Spotify laat tot vijf abonnees samen naar gedeelde afspeellijst luisteren

Spotify breidt de bètatest van zijn Group Sessions-functie uit. Vanaf nu kunnen tot maximaal vijf Premium-abonnees op verschillende apparaten naar dezelfde muziek luisteren. Gebruikers moeten daarvoor een link met elkaar delen via een andere app.

Met de vernieuwde functie voor groepsessies kunnen gebruikers ongeacht waar ze zijn naar dezelfde muziek luisteren, ieder op een eigen apparaat. Deelnemers in een sessie kunnen de muziek pauzeren, stoppen, veranderen, of bijvoorbeeld nummers toevoegen aan een afspeellijst.

Group Sessions is te benaderen via het Connect-menu in de Spotify-app. Vanuit daar kunnen Premium-leden een link genereren en die met andere gebruikers delen, om zo een groep te vormen. De functie is volgens Spotify nog in bèta en kan de komende tijd veranderen.

In mei begon Spotify al een test met Group Sessions, maar daarbij konden gebruikers alleen samen muziek bedienen op één apparaat. Dat was bedoeld voor groepen gebruikers die bij elkaar in dezelfde ruimte zijn. De nieuwe methode werkt ook op afstand, waarbij iedereen op een eigen apparaat muziek luistert.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-07-2020 • 20:50

64 Linkedin

Reacties (64)

Wijzig sortering
Omdat mensen de use-case niet vatten, dit deelt spotify erover. Het is gewoon een leukigheidje, gericht op jongeren zie de tone of voice: "Your Squad Can Now Stream Simultaneously"

Need some inspiration for your remote listening party? Try:

Hosting a virtual Country Cookout with your mom in Chicago and your brother in San Antonio. Jam out in
 • real time from each of your backyards while cooking up a storm. And if Mom’s getting carried away with the oldies, you can always change the track.
 • Setting up a Wind of Change podcast date for you and your long-distance boo. Nothing says romance like some light international espionage.
 • Coordinating a morning-noon-night group jog with friends in LA, New York, and London, and keeping the same pace across time zones with a Power Run playlist.

[Reactie gewijzigd door TheJoe op 29 juli 2020 11:07]

Even dat ik het goed begrijp: het gaat er niet om dat je een playlist kunt sharen (ik gebruik zelf geen Spotify maar AM, maar ik neem aan dat playlists geshared kunnen worden), maar dat je tegelijk met z'n allen naar hetzelfde luistert? Als 1 persoon op next drukt, gaat iedereen naar het volgende nummer? Terwijl je niet fysiek bij elkaar in de buurt bent?

Oprechte vraag: wat is hier een usecase voor? Misschien word ik te oud, misschien luister ik anders naar muziek dan de rest, maar ik kan niet echt een praktische toepassing bedenken?

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 29 juli 2020 00:31]

Als je samen met je iemand op een drukke plek met je koptelefoon opzit maar je wilt wel gezellig naar hetzelfde luisteren. Ook handig voor bijvoorbeeld in het vliegtuig als de je iets tegen elkaar wilt zeggen, dan druk je gewoon op pauze en dan stopt de muziek voor beide.
Heb je er geen actieve internetverbinding voor nodig dan? Ik vlieg niet zo regelmatig, dus wellicht heb je dat ook wel in het vliegtuig hoor :X
crap, ja waarschijnlijk wel ja. Daar had ik ff niet bij stil gestaan :+
Gewoon een aux splitter gebruiken, tenzij je telefoon die functie niet meer heeft natuurlijk
Als je je verveelt tijdens coronatijd? Als je meerdere mensen wilt laten deejay’en op een feestje ofzo? Voor straf. Verder weet ik ‘t ook niet eigenlijk om heel eerlijk te zijn, maar het is een grappige feature en wellicht bedenken andere mensen andere usecases. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 juli 2020 01:24]

Dat vond ik ook onduidelijk in de tekst van Tweakers. Het klinkt zo nog steeds als een playlist sharen. Het belangrijke woord 'tegelijk' of 'synchroon' ontbreekt in Julian's bericht.

Maar dat is het dus.Als jij skipt, skip je voor iedereen. Als je tante pauzeert, pauzeert ze voor iedereen.

"...Spotify Premium users around the world to tune into the same playlist or podcast simultaneously. So no matter the distance—whether six feet apart or a thousand miles away—you and the members of your squad can now each listen to the same content at the same time on your own devices (as well as control playback)"

"From there, both host and guests can pause, play, skip, and select tracks on the queue as well as add in choices of their own using the standard controls. If one person makes a change, it will immediately be reflected on all participant devices."
Silent disco is een goede use case! Iedereen met z'n eigen telefoon en koptelefoon...

[Reactie gewijzigd door zZztatic op 29 juli 2020 19:39]

dat zal een kleine disco zijn dan met max 5 mensen :)
Ik luister liever op meerdere apparaten tegelijk hetzelfde nummer via mijn account, dan met meerdere gebruikers tegelijk. Spotify Connect werkt lekker snel, maar het ontbreken van multiroom support anno 2020 snap ik echt niet. Vooral omdat veel apparaten Spotify standaard ingebouwd hebben. Als Spotify een eigen streaming device had voor multiroom, dacht ik ok: ze willen mensen dat laten kopen, maar ook dat bestaat niet.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 28 juli 2020 21:06]

Spotify heeft geen invloed op eventuele delay van jouw afspeelapparatuur... kan dus lastig zijn om het geluid synchroon te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Khil op 29 juli 2020 10:40]

Sowiezo lastig om geluid synchroon te krijgen, vanwege de geluidssnelheid van iets meer dan 300 m/s. Sta je in ruimte A, en staan de speakers van ruimte B 12 meter verder, dan heb je nog steeds tijdsverschil. snelheid = afstand/tijd en heb je een tijdsverschil van ongeveer 0,04 seconde.

Ga je die 0,04 seconde corrigeren, dan heb je alles in ruimte A perfect synchroon. Probleem is: sta je in ruimte B, dan is het tijdsverschil dubbel zo groot vanwege je eigen correctie.

Multiroom levert met deze kleine tijdsverschillen nagalm op, om dit op te lossen, moet je de ruimtes qua geluid van elkaar gescheiden houden, maar als je dat doet, wat is dan de meerwaarde van synchroniseren?

Ik ben daarom niet zo'n fan van multiroom, het resulteert in een galmbak. Heb daarom liever gewoon de luisterplek in 1 ruimte lekker single room.
Beetje off-topic,Maar dit is precies de ergernis van het gebruik van Airplay2. Sonos speakers samen laten werken gaat perfect en er is geen (hoorbare) delay. Gebruik ik de Sonos speaker en Denon versterker met airplay2 tezamen dan hoor ik een kleine delay en verpest het eigenlijk het luister plezier.
Sonos kent de delay van haar eigen apparatuur en kan dus perfect compenseren met een offset per apparaat. Maar Spotify weet niet wat voor keten er van afspeelapparaat tot luidspreker wordt gebruikt. Er kan ook nog eens bluetooth-overdracht tussen zitten. Misschien is hier met een testsignaal en microfoons iets op te verzinnen.

Ik gebruikte lang geleden een Sonos ZP90 met een losse class-D versterker. Samen met een Sonos Play 5 kreeg ik het niet in sync, de versterker 'liep achter'.

[Reactie gewijzigd door Khil op 29 juli 2020 10:38]

JBL doet hetzelfde met de draadloze speakers. Er zit een 'buffer' / 'delay' op van ongeveer 2 seconden waarin ze alle speakers syncen. Ik merkte dit zodra ik een JBL speaker combineer met 'gewone' directe speakers.

Ook draaien met JBL's draadloze speaker (zelfs bedraad aangesloten) zit 2 seconden vertraging in en zijn onbruikbaar (kleine ruimtes hebben soms veel minder (hard) geluid nodig voor een tof feestje :) )
Oef, 2 seconden... da’s wel heul lang bij audio 8)7
Meten is weten, ik moet bekennen dat ik het niet gemeten heb, maar tijdens het draaien meer dan een hele maat achterlopen op de koptelefoon houdt in meer dan een seconden. Ik heb die avond dan ook maar vertrouwd op mijn koptelefoon ipv de "FoH" (wellicht moeten daar extra quotes bij :P )

Wellicht is het korter als die dingen niet in koppel/party mode staat, een volgende keer zal ik het in de gaten houden en testen/meten.
Zit die vertraging er ook al in wanneer je maar één speaker bedraad gebruikt? Of wordt de vertraging pas geactiveerd wanneer je de connect functie gebruikt naar andere speakers?
ook zodra je deze via de aux-in koppelt, maar een enkele speaker lijkt een stuk minder vertraagd te zijn (genoeg om onbruikbaar te maken met draaien als 'zaalgeluid').
Thanks voor een verhelderend antwoord, zo had ik het nog nooit bekeken _/-\o_
ik vind het niet helemaal off topic. Want zie hier reacties dat ze kansen zien om met deze group sessions functie elke kamer te voorzien van dezelfde stream. Natuurkundig levert dat tijdsverschillen op en of dit fraai klinkt waag ik te betwijfelen.
Daar is al erg lang een oplossing voor in gebruik: meetmicrofoons. Het ontgaat me overigens waarom iemand de looptijd verschillen tussen verschillende kamers zou willen compenseren, het enige wat je daarmee bereikt is dat je in kamer 2 het geluid van kamer 1 synchroon hebt en andersom een dubbel zo groot probleem. Ik ken niemand die in een kamer naar het geluid van een andere kamer gaat luisteren maar wel mensen die feestjes organiseren en door het hele spul synchroon willen laten draaien. Dat lijkt me ook het doel hiervan en eventuele delays zouden als Spotify dat wil vrij eenvoudig In de functie moeten zijn te compenseren
Ik heb sinds kort de Google Nest Hub en al langer een JBL link 20. Als ik hier een speakergroep van maak dan zit hier 0.0 sec vertraging in. Het lijkt mij dat ze dat hetzelfde doen als Sonos. Ieder google gecertificeerd apparaat een vooraf ingebakken vertraging om het geluid te verwerken.
Dus jij hebt er helemaal geen 0,0 vertraging in, er zit juist zoveel vertraging ingebouwd dat jij het geluid synchroon hoort.
Wat je beschrijft zijn looptijdverschillen; een probleem dat je met alle audioapparatuur hebt.
Het grotere probleem zijn verschillende afspeelapparaten met elk een interne delay, waarvan je de uitgifte (bewegen van luidspreker) moet synchroniseren. Daar kan Spotify moeilijk invloed/inzicht op hebben.
Daarom moet de rechter speaker in je auto ook iets eerder getimed staan dan de linker. Jammer voor je bijrijder natuurlijk, maar dat is een ander probleem.
Die meter is dan wel weer te verwaarlozen.
Doe een koptelefoon op, dan heb je zelfs buiten nog multiroom!
Dan kunnen ze daar opties voor inbouwen in hun Spotify apps. Google Home ondersteunt via Cast wel multiroom, ook via apparatuur van derde partijen (zelfs verouderde die geen Chromecast updates krijgen). Ik heb een combinatie van 6 speakers van zowel Google als Sony en Onkyo, allemaal via Google Cast helemaal synchroon.

Spotify is geen kleiner speler, dus dat zij geen invloed hebben op eventuele delay vind ik een slap excuus.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 28 juli 2020 21:53]

Goed te lezen dat Google Cast bij jou goed werkt, ik zal daar eens in duiken.

Een handmatig instelbare vertraging per apparaat zou misschien een uitkomst zijn. Maar hey, ik speculeerde maar wat over mogelijke redenen waarom Spotify nog geen multiroom aanbiedt. Wie weet 'speelt' er iets heel anders :+

[Reactie gewijzigd door Khil op 28 juli 2020 23:32]

Voor de google assistant devices kun je die instellen in de google home app. Of dat ook werkt bij apparaten die niet voorzien zijn van google assistant, geen idee.
Dat moet toch te regelen zijn? Icm met bv de microfoon in je telefoon?

En ik loop er niet wakker van als in de kamer boven een seconde vertraging is. Anders is het met multi device in the same room. Dan wordt het pas een probleem
Ik heb paar alexa's staan, in de lijst met connect devices kan ik play on all devices kiezen en dan kan ik daar dezelfde muziek op spelen. Werkt helaas niet Icm andere Spotify connect devices, maar het zit er dus wel ergens in. Wie weet komt dat nog?
Dat komt omdat het niks met Spotify Connect te maken heeft, maar met Alexa zelf. Daarom werkt het ook met Google Cast speakers. Google en Alexa ondersteunen multiroom (ongeacht welk muziekbron) al hele lange tijd. Dus daarom snap ik niet waarom Spotify anno 2020 dat nog steeds niet ondersteunt en nu met Group Sessions komt.
Inderdaad. Waarbij je bij Google assistant je weer heel dom een speakergroep moet maken en deze "All speakers" moet noemen om te kunnen zeggen: Hey google, play ... from Spotify on all speakers. Wie dat stukje software AI durft te noemen lach ik vierkant uit.
Oh dat wist ik niet, overigens staat die functie in Spotify en had ik dat niet in de alexa app gezien.
Los even dat m'n versterker ook in alexa zit en die speelt m niet af, zal wel alleen voor hun eigen devices gelden dan.

[Reactie gewijzigd door DonLexos op 29 juli 2020 17:06]

Inderdaad, een multiroom functie is een nodige aanvulling.
Vragen ze bv. paar euro meer per maand omdat het dan een "premium" functie is, met deze afspeellijst deelfunctie. Dan betaal ik dat graag.

[Reactie gewijzigd door sn33ky op 28 juli 2020 21:51]

Ik ben enorm blij met Group Sessions. Als we met een groep vrienden zijn maken we af en toe zo'n sessie en iedereen kan zijn eigen muziek dan toevoegen ipv dat "de DJ" dat allemaal zelf moet doen en verzoekjes heel de tijd moet krijgen en inwilligen. Werkt prima op de chromecast en scheelt dat we niet meer YouTube hoeven te gebruiken hiervoor wat toch een mindere (muziek) platform is. Echter kon YouTube dit voor heel wat jaren maar goed dat het er is.

Met het nieuws van vandaag zal ik niet zo veel doen denk ik. Maar misschien wel meer Corona proof denk ik. :)
Precies! Niet meer de telefoon doorgeven :)
Ik heb als DJ het liefst zo weinig mogelijk verzoekjes, maar dat is een hele andere discussie ;)

[Reactie gewijzigd door TomWesstein op 29 juli 2020 15:57]

Wel een intressante functie, ik ga hier ook zeker gebruik van maken!

Wel een beetje benieuwd naar hoe ze dit gaan ontwikkelen, meer mensen toevoegen zou een leuke stap zijn voor het "niet bij elkaar zijn", maar 5 mensen die de muziek controleren op 1 feestje is een usecase die ik niet zie zitten.. Hahaha
Eindelijk!! Hier heb ik het laatst met mijn vriending nog over gehad. Nu kan ik met meerdere mensen in de bus, het vliegtuig of onder het rennen naar dezelfde muziek luisteren.

[Reactie gewijzigd door windrider62 op 29 juli 2020 13:46]

In het vliegtuig wordt lastig, je zal er vast een actieve internet verbinding voor nodig moeten hebben.

Laat trouwens maar niet horen dat je haar je 'vriending' noemt.. De meeste vrouwen houden er niet van als je hen een object vindt.. ;)
Ik blijf het nog steeds vreemd vinden dat je niet met een Spotify premium abonnement je bitrate kunt kiezen als je muziek streamt vanaf je soundbar.
Ik blijf het vreemd vinden dat Spotify geen history bijhoudt...
hehe, denk eerder dat ze het niet voor jou vrijgeven.... Ze hebben echt je history wel. Hoe moeten ze anders aanbevelingen doen?

[Reactie gewijzigd door Sicco2 op 28 juli 2020 21:30]

een stukje hieruit krijg je ook te zien in het rapport dat ze aan het eind van het jaar voor je maken :)
Zoals hierboven, last.fm vind ik zelf ook een mooi platform :)
Van wat je afgespeeld hebt? Dat zit namelijk wel in de desktop versie. Die vind je als je eerst naar de wachtrij/queue gaat (het icoontje met de drie streepjes en een playbutton rechts onderin). Daar zou een tabblad met "History" of "Geschiedenis" te vinden moeten zijn.

Het is inderdaad wel raar dat dit niet in de Android versie zit. Of beter gezegd: Dat alle software van Spotify zo ongelooflijk inconsistent is en er door de jaren zo veel onlogische keuzes worden gemaakt, maar dat is weer een ander verhaal.
Ach Spotify is daarin niet de enige, dat is met Apple Music bijvoorbeeld niet anders eigenlijk. De Mac-versie is vele malen uitgebreider dan de iOS versie, de Android versie is heel basaal en ze houden elk individueel de playcount bij ipv gezamenlijk. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 juli 2020 01:25]

Check www.last.fm eens. Daar kan je onder andere Spotify koppelen en bijhouden waar je naar hebt geluisterd.
Last.fm toevoegen en klaar.
Jawel hoor, vraag maar al je spotify data op: elk liedje, hoeveel MS je hem afspeelt en waneer
ja dat zijn allemaal omwegen; ik vind de app van spotify (IOS) alles behalve intuïtief. Het is echt een rommeltje en met name een afspeelgeschiedenis vind ik een gemis. Als je via radio naar onbekende nummers luisters moet je direct deze liken om nog terug te kunnen vinden.
Ja, gek genoeg heeft mijn zus wel een luistergeschiedenis (ipad, ios) en ik niet (ook ipad en ios)

Ook na app update, beidden hebben premium
Ik blijf het nog steeds vreemd vinden dat je niet met een Spotify premium abonnement je bitrate kunt kiezen als je muziek streamt vanaf je soundbar.
Vanaf?
Samsung maar dat geldt voor alle Spotify connected apparaten.
@Anoniem: 310408 bedoelt dat je niet vanaf een soundbar kunt streamen (dat is dus vanaf je Samsung) maar naar een apparaat alleen (dus de soundbar) :-)

Bij Tidal kan je wel de bitrate kiezen, maar zijn er echte praktijk scenario's waar je een lagere bitrate wilt? Hogere bitrate is toch nagenoeg altijd beter, of ben ik fout?
Datalimiet van je abonnement? (in België ook op thuisverbindingen)

[Reactie gewijzigd door Khil op 29 juli 2020 08:39]

Waarom zou je dit limiteren naar 5? moet niet moeilijk zijn om het voor meer mensen te synchroniseren toch?
t is in beta: eerst maar eens testen met kleine groepen, bugs ophalen en fixen (kan me voorstellen dat ze goed willen weten of het allemaal in sync blijft etc). Dan opschalen. Spotify heeft over het algemeen zijn ontwikkel-traject goed voor elkaar. (behalve dan multi-room ontwikkelen :+ )
Oh ik wist niet dat ze bekendgemaakt hadden dat een limiet van 5 personen puur voor beta was.
Leuke functionaliteit. Heeft Apple Music ook een dergelijke functionaliteit?
Nu nog een functie waarbij meerdere accounts (of members van het family account) muziek aan de wachtrij van hetzelfde apparaat kunnen toevoegen! Zitten hier aan tafel soms liedjes te luisteren op dezelfde speaker. Dan zou 1 wachtrij per device hanger zijn dan per account, omdat iedereen hier een eigen user in het family account heeft ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee