Apple: Android-versie iMessage zou ons meer pijn doen dan helpen

Meerdere hooggeplaatste werknemers bij Apple bevestigen geen Android-versie van iMessage te willen maken, omdat dit een obstakel zou wegnemen voor gebruikers om over te stappen naar Android-smartphones. Dit blijkt uit gesprekken die Epic Games voerde met de werknemers.

Apples senior vicepresident software en diensten Eddy Cue zegt volgens de juridische documenten van Epic Games dat Apple een crossplatformvariant van iMessage had kunnen maken, waarbij gebruikers van beide platforms naadloos berichten naar elkaar hadden kunnen sturen. Senior vicepresident van softwareontwikkeling en iOS-baas Craig Federighi zag hier echter weinig voordelen in. Hij zei dat het crossplatform maken 'slechts een obstakel weg zou nemen voor iPhone-ouders om hun kinderen een Android-apparaat te geven'.

Phil Schiller, directeur bij Apple en leidinggevende over de App Store, zou het met Federighi eens zijn. Epic Games voert daarbij een mail op van een voormalig Apple-werknemer, die in 2016 zei dat iMessage de moeilijkste reden is om het Apple-universum te verlaten. De app zorgt voor 'serieuze vendor lock-in', schreef de werknemer. Schiller reageerde dat de mail aantoont waarom een crossplatform-iMessage Apple meer pijn zou doen dan dat het bedrijf er baat bij zou hebben.

Epic Games sprak met de Apple-werknemers in het kader van de rechtszaak tussen de twee partijen. De gameontwikkelaar probeert aan te tonen dat iOS markten monopoliseert en dat het lastig is om uit het iOS-ecosysteem te stappen. De zaak begon toen Epic in augustus 2020 een eigen betaalsysteem voor Fortnite introduceerde en Fortnite uit de App Store werd verwijderd. De rechtszaak start over een maand.

Met iMessage kunnen Apple-gebruikers onder meer berichten, video's en audio-bestanden naar elkaar sturen. Wanneer iMessage-gebruikers een tekstbericht sturen naar een niet iOS-gebruiker, dan wordt dit als een sms-bericht gestuurd. Apple introduceerde iMessage in 2011, twee jaar later zou Apple hebben besloten geen Android-versie te willen maken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-04-2021 • 08:35

296

Reacties (296)

296
266
111
10
0
133
Wijzig sortering
Zie deze thread van Patrick McGee voor nog meer interessante stukken uit de documenten.
Mooie toevoeging. Als ik het zo lees zou de hele reden ''maar het is veiliger'' ook de prullenbak in kunnen.
Dat kan sowieso, want iMessage is naast Safari op iOS de software waarmee de meeste gaten in iOS gevonden worden die ook het meeste kwaad kunnen.
Zou het kunnen vinden van de meeste gaten, een consequentie kunnen zijn van de beloning die men kan krijgen als dit gemeld wordt?
Apple's telefoons waren in het verleden, ver voordat er bounties te halen waren, ook om de haverklap te jailbreaken was d.m.v. het bezoeken van een website.
Bedoel je dat gaten ineens ontstaan als er een beloning voor uitgeloofd wordt? Denk het niet.

Het probleem ontstaat omdat iMessage en Safari met content van buiten het systeem in aanraking komen, maar ook heel diep in iOS verweven zitten. Zoals internet explorer vroeger in Windows. Dat betekent dat met een gat in iMessage je al snel veel meer schade aan kunt richten. Idem voor Safari. Op Android zit er als je door Chrome heenkomt nog een sandbox tussen. Dat lijkt bij iMessage en Safari niet of veel minder het geval te zijn.
Wat hij bedoelt is dat als je ergens een 1000W-lamp op zet, je ineens veel vlekken ziet. Of dat inherent is aan hetgeen je onderzoekt is daarmee niet vastgesteld.
Dan is het volgende artikel van eind 2019 wel interessant. De situatie is voor zover ik kon vinden ook niet gewijzigd sindsdien. Je kunt met een complete Android zero day meer verdienen dan met iOS.
Ik snap niet helemaal hoe je dat kan zeggen, heb je artikelen van onderzoekers of misschien zelf de broncode van Android doorgespit?

Ja, het systeem laat meer toe maar dat zijn bewuste ontwerpkeuzes geweest, dat zijn geen gaten in de software. Of je het daar wel of niet mee eens bent moet je zelf weten en daar je keuzes op baseren, precies de reden dat ik persoonlijk geen Android gebruiker ben.
Die keuzes kan je bij Android inzien. Bij iOS is het gissen hoe men het opgezet heeft.
Je kan Android wel gatenkaas vinden, maar als je kijkt naar de feiten blijkt dat het OS zelf erg robuust en veilig is. En staat ook los van gesloten zijn. Waar Android wel meer steken laat vallen is de malware die in de officiele Playstore terecht komt tov Apple's Appstore. Misschien dat je daar op doelt.
Het vervelende is dat Android een nogal slechte geschiedenis kent op dit vlak. Er is ontzettend hard gewerkt door verschillende partijen om de boel te verbeteren en met heel goed resultaat. Gezien hoe groot de veranderingen zijn met 'vroeger' is het best een indrukwekkende verandering. Zeker als je bedenkt dat de meeste apps nog gewoon werken.

Veel mensen blijven met dit soort dingen zaken herhalen van ver in het verleden. Dat is erg jammer en onterecht.
Veel mensen blijven met dit soort dingen zaken herhalen van ver in het verleden. Dat is erg jammer en onterecht.
Dat herken ik wel. Zo rij ik een Alfa (mito) en je moest eens weten hoeveel mensen nog grapjes maken over de roest. Dat ze vroeger in de folder al roesten, dat is blijven hangen. Je komt moeilijk van bepaalde imagos af (helaas).
Die sandbox is er wel, maar dat beperkt het aantal routes alleen maar. Als je bijvoorbeeld via een malformed afbeelding een exploit in de GPU driver kan triggeren zit je al direct in kernel space en doet een sandbox helemaal niks...
Waarom zo vooringenomen en simplistisch reageren? (en daarvoor beloond worden?)
Het laat mij enkel zijn dat u een blinde vlek heeft als het aankomt op het willen vergelijken van twee systemen.
Maar gelukkig waren er al anderen die u wezen op de achterliggende reden (ook al kregen die minnetjes te verwerken, door mensen die uw simplistisch reaguursel liever horen dan een open argument met begrip voor het verhaal).
Doe dit nu gewoon eens niet, de iOS vs Android gevechten hebben inmiddels al zo'n enorm lange baard.
Ik snap dat ik op Tweakers.net zit, maar voor mij als Apple gebruiker gaat het voornamelijk om de inhoud en niet om het vergelijken van verplassen.
Er zijn meerdere systemen, het ons vs hullie mag echt al even begraven worden aub.
Waarom zo vooringenomen en simplistisch reageren? (en daarvoor beloond worden?)
Het laat mij enkel zijn dat u een blinde vlek heeft als het aankomt op het willen vergelijken van twee systemen.
Iets met pot en ketel.

Vergelijking tussen concurrentie is heel belangrijk. Dat houdt ze beide scherp. Er is niets mis met kritisch zijn en aantonen als een ander iets beter voor elkaar heeft. Zeker als ze direct concurreren met elkaar. Veel Tweakers zijn op zoek naar het beste dat de techwereld te bieden heeft en daar moet je altijd voor vergelijken.

Jij ziet hier een gevecht in. Ik zie hier nergens een discussie, behalve een onderbouwing waarom een argument als veiligheid hier misplaatst zou kunnen zijn. Ik krijg bij jouw reactie het gevoel dat je overal een strijd in ziet, misschien is dat iets voor je om eens over na te denken. De enige zure reactie hier is die van jou namelijk. Het hele artikel gaat over waarom er niets naar Android komt. Dus Android is al per definitie betrokken bij de discussie, lang voordat de eerste reactie geplaatst is. Juist op Android zou iMessage veiliger kunnen zijn dan op iOS en dat mag best wel een relevant punt zijn.

Ik vind jouw reactie heel denigrerend, lomp, kortzichtig en kinderachtig. Je misbruikt mijn woorden door er een zelfgekozen bedoeling aan te geven, terwijl je overduidelijk denkt dat je superieur bezig bent. Misselijkmakend vind ik dat.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 13:10]

Veel Tweakers zijn vooral bezig met fantasoferen over 'wat het beste is' en zijn niet te beroerd daar een persoonlijk snufje hormonen over uit te storten bedoel je :P
Sinds iOS 14 is er dan ook een sandbox constructie aan iMessage toegevoegd om de impact van securityproblemen te mitigeren.
Eigenlijk ook wonderbaarlijk dat het daarvoor (schijnbaar) niet in een sandbox draaide. Ik snap dat ze hun eigen apps wel vertrouwen maar nog.. Alleen al voor de veiligheid.
Op zich is het natuurlijk wel zo dat alle berichten via hun servers lopen en dus ook daar kunnen worden geblokkeerd, maar kan me voorstellen dat ze ook de endpoints veilig willen hebben voor het geval iemand op slinkse manier aanvallen hun netwerk indrukt die nog niet afgevangen worden.
Klopt maar dan vang je een beetje achter de feiten aan: "oh dát bericht/type data is schijnbaar onveilig" in plaats van een sandbox die preventief al heel veel niet toestaat. Bijvoorbeeld een geheugenlek om uitvoerbare code in het geheugen te zetten zou - totdat Apple het op zijn servers blokkeert - gewoon kunnen werken in iMessage terwijl een sandbox daar zelf al een stokje voor steekt.
Verbaast je dat dan?

Weglaten headphone jack: "kunnen we meer ruimte besteden aan andere componenten. Oh ja, check onze nieuwe BT oordoppen!"
Weglaten lader: "beter voor het milieu, maar als je echt wilt, hebben we altijd nog een separate lader voor een meerprijs te koop"

En zo zijn er nog wel meer acties die een bepaald excuus hadden. Maar het draait allemaal om geld. Wat ook niet gek is, gezien Apple een commercieel bedrijf is. Als ze nou ook nog eens eerlijk waren.... 8)7

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 23 juli 2024 13:10]

Natuurlijk draait het uiteindelijk alleen maar om geld, voor zulke grote bedrijven gaat geld altijd boven ethiek. Geloof maar dat Google Android ook niet voor de sier open source heeft gemaakt, dat verkoopt zo lekker - ook aan fabrikanten, dús groter marktaandeel - maar aan de andere kant is Android zonder Google services nooit heel erg succesvol geworden. Die zijn níét open source en Google staat nou niet bepaald bekend om zijn respect voor privacy. Daar is Google ook nooit heel open en eerlijk over :)

Los daarvan ben ik het deels wel met je eens: de oplader weglaten en vervolgens los verkopen is makkelijk geld verdienen over de rug van je eigen klanten. Aan de andere kant ben ik in het algemeen voor het ontmoedigen van belasting van het milieu en dit draagt daar wel per ongeluk aan bij, ik zou graag zien dat andere grote fabrikanten hetzelfde zouden doen. Zou alleen wel mooi zijn als ze dan ook het right to repair zouden steunen om verspilling verder tegen te gaan (*kuch* airpods).
Mij is ooit geleerd.

Als men iets doet wat beter is voor het milieu maakt de achterliggende reden niet uit.
Als Apple de lader niet meer levert en de bijvangst is dat er minder adapters nodig zijn wereldwijd is het een winst voor het milieu of dit nu de hoofdreden is of niet maakt opdat gebied niet uit.

Wat ze wel had gesierd is dat je bij aanschaf van een iPhone de optie zou geven van lighting naar C of naar A connector als optie geven. Zodat jij ook de oude blokken kunt gebruiken.
Je moet eens gaan kijken of luisteren naar Louis Rossmann.

Die man denkt zoveel verder dan de meeste. Het feit dat het bijna onmogelijk is om een scherm te vervangen van veel telefoons is helemaal niet voor de waterproofing maar voor de kassa.

Steeds meer bedrijven gaan anti-consumenten acties vertonen want je komt er gewoon mee weg.
Apple die platformen/producten dichttimmer of kreupel maakt voor zijn gebruikers. Dat je geen iMessage kunt gebruiken op Android is dan maar een klein iets.
Het feit dat als ik Airpods koop want ik zou die fijn vinden, moet ik een iPhone/iPad of een Mac hebben voor updates of instellingen aanpassen. Wie verzint dat? Is toch gewoon hondsonbeschoft.

Niet alleen Apple is zo, kijk naar Tesla. Je kunt niet eens losse onderdelen bestellen bij ze... Terwijl als ik morgen BMW bel van dit is kapot mag ik een nieuwe? Is goed kom maar halen(tegen betaling ofc).

Doordat er bedrijven weg meekomen is het alleen maar makkelijker voor andere bedrijven om ook zo te gaan handelen.
Helaas is dat een reden die veel mensen aanhalen als het gaat om Apple producten. Ze zouden altijd veiliger zijn enzo. Dit is niet meer het geval helaas. Helemaal niet helaas, het betekend dat de veiligheid voor andere platformen minstens zo goed zo niet beter is.
Jep. Zo had Tweakers ook eens eentje over veiligheid ivm updates, waarbij Android toch een klein stapje voor heeft door apps individueel te kunnen updaten, terwijl Apple het hele besturingssysteem een update moet geven (iets waar ze nu ook vanaf gaan stappen?).

Volgens mij is de keuze tussen Android en iOS nu vooral voorkeur.
Zou het mogelijk zijn dat er ooit een open berichten systeem komt. Dat end to end encrypted is en p2p gehost? Waarbij cliënten verbinding maken met de zelfde API. Een soort msn met haar verschillende cliënten maar dan beter veiliger en sneller. Dan kan de consument gewoon 1 favoriete berichten app kiezen.
je bedoelt RCS nee - en zeker nu Apple lijkt aan te geven dat ze iMessage niet kwijt willen omdat ze bang zijn voor weglopers, hoef je er ook niet vanuit te gaan dat ze dan wel berijd zullen zijn om RCS in de berichten app op te nemen, want, als ze dat doen, zet straks iedereen imessage uit om RCS aan te zetten. en zijn ze evengoed hun 'voordeel' kwijt.

Ik vraag me nu dus heel erg af of er geen mogelijkheid is om een alternatieve SMS app te installeren,
Als ik een andere (whatsapp, signal, RCS) app toegang kan geven tot SMS en iMessage zou kunnen verwijderen dan is er misschien nog een kans.

vooral als het een app is met een open protocol.
Apple-gebruikers zijn maar een relatief kleine groep, dus als iedereen dingen als Matrix gaat gebruikers moet het goedkomen (helaas doe ik zelf ook niet, omdat ik nog niemand ken die dat doet...).
Dat bestaat al, het heet Matrix. Element en FluffyChat zijn de twee grootste clients op dit moment.
Bart ® Moderator Spielerij 9 april 2021 08:41
Hoe is dit een vendor lock-in? Er zijn enorm veel alternatieven te downloaden (Whatsapp, telegram, signal, etc) waarmee Android- en Apple-gebruikers onderling berichten en foto's) filmpjes kunnen uitwisselen...
Als je hele vriendengroep op platform X zit dan ga jij niet snel als enige naar platform Y omdat je dan al die belangrijke gesprekken niet meer kan voeren. In dit geval zal je dus niet overstappen van iOS naar Android wanneer al je belangrijke contacten via iMessage verlopen.
Net zoals nu veel mensen moeite hebben met het verlaten van WhatsApp. Willen wel naar Telegram of Signal maar daar zitten de vrienden niet.
Ik moet toegeven dat dit verrassend makkelijk ging toen ik aangaf geen Facebook meer te willen gebruiken. Mensen waar ik groepsgesprekken mee had (en die bestonden uit een mix van Android en iOS) stapten graag over naar Signal.

Ik denk dat ergens heel veel mensen graag weg willen van Facebook/Whatsapp, maar dat niemand dat echt "durft" om die reden die jij ook noemt. Als er één is, volgen er vaak meer, zeker als je je verkooppraatje goed hebt voorbereid!
Inderdaad. Anders zaten we nu nog steeds op ICQ en MSN
Inderdaad. Anders zaten we nu nog steeds op ICQ en MSN
Je punt is? MSN was gewoon superieur destijds.
Ik weet niet hoe oud je bent, maar MSN was superieur aan ICQ???
MSN was nieuwkomer, had helemaal geen features in het begin, terwijl ICQ een van de uitgebreidste clients had met de grootste user-base.
MSN had Microsoft en goede marketing, combinaties met Windows/browsers.
Ik gebruikte beide vroeger, ook Yahoo Instant Messenger, Xfire en gewoon IRC.

Na IRC was MSN echt wel superieur, met dank aan msgplus. Dat kwam voornamelijk omdat MSN veel simpeler van opzet was. ICQ was een hork. Je @hotmail.com adres onthouden om deze te delen was ook heel wat makkelijker dan dat randomesque ICQ nummer.

Voeg me toe: batjes@hotmail.com of 385784038390, kies maar wat makkelijker was om te delen op het schoolplein.
Ik ken nog altijd mijn ICQ-nummer uit mijn hoofd: 10612255 :-)
Je eigen telefoonnummer, BSN, IBAN weet je ook uit je hoofd. Maar het is tegenwoordig minder van belang om dergelijke nummers te onthouden, en het kost hoe dan ook moeite/herhaling (met een password manager geen probleem meer). Bij MSN kon je je main e-mail gebruiken als login, en die weet je uit je hoofd. De vraag of het verstandig is je main e-mail aldaar te gebruiken, is een andere discussie.

Het fijnst waren de programma's waar je met 1 client op meerdere netwerken kon, hoewel die mogelijk niet feature compleet waren. Bijvoorbeeld een Java spelletje spelen in Yahoo Instant Messenger kon niet met GAIM/Pidgin/Bitlbee. Behalve dat is 3+ clients voor 3+ netwerken afschuwelijk. Het kost resources, focus, workflow, enz. Je wilt ook niet teveel fysieke smartphones; dat werkt ook niet fijn.

MSN had in Nederland het momentum, in bijv Rusland was dat ICQ. Alle netwerken hadden last van nadeel van netwerkeffect.
Niet iedereen weet zijn BSN en IBAN uit zijn hoofd. Ik bijvoorbeeld niet. Feit blijft dat het makkelijker is om tekst te onthouden dan een willekeurige nummerreeks.
jij was er vroeg bij mijn icq# =16253940 weet ook het wachtwoord nog. Wilde net even inloggen maar ICQ wil nu ook je telefoonnummer. Hehehe kunnen ze vinden in de facebook hack waar ik ook tussen zat.
Het nummer, eigenlijk :P Bij een mailadres moet je maar net de correcte spelling en alles zien te onthouden, terwijl het gemiddelde ICQ-nummer korter was dan een telefoonnummer.
In dat licht is het eigenlijk best raar dat telefoons nog altijd met een nummer werken 🤔
Heeft met infrastructuur te maken. Je moet echt iedereen kunnen overzetten naar een nieuw systeem voor je de huidige infrastructuur voor telefoon kan opdoeken. Telefoon is zowat de meest laagdrempelige manier om hulp in te roepen dus je kan dat niet aanpakken zoals met TV waar je op een bepaald moment zegt die laatste 1000 mensen die niet overstappen op moderne telefonie kunnen vanaf nu niet meer telefoneren.
Oud genoeg. Ik bedoel meer als gewone consumenten IM, was MSN superieur. ICQ was toen wat meer ‘geeky’.

Ik doelde op het stukje “anders zaten we nog met MSN”, daar zie ik het probleem niet in.
Tja, ik denk dat we zo snel mogelijk toe moeten naar (versleutelde, E2E - dat moet nog) communicatie via RCS. Dat is een open standaard, kunnen meerdere clients voor verschijnen etc. etc.
Dan kan iedereen de client kiezen die hij/zij fijn vindt en ligt de verantwoordelijkheid weer bij de provider.

Nu is Google op Android RCS aan het uitrollen, wat ook weer heel gek is. Want de 'Berichten'-app (eigenlijk SMS dus van oorsprong) op Android is inmiddels dus ook een soort iMessage geworden. Hoewel als je dus een RCS-client zou kunnen hebben op iOS, je ze wel zou kunnen ontvangen.

Ondertussen zijn er ook nog allerlei andere open standaarden natuurlijk (bijv. Yabber en dergelijke), maar niks daarvan is ook ooit echt doorgebroken.

Kortom: het is een beetje een puinhoop in IM-land. Je kunt van e-mail vinden wat je wilt, maar de protocollen zijn allemaal open en kunnen door alles en iedereen geïmplementeerd worden en dat werkt goed. Zoiets mist bij IM momenteel. Met SMS hadden we dat wel.
Kan mij niet herinneren dat je MSN mobiel kon gebruiken. Ook bestond zoiets als E2E encryptie volgens mij niet en is de inlog gekoppeld aan je emailadres. Iets wat ik nu niet zou willen (toegang tot de een geeft je ook toegang tot de ander).
Ging prima door clients als ebuddy. Ja je had minder
Mogelijkheden met smilies enzo, maar dat was wel prima.

Ik startte een paar terug voor de gein nog eens msn op (windows live messenger was dat toen), maar was ook niet meer vooruit te branden doordat zo’n beetje ieder woord was vervangen door een emoticon. Had nog een paar lidwoorden over, dat was het.
Altijd gedaan op mijn HTC Tytn, HTC Touch en HTC HD. Het was echt superhandig voor mij.
ICQ en MSN zijn chat services, geen chat clients. En daardoor niet afhankelijk van 1 client. imessage en wa wel. Daar is een verschil. Je kunt ICQ/MSN gebruiken op elk OS met diverse clients. Dat gaat niet met WA, Signal, imessage, etc.
Ja want E2E. Dat is precies waarom het veiligheid bied. Als je een willekeurige client kunt gebruiken dan kan een malafide client er dus ook bij.
Ik heb nog wel eens ICQ's uh-oh als message geluidje gehad op mn foon. Gewoon stukje nostalgie
Bij mijn studie heb ik hetzelfde geprobeerd, reactie was, regel maar dat een collega student je dan geïnformeerd houd. Idem bij een vereniging waar ik lid ben. Daar ging welgeteld 1 iemand ook Signal installeren. Echter, in mijn gezin kreeg ik het bij iedereen wel geïnstalleerd.

Dus het hangt wel van de omstandigheden af en het publiek. Ik zit ondertussen met een handvol apps.
Same here.
Bye Facebook, wil je me bereiken, gebruik whatsapp sms mail of bel me of zo.

2 jaar later, bye whatsapp. wil je me bereiken, imessage, signal, sms, bellen, mail

Wil je me niet bereiken of is het een groot probleem, dan zal ik je waarschijnlijk ook niet missen.
De rest heeft een iphone, sms of signal geinstalleerd.

Wat ook helpt is dat kantoor Teams gebombardeerd heeft als officieel communicatie kanaal en dat Whatsapp als niet veilig genoeg wordt beschouwd en dus in de ban is gedaan voor officiele communicatie.
Bart ® Moderator Spielerij @Boss9 april 2021 09:06
Dat ligt niet aan de vendor, maar aan de friends... Dus ik zie daar nog steeds geen vendor lock-in in. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het behoorlijk triest weer van Apple. En ze hebben genoeg vendor lock-in gecreëerd in hun ecosysteem. Maar deze zie ik even niet :).
Je kan het idd zo zien en je kan stellen er zijn genoeg alternatieven. Probleem is natuurlijk dat ook imessage onderdeel is van een heel ecosysteem en men probeert of er voor zorgt jou binnen boord te houden.
Alleen imessage zal het verschil niet maken maar het is wel onderdeel van het hele gesloten system en draagt daarmee ook bij aan dit gesloten system en vendor lock.
In economics, vendor lock-in makes a customer dependent on a vendor for products and services, unable to use another vendor without substantial switching costs.

Al je vrienden overtuigen van het gaan gebruiken van een andere app, schaar ik zeker wel onder 'substantial switching costs'. En wel zeker ben je van Apple afhankelijk voor iMessages, dus voor mij valt dit volledig onder vendor lock in.
Bart ® Moderator Spielerij @moefit9 april 2021 17:05
Je haalt een economische term aan, en hebt het dan over vrienden als kosten? Als je het over economische termen hebt, zijn kosten gewoon geld ;). En het kost geen cent om Whatsapp te installeren, en ook geen cent om vrienden te overtuigen dat ze over moeten stappen. Moeite misschien, afhankelijk van je vrienden. Maar aangezien Apple geen invloed heeft op je vrienden, zie ik dit dus niet als een vendor lock-in, maar eerder een sociale lock-in. Het zou een vendor lock-in zijn als Apple niet toestaat dat je Whats-app installeert. Dan heb je geen keuze meer.
Dit en iMessage is het meest gebruikte berichten platform in Amerika (waar dat hier dus whatsapp is).
Het is dus begrijpelijk dat wij als Nederlanders het probleem niet snappen.

[Reactie gewijzigd door NLkaiser op 23 juli 2024 13:10]

Je moet niet vergeten dat Apple een Amerikaans bedrijf is en dat juist in Amerika IOS een veel groter marktaandeel heeft dan in andere landen. Hier in Nederland gebruikt daarom vrijwel niemand iMessage, omdat vrijwel iedereen wel iemand met een Android telefoon kent.
En als je van Apple komt dat "werkt SMA niet" op een Android-toestel.
Want Apple heeft je nummer nog steeds op iMessage ingesteld, dus alle iPhones van je vrienden proberen iMessage te sturen.
Apple is niet slim genoeg om te zien dat het mis gaat, je moet dat iMessage zelf verwijderen. Niet moeilijk hoor, maar wel een hindernis.
Tenzij ik me vergis kan je dat zelf afzetten, maar je moet dat doen voor je de iPhone waar je vanaf wil reset naar fabrieksinstellingen.
Het kan ook via de website tegenwoordig, met sms-bevestiging.
Gelukkig maar.
Als je hele vriendengroep iets doet wil niet zomaar stellen dat er dus nauwelijks verandering mogelijk is, laat staan een lockin.
Het gaat bij veranderen namelijk ook om gemeenschappelijke motivaties. Daarnaast verwacht ik niet dat mensen maar 1 groep hebben om mee te communiceren of dat al die mensen dus maar hetzelfde middel gebruiken. Er lijkt bij imessage hoe dan ook al diversiteit te zijn in welk middel gebruikers toepassen.

De lockin lijkt me eerder te zitten in de afhankelijkheid voor apple gebruikers. Ik vraag me af of die er wel is terwijl je er net zo goed mensen zonder imessage mee kan bereiken en mensen niet alleen communiceren via imessage.
Dat iMessage een vendor lock-in is dat is niets nieuw. Ik vind het wel bizar dat men nu doet alsof men dat nu ontdekt heeft. Dat je blauwe vrienden en groene vrienden hebt is al een meme sinds iMessage bestaat denk ik. Maar iMessage is van het begin al compatible met elke telefoon, zelfs de niet smartphone gebruikers. Vandaar de groene vrienden. Dat kan je van al die andere platformen niet zeggen :)
Dus als Apple SMS in dezelfde app weergeeft als iMessage dan is het compatible met iedereen? Interessante theorie en het klopt dat elke telefoon SMS ondersteunt, alleen gebruikt niemand het meer...

Zelfs mijn moeder van 76 is overgestapt op WhatsApp.
De reden dat ze het niet doen: "slechts een obstakel weg zou nemen voor iPhone-ouders om hun kinderen een Android-apparaat te geven".

Is een poging/factor om een gesloten ecosysteem te creëren om gebruikers in te vangen. Het is niet échte een vendor lock-in, maar volgt wel hetzelfde gedachtegoed.

Daarnaast is het een kul-argument. Jou systeem moet beter dan de anderen zijn; juist doordat het minder limiterend is voor de gebruiker.

Het laat zien hoe ze (intern) niets geven over de gebruiker zelf en hoe ze dit (extern) alleen communiceren als: "User experience en veiligheid/privacy".
Het laat zien dat ze enorm om hun gebruikers geven door een ‘gratis’ dienst te leveren waarmee je meer kan doen dan alleen sms’en zonder extra software of kosten.

Ik snap niet waarom een dienst als je die ontwikkeld perse ook naar de concurrent uitgerold moet worden

Moeten ze straks ook apple pay of carplay porten

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 13:10]

Om gebruikers geven? Ze geven om het geld en marktaandeel dat de gebruikers genereren, niets meer en niets minder. Net als elk ander bedrijf trouwens. Die 'gratis' dienst leveren doen ze echt niet uit goodwill hoor.
Shazam? Is toch ook gewoon gratis voor Android? Hadden ze ook uit de play store kunnen halen zodat het iOS exclusief is, om zogenaamd marktaandeel te genereren.

[Reactie gewijzigd door nalufrank op 23 juli 2024 13:10]

Uiteindelijk is het afwegen van keuzes. Misschien vinden ze dat Shazam geen wezenlijke bijdrage levert aan het binnenhouden van huidige Apple gebruikers? Misschien zijn ze er in de toekomst meer mee van plan en willen ze de gebruikers aanhouden om straks zoveel mogelijk mensen een incentive te geven om voor een iPhone te kiezen? Ik weet het niet. Ik zeg ook niet dat ze alles voor zichzelf houden, maar wel erg veel en daar doen ze duidelijk hun best voor.
Om geld, zeker, maar om marktaandeel? Dat is bij Apple al vele jaren onbelangrijk. Alleen iPod + iTunes heeft ooit significant marktaandeel gewonnen en droeg dus ook sterk bij aan de revitalisering van het bedrijf in de jaren 2000. De 'gratis' diensten horen exclusief bij de hardware, dus zijn al betaald door klanten. Dit is overigens de belangrijkste reden waarom ze hard kunnen inzetten op 'privacy', omdat datahandel geen onderdeel is van deze strategie.

Als Apple om marktaandeel zou geven produceerden ze ook budgetapparaten. Het gaat ze vooral om winst, dat is duidelijk. Daarnaast heeft Apple de redelijk unieke positie als leverancier van verticaal geïntegreerde producten, dus optimaal afgestelde hardware + software. Daar hebben ze de afgelopen jaren ook diensten aan toegevoegd, die ze overigens wel openstellen aan derden. Denk hierbij aan bv. Apple Music of Apple TV+. Dergelijke diensten zouden dus ooit weleens hogere marktaandeel cijfers kunnen bereiken, maar vermoedelijk blijft hardware de grootste bron van inkomen.
Helemaal mee eens. Apple richt zich inderdaad niet primair op marktaandeel, ik doelde meer op de huidige gebruikers en een bepaalde mate van marktaandeel zul je toch moeten hebben om geld te verdienen. Afgezien daarvan denk ik zelfs dat Apple een te groot marktaandeel helemaal niet nastreeft, want dan krijg je allemaal vervelende regels die horen bij een monopolist en daar is Apple allerminst bij gebaat.
Met die zelfde roze bril geeft een Google bijvoorbeeld ook enorm veel om zijn gebruikeres gezien deze zo veel gratis diensten heeft. De grote Amerikaanse tech bedrijven zou je bijna filantropische instellingen kunnen noemen.

Ik sta daar toch wat cynischer in. Hoewel Apple niet handelt in je data zoals boven genoemde Google, maak ik mij geen illusies dat ze ooit iets doen waar Apple niet beter van wordt (of beter van kan worden). Het is natuurlijk mooi mee genomen als jij dan een product krijgt waar je blij mee bent.
Nou ik denk dat Apple wel degelijk handelt in de data van andere. Of laat ik het zo zeggen ze laten het toe. Ze zouden ervoor kunnen zorgen dat er geen data naar Google / Facebook gaat. Echter zijn deze 2 bedrijven denk ik zo machtig dat ze in een jaar Apple flinke schade kunnen toebrengen.

Stel, FB en Google zouden Apple vragen meer open te zijn en Apple zou hierin niet meegaan Facebook en Google zouden daarop hun apps minder functies kunnen geven of zelfs helemaal uit de winkel halen. Dan gaan toch steeds minder mensen een Iphone gebruiken.

De meeste Tweakers misschien niet, maar wel de doorsnee consument, die leeft van Whatsapp, FB, insta, Google, Youtube etc.

De zakken van Apple zijn misschien diep, maar de macht is toch echt bij de bedrijven die handelen in onze data en ik denk dat deze zo machtig zijn dat ze Apple een genadeslag zouden kunnen brengen. Dit omdat ze vooral afhankelijk zijn van inkomsten uit Iphone / Ipad en diens appstore.

Hoe denken jullie hierover?
Ik denk dat het erom zal spannen.
De zakken van Apple zijn wel heel erg diep.
De discipelen van Apple zijn veel en fanatiek.
Het zou zo maar kunnen zijn dat geen whatsapp zorgt voor een overname van bijvoorbeeld Signal door Apple en vervolgens verliezen Google en Facebook daarin.
Het zou zomaar voor een alternatief kunnen zorgen voor een Instagram of Facebook.
Ik noem maar, Apple neemt Snapchat over, Apple koopt TikTok.
Apple is zo groot dat ze een vijandige overname van Facebook zelfs kunnen betalen.
Het risico is dus ook omgekeerd.
Als je Apple tegen de haren instrijkt, kan het zo maar zijn dat je de big data van een groot deel van het rijke westen kwijt bent.
Als dat wegvalt kunnen Apple en Facebook wel stoppen.
Dus Apple, Google en Facebook gaan die strijd niet aan.
Apple heeft idd de keuze maar zoals @Accretion aangeeft zijn de interne redenen duidelijk. ook imessage is onderdeel van een heel ecosysteem dat gesloten is en onder totale controle van apple valt.

Het kul argument zonder kosten wil ik niet eens op ingaan, voor niets gaat de zon op dat moet je ondertussen ook weten.

Ja er zijn natuurlijk alternatieven maar de vraag is waarom worden die niet gebruikt. Waarom blijft whatsapp ondanks alle privacy bezwaren tot populair ?

Probleem is dat apple al jaren nare trekjes heeft om het hele systeem gesloten te houden, zichzelf bevoordeeld in de appstore, net als amazon data van haar klanten misbruikt om ze daarna uit de markt te drukken.

Het is de opkomst van de paar tech bedrijven die alles willen domineren en de rest uit de markt willen drukken, koste wat kost.

Het is algemeen gezien een slecht ontwikkeling, waarbij deze bedrijven zich steeds meer boven de wet stellen, inclusief apple.

De vinger hebben we ze al gegeven, de hand ook en ze blijven doorgaan. Het wordt tijd dat dit soort bedrijven opgedeeld wordt, liever vandaag dan gisteren. Dan doel is vooral op apple, facebook, google, amazon en nog een paar.
Natuurlijk hoeven ze dat niet. De vraag voor Apple is alleen of ze meer belang hebben bij iMessage op andere platformen, of meer belang hebben bij iMessage op alleen hun eigen platform.

In principe zou het voor hun klanten fijn zijn als iMessage ook op bijvoorbeeld Android zou werken, want dan hoeven hun gebruikers minder snel naar een alternatief te kijken. Vanuit dat perspectief zouden ze prima iMessage uit kunnen brengen op Android en daarmee een alternatief kunnen worden voor bijvoorbeeld Telegram of WhatsApp.

Maar Apple ziet schijnbaar ook een belang in het exclusief houden van iMessage op Apple apparaten. Namelijk dat ouders dan eerder geneigd zouden zijn om hun kinderen ook een Apple telefoon te geven, zodat ze onderling iMessage kunnen gebruiken. Om zo uiteindelijk natuurlijk weer een nieuwe generatie Apple gebruikers te krijgen.

In de praktijk kan deze methodiek van exclusiviteit heel goed werken. Zo had BlackBerry Messenger ooit een grote opkomt waarbij jongeren massaal een BlackBerry wilden hebben om te kunnen pingen met elkaar.
Moeten ze straks ook apple pay of carplay porten
Dat is een compleet ander verhaal. Met iMessage en andere berichtendiensten ben je afhankelijk van de ondersteuning bij gebruikers onderling. Dat geldt voor Apple Pay of Carplay natuurlijk niet, dat gebruik je gewoon lekker zelf en wat jouw vrienden of familie gebruiken is niet zo relevant.
Dat is een compleet ander verhaal. Met iMessage en andere berichtendiensten ben je afhankelijk van de ondersteuning bij gebruikers onderling. Dat geldt voor Apple Pay of Carplay natuurlijk niet, dat gebruik je gewoon lekker zelf en wat jouw vrienden of familie gebruiken is niet zo relevant.
Nee, niet helemaal. Je kunt in iOS 14 autosleutels opslaan in je Wallet. Deze kun je dan via iMessage weer delen met anderen die hem dan ook kunnen gebruiken in hun Wallet. Zie: https://support.apple.com/en-us/HT211234

Verder kun je in de VS ook via iMessage en Apple Pay geld naar elkaar overmaken. Zie: https://support.apple.com/en-us/HT207875

Voor beide zaken is het nodig dat de afzender en ontvanger beide een iPhone hebben.
Dat is nou werkelijk onzin
De allerlaatste reden voor een dienst is, omdat ze "zoveel om hun klanten geven".

[Reactie gewijzigd door Levens Genieter op 23 juli 2024 13:10]

Grappig dat de vicepresident letterlijk zegt "we houden het iMessage systeem gesloten, want willen het niet te makkelijk maken voor iPhone gebruikers om over te stappen op Android" en dat er dan hier alsnog mensen zo ver geïndoctrineerd zijn dat ze hieruit concluderen dat "ze (Apple) laten zien dat ze enorm om hun gebruikers geven".
Apple geeft gewoon duidelijk te kennen dat Android producten zover zijn gekomen dat ze een reële bedreiging zijn voor overstappen van IOS naar Android. Top zou ik zeggen.

Inderdaad zullen de discipelen Apple weer verdedigen.
Best wel triest eigenlijk......
Het is maar een paar glasplaatjes met wat elektronica en een leuk stukje software.
Als Steve Jobs heilig verklaart zou worden, dan hebben ze allemaal een appeltje om hun nek hangen.

Ik heb zelf trouwens een Iphone XR, Ipad Air en apple watch. Dat is een voorkeur puur op basis van gebruiksgemak. Ik zal die spullen ook niet verdedigen. Het is gewoon elektronica. Apple doet niets voor mij, ze maken me alleen geld afhandig.
Zit je me nu verkeerd te quoten? O-)
Stel al jouw directe contacten gebruiken iMessage. Maar jij wilt een Samsung S21 ultra in plaats van jouw iPhone nu.

Hoe ga jij al jouw contacten allemaal zover krijgen om Whatsapp te installeren en te gebruiken? Succes met dat. Doordat Apple het zo heeft gemaakt dat jij via iMessage alles kan wat Whatsapp ook zo'n beetje kan. Als je er op die manier naar kijkt is het een vendor lock-in. Want jij zal eerder voor nog een iPhone gaan want jij wilt met iedereen communiceren.
Hoe realistisch is het dat IEDEREEN in je omgeving een iPhone heeft? Dat is gewoon niet zo. Meer dan de helft (?) van de mensen heeft een Android telefoon, dus door een app te gebruiken die niet cross platform is beperk je gewoon het aantal mensen dat je kan bereiken. Daarom zal iedereen die een iPhone heeft naast imessage ook zeker een andere app hebben waarmee de android gebruikers te bereiken zijn. Whatsapp, telegram, signal, waarvan die eerste het meest waarschijnlijk is.
In de US is die kans er zeker, Apple heeft daar 60% market share. In Europa een stuk minder, hier zitten ze op 30%. Het kan daarom in de US best zijn dat je een van de weinigen in de vriendengroep bent met een Android phone en eigenlijk door de rest gedwongen wordt om over te stappen, wil je nog mee kunnen praten in de groepschats.

https://gs.statcounter.co.../united-states-of-america
https://gs.statcounter.com/os-market-share/mobile/europe
Inderdaad, ik beheer de mobiele telefoons voor een groot bedrijf en ik zie exact dezelfde ontwikkeling. In Amerika is het aandeel Android heel klein. Als telefoon van het werk is een iPhone vrijwel standaard, heel sommige mensen vragen om een Samsung of een Pixel telefoon. Op BYOD (eigen telefoon voor werk gebruik) zie ik dezelfde verhoudingen.

In Europa is het zo ongeveer andersom, al hangt het van het land af. Nederland is relatief erg pro-iPhone, in Spanje zie je eigenlijk alleen maar Android. En dan ook niet echt de flagship modellen zoals je in Nederland vooral ziet.

Maar in Amerika ben je een van de uitzonderingen zonder iPhone.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 13:10]

Meer dan de helft (?) van de mensen heeft een Android telefoon,
Dat zal zo zijn, en is niet gezond notuurlijk, maar
Hoe realistisch is het dat IEDEREEN in je omgeving een iPhone heeft? Dat is gewoon niet zo.
Dat juist wel weer redelijk. Bedrijf waar je werkt geeft enkel iPhones uit, bijvoorbeeld. Als je die telefoon toch gebruikt, en een beetje hip bent, neem je er een iTablet bij. Met Valentijnsdag koop je voor je partner eens een glimmende nieuwe telefoon, alleen het beste wat je je kunt veroorloven en bovendien iets waar je bekend mee bent.
Als je kinderen aan een telefoon toe zijn, wil je ook weten hoe hun systeem werkt zonder je in iets nieuws te verdiepen.
Dan heb je je gezin en al je collega's al op één platform zitten.
Leuk verhaaltje maak je er van, maar de statistieken laten anders zien. Ik lees hier boven dat de market share van Apple in NL 30% is. Dan kun je dus door je te beperken tot imessage gemiddeld 70% van de mensen niet bereiken.
Ah, ja, vergeten op te merken dat het marktaandeel per 'markt' gewaardeerd wordt, maar dat je de verdeling binnen de markt niet uit één cijfer kunt halen. Je zal clusters van het een en van het ander hebben, en natuurlijk ook homogene gebieden.

De clusters hebben het moeilijk, en uit andere reacties valt op te maken dat Apple's thuismarkt er heel anders uit ziet dan Nederland.

Edit: de rechtzaak speelt in Californië, het verhaal vertelt niet duidelijk of er met name naar de thuismarkt van de bedrijven gekeken wordt of dat er een wereldwijd beeld geschetst wordt in de rechtzaal.

[Reactie gewijzigd door wankel op 23 juli 2024 13:10]

(sorry voor necroposting, ik las dit via Ars Technica)

Craig Federighi, Apple's SVP of Software Engineering, joined in on the email chain:
I am concerned iMessage on Android would simply serve to remove an obstacle to iPhone families giving their kids Android phones.
Niet helemaal correct. In Amerika is het Apple aandeel inmiddels 60%. Verder ligt deze verdeling ook aan de omgeving/bubbel waarin je je bevindt.

Niet om snobistisch te doen (ben zelf Android gebruiker) maar persoonlijk zie ik in hogeropgeleide omgevingen gebruikers een iPhone hebben. Op mijn bedrijf heeft bijvoorbeeld iedereen van het management en van IT (zelfs de Android developer) een iPhone terwijl de meeste lager opgeleiden een Android telefoon gebruiken. Ik weet dat dit anekdotisch is maar ik merk dat ik met regelmaat de enige Android gebruiker ben in de bubbels waar ik zit. PS in Azië (China en Taiwan) is het zelfs nog extremer, daar wordt ik vaak zelfs zeer raar aangekeken als Android telefoon gebruiker :-/

[Reactie gewijzigd door DutchieSmokah op 23 juli 2024 13:10]

zelfs de Android developer
Dit merk ik zelf ook in mijn omgeving. Ook ik gebruik voornamelijk mn iPhone ipv mn Android mobiel bijvoorbeeld. Hetzelfde bij de meeste mensen in mijn team.

[Reactie gewijzigd door iLymion op 23 juli 2024 13:10]

Apple ziet het graag dat iedereen iMessage gebruikt, maar overal waar ik om me heen kijk, zelfs waar het allemaal iPhones betreft is het Whatsapp wat de klok slaat.

Ik denk dat het dus meer een FOMO lock-in is dan een vendor lock-in.
Dat is per land/regio anders. In Amerika heeft enkel 23% van de telefoons Whatsapp geïnstalleerd terwijl dit bivoorbeeld in Spanje 83% is..
Nee het is echt anders in Amerika. Daar is iMessage zo algemeen als Whatsapp hier is in Europa.

Naar Android telefoons gebruikt men dan 'gewoon' SMS aangezien dat daar vrijwel gratis is in de meeste abonnementen en iMessage automatisch terugvalt op SMS, maar met chatgroepen kan je dan dus niet meedoen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 13:10]

Vooral het laatste is een probleem. een-op-een contact is niet zo probleem daar is SMS oke genoeg voor. Maar dat je uitgesloten kan worden doordat iMessage niet platform vrij is daarom verplicht bent om toch maar iPhone te kopen, als je met je vriendengroep een groepsgesprek wilt hebben.
Dat is dan toch geen vendor-lock-in maar eerder een friend-lock-in?
Omdat het alleen op Apple te gebruiken is. Wil je het gebruiken, dan moet je een Apple device hebben.
maar denk dat sowieso het gros van alle toch wel direct WhatsApp of Signal of Telegram installeert en niet persee iMessage.
In een vriendengroep van zes is er een Android. Om hem heen is ook best veel iPhone. Ik denk dat zij best over zou stappen naar iMessage ipv Whatsapp. Hij gaat nooit over naar iPhone, zeer bewuste keuze.
Er zijn vast vrienden die wel eens overwegen om te switchen naar Android... O-)
Hmm "overwegen" en "wel eens" klinken als understatements :+
off-topic, maar,
In een vriendengroep van zes is er een Android. (...) Ik denk dat zij best over zou stappen naar iMessage ipv Whatsapp. Hij gaat nooit over naar iPhone (...)
Zit er nu een mannelijke of vrouwelijke android in je vriendengroep? :-P
Maar daar zit natuurlijk het verschil.
Niemand wil iMessage per sé gebruiken. Mensen willen berichtjes en plaatjes versturen en ontvangen. De gebruikte app is in principe niet relevant.

(Disclaimer: uiteraard is bovenstaande iets gechargeerd en zijn er uitzonderingen, maar het gaat om het sentiment 😊)
Het gaat om wat de grote massa gebruikt. Nederland is volgens mij echt een Whatsapp land, maar in andere landen is iMessage veel sterker. In die landen heeft Epic dus echt wel een punt... Leuk dat je een andere app kunt installeren maar als een significant deel van de mensen waar je mee communiceert allemaal op iMessage zitten dan heb je daar niet veel aan.
Het marktaandeel van iMessage valt denk ik heel erg tegen.
In de meeste regio's gebruikt met Whatsapp, Line of WeChat (the new-Whatsapp voor de SiliconValley fans onder ons).
iMessage is niet veel meer dan een Paintbrush-achtige tool die je gratis bij je iPhone krijgt.
Je gebruikt het een paar keer en dank gooi je hem van je homescreen af.
Ik ben benieuwd welke bron je je op berust behalve je vermoeden. Keiharde statistieken over iMessage zijn blijkbaar lastig te vinden, maar een artikel dat ik vond stelt iMessage als een immens populaire app en duidelijk een reden waarom mensen in het Apple ecosysteem blijven. Misschien is dat in Nederland / Europa minder het geval maar ook dat durf ik niet te stellen zonder statistieken.
En is SMS fallback nou echt zo'n geweldige feature?
Absoluut! Want door de berichten app op mijn iPhone kan ik iedereen bereiken zonder dat ik erover hoef na te denken of op te zoeken welke messaging app te gebruiken.

Is het een Apple apparaat wat de ontvanger gebruikt dan stuurt berichten automatisch een iMessage (in mijn omgeving gelukkig erg veel) is het geen Apple apparaat dan een SMS. Ideaal dus en zo hoef ik niet te rommelen met tientallen messenger apps.
Voor jou is het ideaal ja, maar voor de ontvanger met een Android telefoon niet want die moet ineens weer gaan SMS-en. Daarom zeg ik al, als iemand mij sms't ben ik geneigd om niet te reageren of te zeggen gebruik aub een fatsoenlijke message app.

Als je natuurlijk een hecht vriendenkringetje hebt waar iedereen op Apple zit dan is het wellicht wel te doen, maar zelfs dan heb je vaak externe contacten die enkel Whatsapp gebruiken. Bijv buurtpreventie groep, of groep van je werk, familie etc. Whatsapp kom je nauwelijks omheen (helaas want ik gebruik zelf vooral Telegram).

En tientallen messenger apps is dus onzinnig want dat hoeft nergens. Vrijwel iedereen heeft Whatsapp geïnstalleerd staan. Ik maak eigenlijk nooit mee dat iemand het niet heeft. Ik denk trouwens dat jij het zelf ook gewoon hebt.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 23 juli 2024 13:10]

Nou juist als ik tekst naar externe contacten (wat voor mijn werk nog al eens voorkomt) is het ideaal. Sms kan immers iedereen ontvangen.

Mensen met een instelling “als iemand mij sms't ben ik geneigd om niet te reageren” kan ik niets mee. Die zoeken het zelf maar uit dan, hebben ze zichzelf alleen maar mee.

Gelukkig is het iMessage gebruik in mijn omgeving erg hoog en verre van een “kringetje”. Vrienden, familie, collega’s, iedereen heeft het wel, ik ken dan ook niet zoveel Android gebruikers maar dat is een privilege dat besef ik wel.

Maar goed je vroeg of sms fallback een geweldige feature is en dat antwoord is wat mij betreft dus volmondig ja.
Wat mij betreft ook! Zo kunnen ontvangers zelfs berichten ontvangen als ze (even) geen internet hebben.
Maar goed je vroeg of sms fallback een geweldige feature is en dat antwoord is wat mij betreft dus volmondig ja.
Dat is zeker wel een voordeel, of als whatsapp eruit ligt (wat soms nogal eens gebeurt).
Precies, fijne feature dus!
(Om even terug te vallen op de vraag).
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten gelukkig :)
Ik ga alleen niet op je sms reageren want dat kost me geld. Een best egoïstisch besluit dus om iemand maar te smsen en kosten bij anderen neer te leggen.
Ach ja als dat voor jou een financiële afweging is dan vooral niet doen.
Ben ik helemaal met je eens hoor, het is nauwelijks een betrouwbare bron, maar meer een voorbeeld over hoe er niet direct duidelijke info is die de populariteit staaft, dus ook niet die de populariteit afbouwt zoals wordt beweerd hierboven.
Als je iMessage wilt gebruiken zit je vast aan Apple apparaten.
Vendor lock-in is zelden een kwestie van geen alternatieven (dan hebben we het meer over monopolie), maar draait meestal om het zorgen van (kunstmatige) nadelen als iemand over zou willen stappen. In dit geval zullen enthousiaste gebruikers van iMessage niet gauw overstappen naar een ander platform/OS omdat ze a) hun contacten niet of minder goed kunnen berichten via andere platformen en/of b) hun berichten niet kunnen meenemen naar een ander platform/OS.
Hier in Europa zitten we met zen allen (bij wijze van spreken) op WhatsApp berichtjes te sturen. Maar in de VS is iMessage het dominante platform. En dat zorgt er dus voor dat vele mensen daar gebruik moeten maken van een iPhone als ze in contact willen blijven met anderen. Toch zeker als ze meer mogelijkheden wensen dan wat met een SMS mogelijk is. Een SMS die in de VS, als ik me niet vergis, betaald wordt door zowel verzender als ontvanger.

Ik zou zeggen: probeer het eens, van WhatsApp afstappen. Ik herinner me jaren terug nog toen ik zelf met FaceBook gestopt ben hoeveel ik daardoor heb moeten missen en hoeveel onbegrip ik daarvoor kreeg. Ik zou zelf maar graag WA inwisselen ook, maar ik weet dat ik vele mensen niet ga meekrijgen.
We zitten in Nederland ook in een Vendor Lock-in met WA, zeker als je kinderen hebt. Zo zien veel mensen in de VS dat (waar iMessage al heel vroeg gewoon altijd werkte door terugval op SMS onder de motorkap).
Ik hoop dat je ook wel verschil ziet tussen dat een applicatie maar apparaten van één fabrikant werkt of op apparaten van verschillende fabrikanten met verschillende besturingssystemen.
"Verschillende besturingssystemen", dat is er dus 1 meer dan iMessage.
In Europa is het minder een probleem denk ik aangezien de meerderheid op Android zit kan ik me niet voorstellen dat er mensen zijn die enkel imessage gebruiken. Ik ken er geen eerlijk gezegd. De kans is 75% dat je iets stuurt naar een niet-iphone toestel en het dus per sms gaat. Meeste mensen met een iphone zie ik toch vooral whatsapp-en.

In de VS is het misschien en ander verhaal waar Apple dik marktleider is en vrijwel iedereen een iphone heeft.

Ik heb het geprobeerd te vinden maar Apple geeft geen cijfers van imessage gebruik.
Er zijn inderdaad veel alternatieven, maar eigenlijk maak je er min of meer automatisch gebruik van als je een iDevice hebt.
Dat wil zeggen: na installatie krijg je 1 popup: "Wil je gebruik maken van iMessage en FaceTime".
Als je Ja klikt zie je er verder niks meer van en heb je automatisch iMessage en FaceTime, klik je op Nee dan krijg je elke x aantal tijd een popup of je er alsnog gebruik van wil maken. (Volgens mij 1x per week)

Ik ben wel benieuwd naar het percentage iPhone gebruikers dat ook iMessage gebruikt, dat moet haast wel 1 op 1 gelijk lopen.
Hoe is dit een vendor lock-in? Er zijn enorm veel alternatieven te downloaden (Whatsapp, telegram, signal, etc) waarmee Android- en Apple-gebruikers onderling berichten en foto's) filmpjes kunnen uitwisselen...
Dat was wat ik ook meteen dacht. Ik gebruik imessage liever niet dan wel. Zeker nu de meeste klanten gratis kunnen sms-en naar opa, oma etc.

Wat echter wel een onderschat en onbekend probleem is, dat je toestel voor imessage geregistreerd blijft, ook als je naar Android overstapt. Berichten van Iphone gebruikers komen vanaf dan niet meer bij je aan. Dus helemaal niet meer, ook niet als SMS. Dit terwijl de ander nog steeds denkt dat je de berichten nog ontvangt, maar brutaal niet meer antwoord.

Je nummer wordt weer een niet imessage nummer als je je actief bij Apple afmeld voor imessage. De meesten weten dat helaas niet. Dus 1 keer je nummer in een Iphone stoppen zorgt meteen voor definitieve koppeling aan imessage.

Stap je dus weer over of ga je terug naar Android, dan moet je actief je nummer bij Apple afmelden. Hoe dat moet, lees je bij Apple support pagina’s hierover op deze link: https://support.apple.com/nl-nl/HT203042

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 13:10]

Je weet dat Microsoft ooit gedwongen is internet Explorer uit Windows te verwijderen? Waarom ? Mensen kunnen toch Netscape downloaden?

Ja. Dat kán.... Maar het gaat om de achterliggende gedachte van de grote boze bedrijven.
Makkelijk gezegd, maar werkt niet zo in de praktijk. Zo in je er bijvoorbeeld van uit gaan dat iedereen in Nederland whatsapp heeft en dit is precies de reden dat signal en telegram niet van de grond komen hier. Er is maar plek voor 1 grote chat app omdat niemand uitgesloten wil zijn
misschien moet je je dan eens inlezen wat een vendor lockin precies is,

Dat er veel alternatieven zijn van concurrenten betekent niet dat die ook snel gebruikt gaan worden als programma A het eerste is dat men ziet en dat dit op het toestel geadverteerd wordt voor doel K dan zullen mensen niet snel op zoek gaan naar programma B. Pas op het moment dat doel K misschien doel L wordt omdat contact met android-users ineens belangrijk wordt, dan pas gaan mensen mogelijk doel L en de daarbij horende programma's B en C overwegen.
Ik gebruikte lang een iPhone. En er uit stappen zonder iMessage is echt geen probleem. Alleen wel zorgen dat ergens een schuifje uit staat op je account voor iMessage. Anders sturen andere mensen je berichtjes nog via iMessage, die dan niet op Android aankomen. Staat het schuifje uit dan sturen ze je gewoon een SMS vanuit iMessage.

Ik zie het probleem niet zo.
Dat komt omdat jij in Nederland woont en WhatsApp door velen ook al wordt gebruikt. Dus je kan vrij eenvoudig iMessage verlaten en diegene vindt jou ook wel via WhatsApp, en andersom.

In Amerika is iMessage immens populair, veel populairder dan hier in Nederland. Hele families/groepen gebruiken iPhones en hebben dan iMessage, FaceTime en FindmyiPhone (waarmee je ook via iMessage locaties kan delen). Niks wat WhatsApp of andere diensten ook niet kunnen, maar uit iMessage stappen is dan niet zo makkelijk. Je stapt dan uit het gehele ecosysteem wat door je vrienden/familie onderling veel wordt gebruikt. Dit is precies wat ook de redenen zijn voor Apple om het niet uit te brengen op Android. Het maakt het alleen maar makkelijker om het Apple ecosysteem te verlaten, wat Apple absoluut niet wil.

Ik ben sinds 3 weken overgestapt van iOS naar Android. Heb altijd iPhones gehad sinds de eerste versie (die uit Amerika moest worden geïmporteerd). Dus van 2007 tm nu. De Galaxy Z Fold2 was voor mij de reden om een switch te proberen. Ik merkte tijdens de switch hoe vast ik aan iCloud zat (al mijn foto's, documenten, notities, etc) zitten daar. Juist daardoor besloot ik alles om te gooien, of ik terug ou gaan naar iOS of niet. Nu heb ik alles, echt alles, overgezet op andere diensten die op meerdere platforms werken. En nu merk ik ook direct dat er geen reden meer is voor mij om iOS te gebruiken. Datgene wat ik altijd als selling point zag (wat mij juist zo vasthield en dus struikelblokken vormde met overstappen) heeft geen toegevoegde waarde meer. Ben nu (tegen mijn eigen verwachtingen in) erg tevreden met Android en nu ik alles heb overgezet, mis ik iOS niet. Dus ik snap erg goed dat Apple iMessage niet wil uitbrengen op Android. Het zal het overstappen alleen maar makkelijker maken.

Ik heb ook jarenlang macOS gebruikt (sinds 2008) en sinds mei 2020 overgegaan naar een gaming PC. Dus de overstap was voor mij geleidelijk, en wellicht daardoor makkelijker. Mijn Macbook gebruik ik nog wel heel soms en heb nog een iPad en AppleTV. Die laatste 2 blijven qua ervaring erg goed.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 23 juli 2024 13:10]

Dat is ook precies mijn ervaring geweest, maar dan wat jaartjes eerder. Je vergist je als je er geen oog voor hebt of er niet mee in aanraking komt hoe hard de fabrikanten en Google hebben zitten sleutelen aan Android om het flink te verbeteren. Het enige zwakke punt is de beperkte duur waarin telefoons soms software updates krijgen. En natuurlijk dat je jezelf de tijd en kans moet gunnen om te wennen aan de andere workflow van Windows en Android.
Wellicht is het gewoon goed om eens in de zoveel jaar te switchen. Ik kom namelijk van Android en Windows en ik kan niet geloven wat een verademing het is om alles Apple te hebben nu. De integratie tussen alle producten is toch iets waar nog geen enkel bedrijf aan kan tippen.
Woon je in Amerika? In grote delen van de EU zit iedereen op Whatsapp. In Amerika zijn ze blijven hangen op SMS bizar genoeg.
Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de telco's hier de SMSjes jaren lang als melkkoe gebruikt hebben waardoor er opeens een nut voor WhatsApp ontstond. In de VS is SMSen al jaren lang praktisch gratis.

Hetzelfde zie je trouwens nu ook hier met WhatsApp. Iedereen zit erop en het is maar moeilijk via andere kanalen met bekende te communiceren.
Tis maar net wat je bizar noemt. Whatsapp laat wel zien hoe nauw ze het gaan nemen met privacy en deling van data.
En SMS is veilig? De enige reden dat iMessage in de US zo succesvol is, is omdat de grote providers tijdens de opkomst van de smartphone SMS gratis maakten. Apple speelde daar handig op in met een service die vanuit de SMS app handige features toevoegde.
Helemaal eens, ondanks mijn hekel aan Facebook gebruik ik nog liever Whatsapp dan Sms. Heb ook nooit de hype begrepen rondom 2FA icm SMS, zie liever 2FA icm met token communicatie over een encrypt protocol..
Hier in Belgie is SMS ook best nog wel in. Persoonlijk begrijp ik ook niet dat SMS per se "uit den boze" is aangezien het gewoon altijd aankomt bij de ontvanger, of die nu wel of geen goeie mobiele verbinding heeft.

Graag zou ik zien dat zowel Android als iOS RCS gaan ondersteunen zodat we allemaal - hopelijk - daarop kunnen (en willen) overstappen. Dan kies je zelf je client en zit je niet vast aan een platform zoals WhatsApp en dergelijke.
Dus Epic's argument is dat Apple doet aan markt monopoliesatie omdat zij geen apps maken voor platformen die niet van Apple zijn? ook al zijn er alternatieven (die trouwens ook pas recent zijn begonnen met het vergemakkelijken van overstappen tussen IOS en Android)

Lijkt mij een slecht argument
Als het klopt dat de hooggeplaatste medewerkers bij Apple dit hebben gezegd, dan heeft Epic dus wel een punt en is Apple inderdaad bezig om alle overige niet os gerelateerde zaken dusdanig te koppelen dat mensen 'gedwongen'.worden om bijvoorbeeld ook hun kinderen een iPhone te geven.

Ik ben dan ook benieuwd wat een rechter hier van gaat vinden.

Het zou vergelijkbaar kunnen zijn met het bijvoorbeeld niet meer kunnen gebruiken van google maps in IOS met als beleidsargument dat mensen dan eerder een android apparaat zullen kopen.
Ik denk ook dat de directie van Apple heeft gezegd dat ze geen IOS uitbrengen die je op een android based telefoon kan installeren.

Of dat je de AppStore op een android toestel kan installeren. Of FaceTime . Dat je geen Apple Pay kan gebruiken op een android , een Apple Watch kan koppelen aan we. Android toestel, etc.
Ik vind ook dat Apple zijn socs vrij moet geven aan Android fabrikanten. Echt absurd dat ze dat niet doen. Daarnaast hoop ik ook dat Mercedes zijn mbux entertainment system vrij moet gaan geven om op Volkswagens te kunnen draaien of tesla’ s.

Klinkt echt een beetje absurd. Volgens mij mag Apple zelf bepalen wat ze vrij geven op andere platformen.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 23 juli 2024 13:10]

Ik vind ook dat Apple zijn socs vrij moet geven aan Android fabrikanten. Echt absurd dat ze dat niet doen.
En waarom zou Apple hun eigen SOCs die ze zelf ontwikkelen en ontwerpen en miljarden in investeren moeten vrijgeven aan Android fabrikanten dan?

// O wacht even. sarcasme?

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 23 juli 2024 13:10]

Ja, want die socs zorgen er ook voor dat mensen op een iPhone blijven ipv overstappen.

Was idd sarcasme.

Ik vind het echt absurd dat Apple moet verantwoorden hoe en waarom ze hun platform meerwaarde geven.
Wat hebben anderen daar nu bij nodig? Zeker epic niets, die gewoon wacht om hun eigen AppStore op IOS te kunnen zetten en dan alleen maar met exclusives te komen.
Waarom? Omdat anders mensen niet naar hun AppStore komen. Daarom.
Snap het verschil dan dus niet zo.
Ik denk dat de rechter het opzij gaat leggen, naast dat er alternatieven zijn, kan Apple gewoon aangeven dat het een feature is om zich te onderscheiden van de competitie.

Gebeurd dat niet zou je in principe het argument kunnen maken dat bijvoorbeeld Huawei smartphones hun telefoons mag verkopen met de android launcher van samsung en het oneerlijk is dat samsung apps heeft die alleen bedoelt zijn voor samsung telefoons.

Daarom zeg ik dat het mij een zwak/slecht argument lijkt
Ik denk dat de rechter het opzij gaat leggen
(...) kan Apple gewoon aangeven dat het een feature is om zich te onderscheiden van de competitie.
(...)
Daarom zeg ik dat het mij een zwak/slecht argument lijkt
Dat kan inderdaad met onderscheidende diensten. Maar als je groot genoeg bent en zo probeert te beperken dat mensen een vrije keuze houden of ze de "feature" bijzonder genoeg vinden om bij een merk te blijven kan een rechter daar zeker bezwaar tegen hebben.

Hun launcher zou samsung graag op andere telefoons willen zien. Maar mocht het niet zo zijn hoeft een gebruiker geen extra opgeworpen drempels over om het platform te verlaten. Ze missen inderdaad een feature maar ze hoeven niet hun omgeving daar mee op te zadelen.

Again: of het vendor lock in is weet ik niet. Of het illegaal is al helemaal niet. Maar het is zeker wel een argument die invloed kan hebben op degelijke rechtzaken of je het er nou mee eens bent of niet. Het argument is nl niet dat ze het niet voor Android maken maar dat ze overstappen bewust willen bemoeilijken en niet om een betere ervaring willen leveren dan anderen.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 13:10]

Precies dit. Dat laatste wat je schrijft is waarom ik het interessant vind dat een rechter ernaar gaat kijken.

Ik heb er persoonlijk geen mening over, want ik gebruik geen Apple en heb nog nooit met deze beperking van iMessage te maken gehad. Het gaat ook niet om het afbranden van Apple of Android of IOS of wat dan ook.

De vraag is of dit een vorm van vendor lock in is die wel of niet geoorloofd is.

Daarbij speelt dat iMessage een applicatie is van een iPhone waar bewust niet de functionaliteit wordt ingebouwd om met niet iPhones slechtere interactie te hebben terwijl de Apple-consument dit misschien wel zou willen.

Er zijn zeker situaties te bedenken waar dit wel geoorloofd is, maar ook niet:
Wat als Apple en Google besluiten dat het niet meer mogelijk moet zijn om met een iPhone een nummer van een sim op een Android mobiel te bellen en andersom? Dat lijkt me een overduidelijke case van ongeoorloofd handelen en vendor lock in.

Ik ben benieuwd wat een rechter hier van gaat vinden.

<edit vanwege wat typo's>

[Reactie gewijzigd door TwiekertBOB op 23 juli 2024 13:10]

Heeft Epic een punt als ze zelf ook aan dit soort exclusiviteit meewerken? Met als voorbeeld de Epic Game Store en exclusive games zoals Fortnite die niet op Steam is te krijgen ?
Zelf 'strafbaar' zijn ana hetzelfde soort vergrijp maakt de eigen aantijging niet legaal.

Oftewel: Als dit zo is, dan zijn ze zelf ook fout bezig en kunnen ze daar op aangesproken worden.
Ik denk dat het er niet om gaat dat ze niet voor android ontwikkelen maar meer waarom. Dat ze het niet doen is ook geen nieuws, maar die waarom uit de emails geeft in elk geval aan dat ze het proberen (of het lukt en dus daadwerkelijk sprake is van vendor lock-in, is een heel andere discussie)

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 13:10]

Zie mijn reactie hierboven waarom ik het een slecht argument vindt.

Ik zou zeggen, waarom heeft Epic op de Epic games store exclusiviteit deals? waarom kan ik games die ik koop op de epic games store niet overzetten naar steam of origin? Dit is dan toch ook vendor lock-in?
Zoals ik al aangaf:
slechts een obstakel weg zou nemen voor iPhone-ouders om hun kinderen een Android-apparaat te geven
Geeft een intentie aan. Of het vendor lock-in is is een hele andere discussie. (Die je overigens nooit kan voeren met argumenten als "ja maar de ander doet X." tenzij de rechtelijke macht expliciet er uitspraak over heeft gedaan)

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 13:10]

Epic wil een houding aantonen van Apple. Die houding zorgt voor consumentonvriendelijk gedrag. Dat dat met iMessage heel goed te verdedigen is, is misschien zo, maar dezelfde redenatie gebruiken ze op andere plekken waarbij er wel veel meer schade ontstaat voor concurrentie en consumenten. Daar gaat het ze om. Apple Pay en het appstore beleid bijvoorbeeld.
Het is tegen Microsoft ook gebruikt in de internet Explorer zaak door Netscape... Netscape won.
Ik gebruik dat dus eigenlijk nooit volgens mij. Daarnaast heb ik onbeperkt sms. Volgens mij is dat iMessage vooral iets dat in Amerika wordt gebruikt, maar hier in Nederland zie ik niet echt de toegevoegde waarde.

[Reactie gewijzigd door Orthodroom op 23 juli 2024 13:10]

Als je gesprekken hebt met blauwe bubbels, gebruik je iMessage. Dat doet iOS automatisch, zodra je iMessage geactiveerd hebt èn met een andere iOS-gebruiker schrijft (die ook iMessage aan heeft staan).

Is dus geen losse dienst ofzo die vooral in Amerika gebruikt wordt, maar gewoon een geïntegreerde service in de app die je ook gebruikt voor gewone SMS (de gesprekken met groene bubbels).
Het aandeel van iMessage is in de VS inderdaad veel groter dan hier. Dit voordeel voor Apple speelt dus vooral daar. Verder vraag ik me af waarom Epic dit opvoert, want het heeft verder weinig te maken met hun situatie. Niemand dwingt hen om exclusief op macOS/iOS beschikbaar te zijn.
Epic wil een bepaalde argument opvoeren dat Apple en de Iphone hun dominante marktpositie misbruikt en daar kan ik me wel bij iets voorstellen.
IOS negeren als platform is gewoon not done want je mis als developer potentieel miljoenen aan omzet.
Echter of je nu Imessage hierbij moet betrekken is een andere discussie. Persoonlijk zie ik dit gewoon als een domme actie vanuit Apple om Imessage te beperken, hoe je het ook went of keert populariteit van chat apps zijn afhankelijk van de userbase en whatsapp is gewoon wereldwijd populaire.
https://www.businessofapps.com/data/whatsapp-statistics/
Ik vraag me ook af hoeveel mensen iMessage niet gebruiken omdat vrijwel iedereen Whatsapp gebruikt. Ik gebruik het zelf bijvoorbeeld nooit omdat de meeste van mijn vrienden een Android telefoon hebben, en degenen die een iPhone hebben gebruiken Whatsapp om dezelfde rede.
iMessage gebruikt je óók voor SMS. Geen idee of het in Amerika meer gebruikt wordt. Die waren sowieso al meer van het 'texten' dan wij heb ik het idee.
Nee, je gebruikt alleen de Berichten app voor SMS, iMessage zelf is een dienst die in diezelfde app gebruikt wordt. Afhankelijk van het hebben van een internetverbinding en of je iMessage aan hebt staan kun je alleen iMessage berichten sturen naar andere iMessage gebruikers.
Potatoes, poh-tatoes. Je gebruikt het vanuit dezelfde Berichten-app dan. Of iets iMessage of SMS is zie je bijv. aan de kleur van de tekstballonnetjes. Tenzij je je toestel op monochroom ingesteld hebt.
In (noord) Amerika is iMessage de standaard in ieder geval een paar jaar terug. Zoals WhatsApp bij ons. En als ik het goed is kan je daar ook groepschats in aanmaken. Dus als je geen Iphone hebt. Heb je bijvoorbeeld geen toegang tot de chat van je vrienden.
Ik denk dat dit redelijk aan het veranderen is. Whatsapp is gewoon wereldwijd populaire.
Helaas werkelijkheid. Na mijn wissel naar Android jaren geleden werd ik gezien als lastpost aangezien ik geen iMessage had en ook weigerde Whatsapp te gebruiken. De redenen hiervoor werden niet begrepen en ik viel dan ook buiten de boot wat betreft communicatie... Gelukkig zie ik in het afgelopen half jaar veel (niet tech savvy) bekenden switchen naar Signal en Telegram..
Nja je bent in elk geval nog via de Berichten app te bereiken. Weliswaar wordt het dan SMS... maar goed.

Ik heb Whatsapp alleen nog voor m'n schoonfamilie en een groepje collega's op het werk voor noodgevallen. Hoewel ik diegenen met Apple devices vooral via iMessage benader, voor de rest iMessage all the way.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 13:10]

ik heb dus nog helemaal niemand in mijn contactenlijst op signal gezien, ik heb dan ook met mezelf afgesproken dat ik pas iets met signal ga doen op het moment dat minstens 10 mensen signal geïnstalleerd hebben, vanaf dat moment kan ik zeggen: kom naar deze app kijk er zitten al heel wat mensen, het is veiliger dan feesboek als jullie er ook op komen zullen anderen het vast ook wel over gaan.

nu heb ik feitelijk alleen maar een loos 'het is veiliger' (waar mensen toch niets van snappen) argument met als directe tegenhanger 'er zit niemand op dus het heeft geen zin'
Tja iemand moet ermee beginnen voordat er eventueel zelfs een sneeuwbal effect optreedt...

Gelukkig zorgt het nieuws rondom de onlangs gemelde Facebooks schandalen ook voor bewustzijn denk ik ;-)

Maar de gemiddelde persoon maakt zich gewoon niet druk om privacy of het feit dat hij een product is..

[Reactie gewijzigd door DutchieSmokah op 23 juli 2024 13:10]

Dat is het probleem ook. Niemand die Signal gebruikt in m'n omgeving.. ik dus automatisch ook niet. Whatsapp is helaas al een werkwoord geworden dus dat zal niet direct uitsterven ..
Dus met andere worden als in jouw omgeving iemand voor Android kiest jij diegene gaat ompraten/forceren?


Het is wat anders als je eigen ervaring vertellen. Maar vrienden van mij hebben een iPhone en ik android. Moeten ze lekker zelf weten.
Ondanks dat het misschien een beetje trollend neergeschreven is heeft hij wel een punt:

Even een kleine schets:
Stel je wilt met vrienden gaan zwemmen in een meertje, jij gaat naar de wc en ondertussen komen je vrienden erachter dat het meer vol zit met dode vissen, jij komt terug aanrennen en roept, ik ga DUIKEN!

Wat voor vrienden heb je dan als ze je niet tegenhouden?

Zo is het ook een beetje met whatsapp, het zit vol met rottende vis (ehm privacy issue's) door diensten van FB te gebruiken kan jouw online-identiteit heel ziek worden, waarom zouden vrienden jouw in die apps laten 'zwemmen' Natuurlijk zijn er altijd mensen die het ondanks alle ruchtbaarheid nog steeds niet snappen, en wie weet heb jij ook ouders en broers of zussen die het maar niet willen snappen. Maar moet jij dan die vriend zijn die ze in het meer laat springen?
Ik snap je punt volledig. Ik probeer mensen zeker bewust te maken dat WA op privacy slecht is alleen waar ik eerder op reageerde was maar het punt als je geen Apple gebruikt negeer ik je gewoon en ben je "te min".
Zijn gelukkig ook betere apps voor communicatie en die zal ik zeker aanraden IPV dwingen tot een product.
Ik negeer ze gewoon compléét.
Wat een volwassen en totaal niet kinderachtig gedrag.
Kansloze reactie. Komt over ik gebruik Apple en ben daardoor beter als Android gebruikers daarom negeer ik ze.

Het is maar een product. Het is net wat je fijn vindt. Maar dat maakt je geen haar beter als een ander.

Maarja hierbij zet je jezelf een duidelijk profiel neer.

Totaal offtopic maar persoonlijk kan ik totaal niet tegen arrogante, verheven personen. Bahh.
Ik zeg juist dat niemand beter is vanwege een simpel (Apple, Android) apparaatje. Het is maar een telefoon, computer, iets van een 1 in een dozijn merk.

Maarja als je zo Apple fan bent ga dat lekker verspreiden op het Apple forum en blijf hier neutraal over technieken graag. Jouw reacties komen zo simpel over dat het lijkt alsof Apple het enige is wat goed is.

Maar er bestaan ook apps buiten Whatsapp om. Gelukkig zijn er nog meer innovatieve communicatie apps buiten imessage, Whatsapp, signal, etc.

Ik ga stoppen met deze zinloze discussie. Totaal offtopic en wordt nu op de man gericht.
Lekker denigrerend weer. Dit kenmerkt jou meer als ik.
Dan mag die vriend wel even flink bijleggen voor een vergelijkbare telefoon. Want iphones zijn veel duurder en kunnen niets meer als een android van 180 euro.
Support van wat updates? Die boeien mij echt helemaal niets.

Je foto argument is echt onzin mijn telefoons maken prima foto's en voor het echt belangrijke pak ik mijn DLSR die loopt rondjes om de beste smartphone ondanks dat hij van 2008 is.

en sneller als instant kan niet dus ook dat argument is onzin. er zitten immers gewoon snelle 8 core chips in. Alleen voor gamen zijn ze minder maar ik vind dat op een telefoon totaal niet boeiend.

betere specs hoe? Minder geheugen ? Een op papier snellere soc? Sd kaart support oh nee die is niet aanwezig. Meer standaard opslag geheugen? Ik heb 128 gb en gebruik er nog geen 15gb en heb al foto's vanaf 2012 erop staan (meer als 8.000).

Beter scherm hoe helderder? ik heb die van mij op minimale brightness staan en buitn in de zon op 50%. betere kleuren? who cares het is een prima 1080 ips scherm...

En beter os tja dat is persoonlijk ik vind de ui van ios gewoon achterlijk maarja dat is dan ook PERSOONLIJK.

Je maakt jezelf echt totaal belackerlijk met je biassed fanboy gedrag.
klopt imessage wordt in Nederland meestal binnen een huishouden gedaan en daarbuiten is whatsapp enorm populair dat wel over verschillende platforms zit.

Ik zie dat ook bij mijn zwager die alles koopt van Apple en voor zijn kids. Allemaal een eigen tablet en iphone en dan heb ondanks dat ik in de telecom en cloud security zit nog nooit een een gezin gezien met zoveel schade aan de hardware. 3x ipad defekt (scherm) en 2x iphone en 2x is een airbook pro (dunne laptop) defekt gegaan met het vermoeden dat het te warm werd. Ze gebruiken in het huishouden gewoon imessage
Ik vraag me oprecht af wat die 'schade' aan tablets etc nu precies toevoegt aan deze discussie?

Is het een verkapte troll richting Apple waarin je insinueerd dat ze troep verkopen, of doel je erop dat een stereotype-tokkie-gezin gewoon ronduit slordig met zijn iProducten omgaat? Mij ontgaat de relevantie van dit alles.

Meer ontopic: ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven van bepaalde diensten: zo heb ik bijvoorbeeld geen Facebook of Twitter. Ik heb wel whatsapp maar ik probeer die alleen te gebruiken wanneer het niet anders kan. Voor dagelijks contact met mijn vriendin val ik dan al snel terug op iMessage. maar voor de rest van de van is het dan toch al snel WhatsApp.

Het pushen richting signal gaan het in ieder geval niet worden, het is dienst die naar mijn idee niet levensvatbaar is zolang er geen goed bedrijsplan ligt, Telegram is gewoon precies WhatsApp en je zult dus ook zien dat TG over een jaar of 5 precies dezelfde kant op zal gaan. daar los je dus ook niets mee op.
dan heb ik nog na gedacht over matrix, maar dat is simpelweg niet echt een 1-op-1 vervanger van messaging diensten en het is bovendien veel te ingewikkeld voor doorsnee (jan met pet) gebruiker.
Precies dat dus. Of liever het is lastiger om mensen weg te krijgen uit de greep van Mark Z. en WhatsApp en te ruilen voor een privacy vriendelijker alternatief dan iMessage.
Is het nog steeds zo'n gruwelijk gedoe om je sms'jes te kunnen blijven ontvangen als je van iOS naar android gaat? Heb eens gelezen dat ze dan niet meer binnenkomen oid als je het niet juist onkoppelt.
Dat klopt ja, als iemand je vanaf een iOS toestel probeert te bereiken dan zal hij het eerst via iMessage blijven proberen omdat hij denkt dat je er nog op zit.
Ik gebruik juist zo veel mogelijk iMessage en signal en zo min mogelijk WhatsApp.
heerlijke apps.

Ik snap Apple wel, dat ze iMessage niet uitbrengen op andere platformen. op dit moment is dat gewoon niet handig, want ze verkopen nog meer dan genoeg hardware.
wellicht als dat minder zou worden dat ze er een dienst van kunnen maken die gewoon betaald is

ik gebruikte vroeger altijd graag Gtalk, tot google dat de nek om draaide :(
Ik vind dit een aparte redenering.
1. Mensen kopen echt geen iPhone vanwege het feit dat ze kunnen iMessagen. Zeker niet als alternatieven als Whatsapp of Signal/Telegram hetzelfde leveren.
2. Eigenlijk doe je je eigen klanten hiermee te kort, je moet je vrienden appen via apps die je privacy niet garanderen. Als Apple een iMessage client heeft voor Android (en die dan ook gebruikt wordt) dan is de privacy van iPhone gebruikers meer gewaarborgd.
3. Hetzelfde geldt voor Facetime, ik heb dit amper gebruikt omdat er in elke vrienden groep wel 1 iemand is met een Android.

Maar deze gedachten gaan wel rond mij meer bedrijven: zich niet (willen) realiseren dat er ook andere opties zijn dan de jouwe. Je kunt welt blijven volhouden dat iedereen enkel iPhones heeft maar dat is geenszins de werkelijkheid.
Dat doen ze ook niet, maar deze zaak focust op de VS waarbij het marktaandeel Apple heel groot is. Apple Music is overigens wel op Android te krijgen. Dat komt omdat de concurrentiepositie van Apple Music veel slechter is dan die van iMessage in de VS. Spotify is al groter en daar moeten ze tegenop vechten met Apple Music, dus ook een Android app. IMessage is al groot dus dat bekijken ze andersom.
Voor wat Apple Music betreft, dat zou ook best een eis van de muziekindustrie geweest kunnen zijn?
Voor dat soort eisen is Apple nog nooit gebukt. Lijkt mij erg vergezocht. Maakt het niet onmogelijk natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.