YouTube breidt hdr-ondersteuning uit naar livestreams

Gebruikers die via YouTube livestreams willen delen, kunnen dat vanaf vandaag doen in hdr. Daarvoor moeten gebruikers wel een compatibele encoder gebruiken. Het is al sinds eind 2016 mogelijk om hdr-videobeelden te bekijken op YouTube.

De hdr-livestreams zijn volgens YouTube nu te bekijken op een select aantal ondersteunde apparaten, net als de reguliere hdr-videobeelden. Het gaat onder meer om de YouTube-app voor hdr-televisies, voor de Chromecast Ultra en voor Android-telefoons met een hdr-scherm. Ook Windows- en Mac-gebruikers kunnen de hdr-beelden bekijken. Gebruikers krijgen de hdr-videobeelden automatisch te zien als ze een compatibel apparaat en programma gebruiken.

Om de livestreams te kunnen uitzenden, hebben gebruikers een compatibele encoder nodig, zoals de software-encoder Mirillis Action!. Daarnaast ondersteunt YouTube voor hdr-livestreams bepaalde hdr-encoders die een HLS-output gebruiken, zoals encoders van Cobalt en Telestream. YouTube wil het aantal encoders en mobiele apparaten waarmee kan worden gelivestreamd in de toekomst uitbreiden.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-12-2020 • 19:52

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
15
3
0
22
Wijzig sortering
Kwam laatst een erg leuk kanaal tegen op YouTube. “Virtual Japan”. Echt fantastische video’s geschoten in 4k HDR, echt een van de beste HDR demonstraties die ik heb kunnen vinden op mijn nieuwe oled tv.

https://www.youtube.com/c/VIRTUALJAPAN
Ik vind "our Planet" op Netflix ook een dikke 4K Oled HDR aanrader!
Dank jullie beiden voor deze tips!!
The HDR channel kan ik aanraden op YouTube.

Allemaal enorm goede kwaliteit 4K HDR materiaal :)
Fantastische kanaal is dat inderdaad. Hopelijk werkt 4K HDR nu eindelijk eens goed op mijn Apple TV. Die Youtube app blijft een gedrocht.
Grappig, die heb ik ook net ontdekt. Ziet er bizar mooi uit via de Youtube app op m'n nieuwe LG CX
En 4K 60FPS HDR op de AppleTV?..
Er zijn veel apparaten die geen HDR ondersteunen met Youtube. Volgens mij doet zowel mijn Xbox One X als de Shield Pro (2019) het niet.
Klopt. Dit komt doordat YouTube VP9 gebruikt, waarvan de meer geavanceerde profielen vaak niet in hardware ondersteund worden. Dit geeft ook wel eens wat beperkingen aan Android TV boxen, ironisch genoeg.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 december 2020 20:31]

Ja echt waardeloos, geen enkel apparaat wat ik heb support het volgens mij. Leuk dat Google zijn eigen feestje weer aan het pushen is.

Dat de nieuwste Shield tv geen support heeft vind ik tekenend.
Door dat soort geintjes is AV1 ontstaan. Laat Google daar nou ook 1 van de leidende leden zijn. Zo'n partij wil je eigenlijk niet in de Alliance for Open Media hebben zitten, maar Google is zelfs een founding member.
Al is met een beetje gepriegel de AV1 codec wel te gebruiken op PC's voor YouTube (geen idee andere platformen en of dit ook voor streams geldt), maar de hardware ondersteuning is daar ook nog best beperkt voor, RDNA2 en de RTX 3000 serie hebben er -pas- hardware ondersteuning voor.
HDR werkt tot 1440p.
Heb dat eigenlijk nog nooit gezien, HDR, in games vragen ze er ook vaak om on/off.

Voegt het echt wat toe of is het niet echt boeiend?
Je zou natuurlijk eens onderzoek kunnen doen in plaats van je vraag onder een random bericht te plaatsen. Google er eens op of zoek op YouTube wat voorbeelden. Of zoek eens op het forum.
Je kan dat toch niet zien op Youtube zonder dat je een HDR scherm hebt. Dat is net zoals een 3D film kijken zonder bril, of een 4K film op een FullHD tv.
Nee maar wel uitleg wat het inhoud en wat de verschillen zijn. Voor games heeft Digital Foundry bijvoorbeeld wat interessante videos. Als je de laatste DF Developers video over Ori kijkt krijg je meteen een interessante case over HDR en de voordelen.
Nou, ik zou gewoon eens wat winkels in lopen om HDR te ervaren. Het heeft niet zoveel zin om het te "ervaren" achter je normale computermonitor natuurlijk.
Ervaren niet nee, maar wel weten wat het inhoud. Dan weet je ook waar je op moet letten in de winkel.
Alsof TV's in winkels goed afgesteld staan.
Je hebt gelijk, JDx zou even bij Dolby laboratories langs moeten gaan om even een perfect gekalibreerde super HDR monitor te beoordelen op de uitmuntende beeldweergave. :P

Je kan prima een TV beoordelen in een winkel. Als je even met de verkoper praat mag je gewoon met de afstandsbediening even pielen met de instellingen. Even de store/demo mode uit zetten voor een wat natuurlijker beeld. En je kunt het beeld vergelijken met andere TV's.

Of je gaat naar kennisen / vrienden met een 4K HDR oled scherm. Vraag of ze even "our Planet" op netflix aanzetten.

Laatste keer dat ik een (oled) TV kocht heb ik de 4 kandidaten naast elkaar gehouden (Sony, Panasonic, LG en Philips). en na een half uur beoordelen tot de conclusie gekomen dat de beeldverwerking tussen Sony, Panasonic en Philips maar nauwelijks verschilde in beeldkwaliteit. LG viel bij mij wel af (ironisch, dat de maker van het scherm, zelf het scherm het minst goed aan weet te sturen) Uiteindelijk maar gekozen voor de Philips voor de secondaire voordelen: Ambilight.
Hij of zij mag toch gewoon een vraag stellen. Veel van deze technieken zijn onderhevig aan smaak dus de vraag lijkt me relevant.
Ik vind een spel als AC odyssey er een stuk mooier uitzien met HDR aan.
Dat vroeg ik me ook af, maar als ik nu naar beelden kijk op onze nieuwe tv, dan zie ik dat bijvoorbeeld bij vlammen, of lichten die opdoemen, het wel een erg gaaf en realistisch effect geeft, dat ik bij de vorige tv nooit opgemerkt heb. Het contrast, en de lichtsterkte die bij HDR horen zijn indrukwekkend. Je moet het inderdaad een keer gezien hebben om ervan overtuigd te zijn. En ik kan me ook nu pas voorstellen dat daar ook verschillende gradaties in zijn (en wat het effect daarvan zou zijn).

[Reactie gewijzigd door icceni op 8 december 2020 22:40]

HDR maakt dat een groter kleurbereik weergegeven kan worden. Dat betekent dat er meer afstand is tussen licht en donker, en meer genuanceerd detail weergegeven kan worden daar waar de kleuren dicht op elkaar zitten. In de praktijk merk je vooral dat felle belichting er veel meer uit kan springen, wat een enorm levensecht beeld oplevert. In nachtscènes zijn bijvoorbeeld de koplampen van een auto écht fel, zoals ze IRL ook overkomen. Het geeft een hele andere kijkervaring, een die veel natuurgetrouwer en realistischer is.

Aan de andere kant zijn er ook games en films die te ver doorschieten met hun HDR wat een over-stylized hyper-realistisch beeld geeft dat niet altijd even mooi is. Bovendien merk ik persoonlijk dat HDR met felle highlights een stuk vermoeiender is aan de ogen, dus in sommige situaties zet ik het liever uit.
Naar mijn mening is het mits het goed toegepast is mooier dan beeld zonder HDR. Maar om nu te gaan rennen voor een HDR TV... nee. Zelf heb ik OLED tv met HDR.
Ik heb nog niet eens 4K, maar wel toen het topmodel FullHD, zolang die nog voldoet komt er niks, maar als er wat nieuws komt dan wel weer met alles erop en eraan, 4K/OLED/HDR zal wel de standaard worden en dus in de toekomst hopelijk ook lagere prijzen.
Leuk dat YouTube HDR uitbreidt, maar wanneer gaan ze ook de audiokwaliteit eens verbeteren? 320kbps zou wel mooi zijn...
Want? AAC 256 is prima. Ik heb liever surround opties. Momenteel heb je alleen voor rentals Dolby Digital 5.1.
Want? AAC 256 is prima. Ik heb liever surround opties. Momenteel heb je alleen voor rentals Dolby Digital 5.1.
Ik heb liever allebei, hogere audio bitraid en 5.1 audio opties, maar de 5.1 audio optie kost geld, aangezien je moet betalen voor Dolby Digital of DTS, dus dat zal denk ik niet of nooit komen dan.
Maar wat ga je er uithalen? Dan heb ik liever dat ze full spectrum audio leveren.

Zoek voor de gein eens een frequency sweep op. Alles boven de 16KHz wordt gestript. Bitrate hoeft niet per se omhoog. Kwaliteit van AAC 256 is erg goed. Met een goede headset of stereoset al prima te doen. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de source (contentcreators) al niet heel best is. Die leveren ook vrijwel nooit WAV aan oid.
Ja klopt, maar ik kijk zat YouTubers die camera's hebben van rond €5000,- of meer, en die zouden wel hoge kwaltijd audio kunnen doen als ze dat uploaden naar YouTube, of als YouTube er support voor heeft.
ja die kijk ik ook, maar die nemen ook amper de tijd om audio processing te doen. Het heeft geen zin om 320KBps audio te versturen als 99,9% van de consumenten het verschil niet kunnen horen door A) crappy apparatuur en B) doordat het gewoon echt bijna niet mogelijk is om het überhaupt te horen.

Qua bandbreedte doet het op een single stream natuurlijk niets in verhouding met video kwaliteit, maar dan nog is het behoorlijke zonde.
ja die kijk ik ook, maar die nemen ook amper de tijd om audio processing te doen. Het heeft geen zin om 320KBps audio te versturen als 99,9% van de consumenten het verschil niet kunnen horen door A) crappy apparatuur en B) doordat het gewoon echt bijna niet mogelijk is om het überhaupt te horen.

Qua bandbreedte doet het op een single stream natuurlijk niets in verhouding met video kwaliteit, maar dan nog is het behoorlijke zonde.
Ja en dat is juist zonde, wou ook het liefst dat ze dat deden, goed audio, maar ja zo als je al zij de meeste mensen luisteren via goedkope speakertjes of koptelefoon, of via de smartphone/tablet speakers, wat helemaal slecht klinkt, ik heb niks voor niks een dure 5.1 set (Edifier S760D) gekocht, zo dat ik goed 5.1 geluid bij me spellen heb en video's en music.
nou nog een optie om HDR uit te zetten.
HDR is leuk als je een nieuw apparaat met IPS scherm hebt, maar op mijn paar jaar oude note 8 met OLED scherm was het een ramp.

kleuren zijn al fel met OLED waardoor je vanzelf een beetje een HDR effect krijgt, HDR er bovenop maakt het veel te extreem waardoor alles merkbaar verkleurd was met een gele tint.
scherm helderheid kan niet omlaag, HDR lijkt dit vast te zetten.
mijn telefoon die met gemak 1440p kan afspelen en 1080p on the fly kan transcoden om naar een chromecast te sturen kan niet meer dan 480p-HDR afspelen van YouTube.
mijn scherm werd heet.
en er was geen enkele video optie zonder HDR.
Deze feature sluit perfect aan bij de release van Stadia livestreaming op YouTube, en de aankomende release van Cyberpunk 2077 morgen. Deze game heeft specifieke features voor streamers om copyrighted material niet te tonen tijdens het streamen, zodat je materiaal vervolgens niet offline wordt gehaald.
PiHole, Ghostery Extention en nergens last van. Óf Youtube premium.

Over het hierboven genoemde geluid, ik zou ook graag meerdere audio sporen zien dan alleen Stereo.
uBlock Origin werkt ook goed en SponsorBlock is tegenwoordig ook een wel een vereiste om YouTube nog bruikbaar te houden.
Enhancer for YouTube is ook een erg fijne browser extension, dat ook de advertenties de nek omdraait.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee