Spotify heeft 124 miljoen betalende abonnees en neemt podcastnetwerk over

Spotify heeft bekendgemaakt dat de streamingdienst nu 124 miljoen betalende gebruikers heeft, op een totaal van 271 miljoen maandelijks actieve gebruikers. De dienst maakt ook bekend het podcastnetwerk The Ringer over te nemen.

Spotify meldt in de presentatie van de kwartaalcijfers dat het een goed vierde kwartaal achter de rug heeft, waarbij het bedrijf onder meer wijst naar de 271 miljoen maandelijks actieve gebruikers; dat is een stijging van 31 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 en een stijging van 9 procent afgezet tegen het cijfer van het derde kwartaal van vorig jaar.

Het aantal betalende gebruikers steeg met 29 procent op jaarbasis en bedraagt nu 124 miljoen. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal is dat een stijging van 10 procent. Het aantal gebruikers dat via advertenties en dus zonder betaald abonnement van Spotify gebruikmaakt, groeide met 32 procent tot 153 miljoen.

Het Zweedse bedrijf benadrukt het belang van podcasts. Volgens Spotify is er een 'exponentiële groei' in de consumptie van podcasts en maakt meer dan 16 procent van de 271 miljoen maandelijks actieve gebruikers gebruik van het podcastaanbod. De consumptie hiervan gemeten in uren is in het afgelopen kwartaal gegroeid met bijna 200 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Om hoeveel uur het in totaal gaat, zegt het bedrijf niet.

Volgens Spotify zijn er op de streamingdienst nu meer dan 700.000 verschillende podcasts beschikbaar. Het bedrijf geeft aan dat podcasts onder meer belangrijk zijn omdat er 'steeds meer bewijs is' dat gebruikers door het beluisteren van podcasts de overstap maken van gratis gebruiker naar betalende abonnee.

Spotify heeft ook bekendgemaakt dat het The Ringer zal overnemen. Dat is een in 2016 opgerichte website en podcastnetwerk van sportauteur Bill Simmons, waarop het vooral over sport en popcultuur gaat. De overname, waarvan het geldbedrag niet is bekendgemaakt, zal naar verwachting nog dit kwartaal worden afgerond. The Ringer heeft zo'n dertig verschillende podcasts en ongeveer honderd miljoen downloads per maand.

De omzet van Spotify kwam in het afgelopen kwartaal uit op 1,86 miljard euro, een stijging van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In tegenstelling tot de winst van 94 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2018, werd er een verlies van 77 miljoen euro geleden in de laatste drie maanden van 2019.

Door Joris Jansen

Redacteur

05-02-2020 • 14:49

44 Linkedin

Reacties (44)

44
41
20
5
0
19
Wijzig sortering
Ik verbaas me erover dat Spotify 'maar' zes keer zoveel abonnees heeft als Youtube Music (124 miljoen vs. 20 miljoen).
Had ik niet verwacht :)
Ik denk dat dat puur komt door de "indirecte" Youtube Music abbonementen.
Zelf heb ik Youtube Premium en GOogle One en daarmee automatisch ook Youtube Music, ook al gebruik ik dit niet.
Ben meer benieuwd naar de actieve gebruikersaantallen.
Spotify heeft ook veel deals met bijvoorbeeld providers, waardoor je het ook direct 'meekrijgt' bij een ander abonnement. Daarnaast ligt het aantal Youtube-Premium (wat natuurlijk een upgrade is ten opzichte van een YTM abonnement) abonees een stuk lager dan dat van alleen YTM, dus blijkbaar is de groep die alleen voor de muziek streamingdienst kiest, relatief best groot.
voor die deals moet je het wel actief activeren. Als je geen spotify account hebt of het niet laat koppelen, doet die aanbieding helemaal niets :)

Ik denk dat @Grovert11 dus wel een heel terecht punt heeft, hij heeft immers met die constructie wel standaard youtube music, zonder iets te doen ervoor of ermee.
Ze hebben 271 miljoen maandelijkse gebruikers. Die 124 zijn betalende.
Dus ze hebben ruim 13 keer zo veel gebruikers.. alleen betalen ze niet allemaal.

Bij Youtube Music betaalt wel iedereen.

Hoezo verbaast het je overigens ? YTM is erg fijn, dus kan me wel voorstellen dat ze in relatief korte periode veel abonees hebben.
Youtube heeft dan weer per maand bijna twee miljard gebruikers overall. (link).

Het is maar hoe je hem vergelijkt.
Ja maar Youtube Music is een losse app, dus die kan je niet vergelijken met Youtube ansich..
Youtube Music is gratis te gebruiken met advertenties, zoals Spotify. Volgens mij ben je dan effectief Youtube aan het kijken via een andere client.
Ze hebben natuurlijk ook de userbase van Google Play Music meegenomen toen dat abonnement werd uitgebreid met YTM, maar nog steeds had ik niet verwacht dat het aantal (betaalde) abonnementhouders zo dichtbij zou liggen. Spotify lijkt meer te doen aan actieve promotie dan Youtube Music, wat vooral op Google's eigen platformen wordt getoond.
Youtube Music is gratis te gebruiken met advertenties, zoals Spotify.
My bad, dat wist ik niet, dacht dat YTM alleen betaald te gebruiken was.
Gratis is het inderdaad gewoon YT in een andere app, want je hebt geen van alle functies die YTM betaald met zich meebrengt.

Op zich ook logisch dat Spotify meer adverteert, want Youtube kan binnen z'n eigen netwerk een advertentie laten zien, al is het 1 keer per maand, wordt het dus toch 2 miljard keer gezien (zie link van Jovatov hier boven). Dat bereik kunnen ze 'gratis' halen. Spotify kan dat nooit, en zal meer moeten inzetten op reclames die we dan weer eerder zien want als je de YT app niet opent, zie je hun advertenties niet voor YTM.
Meer focus op audioboeken zou ook welkom zijn. Als je er nu al vindt worden ze aanzien als gewoon nummer dus je moet zelf maar onthouden waar je gestopt bent met luisteren.
Top dat er meer focus op podcasts komt bij Spotify. Dat is is nu nog een vergeten kindje krijg ik soms het gevoel.
Ik hoop overigens ook dat ze dan wat verbeteringen gaan aanbrengen in de mobiele apps, waardoor je een notificatie gaat krijgen als er een nieuwe aflevering van een gevolgde podcast beschikbaar staat. Dat vind ik nu nog echt een gemis.
Ik hoop alleen niet dat dit leid tot steeds meer exclusives, aangezien je daarin ads zult tegenkomen ondanks Spotify Premium.
Ik krijg in vrijwel elke podcast nu al advertenties, ook al heb ik Spotify premium. Ik zie hierin juist een kans dat ze deze wegnemen om mensen meer motivatie te geven om voor de premium variant te kiezen
Buiten Spotify om hebben veel podcasts wel ads, maar zijn deze vaak creatief in de show verwerkt, en zijn ook niet irritant. Dit zul je houden, maar daarnaast injecteert Spotify zelf ook ads waar de contentmaker geen invloed op heeft zolang deze de podcast exclusief bij Spotify aanbiedt. Ik zie dit alleen maar toenemen als Spotify steeds meer netwerken overneemt.
Dat denk ik ook. Zou ik wel erg jammer vinden. Podcasts luisteren via een dedicated app is wat mij betreft ook niet erg. Zeker als dat helpt om dit soort vendor-lock-ins te voorkomen.
Die dedicated apps zijn natuurlijk wel afhankelijk van toegang tot netwerken die niet door Spotify overgenomen worden. De meeste podcasts die ik luister weigeren gelukkig om hun podcast op een enkel netwerk uit te brengen.
Bij mij gaat basis functionaliteit zoals het onthouden waar een podcast is gestopt bij het gebruik van meerdere devices ook nog wel eens fout, dat mag ook wel eens opgelost worden.
Podcasts is niet waarvoor ik Spotify afneem. Ik vraag me af hoe een groot deel ze hiermee bedienen...
Ik ben toch erg nieuwsgierig hoeveel een podcast per stream/minuut van Spotify krijgt. Net zoveel als een normale muziek stream?

In ieder geval ben ik blij dat ze dit nu goed ondersteunen. :)
Volgens mij krijg je met podcasts sowieso niet zo veel geld. Krijg je bij Apple wel geld ervoor bijvoorbeeld?
Lijkt me sterk. Volgens mij kan iedereen, zolang ze een Apple ID hebben, een podcast uploaden via iTunes. Als je via iTunes podcasts upload ben je volledig afhankelijk van merch of sponsors/reclameblokken voor je inkomen.

[Reactie gewijzigd door alexgh op 5 februari 2020 16:24]

In tegenstelling tot bijvoorbeeld apps, moet je zelf de podcast files hosten. Dat doet Apple niet voor je.

Je meldt je alleen maar aan bij hun als 'directory'.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 5 februari 2020 16:40]

Ah ja. Ik dacht eerst altijd dat Apple gewoon een eigen grote directory heeft met alle podcasts. Maar dat je ze zelf moet hosten is eigenlijk veel logischer.
Precies wat ik bedoel. Podcasts verdien je zelf niks mee, je moet het echt hebben van de sponsors/reclameblokken dus ik ga er niet vanuit dat je per Podcast/Stream/Minuut geld krijgt bij Spotify.
Ik weet niet hoe het werkt als Spotify een podcastnetwerk overneemt, maar volgens dit Quora artikel betaalt Spotify net zoals Apple helemaal niks aan podcasters.

Misschien dat Spotify nu wel podcasters gaat betalen die gekoppeld zijn aan The Ringer. Zover ik weet heeft Apple nog geen enkel podcastnetwerk overgenomen.
Je krijgt helemaal niks.

Een podcast is niks anders dan een RSS-feed voor audio files. Je moet ook je eigen hosting doen.
Ik heb ze bijna allemaal geprobeerd, maar spotify is voor mij nog steeds de beste streamingdienst.

Vooral fijn dat ik 15 euro per maand met 5 andere familieleden kan genieten van premium. 3 euro per persoon is gewoon een no brainer.
Er zijn meerdere diensten, waaronder een Apple Music, die ook een familieabonnement hebben, bij Apple Music kan je in dat geval zelfs voor €14,99 6 familieleden toevoegen aan het abonnement.
Dat laatste deed Apple Music zodra ze live gingen en was voor mij de reden om juist over te stappen van Spotify naar Apple Music, zie ook:
nieuws: Spotify laat nu zes gezinsleden toe bij Family-abo van 14,99 euro per...
En daarbij hoef je ook niet op hetzelfde adres te wonen voor Family sharing bij Apple, hier valt trouwens niet alleen Apple music onder, maar ook Appstore aankopen, iCloud, Apple books, etc.
Nu nog spotify die Audible koopt en deels intergreert.. (zelf laten bestaan maar ook via spotify toegangkelijk maken) ze bouwen zo wel echt een platform op qua content zeg.

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 5 februari 2020 15:18]

Audible is toch van Amazon? De kans dat dat verkocht wordt lijkt me bijzonder klein.
Volgens mij heeft amazon het een tijd geleden gekocht inderdaad, dus ik verwacht de kans ook klein. Maar alles heeft een prijs zeggen ze he..
Klopt! Dus dan zal Amazon eerder Spotify erbij nemen ipv Spotify ervandoor gaan met Audible :P
Ik was altijd die-hard iTunes gebruiker en kocht alles (uiteraard vroeger ook wel gebruik gemaakt van Napster). Ik kan op 1 of andere manier niet wennen aan Apple Music en ben daarom 3 jaar geleden overgestapt naar Spotify. Het was even wennen uiteraard maar nu zou ik nooit meer anders willen. Was deze dienst er maar 20 jaar eerder geweest :)
Ik heb al 2 jaar geen Spotify meer omdat er content weg gaat. Mijn gedownloade Mp3's sinds 2003 is veel beter dan Spotify. Bearshare, Limewire, Kazaa en Bitlord mooie tijden waren dat..

[Reactie gewijzigd door New Yorker op 5 februari 2020 15:53]

Ik download al 2 jaar geen mp3s meer door spotify. Wat een tijd scheelt dat. Geweldig.

Heb eigenlijk geen last van verdwijnende albums. Maar artiesten die hun muziek van spotify etc. halen lekker gaan negeren. Komen ze snel weer terug hoor. Ok niet in jouw geval dan...
Stel dat je op een dag weer eens een keer een nummer wilt horen van een artiest die alles van Spotify heeft gehaald, want je hebt het halve deuntje of tekst ervan in je hoofd en wilt weten hoe het verder gaat. Wat doe jij dan?
Dan zou ik het opzoeken op Youtube, daar staat het dan vaak wel.
Nou noem je juist de P2P-cliënts op die een minder koosjer verleden hebben, doordat ze adware en/of spyware in hun installers bundelden 7(8)7
Dus jou illegale meuk kan niet op tegen het legale model? What a surpise...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee