@
WoutF Ik heb een vergelijkbare reactie geplaatst (zie quote) onder het voorgaande nieuwsartikel over dit onderwerp maar dit lijkt me dus bij uitstek een onderwerp waar je premium meerwaarde kan bieden. Een stukje echte onderzoeksjournalistiek, interviews met bedrijven die zich hier schuldig aan maken en met de slachtoffers (zoals HU), werk bijvoorbeeld ook samen met een consumentenbond of online media als LTT om dit onderwerp eens echt goed te belichten. En dan niet op basis van nieuwberichten over een enkele casus maar ga echt in op de misstanden binnen de sector.
In dezelfde strekking vind ik "we zien het wel" een aparte uitlating, dit raakt jullie journalistieke integriteit en is een poging inbreuk te maken op het sociale contract tussen consument/media/bedrijf. Richting de consument is het misleiding, richting jullie is het broodroof (de consument blijft immers weg als de media niet vertrouwd wordt), en vanuit het bedrijf is het op zijn minst onetisch. Jullie verkopen "nee" op dit soort pogingen, en veel anderen waarschijnlijk ook, maar het feit dat ze het zelfs bij grotere "established" media proberen zegt mij dat hun pogingen vaak genoeg wel succesvol zijn. Hoe moet de consument dan weten bij wie ze terecht kunnen voor objectieve informatie? Dit zal ik wel zijn maar ik zou serieus de verantwoordelijke executive mailen van dat bedrijf dat je hier noemt en om tekst en uitleg vragen en aangeven dat jullie een verdere poging tot chantage simpelweg publiceren.
In elk geval zou ik het jammer vinden als een onderwerp als dit blijft bij twee nieuwsberichten, volgens mij moeten jullie als media de handen ineen slaan en zorgen dat dit een halt wordt toegeroepen. Blijkbaar schrikt Nvidia nu van de reacties maar doet men dit vaker,
waarom denken ze dat ze dit kunnen maken? (Ook bij Apple/MSI/het bedrijf dat je niet bij naam noemt) Hebben ze niet door dat dit uiteindelijk ook negatief is voor henzelf? (niemand leest de nieuwsberichten/reviews meer als de media niet wordt vertrouwd en alleen goedgekeurde informatie publiceert) Hoe voorkomen jullie als redactie dat je niet beinvloed wordt? Al is het onbewust en indirect omdat je een volgende keer misschien toch iets voorzichtiger bent met je mening of bewoordingen. Etc.
Inderdaad, @arnoudwokke ik neem aan dat Tweakers ook contact opneemt met Nvidia Nederland en in stevige bewoordingen laat weten dat dit soort gedrag zeer ongewenst is en de geloofwaardigheid van alle media raakt. Wie kan nog geloven dat Tweakers (of wie dan ook) onafhankelijk is als ze iets positiefs/negatiefs zeggen over Intel/AMD/Nvidia/etc. als bekend is dat grote bedrijven dit soort gedrag vertonen? (edit: uiteraard is "bekend is" niet het kernpunt, ze moeten dit gewoon helemaal niet doen.)
Gekochte gebruikersreviews en marketing "reviews" zijn al langer een probleem in de industrie maar hier is wel echt een grens overschreden. Ik weet wel dat ik weinig zin heb om uberhaupt nog een review te lezen hoe meer dit soort zaken naar buiten komen, je weet gewoon niet wie je kan vertrouwen een onafhankelijke review te schrijven. Voor sommige producten is het al kansloos en zijn er alleen maar marketing sites met aangereikte talking points zonder enige cijfers. Hopelijk slaan de media in IT-land de handen ineen om tegen Nvidia te zeggen "tot hier maar niet verder".
Lijkt me ook een goed onderwerp voor een premium artikel, zet is uiteen hoe Tweakers zich beschermd tegen deze zaken en belicht een aantal van de recente voorbeelden waarin deze mafia praktijken aan het licht zijn gekomen. Een interview met Nvidia en Hardware Unboxed zou ook mooi zijn.
[Reactie gewijzigd door AllesIsVoorbij op 14 december 2020 01:12]