Sorry, ik begrijp dat je graag wil dat ik mijn argumenten expliciet als zodanig label. Blijkbaar is het te moeilijk voor je om ze zelf uit de tekst te destilleren.
Het destilleren van goede argumenten lukte inderdaad niet omdat ze er m.i. niet in voorkwamen. Goed dat je ze even op een rijtje zet, dan kan ik ze (nogmaals) even fileren.
Jij schrijft, kort gezegd, dat je het hypocriet vindt dat De Corresondent Facebook blijft gebruiken, terwijl ze daar zo kritisch over schrijven op hun platform.
Mijn argument: er is een verschil tussen de auteurs op De Correspondent en de organisatie De Correspondent. Het is een goede zaak dat auteurs kritisch kunnen schrijven, ongehinderd door wat de organisatie er van vindt. Dan moet het dus ook mogelijk zijn dat de organisatie, om pragmatische redenen, ervoor kiest om toch Facebook te blijven gebruiken, al schrijven de auteurs daar kritisch over.
In een van je reacties staat ook:
In mijn ervaring is De Correspondent juist een van die zeldzame plekken waar ze wel doen wat ze zeggen.
Dat is dus niet zo. Zich niet aan de wet houden, net NY avontuur (waar ze uiteindelijk wel diep door het stof gingen) en in mijn ogen hypocriete houding als het om privacy gaat. Ze gebruiken inderdaad Matomo als tracker omdat ze de gegevens niet bij Google willen hebben, maar dat is ook gewoon praktisch. Matomo is beter in te stellen en je kunt mensen gewoon tracken zonder dat ze het zien. Dus als ze zo 'pragmatisch' zijn als jij zegt, dan kan ik er ook niet op vertrouwen dat ze Matomo niet zo gebruiken dat ik nog steeds gevolgd wordt.
Verderop kom ik terug op de link tussen de organisatie en de medewerkers.
Jij schrijft dat "de echte reden" om een luister-app aan te bieden is dat ze er geld mee willen verdienen. En dat ze nu wel zeggen dat hun podcasts ook via andere platforms beschikbaar blijven, maar dat ze dat heus niet volhouden.
Mijn argument: De Correspondent is een van de minst restrictieve platforms als het om geschreven content gaat. Als een lid een artikel deelt, kan iedereen die die link gebruikt het lezen, zonder restricties en zonder irritante pop-ups. Dat is vanaf het begin zo geweest en is nu nog steeds zo. Als dat een indicatie is over hoe ze het met de podcasts zullen doen, is te verwachten dat die inderdaad, zoals ze beloven, ook via andere platforms beschikbaar blijven.
Dat ze met valse argumenten proberen uit te leggen dat ze een app gaan gebruiken staat helemaal los van het of ze wel of niet restrictief zijn. Dat zijn twee heel verschillende zaken.
Er is geen enkele reden om een app te gebruiken en zeker niet als het om de privacy gaat. Wat wel een probleem is voor veel makers van podcasts is dat er niet voor betaald wordt en dat ze niet kunnen zien hoeveel luisteraars ze nou eigenlijk hebben.
Als ze dat als argument hadden gebruikt zou je mij niet horen, maar zo deden ze het niet omdat dat niet aan zal slaan onder hun publiek.
Nog een argument: De Correspondent streeft niet naar maximale winst, maar hanteert juist een winst-plafond. Dat is de reden dat ze minder restrictief zijn dan andere platforms. Zolang ze genoeg winst maken om een gezond bedrijf te zijn, geven ze prioriteit aan meer verspreiding van hun content boven winstmaximalisatie. Nog een reden om aan te nemen dat de belofte van het beschikbaar houden van de podcasts niet loos is.
Ik heb nooit beweerd dat ze geen geld mogen verdienen (zie ook mijn opmerking in eerdere reacties). Overigens kun je zo'n plafond makkelijk beloven, want de kans dat je er puissant rijk van gaat worden is bijzonder klein. De tijden van Rupert Murdoch zijn wel een beetje voorbij.
Derde argument (en dit is de minst "harde", dat geef ik toe): in mijn ervaring is De Correspondent juist een plek waar meer dan gemiddeld "practice what you preach" wordt waargemaakt. Niet altijd heel letterlijk, zoals jouw Facebook-argument aantoont, maar wel veel meer dan al die bedrijven die zeggen "we value your privacy" en vervolgens doodleuk je data doorverkopen. De Correspondent doet juist moeite om geen tracking-technieken te gebruiken op hun platform.
Ja het 'practice what you preach' deel ging het dus om. En inderdaad, mijn punt is dus dat je argumentatie daarvan in mijn ogen niet goed slaagt. Als je geen Google wil gebruiken voor je statistieken en je bent doorlopend aan het roepen hoe slecht die grote bedrijven allemaal zijn, dan moet je niet raar kijken als je daar ook op aangesproken gaat worden. Je kunt dan niet meer blijven beweren dat wat je correspondenten allemaal schrijven los staat van je daden. Vooral niet als je platform 'De Correspondent' heet. De naam suggereert op z'n minst dat er een sterke link is tussen het organisatie en degene die er op schrijven.
Daar komt nog eens bij dat de berichtgeving zeer eenzijdig is. Als er wél tegengeluiden zouden zijn die bijvoorbeeld facebook de hemel in zouden prijzen dan was het nog iets anders. Deze geluiden heb ik nooit gehoord of gelezen.
Overigens vind ik dat persoonlijk helemaal terecht, maar daar gaat het niet om.
Verder: mijn "zuurpruim" opmerking ging natuurlijk te ver. Kwam voort uit frustratie, sorry daarvoor. Ik zal het niet meer zeggen, ik hoop dat jij dan die roze-bril-opmerking voortaan ook voor je houdt.
Oké