Spotify voert opnieuw test uit met toevoegen van Stories aan playlists

Spotify heeft opnieuw Stories aan afspeellijsten toegevoegd. Wie nu bijvoorbeeld naar de afspeellijst Christmas Hits navigeert, zou daar de mogelijkheid kunnen krijgen om de bijbehorende Stories te zien. Dat zijn korte videoberichten, soortgelijk aan Twitters nieuwe Fleets.

Spotify StoriesTegenover Engadget bevestigt het Zweedse Spotify dat het in dit voorbeeld om een test gaat. Of de functie er komt en in wat voor vorm precies, staat dus nog niet vast. De test volgt kort op Twitters introductie van Fleets. Dat zijn tijdelijke berichten, foto's of video's, die na 24 uur weer verdwijnen. Een dergelijke tijdslimiet lijkt er bij de Spotify-variant niet ingebakken te zitten.

Andere media die een soortgelijke functie hebben, zijn Instagram, SnapChat, Facebook, YouTube en LinkedIn. Dit is zeker de tweede keer dat Spotify deze Stories in zijn app verwerkt; de vorige keer was in mei van 2019.

Andere afspeellijsten met de Stories zijn tear drop en Megan Thee Stallion presents Good News, the Enhanced Album. Het lijkt erop dat de Stories beperkt zijn tot afspeellijsten van Spotify zelf. Bij een test van Tweakers zelf verschenen de Stories wel in de Android-app en niet in de non-uwp-speler voor Windows.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

29-11-2020 • 13:25

76

Reacties (76)

76
68
30
2
0
23
Wijzig sortering
Ik verbaas me over het feit dat zo veel mensen blijkbaar Spotify zo onoverzichtelijk en niet gebruiksvriendelijk vinden, maar ondertussen wel 10 euro per maand betalen voor het gebruik.
De beste manier om te laten zien dat iets niet goed werkt is NIET om toch te betalen, maar om juist naar een andere oplossing te gaan kijken en Spotify links te laten liggen.
Dat mensen 10 euro per maand betalen zegt niets over enkel Spotify. Maar dat Spotify het beter doet dan de concurrentie.

En waardeloze features toevoegen maakt dat verschil kleiner.
Spotify heeft muziek die ik bij andere diensten niet kan vinden. En dat is tenslotte de drijfveer voor welke dienst je kiest. Ook al is het een baggerinterface, ze hebben wel een ruimere keus (voor mijn muziekkeuze weliswaar)
Nou.. stop je verbazing. Ik ben gewoon weggegaan bij spotify. De omslachtige manier om je muziek te organiseren was de motivatie. Waarom niet gewoon iet's ala midnight commander. Leek wel door en voor tablet mensen gemaakt. rechtklik dit, submenu dat, target dit.
Blijkbaar hebben we verschillende behoeftes. Ik vind het juist fijn dat ik gewoon een album kan liken en dan lekker een heel album kan terugvinden en luisteren. Van playlists blijf ik zo ver mogelijk weg, tenzij een ander ze al voor me gemaakt heeft.
hi de hi :+

Ja, ik deed lists. Bijvoorbeeld een soul-list. Want in goede albums zitten vaak 1 of 2 slechte nummers maar in slechte albums maar 1 of 2 goede. Dus als je een of ander obscuur soul nummer goed vind en de rest is slecht dan wil ik niet dat hele album. Er zijn heel veel artiesten die eigenlijk maar 3 of 4 goede nummers hebben maar wel 5 albums.
Maar goed, blij dat er mensen wel hun draai in kunnen vinden.
Ik heb spotify overigens al +5 jaar niet meer.
Ik wou dat hetzelfde ook kon voor artiesten. Maar als je dat doet, krijg je alleen een lijst van albums/tracks die je van diezelfde artiest hebt geliked ipv een overzicht met alle muziek (van die artiest).
Dat overzicht zit verborgen achter een "artiest bekijken" optie. :(
Ik zit hier zó niet op te wachten. Nog meer frivoliteiten van social media die zo nodig moeten worden geïmplementeerd. Ik wil gewoon een basic app met een afspeellijst en verder niks. Het wordt je langzaam steeds meer door je strot geduwd.

Zo. Fijne zondag.
Snap ik, maar denk wel dat je het uit kan zetten. Net als die korte video's bij nummers en delen met vrienden. Zolang dat mogelijk is zie ik geen probleem.
Sowieso gaan ze daar ook sponsored content in gaan stopppen. En ga je het niet kunnen uitzetten. Ze zoeken gewoon naar extra revenue. Ze doen het gewoon stap voor stap. En dat is irritant.
Opzich is dat niet heel gek voor een commercieel bedrijf met als doel geld verdienen, toch?
Wel als je er al voor betaald.
Ik vermoed dat een groot deel van betalende dit soort functies niet waarderen en dan besluiten naar de concurrent te gaan (of downloaden) waardoor ze meer mislopen dan ze ervoor terug krijgen.
Natuurlijk niet, ontken ik toch ook helemaal niet? Maar als het je core business kapot maakt en mensen irriteert - wie kijkt er naar uit om in een betalende muziekspeler (nog) meer advertenties te zien? Jij?

Dit uitmelken is ook de oorzaak van de leegloop bij Facebook.
Ik snap dat het simpelweg irritant is, maar de interesses van een bedrijf liggen simpelweg niet in het tevreden houden van de core users. Het bedrijf wilt groeien: meer muziekdiensten leveren, meer invloed in de muziekwereld, meer alles. Daar zijn investeringen voor nodig. Het is vervelend, maar het is helaas een monkey see monkey do: Stories werkt. Mensen kijken ze toch wel, en je verdient er lekker wat geld mee. Alle bedrijven doen het, dus waarom wij ook niet, zullen ze wel denken.

Hoe vervelend het ook is, je komt er helaas niet omheen dat sommige veranderingen gewoon vet irritant zijn.

En over de leegloop van Facebook gesproken, in 2019 heeft FB nog een vergroting van het personeelsbestand uitgevoerd ter grootte van ruim 26%. Zo'n grote leegloop is het niet bij Facebook, ondanks dat veel mensen dat graag willen denken. Dit en meerdere statistieken.
Ik bedoel uiteraard het platform Facebook, niet het bedrijf met naast Facebook, tal van andere platformen, inclusief Instagram. Instagram boomt nog steeds, maar voelt de adem van TikTok. Maar Facebook zelf heeft een leegloop bij de jongere generatie, zonder twijfel. Leegloop betekent gewoon weinig tot geen gebruik, niet dat ze hun account opzeggen en afsluiten natuurlijk.

Over het personeelsbestand heb ik zelf niets gezegd.
Het zal Facebook een worst wezen of jij hun advertenties via Instagram, Facebook, Messenger, of op den duur zelfs Whatsapp en Oculus bekijkt. De leegloop waar jij op doelt is voor Facebook werkelijk totaal niet relevant. Prima dat hun jonge gebruikers naar Instagram lopen.

Dat is hetzelfde dat jij van de Appie to Go besluit naar de Albert Heijn te gaan, omdat je de Appie to Go te duur vind. Albert Heijn kan het werkelijk niet minder schelen waar jij je centen uitgeeft.
Ach ja noem het maar "extra revenue", alles draait om winstmaximalisatie tegenwoordig, rupsjes nooit genoeg, helaas vinden velen hier het nodig om dat constant te rationaliseren met "bedrijven zijn er om geld te verdienen", dat is ook wel zo maar zelfs wanneer er naar de zin van die bedrijven niet genoeg winstmaximalisatie is in een jaar dan vliegen er als eerste weer vele banen (mensen) de deur uit, gaan prijzen weer omhoog en krijg je er minder voor terug, zo gaat dat namelijk overal tegenwoordig..

De wereld is ziek en helaas blijven velen het niet alleen slikken maar gaan het vervolgens middels het kapot rationaliseren nog zitten verdedigen ook met "bedrijven zijn er om geld te verdienen", nogmaals dat is ook zo, maar wanneer is het een keertje genoeg ?!

De film Demolition man had een voorspellende gave, controle over alles..., geld geld geld, meer meer meer...
Het is wel Spotify, veel dingen die je eerst had / uit kon zetten zitten er nu gewoon in / zijn weg. Zoals dat Genius Lyrics gedoe
Dat inderdaad. Gewoon muziek afspelen en klaar. Mijn stiefdochters kijken elke dag en soms meermaals per dag stories op Facebook, Insta, Twitter, Snapchat en YouTube, komt nu nog Spotify bij zeker en moeten we nog vaker roepen voor we de aandacht hebben en houden. Dat laatste met een knipoog uiteraard, want als het te gek wordt, hebben ze de telefoon maar gewoon weg te leggen.
Ik zit hier zó niet op te wachten. Nog meer frivoliteiten van social media die zo nodig moeten worden geïmplementeerd. Ik wil gewoon een basic app met een afspeellijst en verder niks. Het wordt je langzaam steeds meer door je strot geduwd.

Zo. Fijne zondag.
Ik ben het volledig met je eens. Ik gebruik Spotify om muziek te luisteren en te ontdekken, niets meer en niets minder. Als een andere app dit beter kan dan een Spotify wat zich ook richt op het "sociale gedeelte" dan ga ik zeker die overstap maken.
Natuurlijk kan het handmatig, maar ik merk toch zelf dat ik via Spotify wat makkelijker nieuwe muziek vind en dat het me ook gewoon goede aanbevelingen geeft (vrijwel alleen binnen het genre dat ik vrijwel exclusief naar luister). Daarnaast hoef je ook zelf geen handeling te doen om die aanbevelingen te zien, wat het toch wel laagdrempelig maakt nieuwe muziek te vinden (ik merk toch dat als ik zelf moet zoeken, ik minder vaak nieuwe muziek luister).
Ach in de '80s stond ik vaak een hele middag in de platenzaak te luisteren en te zoeken naar "nieuwe" muziek met 2 van die douche koppen aan het hoofd, zoals ik al zei wanneer het tegenwoordig een beetje moeite kost is het al teveel...
Ik ging vroeger ook graag naar een muziekwinkel om nieuwe CD's te kopen (wel wat later dan jaren 80 ;)), maar dat wordt tegenwoordig toch wat moeilijker, aangezien er niet zoveel goede muziekwinkels meer zijn. De enige paar die in mijn buurt zijn, hebben maar weinig muziek en niks in het genre dat ik graag naar luister. En ja, op youtube zoeken is toch veel minder leuk dan tussen CD's kijken, dus dan heb ik liever dat Spotify mij gewoon goede aanbevelingen geeft, zonder dat ik daar zelf veel tijd aan moet besteden (en vaak zonder resultaat).
Is prima hoor, ik bedoel alleen te zeggen dat door internet en dit soort dingen mensen steeds luier zijn geworden, alles moet snel en wel nu !! ;)
Dan is Spotify toch niks voor jou? Er zijn legio andere muziek apps die misschien wel precies bij jou passen. Ik vind het wel wat extra's toevoegen als artiesten nu een korte boodschap (of kerstgedachte in dit geval) kunnen delen bij hun afspeellijst. Sommige artiesten voegen namelijk meer toe dan alleen muziek, kan een mooie kans zijn voor ze dit.
Nou, volgens mij is er iemand met z'n verkeerde been uit bed gestapt ;)
Ik wil gewoon muziek luisteren. Al het andere eromheen is flauwekul. Spotify heeft al een verschrikkelijk onoverzichtelijke app, vol met tegenstrijdigheden en fouten. Net als Netflix. Laat ze dat eerst eens fixen.
Wat een overstatement. Spotify heeft geen gruwelijk onoverzichtelijke app. Ze doen het op het gebied van ux best wel oke. Wat is er precies mis?
Wil je zoeken, druk je op het zoek icoon, krijg je geen toetsenbord. Hoe kan ik dan gaan zoeken. Moet ik nog een keer op het zoekicoon of op de witte zoekbalk drukken. Dat is dom.
Daarnaast wil ik als ik de app open gewoon een lijstje met mijn playlists zien, in volgorde van laatst afgespeeld. En als ik daar dan op klik, moet ie verdergaan met muziek afspelen. Nu kan je daar op drukken, maar dan kom je in de lijst terecht, moet je eerst nog een nummer aantikken. De rest staat vol met totale onzin. Ik open net de app om te kijken, staat er de dik voor mekaar show en een obama podcast in mijn scherm. Wat waarom.

En dan nog het allerkutste: bij iedere poep en scheet (denk dat het met updates te maken heeft) vergeet ie waar hij is gebleven, en staat shuffle uit. Dus. Ik stap in de auto, zet bluetooth aan, telefoon in de houder, rij weg. Ik ben de radio beu, klik spotify aan, spotify doet helemaal niks, want hij weet niet welke lijst, waar in de lijst hij is gebleven, en is shuffle vergeten. Moet ik dus tijdens het autorijden de app openen muziek aanzetten. Wat een aanfluiting voor zo'n groot bedrijf. Netflix idem dito. Ook vol fouten. Mijn kinderen kijken graag peppa pig, na 1 aflevering gaat ie altijd standaard weer op engels gesproken. Hoe dan. Echt waardeloos.
Ik weet niet of het helpt maar op de website van Netflix kan je de standaard taal selecteren. Al heb ik juist bij kinder dingen dat die juist automatisch overgaat naar nederlands ook al staat engels als standaard. Dit was juist (helaas) een bewuste keuze van Netflix zodat als kinderen perongeluk de audio/ondertitels aanpast dat het de volgende aflevering weer goed staat. Zit je dan met een vpn toevallig op een buitenlandse netflix/woon je buiten Nederland waar dus niet nederlands de standaard taal is?

Kan natuurlijk ook zijn dat die versie van de app een bug heeft. Dit zou je kunnen testen door iets voor volwassenen aan te zetten en testen.
Ook de zoekfunctie naar een nummer in een playlist kan hieraan worden toegevoegd wat mij betreft. Volgens mij kan je op iOS gewoon een nummer binnen een lijst zoeken door dit in een balkje in te typen, op Android moet je hiervoor per se het menu van de playlist in om vervolgens op 'Zoeken in playlist' te klikken. Sorry maar ik als designer vind dat een tikkeltje krom...

Ook vind ik het raar dat ik niet kan kiezen hoe mijn playlists 'standaard' worden weergegeven aan mijn vrienden/volgers. Ik heb nogal wat volgers op mijn Spotify account omdat zij van mij weten dat ik veel en tevens prima afspeellijsten in elkaar knutsel, maar als deze mensen op een van mijn lijsten klikt zien ze die altijd op volgorde van het nummer dat als eerste is toegevoegd. Zo beginnen sommige lijsten dus met een nummer dat ik in 2016 o.i.d. heb toegevoegd, tja als je dan niet weet hoe je een playlist kunt sorteren (dat moet ik heel veel mensen uitleggen) dan ga je die lijst natuurlijk niet volgen. Dat vind ik toch wel zonde, sommige lijsten maak ik namelijk niet alleen voor mezelf maar ook voor vrienden die een passie hebben voor een bepaald genre en zelf geen kennis of tijd hebben om een goede lijst in elkaar te zetten.

[Reactie gewijzigd door Timoo_FR op 22 juli 2024 18:52]

Dat eerste is gewoon een een bewuste keuze. Er zitten drie gelijkwaardige navigatie-items onderin het scherm. 1 daarvan is search. Als ze direct het keyboard zouden triggeren als je daar op tapt zou dat als erg belemmerend ervaren worden. Het is juist slim opgelost dat wanneer je er 2 keer op tapt, je dan wel direct je search hebt.

Als ik de app open zie ik netjes mijn laatst afgespeelde playlists/albums/podcasts.

Je laatste punt ervaar ik niet zo omdat ik altijd opnieuw bewust besluit wat ik luister.

Maar goed, hoop tekst, maar lees niet echt iets wat voor mij aanleiding zou zijn om de ui van Spotify compleet af te fikken.
Misschien dat het de moeite waard is om Deezer eens te proberen, dat is ook Europees.

Ik weet niet of het qua UX beter zou bevallen, maar Deezer heeft in ieder geval de optie om een nummer achteraan in de queue te zetten óf direct na het huidige nummer. Beide opties zitten wel achter een '...' menu, dus het vereist twee klikken / tikken.
Dat de UI van de Windows versie uit 2011 mijn inziens overzichtelijker en fijner was. Met name de informatie dichtheid
Anoniem: 767041 29 november 2020 13:31
waarom wil je dit in godsnaam hebben in een muziek app, het is geen foto app... daar is instagram en snapchat al voor,.. en (nog meer onnodige mbs verbruiken?) niet dat het zoveel kwaad kan... veel mensen met onbeperkt maar dan alsnog
Omdat elke andere app dat ook heeft. Dan kan spotify toch niet achterblijven? Niet dat het iets toevoegt...
Man, de NOS heeft tegenwoordig ook al stories en van de week zag ik nu.nl ermee testen. Alles is steeds meer hap-snap. Maar ik vind het prima hoor, als ik maar gewoon m'n muziek kan luisteren zonder gedoe :)

Zonde alleen dat er niet aan relevantere features wordt gewerkt.
in de app? of de site
Man, de NOS heeft tegenwoordig ook al stories en van de week zag ik nu.nl ermee testen. Alles is steeds meer hap-snap. Maar ik vind het prima hoor, als ik maar gewoon m'n muziek kan luisteren zonder gedoe :)
Dat klopt en daar maak ik me best toch wel zorgen om. Doordat met name de nieuwere generatie jeugd hiermee wordt opgegroeid, dus door o.a. nieuwe via stories snel te consumeren zal men veel minder snel geneigd gaan worden om inhoudelijke artikelen te willen gaan lezen. Terwijl je bij zo'n stories slechts de headlines van iets krijgt.

Volgens mij heeft Arjan Lubach (het zal ook eens niet) ook een artikel besteed aan dat o.a. Begrijpend lezen steeds moeilijker wordt voor de huidige jeugd (wel om anderen redenen dan ik hierboven noem).
Als ze nou eens ophouden met zinloze features toe te voegen en werken aan de stabiliteit van hun core features. Van de week begonnen mijn nummer pas na 2 minuten pauze te spelen (per nummer) en soms wil de UI niet eens meer laden. Ook is casten tegenwoordig een puinhoop, raakt constant in de war wat er op een speaker afspeelt en wat niet. Ook zelf de iPad app raakt de app in war van de control vanuit het OS zelf. Dat de pauze knop op lockscreen/app kapot gaat en geen mogelijkheid meer om de muziek te stoppen buiten een hard kill van de app.

En dit alles met met meerdere apparaten, meerdere OS'en. Wat. Een. Shitzooi.
Voor mij hoeft dit ook niet, al die sociale elementen. Ik wil graag muziek luisteren. Heb liever dat ze aan de UI blijven sleutelen, die kan hier en daar ook wel wat slimmer.
Spotify moet eerst maar gewoon weer mogelijk om te zien wie je afspeellijst volgt. Daarna zou zo iets wellicht een keer nuttig zijn, dat je alleen iets wilt delen met de volgers van die afspeellijst. Maar zolang je alleen het aantal kunt zien, is dit inderdaad alleen iets wat ze mogen testen op hun eigen afspeellijsten als het wat toevoegt.
Misschien een tipje voor iedereen die Spotify een beetje zat begint te worden. Ik ben onlangs na echt iets van 10 jaar Spotify overgestapt op Youtube Music. Met een Youtube premium abbonnement heb je voor 2 euro meer ook nog eens reclame vrij Youtube en ook extra features op de Youtube app zoals background play. Daarnaast dus gewoon de Youtube Music app welke gewoon net zoveel muziek bevat als Spotify, plus met als extraatje natuurlijk de muziek video's. Het enige wat Spotify wat beter doet is van die explore lijstjes maken etc. Youtube Music doet dat ook wel maar in mindere mate. Persoonlijk mis ik het niet echt.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 18:52]

Dank voor de tip. Ik heb al Youtube premium, maar gebruik Music nog niet. Ik zal dat eens een keer proberen en als het bevalt is dat weer een abonnement minder. :D

Ik moet wel zeggen dat het wisselen van dienst nog wel een redelijke drempel kan hebben (naar mijn mening), vooral als je zelf veel playlists hebt die je dan opnieuw moet maken.
Als je sowieso al Premium hebt is het echt zonde om dan apart voor Spotify te betalen! Youtube music is echt een prima app!
Ik wil gewoon muziek luisteren, ga toch heen met die onzin

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.