Microsoft test Minecraft met raytracing op Xbox Series-consoles

De meest recente Minecraft Preview-versie is geoptimaliseerd voor de Xbox Series X en S. De game krijgt daarmee op die consoles ondersteuning voor raytracing. Het is niet bekend wanneer de functie beschikbaar komt voor alle Xbox Series-gebruikers.

Verschillende spelers hebben opgemerkt dat de raytracingoptie ingeschakeld kan worden in de Minecraft Preview voor de Xbox Series-consoles, schrijft ook Windows Central. Minecraft Preview is een testversie van het spel die onlangs is uitgebracht. Ontwikkelaar Mojang test hierin aanstaande functies. Gebruikers melden dat ze raytracing konden aanzetten op hun consoles door een pc-multiplayerwereld met raytracing te laden, of door een nieuwe wereld aan te maken en raytracing in te schakelen in de instellingen.

The Verge-journalist Tom Warren deelt beelden van de Minecraft Preview met raytracing op Twitter, waarin het 'Optimized voor Xbox Series X/S'-logo te zien is bij het spel. In die video is ook te zien dat Warren raytracing kon inschakelen in de videoinstellingen. De functie verlaagt de renderafstand van wel 28 naar 8 'chunks'. De optie maakt onder andere realistischere lichtinval en schaduwen mogelijk en zorgt ook voor mooiere reflecties. Tweakers schreef eerder een achtergrondverhaal over raytracing en de werking daarvan.

De functie lijkt overigens slechts beschikbaar te zijn voor een beperkt aantal Minecraft Preview-gebruikers met een Xbox. Verschillende Minecraft Preview-spelers melden dat de toggle voor raytracing nog steeds niet ingeschakeld kan worden op hun consoles. Dat Microsoft en Mojang zijn begonnen met het testen van raytracing in de Minecraft Preview, suggereert wel dat de functie binnenkort beschikbaar komt voor meer gebruikers. De twee bedrijven hebben dat nog niet officieel bevestigd. Tweakers heeft hierover vragen uitstaan bij Microsoft.

De test komt overigens niet uit de lucht vallen. Microsoft demonstreerde in 2020 al dat Minecraft met raytracing werkt op de Xbox. Het bedrijf toonde enkele afbeeldingen daarvan in een technische bespreking van de Xbox Series X. Sindsdien hebben Microsoft en Mojang Studios echter niets meer laten horen over de functie. Minecraft met raytracing is al wel beschikbaar voor de pc.

Microsoft demonstreerde Minecraft met raytracing in 2020 al op de Xbox Series X. Bron: Microsoft

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-03-2022 • 11:14

35 Linkedin

Submitter: drakiesoft

Lees meer

Reacties (35)

35
34
22
4
0
7
Wijzig sortering
Soms vind ik shaders (shaderpacks) er toch nog beter uitzien dan wat Microsoft altijd toont met Minecraft "Ray Tracing". Ik heb het idee dat ze te veel "Ray Tracing" willen gebruiken. Alles ziet er altijd uit als een spiegel. Planken en cobble moeten er voor mij echt niet uitzien als een spiegel...
Dat ligt niet zozeer aan RT, maar aan een gebrek aan informatie over de materialen voor elke texture. Normaal gezien is die informatie niet nodig in MC, het is volledig gebaseerd op de textures zelf. Maar wanneer je RT toepast moet er informatie toegevoegd worden om aan te geven of een materiaal reflecterend of juist dof is e.d. zodat de RT renderer weet wat ermee te moeten doen. Zonder die informatie valt het terug op wat de default is (in dit geval is dat blijkbaar reflecterend waardoor alles glimt).
Wanneer ze die informatie toevoegen ziet het er veel beter uit.
Je moet het eens proberen zou ik zeggen. Ik heb een tijdje de beta gespeeld op de PC en het is echt werkelijk waar ongelooflijk wat je allemaal met licht kunt doen als je raytracing aan hebt.
Automatisch ga op een manier bouwen waar je rekening houdt met licht in val.

Het is allemaal net wat zachter en natuurlijker dan shaders, ik vind de meeste shaders iets te perfect, net te strak.

En er zijn texture packs die de licht dispersie correct hebben ingesteld voor alle materialen. Elke type block weerkaatst het licht anders.
Persoonlijk vind ik (hybrid-)ray traced global illumination een enorme stap vooruit qua natuurlijk/geloofwaardig aanvoelen van een 3D wereld.

En ook reflecties kunnen bijdragen aan je spelervaring. In Control liep ik snel een hoek om en verschoot ik van een personage plots recht voor me. Bleek het mijn eigen reflectie in glas te zijn.

[Off-topic]Voor de rest denk ik dat we vooral meer "stof" en verruwing nodig hebben in game-werelden. Alles ziet er nog al te vaak veel te gelikt/uniform uit. En overgangen tussen de grond of de vloer en een muur zijn bvb. nog steeds veel te strak. We need imperfections![/off-topic]
Precies dit. Ik gebruik vooral van die 'Lite' shaderpacks puur om het water wat te laten spiegelen of het gras en bladeren te laten bewegen in de wind. Heb nooit gesnapt waarom mensen zoveel waarde hechten aan JJ Abrams/Michael Bay-achtige lens flares en veel te realistische skyboxes.
Raytracing is een simulatie van licht die de werkelijkheid veel en veel dichter benadert dan wat shaders doen. Zoals je al aangeeft zijn shaders ook een pakket met een verzameling van verschillende gesimuleerde lichteffecten. Dat heeft nadelen. Waar je voor goede shader effecten bij wijze van spreken de losse onderdelen in elke ruimte moet tweaken om voor de meest realistische effecten te zorgen, is raytracing een directe simulatie van lichtval, reflectie en transparantie die uniform toepasbaar is. Áls je de materialen en lichtbronnen de juiste eigenschappen meegeeft.

Dat jij rare effecten ziet, komt door de toepassing in een oude game met oppervlakten die niet de juiste eigenschappen hebben meegekregen. Een stenen vloer hoort niet te reflecteren zoals in het screenshot.

Dus met een oude game moet je alsnog aan de slag om de effecten op orde te krijgen. Maar zelfs dan is dat met het geven van de juiste eigenschappen aan materialen in één keer opgelost. In de toekomst maakt dit lichteffecten alleen maar eenvoudiger én realistischer, omdat het één simulatiesysteem is dat gewoon (bij benadering) klopt.

Disclaimer: ik heb dit ook maar van het lezen van Wikipedia-artikelen over raytracing, ik ben geen developer en dit is sowieso een vereenvoudiging van de implementatie van raytracing.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 30 maart 2022 12:41]

Natuurlijk is dit leuk voor als je wat foto's willen snappen. De realiteit is dat dit in de practijk enorm traag zal werken. Toen ik nog Minecraft speelde (hallo MS account eis, dag Minecraft) had ik textures op een resolutie van 128x128 wat soms al zwaar kan zijn. Zaken zoals Optifine taxen nog veel erger. Ik kan mij voorstellen dat als je textures van 128x128 gebruikt en Raytrace dan zal het niet zo heel erg soepel lopen op de meeste systemen. Maar mss in de (verre) toekomst.
Jouw opmerkingen zijn natuurlijk afhankelijk van de door jouw gebruikte hardware, instellingen en mods.

Minecraft JAVA vanilla draait prima - rock solid 60FPS - op mijn Ryzen 2400G APU op Fancy met 12 chunks render distance op 1080p.

Installeer ik de modloader Fabric en de mods Sodium, Lithium en Phosphor, dan kan ik op fancy met 24-32 chunks render distance spelen op 1080p/60FPS, afhankelijk van de hoeveelheid mods die ik er nog bij installeer en de gebruikte MineCraft JAVA versie.

Shaders zijn bij Minecraft populair. D'r zijn er die helemaal over de top zijn, waarbij de wereld zelfs niet meer bestaat uit kubussen en je een meer realistische zon, maan en water hebt tot aan shaders die het meer vanilla laten met een kleine verfraaiingen. Zo zie ik MineCraft RayTracing ook. Een verfraaiing waar je mee kunt MineCraften, maar het hoeft natuurlijk niet.

Zelf vind ik RayTracing wel wat toevoegen. SFEER! Licht is het belangrijkste element in een scene, wanneer je het over visuele aspecten hebt (anders zou ik geluid/muziek zeggen). Mits juist toegepast natuurlijk! Je ziet nu vaak dat ze teveel reflectie en andere RayTracing effecten toevoegen IMHO om de RayTracing te showen, niet om het mooier te maken. Hetzelfde als toen het "Bloom Effect" werd geïntroduceerd, dat werd toen ook zwaar overdreven gebruikt - wat er IMHO lelijk uitzag - om het effect te laten zien i.p.v. dat het een subtiele verfraaiing van de scene was. Dat laatste is wat bij mij opborrelt bij het zien van deze MineCraft screenshots van MicroSoft...
Minecraft java toevallig? Minecraft Bedrock draait veel beter. Daarnaast is dit al realtime werkend getoond op zowel PC als Xbox hardware.

RayTracing is sowieso voorbehouden aan de wat sterkere hardware. Omdat het gewoon een zwaar proces is.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 29 maart 2022 11:35]

Apart. Minecraft heeft volgens mij niet de intentie om er grafisch spectaculair uit te zien. Dus de waarde van het toevoegen van ray tracing ontgaat me volledig. Mijn 5 en 8 jarigen zullen er verder niet om malen, die maken de meest prachtige dingen, met of zonder ray tracing (en op de Switch).
Minecraft wordt niet alleen door jonge kinderen gespeeld ;) De community is enorm en zelfs 20 plussers spelen het. En daar is een best wel groot deel fan van het feit dat het er mooier uitziet (mod packs etc.).
Ik ben 20 plus, maar nog wel wat meer plusjes ook :)
Ikzelf heb ook aardig wat plusjes nodig :P
Steekt met 45 jaar zijn hand op. Daarentegen lijkt het op het voorbeeld wel alsof er ook een shaderpack is toegepast omdat de mossy blocks er heel anders uit zien.
"Als het kan, waarom dan ook niet" is vaker het geval in het leven :)
Dat dachten mijn ouders 39 jaar geleden ook... O-)
Als je kijkt naar de twee toegevoegde schermafbeeldingen uit 2020 dan zie je duidelijk dat het grafisch gezien wel een toegevoegde waarde heeft. Het voegd een mooie sfeer toe.
Met bijna elke update probeert minecraft er iets mooier uit te zien. Wel in de klassieke stijl, maar toch.
Verder zijn shaders erg populair. Dus er is zeker behoefte aan mooier licht.
Tsja, kan meerdere redenen hebben natuurlijk.
Tech demo, marketing, verkopen aan mensen die niet 5/8 jarig zijn en wel wat geven om graphics.

Het kan, het spel leent zich goed aan zulk soort technieken, dus als dit mensen blij maakt, waarom niet?
Het mooie aan Minecraft is dat het er op grotere schaal juist wél spectaculair uit kan zien. Ja, de definitie van blokken is wat lomp, maar de textures zelf zijn inmiddels wel flink opgepoetst t.o.v. de eerdere versies, en met ray tracing kun je (zeker in het donker) echt hele mooie plaatjes krijgen.

Ook op kleinere schaal zijn er inmiddels veel blokken bijgekomen die veel detail hebben, dus met wat creativiteit kom je best ver.
De populariteit van mods die raytracing op PC toevoegen laat zien dat er zeker wel vraag naar is.
Ja ik snap ook niet echt de meerwaarde van Raytracing bij Minecraft. Volgens mij maak je er de game gigantisch "zwaar" mee en zoals jij al zegt: het is geen grafisch hoogstandje...
Die zwaarte valt juist door de simpliciteit van de rest van de game mee. Zeker als er hardwarematige ondersteuning is, dan heeft de gpu headroom én specifieke features die raytracing lichter maken. Vergelijk het met de eerste generatie kaarten met hardware transform and lighting; dat geeft zelfs met low poly modellen een hele andere ervaring zonder dat je naar een slideshow hoeft te kijken.
Op die manier had ik er nog niet naar gekeken!
Als het door hardwarematige ondersteuning de game niet veel "zwaarder" maakt (of zelfs "lichter") dan is het zeker interessant.

En zolang je het aan/uit kunt zetten is het alleen maar een mooie aanvulling voor diegene die hardwarematige raytracing support in huis hebben.

[Reactie gewijzigd door morpheus-nl op 29 maart 2022 11:28]

Ze kunnen beter de claustrofobische drawing distance van de multiplayer servers verbeteren. Heb je straks ray tracing, ziet het er nog niet uit.
Dat is aan de server owners zelf :)
Nee, op Xbox kan je alleen met Realms verbinden die door Microsoft worden beheerd. Je moet daarvoor betalen en de kwaliteit is erg slecht.
Oh my bad, op pc is het een simpele setting in de config file.
Neen, Seus PTGI gebruikt path tracing, maar minecraft's RTX modus is ray tracing
Oeh daar wacht ik al op sinds de aankondiging op de E3 2017, gaan we hem dan nu ook eindelijk krijgen?
ja vind ik ook ...
vind wat er op de screenshot te zien valt tegenvallen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee