Pre-orders voor Playdate-handheld vanaf juli mogelijk

Panic maakt dinsdag bekend dat de Playdate-handheld vanaf juli gereserveerd kan worden. Een releasedatum is nog niet bekend, maar volgens de fabrikant moet de console dit jaar nog verschijnen. De Playdate gaat 179 dollar kosten.

De Playdate is een handheldconsole met een zwart-witscherm en een draaihendel. Deze hendel moet experimentele games mogelijk maken. In een uitgebreide update liet Panic weten wat Playdate-gebruikers kunnen verwachten zodra de console verschijnt.

Bij de aankondiging van de Playdate was het de bedoeling dat de handheld in 2020 zou verschijnen, maar de ontwikkeling liep vertraging op waardoor de release moest worden uitgesteld. Het is de eerste console van uitgever Panic, dat eerder de game Firewatch uitbracht.

In de update werd ook de eerste accessoire voor de game aangekondigd. Het gaat om een stereodock waar de console in gezet kan worden. Het stereodock doet dienst als bluetooth-speaker en laadt de handheld ook op.

Panic heeft voor de Playdate-games een abonnementsmodel bedacht en gaat games in 'seizoenen' uitbrengen. Bij aanschaf van de console krijgt iedereen het eerste 'seizoen' aan games waarin 24 titels worden uitgebracht. Zodra de console beschikbaar is, brengt de uitgever elke week een nieuw spel uit.

Door Robert Zomers

Redacteur

08-06-2021 • 19:10

56 Linkedin

Reacties (56)

56
52
22
3
0
15
Wijzig sortering
Vreemd product met een moeilijk te volgen filosofie. Voor mn gevoel 80% marketing met heel veel energie steken in branding (wat nou eenmaal blijkt te werken tegenwoordig gezien de hoeveelheid aan brand/marketing verslaafden er rondlopen). Het lijkt net alsof de marketing beter uitgedacht is dan het product zelf. Erg gimmicky en erg geforceerd.

[Reactie gewijzigd door Furrr op 8 juni 2021 19:27]

Nou, het product zelf is ook best wel veel tijd in gaan zitten, hoor.

Ze hebben het niet gisteren bedacht, maar ze hebben eerst een keer vertraging gehad vanwege de hardware. En later vanwege Corona.

Overigens zijn ze ook goed in marketing, maar het zijn dezelfde ‘indies’ die ook verbonden waren aan hetproject Firewatch (als uitgever). En ze zitten al jaren in de Mac software wereld.

Om aan te geven: ze zijn wel gewend om niche-producten aan de man te brengen.

En dat is wel wat Play.date is: een niche handheld.
Ik snap iets niet...

Firewatch is gemaakt door Campo Santo, en deze studio is inclusief personeel overgekocht door Valve. nieuws: Valve neemt ontwikkelaar van Firewatch over

Ik heb even kort zitten zoeken, maar kan niet vinden waarom "panic" (nog nooit van gehoord) opeens met firewatch zit te pronken. Zo te lezen weet jij er misschien meer van?

edit: Oops ik lees niet goed, je zegt (als uitgever). Dan was dit dus de uitgever en niet de maker van Firewatch. En het staat ook gewoon in het artikel... ik was nog niet wakker. 8)7

Goed, wat mij betreft zitten de beste lui dus nu bij Valve, een uitgever die deze console maakt, maakt het voor meteen een stuk minder interessant. Als de echte makers van Firewatch nu hierachter zaten, maar dat is niet het geval dus.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 9 juni 2021 08:49]

Panic is een behoorlijk grote naam in de Mac software wereld (die weer een stuk kleiner is dan andere software werelden).

Pas in recente jaren hebben ze de draai gemaakt naar 'games', maar met Firewatch en "untitled goose game" hebben ze absoluut 'cult' hits.

Of Playdate zo succesvol wordt? Ik heb mijn twijfels, maar ik vind het wel leuk. Ook de ontwikkelaars die ze bereid hebben gevonden om games te maken zijn namen die ik ken (Benett Foddy van die rare games als 'QWOP', maar ook de ontwerper van Katamari Damacy).

Dus een hardware cult-hitje? Ik hoop het. En dat er dan over 10 of 20 jaar een generatie succesvolle game-ontwerps met leuke games is, die play.date games als inspiratie hebben voor aspecten van hun AAA games.
Heb er t zelfde gevoel bij.
T enige wat dit extra bied is een hendel
Die ik vervolgens nerges terug zie komen in de video's hoe t de gameplay helpt.
Daarnaast zijn de seasons een mooie trendy manier om je een pakket rommel te verkopen en hopen dat mensen vergeten uit te schrijven zodat je maar geld blijft ontvangen voor die low-effort/max-PR rommel
T enige wat dit extra bied is een hendel
Die ik vervolgens nerges terug zie komen in de video's hoe t de gameplay helpt.
Zie hier de perfecte use case: https://youtu.be/Kt4StVKLLdI

Doom op de Playdate en chaingun via de hendel }>

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 8 juni 2021 21:38]

Haha… wat een onzin.
En andere mensen vinden het prachtig, grappig en willen het gewoon hebben voor de leuk. Echt niche dus!
... wat een gimmick.

Niks voor mij.
Dat had gewoon met een toets gekund natuurlijk
Dan heb je de video dus niet gekeken. Meerdere voorbeelden van hoe de hendel wordt gebruikt in de gameplay.
Ik moet zeggen, toen ik de naam zag dacht in meer aan een soort sextoy.

Na de eerste minuten van het filmpje dacht ik, typisch Kickstarter promo.

Maar heel eerlijk, na wat langer te kijken, het is eigenlijk een geniaal apparaat. Leuk speels ontwerp. Heel leuk om mee te klooien. Ziet er tof uit eventueel zelfs om ergens te hebben liggen waar iemand het zo kan oppakken bv in de kantine op een bedrijf of bij een receptie/wachtkamer.

Ik wordt er wel vrolijk van!
Het is een niche product net als al het andere apparatuur van Teenage Engineering, de producent van Playdate. Als ze een handheld maken voor de massa dan concurreren ze direct met Nintendo en smartphones, juist met een niche product die gericht is op een klein percentage van de markt hebben ze meer kans op een succes. Ze zullen geen aantallen verkopen als de Switch maar dat is ook niet de bedoeling.
Ik denk dat inmiddels wel overduidelijk is dat als je het op handheld gebied direct opneemt tegen Nintendo, je het aflegt. Er zijn er al heel veel geweest die het geprobeerd hebben, maar ze zijn allemaal afgehaakt. Alleen Sony heeft het redelijk uitgehouden, de rest had er al veel sneller tabak van.

De enige die echt standhoudt en qua verkopen duidelijk wint is de tablet/smartphone markt, en die winnen omdat ze niet direct concurreren, maar hun eigen ding doen met als één van de opties wat gaming. Maar ik zie de mobiele gaming markt toch echt als een andere als die van de handhelds.
Ik heb even vluchtig door het filmpje gekeken en, tja... was leuk in '95 geweest voor Hasbro?
Ik reageer op jou, maar ik zie wel meer zure reacties.

Toch alleen maar mooi dat een partij eens wat op de handheld markt experimenteert?

Het lijkt mij dat het ook helemaal niet bedoeld is als product met massa-appeal of om eens even commercieel binnen te lopen, maar om een beetje een ‘indy’ impuls in de markt aan te brengen.

Zelf heb ik wel interesse in het apparaat, maar vooral voor de speelsheid factor, heb niet de illusie dat dit de toekomst van Gaming zal worden.

Maar als er een devkit uitkomt die wat toegankelijker is dan Nintendo, dan zal het een leuke scène opleveren.
Het sluit goed aan bij een hoop populaire retro indie games voor op de switch. Deze zijn ook vaak zwart wit of low color. Of beetje het Wario gehalte van de gameboy.

Ik zelf zie het nog wel gebruiken. Puur om ff tussendoor te ontspannen. Omdat het juist zulke minimalistische spelletjes zijn. Alleen de prijs is wel hoog in mijn optiek. Wel lijkt het alsof ze veel aandacht besteden aan het perfectioneren van zowel het product, de software en de devtools.
Leuk voor 50-100 euro als je dan ook gratis elke maand nieuwe games krijgt. Maar 180 euro en dan ook nog maandelijks betalen?? Nee dank je.
Dat vind ik ook. Het concept vind ik wel leuk en het ziet er leuk uit.
Maar volgens mij was dit op basis van een ESP32 (die koop je voor <5euro). Dus 180euro vind ik wel veel in verhouding met bijvoorbeeld een Switch Lite (230euro). Gok dat ze er alsnog genoeg van zullen verkopen.
Inderdaad, dit is ook wat ik niet snap. De BOM (bill of materials) zal hooguit 3-4 tientjes zijn en dat is met extra hoge kosten ivm kleine oplage. Zo'n prijs vragen voor een zwart-wit dingetje...

Overigens zit er inderdaad een ESP32 in maar alleen als coprocessor voor het BT/WiFi gebeuren. De hoofdprocessor is een STM32F7 Cortex-M7. Dan heb je het over iets meer, namelijk 9 euro als je er 250 koopt. De ESP32 zal in die aantallen trouwens nog een stuk minder dan 5 euro kosten.

Het is een grappig hebbeding maar totaal uit de markt geprijsd. Zal wel niet lang duren voor er gewoon emulatoren voor komen. Ik denk dat ze om die reden voor de crank zijn gegaan want dat maakt dat een stukje lastiger omdat geen enkele andere handheld dat heeft. Maar daar bedenken de emu liefhebbers wel iets met een touchscreen functie voor ofzo.

Teardown hier: https://imgur.com/a/6pWYh8S

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 juni 2021 20:48]

Ben gek op games en handhelds... maar wie zit hier nou op te wachten voor die prijs?
Zodra de Analogue Pocket weer te koop is ($199) dan koop ik hem gelijk.
Over dit product heb ik te weinig gehoord om enthousiast over te zijn.
Leuk voor precies 1 dag waarschijnlijk. Die dock ziet er wel echt verschrikkelijk goedkoop uit. En dan allemaal games die geforceerd rondom dat hendeltje zijn gemaakt.. tja. Wel leuk dat ze het proberen en het is weer eens wat anders.
En dan allemaal games die geforceerd rondom dat hendeltje zijn gemaakt
Ik vind dit een beetje een rare gedachte. Alsof je bijvoorbeeld gaat klagen dat de games op de wii rondom de wii remote gemaakt worden. Dit is juist het unieke aan het apparaat en dit wil je dus laten gebruiken. Dat vind ik persoonlijk niet zo gek.
Leuk dat draaihandeltje. Experimenteel? De Atari 2600 had al paddle controllers werkt goed voor bv. Breakout en clones.
Sorry maar... Wie zit hier op te wachten? Heel gimmicky
Wie is de doelgroep precies? 12 jarigen die in 1980 zijn geboren en nu nu in 2021 ontwaken? Ook een niche product heeft een doelgroep nodig (in dit geval dus nog specifieker) en use cases.

Als je een product wil maken met als doel: we willen iets heel anders en geks maken, dan moet je niet vreemd opkijken als je product faalt. Apart zijn om apart te zijn zal erg geforceerd zijn en weinig kans van slagen hebben.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 8 juni 2021 19:52]

Eigenlijk lijkt me dit speeltje super nice!

Zoals een hoop mensen hier struikel ik ook absoluut over de prijs, maar ik snap de negativiteit over het dingetje zelf ook niet echt. Natuurlijk is het geen vervanger voor een normale handheld consoles zoals de Switch, maar eigenlijk moet je dit ding gewoon zien als een open-source WarioWare handheld. Een raar apparaat voor rare kleine spelletjes.

Voorheen kon ik hiervoor terecht bij Nintendo, dus met WarioWare, maar ook Rhythm Heaven en zelfs de vaak bijna speelgoed-achtige Nintendo apps op 3DS. Die mis ik eigenlijk wel.

Het lijkt mij heel leuk om te zien dat dit apparaatje een userbase krijgt. Ik zou zeggen dat gezien het ding helemaal open is, zelfs een browser-based SDK heeft, en relatief weinig resources nodig heeft (zwart-wit scherm, weinig buttons) dit een prima platformpje is voor minigames, of concepten die wel interessant zijn maar gewoon net niet ver genoeg zijn gekomen als volledige indie game.

Ga ik 'm zelf kopen? Voor deze prijs... mogelijk niet. Maar ik vind het zeker interessant!
Deel jouw mening, zie mezelf dat ding al uit m'n jas halen op een vreemd moment om even een vreemd spelletje te spelen. Wat een leuk ding.
Toch schiet er als eerste gedachte iets van Easytoys en consorten door mijn hoofd als ik de naam ‘Playdate’ hoor… Maar dat zal wel aan mij liggen :+
playdate - handheld - crank
Ik dacht aan een date met een van de mooie dames met een paar nietjes door de buik. Mogelijk hebben ze na het overlijden van Hugh Hefner nog niet allemaal onderdak gevonden.
dacht aan een nieuwe tinder...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee