Minecraft vereist vanaf volgend jaar Microsoft-account

Microsoft stelt een Microsoft-account verplicht om vanaf volgend jaar Minecraft te kunnen spelen. Spelers konden tot nu toe inloggen met een account van de originele ontwikkelaar Mojang, maar die mogelijkheid verdwijnt.

Nieuwe spelers van de Java Edition voor Windows krijgen vanaf dit najaar de verplichting om Microsoft-accounts te gebruiken, voor bestaande spelers komt de verplichting vanaf de eerste maanden van volgend jaar, zegt Mojang. Spelers die niet overstappen, kunnen na verloop van tijd niet meer inloggen. Het bedrijf zegt spelers te helpen met de stap door instructies te sturen en als beloning na de eerste keer inloggen een cape te geven voor gebruik binnen het spel.

De ontwikkelaar wijst op diverse voordelen van de overstap, zoals de mogelijkheid voor tweetrapsauthenticatie en de mogelijkheid om ouderlijk toezicht in te stellen via een Microsoft-account. Ook kunnen gebruikers meerdere Minecraft-games koppelen aan het account, waaronder Minecraft Dungeons. Microsoft nam Mojang in 2014 over.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-10-2020 • 08:00

198 Linkedin

Reacties (198)

198
190
94
18
0
78
Wijzig sortering
Dit klinkt een beetje hetzelfde als Oculus Quest 2 en verplicht Facebook account, echt so not done dit..
Bij een Microsoft account "moet" je niets. Je kunt gewoon een account aanmaken met een nep-naam. Bij Facebook kan dat niet, je account wordt dan verwijderd en in sommige gevallen kun je dat enkel oplossen door je ID/Paspoort op te sturen naar hun. Zie https://www.reddit.com/r/oculus/

Na mijn idee is dat toch wel een behoorlijk verschil.
Zover ik weet ben je verplicht een back-up email adres of telefoon nummer op te geven om eventueel je MS account wachtwoord te resetten. Dus zo makkelijk en anoniem is een MS account ook weer niet.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Cranx op 23 oktober 2020 09:23]

Dat is beveiligingsinformatie, ik mag hopen en neem aan dat dat niet herleidbaar gekoppeld is aan het advertisementID.
... die aanname is een gevaarlijke. Je kan ervan uit gaan dat alle informatie die je aan een partij verschaft informatie is die niet meer van jou is maar ook van hen.
Ja, maar tenzij je het 100% gescheiden hebt gehouden kunnen ze ook gewoon je Mojang account aan je microsoft account koppelen achter de schermen. Je hoeft maar 1keer op de zelfde computer/netwerkt op het zelfde account te zijn ingelogd. Eventueel zijn er dan nog wat meer trucks nodig om jouw gegevens en die van je huisgenoten uit elkaar te halen, maar je kunt er dus niet van uit gaan dat ze deze informatie niet al lang hebben.
Overigens vind ik dit ook een slechte zaak.
Nee dat hoop ik ook niet. Ik wil alleen zeggen dat een MS account niet 100% anoniem is :)
Klopt. Net nog een outlook/hotmail aangemaakt. Na 1 week verplicht GSM nr in te geven om een SMS te krijgen. Geen omweg.
Klopt, mijn ervaring van een tijdje geleden is dat ik geen emails meer kan versturen, wel ontvangen.
Voor mij betekende dat ellende met een of andere dienst, kon niet meer communiceren.
Helpdesk microsoft bood geen soelaas, natuurlijk kan ik wel mn telefoonnummer koppelen maar als iets tegen mijn principes is doe ik het niet.
Natuurlijk ga je akkoord tijdens de registratie maar zoals 99% procent lees je het niet en komt het na een week als een verrassing tevoorschijn. Had liever bij registratie gelijk gezien, dan was ik niet verder gegaan.

[Reactie gewijzigd door Sunrise op 23 oktober 2020 15:34]

Benieuwd of ze dat ook voor Mincraft-spelers willen afdwingen... Volgens mij zijn er genoeg kinderen met een Minecraft account zonder GSM.
Nog beter die mogen dan als kids account onder een parent worden gehangen, nog meer veiligheid en controlle voor een ouder.
een andere junk email adres :P
Dan maak je bij een andere gratis mailprovider een mailadres aan (die geen backup mail vereist).
Ik heb iets dergelijks met een protonmail adres, 2FA erop en klaar
Nee dat is het niet, ze pushen het wel maar je kan het gewoon negeren.
Thanks voor de info. Heb mijn MS account al tig jaren niet meer gebruikt, vandaar de vage herinnering :p
Ik heb 3 MS accounts en heb bij geen enkele een alternatieve email of telefoonnummer. Ik log er nog steeds regelmatig bij in. Ze vragen het steeds maar je kan dan zeggen: "Sla over"
Zucht. Maak dan nu aan hotmail account aan en probeer er binnen een week op in te loggen... je MOET gsm nummer geven.
Toevallig heb ik dat 2 weken geleden gedaan, heb nog steeds geen verplichte melding gekregen.

EDIT: Ik moet wel zeggen dat als je met Azure werkt het wel verplicht is. maar voor je email of xbox is het niet verplicht.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 23 oktober 2020 16:44]

Het kan zijn dat het om een eenmalige verificatie gaat bij nieuwe accounts, zoals wanneer je een Facebook, Google of Twitter account maakt.

Het staat me niet bij, maar kan goed, is bij deze giganten inmiddels standaardpraktijk.
Mee eens, ik heb al 25 jaar een hotmail account, nog nooit een nummer hoeven achterlaten.
Je kunt gewoon een account aanmaken met een nep-naam. Bij Facebook kan dat niet
Ik heb nochtans al jaren 2 verschillende nep accounts op Facebook. Zo moeilijk lijkt het dus niet te zijn.. ( 1 voor makkelijk inloggen op andere media, 1 voor destijds wat serieuzere zaken, maar daar ben ik vanaf gestapt. Bijde zijn compleet verzonnen )
Mijn account met nepnaam doet het anders al jaren prima, maar ik heb een Afrikaanse klinkende naam gegeven, en van racistisme beticht worden is die contrijen erger dan Hitler en Stalin bij elkaar, tegenwoordig, dus dat zit wel goed.
Nee, bij Oculus verbind je een gaming acount aan een niet gaming account. Bij MS zijn je Mojang games nu verspreid over 2 of 3 accounts. Dit willen ze gewoon recht trekken.
Zelf heb ik een Minecraft.net account (ruim 10 jaar oud), een Mojang account (een van mijn minecraft accounts heb ik overgezet, die andere niet) en een Microsoft account (voor Dungeons).

Nu zal ik geen twee minecraft licenses op mijn Microsoft account kunnen zetten maar ik zal wel 1 launcher krijgen voor zowel Dungeons als Java Minecraft.
Al je Mojang games komen dus uiteindelijk op een account die daadwerkelijk een game account is komen te staan.
Daarnaast is de account recovery customer service van Microsoft stukken beter dan die van Mojang. (Ik heb nog 1 mojang account waar ik geen toegang meer toe heb en hiervoor ben ik al 2 jaar aan het communiceren met support). Het heeft zowel mij als het support team meer 15 euro gekost (de prijs van Minecraft in de tijd dat ik het kocht). Ik heb betaalbewijzen en dergelijke naar ze toe gestuurd maar ze kunnen het simpelweg niet verifieren. Ik vermoed dat de administratie daar echt een clusterfuck is en dat dat ook een rol speelt in de migratie.

Oftewel: Bij Facebook is de koppeling verplicht om geld te kunnen verdienen, bij MS is de koppeling verplicht om dingen recht te trekken en alles in 1 game account te stoppen.
Dit klinkt een beetje hetzelfde als Oculus Quest 2 en verplicht Facebook account, echt so not done dit..
Niet helemaal. Alleen al het BAN beleid is een wereld van verschil. Bij Facebook moet je je eigen naam gebruiken en soms ter controle je ID toesturen ter controle. Bij Microsoft hoeft dat niet. En je moet wel hele gekke dingen doen wil je bij Microsoft geblokkeerd worden. Dat gebeurt echt niet zomaar. In tegenstelling tot Facebook waarbij er soms een pure willekeur lijkt te zijn.
Vorig jaar heb ik Forza Horizon gekocht. Moest een account aanmaken en een manier opgeven om mijn account te deblokkeren als ik mijn wachtwoord vergeten was. Nu kan dat amper omdat ik mijn wachtwoorden in een password manager zet, maar vooruit een 2e e-mailadres toegevoegd ipv mijn telefoonnummer toe te voegen. (Mail of telefoon was de optie, niet en en) Heb daarom maar een emailadres aangemaakt puur voor dit als doel.

Binnen 24 uur was mijn account geblokkeerd en kon ik niet meer inloggen tot ik mijn telefoonnummer toe gevoegd had. Dit als verificatie omdat er verdachte activiteiten waren... Ik had enkel nog het spel gespeeld.

Privacy vind ik belangrijk, ik heb dus mijn telefoonnummer niet toegevoegd. En heb daardoor nog steeds geen toegang tot een spel waar ik 60 euro voor betaald heb. Microsoft heeft geen refund mogelijkheden en reageert niet op mijn verzoeken.

[Reactie gewijzigd door init6 op 23 oktober 2020 09:02]

- Wat een onzin. Mensen moeten niet gedwongen worden een prepaid kaart kopen om hun privacy te beschermen.
- Je hebt het bericht niet goed gelezen, @init6 is geen enkel wachtwoord vergeten.
Voor dit soort zaken heb ik dus speciaal bij MediaMarkt een simpele Nokia dual sim gekocht voor 30 euro (incl prepaid sim).

Die ligt ergens op het bureau stof te happen tot ik weer bij een of ander bedrijf verplicht ben om een 06 nummer in te vullen.

Enig nadeel met prepaid is dat elk provider andere voorwaarden heeft wbt het stopzetten van je 06 na x dagen niet actief te zijn geweest (sms sturen of zelf bellen). Daar moet je dan even inlezen en niet vergeten naar te handelen

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 oktober 2020 09:21]

Ik heb daar een oud Android toestel voor gebruikt die ik ooit als backup had gekocht. Een automation appje er op geinstalleerd die eens in de zoveel tijd een SMSje stuurt. Ik moet alleen het opladen van dat ding nog een keer automatiseren, zodat ie niet de hele tijd aan de lader hangt. En ik wil hem ook gaan gebruiken als klein schermpje voor monitoring oid.

Daarvoor had ik een oude Nokia, maar ik vergat nog wel eens om het ding te gebruiken, dus vandaar dat ik het zo heb opgelost.
Welk appje heb je daarvoor gebruikt? Ifttt?
Alleen combinatie 06 en naam of andere gegevens kunnen ze weer wel heel veel mee ;) Het gaat allemaal om het koppelen van zoveel mogelijk informatie.

Bij mij weet microsoft wel gewoon mijn 06.
Zo veel gekke dingen hoef je anders niet te doen hoor om bij Microsoft geblokkeerd te worden. Ik ben nu al 4 maanden geblokkeerd en heb nog steeds geen idee waarom. Ook veel andere Tweakers hebben hier last van. Kijk maar eens op de GoT forums voor wat voorbeelden.

Microsoft is net zo slecht als Facebook omdat ze vinden dat hun algoritmen 100% juiste beslissingen nemen. Ze weigeren hier mensen oprecht naar laten te kijken , want dat kost geld hé...
Wat heb je gedaan dan?
Ik heb al 20+ jaar een hotmail adres wat op een gegeven moment een Microsoft account werd. Maar nog nooit problemen gehad.
Geen idee. Ik had in juni besloten om al mijn data van Google Drive te verplaatsen naar OneDrive. Dus ik had via Google Takeout een export gemaakt en die weer geimporteerd in mijn OneDrive. De ochtend daarna kreeg ik een notificatie dat ik geblokkeerd was. Zie mijn forum post hierover.

Op appeals wordt nagenoeg niet gereageerd. Via mijn werkgever heb ik ook nog contact gezocht met een accountmanager van Microsoft, maar die kon ook niets voor mij betekenen. Vervolgens een verzoek tot inzage gedaan op grond van de AVG, maar dat werd geweigerd met een halfbakken reden over de privacy van anderen. Het enige wat blijkbaar helpt is een rechtszaak aanspannen, maar ik heb geen rechtsbijstandsverzekering...
Dank je voor de toelichting.
Vrij absurd dat er schijnbaar geen kans tot correctie is van een duidelijke fout van het systeem.
Als je een spel op Steam koopt, moet je ook een Steam account hebben. Bij de rest van de gamelaunchers is hetzelfde verhaal.

[Reactie gewijzigd door miknic op 23 oktober 2020 08:41]

Om een Steam game te kopen moet je eerst een account maken (bewuste keuze), maar bij MC is de game al gekocht en moet je ineens een MS account verplicht hebben (verplichting), is toch heel wat anders.
Om minecraft te kopen in de begin jaren moest je al een Mojang account aanmaken. Mojang is gekocht door Microsoft dus Microsoft heeft allang toegang tot al die account data.
Waarom dan? Een Mojang account was toch al vereist? Bovendien kun je ook gewoon een nieuw Microsoft account aanmaken voor alleen Minecraft als je wilt, want dat mag.
Nee gewoon niet. Ik wil juist dit soort praktijken niet stimuleren. Opeens krijt je voor elke spel een account nodig hebben. Zo worden offline games ook dan gedood.
Dit heeft ook voordelen zoals het behouden van je progressie op het moment dat je switcht naar een ander platform. Dit zie je bijvoorbeeld bij Call of Duty en Fortnite.
Progressie in Minecraft? Dat wordt per server/map opgeslagen. In dit geval houdt dat punt dus geen stand.
Dan meer het voorbeeld van texture of skin packs. Hier moet je op de console versie voor betalen.
En op de PC-Java versie niet.

En wie zegt dat Microsoft hun voorwaarden niet aanpast dat je opeens wel een echte naam moet opgeven? Wat als je een of ander regeltje 'breekt' en niet alleen je Microsoft account kwijtraakt, maar ook de Mojang spelletjes die je een decennium eerder al had aangeschaft?

Dit soort gedonder gaat ten koste van je positie als consument. Hoe meer dingen ze samenvoegen, hoe meer macht Microsoft heeft om je de wijs uit te maken. Geschillencommissies worden door de voorwaarden altijd afgedwongen om via de interne processen van het bedrijf te gebeuren, en rechtzaken mogen alleen waar het het bedrijf dat het fijnste vindt. Oh, en als je die stap zet, dan hebben ze ook nog eens het recht om je account te beeindigen. Weet je zeker dat je die straf vanwege een beledigende uiting wilt bevechten? Je kunt je email adres / spelletjes / computer instellingen / Windows licentie / whatever kwijtraken!

En ja, ik overdrijf en zover is het nog net niet. Maar al deze grabbelbak-paraplu-dienst modellen zijn gefocust om zoveel mogelijk macht bij de consument weg te halen en in het eigen handje te verzamelen. Of het nou Facebook/Whatsapp, Google/Youtube, Apple or Microsoft is, ze zijn in het geval van een conflict allemaal grote reuzen waar een consument by-design haast niet van kan winnen zonder gigantische risico's te lopen en veel tijd en geld te investeren.
Progressie wordt in MC per server bijgehouden. Dat hangt niet aan je account. In de bedrock heb je wel je aankopen (voor hetgeen dat in Java allemaal gratis is -.-), verder alleen je skin.
Ik had laatst een account nodig om drivers voor m'n videokaart te Installeren.
Toen ik voor 't laatst m'n ruitenwisser liet vervangen bij een niewgarage bleek ik ook daarna een account te hebben.
Videokaartdrivers lopen aan alle kanten uit de klauwen. Onder andere door dit soort fratsen heb ik geen programma's (automatische updaters) meer draaien voor ze.
Wat met de console-versies ? Want daar heb je ook geen Microsoft account nodig, noch een Mojang account. Dat gaat gewoon via je console-account.
Dit gaat alleen maar over de Java versie van Minecraft, speelbaar op PC/Mac. Consoles maken gebruiken van andere versies van Minecraft (Pocket Edition / Bedrock).
Op een Xbox heb je waarschijnlijk al een MS account.. of niet?
Minecraft bestaat op alle platformen. Mijn vraag gaat dan vooral over Minecraft op PS3, PS4, Switch... daar is een Microsoft Account optioneel, maar wel noodzakelijk als je cross-platform wil kunnen samen spelen. Mijn zoontje wou met een vriendin samenspelen, maar zij speelt het op Nintendo Switch. Toen ik opzocht hoe dit dan moest, kon het blijkbaar alleen door een upgrade naar de zogenaamde Bedrock edition én het inloggen met een Microsoft Account.
Eerst Facebook met Oculus Rift VR-Bril, en nu Microsoft met Minecraft. Gaat dit nog ophouden?
Dit is niet met elkaar te vergelijken en ik vind het bizar dat je het nodig vind om toch te doen.

Minecraft is een spel waar je een account voor nodig hebt omdat het spel ook online gespeeld kan worden. Dat account is verder nergens voor nodig anders dan voor dat spel.

De Oculus VR bril is een stuk hardware waar je spellen mee kunt spelen. Er is geen enkele reden te verzinnen waarom je een facebook account nodig zou moeten hebben om een stuk hardware wat je in eigendom hebt te kunnen gebruiken met games waar je een licentie op hebt. Zelfs als je stelt dat een account nodig is om de drivers en software voor die hardware te downloaden, dan nog kan ik geen valide reden verzinnen waarom je dat account nodig zou hebben als je die software anders verkrijgt of 3rd party software wil gebruiken. Maar nee, de Oculus is gewoon onbruikbaar zonder facebook account. Dit is precies het gedrag waarom het er op lijkt dat regulators overal ter wereld gaan besluiten grote tech bedrijven op te delen.

De twee zijn absoluut en totaal niet vergelijkbaar met elkaar.
Ik wist niet dat het ook voor de hardware noodzakelijk was. Dus de vergelijking is alleen van toepassing als je verplicht wordt om voor een Windows PC een Microsoft account aan te maken?
Nog steeds niet hetzelfde, want een Microsoft account kan prima anoniem zijn, terwijl Facebook je blokkeert als ze denken dat je naam niet je echte naam is.
En Facebook is een sociaal netwerk en Microsoft absoluut niet.
En Facebook heeft een heel advertentie netwerk wat zoveel mogelijk van je wil weten en alles volgen wat je doet, het is een bedrijf met vulgaire vormen van volg gedrag. Microsoft niet minder.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 oktober 2020 10:28]

Huh? Hoezo denk jij dat Microsoft geen reclame doet of geen user analytics gebruikt? Microsoft heeft net als Facebook een AI die user demographics maakt om advertenties te verspreiden via Bing, Outlook, MSN.com, etc. Elk advertentie netwerk wilt zo veel mogelijk van jou weten om zo getarget (en dus duur) mogelijk advertenties te kunnen leveren. Dat Microsoft daarin wellicht een stapje minder ver gaat dan Facebook is mogelijk, maar volgen (en je mail lezen) doen ze sowieso.

https://about.ads.microso...rk/microsoft-audience-ads
https://ads.microsoft.com/

[Reactie gewijzigd door Tweekzor op 23 oktober 2020 10:23]

Huh? Hoezo denk jij dat Microsoft geen reclame doet of geen user analytics gebruikt?
Waar wordt dat gesteld? De reden dat het woordje "niet" doorstreept is, is lijkt me cynisch bedoeld.
Op het moment van schrijven was "niet" nog niet doorgestreept.
Natuurlijk gebeurd dat niet handmatig. Het is de AI waar ze op die pagina over schrijven die de emails leest om context en keywords te bepalen zodat diezelfde AI dat aan jouw profiel kan toevoegen. Als dan een adverteerder zoekt naar een man van middelbare leeftijd in Europa met interesse in auto's kan Microsoft zeggen: ik heb een groep van X duizend mensen die voldoen aan dat profiel. Een advertentie aan dit profiel kost X cent.
Precies, Microsoft minder. Google eens naar Microsoft telemetry en zie hoeveel data Microsoft van je probeer te krijgen. In Windows kan iets als O&O shutup helpen om dat in te dammen, maar feit blijft dat ook Microsoft wel geïnteresseerd is in je data.

Ik begrijp niet waarom het vergelijk met de Oculus VR spaak lijkt te lopen volgens de beoordelingen.
Beide zijn producten waarbij een account nodig is (voor bepaalde of volledige functionaliteit), terwijl dit technisch gezien niet noodzakelijk is.
afterburn geeft letterlijk aan:
... waar je een account voor nodig hebt omdat het spel ook online gespeeld kan worden.
Ik kan me voorstellen dat Microsoft dingen zo heeft ingericht, dat je daarvoor een account nodig heeft, maar dat betekent niet dat het zo ingericht had hoeven worden.

Ik denk dat we als Tweakers wel redelijk klaar zijn met het overmatig delen van data. Zou het niet iets zijn als het verzamelen van data voor winst verboden zal worden? Het grootste probleem in mijn optiek is dat bedrijven er miljarden mee verdienen, geld wat door onze data is (en dus ons geld? ;) ) verdiend en dus als prikkel dient om die activiteiten (vergaren van data) verder uit te breiden.
Dit inderdaad. Als je Minecraft online wil spelen zul je op een of andere manier toch een account moeten hebben. Dat MS geen zin heeft om een bijkomend identificatie/inlogsysteem te onderhouden en te beheren lijkt mij in deze niet meer dan logisch. Ze hebben daar toch zelf een uitgebreid platform voor.

Ik denk werkelijk dat er achter deze actie van MS toch wel echt te veel gezocht wordt.
Ik denk dat MS er alles aan doet om je een MS-account te laten maken op je PC, maar volgens mij kun je gewoon nog steeds een lokaal account aanmaken (met even zoeken weliswaar).
Dat klopt inderdaad, je moet dan halverwege je internet eruit trekken. Op dat moment raakt windows van slag en schiet het naar lokaal/offline account.
Die is lastiger. In principe is Windows ook maar een programma en zolang het mogelijk is om andere software (lees; OS) zoals bv Linux op die hardware te draaien gaat de vergelijking nog steeds een beetje mank. Tegelijkertijd is het aandeel Windows natuurlijk dusdanig groot dat die mogelijkheid niet in dezelfde relevantie heeft. Daarnaast is het ook maar hypothetisch, want hoe graag ze ook willen dat je een MS account gebruikt om in te loggen en hoe lastig en verstopt ze het ook maken als je dat niet wilt, een lokale account zonder MS account is nog steeds mogelijk.
Zo verstopt is dat toch niet? Ik heb zowel privé als zakelijk vrij veel van doen met Windows en ik gebruik prive altijd lokale accounts (zakelijk veelal domain accounts) en dat is nooit een probleem en echt verstopt vind ik het ook niet.
Bij installatie moet je echt tot het laatst geen netwerkverbinding maken, anders wordt de optie gewoon niet gegeven. Microsoft drukt dit er wel degelijk sterk doorheen. Ook tussentijds krijg je hiervoor regelmatig nag-screens na elke nieuwe iteratie van W10.
je mist toch wel wat met lokale accounts. Ik log op al mijn machines in met een MS-account, en daardoor worden al mijn settings netjes gesynchroniseerd over alle devices. Dat is toch wel handig. Ook bij het installeren van een nieuw device of herinstalleren staat alles meteen goed.
Ik gebruik het zelf ook, maar voor laptops die ik verkoop doe ik altijd een lokaal account. Als ik dan echter tijdens de installatie even gedachteloos de WiFi-gegevens invul heb ik daar in het volgende scherm meteen spijt van, gezien ik dan dus het internet weer moet uitschakelen voordat ik een lokaal account kan maken.
Geen Internet is hier vrij standaard, ik verbind eigenlijk vrijwel nooit met Internet tijdens een installatie, altijd erna pas. Dat zou dus een mogelijke verklaring zijn waardoor ik die optie eigenlijk altijd zonder problemen wel heb.

Nag screens zie ik trouwens ook eigenlijk nooit, maar dat zou misschien een Home dingetje kunnen zijn, die versie gebruik ik namelijk niet, met uitzondering van wanneer ik eens familie oid hebt. Normaal gesproken gebruik ik alleen Pro en Enterprise, zowel op mijn prive machine, als ook de zakelijke vloot aan machines die ik beheer zie ik geen nag screens die vragen om een MS account (tenzij dat account vereist is voor die functionaliteit). Relaties hoor ik hier ook niet over, terwijl dat zeker bij bepaalde (grote) klanten van ons een dingetje zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 oktober 2020 14:03]

In de installatieflow wordt de internet-stap als eerste gedaan, en normaliter wil je dit juist om meteen alle updates te krijgen, zowel bij Windows als bij Linux zie je dit als voordeel. Maar voor een lokaal account kan je dat inderdaad beter overslaan.
Bij de consument misschien wel ja (daarom benoemde ik al de home versie, waarbij dit waarschijnlijk anders is), zakelijk gezien toch een stuk minder en worden updates tijdens de installatie bijv. aangeboden via SCCM, zodat je alleen de updates krijgt die door de betreffende relatie gewenst / goedgekeurd zijn. In die gevallen wil je juist niet dat een macine het internet op kan tijdens de uitrol totdat deze opgenomen is in de management tooling die alle machines centraal managed.
Ik gebruik zelf ook Pro, daar ervaar ik hetzelfde. Alleen de Storeloze versies zijn volgens mij anders. Ook het installatiemedium is bij alle Windows 10-versies hetzelfde. En tijdens de netwerkverbinding-creatie is de versie van Windows 10 om te installeren nog niet eens gekozen geloof ik.

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 oktober 2020 14:46]

Heb je toevallig wat voorbeelden? Ik begin toch wel erg benieuwd te raken wat voor nag screens dat dan zijn, misschien kan ik dan ook achterhalen waarom ik deze niet zie :) Of ze niet (net als onze relaties in dat geval) als nag screen ervaar, dat is natuurlijk ook een optie.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 oktober 2020 14:47]

https://betanews.com/2020...creen-microsoft-services/

En hier wat je bij de installatie moet omzeilen: https://www.pcworld.com/a...ws-10-local-accounts.html

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 oktober 2020 14:49]

Die heb ik inderdaad volgens mij nog nooit gezien. Ik ga nu even een test VM uitrollen (ben toevallig vandaag bezig voor diverse klanten Windows 10 20H2 golden images te maken) en kijken of ik dat scherm kan triggeren bij eerste inlog zoals ze aangeven in die post.
Trek halverwege het instellen van je PC de internet eruit en je hoeft geen Microsoft account aan te maken.
De vergelijking gaat niet helemaal op, maar in beide gevallen is het een flinke beperking van de vrijheid en geef je een ander bedrijf de mogelijkheid om mee te kijken met jouw (speel)gedrag.

Oculus is niet de eerste die hardware aan een bepaald account koppelt. Iedereen met een smartphone wordt ook verplicht om een Apple of Google account aan te maken. Een groot deel van de spelletjes vereisen nu ook al dat je het aan een Amazon, Apple, Facebook of Google account koppelt. De keuze voor een los account via een email adres is langzaam aan het verdwijnen. Hiermee geef je de grote tech-reuzen nog meer mogelijkheden om jouw (spel)gedrag te monitoren en voor allerhande andere doeleinden te gebruiken.

Uit privacy oogpunt zouden losse accounts via email eigenlijk een verplichte optie moeten zijn. Voor een eventuele tweetraps identificatie hoeft dat geen belemmering te zijn. Dat is gewoon een flauwekul argument.
Oculus is niet de eerste die hardware aan een bepaald account koppelt. Iedereen met een smartphone wordt ook verplicht om een Apple of Google account aan te maken.
Dit is gewoon niet waar. Wanneer je een Android toestel of een iPhone koopt wordt je zeker aangemoedigd een account aan te maken, maar het wordt je niet verplicht. Je kunt de hardware gebruiken zonder account, alleen veel diensten op de hardware zullen niet gaan werken. Maar met zowel een Android toestel als een iPhone kun je prima zonder account naar tweakers browsen en een reactie achter laten. De hardware wordt dus niet geblokkeerd zonder account, de diensten wel.

Bij de Oculus wordt gewoon de hele hardware geblokkeerd. En hier wordt niet een account voor vereist, maar een social media account welke niet anoniem of pseudoniem mag zijn. Ze vragen zelfs een kopie van je paspoort wanneer ze dat willen verifiëren. Je kunt zelfs niet via een USB kabel de Oculus Quest aan steam koppelen zonder FB account. Waarvoor? Ik wil nog geeneens een FB dienst gebruiken! En vergis je niet, vanaf het moment dat je dat social media account aanmaakt kan FaceBook dat monetizen zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Google en Apple monetizen ook, maar dan via hun diensten waar jij bepaalt waar je voor betaalt!

Kortom, de 2 zijn echt niet te vergelijken. Facebook heeft echt een nare truc toe gepast met de Oculus die wat mij betreft zeker verboden zou moeten worden. Er was ook niks mis mee om de gewone Oculus accounts te behouden, dat werkte prima. Die had je dan optioneel kunnen laten koppelen aan een Facebook account, zoals ook andere game diensten doen. Maar nee, Facebook wil het je graag verplichten, ze laten zien hoe ze over ons denken en ze laten zien hoeveel macht ze hebben.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 oktober 2020 10:15]

Zoals @fapkonijntje al aangeeft is een smartphone zonder onlinediensten nogal kaal. Een heel groot deel van de diensten werkt uitsluitend via het Apple of Google account. Zonder Google account werkt de playstore niet en een deel van het systeem (oa navigatie) is afhankelijk van routines die in de playstore zijn opgenomen.
Er zijn talloze bedrijven die hun spullen afhankelijk maken van een account. Naast de smartphones kan je ook bijna geen smart-home spullen kopen die je zonder account van dat bedrijf kan gebruiken. Oculus is in 2014 door Facebook gekocht, dus zit je volgens dezelfde route aan een Facebook account vast. Zo raar is dat dus niet.

Voor heel veel producten zou prima zonder account kunnen werken. Voorheen werkte de beveiligings camera's gewoon via een intern ip adres, nu is voor het overgrote deel van de beveiligingscamera's voor de consumenten markt een account van het producerende bedrijf nodig. Smart-deurbellen kunnen ook gemakkelijk via een lokaal servertje werken, maar alle grote merken maken de deurbellen afhankelijk van een account (liefst zelfs een betaald maandelijks abonnement). Mijn Eufy kwam met een eigen serverbox en als je het aanmaken van een account overslaat werkt die ook gewoon. Mits je toegang hebt via je eigen wifi netwerk.
Zelfde hier met een set van 9 IP cameras in dit huis in Zuid-Amerika. Allen van TP-Link (want andere merken kun je als particulier hier maar heel moeilijk aankomen). Alle cameras hebben een handleiding die die alleen maar stuurt op de methode 'hoe hang ik deze aan een app op mijn smartphone'.

Het zijn IP cameras, dus gezocht op de wayback machine en TP-Link heeft software gemaakt die op je PC draait en de per output scherm de content van 9 cameras tegelijkertijd kan tonen. Het ondersteund meerdere output schermen, opslaan van content is ook geen probleem, rouleren tussen cameras werkt ook prima en die software was nog gratis ook.

Naam achterhaald en gegoogled. Heb de software draaiend en wel op een server in mijn beheer en waar ikzelf bepaal wat ik wel of niet op een cloud server plaats. Voordat ik deze TP-Link software had gevonden, kwamen een aantal andere interessante oplossingen voorbij, welke met verschillende merken cameras kunnen werken.

Heb je de resources beschikbaar (Windows Server 201x en ongeveer 1 GByte RAM per aangesloten camera, dan is er het volgende: Milestone XProtect VMS Products 2018 R2 (gratis te gebruiken tot en met 8 camera's, dat was de limiet destijds toen ik over die software las). Deze software is erg uitgebreid.
Een smartphone zonder online diensten zoals een play store is nogal loos. Een oculus kan prima functioneren zonder online diensten.

Ik zie oculus meer als een tv of bluray speler. Ook geen accounts verplicht en gemaakt om content te consumeren vanuit andere bronnen.
Probeer eens een Quest 2 te kopen en te gebruiken zonder een FB account. Dat gaat niet.
Zo bizar is dat anders niet. Het artikel spreekt expliciet over de Java editie van Minecraft. Dat is gewoon een .jar file die je kunt downloaden en vervolgens kunt starten in een JVM. Voor het gemak heeft Mojang hier destijds een launcher omheen gebouwd waarin je moet inloggen om automatisch de laatste versie te downloaden en waar je tegenwoordig zelfs meerdere versies naast elkaar kunt beheren. Super handig, maar ik speelde Minecraft al in de tijd dat deze launcher nog niet bestond, de enige plek waar je toen moest inloggen was de Minecraft website om de .jar file te downloaden.

Als je de Java versie van Minecraft multiplayer wilt spelen kan je voor zover ik weet nog steeds gewoon een .jar file van de website trekken en zelf starten op een eigen server. Geen account nodig.

Overigens heeft het artikel het over de "Java editie voor Windows", dus ik ben benieuwd of deze wijziging met betrekking tot de inlogprocedure ook gaat gelden voor de Linux en Mac versies van de Minecraft launcher.
Ik hoor wat je zegt en ben het niet met je oneens, maar zeg nou eerlijk, vind je dat nou echt hetzelfde als een stuk fysieke hardware die je koopt en die gewoon alleen als deurstop of iets dergelijks gebruikt kan worden zonder facebook account?

Da's hetzelfde als een auto die niet wil starten en rijden zonder dat je een account hebt aangemaakt bij de fabriekant vs de autoradio die geen muziek kan streamen zonder account bij de muziekdienst van de fabrikant van de radio.
Nee je hebt echt wel een punt hoor, in geval van hardware is dit nog wel een graadje erger. Ik snap alleen niet zo goed waarom gebruikers van Minecraft nu weer van inlogmethode moeten switchen en blijkbaar ben ik daar niet de enige in. Ik zie vooral de meerwaarde niet voor mij als eindgebruiker. Ook wordt het me uit het artikel niet duidelijk of ik nu ook mijn account moet omzetten omdat het artikel expliciet spreekt over de Java versie voor Windows en ik een Linux gebruiker ben. Daarnaast zou dit dan de tweede keer zijn dat ik mijn account moet omzetten, eerst van een Minecraft-account naar een Mojang-account en nu (misschien) naar mijn Microsoft account, dat is lichtelijk irritant.
Minecraft is een spel waar je een account voor nodig hebt omdat het spel ook online gespeeld kan worden. Dat account is verder nergens voor nodig anders dan voor dat spel.
Er zijn legio spellen die geen Microsoft account nodig hebben om online gespeeld te kunnen worden.
Nog sterker: waarom zou er überhaupt een account aan te pas moeten komen om online te kunnen spelen?

Uiteindelijk blijft het er op neerkomen, net als bij de Oculus VR, dat we gepusht worden om een account te maken en (meer) data te gaan delen. Prima als dat gebruikt wordt om een product/dienst mee te bekostigen, maar niet als winst eindigt. Want dan is het ook een prikkel om nog meer data te vergaren (waarvan akte met deze maatregel?).
Prima als dat gebruikt wordt om een product/dienst mee te bekostigen, maar niet als winst eindig
Wat een naieve gedachte, alles wat zulke bedrijven doen is gericht op het maken van geld, dit mag toch bij niemand een verrassing meer zijn
Ik vind het naïef om te geloven dat het per definitie ok is als bedrijven winst maken.
Volgens mij zijn er al legio voorbeelden waarbij bedrijven op de vingers zijn getikt of boetes hebben gekregen omdat hun gedrag niet ok was.

Bedrijven zouden ook meer winst kunnen maken als ze geen garantie hoeven te geven. We zijn toch mondig genoeg om te klagen en niks meer bij zo'n fabrikant te kopen? Maar toch is dat bij wet geregeld (je hebt recht op een deugdelijk product). Wat als ik voorstel dat we per wet regelen dat er geen winst meer gemaakt wordt met persoonlijke gegevens?
Nu kom je in de account vs identiteit discussie. Je hebt geen account nodig, maar een identiteit wel. Ik wil als gamer toch graag dat mijn progressie goed bewaard wordt en dat mijn gamer status voor de game gedeeld wordt met andere gamers waar ik tegen speel. Ook in de kroeg weten de andere stam gasten wel hoe ik heet en hoeveel ik drink en etc...
Dat die identiteit beschermd wordt vind ik ook wel fijn, dus graag dat alleen ik met mijn bragging rights rond mag lopen en niet dat iemand er mee vandoor gaat. Die behoefte is nog sterker bij in game purchases, is toch echte waarde die ik graag goed beschermd heb.

Dus daar gebruiken we nu massaal accounts voor... van de ontwikkelaar van de game, mijn UBI accounts, Epic account, MS account etc.... tuurlijk een identity op basis van blockchain zou mooi zijn als alternatief. Maar daar zijn we nog niet, en ik wil voor die tijd toch echt gamen.

Als je dat niet wilt dan speel je die games dus niet...
Maar een identiteit kun je ook in-game hebben, zonder Microsoft account.
Je kan het ook zo inrichten, dat je met een Microsoft account bepaalde voordelen geniet, zoals van één account waar je user-stats e.d. staan. Dat lijkt me ook logischer en deftiger (of eerlijk gezegd common-sense ... ) dan de situatie: je hebt geen Microsoft account, dus kun mag je niet online spelen.
Nee die kan je niet in game hebben zonder dat iemand de idp is. En of die idp nu door de game bouwer wordt geleverd (wat hier ook MS is) of ze er 1 gebruiken van de platformen die zich daar op richten maakt alleen uit qua vertrouwen en linken van integraties e.d.
Sommige zijn betrouwbaarder dan andere en sommige bieden een hoop extra integratie voordelen. Daarom is het essentieel dat een idp niet bepaald hoeveel identities je mag hebben (dus waarom Facebook fout is als keuze door een game en MS wel een prima optie is).
Privacy is voor alle idps een ding waar we scherp op moeten zijn, maar is zeker niet beter op orde bij een game bouwer.
Het is niet helemaal gelijk maar het heeft wel duidelijk een zelfde vorm: het moederbedrijf stelt niet alleen een account verplicht maar je hebt daarmee ook meteen een extra relatie met het moederbedrijf in plaats van alleen de zusterorganisatie. Dat doen ze waarschijnlijk niet zomaar. Omdat je een relatie moet nemen kan het moederbedrijf ook meer met je gegevens in plaats van alleen de zusterorganisatie. Het lijkt dus ook een manier om klanten makkelijker te kunnen gebruiken en inzetten voor Microsoft zelf terwijl je daar al klant eigenlijk niet zo veel mee te maken hoeft te hebben als ze het laten zoals het was.
Ik snap wat je zegt. Toch vind ik het net iets anders als ik hardware van een paar honderd euro niet meer kan gebruiken dan een spelletje van 2 tientjes als de leverancier ermee kapt. Maargoed dat is met 99% van de digitale aankopen tegenwoordig denk ik.

Maar als ouder ben ik hier best blij mee. MS heeft zijn parental controls goed voor elkaar.

2FA is ook best iets wat meer digitale game distributeurs zouden moeten gebruiken. Ik heb echt voor honderden euro’s aan games in mijn digitale kasten staan. Als ik zie hoeveel er in “geleende” accounts wordt gehandeld.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 23 oktober 2020 08:15]

Verschil hier is ook dat er al een account nodig was voor Minecraft. Het wordt nu alleen een ander account. Niet dat ik er blij mee ben, hou niet zo van Microsoft.
Een account voor Minecraft en andere Mojang spelletjes, versus een account die gebruikt wordt voor je Office software, Windows licentie, Windows Store aankopen, Onedrive backups en nog meer van die ongein.

Die zooi wil je niet allemaal onder dezelfde voorwaarden hebben vallen. Als zij bepalen dat je een regeltje breekt, dan ben je alles kwijt. Zelfs al is het niet dezelfde account, dergelijke voorwaarden kunnen je net zo goed permanent van de dienst verbannen onafhankelijk van accountnaam, dus meerdere accounts belooft niets aangezien ze die voorwaarden altijd eenzijdig mogen veranderen met de enige optie als consument dat je 100% afhaakt... en zo goed als geen enkele consument doet iets anders dan gewoon weer op 'accepteren' te rammen wanneer de vernieuwde versie met nog minder rechten voor de consument onder de neus wordt geduwd.
Een account voor Minecraft en andere Mojang spelletjes, versus een account die gebruikt wordt voor je Office software, Windows licentie, Windows Store aankopen, Onedrive backups en nog meer van die ongein.
Maak een account aan voor spelletjes en een account voor serieuze toepassingen, heb ik ook gedaan en feitelijk niet veel anders dan een los Minecraft-account hebben en een account met Office.
Dat is schijn-onafhankelijkheid. Je gaat akkoord met de regels van de dienst als een persoon, en met de veranderingen in de voorwaarden die elke consument klakkeloos accepteert is het dus vrij simpel om dingen buiten de context van die specifieke account te verbieden. "Je mag maar een MS account hebben." bijvoorbeeld. Dingen die vandaag mogen, mogen morgen misschien niet, en dingen waar ze nu niet van (mogen) weten kunnen ze dan makkelijk achter komen. Je stopt immers alle informatie en regelbepalers in de handen van dezelfde macht.

(Zelfs als apart Mojang account ben je wat dat betreft nog in heet water, want Mojang is nu immers van Microsoft... maar met twee voorwaarden die legaal geldend zijn die allerlei dingen beloven en afdwingen is het een heel stuk lastiger om alle informatie op een hoop te gooien. Als Mojang bv belooft geen gegevens te delen met derden, dan is dat (theoretisch) een probleem zolang Mojang nog zelfstandig is opgezet en opereert onder eigen naam. En dus knibbelen ze langzaamaan aan alle kantjes aan de rechten om meute niet alert te maken terwijl ze alles verder inlijven naar een positie die hen sterker positioneert tegenover de rest van de wereld. Maar afijn, nu blaat ik wat te ver met mijn aluhoedje op. Niemand zal individueel slechte bedoelingen hebben, maar vele kleine beetjes maken toch echt een groot verschil.)
Ik heb voor mijn O365 een ander account dan voor mijn Xbox, ik zie niet in hoe het een het ander zou kunnen beïnvloeden? ...waarom deze rant +3 krijgt ontgaat mij dan ook volkomen.
Omdat die voorwaarden waar je mee toestemt niet gelimiteerd hoeven te zijn tot alleen je activiteit in die account. Het heeft wettelijk gezien waarde omdat jij als persoon handelt.

Stel je voor, een toekomstige update van de voorwaarden van de 'Microsoft account' dienst voegt toe dat elke wettelijke persoon maximaal een account mag hebben. Zodra ze dan doorhebben dat jij twee accounts hebt ben je in overtreding. En als de uitbater hebben ze alle logfiles en andere middelen om dat soort dingen uit te zoeken. Zelfs als je zeer secuur deze accounts van andere ip adressen zonder onderling contact enzo gaat gebruiken is er altijd nog een stapel oude logfiles van voor dat jij van deze aankomende regel bewust bent, wat dan inhoudt dat jij in overtreding bent op het moment dat je toestemt met de nieuwe voorwaarden.

En dan ben jij, de persoon, de pineut, want alle accounts die met jou van doen hebben worden op slot gezet.

Microsoft en andere grote diensten hebben geautomatiseerde korte lontjes (heb je bv ooit gelogen over je geboortedatum omdat GrootBedrijf dat niet hoefde te weten?) waar je als consument zo goed als niet mee kunt communiceren, en hoe meer informatie er dus wordt gegooid onder een kap, hoe zwakker de consument wordt. Er is immers bewijs dat jij het contract hebt verbroken... en dan heb je geen voet meer om op te staan.
Je Minecraft-acount en het spel zelf is al van Microsoft.
Weet ik, maar het is een Microsoft-account. Die integratie hoeft niet zo nodig van mij.
En MS dwingt je dus ook niet om te integreren. Zij willen niet meerdere IDP's beheren en jij mag zoveel MS accounts maken als je wilt. Dus isolatie opties genoeg
Anoniem: 159816
@MadEgg23 oktober 2020 10:03
Je bent vrij een nieuwe anonieme Microsoft account aan te maken.
En ik ben geen fan van Google en/of Apple.
What's your point? Ze zijn uiteindelijk allemaal op jacht naar je data.

Ik had wel eerder verwacht dat dit qua gamen naar een XBox account zou gaan, ipv. een MS account.
Maar ja, zelfs de MS Weer & News app werken ook alleen nog maar via je MS account. Tenminste, op Android, geen idee hoe dit zit bij een Apple telefoon. ;)
Het wordt niet alleen een ander account als je bij een moederbedrijf een account moet gaan afnemen. Aan dat soort constructies zitten ook andere rechten en mogelijkheden voor het moederbedrijf die ze waarschijnlijk beter uit komt maar wel gevolgen heeft voor de klant en hoe er met die gegevens om mag worden gegaan. Als je iets koopt bij een zusterbedrijf heb je nog enige bescherming dat het moederbedrijf die gegevens niet zomaar mag gaan gebruiken voor eigen doelen.
Een Microsoft account is heel wat anders dan een volledig Facebook profiel, niet te vergelijken.

Daarnaast mag je gewoon meerdere MS accounts hebben dus lijkt me geen probleem om hier een aparte voor te maken

@theduke1989 een MS account betekent niet meteen een social media profiel incl cookie tracking en dergelijke. Je hoeft geen e-mail adres of LinkedIn profiel er voor aan te maken, deze wordt alleen gebruikt om in te loggen bij Microsoft diensten.

Een Facebook account is gelijk een volledig profiel met je volledige naam en Facebook zal deze gegevens gebruiken om jou te tracken. Daarnaast mag je maar 1 FB account hebben en moet je 13+ zijn. Hierdoor ben je dus gelijk vindbaar op Facebook, ook al zet je de privacy settings zo hoog mogelijk.

Zodra FB er achter komt dat je niet volgens hun regels hebt gespeeld ben je alles accounts kwijt en krijg je deze alleen terug dmv je ID naar hun op te sturen (accounts met een andere naam krijg je dus nooit meer terug want deze kunnen niet gevalideerde worden)

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 oktober 2020 08:41]

Facebook kan je toch ook meerdere maken. Wat maakt het wel goed dat Microsoft wel je dwinft een account van hun platform te hebben en bij Facebook niet?

En had niet geweten dat dit soort games een account nodig hebben? Is dit geen offline game.
Bij FB loop je het risico dat je Oculus only account gewist wordt met daarbij al je games, dat is al gebeurd.
Dat is bij Microsoft niet ander zolang ze controle over je account hebben. In de voorwaarden staat niet dat als je dat account verliest het geen gevolgen voor je heeft. Dat jij de gevolgen vind meevallen maakt het verschil niet.
Facebook kan je toch ook meerdere maken.
Kan wel, maar als ze er achter komen verlies je toegang tot de accounts. En bij Facebook mag je geen pseudonaam gebruiken, je moet je eigen naam gebruiken. Doe je dit niet en je account word geblokkeerd krijg je nooit meer toegang (want je moet je legitimeren met je ID).
In Duitsland niet. Dus doe je voor als Duitser.
Het punt is niet of iets nog niet is maar wat je een bedrijf voor macht geeft en welke gevolgen dat kan hebben. Die macht is dat het niet alleen maar gevolgen heeft voor je minecraft account maar dat het via Microsoft aan elkaar zit of kan gaan zitten zonder dat er een verdere keuze is dan wel of niet doen wat microsoft of een ander moederbedrijf wil.
[...]

En bij Facebook mag je geen pseudonaam gebruiken,
Onzin, heb al jaren 2 facebook accounts met beide een pseudoniem. Geen enkel probleem..snap niet waar je dit vandaan haalt..
Facebook accounts kan je meerdere maken maar dat gaat tegen de gebruiksovereenkomst in. Dikke kans dat al je accounts dan op slot gaan en je ze niet meer kan gebruiken.
Bij facebook wordt je account zonder problemen geblokkeerd. Een VRChat developer heeft driemaal (in de korte tijd dat oculus en facebook accounts samengevoegd zijn) zijn rijbewijs naar Facebook moeten sturen nadat hij 3 keer na elkaar gebanned was. Als dit al gebeurd bij een developer en je ook berichten hoort van mensen die een stuk of 30 gekochte VR titels hebben en een permaban hebben gekregen omdat Facebook denkt dat het een nep account is waardoor ze hun spellen niet kunnen spelen, vraag ik me af of je echt niet ziet dat het verschillende dingen zijn.
En had niet geweten dat dit soort games een account nodig hebben? Is dit geen offline game.
Het kan singleplayer gespeeld worden, maar het wordt ook veel multiplayer gespeeld. Je hebt daarnaast op het moment 3 type accounts om Mojang games te kunnen spelen, dit willen ze rechttrekken.
Er zijn nu nog:
- minecraft.net accounts (log in met gebruikersnaam)
- Mojang accounts (log in met email adres)
- Microsoft accounts (log in met email adres)
Zelf heb ik ze alle drie voor mojang titles, het is dus puur een samenvoeging van alle titles van Mojang.
Komt allemaal van het nieuw verdien model hype genaamd "[insert product] as a service"
Een verplicht account om een stuk hardware te gebruiken is nog wat anders dan een account om online een spel te kunnen spelen in mijn beleving.

Facebook met zijn Quest 2 is zoiets als dat je je Philips scheerapparaat niet kunt gebruiken zonder dat je ingelogged bent met je Philips account (weet Philips hoe vaak, hoe lang, wat en waar je scheert).
Facebook met zijn Quest 2 is zoiets als dat je je Philips scheerapparaat niet kunt gebruiken zonder dat je ingelogged bent met je nieuwe real name Philips account (weet Philips wie je bent en hoe vaak, hoe lang, wat en waar je scheert).
Dat is echt totaal iets anders. Zonder Facebook kun je je gekochte hardware niet gebruiken. Dit betreft een account voor een spelletje waar je er eerder ook al 1 voor nodig had. Inmiddels heb je voor vrijwel alle games een vorm van een account nodig. Steam, origin, uplay, launchers van MMO's etc. En daar zitten vaak gekoppelde mogelijkheden aan die essentieel zijn voor zo'n spelletje. Het uitnodigen en samenspelen met vrienden, cross-saves, etc etc.

Wen er maar aan dat de tijd van een DVD met een serial voorbij is.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 23 oktober 2020 08:30]

Zonder MS account kan je straks ook niet spelen, dus dat is het verschil niet. Het verschil is dat je straks een account moet hebben waarmee Microsoft meer controle heeft dan via het oude account. En dat ze daarbij net zo makkelijk meer invloed kunnen hebben op je andere microsoft relaties zoals verbieden dat je meerdere accounts mag hebben of relaties leggen tussen je gedrag voor een game, mail of later office en andere diensten. Het gaat er dus om dat er meer kan je microsoft meer controle geeft dan waarschijnlijk nodig of gewenst is. Misschien niet nu maar microsoft doet niet voor niets aan meer klantenbinding. Je bent immers als gebruiker ook voor hun een inkomstenbron met wie je bent en wat je op al hun platformen doet.
Hardware is wel wat anders dan software.... bij steam heb je ook een account nodig bijv. Maks NG gast gewoon met MS samenwerken hiervoor...
Nonsens reactie, binnen 5 minuten na plaatsen van dit artikel. Je hebt duidelijk niet gelezen, en ook niet nagedacht.

In het kort: Momenteel heb je een account nodig van Mojang (de oorspronkelijke ontwikkelaar). Deze moet je straks dus 'inruilen' voor een MS account. Dus: Een account was hoe dan ook al nodig.
Eerst en vooral een absurde vergelijking. Minecraft is een online dienst, natuurlijk heb je daar een account voor nodig. Ten tweede; iedere speler van Minecraft *heeft* al een account. Mojang wilt nu gewoon stoppen met Mojang-specifieke accounts en vraagt iedereen over te stappen op een Microsoft account. Er veranderd niks behalve het type account dat je nodig hebt.
Ik zie hoeveel mensen dit vergelijk niet vinden kloppen, maar ben het met je eens.

Het maakt niet uit of het een bril van +300 of een spelletje van 20 Euro is; het gaat erom dat ze data aan elkaar kunnen en gaan knopen.
Dat ze 2FA en parental controls als positief benoemen doet daar verder niets aan af, want volgens mij wordt Minecraft meer door volwassenen dan kinderen gespeeld.
Microsoft probeert gewoon, net als Facebook, een uitgebreider profiel van z'n gebruikers te krijgen omdat dat meer waard is tbv advertenties.
En het argument dat je er ook een apart account voor kunt aanmaken, lijkt me ook ver gezocht; er komen dan updates en andere berichten op dat account binnen dat je dan ook weer moet bijhouden tenzij je het koppelt aan je normale account en dan is het cirkeltje weer rond zeg maar.
Succes met de boycot, in een wereld die meer en meer online gaat, en meer en meer vereist dat je online je spreekwoordelijke 'ding' doet.

Of dat werk, aanvraag paspoort of een game spelen is, maakt niet uit.
Hoe gaat het dan met bv de ps3 versie die mijn zoon nog steeds speelt? Dat is mij nog niet duidelijk.
Dit gaat alleen maar over de Java versie van Minecraft, speelbaar op PC/Mac. Consoles maken gebruiken van andere versies van Minecraft (Pocket Edition / Bedrock).

[Reactie gewijzigd door Cpt.Morgan op 23 oktober 2020 09:53]

Daar veranderd niets mee, de PS3 versie is gekoppeld aan een Sony account en misschien ook al aan een Microsoft account als hij multiplayer speelt (weet ik niet zeker, is op de Switch verplicht voor multiplayer). Het is puur voor de Java versie van het spel.

@Twixie : Voor jou ook het antwoord.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 23 oktober 2020 09:48]

Wat ik mij afvraag is of dit de ondersteuning van custom launchers in de weg gaat zitten.
De ATLauncher, Technic Launcher en FTB Launcher koppelen namelijk allemaal met het Mojang account, en soms niet eens met een e-mailadres.
Een van de developers van de MultiMC launcher werkt voor Mojang en hij had dit erover te zeggen:

https://github.com/MultiM...92#issuecomment-713796443
Dan zullen de ontwikkelaars die launchers aan moeten passen zodat ze met een Microsoft account overweg kunnen.
Ik ben wel benieuwd (of bang) hoe dat gaat met je naam. Bij de xbox accounts van Microsoft krijg je als je niet oplet een ongewenste naam opgedrongen (met een numerieke suffix) en moet je betalen om die te veranderen. Ik wil graag per spel een andere nickname kunnen gebruiken. Zo ook voor Minecraft. Ik hoop dat nief dat dat hier ook doorgevoerd gaat worden, zeker in de Java editie.
Die ongewenste naam is gewoon een voorstel als je zelf niks kiest en is altijd gratis te wijzigen. Pas als je zelf een naam gekozen hebt moet je inderdaad gaan betalen voor een wijziging (wat volgens mij vooral is om er voor te zorgen dat mensen niet steeds hun naam gaan veranderen, bv na eerst jezelf heel slecht gedragen te hebben in online games).
Verschillende namen per spel zal echter denk ik niet kunnen tenzij je ook verschillende accounts gebruikt.
Ik kies een naam, zeg MadEgg. Dan staat daar met een vage omschrijving opeens MadEgg278532. Zonder mogelijkheid voor mij om een nickname te zoeken die daadwerkelijk nog vrij is. Met trial en error moet ik door meerdere stappen heen om steeds een andere te proberen. De eerste keer heb ik dat over het hoofd gezien en kwam ik er in-game pas achter. Gelukkig koop ik spellen via Steam dus kon ik uiteindelijk gewoon met een nieuw account inloggen in plaats van betalen voor de nickname-wijziging of opnieuw voor de aanloop van het spel, maar ik vind het zeer klantonvriendelijk. Sowieso is het mij niet duidelijk waarom ik voor op Steam gekochte spellen alsnog een Microsoft Xbox account nodig heb.

En waarom moet de nickname uniek zijn? Ik geloof best dat er meerdere MadEgg’s zijn maar ik ben ze nog nooit tegengekomen. Voor die uniciteit hebben ze het e-mailadres al.
Jij bekijkt het geloof ik heel erg vanuit één game en dan snap ik je reactie (al weet ik niet wat dat vage scherm is wat je bedoelt). Het uniek zijn van de naam zit meer in de achtergrond van Xbox live. Het is je gamertag waar andere mensen jou mee kunnen vinden. En dus ook gelijk waarom je die niet zomaar vrij mag wijzigen zoveel je wil. Je emailadres heeft Microsoft wel, maar die wil je niet zomaar aan alle spelers tonen.

Alsnog vind ik zelf ook wel dat ze er wel iets soepeler in zouden mogen zijn, bv een bepaalde cool off periode voordat je je naam weer mag wijzigen zonder dat het geld kost.
Ik heb inderdaad geen Xbox en ook geen behoefte aan. Ik heb het account aangemaakt voor Halo Master Collection maar gebruik het uiteindelijk uitsluitend voor Sea of Thieves.

Op Steam maak je vriendjes via e-mailadres. Op Battle.net krijg je wel een battle-tag met een uniek nummer, maar die gebruik je alleen om vriendjes te maken, in-game zie je gewoon de nick die je zelf gekozen hebt. Dat er achter de schermen iets achtergeplakt wordt wat je soms tegenkomt kan ik mee leven maar het hoeft in-game niet de hele tijd boven mijn hoofd te zweven.
En volgens mij is het zelf nog zo ook al heb je een naam gekozen kan je daarna hem nog 1 malig gratis aanpassen en daarna is het betalen. En persoonlijk vindt ik dat wel een goed systeem. Want waarom zo je voor elk spel een andere naam willen hebben?
Had een nick als CamelFoe20324198 gekregen toen ik me aanmelden. Kan je zonder issue wijzigen in je microsoft account
Op Tweakers heet je 'ThemNuts' en Microsoft geeft je de naam 'CamelF(/T)oe'??? Hahaha klinkt alsof ze je precies doorhadden _O-
Nou, ik niet een halfjaar geleden. Eerst lappen.
Je Java naam blijft behouden volgens Mojang, vooralsnog niets om zorgen over te maken.
Nu is de Java versie zo bewerkbaar dat ik verwacht dat er wel een onofficiële fork/patch komt om dit eruit te rippen.

Microsoft kennende kan je waarschijnlijk ook met iets als een Hotmail account inloggen. Qua dat is dit niet het einde van de wereld.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 oktober 2020 08:10]

Umm.. een Hotmail account is een Microsoft account.
Hij gebruikt een slecht voorbeeld maar je kunt inderdaad elk willekeurig emailadres gebruiken.
Umm.. een Hotmail account is een Microsoft account.
Absoluut. Wat ik ermee probeer aan te geven is dat veel mensen onbewust al een Microsoft account hebben, dat ze kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 oktober 2020 08:39]

Niet per se on-topic, maar we gaan meer en meer toe naar een tijd waarin data-reuzen strijden om een monopolie op je data. Je ziet meer en meer dat dit gebeurt. Microsoft, Google, Facebook en Apple strijden allen om zoveel mogelijk data. Intussen lopen overheden hopeloos achter met regulering en maken mensen zich bij de Coronamelder app druk om hun privacy. Het wordt tijd om ons eens massaal druk te maken over de macht van techbedrijven en de manier waarop ze onze data vermarkten onder het mom van 'gratis' of 'goedkope' services.
Ik denk dat je hierbij wel het onderscheid moet maken tussen waar jij het product bent (Facebook, Google gedeeltelijk) of waar jij de klant bent (Microsoft, Apple).
Volgens mij ben je bij al deze techbedrijven het product, zij het in een verschillende mate. Maar dan nog geldt: in plaats van ons te focussen op 'de onbetrouwbare overheid' kunnen we ons denk ik beter ook focussen op het bedrijfsleven. Dat heeft namelijk sowieso een commercieel motief en dat heeft een overheid in principe niet. Ik zeg niet dat overheden per definitie betrouwbaar zijn, maar het bedrijfsleven is dat per definitie niet. Die hebben als doel om geld te verdienen en niet om burgers te dienen.
Minecraft Dragons? Ik kan me zo'n game niet herinneren. Bedoel je misschien Minecraft Dungeons?
Dit gaat waarschijnlijk vergelijkbaar met de migratie van de Legacy accounts naar Mojang accounts.
(die toen niet verplicht was)

Het enigste wat je als eind resultaat krijgt is dat je met een andere account login (de MS account) inlogt in je minecraft Launcher.
En dat de migratie dit keer wel verplicht is. (voor zowel mojang als legacy accounts)

De rest zou volgens Dinnerbone dus hetzelfde moeten blijven.

De enigste probleem momenteel is dat 3rd party launchers zich hierop moeten gaan aanpassen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee