YouTuber plaatst vier minuten durende hands-onvideo met Samsung Galaxy S21+

YouTuber Random Stuff 2 heeft een uitgebreide hands-on-video van de Samsung Galaxy S21+ geplaatst. Hij zou het apparaat al meerdere weken in handen hebben en geeft een rondleiding van vier minuten.

Random Stuff 2 noemt de telefoon 'in één woord: heel goed'. Hij draait er GeekBench 5 op en het toestel behaalt scores van 1115 in de singlecoretest en 3326 in multicore. Verder is te zien dat hij Android 11 draait en stelt Random Stuff 2 dat de accu het 'makkelijk een hele dag volhoudt'. Wat ook opvalt is dat de bezels van het toestel ten opzichte van zijn voorgangers, de Galaxy S20-serie, dunner zijn geworden aan de onder- en bovenkant.

Onlangs kwam via Android Police naar buiten dat Samsung van plan zou zijn de nieuwe S21-serie te onthullen op 14 januari aanstaande. Dat baseert het op bronnen die het echter niet prijsgeeft. Verder gaf de site prijs dat de S21 en S21+ beiden een vlak scherm krijgen, wat deze nieuwe video ook bevestigt. De S21 Ultra zou wel gebogen schermranden krijgen. Opvallend is ook dat het display een downgrade zou krijgen van 1440p naar 1080p, maar dat moet een merkbaar verschil in accuduur gaan opleveren.

Samsung Galaxy S21-line-up*
Model Samsung Galaxy S21 Samsung Galaxy S21+ Samsung Galaxy S21 Ultra
Scherm 6,2", Full-HD+, LTPS, 120Hz 6,7", Full-HD+, LTPS, 120Hz 6,8", WQHD+, LTPO, 1-120Hz (adaptive refresh rate)
OS One UI 3.1, gebaseerd op Android 11 One UI 3.1, gebaseerd op Android 11 One UI 3.1, gebaseerd op Android 11
Soc Qualcomm Snapdragon 888 of Samsung Exynos 2100 Qualcomm Snapdragon 888 of Samsung Exynos 2100 Qualcomm Snapdragon 888 of Samsung Exynos 2100
Accucapaciteit 4000mAh 4800mAh 5000mAh
Camera's

Groothoek: 12 megapixel

Primair: 12 megapixel

Telefoto: 64 megapixel

Groothoek: 12 megapixel

Primair: 12 megapixel

Telefoto: 64 megapixel

Groothoek: 12 megapixel

Primair: 108 megapixel

Telefoto ('3x zoom'): 10 megapixel

Telefoto ('10x zoom'): 10 megapixel

Connectiviteit 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1
Kleuropties

Phantom Violet

Phantom Pink

Phantom Gray

Phantom White

Phantom Violet

Phantom Black

Phantom Silver

Phantom Black

Phantom Silver

Releasedatum Januari 2021 Januari 2021 Januari 2021

* Op basis van geruchten

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-12-2020 • 13:17

162 Linkedin

Reacties (162)

162
153
73
5
0
58
Wijzig sortering
Filmpje is verstopt
@MetalG _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Foreign Agent op 14 december 2020 08:06]

Telefoon met een accuduur die hele dag mee gaat zegt weinig, ik zie liever hoeveel uur dat totaal is.

Ziet uit als een prima telefoon, zonde alleen dat Samsung EU weer opschept met de Exynos model...
Telefoon met een accuduur die hele dag mee gaat zegt weinig, ik zie liever hoeveel uur dat totaal is.
Dit ja, gekkigheid die ongedefinieerde waardes 😕
Kijk eens naar de specs en dan weet je dat je met een bepaalde hoeveelheid mah echt wel goed zit.
Als een beetje de smartphones in de gaten hebt gehouden de afgelopen 4 jaar dan kan je een redelijke schatting maken mbt de accu stamina.
Zelfs als je de capaciteit weet, je kan ongeveer bedenken wat je accuduur zal wezen, maar echt zeker weten doe je dat niet.

Mijn huidige telefoon heeft een 3550mAh accu, maar de software is beter geoptimaliseerd dat op mijn vorige toestel die een 3500mAh accu had, ik haal met mijn huidige telefoon die ook nog krachtiger is betere accuduur.

Nou is dat normaal gesproken niet hoe het werkt want meer is beter zou je zeggen, maar tot de nummers bekend zijn zegt "hele dag accuduur" zo goed als niks.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 14 december 2020 13:44]

Vrijwel alle voorspellingen die ik hier op Tweakers heb gedaan op eenzelfde platform ahv mah kwam uit.
Oftewel, een nieuwe iphone met iets minder mah dan de vorige zal in het gunstigste geval hetzelfde presteren en vaak iets minder. De extra efficientie van de nieuwe soc maakt meestal een degradatie van mah niet goed.
Android hetzelfde verhaal maar je moet wel naar hetzelfde platform blijven kijken, dus geen mah op een IOS device vergelijken met een Android device.

Screen on time zegt vaak veel minder want het hangt teveel af met wat er vertoond wordt, zeker met Oled schermen die we nu vrijwel overal tegenkomen.

1 ding is zeker voor accuduur, meer capaciteit weegt veel zwaarder dan een betere soc, alle claims ten spijt.
In dit geval durf ik wel te stellen dat dit toestel (de plus versie) een zeer goede accuduur zal hebben.

Ten eerste is 4.800 mAh echt wel heel fors, zelfs op een 6,7 inch scherm (met beeldverhouding van rond de 20:9).
Ten tweede is van de nieuwe generatie processors voor 2021 het modem geïntegreerd en is dus niet langer een losse module.
Ten derde zijn zowel processor als modem nu gebakken op 5nm, dus er is minder stroomverlies ten opzichte van 7nm processors (hoewel ik moet toegeven dat ik daar niet zo'n verstand van heb, maar dat is hoe Apple iedere keer de prestaties gelijk houdt terwijl ze de batterij kleiner maken).

Enige nadeel (op 5G na, maar bijna niemand gebruikt dat nog volgens mij) is denk ik de fixed 120hz schermverversing. Dynamisch van 1 - 120hz zou beter zijn voor de accu. En ik denk nog steeds dat de leakers bedoelen dat hij 120hz heeft op 1080p resolutie, maar dat er ook nog een optie is voor qHD resolutie met 60hz. Het lijkt me sterk dat Samsung deze toestellen daadwerkelijk van een lagere resolutie zal voorzien dan de Galaxy S6 uit 2015...
Ik denk dat je gelijk hebt.
Fors is niet het juiste woord, 4800 mah is flink, niet fors.
Fors is een Asus ROG2 of 3 met ook een 6.7 inch display en maar liefst 6000mah !
Ik heb deze en dat is een echte All Day phone, zelfs met extreem gebruik.
Enne, ik heb 120hz fixed aan staan overigens.

En ja je hebt gelijk, kleinere soc, integraded modem, dat scheelt.
Ik noemde het fors omdat ik ooit een Lenovo P2 had, die had een 5.000 mAh batterij en ging makkelijk 3 dagen mee bij "normaal" gebruik. Dit komt aardig in de buurt, maar ja, inmiddels zijn grotere batterijen vrij standaard geworden, haha. Toen was het uitzonderlijk, nu inderdaad niet meer. En de hardware verbruikt veel meer stroom nu. Maar ben wel benieuwd naar dit toestel!
De S21 is een kanshebber voor Samsung om mij weer naar Samsung te trekken.
De Asus bevalt prima, MAAR ik heb wel consessies moeten doen zoals geen IP rating, geen wireless charge, en het camera systeem is niet meer premium te noemen.
Mijn front firing dual speakers en die schofterige 6000Mah zal ik wel missen vrees ik.
Ook mijn 512GB 'take no prisoners' storage is erg fijn en Samsung heeft er, de laatste 2 jaar, een handje van die mieterige 128GB en 256GB versies te releasen terwijl de high storage versies dan maanden op zich laten wachten en er soms niet eens zijn (Fold 2 !).
We gaan het wel zien .... Ik moet niks kopen want ik doe het prima met de ROG2 maar ben wel mentaal toe aan wat anders (altijd wel een beetje uitgekeken na 12 maanden, met ieder toestel).
Hij zal in ieder geval de helft hebben denk ik, 256Gb. Speakers vind ik ook heel erg belangrijk, ik verwacht wel dat hij in ieder geval stereo speakers heeft en die zijn meestal prima bij Samsung. Ondanks dat ze niet beiden naar voren gericht zijn lukt het toch altijd vrij aardig het geluid rondom je hoofd te projecteren. In ieder geval met de Note 9 en 10+.

Volgens mij verwachten ze nog wel sd-kaart opslag op de S21. Is niet hetzelfde en niet ideaal, maar voor het opslaan van films of muziek is het nog wel te doen denk ik?
Het is prima voor opslag.
Ik was altijd een Mega voorstander van SD opslag maar nu ik intern 512GB heb mis ik SD niet
Nadelen:

Het is gewoon niet zo snel, bepaalde foto en vooral functies kan je niet assignen naar SD dus gaan altijd naar intern en moet je na de opnames zelf weer bestanden verplaatsen.

Apps en Games kan je meestal niet installen. Dus die slaat hij lokaal op.

Je moet steeds in de gaten houden waar de downloads naar toe worden gezet, dus Spotify moet je vertellen dat je downloads naar ext SD wilt hebben.

Bij verlies of diefstal staan er toch vaak persoonlijke data op die kaarten want foto en video wil je vaak toch opslaan.
Encryptie kan maar toch weer veel extra werk en je moet je weer verdiepen en altijd wederom extra werk.
Local storage kom je niet in. Nadeel is dat als hij crashed en je geen backup hebt dan ben je het kwijt. Op een SD card kan je hem eruit halen en houd je je data.

SD cards hebben weleens kuren en zijn zeker niet zo betrouwbaar als lokaal geheugen. Bekijk de reviews maar. Zeker met veel data lezen en schrijven falen soms zelf A merk kaarten van Samsung en Sandisk.

Bij Samsung is SD kaart vaak een keuze en moet je de dualsim optie verliezen, dus het 1 of het ander.

Kortom, je hebt er werk aan, kost je een extra sim, niet zo betrouwbaar, etc.
Lokale storage heb je 0 zorgen aan want er is geen keuze en alles gaat naar dat supersnelle geheugen en dus geen gedoe.

5 jaar had ik altijd gekozen voor SD optie en nu kies ik voor Local storage wat mij veel beter bevalt terwijl ik het als een compromis zag toen ik dit toestel kocht en geen keuze had (ROG2 heeft geen SD optie).
Precies, zo doe ik het ook. Ik heb genoeg aan 256Gb intern en houd dan lekker de dual sim functie. Heb van de baas onbeperkt internet dus dat scheelt weer in de maandelijkse kosten : )
Vinden mensen dit nou handig? Dat je zonder bezels af en toe per ongeluk het scherm aanraakt bij het vasthouden/oppakken? Ik zou helemaal gek worden. En je moet hem waarschijnlijk ook niet laten vallen van 10 cm of hoger.

En dan heb ik het nog niet over de volledig lekke Samsung bloatware en de lekke Samsung image zelf (6 jaar lang een zero click remote code execution op elke Samsung smartphone). Samsung is veruit de topper voor wat betreft bloatware en lekken in bloatware.

Dus dit is wat mensen willen? Ik blijf het enorm bijzonder vinden.
Allang geen Samsung gehad hoor ik? In tegenstelling tot Apple kan je met een Samsung vrij eenvoudig (adb Shell) alles wissen. Letterlijk alles, ook onbruikbaar is alles. Bloatware word echt aangehaald door mensen die een Samsung S2 hebben gehad.
Android op een S1 of S2 was gewoon slecht. De Samsung schil heeft android groot gemaakt. Hoe traag het het misschien maakte. Maar zonder deze in ieder geval intuïtieve schil van Samsung was er een grote kans dat Apple een groter marktaandeel had.

Ik weet niet wat ik moet denken van HD schermen op deze telefoons, maar als je accuduur flink omhoog gaat ben ik voor. Maar het klinkt een beetje vreemd de S10 had al een 4k scherm.

Voor mij is een goed HD scherm op 60 HZ prima, met verder high end hardware en daarmee flink meer accuduur en daarmee dus een hele snelle telefoon.
Android was slecht omdat het een dual core was met de S2 en een single core op de s1, de hardware was gewoon te traag. Ik had een Motorola milestone in die tijd (slider keyboard, dope as f*CK) maar super traag vanwege de enkele arm cpu. Na de komst van de SD800 en multicore was snelheid geen issue wel bloatware die nog rijkelijk aanwezig was in de S4 en de afschuwelijke Samsung schil (zoals lg nu heeft) Samsung heeft geluisterd naar de community en simpelweg weg gehaald wat mensen haatte. (Meest recente voorbeeld: Bixby) Ik ben verder wel te spreken over veel toevoeging door Samsung. (Gallery b.v. IPV Google photos)

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 14 december 2020 09:03]

Om te beginnen heeft de a14 meer transistors: 11.4 miljard VS de 10 miljard van de 865 ( kan de 888 niet vinden maar zal er niet ver vandaan liggen) maar het grootste verschil is dat er meer in een Qualcomm Soc zit dan in apple's zoals de modem b.v. (ingebouwde 5g). De betere accu prestaties? Zie de vergelijking bij mrwhothe Boss. De note 20 verslaat alles, maar de iPhone waren ruim als eerste dood van de 2020 flagships. Er was heel veel kritiek op Apple dat de iPhone 12 minder lang mee ging dan de 11.
iOS doet veel goed o.a. 5 jaar ondersteuning van 3 jaar bij Samsung b.v. maar ik heb liever een android toestel dan een Apple. iOS is niet aan mij besteed en is prima als werk telefoon maar voor privé heb ik liever android. Bij android heb je de keuze voor widgets. :) Launchers, kleuren thema's etc etc.
*4 jaar voor Samsung zelfs, al dan niet langer. Hier ook liever Android omdat iOS beperkend voelt voor mij (buiten dat iPhones duurder zijn). IPhones gaan wel relatief lang mee, maar ik zie mensen met een iPhone met de meeste modellen toch (veel) eerder moeten laden dan mensen met een Androidtoestel over het algemeen.

[Reactie gewijzigd door m1999 op 14 december 2020 09:19]

Nooit last van ghosttouches gehad en mijn Samsung s8 doet het nog heel goed.
Ik heb al 10+ smartphones sinds de iphone 3g uitkwam en ik kan gerust zeggen dat deze de beste is qua duurbaarheid en bruikbaarheid.
it's the same kind of zero-click exploit that the Project Zero team found in the Apple ecosystem recently.
Daar betaal je dan het dubbele voor om hetzelfde te krijgen.
Daar betaal je dan het dubbele voor om hetzelfde te krijgen.
High end toestellen zijn tegenwoordig even duur als iPhones...
Ja maar de prijs gaat wel omlaag tijdens de looptijd van een model, wat bij Apple niet gebeurt, pas als er een nieuw model uit is.
Niet echt, een Samsung s20 is best te vergelijken met een iphone 11 pro of pro max (valt er wat tussen).

S20 : was 899->699 nu
Iphone 11 pro (64GB editie, kleiner scherm/60hz/batterij) : was 1150 nu 900
Iphpne 11 pro max (64gb groter scherm/60hz) 1250 nu 1000

Toch een 300 euro verschil, 1/3e van de prijs van de samsung.
Nooit last van ghosttouches gehad en mijn Samsung s8 doet het nog heel goed.
Ik heb er last van met mijn Pixel 5 onderaan. Ik heb gestures uitgeschakeld omdat ik er niet mee kan werken en ging dus terug voor de 3 klassieke knoppen.

De case heeft echter een inkeping daar om met gestures te kunnen werken. Dunne bezels zijn mooi, maar een beetje vervelend soms.
Nooit last van met mijn Note 10 plus. Is mijn eerste Samsung toestel en ik vind hem geweldig, ja er staat vergeleken met mijn Oneplus 6 veel bloatware op maar het meeste kun je gewoon verwijderen. De rest zet ik gewoon uit. Met 256MB standaard aan boord maakt me die ruimte die de laatste paar apps kosten niet uit.
De bloatware zoals jaren terug is tegenwoordig niet meer echt het geval.

Ja, MS office is vooraf geïnstalleerd, maar die gebruik ik gewoon, dus dat noem ik mijn geval geen bloatware. Facebook, eBay of andere meuk staat er niet eens op zoals voorheen wel het geval was.

Het enige wat vooraf geïnstalleerd was is Whatsapp en Netflix. Beiden worden gebruikt in mijn geval, dus ik vind het niet meer zo storend eigenlijk.

De Google apps die meegeleverd zijn kunnen trouwens gewoon verwijderd worden.
Dat is gewoon gepatched, net zoals er in Windows, iOS, Linux, whatever bug's met RCE's zitten worden die ook gepatched
Met mijn OnePlus 8 Pro heb ik inderdaad met enige regelmaat last van Ghost touches. Niet met gebruik overdag, maar wel als ik nog even een fimpje kijk voor het slapen, met iets minder stevige grip
Mijn S10 is denk ik wel 50x (met clear view cover) gevallen van 60cm -1m op tegels. Geen enkel krasje of barst te bekennen. Bezels ook geen last van, immers hoesje. Dat zijn dan als het ware de bezels. Volgens mij zijn er nog maar weinig mensen die een telefoon zonder hoesje gebruiken.
Ik heb dat ook snel bij randloze toestellen... Had ik bij mn toestel met kin toch minder vaak 😅. Ook een kwestie van wennen, maar de kans blijft wel groter als je je telefoon op een bepaalde manier vasthoudt
Uit het gelinkte artikel: "A so-called zero-click attack. Indeed, it's the same kind of zero-click exploit that the Project Zero team found in the Apple ecosystem recently." Ook Apple heeft er last van, terwijl die alles potdicht hebben zitten.
1440p lijkt me ook overdreven dus 1080p voor betere accuduur klinkt dan als een goede keuze.
Je kunt hem toch op 1080p instellen?
Hogere resolutie scherm op lagere resolutie instellen geeft een onacherper beeld dan als het scherm gewoon native de lagere resolutie al was.
Dat is op een pentile scherm dus helemaal niet zo, daar kunnen pixels ook subpixels van de pixel ernaast gebruiken. Het hele schalen werkt dus anders dan we van reguliere lcd rgb schermen gewend zijn waar wat je zegt inderdaad meestal opgaat.
Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het zal bij 1440p en 1080p niet helemaal zo zijn, gezien dat niet evenredig schaalt. Maar bijvoorbeeld om fonts er smooth uit te laten zien, gebruikt men al jaren subpixel rendering. Als je 1080p weergeeft op een 4k scherm, heeft het 4 pixels per 'pixel' om o.a. fonts duidelijker te renderen. Zo krijg je die verkleuringen rond letters niet als je een foto van een scherm maakt of maar dicht genoeg bij het scherm zit.

Je kunt doorgaans veel meer detail uit een plaatje halen door deze te vergroten dankzij verschillende technieken. Terwijl als je een plaatje verkleind, je juist informatie kwijtraakt. 1080p kan er op 4k beter uit zien dan 4k op 1080p.

[Reactie gewijzigd door batjes op 13 december 2020 14:29]

Maar zoals je al enigszins aangeeft, werkt dat alleen als je 4 pixels tot 1 kan verkleinen. van 1440p naar 1080p zal dat niet werken. 720p dan weer wel.
Dat dacht ik dus ook... Maar op de S10 de resolutie op 1080p zetten merk ik weinig van maar 720 (wat dus precies de helft (of beter kwart) is van de echte native) is echt een stuk minder, dat zie je meteen
Terwijl als je een plaatje verkleind, je juist informatie kwijtraakt.
Kan soms wel gewenst zijn, b.v. games die er anti-aliased uitzien door op een hogere resolutie te draaien en dan te downscalen. Of fotos met ruis die er scherper uitzien doordat er meer pixels zijn om uit te kiezen om erachter te komen wat de gewenste kleur voor dat stukje van het plaatje was.
Daarom wil je liever ook een 5k scherm dan een 4k scherm. Met 5k kun je 'native' / 1 op 1 naar 1440p schalen. Die resolutie komt veel beter uit op een 27" scherm (een van de meest gangbare formaten voor 4k)

1080p op een 4k 27" scherm is ook nog scherp natuurlijk, maar alles wordt dan zo groot en je hebt minder werkruimte. Jammer dat er vrijwel geen goede 27" 5k schermen te krijgen zijn
Technisch gezien heb je gelijk, maar in de praktijk zie je het niet tot nauwelijks bij zulke scherpe schermpjes. Ook omdat scaling algoritmes veel beter geworden dan zeg 15 jaar geleden toen het echt heel erg waar was dat je altijd de native resolutie naar een LCD scherm moest sturen.

Maar wat wel zo is dat een scherm met lagere resolutie en verder dezelfde techniek minder stroom zal verbruiken voor dezelfde helderheid. Dit omdat meer pixels simpelweg betekent dat er meer voor de backlight zit waardoor deze feller moet branden om net zoveel licht er door te krijgen.
Dat geeft toch geen betere accuduur? Dan moet het toestel nog steeds alle pixels verlichten maar is de resolutie alleen onscherper.
Alleen een scherm welke daadwerkelijk minder pixels heeft geeft een betere accuduur.
Nee minder pixels hoeven berekenen scheelt op de soc ook weer energie. Maar ja een native lagere resolutie zal met alle andere factoren gelijk nog minder verbruiken ja.
Daar maak je die 1440p nog niet nuttiger door. Maar je betaald er wel voor of kost je op een andere manier iets.
Op zich is de S20 FE dan wel een goede optie toch? Hoge refresh rate en 1080p scherm.
Ik draai op mijn S20 ook gewoon altijd 1080p. Op mijn S7 deed ik dat ook al. 1440p is alleen nuttig voor marketing en smartphone-based VR (wat praktisch dood is sinds Samsung het met de S20-serie niet meer ondersteunt en ook Google zijn Daydream-platform stopt).
Kan, maar daar gaat hij niet minder stroom door gebruiken... Nutteloos dus als het je om accuduur gaat.
Ik heb al een jaar een S10 die ik vanaf het begin op 1440p heb staan. Accu gaat gemakkelijk de hele dag mee zoals ik hem gebruik. Nu vanaf 9uur in gebruik en de accu op 52%. Ik hou wel van een lekker scherp beeld met veel info. In heb helemaal niet het idee dat dit nu een overdreven feature is, maar ieder zijn mening natuurlijk.
Dat doe ik ook altijd met mijn S6 edge. Weet eigenlijk niet of ik die op 1080p kan zetten maar de accu gaat iig ruim een dag of 1,5 mee. Ik zet wel altijd zaken als bluetooth, locatie e.d. uit en hij staat altijd op batterijbesparing
Lijkt wel of Samsung hun hardware-spec strategie laat vallen, dus meer pixels op een telefoon wil niet meer zeggen dat die dan beter verkocht wordt.

Op de s series is kostprijs niet van zo’n groot belang dan a series bijvoorbeeld (betere spec wel), 1080p zal ook niet veel schelen in prijs lijkt mij
Vergeet niet dat met Diamond PenTile, je effectieve resolutie lager is. Het is geen RGB scherm, maar een RGBG scherm. Elke groene subpixel deelt dus een blauwe en rode subpixel met z'n tweetjes.

Als je 1080p draait op een 1440p PenTile scherm, heb je iets vergelijkbaars als een 1080p RGB scherm.

Reden hiervoor is is dat op het moment dat je 1080p instelt, de tweede groene pixel niet meer apart wordt aangestuurd (dus wordt het samen gezien als 1 groene subpixel).

Als jij een 1080p PenTile scherm hebt, dan zal de effectieve resolutie weer veel lager zijn.

De reden dat antialiasing op een telefoon vrijwel niet nodig is, is de extreem hoge ppi, dat zal met een lagere resolutie scherm dus vervelender zijn, en dan misschien juist wel weer moeten.

Ik hoop iig dat de S21 Ultra dan wel weer 1440p gaat krijgen, want dan heeft het uiteindelijk wel meerwaarde (en ja, ik weet dat Samsung daar zelf ook zo over denkt).

[Reactie gewijzigd door MrFax op 13 december 2020 15:21]

Ik zie toch duidelijk het verschil en tuurlijk went het ook maar bij 1080p op een telefoon zie ik tegenwoordig duidelijk dat het minder is. Als je een beetje van fotograferen houd en je ziet je foto’s terug op een beter scherm is wel ff schrikken.

Ik laatst van een Galaxy S6 naar een IPhone 8 gegaan

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 13 december 2020 21:57]

Mij niet. Kijk YouTube op mijn S7 veel liever op 1440p want het scheelt gewoon enorm in de scherpte en details t.o.v. 1080p. Vind 1080p+ dus een enorme achteruitgang en eigenlijk onbegrijpelijk voor de Galaxy S-serie.
Wat een afgang toch weer van Samsung. Beetje stoer aankondigen dat je een 1440p scherm had, daarna default op 1080p zetten en nu ook het 1440p scherm helemaal weg doen. Ongelooflijk.
Opvallend is ook dat het display een downgrade zou krijgen van 1440p naar 1080p, maar dat moet een merkbaar verschil in accuduur gaan opleveren.
Interessant. In combinatie met de nieuwe Exynos 2100, welke een flink verbeterde accuduur ten opzichte van zijn voorgangers zou hebben, kan dat voor Europeanen leuk uitpakken, en zou de Galaxy S-serie met Exynos soc eindelijk weer een valide optie kunnen worden.
Was het niet vooral het prestatie verschil tussen beide chips waar het de gebruikers om ging?
Mwah, prestatie probleem was alleen in games waar de exynos warmer werd en dus eerder ging throttlen (maar daar zijn al wat updates voor geweest en is volgens mij al aardig verbeterd) maar uiteindelijk was voor de meesten de accuduur toch wel belangrijker.

Zelf ook de exynos en ik heb er weinig problemen mee, kom makkelijk de dag door en speel geen spellen. Snel zat. Vond de S21 dan ook totaal niet interessant.

(Maar ja, dan zie ik zo'n filmpje en denk ik 'tja... ik kan TOCH verlengen' ;) )

[Reactie gewijzigd door m0ridin op 13 december 2020 20:20]

dit is niet de ultra dit is het instap modelletje. de ultra word gewoon 1440p net als mijn s9+ 3 jaar terug :D
Zelfs de galaxy s8 had 1440p scherm.
Vanaf de Galaxy S6 gebruiken ze al 1440p schermen.
Jammer joh 1 van de geruchten is dat ie goedkoper wordt :)
Het gerucht gaat ook dat 'ie zonder lader komt, dus dan is 'ie helemaal niet goedkoper.
Goedkoper dan de dure s20 ja :)
Elke generatie komt er een stapje bij. Echt goedkoper word het niet dat top model word ook gewoon weer 1000 euro
Het verschil in 1080p en 1440p is waarneembaar. Ondanks de voordelen voor de accuduur vind ik dat wel een achteruitgang die je niet zou mogen verwachten eerlijk gezegd.

Verder een schitterend toestel moet ik zeggen. Het is dat ik niet weg wil bij iOS, maar anders was het zeker een kanshebber :)
Wat ik vooral raar vind is dat de adaptive refreshrate enkel bij de ultra schijnt te komen. Ik vind dat een 120hz scherm in een dure telefoon 1-120 hz adaptive hoort te zijn. Alle voordelen van 120hz, de nadelen van zwakkere accuduur niet.
Inderdaad. De non ultra voelt nu meer als een higher midrange toestel aan, maar voor een premium prijs
Dat is inderdaad jammer. Dat zal de volgende generatie pas in elk S model zitten vermoed ik.

Overigens kan je wel al zelf met Bixby Routines het één en ander instellen. Je kan zo de resolutie automatisch verhogen of verlagen bij gebruik van een specifieke app, bijvoorbeeld Youtube. Dat is best handig, al is de overgang wel even merkbaar.
Er is wel een stuk meer dan alleen resolutie dat een scherm goed maakt, dus ik zou niet zo snel een conclusie trekken. Persoonlijk vindt ik dat alles boven 1080p op zo'n klein schermpje werkelijk geen verschil uitmaakt.

Ik kan herinneren dat een paar jaar geleden ook een hoop werdt gezeurd over hoe hogere resolutie beter is, maar zo kort door de bocht is het gewoon niet. https://www.youtube.com/watch?v=dcFXEXJicgc . Dat is 720p vs 1080p, dus 1080p vs 1440p zal nog een veel kleiner verschil zijn.

Dus laten we eerst maar de rest van de specs afwachten. Persoonlijk vindt ik 1440p op zo'n klein oppervlak meer een gimmick dan wat anders, ik zie veel liever een feller (en dimmer) scherm en mooiere kleuren dan gewoon de resolutie steeds omhoog gooien. Nog nooit een bril gedragen en perfecte ogen maar ik moet mijn telefoon echt op 3cm afstand houden wil ik het verschil tussen 1080p en 1440p zien.
De kwaliteit van een scherm is van een aantal factoren afhankelijk, dat klopt.

Echter, op dezelfde soort scherm is het verschil tussen 1080p en 1440p wel degelijk waarneembaar. Of iedereen dat net zo belangrijk vindt is een andere vraag....

Maar, ik zou dan bijvoorbeeld een iets grotere accu in de telefoon stoppen om dat verschil op te vangen. Dit zou een premium telefoon moeten zijn maa ze gaan een downgrade doen. Voor mij klinkt dat voor een premium toon als achteruitgang. Dat is op zijn minst een punt van discussie (voor degenen die het wel belangrijk vinden...)
Je maakt die claim wel, dat het wel degelijk waarneembaar is, maar dat vind ik niet. https://www.youtube.com/watch?v=j9vmex44TmA

In de link een blinde test te zien. Wordt gedaan door enthusiasts (de mensen achter android authority) en zelfs zij kunnen het niet zomaar waarnemen.

Ik vind het echt een ongelofelijke gimmick dat 1440p of zo'n klein scherm. Zelfs de grootste enthousiasten zullen moeite hebben om 1080p native en 1440p native van elkaar te onderscheiden op schermpjes kleiner dan pakweg 10 inch.

En een punt van discussie is het eigenlijk alleen als het ook een verschil uitmaakt, anders kunnen we wel bij alles stil blijven staan en gaan zeuren. Batterijleven gaat er natuurlijk wel weer een stuk op vooruit.
Vindt je dat niet omdat je het _zelf_ gezien heb of omdat je dat gewoon vind omdat je dat gelezen heb?

In dat laatste geval kan ik namelijk ook zat linkjes plaatssen over soort gelijke experimenten waar dat de andere kant op leunt. Dat betekent niet dat iedereen het dus waarneemt, maar het is dus door sommigen (net als met geluidskwaliteit) wel waarneembaar. Dat maakt de discussie, en daar ging het me om, dus wel degelijk valide.

Hoe belangrijk jij dat verschil, als je het ziet, vindt is een ander verhaal. Ik claim ook helemaal niet dat iedereen het ziet...ik zeg dat het waarneembaar is en dat het voor sommigen mogelijk daarom wel degelijk een downgrade is.

Ik persoonlijk ben happy met 1080p dus ik probeer hier niet iets door te drukken. Maar "ik vind van niet" is natuurlijk geen manier om een discussie hebben. Bovendien vind ik een gezonde discussie nooit zeuren....maar dat ben ik.
Omdat ik het zelf vindt. Wil je een discussie, stuur die links dan maar mijn richting op hoor!

Ik zal de lat laag leggen, als jij mij een linkje stuurt van een enkel iemand die zonder problemen 1440p en 1080p uit een blinde test uit elkaar weet te halen slik ik al mijn woorden in.

ps eigen mening hoort ook gewoon bij een discussie, dus weet niet waarom je daar zo over valt. Heb er ook een linkje bij gezet zodat mijn comment niet enkel een anekdote is. Vindt het wel minstens een beetje lullig dat je durft te zeggen dat dat niet is hoe je discussie voert. Dat ene linkje is al meer onderbouwing dan jij tot nu toe hebt..

[Reactie gewijzigd door SpaghettiCake op 14 december 2020 10:18]

Nou ja er dan duidelijk wat mis hoor, op 20 a 30cm afstand kan ik duidelijk al het verschil zien, misschien zelfs verder dan dat.
Tussen 1080p en 1440p op zo'n klein scherm? Je hebt dan natuurlijk wel 2 losse telefoons nodig om die test goed te verrichten. Tussen 1440p op een 1440p scherm en 1080p op een 1440p scherm kan ik het verschil ook wel merken. Er is dan gewoon no way om de pixels goed te projecteren. Maar tussen een 1080p en 1440p native scherm ga je echt geen verschil zien.

Hiero doen 10 man van android authority de blinde test, spoilers; zij kunnen het verschil niet zien.
https://www.youtube.com/watch?v=j9vmex44TmA

Als jij het vanaf 30cm afstand 'duidelijk' het verschil kan zien dan heb je wel extreem goeie ogen. Misschien zou je in het lab kunnen werken zonder microscoop :P
Haha dankjewel, nee maar het hangt ervan af wat je precies bekijkt zoals bijvoorbeeld een app icoon. Ik zat dus op mijn note 9 te switchen tussen 1080p en 1440p en zag duidelijk dat er net wat meer details in zaten. En bijvoorbeeld ook de bar bovenin je telefoon die de tijd displayed en alle andere iconen, die zijn ook net wat duidelijker. Alleen wanneer je bijvoorbeeld content consumptie hebt zoals youtube of aan het gamen bent dan zie je nauwelijks of geen verschil ja.
1080p kijken op een native 1440p scherm levert gerommel met pixels op en dat is wat je ziet, het is inderdaad net niet "af". Op een korte afstand zie je echt geen verschil tussen een native 1080p en een native 1440p scherm.
Ik heb 1440p native op 1080p staan (scherm van 6.1 inch), en t ziet er gwn scherp uit. Merk niet dat ik de resolutie lager heb gezet eigenlijk 😅, tenzij ik er echt met mn neus bovenop ga zitten. T scheelde wel accuduur
Ja, ik heb ook liever een 720p scherm met goede kleuren en HDR met een groot contrast, dan 1440p.. nog beter voor de batterij ook...
Ben net van s7 naar iPhone 12 pro gegaan en iOS is echt een draak van een os.
Lol ik keek naar de 12 vanwege het design en de camera maar ik kan gewoon niet wennen aan iOS. Als ik iets moet instellen voor mijn vriendin is het altijd een struggle.
Geen usb-c en slechte accu was de definitieve no-go voor mij. De S21 gaat hem waarschijnlijk wel worden.
En gelijk heb je. Geen gezeik met mp3jes op je foon zetten of onhandige notificaties. Back button en vinger id zijn ook gewoon beter bij android. Nou ja goed om af en toe iets anders te proberen. Daar leer je ook weer van 😅
Nieuwe telefoons zijn onderhand net zo interessant als de nieuwe vaatwasser van Electrolux.

:O
Vind je dat ook van de Foldables?
Dat vind ik namelijk prachtige innovatie, net als die uitschuifbare modellen waar ze mee bezig zijn.
Haha ik moest hardop lachen van je opmerking.

Ik moest er toevallig vandaag aan denken, dat ik inmiddels al jaar 3 ben in gegaan van mijn iPhone XS Max. Normaal stond ik aan het einde van mijn 2e jaar al popelend een nieuwe telefoon uit te zoeken, maar nu zie ik echt 0,0 reden om weer voor een nieuwe te gaan. Mijn iPhone voldoet letterlijk op alle vlakken nog voor de 100%. Dit is echt voor het eerst dat ik waarschijnlijk 3 jaar of zelfs langer met een telefoon ga doen. Wellicht dat over een jaar de foldables een beetje echt serieus zijn. Maar eerlijk gezegd hoe cool die technologie ook is, het heeft bij mij gewoon niet een heel erge wow factor.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 13 december 2020 20:34]

Heb ik ook met mijn S10 plus, is gewoon een goede telefoon en zie de toegevoegde waarde van een S20 of S21 niet. Wacht op de Fold 3 na de zomervakantie.
Ja de fold trekt mij niet maar de Motorola razr 5g :) maar +1300€ voor een klein toestel met een SD 625... Tja..
Mensen die klagen over de interessantheidswaarde van een artikel beseffen niet dat dit een persoonlijke keuze is en dan er andere mensen dit dan weer wel interessant kunnen vinden. Kansloos dus.
Mooie telefoons dit jaar dus een betere accuduur en een nieuwe versie touch id (grotere oppervlak en veel sneller). Wel vind ik jammer dat het bluetooth 5.1 heeft zou toch wel mooi geweest zijn als ze bluetooth 5.2 hadden gekregen.
Ik vind de kleuren veel te overdreven en niet natuurlijk.
Heb zelf een s9+ je hebt verschillende modes of bedoel je foto's? Zelf heb ik een s9+ hier voor een iphone 6s gehad allebei mee tevreden maar denk toch dat ik volgend jar naar iphone ga
Plat scherm vind ik top, die curved schermen waren voor mij de reden om de s20 over te slaan (heb nu een s10e), wat kleiner scherm zou ik nog beter gevonden hebben maarja....

Nu hopen op een leuke preorder incentive en dan half januari bestellen.
De bezels zijn indrukwekkend. Nog steeds niet helemaal symmetrisch maar zo klein. Vind alleen de camera in het midden afbreuk doen op het design.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee