meer uit de nieuwe hardware te persen dan ze nu doen.
Dit was de update waar ik op zat te wachten. Nu had je:
- Fidelity: 4k (locked 2160p?) - 30fps - met raytracing
- Performance: 4k (dynamic) - 60fps - zonder raytracing
Nu heb je nog een extra performance modus met 60fps en met raytracing. Waarschijnlijk een dynamische resolutie die eerder naar de 1080p dan naar 2160p zal schalen (geen idee, maar lijkt me een logisch gevolg/besluit). Dit is de modus voor mensen die nog op een 1080p scherm/tv gamen! (en zo zijn er volgens mij best wel nog veel).
We zullen even de uitgebreide analyses moeten afwachten maar het zou me verbazen als ie vaak op 1080p uitkomt. En mocht dat wel zo zijn, dan is dat waarschijnlijk tijdens drukke segmenten waarvan je het waarschijnlijk het verschil pas echt ziet als je 2 screenshots naast elkaar kan leggen.
Ik heb een 4k tv, maar speel veel liever op 1080p 60fps met alle toeters en bellen dan op 4k 30fps met alle grafische opties aan.
Op mijn pc precies hetzelfde.
Ergens voelt het wel vreemd. Hier een PS5 in huis. Maar er moeten dus nu al keuzes gemaakt worden... Maximaal mooi beeld kn wel, maar dan wel inboeten op resolutie en/of zelfs spelinhoud? Klinkt alsof Next-Gen nog net een gen te vroeg is....
Je kan ook doen alsof er geen keuzes zijn en spelen op wat je op consoles normaal gesproken hebt: mooiste graphics, met lagere fps. Ignorance is bliss.
Het spel ziet er grafisch goed uit, met een leuke gameplay en wanneer ik door de straten van New York slinger zit ik heus de pixels op mijn scherm niet te tellen hoor...
Zijn er hier eigenlijk nog mensen die überhaupt nog van een game kunnen genieten i.p.v. alles met een vergrootglas te analyseren om daarna op Tweakers te kunnen afzeiken?

[Reactie gewijzigd door DAVID-V1980 op 10 december 2020 17:36]

Knap gedaan, want de verschillen (hier te zien) zijn klein.
Ik hoop dat gamemakers gaan inzien dat "Performance" en "Quality" mode niet voldoende beschrijft wat het doet. Aan de ene kant wil ik niet zoveel keus hebben maar aan de andere kant, als ik de keus krijg, wil ik wel beter weten waarvoor ik kies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee