Spotify: gebruik is weer grotendeels vergelijkbaar met periode voor covid-19

Spotify heeft zijn cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar bekendgemaakt. Het bedrijf meldt daarbij dat de wereldwijde consumptie-uren weer naar het niveau van de periode voorafgaand aan de covid-19-pandemie zijn geklommen. Ook de luistergewoonten beginnen weer te normaliseren.

Spotify zegt dat er in het eerste kwartaal een beperkte impact was te zien in de luisteruren, wat volgens het audiostreamingbedrijf werd veroorzaakt door de covid-19-situatie. Sinds eind juni zit die consumptie weer op het oude niveau, behalve in Latijns-Amerika. Daar zit het nog 6 procent onder het piekniveau van voor de coronacrisis. Regio's waar de pandemie lijkt af te remmen, waarbij Europa en Azië-Oceanië worden genoemd, hebben vooral een bijdrage geleverd aan het herstel van de consumptie. Daarnaast zijn de gebruikerstrends weer aan het normaliseren. Zo zaten de luisteruren in de auto aan het einde van het afgelopen kwartaal minder dan tien procent onder het niveau voorafgaand aan de crisis, terwijl er in april nog sprake was van een reductie van vijftig procent.

Het bedrijf heeft nu 138 miljoen betalende gebruikers op een totaal van 299 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Die cijfers kwamen in het vorige kwartaal uit op respectievelijk 130 en 286 miljoen. Wat betalende gebruikers betreft is daarmee sprake van een stijging van 6 procent en 27 procent ten opzichte van het cijfer uit het tweede kwartaal van 2019. Het totale aantal maandelijks actieve gebruikers is ten opzichte van een jaar geleden met 29 procent gestegen. Spotify is nog altijd het grootst in Europa.

De omzet van Spotify kwam uit op 1,89 miljard euro, een stijging van 13 procent ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar geleden. Daar staat tegenover dat, net als een jaar geleden en in het voorgaande kwartaal, onderaan de streep verlies wordt gemaakt. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat nog 17 miljoen euro en een jaar geleden 3 miljoen euro, maar dat cijfer is nu een stuk roder en kwam uit op 167 miljoen euro. Als oorzaken wijst Spotify, zoals wel vaker, naar de verplichte belastingen in Zweden, waarbij de sociale lasten dit keer 126 miljoen euro hoger uitvielen dan was gepland. Verder liepen de gemiddelde inkomsten per gebruiker vanuit de groep betalende Premium-gebruikers met 9 procent terug op jaarbasis. Dat kan verklaard worden door de verschillende, per saldo relatief goedkopere abonnementen voor families, duo's en studenten. Ook liepen de inkomsten uit advertenties terug.

Door Joris Jansen

Redacteur

29-07-2020 • 15:57

27 Linkedin

Reacties (27)

27
27
15
1
0
2
Wijzig sortering
Waar haalt een bedrijf als spotify, dat kwartaal op kwartaal verlies draait, nog geld vandaan? Aandelen uitgeven, en verkopen aan mensen die geloven in een winstgevende toekomst?
Spotify heeft heel veel investeerders, veel grote techbedrijven hebben een deel van Spotify in handen wat ze onafhankelijk maakt (waar ze trots op zijn).

Hier een artikel waar ze wat investeerders noemen (Coca Cola, Goldman Sachs, Tencent): https://www.rollingstone....ify-in-five-years-876693/

Spotify is erg aan het uitbreiden en probeert een platform te creëren waarmee ze geld mee kunnen verdienen, muziek is niet genoeg (Apple verkoopt nog iPhones en die combi verdient geld). Dus zijn ze heel erg aan het investeren in podcasts en recent ook in het nieuws voor videos (??)/
Spotify kan het niet veel duurder maken omdat dan Apple heel erg aantrekkelijk wordt, ik vermoed dat ze daarom ook zitten te kijken of ze wat met die family-abbonementen kunnen want die worden giga veel misbruikt (naar mijn ervaring).
Denk niet alleen iPhone, Apple verkoopt ook nog steeds gruwelijk veel losse albums/mp3tjes.

Family misbruik is denk ik enkel misbruik omdat Spotify strenge voorwaarden stelt. Bij AM mag je gewoon x mensen in je gezin prakken en klaar; maakt niet uit waar ze wonen: als je maar een “gezin” vormt (voor family sharing). Maar niet enkel AM wordt dan aantrekkelijker, ook Tidal, Amazon en YouTube Music worden dan mogelijk aantrekkelijker. ;) Dan gaat het meer aankomen op gebruiksgemak en exclusieve content, niet perse de dienst/aanbieder zelf.
En wieweet binnenkort ook een streaming service, daar waren ook geruchten over
Amazon heeft jaren en jaren verlies gedraaid en werd pas na 7 jaar enigszins winstgevend. Ook google verdiende vrijwel niks in de eerste jaren, net zoals facebook.

Zolang investeerders er geloof in hebben, zullen ze blijven investeren.
Strategie werkt ook prima buiten usa, zie bijv. Zalando; marktaandeel positie pakken, zien later wel hoe we daar meer uit kunnen persen

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 29 juli 2020 17:21]

Anderen de markt uitdrukken met behulp van durfkapitaal om uiteindelijk binnen een monopolie positie woekerwinsten te behalen.
Dat lijkt me hier niet het geval. De grootste concurrenten van Spotify zijn Apple en Google... Die druk je met wat durfkapitaal niet uit de markt.
Verlies maken betekent niet dat je geen kapitaal meer bezit
Dat even naast mogelijke leningen/investering
Het verlies is voor een groot gedeelte alleen op papier. Enkele grote aandeelhouders zijn de muziekmaatschappijen zelf.(Sony en Tencent) en die krijgen als eerste betaald. Zij hebben hun royalties en licentiefees al ontvangen voordat we onderaan de streep zijn.

Als spotify nooit winst maakt, dan hoeven ze ook nooit dividend uit te betalen. Maar de muziekmaatschappijen krijgen altijd hun royalties. De aandeelhouders die geen royalties genereren(Iedereen die geen muziek bezit) worden dus benadeeld.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 29 juli 2020 20:17]

Ik vraag me dan af wat goed voor spotify is.
Ik denk dat voor hun betalde klanten die niet luisteren (wel inkomsten, geen kosten) eigenlijk prima voor ze is. Maar voor het gratis variand willen ze dat je natuurlijk veel luistert zodat je ook veel reclame krijgt. En wat deed corona met de prijs voor een reclame-spotje?
Volgens mij heeft spotify het niet van de advertenties, deze gaan vaak zelf ook alleen over of je wel niet moet overstappen naar Spotify Premium. Het is meer een ding die irritant moet zijn zodat mensen toch overstappen imo
Ja maar vaak over andere diensten, toen ik Spotify free had kreeg ik T-mobile reclame of voor radio 538.
Voor Spotify is het veel interessanter hoeveel labels er blijven bij spotify.
hoe meer hoe beter.
Ik luisterde altijd dagelijks in de auto naar muziek en podcasts. Sinds 13 maart is het luisteren van muziek nihil, alleen tijdens het koken zet ik het nog wel eens aan.

Ik heb ook sinds die tijd geen enkele podcast meer geluisterd. Is die dip ook bij de tweakers podcast te zien?
Ik luisterde ook altijd in de auto naar Spotify onderweg naar werk.
Sinds thuiswerken ben ik juist meer Spotify gaan afspelen omdat ik nu geen rekening meer hoef te houden met collega's of klanten.

Een podcast luister ik niet meer tijdens werken, daarvoor waren de autoritten inderdaad erg geschikt.
Hier is dat precies andersom. Podcast voorraad was altijd een uurtje of 20. Nu sinds al het thuis werken ben ik er doorheen en luister ik alles wat er nieuw is in mijn feed. De rest vang ik op met muziek (Apple Music in mijn geval. Geen spotify).

Op kantoor is dat toch anders. Dan vind ik het lastiger om op podcasts te concentreren met al de herrie in de kantoortuin.
Ik vind het knap dat jij je actief kan concentreren op enerzijds je werk en anderzijds de materie van een podcast.

Ik moet zelf echt iets simpels en herhalends aan het doen zijn, wil ik tegelijkertijd naar een podcast willen luisteren.
Als student 6 weken lang 40 uur per week op een sociaal werkplaats draadjes aan elkaar zitten solderen. Audioboeken begonnen toen net een ding te worden dus die nam ik mee op mijn minidisc walkman. Was erg fijn.
offtopic:
Nihil betekent: niks, nul. Niet "bijna niets", zoals het meestal misbruikt wordt (o.a. in jouw reactie).
Ik luister iedere dag voornamelijk via Sonos naar Spotify. Tijdens Corona is hier niet heel veel aan veranderd. Ik was misschien wel iets meer thuis, dus heb iets meer muziek geluisterd. Maar eigenlijk staat er altijd muziek in mijn huis op. Voor een tientje per maand kan je lol toch niet op. Ik snap niet dat er nog abonnementen misbruikt worden. Het kost in mijn ogen al geen drol. En ik ben echt geen miljonair of zo.
Beetje offtopic, maar het is toch een kwalijke zaak dat Spotify nog steeds geen 2FA geïmplementeerd heeft? Topics daarover dateren al uit 2015 en het staat al jaren "under consideration". Ik maak veel gebruik van de app maar onderhand begin ik toch serieus te overwegen om over te stappen naar een ander platform.
Ja het is schandalig maar is het echt zo erg? Als iemand op mijn spotify inlogt merk ik dat gelijk of vrij snel en verander ik het ww, iemand met toegang kan alleen bij mijn playlists dus zo erg is het niet. Met toegang tot Spotify kom je bij mij echt nergens.
Mee eens. Guess dat het per persoon zal verschillen, maar ik heb echt niet zo veel prive data in Spotify
Ik ben sinds maart juist heel veel meer gebruik gaan maken van Spotify. Maar goed, ik luister vooral via de streamer in mijn hifiset. In de auto luister ik radio. Oftewel: veel meer muziek gehoord, en veel minder nieuws.
...Regio's waar de pandemie lijkt af te remmen, waarbij Europa en Azië-Oceanië worden genoemd...
Net nu de pandemie in Europa serieus in kracht aan het toenemen is?
We zitten terug in de situatie zoals in maart.

Zou het niet eerder kunnen zijn dat men tegenwoordig veel lakser omgaat met dit virus, en dat men iets een "je m'en fous"-mentaliteit heeft, en dus terug normale autoritjes maakt (ik zeg auto, want spotify @ home zal wel gelijkaardig gebleven zijn qua hoeveelheid luisteraars)?
hoe dan, hoe ken het minder gebuikt woorden in de corona tijd terwijl de rest steeg zoals netflix, beetje vreemd

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee