Raytracingondersteuning voor Minecraft gaat vandaag uit bèta

De Windows 10-versie van Minecraft heeft vanaf vandaag officieel ondersteuning voor raytracing. Bij deze door Nvidia ontwikkelde versie worden door middel van pathtracing raytracingeffecten gegenereerd. Nvidia maakt daarnaast bekend dat vier spellen ondersteuning voor DLSS krijgen.

Met de officiële release van raytracingondersteuning voor Minecraft is de functie nu onderdeel van de reguliere Minecraft Windows 10-client, schrijft Nvidia. Tijdens de open bèta was de raytracingondersteuning alleen te gebruiken via een standalone applicatie. Nvidia legde eerder uit hoe de raytracing werkte, namelijk met pathtracing, physically based rendering en DLSS 2.0. Met de update krijgt Minecraft een Physically Based Rendering-texturepakket, om de pbr mogelijk te maken. Nvidia heeft daarnaast met enkele Minecraft-spelers vijftien werelden gemaakt om de raytracingseffecten te laten zien.

Nvidia maakt tevens bekend dat vier spellen ondersteuning krijgen voor DLSS. Met deze deep learning super sampling-techniek kunnen spellen beelden in een lagere resolutie weergeven, waarbij een RTX-gpu de ontbrekende details in kan vullen met kunstmatige intelligentie. Op die manier kunnen spellen met hogere fps of instellingen draaien.

CRSED: F.O.A.D., Moonlight Blade, Mount & Blade II: Bannerlord en Scavengers zijn de vier spellen die in december verschijnen en de DLSS-ondersteuning krijgen. Met DLSS moet elke RTX-gpu volgens Nvidia de eerste drie spellen op een 4k-resolutie kunnen afspelen met minimaal 60fps. CRSED: F.O.A.D. zou met 90fps gespeeld kunnen worden. Scavengers zou met een RTX 3000-gpu op 4k en 60fps gespeeld kunnen worden. Inclusief deze vier spellen hebben dertig games ondersteuning voor DLSS 2.0.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-12-2020 • 18:50

54 Linkedin

Lees meer

Reacties (54)

54
53
15
0
0
32
Wijzig sortering
Anoniem: 30722
8 december 2020 19:10
Een game gemaakt uit grote blokken, en dan toch zo hun best doen het mooi te maken :Y)
Ik zal hier wel te oud voor worden, volgens mij waren we begin deze eeuw juist blij van die grote blokken af te zijn :?
het gaat niet om mooi maken maar het technische aspect achter ray tracing waardoor dit mogelijk is Niet omdat ze hard hun best doen het mooi te maken. Also Mine craft is, denk ik, zo populair geworden doordat je met blokken creatief kan bouwen net zoals met lego bijvoorbeeld.
Het is niet alleen het creatief bouwen dat Minecraft populair maakt. Het zijn de vele verschillende speelstijlen die daar voornamelijk voor zorgen. Creative is een stuk minder populair dan survival.
Zelf speel ik het nog steeds af en toe voor de mooie redstone bouwsels of de vele minigames die de basis gameplay ontzettend uitbreiden.

Een servertje opzetten heeft ook wel iets lekker ouderwets van vroeger, iedereen kan een server opzetten en als je Java pakt, heb je me toch een enorme hoeveelheid mods en een enorme community erachter zitten (bukkit, spigot, paper, forge). Zelf host ik een zwaar gemodificeerde paper server met ruim 10 werelden die elk hun compleet eigen features hebben.

[Reactie gewijzigd door batjes op 8 december 2020 20:10]

van mij mag survival meer survival worden en dus moeilijker..
Daar ben ik het mee eens, af en toe spendeer ik wat tijd in een wereld die alles een stukje moeilijker moet maken. Maar dat is nog best pittig om goed aan te pakken en er gaat veel te veel tijd in zitten, maar leuke bezigheid. Ghasts in de overworld, killerbunnies, spawns en mobs allemaal een beetje aangepast, water en andere resources zeldzaam maken. Forge zou dit een stuk makkelijker maken, maar ik weiger client side mods te gebruiken.

Bentobox heeft wel een paar leuke alternatieve worlds zoals skyblock, skygrid, caveblock, oneblock en acidworld. Als je het niet kent is het een leuke, welkome andere manier van Minecraft spelen.
dat zijn leuke dingen toe te voegen maar wat is er mis met client side mods?
daarbij keek ik naar minecraft alternatieve spel: vintage story maar heb al wat survival spellen gekocht en wil eerder night off the dead kopen. :)
Ik speel het niet alleen :) Paar vrienden en vrienden van vrienden, etc. Ik wil dat iedereen gewoon met de laatste java versie zonder gedoe kan joinen. Tevens ga je met forge-mods al heel snel afwijken van wat Minecraft nou juist Minecraft maakt. Daarnaast heb ik iets van 14 werelden (nether/end niet meegerekent, al zijn ze niet allemaal altijd online) en wil ik niet al die werelden vol mods hebben, zo is creative zo dicht mogelijk bij vanilla, survival een uitbreiding op vanilla, dan is er nog pure vanilla survival zelf, de bentobox werelden hebben het ook niet nodig. En alles zit achter dezelfde bungeecord, waardoor men feilloos kan switchen tussen de werelden. Voor spleef, andere arena's, bomberman, racen, parkours enzo is het ook allemaal niet nodig.

Plus het geeft me een persoonlijke uitdaging, forge is ook een beetje "the easy way", nu forceer ik mezelf ook om niet te veel van het MC plaatje af te wijken. Het hosten en er als server mee spelen is voor mij voornamelijk hobby en een uitdaging :)

[Reactie gewijzigd door batjes op 8 december 2020 20:35]

multieplayer maakt minecraft en survival alleen maar leuker.
maar je wilt dat java versie probleem loos kan joinen dus windows store en jave kunnen gewoon samen spelen?(ik heb windows store versie)

speelde actieve ark maar ark is eigenlijk alleen leuk bij het begin van een dlc dan word het saai.(buiten dat servers crashen, lagen en chinesen die je leven een hel maken daar...
Bedrock lukt helaas nog niet (compleet ander protocol) en heeft helemaal geen client mods, al is GeyserMC veelbelovend. Hopelijk zijn die volgend jaar ver genoeg om in te zetten, want in mijn omgeving heeft ook niet iedereen java en persoonlijk zou ik voor de performance veel liever Bedrock gebruiken.

Ark vond ik zelf wel geinig, maar trekt me niet echt, helpt ook niet dat elke keer dat ik het probeer, ik geen server kan vinden die minder dan 1000 dagen oud is. 7 days to die is een goede als je dat nog niet geprobeerd hebt, de echte lategame ontbreekt en is multiplayer voor hun bijzaak en best ruk, makkelijk cheaten. Maar je kan wel makkelijk voor een groepje vrienden een private servertje opzetten.

[Reactie gewijzigd door batjes op 8 december 2020 20:56]

thanx ik ga minecraft met mods proberen kijken of ik het een "meer survival" kan maken.
en 7 days heb ik ook best een leuk spel, maar dat bouwen is een drama daar..
Gezien je Bedrock speelt (ik heb geen ervaring met die server software): https://minecraft.gameped...k_Edition_server_software
Mocht je toch voor java gaan, is PaperMC i.c.m. met de mods van Spigot en Bukkit een goede optie.
Er bestaan plug-ins voor een een bijvoorbeeld Minecraft Bukkit server om Bedrock en Java samen te laten spelen. Gaat niet helemaal zonder bugs volgens mij. Zelf host ik een paper Spigot bukkit server, ik ben zelf ook wel benieuwd hoe dat werkt met het samen laten spelen van Java en Bedrock. Als je bijvoorbeeld (wat ik ook nu heb) een 1.8 server draait met de plugin ViaVersion kunnen alle versies van 1.8 en hoger (tot 1.16.4) je server joinen. Lijkt me niet onmogelijk om datzelfde te doen met Java/Bedrock.
Misschien een beetje te simpel antwoord, maar al eens hardcore mode geprobeerd?
ik weet niet wat dat inhoud.
met survival meer in de trend dat je moet eten, upgrade, hunten en npc aanvallen voor loot etc.
Hardcore is een lastigere modus. Belangrijkste dingen zijn dat difficulty is vergrendeld op hard en je kan niet respawnen. Zie https://minecraft.gamepedia.com/Hardcore voor alle details.

Edit: Volgens de Wiki is het Java Edition exclusive, dus als je op een ander platform speelt, vergeet dan wat ik heb geschreven.

[Reactie gewijzigd door JKL-NL op 8 december 2020 22:50]

van mij mag survival meer survival worden en dus moeilijker..
Probeer eens de TerraFirmaCraft mod, die doet exact dat. TFC is een total conversion mod. Alles van terrain generation tot game mechanics en inventory is aangepast. De versie voor Minecraft 1.7.10 is goed uitontwikkeld. Waar je in vanilla Minecraft begint met een boom in stukken te slaan, ga je in TFC aan de slag met stokken en het slijpen van stukken steen om een bijl te maken voordat je een boom om kunt hakken. Erg leuk hoe je begint in de steentijd en je technologie langzaam kunt opbouwen totdat je eindelijk een smitse en aanbeeld kunt maken :)

Zie download pagina op TerrafirmaCraft forum voor meer details.
https://terrafirmacraft.com/f/download.html/

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 8 december 2020 22:41]

minecraft 1.7.10 is de java versie ga ik vanuit? ik heb namelijk store versie moet misschien toch kijken of ik de java versie goedkoper dan die 24euro kan kopen...
minecraft 1.7.10 is de java versie ga ik vanuit? ik heb namelijk store versie moet misschien toch kijken of ik de java versie goedkoper dan die 24euro kan kopen...
Dat klopt. Minecraft 1.7.10 is alweer een paar jaar oud. Waar Minecraft Java echt in uitblinkt zijn de mods en goed gemaakte mod packs zoals die van Feed The Beast (FTB). Ik zou je aanraden om te kijken naar de MultiMC launcher. Daarmee kun je eenvoudig meerdere versies van Minecraft op je PC (Windows/Linux/Mac) beheren en ze hebben tegenwoordig ook de lijst met FTB mod packs geïntegreerd waardoor je die snel een eenvoudig kunt installeren en spelen. Er zal een wereld voor je open gaan als je voor het eerst met tech mods aan het spelen gaat.

Oh, niet vergeten om de 64-bit versie van Java 8 (voor oudere MC versies) te installeren. In MultiMC kun je per Minecraft instance aangeven welke versie van Java je wilt gebruiken. Je kunt dus prima oudere en nieuwere versies van Java naast elkaar installeren en gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 9 december 2020 08:43]

Er zijn wat vage key-sites waar het een paar euro goedkoper is, maar daarvan moet je zelf bepalen of het je waard is (en aub opzoeken wat die sites doen, ze zijn niet allemaal even fris).

Als je al een niet-Java-variant hebt en deze leuk vindt maar net een beetje extra mist, dan is de Java-versie bijna een no-brainer, zelfs als je daarvoor nogmaals een key moet kopen. Er zijn echt héél veel mods en modpacks Uiteraard zit daar rotzooi tussen, maar ook heel veel pareltjes. Als je een launcher zoals Twitch of FTB gebruikt dan kun je zien hoe vaak mod(packs) gedownload zijn, changelogs lezen etc, en zo bepalen wat je leuk lijkt.

Wel lopen mods altijd achter op de laatste versie, want het up-to-date houden van mods kost tijd. Ook worden mods soms niet langer ondersteund door de maker. Daardoor zijn met name themed modpacks / modpacks met een bepaalde verhaallijn of quest-reeks vaak maar voor één versie beschikbaar. 'Kitchen sink modpacks', packs waar de author vooral een hoop mods bij elkaar verzamelt en zorgt dat ze netjes samenwerken, zijn vaak wel voor meerdere versies te vinden. Direwolf20 is een redelijk bekende Youtube/Twitch streamer die heel erg goed uit kan leggen hoe dingen werken, en hij heeft zijn eigen modpack, niet geheel verrassend heet dat pack ook Direwolf20 :)

Als je een moeilijker variant van Survival wil (en niet bang bent om in het diepe gegooid te worden mbt tot een aantal tech-mods) dan is Forever Stranded een goede optie. Je kunt oververhit raken, onderkoeld raken (al moet je daarvoor eerst een airco bouwen want je begint in de woestijn), je eten heeft diminishing returns, je hebt dorst maar water is niet oneinding (er spawnt geen nieuw source block in een 2x2 of 1x3), mobs zijn sterker... Direwolf20 heeft dit pack net als vele anderen) ook gespeeld dus daar kun je 'afkijken' als je nieuwsgierig bent, en er zijn veel tips & tricks te vinden via Google. Dit pack laat zich erg makkelijk installeren via de Twitch client.

Andere opties die minder op survival versus de wereld maar meer op progressie zijn gericht zijn diverse Sky Block packs zoals Sky Factory 4 (je begint met één boom op één dirt, en verder helemaal *niks*. één verkeerde stap en je valt in de void) of het tegenovergestelde Stone Block 2, je begint in een grot en de hele wereld vanaf y=0 t/m y=255 bestaat uit stone.

Van veel packs zijn ook publieke servers te vinden waar je op kunt spelen met anderen, vaak met anti-griefing mods zodat die anderen niet zomaar jouw werk ongedaan kunnen maken.

Er zijn zó veel opties, teveel om op te noemen. Middels mods laat Minecraft zich oneindig aanpassen en uitbreiden, en het mooie is dat je middels zo'n launcher diverse modpacks naast elkaar kunt draaien. Ben je even klaar met de bloedmaan, zombies en verzengende zon van Forever Stranded dan houdt niets je tegen tijdelijk te switchen naar Sky Factory om lekker aan je eiland te werken.

[Reactie gewijzigd door Paul op 9 december 2020 11:10]

Download RLCraft dan maar eens :). Een modded versie die het echt moeilijk maakt
Soms is het gewoon raar, ik speel de game zelf en het gaat mij vooral om de creativiteit die in mij opkomt.
Mocht het nu net iets realistischer zijn dan was het misschien nog toffer maar dan is het misschien meer software voor architecten?
Jij als "oudere" zou Minecraft juist wel moeten kunnen waarderen. Het is een soort pixel art, maar dan in 3D :D Het coole/grappige van dit soort raytracing is dat je 3D pixel art nog echter uit ziet.
Maar kinderen boeit die filosofische ervaring niets natuurlijk. Voor hen is Minecraft een grote blokkenwereld, waar ze lekker creatief in kunnen zijn. En zoiets doorstaat de tand des tijds vaak wel :)
OMG! 😮 oudere 👴 🙈🤣🥺
De blokken zijn juist wat Minecraft zo makkelijk maakt om mee te bouwen. Er zijn verschillende games die een andere vorm hebben geprobeert maar dat maakt het alleen maar ingewikkelder. Blokken zijn gewoon heerlijk simpel.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 december 2020 09:10]

LOL moet wel lachen om je post. Ik snap het ook niet maar het is low tech en hightech doorelkaar. Ik wil ook weer de 2d adventures terug!!!!
Doe dan ;) Er worden nog steeds nieuwe adventures gemaakt :)
Ja? waar dan. Ik wil adventure 2d games met 4k HDR raytracing en nog meeer!!!!
als je de java versie speelt zijn er verschillende shaders pack en resources packs (dankzij de grote community), welke de blokken drastische een andere draai en look geven, dan is het ineens niet zo blokkerig meer, maar zoals zovele hieronder al aangeven het draait niet om de looks maar de possibilities
Iemand die weet of dit uiteindelijk ook op een GTX 1050 kan?
Lijkt mij van niet maar toch de vraag
Die blokken (voxels) werken juist heel goed samen met render technieken als raytracing en path tracing.
Dat kun je ook goed zien in een game als Teardown, blokken met waanzinnig goeie realtime belichting, zonder hardware accelleatie, btw.
Voor de renderheads, hier is een deep dive in de render tech van Teardown
www.twitch.tv/videos/816598400
Dlss is echt een game changer, Minecraft rtx was 20fps op de 2080ti, nu met dlss krijg je eindelijk speelbare FPS.
Mits je zo een felbegeerde Nvidia kaart weet te bemachtigen voor een normale prijs...
Ik ben al aardig wat laptops en desktops tegengekomen met een RTX kaart, dus dat zal meevallen. Misschien dat de losse verkoop wat minder is.
Ik sta al een tijdje in de wachtrij...
Als je een beetje je best doet lukt dat! Alleen ff klikken vanuit je luie stoel is er dit niet bij, het forum volgen dat werkt!
Ja om te zien wie, na een paar maand wachten, zijn of haar kaart krijgt 😋
Of hoelang er al geen beweging in zit.

Meer nuttigs heb ik er na een paar weken niet gevonden, wat ook logisch is.
Als je een beetje wilt meer betalen lees, overmatig meer. Dan lukt het ja. Ik wil de strix, welcome to the line.
zo lastig is het niet, ik heb eergister een kaart gekocht, morgen komt hij binnen.
er zijn meerdere streams die actief met API's (denk ik) de stocks in de gaten houden en alerts geven als deze weer in stock zijn en waar, sommige met URL.
Laatste generatie is nu heel betaalbaar.. Ik heb 2080 kaarten gezien voor minder dan wat ik voor mijn 2070 super betaald heb, en die was al tweedehands
Met een 2060 draai ik het gewoon met 60fps met een verre render distance en DLSS aan, of zijn de 2060 ook lastig te krijgen momenteel?
Zie:
nieuws: Ook de vorige generaties videokaarten en cpu's raken op en stijgen in...
En daar hebben ze het over de 2060 Super, maar de 2060 is gewoon ook amper te krijgen. Er klopt geen hol van die groene wagentjes in de pricewatch! Na een beetje onderzoek, begint de normale 2060 bij €440... Dat is meer dan de MSRP van de 3060Ti.
hopelijk komen ze snel met een xbox en PS5 versie voor raytracing en ondersteuning voor 120fps
Dat lijkt onwaarschijnlijk. RDNA2 is vooralsnog niet heel geschikt voor Minecraft RT, zie https://www.youtube.com/watch?v=1ITdex_JrBM&t=1525s
Je zou toch verwachten dat microsoft hieraan werkt om hun console te promoten.
Minecraft RTX is marketingmateriaal van Nvidia. No way dat ze het goed laten werken op AMD hardware.
Microsoft heeft aan het begin van het jaar al een werkende versie van Minecraft DXR draaiend op de Xbox Series X getoond :)

https://m.youtube.com/watch?v=agUPN3R2ckM
Nooit gespeeld, maar met VR en RT lijkt me dit wel tof.

[Reactie gewijzigd door Manke op 8 december 2020 19:24]

Minecraft is van een heel cool grafisch concept zich aan het ontwikkel naar een game met eigenlijk gewoon slechte 3d modelen maar iedereen vind het mooier hahaa

De kracht van Raytracing zullen we maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 8 december 2020 19:10]

Gaan we dan nu ook uiteindelijk non-oculus exclusive VR support voor de Win 10 krijgen als volgende stap?
volgens mij is minecraft in mixed reality mode al vanaf het begin te spelen. ik gebruik een oudere lenovo mixed reality headset op mijn business laptop en daar werkt minecraft vr gewoon binnen.
Ik krijg het niet aan de praat met de Valve Index.
Heb de W10 en niet java wel ook.
Dacht dat enkel Java met Oculus ging, of vergis ik me?
Nope, de java versie werkt alleen met een mod voor de vice (waarschijnlijk ook de Oculus) en de win10 versie heeft in ieder geval out of the box Oculus en wmxr support

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee