Grote Minecraft-update voegt geiten en druipsteengrotten toe

Ontwikkelaar Mojang Studios heeft een grote update voor Minecraft uitgebracht. In update 1.17 krijgt de game onder andere geiten en druipsteengrotten. Het is de eerste grote update sinds de Nether-update vorig jaar juni.

De update 1.17 is omgedoopt to Caves en Cliffs deel één en de eerste van twee grote updates die spelers kunnen verwachten dit jaar. Het is de bedoeling dat 1.18 nog later dit jaar verschijnt. Update 1.17 is per direct beschikbaar voor zowel de Bedrock-versie als de Java-versie van Minecraft.

In 1.17 zijn er vier nieuwe mobs toegevoegd aan de game, waarvan de geit het meest in het oog springt. Dit dier is te vinden in de bergen en ramt alle mobs die te lang in zijn buurt blijven. Ook is de gloeiende inktvis uit de mobiele game Minecraft Earth toegevoegd. Het is de eerste mob uit de mobiele game die de overstap maakt naar de originele Minecraft.

Caves en Cliffs voegt ook een aantal nieuwe biomes toe die in de wereld van spelers kunnen voorkomen. Een grot genaamd Deep Dark, waarin het nieuwe monster de Warden kan spawnen. Daarnaast zijn er druipsteengrotten, met stalactieten en stalagmieten. In grotten kunnen spelers in 1.17 ook koper vinden. Met dit nieuwe metaal kan onder andere een verrekijker worden gemaakt. Een van de nieuwe items in de game.

Het is nog niet bekend wanneer het tweede deel van Cliffs en Caves uitkomt. De update had als een grote uitbreiding moeten verschijnen, maar is volgens Windows Central opgesplitst wegens vertragingen bij de ontwikkeling. Begin dit jaar maakte uitgever Microsoft ook bekend te stoppen met de AR-game Minecraft Earth. Volgens het bedrijf werd de game niet genoeg gespeeld, omdat iedereen door de coronapandemie thuis bleef.

Door Robert Zomers

Redacteur

08-06-2021 • 18:40

81 Linkedin

Submitter: Lucas

Reacties (81)

81
79
38
8
1
38
Wijzig sortering
Dit artikel maakt het niet helemaal duidelijk wat nou in welke update komt. Deel 1 of deel 2, ik leg t daarom hier nog maar even uit:

Hier word uitgelegd waarom het is opgesplitst: https://www.youtube.com/watch?v=6YgKUZnUyak

1.17 Caves & Cliffs Part I - Zomer 2021:
- de game gebruikt java 16 inplaats van java 8
- geit
- axolotl
- glowsquid (geeft glowink)
- koper
- nieuwe ores
- lightning rod
- Amethysts
- Verrekijker
- Getint glas
- Dripstone (Stalagmieten & Stalactieten)
- Deepslate (donker bouw blok)
- Poedersneeuw
- Mos en wat andere planten
- Kaarsen

1.18 Caves & Cliffs Part II - Kerst 2021:
- eigenlijk alle worldgeneration veranderingen: Bergen, dat je hoger kan bouwen, nieuwe soorten caves
- geithoorn
- sculk block
- Warden (groot monster)
- bundles

1.19 Naam onbekend - 2022:
- Archeologie komt later, niet echt veel over bekent

Foto met alle nieuwe items in deel 1:https://media.discordapp....53128/E1MJEiHWQAMWMiQ.png

Alle veranderingen blog:https://www.minecraft.net...fs--part-i-out-today-java
Alle veranderingen video:https://www.youtube.com/watch?v=4yieNs8mwIs&t

[Reactie gewijzigd door EEstar op 9 juni 2021 10:20]

Wat is een geithoorn?
De hoorn van een geit? Die je krijgt als je een geit dood maakt?
Een plaats in Overijssel bekend als het Venetië van het noorden.

Maar dan met een typefaut.
Las even Deepstate :+

OT, die Deepslateblokken lijken wel heel erg op de smeltery blocks van TinkersConstruct (Mod). Klopt het dat in het plaatje wat je poste dat de koper blokken verschillende states hebben van helemaal mooi naar geoxydeerd in 4 stappen?
Ja, koper oxideert nu in Minecraft.

Het is alleen mogelijk om de eerste versie te maken (normale koper kleur). Daarna na verloop van tijd kan koper gaan oxideren. Dit duurt best lang. Het is mogelijk om koper te waxen met honing, dit voorkomt het oxideren.
De warden komt ook niet in 1.18 part II. Als ik het goed heb hebben ze dat monster nog langer uitgesteld.
Amethyst geodes vinden op de 1.17 versie is nagenoeg onmogelijk. Heb net elke seed geprobeert die online stond maar helaas.
Super! Hier zaten wij als gezin op te wachten! Dit spel hoort bij ons gezin. We hebben het zo’n beetje op alle systemen waarop het is uitgebracht. We spelen het dan ook al héél erg lang. Alleen mijn vrouw speelt geen MineCraft, want die krijgt last van motion sickness (nou ja, de hond speelt het ook niet… :+ ) Wij hebben geregeld een leuke LAN sessie draaien, meestal met Fabric en een lel mods of soms met Forge en een lel mods of gewoon good ol’ vanilla. MultiMC is daar erg handig voor.

Ik kan niet wachten om met de jeugd de nieuwe grotten te verkennen! Jammer dat we nog op de bergen moeten wachten.
Ik heb hier in huis een jongetje van 9 die vanmiddag hyperactief was en helemaal uit zijn dak ging!

En papa is dan wel een oude lul, papa is ook gamer en snapt heel goed dat zo'n patch je veel vreugde en plezier kan geven. ;) En dus... vanmiddag lekker 'het grote nieuws' samen met mijn zoontje gevierd en na een heeeeeeele lange tijd weer eens Minecraft opgestart om samen met hem een potje te spelen... :)

[Reactie gewijzigd door ChojinZ op 8 juni 2021 22:40]

Vanaf welke leeftijd vinden jullie Minecraft verantwoord? 5 jaar? Uiteraard met grote betrokkenheid van vader.
Denk dat dat ook van het kind zelf afhangt, sommige kinderen zijn eerder bang voor bepaalde dingen als andere. Plus dat je kind het ook moet snappen hoe het werkt met muis/keyboard of controller, zelf speel ik wel eens met mijn zoontje racegames maar hij snapt nog niet hoe sturen werkt. Hij is "pas" 4 jaar dus hij geeft gas met het omhoog pijltje en ik stuur en rem met de numpad, hij vind het prachtig voor 15 minuten en dan is hij er wel weer klaar mee vaak. Weet niet hoe lang het duurt voordat hij het zelf wil en kan, heb mijn oude pc alvast klaar staan naast de mijne. :)
Dank je wel voor je reactie. Onze kleine gebruikt ook alleen de pijltjes toetsen en verder komt hij niet:-) houden zo.
Het kan misschien wel vanaf 5 jaar, maar het lijkt me dan eerder handiger dat je de 5-jarige in de creativemodus laat spelen en niet survival.
En ikzelf heb al 2x meegemaakt, ook met een ouder kind, dat als ze TNT ontdekken opblazen het leukste is, dus dat kan je beter niet aan zo'n jong kind vertellen. Laat ze dat blok maar zelf ontdekken.
Dank je wel voor je reactie. dan ga ik eens uitzoeken wat de creatieve modus is. thx.
Ha zit het nu ook met jr van 8 te doen. Eigenlijk bedtijd maar prioriteiten he. ;)
Dit soort dingen maken mij uitkijken naar later. Mooi met je kind samen Minecraften. Net zoals de WII, en later een PS2 met GTA SA die hier nu lstof ligt te vangen als cadeau geven. Vraag mij altijd af, zou dat net zo magisch voelen als vroeger? Nu herkent iedereen de oude games nog en speelde je met je vriendjes, maar als het zover is en iedereen speelt op de nieuwe PS100, is het dan nog wel leuk? vragen vragen.
Anoniem: 1532362
@Basxt9 juni 2021 18:12
Ik denk dat ze het aantrekkelijker vinden als ze jou het zelf zien spelen, dan willen ze het zelf ook proberen.
Same here, 44 jaar en al lang geen echte gamer meer (nou ja, boardgames dan weer wel) .. maar Minecraft speel ik sinds eind 2019 met mijn zoons en bonusdochter (9, 10 en 10 jaar).. Geweldig om zoiets met je kinderen samen te doen. Kan het iedereen aanraden, liefst via LAN op de Pc/laptop uiteraard ;). Had Minecraft overigens daarvoor nooit gespeeld, nu zit ik gewoon soms 's avonds als ze als slapen alleen te spelen :P
en een mooi nieuw item, een nieuwe ore, nieuwe biome en niet zomaar een vijand maar eentje die de meest epische lijkt die tot dusverre in de game zit. Voor nul euro, tien jaar na release. Geen reden om cynisch te zijn. ;)

Edit of schrijf dit eens over met een Bic pen. :D
https://www.reddit.com/r/...ion_117_the_caves_cliffs/

[Reactie gewijzigd door snmght op 8 juni 2021 19:40]

Wel als je het in een iets ander contrast zet. De developers brengen maar een paar items en nieuwe toevoegingen per jaar toe. De bekendste modders voegen vele duizenden items en features per jaar toe. De developer heeft miljarden omgezet met dit spel. En toch weet één enkele modder zonder budget meer toe te voegen dan het gehele development team bij elkaar. Tot overmaat van ramp bestaat bij iedere release de helft van alle content uit content die door de mod community is bedacht en gemaakt.
Een modder hoeft ook geen energie te steken in het upgraden van de java versie van 8 naar 16. Zo'n onderhuidse zaken vergen vaak veel meer manpower en budget dan wat extra assets.
Dat hoeven ze inderdaad niet, dat doen ze echter wel. Veel van de code optimalisaties, server tooling en zelfs de shadering in Minecraft komt van de mod community.

Je hebt er ook geen berg geld en of manpower voor nodig. De basis van het spel is geschreven door een enkele ziel in een aantal weken tijd. Dat is vervolgens gejat door Mojang en gemodificeerd tot Minecraft. Het merendeel van wat ze daarna hebben uitgebracht en of aangepast is ook geen eigen materiaal maar is gekocht en of geleend van de mod community.

Enkel de niet Java versie is volledig van de grond af opnieuw geschreven. En dat is te merken. Die draait tien keer beter, en is vele malen stabieler.
Heb je de link van @snmght hierboven gelezen?
Het is wel even meer dan items toevoegen he...
Denk dat veel minecrafters hier wel enthousiast van worden :)
en nieuwe biomes...dus weer ontdekken
in 1 van de snapshots was de build limit ook groter. en ging de Y axis ook in de diepte zelfs onder de 0 [-63] en je had al flinke groten waar je met een elytra door heen kon vliegen
Klopt inderdaad. Y=-63 tot Y=300 of 320, dus bijna 100 blokken extra dan het huidige hoogtelimiet. Lijkt me gaaf als ze toch nog de extra hoogtes geven bij de 1.18 release. Toch weer wat meer ruimte om te bouwen;)
de onderwater grotten/Flooded caves maken Mining machines ook grotendeels obsolete.

Wat wel jammer is omdat je anders zeer snel veel Diamonds kan krijgen.
Maar het gaat om GEITEN! Er zijn hele spellen verkocht om Geiten, mensen zijn er beroemd/berucht door geworden... GEITEN! ;-)

Ik ben zelf geen Minecraft speler, maar speel wel iets dergelijks (Dual Universe) wat ook voxels gebruikt voor de hele speelwereld. Een dergelijke update zou voor DU spelers voor maanden nieuw speelplezier kunnen zorgen. Het is een beetje als Lego, dat nieuwe type bouwstenen introduceert, kids mensen kunnen dan weer heel wat tijd met oud speelgoed aan de slag door een relatief kleine toevoeging van nieuw speelgoed (nieuwe combinaties).

Dat is imho het verschil tussen kermisattractie content en bouwstenen content. Met het eerste ben je even zoet, want na x aantal keer door dezelfde kermis attractie heen heb je het wel gezien. Bij het tweede kan je weer een hele wereld anders inelkaar steken (veel meer combinaties mogelijk).
Ah, is dual universe Al gefixed? Erg veel land was al geclaimd.
Zouden deze geiten ook likken en een benzinepomp opblazen?
Nou maar hopen dat de shaders snel ook bijgewerkt worden, want vanilla minecraft is echt niet om aan te zien anno 2021.. (kan er nog steeds niet over uit dat die game nog steeds geen ambient sound effects heeft.. die mod hadden ze met gemak kunnen absorberen, maar nee.. zullen ze wel uitstellen naar een Minecraft 2 die nooit komt of nooit aanslaat)
Waarom moet Mojang dat doen? Genoeg shaders die beschikbaar zijn, dus waarom zouden ze hun tijd eraan verspillen?
Ik vind minecraft met shaders niet om aan te zien.
Nou ik vind die raytracing shaders die sommigen hebben gemaakt anders behoorlijk mooi. Stond een keer op youtube.
Waarom zouden ze? Het werkt prima, mensen vinden het leuk.
Het voordeel van Minecraft is dat als je systeem een OS kan draaien, Minecraft ook wel kan draaien. Als er shaders bij komen is het snel over met de pret. Ik draai op mijn priveserver met kameraad en gezamenlijke stiefkinderen/vriendinnetjes sinds kort Forge server met de Create mod, dat is echt te gek!
Maar Minecraft heeft nooit het idee gehad om een gigantisch mooie game te zijn, juist die simpele stijl is wat het ook zo populair maakt. Niet om aan te zien is natuurlijk ook een subjectief iets, dat snap ik, maar het is gewoon een art-style die jij niet mooi vindt. Niet alles hoeft natuurlijk hyper-realistisch te zijn voor iedereen, en ik ken ook best veel mensen die de ray-tracing versie van Minecraft juist minder vinden omdat het er heel geforceerd 'echt' uit ziet, terwijl dat totaal niet bij de game past.

En ik ben wel benieuwd wat voor ambient sound effects je dan zou missen?
Minecraft is gewoon een spel dat je kan blijven spelen door de vele updates, het blijft interessant.
Zelfs zonder blijft het vermakelijk.
Hele nachten doorgehaald om de eerste poging voor de toren van Sauron nog beter te maken.

En dan dat oude kasteel….

Wow het was toen gaaf en raad eens! Dat is het nog steeds!
10 jaar geleden een heel poos gespeeld, zoveel nostalgie. jarenlang op mistycraft server, vanilla non pvp zalig.

nu met windows 10 was ineens bedrock gratis bij aanmaken van een account ? eens geprobeerd en meteen de lenovo explorer van zolder gehaald en werkt ook nog eens prima in VR :9

Een heuse mindfuck als "veteraan" kom je ineens zoveel nieuwe dingen tegen

[Reactie gewijzigd door TNG128MB op 8 juni 2021 20:34]

Misschien heb je toen je de Java editie had, wel een keer per ongeluk de beta versie van bedrock voor windows 10 geïnstalleerd. Die was namelijk toen gratis als je Minecraft java al had.
Pas later ik denk met de echte bedrock better together update, is dat microsoft account een soort van verplicht geworden.
En eind 2018 of 2019 is de gratis installatie van bedrock windows 10 vervallen als je al java minecraft had.

En de eerste 7 dagen bedrock versie spelen is nu bij de Microsoft store ook gratis.
Eindelijk! Zet hem meteen aan. :)
De grote Cave & Cliffs update is in twee delen gehakt. Dit is die zonder grote biome en wereld hoogte aanpassingen, al is het wel via een datapack te gebruiken (voor tests). Dit is deel 1 - deel 2 komt met kerst. En zal zonder archeology en warden enzo komen. Wellicht een deel 3 in 1.19 in 2022 dan maar?
Ik sta nog elke keer verbaasd van het succes van deze game en met name het voortduren ervan. Ik dacht echt dat MS een enorme miskoop had gedaan maar ik had het mis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee