ASRock maakt videokaart voor M.2-interface

ASRock Rack maakt een videokaart met een M.2-2280-formfactor. Het gaat om een gpu voor servers, die in een M.2-slot geplaatst dient te worden. De module wordt geleverd inclusief een kabel en bracket met vga-aansluiting.

De module heet M2_VGA en wordt gemaakt door ASRock Rack, het bedrijfsonderdeel van ASRock dat zich richt op serveronderdelen. De M.2-2280-insteekmodule is voorzien van een Silicon Motion SM750-controller. Die beschikt over een eenvoudige gpu en 16MB DDR1 aan vram. De gpu kan maximaal een resolutie van 1920x1440 pixels aan.

ASRock levert een bracket met vga-aansluiting mee, die via pinnen op de pcb verbonden wordt met de gpu. Ook zitten er pinnen op de module om een 5V-voedingsstekker aan te sluiten. Volgens ASRock verbruikt de M.2-videokaart 1,49 watt.

De M2_VGA is bedoeld voor gebruik in servers en embedded systemen. Veel serverprocessors hebben geen ingebouwde gpu. Wel zijn servermoederborden vaak voorzien van een ingebouwde gpu, met een vergelijkbare controller als die ASRock gebruikt op de insteekkaart. De M2_VGA-module komt van pas bij moederborden die dat niet hebben. Een adviesprijs van de gpu-module is niet bekendgemaakt.

ASRock zijn M.2-videokaart is niet de eerste in zijn soort. Innodisk presenteerde eind 2018 al een vergelijkbaar product, maar dan met de Silicon Motion SM768-controller met 256MB vram en ondersteuning voor maximaal een 4k-resolutie bij 30Hz.

ASRock Rack M2_VGAASRock Rack M2_VGA

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-12-2020 • 10:02

134

Reacties (134)

134
131
59
10
0
60
Wijzig sortering
Heel goed Asrock, laat maar zien waarom je een zeer goede underdog bent.
Asrock heeft in het verleden vaker aparte dingen gecreëerd, zoals een mb met agp en pcie slot.
Of een moederbord voor zowel s939 en, door middel van een module, am2.
Erg jammer dat de fabrikanten zo gefixeerd op geld zijn en dus weinig creativiteit laten zien.

Verder zal ik asrock praktisch altijd noemen omdat ze erg goede en stabiele moederborden maken.
Verwacht geen denderende prestaties, maar ik heb zelf liever stabiliteit.
Vooral met de extreem hoge gevoeligheid van de hardware van nu.
Je kan ASRock nauwelijks een underdog noemen. Wereldwijd staan ze op de 3de, in Europa 2de en in Asia 1ste als het gaat om volume aan moederborden. Hun moederbedrijf (Pegatron) is een van de grootste OEM moederbord producenten. Tot 2010 was ASRock onderdeel van Asus, in 2010 heeft Asus zich opgesplitst in 3 bedrijven en zo is Pegatron onstaan. Dus tot 2010 waren ze onderdeel van de grootste.

ASRock heeft zijn roots in de OEM daarom komen ze ook vaak met dingen die net wat anders zijn als anders. Dat zijn vaak projecten die ze voor een andere doen, maar die dan op niets uitlopen. Maar goed lang verhaal kort, ASRock is alles behalve een underdog. Ik denk dat als we al hun neven activiteiten erbij optellen dat ze misschien zelfs groter zijn dan Asus.

/EDIT:

Ik kan het nu even niet meer terug vinden, maar had ooit een fimpje gezien van een beurs waar ze allerlei rare moederborden toonde. Van moederborden met een ingebakken nVidia GPU, moederborden waar CPU, geheugen en alles op zat, de P4 combo waar een Socket 478 en een LGA 775 op zit of een moederbord waar de CPU op aparte kaart haaks op het moederbord zat.

ASRock heeft veel van dat soort dingen op de plank liggen, sommige zien ze een markt in en gooien ze in productie en andere gebeurt dat niet maar duiken om de zoveel tijd her en der op.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 25 juli 2024 18:43]

Dat is goede info, ben er nooit zo diep ingedoken, dus dat wist ik niet.
Ik denk in plaats van underdog dat "ze zijn zo lekker gewoon gebleven" beter op zijn plaats is.
Mijn ervaring met Asrock is niet echt geweldig, kwaliteit is naar mijn idee slecht. Meeste Asrock moederborden die ik heb gingen na een aantal jaar stuk of kregen vage problemen, geluidchip die niet meer werkt, hdmi poort die onbetrouwbaar werkt.

De uitrusting en prijs is iets waar Asrock wel in uitblinkt.

OT Ik wist niet eens dat je een gpu op deze manier kan maken/gebruiken.
Kan die gpu in een server dan ook ingezet worden als hardware decoder/encoder? Puur interesse.
> Mijn ervaring met Asrock is niet echt geweldig

Ik heb alleen maar goede ervaringen met asrock. Maar dan moet ik ook zeggen dat ik geen gebruik maak van de onboard geluikd en HDMI.
Nu heb ik mijn tweede Asrock moederbord (B550M Pro 4). Het eerste heeft jarenlang prima en probleemloos gewerkt. Het huidige sinds een halfjaar ook, en het geluid dat eruit komt is uitstekend. Met video geen ervaring.
Dat is niet mijn ervaring met AsRock. Ik heb er al meerdere moederborden van gehad en allemaal hebben ze de gehele levensduur van de computer prima gefunctioneerd of functioneren ze nog steeds. Het enige jammere is dat er niet lang BIOS updates worden uitgegeven, maar ik weet eigenlijk niet of dat bij andere fabrikanten beter is. Ik heb alleen verdere ervaring met zakelijke systemen die na jaren nog bijgewerkt worden,.
Ik heb allerlei ervaringen emt allerlei producten. Betekent niet dat het iets zegt over de daadwerkelijke kwaliteit van het product. Zo heb ik heel veel gezeik gehad met diverse Apple producten (volgens velen kwaliteit het beste) en heb ik enorm veel gezeik gehad met een Volkswagen (ook superieure kwaliteit volgens velen) en weinig gelazer met een Alfa Romeo (volgens velen een drama).

Het erge is dat je geluk moet hebben met ieder product, of op zijn minst geen pech. Datzelfde geldt denk ik voor Asrock. Als je geen pecht hebt, heb je een prima product.
Ik heb dan weer hele slechte ervaringen gehad met ASUS mid range moederborden in de s775 en 2011 era, waarbij hun ROG en Sabertooth lijn Dan wel weer goed was. Gigabyte werkt praktisch altijd voor langer dan het systeem relevant is in lijn ervaring en ook ASRock werkt prima de laatste jaren.

Is Asus daarom slecht? Absoluut niet. Ik heb vroeger honderden systemen geassembleerd met Asus bordjes waar niks mis mee ging... Ieder merkt maakt wel eens een legendarisch slecht model zoals de P5N SLI met s775 en Nvidia chipset welke een absurde failure rate had.
Asus maakte toch ook de Intel moederborden? Die hadden de reputatie de stabieleste en langstlevende te zijn. Mijn P4 2.8C PC heeft een Intel moederbord.
Er is een filmpje van Linux waar ze een vaag Chinees MB hadden binnengekregen, met een 1050 op het bord.
Tot circa 2013-2014 kon je inderdaad veel asrock moederborden kopen die gebrekkig waren, dat waren niet eens alleen low-end borden. Maar sinds dien maken ze eigenlijk heel solide spul, ze blinken ook vaak uit omdat ze net iets andere feature sets aanbieden dan andere leveranciers. Zo waren ze bijv. ook vroeg met het aanbieden van TB3 op het AM4 platform.
Volgens mij heb ik dat moederbord nog gehad. Was een ideale transistie voor een snotneus van 15 waarbij hij z'n agp videokaart nog even kon gebruiken maar ondertussen wel kon upgraden naar een fancy athlon 64 (iirc) processor.

edit: gevonden! Een ALiveDual-eSATA2.

[Reactie gewijzigd door Vaenir op 25 juli 2024 18:43]

Heb die ook zoiets gehad met een athlon 3000 :)
Wat een beest was dat.
Die van mij was socket 939 en kon naar am2

[Reactie gewijzigd door itcouldbeanyone op 25 juli 2024 18:43]

De asrock 939dual sata2.
Jep dat was hem, :)
Prima bordje , nooit geen problemen mee gehad,
En was geloof ik 40,-
Zelf draai ik al zo'n 2 jaar met een ASRock X399M Taichi moederbord.
Voor zover ik weet was dat het enige micro-ATX AMD ThreadRipper (TR4) moederboard dat er te krijgen was.
pricewatch: ASRock X399M Taichi
Ik vind ASRock Rack echt geweldig, het is veel meer gericht op praktische, stabiele en goed uitvoerbare/complete oplossingen dan weer het volgende standaard serverboard van een andere grootmacht in de serverwereld.

Dit soort oplossingen vergelijk ik altijd een beetje met de StarTech van de PC wereld, altijd aparte oplossingen waar veel mensen om vragen maar niemand maakt behalve StarTech.

ASRock Rack heeft mij geholpen met mijn thuislab server, een moederbord met een Xeon-D CPU er op en een combinatie van hardware onboard welke echt niemand anders kon leveren. (2x SFP+ netwerk, 2x SAS op een flashable integrated LSI controller, SATA controller 6 ports, 2x m2 slots, meerdere PCIExpress, VGA, IPMI ethernet, 4 DDR4 ECC slots en dat alles op een micro ATX vormfactor!)

Ik kom heel vaak bij ASRock Rack uit qua functionaliteit en benodigdheden, zo vaak da tik met mijn PC's ook ben overgeschakeld naar ASRock zelf, ik hoop dat die stabiliteit net zo goed is (Draai inmiddels 5-6 jaar een X99m micro atx bord van ASRock met een socket 2011-V3 CPU er op zonder enige problemen)

[Reactie gewijzigd door drocona op 25 juli 2024 18:43]

lijkt me best handig voor servers waar gpu niet de doorslag geeft bij prestaties.
Edit s939 heb ik ook nog gehad er paste een amd processor in (oude tijden herleven).
Ook het ram geheugen van de videokaart hoeft niet veel te zijn, best nog een hoge resolutie voor zo een klein kaartje.
Beetje overdreven, niet?

Alsof geen andere fabrikant een M2 in elkaar kan flanzen met een paar pinnetjes erbij naar een back case bracket met vga output XD

+1 hooguit.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 25 juli 2024 18:43]

Eerste indruk: huh, even opnieuw lezen

Tweede indruk: Oh cool, wist niet dat dat kon, maar klinkt logisch. (is gewoon een PCI port natuurlijk)

Derde indruk: Wacht even... waarom VGA? Gaan we weer terug naar 2003?
Qacht even... waarom VGA? Gaan we weer terug naar 2003?
Omdat de doelgroep gericht is op server beheer, en laatste keer dat ik een server bekeek: Als ze een GPU hebben, hebben ze allemaal tenminste VGA, dus de kans is zeer groot dat er op de vloer ergens een kar staat met daarop een 2005 VGA monitor van 1280x1024 en een microsoft/dell toetsenbord waarvan de letters versleten zijn
Veel servers zijn 1U, or 2U. Gaat die lange bracket daar passen?
Dat past zeker, namelijk een kwartslag gedraaid. Voor het inbouwen van gewone PCI-express-kaarten worden in dergelijke servers ook risers gebruikt die er voor zorgen dat het slot een kwartslag gedraaid wordt.
de meeste moederborden hebben m2. slots op de achterkand (dus onder het mobo),

persoonlijk kijk ik hiernaar en denk, 'dus dan heb je de kans om een gpu toe te voegen aan je systeem en dan kies je nog voor zoiets armzaligs' het kan toch niet zo moeilijk zijn om er dan een 'echte' gpu op te plakken die vergelijkbare prestaties levert als de gemiddelde GPU in een gemiddelde smartphone of tablet. dan kun je die gpu naast eenvoudige taken (zoals een command promt tonen), ook zaken laten renderen of soortgelijke taken.
In deze wereld is een dergelijke GPU (smartphone niveau) gewoon totaal niet interessant. Dan heb je liever een klein ding wat vga uit geeft op oke ish resolutie en vooral niet in de weg zit voor belangrijke zaken. Je mist al snel een paar pcie lanes. Had wel fijn geweest als we hadden geweten hoeveel in dit geval.

Als in een server echt wil gaan renderen pak een set quadro’s of AMD equivalent. En die leveren dan direct factoren veel meer prestaties dan dit ding of een smarphone GPU.

Dergelijke GPU’s hebben overigens vaak ook helemaal geen video uitgang aangezien ze voor GPGPU worden gebruikt (marrix berekeningen, machine learning). Allerlei taken die geen beeldoutput geven.
Ik verwacht niet dat prestaties van een gemiddelde GPU haalbaar zijn via M2, je zou al snel fans moeten gebruiken om te zorgen dat de temperatuur op orde zit om maar te zwijgen van het stroomverbruik. Dat wil je allemaal niet in je server hebben.
Er zal vast een korte bracket bij zitten, en volgens mij hebben 1U/2U soms een lege bracket aan de achterkant (horizontaal), maar de laatste keer dat ik een fysieke server in handen heb gehad is wel even terug
Voor zover ik heb gezien zit een M.2 aansluiting meestal parallel op het mainboard, dus een SSD of in dit geval die videokaart komt dan plat op het board te liggen.
[...]
Omdat de doelgroep gericht is op server beheer, en laatste keer dat ik een server bekeek: Als ze een GPU hebben, hebben ze allemaal tenminste VGA, dus de kans is zeer groot dat er op de vloer ergens een kar staat met daarop een 2005 VGA monitor van 1280x1024 en een microsoft/dell toetsenbord waarvan de letters versleten zijn
Precies dit dus, ik kom zo nu en dan in het Datacenter en dit is het geval. Voor die paar regels commands die wij moeten invoeren is het meer dan afdoende en zoals @Xieoxer ook terecht aangeeft, je plugt hem in en het werkt.
Voor servers heb je ook niet de hoogste Kwaliteit scherm nodig. zelfs 720P is al voldoende voor een command-prompt.

Nu maar afwachten of ze het ook Plug "n Play maken. waarbij je de stick inplugt in een speciale adapter die voor in de Server zit. waardoor je maar 1 M.2 videokaart nodig hebt en zo alle servers af kan gaan zonder al te veel problemen
Genoeg rack KVM's met ingebouwde monitor die nog nagenoeg in nieuwstaat zijn, maar volledig PS/2 en VGA. Die dingen zijn ook niet gratis en als ze vervangen worden is dat omdat ze met het hele rek naar de schroothoop/recycler gaan. Tussendoor zal management/directie het niet nodig vinden om zo'n ding te upgraden, meesten zullen het niet eens (willen) snappen.
[...]

Omdat de doelgroep gericht is op server beheer, en laatste keer dat ik een server bekeek: Als ze een GPU hebben, hebben ze allemaal tenminste VGA, dus de kans is zeer groot dat er op de vloer ergens een kar staat met daarop een 2005 VGA monitor van 1280x1024 en een microsoft/dell toetsenbord waarvan de letters versleten zijn
En VGA werkt ook nog acceptabel met een huis-tuin-en-keuken HD monitor. Met HDMI zou je je beperken qua monitors.
Vergeet niet een rackmount KVM, die in sommige racks terug te vinden is, wat één van de weinige manieren is tegenwoordig om €2000 uit te geven aan een toetsenbord, muis en 1280x1024 scherm.

ITers die serveronderhoud moeten doen daadwerkelijk een kabel laten inpluggen is link natuurlijk :+
Ik ga er van uit dat VGA een goedkopere/kleinere implementatie is. het is maar voor servers.
Maar het kost je helaas wel een M.2 slot, terwijl er daar vaak toch al niet zoveel van zijn. Ik zou overigens liever een betaalbare oplossing zien waarbij je door middel van KVM over IP een server kunt beheren. Duurdere servers hebben dit standaard vaak aan boord (zoals IPMI of iLO) maar voor het goedkopere segment zit je dan vaak aan een losse KVM over IP switch.
Geen idee of deze tool ook werkt in een command-line only omgeving; maar zal vast te bouwen zijn? Vast en zeker handig voor windows server: https://github.com/debauchee/barrier
Voor een vervanging van IPMI/iLO zou ik eerder aan Pi-KVM denken (https://github.com/pikvm/pikvm), gezien het hele punt is dat je de server op afstand kan beheren, ook als je in de bios moet of een OS opnieuw moet installeren.
Daarmee kun je echter nooit op afstand een systeem opnieuw installeren. Of op afstand een systeem herstellen als hij niet meer goed opstart.
Uuhhh, jawel? Staat letterlijk in de eerste paar regels van de gelinkte pagina...?

[quote]
A very simple and fully functional Raspberry Pi-based KVM over IP that you can make with your own hands. This device helps to manage servers or workstations remotely, regardless of the health of the operating system or whether one is installed. You can fix any problem, configure the BIOS, and even reinstall the OS using the virtual CD-ROM or Flash Drive.[/quote]


Update: scheef gekeken. I stand corrected :)

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 25 juli 2024 18:43]

Mijn reactie, waar jij op reageert, was geen reactie op Pi-KVM. Inderdaad, met Pi-KVM kun je volledig je computer overnemen op afstand. Dat lijkt mij een fantastische oplossing!
Het gebrek aan M.2-sloten zou je dan weer kunnen oplossen met een kaartje als dit als het in 1U moet blijven passen, of een kaartje met meer M.2-sloten als je toch al de behoefte hebt aan meer en daar de ruimte voor hebt.
Die herriner ik me goed. op sites zoals aliexpress heb je zelfs een X16 slot kaart die weer naar 8 Full size M.2 kaarten gaat. {16 voor half size}
Ja, zoiets ga ik ook vanuit. Echter zegt ergens een stemmetje in mn hoofd dat HDMI of DP niet echt duurder kan zijn tegenwoordig.
Qua aansluiting niet, maar qua functionaliteit waarschijnlijk wel.

Ga jij maar eens een HDMI of DP rack console kopen.

En dat dan ook nog ICM KVM switch.

In serverspace draait vrijwel alles nog op VGA/COM/PS2. Dat is namelijk goed genoeg. Sterker nog. Usb support voor muizen in bios ontbreekt vaak volledig. Daar kun je dus helemaal niks mee als je moet troubleshooten of moet inspoelen.
Ik vermoed dat de vereiste chips voor een digitaal signaal de insteekkaart te groot maken en mogelijk ook nog de extra hitte die daar van vrij komt?
de operation temperture is wel laag van dit ding, dus of dit nou echt heel server bestendig is
Operation temperature: 10°C ~ 35°C / Non operation temperature: -40°C ~ 70°C
https://www.asrockrack.co...del=M2_VGA#Specifications
Anoniem: 391619 @101br03k8 december 2020 10:47
inderdaad, vraag mij dan ook af of deze insteekkaart dan word voorzien van een koellichaam en koeler zodat deze goed blijft functioneren.
het verschil tussen werken en niet werkend qua temperaturen is ook best wel groot.
Juist. Serverroom draait meestal op kamertemperatuur en superconstant. Er gaat zoveel lucht door een server heen dat temperaturen helemaal niet hoog worden.
Dat valt nog best wel mee. Het betekent dat je waarschijnlijk er alleen voor hoeft te zorgen dat de airflow uit de CPU-koeler niet over dit kaartje komt, de overige airflow in een server zou niet zo snel hoger moeten worden dan 35°C. Als ik even snel naar de temperaturen in een aardig belaste server spiek, zie ik dat het moederbord en de RAM-modules 30°C rapporteren (en is de temperatuur van de airflow dus lager dan dat). In mijn thuisserver (met beroerde airflow vergeleken met een rackserver) komen de temperaturen net aan op 35°C, en dat komt waarschijnlijk omdat dat apparaat vlak bij een radiator staat.
Waar is dat vermoeden op gebaseerd?
ik heb geen schema gezien van het bord, maar ik zie geen encoder voor digitale signalen naar buiten toe en niet te vergeten de rechtstreeks gesoldeerde header op dit bord?
er blijft niet echt heel erg veel ruimte meer over.
Videochips kunnen toch prima een rechtstreekse digitale uitgang hebben?
En waarom zou een digitale uitgang meer energie verbruiken?
Dat VGA signaal is van oorsprong ook digitaal, dus dat is niet het probleem. Je hebt wel kans dat er geen losse grafische controllers te koop zijn die HDMI uit hebben. Dit omdat er geen markt voor is.
Ik ben maar in een paar serverruimtes geweest, en de enige videopoorten die ik daar zag waren allemaal VGA. Ik weet er niet zo veel van af, maar blijkbaar een standaard in serverland. :)

Grote kans dat als je HDMI Display Port of wat dan ook gaat doen dat daar een hoop licentiekosten bij komt kijken, en tja het is niet echt nodig, meer dan een command line interface heb je niet nodig voor direct onderhoud. Het meeste gaat toch remote met andere beheertools.

Ik bedenk net dat ik gister nog een filmpje zag van LTT op youtube met een of andere server, geen idee waarom ik die keek. Maar daar was ook een VGA poort als enige display interface. https://youtu.be/uHAfTty9UWY?t=180 Rond dit tijdstip zegt hij er wat korts over. En er zaten wat m2 poorten op, dus mogelijk ook geschikt voor dit kaartje, ware het niet dat er al een VGA op zit.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 25 juli 2024 18:43]

VGA is ook simpel en werkt vrijwel altijd. Sommige digitale interfaces moeten ingeplugd zijn voordat de grafisch kaart initialiseert omdat ze anders niet werken, wat natuurlijk niet praktisch is op een server, andere doen allerlei HDCP handshakes en weet ik wat. Net zoals de eenvoudige seriele console kabel is het handig om een methode te hebben die werkt wanneer de rest faalt.
In de server wereld is VGA nog steeds de standaard. Het is een bewezen technologie, er vereist geen zware GPU. Op servers zitten vaak een GPU ingebouwd op het moederbord met beperkt hoeveel bandbreedte. De zakelijke Intel xeon processoren zijn ook niet voorzien van een GPU.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 25 juli 2024 18:43]

"In de server wereld is VGA nog steeds de standaard."

Ik vraag mij af of de server wereld daardoor bepaalde legacy standaarden de gewenste natuurlijke verloop van de levenscyclus verhinderen. Elke VGA connector die wordt gefabriceerd is een gemiste kans om een HDMI/DVI/DP poort te fabriceren, wat weer effect heeft op de prijs van de gehele keten (controllers, connectors, kabels, etc).

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 25 juli 2024 18:43]

Wat me't meest verbaast is dat er geen USB voor wordt gebruikt. Dat is ook op servers gangbaar, en met USB2 kun je makkelijk video, muis en keyboard over 1 kabel doen.
Video over USB, die dingen die eerst 10 drivers liggen te installeren om vervolgens de boel te laten crashen? Zelfs al gaat dat 999 keer goed, die ene keer dat het fout gaat is genoeg reden om het buiten te gooien.

Dat is ook wat mist in heel het VGA tov de rest, VGA vraagt geen interactie met de server, je kan 30 meter kabel gebruiken en zelf al is het signaal slecht, dan nog is het genoeg voor wat het is. Het vraagt geen resources en het werkt fantastisch wanneer je in Uefi/BIOS/management zit (waar je ook helemaal niets aan hogere resoluties hebt) terwijl dat het primary doel gebruik is, eenmaal die server in zijn OS zit ga je zelden nog die VGA poort nodig hebben.
Gelukkig niet. Dat is vragen om problemen (usb toetsenbord en muis werkt vaak bijvoorbeeld niet tijdens het opstarten van een server). Het liefst zo simpel mogelijk, zonder overbodig resources te gebruiken.
U heeft geen headphone jack meer neem ik aan? :+
Nee, ik had geen keuze meer vanwege smartphones, maar goed ik gebruik ze eigenlijk ook niet meer. Op de PC/laptop/RPi eigenlijk ook al jaren niet meer vanwege USB(C) en Bluetooth.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik ze niet heb. Iets weggooien wat nog werkt is an sich prima en vanuit die hoek begrijp ik het gebruik van VGA wel.
De schaalgrootte voor HDMI-connectoren is zo groot, dat ik denk dat er heel weinig winst te boeken is. Het omgekeerde is veel vervelender: Als VGA-connectoren en -kabels niet langer in massa gemaakt blijven worden stijgt de prijs flink en wordt het een dure hobby om apparatuur waar VGA op zit te blijven gebruiken.
voordeel aan vga is het werkt gewoon altijd vs digitale standaarden waar onderhandeld moet worden tussen gpu en display voor je beeld hebt.

Is zeker handig tijdens het booten waar je soms een een sub menu moet gaan en je maar een paar seconden hebt om de juiste toetsen in te drukken.
Meestal bij deze schermen reset de beeld uitgang zich ook of wijzigd de resolutie
dan wil je niet hebben dat het scherm en gpu op dat ogenblik terug aan het onderhandelen zijn
bij vga blijft het beeld.

Had ooit een scherm waar de vga poort niet goed was geimplemteerd en via een apparte omvormer ging
bij elk appart post scherm was ik beeld kwijt.
erg lastig als je maar 5s hebt om de juiste toetsen in te drukken tijdens een boot die 7min duurt.
Elke VGA connector die wordt gefabriceerd is een gemiste kans om een HDMI/DVI/DP poort te fabriceren
Ik vraag me af hoe veel invloed dat heeft. De hardware zelf kost niet zoveel. Het is meer de functionaliteit en licenties denk ik. VGA heeft als voordeel dat het praktisch altijd werkt, ik kom vaak tegen dat bijvoorbeeld DisplayPort niet werkt zonder de pc te rebooten, terwijl ik met VGA wel gelijk beeld krijg, en dat is bij servers wel gewenst omdat je na een reboot misschien belangrijke informatie kwijt bent bij het oplossen van een probleem.
of snel tijdens de POST de BIOS of ILO interface in F-key'en. Dat moest ik zelfs in VM's nog wel eens doen, en dan moet je toch even een delay in de settings zetten, omdat anders die VM sneller daarvoor bij is bij het booten, dan dat de virtual console initialiseert.
Dat is inderdaad ook een ding. Al is het bij een VM natuurlijk niet afhankelijk van het type aansluiting.
Maar volgens mij (in ieder geval bij HP) heb je standaard vrij veel tijd om een bootoptie te kiezen met de F toetsen.
En in de server wereld is een monitor alleen tijdelijk nodig om even dat ding aan de praat te krijgen zoals OS installeren en daarna nooit meer, maar dat kan ook al prima met drac en ilo.

De VGA aansluiting wordt ook alleen maar tijdelijk gebruikt voor troubleshooten of 1e keer inschakelen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 25 juli 2024 18:43]

Hier blijft het niet bij, je vind geregeld ook nog PS2/serial/parallel etc op server borden. Is eigenlijk ook wel handig want je kan je oude KVM dozen etc blijven gebruiken.
Interesting...
Ik begrijp dat Asrock gaat voor de grootst mogelijke compatibiliteit, wat betekent dat er anno 2020 nog altijd meer monitors met enkel VGA rondslingeren in een datacenter dan bv. DVI?. Ik kom er nooit dus dat zal best, maar de laatste keer dat ik een LCD monitor enkel met VGA input heb gezien was in 2005
Op servers is over het algemeen zeer weinig ruimte beschikbaar aan de voor- of achterkant. Zo'n lompe DVI connector neemt gewoon te veel ruimte in beslag. Vrijwel elke server waar ik mee gewerkt heb in de afgelopen 25 jaar heeft VGA op de achterkant, en soms ook aan de voorkant. Als er al een "vervanging" zou komen van VGA dan vermoed ik dat ze ( serverbouwers zoals Dell, HP, Lenovo etc. ) eerder zouden gaan voor iets wat minder ruimte inneemt, zoals USB-C.

Zoals elders in de comments ook al genoemd; de meeste servers hebben een ingebouwde KVM-over-IP ( of in ieder geval de optie om dit toe te voegen bij de aankoop van de server ) zoals iDRAC, IPMI of iLO en dit is meestal een RJ-45 port. Hiermee kun je dingen op afstand via netwerk zien / beheren. Voor "lokale" toegang hebben de meeste datacenters een aantal zo genoemde "crash carts" ter beschiking voor algemeen gebruik. De monitoren op deze carts hebben altijd VGA, en incidenteel ook nog andere connectors, maar meestal wordt er alleen een VGA kabel meegeleverd. Toetsenborden en muizen zijn tegenwoordig wel vaak USB en niet meer PS/2 zoals vroeger, dus er is wel "vooruitgang".
Zelfs al hebben die monitoren ook een digitale aansluiting, dan nog hangt er alleen een VGA-kabel aan, want dat is gewoon de aansluiting die op een server zit. Een machine met een andere aansluiting is voor beheerders alleen maar lastig. Wat ook speelt is dat aanbestingsgewoontes: Als er in een aanbesteding staat dat er 1 x VGA op de server moet zitten dan kun je geen HDMI gaan leveren. Omdat VGA de norm is zal partij die aanbesteedt nooit om een server met HDMI gaan vragen.
VGA is oud dat klopt maar toch zijn er nog behoorlijk wat apparatuur in omloop met alleen VGA denk aan Beamers wat weinig aan staan etc en server beheer bijvoorbeeld.

de VGA aansluiting wordt nog zo nu en dan gebruikt, ook bijvoorbeeld de RS232 (jahoor de comport) wordt ook nog regelmatig gebruikt, voor ons als consumenten crap en oud maar bedrijfsleven gebeurd het nog wel.
Mijn 2e indruk was: Komt er ook 1 met een netwerk-aansluiting? zodat het als rib/ilo/irmc/.... remote-control board gebruikt kan worden?

Mijn 3e indruk was: Waarom moet er helemaal een aansluiting op? De video aansluiting zou via andere (netwerk/usb/...) kanalen kunnen lopen.
Ja dat dus. Geen HDMI? Ik vind het vooral een totaal nutteloos product
Het is een zeer nuttig product. Het is niet voor goeie graphics ofzo, maar voor het lokaal bedienen van een server. Dat gaat meestal via VGA en PS/2, omdat dit praktisch altijd werkt. Ik vraag me wel af wat het voordeel is om dit via M.2 te doen, misschien dat die aansluiting steeds meer standaard wordt ten opzichte van normale PCI sloten. Als je dan niet standaard een VGA aansluiting hebt (komt steeds meer voor op de compactere blade servers) heb je toch een kaartje nodig om dit toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 25 juli 2024 18:43]

Ja dat dus. Geen HDMI? Ik vind het vooral een totaal nutteloos product
Dan is mijn conclusie dat je niet veel met servers doet :) Voor consumenten / werkplekken is dit niet echt interessant. Ik kan me niet voorstellen waarom in die categorie iemand deze kaart zou willen hebben.

Voor servers daarentegen zie ik echt wel goede toepassingen.
Vga vanwege betrouwbaarheid. Dvi werkt ook prima, maar is groter en komt minder voor. Wanneer je problemen hebt hang je er eens een scherm aan, en het laatste wat je wil is dat je HDMI of display Port weer eens niet herkend word.
In serverruimtes waar ik kom staan vaak 'crashkarren', van die ziekenhuis-achtige karretjes met een scherm met toetsenbord/muis op voor als je echt poep aan de knikker hebt en je iLO/Drac interfaces niet meer functioneel zijn. Van oudsher hebben servers nog steeds gewoon VGA. De laatste Gen10 machines van HPe hebben bv nog steeds gewoon VGA. En dus de schermen op die karren in datacenters ook.
Tegelijkertijd is dit toch echt een nichemarkt. Als je server al geen eigen videopoort heeft, betekent dat dat je ook met je management interface zoals iLO en Drac geen video hebt. Misschien kan je met serisl-console nog iets, maar dan ben je toch wel heel beperkt met troubleshooten.
Ik ben toch al menig keer blij geweest met de VGA poort en iLOs in al onze HPe machines. 800*600 is beter dan niks :)
Vraag mijzelf af waarom er 16MB van het obsolete DDR1 op geprikt wordt. Is DDR3 of DDR4 (of GDDR5/6, als we toch bezig zijn) niet vele malen goedkoper, omdat het tegenwoordig de standaard is?

[Reactie gewijzigd door Source90 op 25 juli 2024 18:43]

Ongetwijfeld is het geheugen zelf goedkoper. Je hebt dan wel een bordje nodig die de benodigde snelheden haalt.
Misschien hadden ze nog oude voorraad? Dan is het prima om te gebruiken voor deze toepassing.....
Zit dat er wel daadwerkelijk opgeprikt en niet gewoon in de GPU zelf?
De 16MB zit op de chip zelf volgens de fabrikant, en dient vooral als geheugen voor de framebuffer. Meer geheugen toevoegen is zo te zien aan de diagrammen ook mogelijk, maar aangezien het doel van dit kaartje is om beeld te geven en niet meer dan dat, is daar niet voor gekozen.
Wat een leuk stukje hardware, geniaal. Ik verwacht wel een uitgebreide review met gaming benchmarks.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 25 juli 2024 18:43]

Van 16 MB DDR1 geheugen zou ik niet te veel verwachten :)
Gaming, artikel heeft het over server toepassingen.
Je moet toch op zijn minst doom of wolf3d kunnen draaien he, anders is het geen grafische kaart :)
Als je dan toch een spelletje op je server wil draaien, pong moet ook met de meest basic kaart wel lukken.
Als je grapjes moet gaan uitleggen zijn ze niet leuk meer...
Gaming benchmarks? Mines sweeped per minute? Solitaire speedrun time?

Heel veel meer moet je er namelijk niet van verwachten.
Doom moet met gemak draaien op 16MB VRAM, er werd met Doom 2 geen eens gesproken over VRAM, maar over RAM, en was 4 MB de minimum RAM wat je moest hebben, ook aangezien er geen grafische kaarten waren met 16MB VRAM, en 8MB in 1995 veel was, en Doom 2 kwam uit in 1994

In 1995 was 8mb VRAM heel veel.

https://www.techspot.com/...tory-of-the-gpu/#part-one

Doom 2 Spec:

https://www.cnet.com/products/doom-ii-pc/

Kan je zien hoe ver we gekomen zijn in 25 jaar, dat we nu grafische kaarten hebben die 24GB VRAM hebben.
Dit moet ik hebben.
Ideaal om defecte mainboarden te diagnosticeren.
Een videokaart op een defect moederbord prikken om een diagnose te stellen. Hmm.
Defect in de zin van: nog wel foutcodes kunnen printen naar een scherm. Door deze te kunnen zien, kan je gerichter bepalen of en hoe je het moederbord gaat repareren.
Ik verkoop hdmi interfaces voor de (40 jaar oude) ZX Spectrum, en het is tenenkrommend hoeveel mensen me mailen met: "ik krijg geen beeld" zonder uberhaupt te weten of de machine nog wel werkt.
Dus herkenbaar.
Dit zou wel eens een heel leuk stukje hardware kunnen worden voor mensen die zelf servers bouwen van 'consumenten' onderdelen of hun oude gamePC. Momenteel zie je dat nieuwe systemen neigen naar de Ryzen 'G' chips met ingebouwde GPU, of dat er een dedicated GPU gebruikt wordt die bijvoorbeeld ook mee helpt met Plex encoding.

Zo'n insteekkaartje zou wel eens een mooie middenweg kunnen zijn zodat je ook de krachtigere Ryzens kan gebruiken voor een server build, zonder meteen een externe GPU (met alle stroomkosten van dien) aan te hoeven schaffen.
let wel op de operation temperture:
Operation temperature: 10°C ~ 35°C / Non operation temperature: -40°C ~ 70°C
https://www.asrockrack.co...del=M2_VGA#Specifications
met alle stroomkosten van dien
ik denk dat die stroomkosten van een externe gpu wel mee zullen vallen je kunt prima een simpel kaartje als een rx450 of een GTX 1030 erbij plaatsen. met een beetje zoekwerk naar overclocking van zulke kaarten zou je ook de clockspeed en de voltage nog kunnen verlagen zodat je het verbruik met gemak onder de 20watt kunt brengen, dat maakt passieve koeling niet alleen prima haalbaar, en drukt ook niet alleen de kosten maar zou tegelijk wel de functies van hardware-versnelling voor bepaalde taken in takt (deels) kunnen laten. Bovendien zullen die kaartjes veel goedkoper zijn en kun je je M.2. slot beter inzetten voor een extra SSD.
Op een 'grote' videokaart zitten alleen wel bergen functies waar je mogelijk niets aan hebt, maar die wel stroom verbruiken. Een simpel videokaartje als een HD5450 voegt al snel 10-15W aan het verbruik toe, wat dus 10 keer zoveel is als dit kaartje. Bij mijn thuisservertje met een 3700X zou dat dan 20% van het verbruik in idle zijn, dat is nog best een flink aandeel.

Overigens kan je M.2-sloten best eenvoudig en goedkoop toevoegen aan een vrij PCIe-slot. De prijs van dit kaartje verwacht ik overigens ruim lager dan de 80 euro die een GTX1030 kost.
en in jouw voorbeeld: die 10-15W in een server is primair omzetten naar warmte, en niet daadwerkelijk iets nuttigs doen. Iets wat je in een server ook niet 1,2, 3 wilt.
Wat jammer dat dit met alleen de servermarkt in gedachten gemaakt is (oftewel: vga only).

Ik had dolgraag zo'n kaartje met bijvoorbeeld een GTX1050 of vergelijkbaar in mijn A300 gestoken om wat beter (op medium) te kunnen gamen!
Dit werkt omdat de gpu een paar Watt max verbruikt. Alles dat beter is dan APU gaat al snel naar +15W dat je niet meer passief kan koelen op dat oppervlak.
Heeft iemand een recente server gezien zonder 2D videokaart?
Voor mij is dat minstens 15 jaar geleden. En toen hadden we weinig m.2 aansluitingen.
Nog zeldzamer, een waar je bereidt bent een niet gecertificeerde kaart in te steken.
Nu nog de laptops en mini pcs. Dat MXM werkt voor geen meter voor een upgrade.

Of als dat geen optie is, een vervangbaar systeembord. Ik vindt het doodzonde om een goede behuizing en scherm weg te doen.
Dat MXM niet werkt komt door de fabrikanten zelf, ze werken met een whitelist ze willen niet dat je er een andere videokaart in stopt ivm aansprakelijkheid of dat iemand een negatief review op internet plaatst over dat de koeling opeens ondermaat is bij de videokaart upgrade.

Gewoon smerige praktijken ook zijn er fabrikanten wat bij bepaalde modellen met een whitelist voor RAM geheugen werken, precies hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 25 juli 2024 18:43]

True, maar m.2 is in ieder geval bedoeld om vervangbaar te zijn.
En hebben deze dan ook Raytracing? ;)
Server admin Ray kan gewoon een trace uitvoeren, ja :+
Ik denk dat de 1e frame nog niet eens in het videogeheugen past.
Zoiets en dan voor laptops, eindelijk de gpu op een laptop kunnen vervangen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.