Deezer start kanaal voor luisterboeken in Nederland

De streamingdienst voor audio Deezer start een kanaal voor audioboeken in Nederland. Gebruikers kunnen boeken uit twaalf categorieën beluisteren en suggesties ontvangen op basis van hun voorkeuren.

Deezers luisterboekenkanaal is beschikbaar voor alle betalende en niet-betalende Deezer-abonnees in Nederland. Het kanaal is onderdeel van de Shows-tab van de audiodienst, waar bijvoorbeeld al podcasts en gesproken nieuws te vinden zijn. Luisterboeken verschijnen in de categorieën klassiekers, fictie, non-fictie, sciencefiction, boeken over persoonlijke ontwikkeling, religie & spiritualiteit, kinderboeken en poëzie. Ook is er een sectie voor Engelse audioboeken.

Gebruikers kunnen favorieten selecteren, links naar hoofdstukken delen via sociale media en suggesties voor nieuwe luisterboeken ontvangen, gebaseerd op hun voorkeuren. Wie een premiumabonnement afneemt, krijgt de mogelijkheid audioboeken te downloaden om deze offline te kunnen luisteren.

Deezer is een van oorsprong Frans bedrijf dat concurreert met onder andere Spotify en Apple Music. De dienst stelt zestien miljoen maandelijks actieve gebruikers te hebben. Spotify meldde in april dat het 130 miljoen betalende abonnees wereldwijd heeft.

Deezer luisterboeken

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-09-2020 • 10:09

30

Reacties (30)

30
30
20
1
0
3
Wijzig sortering
Goede toevoeging op de dienst, met alleen muziek is de propositie een beetje mager IMO. Daar waar Spotify zich focust op Podcasts is het een slimme differentiatie om naar luister boeken te gaan.
Deezer heeft ook al een poosje podcasts, redelijk prominent aanwezig zelfs tegenwoordig. Een van de vier tabs in de Android-app is "Shows". Hier vallen zowel de podcasts als audioboeken onder. Als je de tab opent staan (bij mij) podcasts bovenaan. Voor luisterboeken moet je een stukje naar beneden scrollen.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 24 juli 2024 05:03]

Dit zal waarschijnlijk enkel in Nederland zijn. Deezer België toont enkel 3 tabs. Hoop dat het snel naar België komt dan.
Mogelijks op te lossen met een NL VPN? Moet ik 's testen.
en werkt de truc met VPN....? want woon ook in België en vind het jammer dat het niet beschikbaar is
Negatief. Ik heb intussen teruggevonden dat je dit wel kan bewerkstelligen door jouw subscription te cancellen. Daarna de resterende termijn van je subscription te laten aflopen. Daarna terug subscriben vanaf het 'juiste' IP adres.
Ik luister sinds kort een aantal podcasts op Spotify, maar wat ik erg irritant vind is dat je geen melding krijgt/kan krijgen als er een nieuwe aflevering is van een podcast die je volgt. Ja, je kan het handmatig bekijken in de app, maar een push melding bij een nieuwe aflevering zou echt veel fijner zijn.
Een melding hoeft niet per se maar als ze al in de app als je hem opstart bij veelgeluisterd automatisch podcast krijgt met nieuwe afleveringen zou mooi zijn.
Ik luister veel podcasts onderweg in de auto. Echter als je meerdere onbeluisterde podcasts in je podcasts episodes hebt, speelt deze ze niet automatisch en gaat vaak terug naar de eerste episode van de betreffende show. Vervolgens moet ik dan mijn auto aan de kant zetten (heb geen 'android auto'), om vervolgens de volgende show te selecteren op mijn telefoon. Echt super irritant..

Vanaf volgende maand stap ik dan ook over naar Soundcloud go+.
Zelfde prijs als Spotify Premium, maar mogelijk hebben zij betere afspeel mogelijkheden..
Waar kan je het aanbod vinden als je nog geen account hebt?
Ik gebruik nu audible maar dat is aan de dure kant. Als ze een goed aanbod hebben heb ik wel interesse.

[Reactie gewijzigd door jarco5000 op 24 juli 2024 05:03]

Edit: Op hun site. Maar ik twijfel of alles er op staat want het lijkt niet super veel.
https://www.deezer.com/nl/channels/audiobooks

[Reactie gewijzigd door S1NN3D op 24 juli 2024 05:03]

Als je niet bent ingelogd mist de categorie Luisterboeken. Na inloggen staat deze er wel tussen.
Oh, dit is een leuke verassing. ik ga zometeen even kijken wat voor boeken ze hebben.
Fijne toevoeging! Ik heb voor het in slaap vallen vaak Deezer aan. Voorheen ook Storytel gehad, maar dat vond ik toch te duur voor die enkele keer een luisterboek luisteren. Ideaal dat het nu naar Deezer komt.

In de app staan ze al, maar via Sonos kan ik nog geen luisterboeken vinden. Geinig wel; ik zocht op een populaire titel (Hongerspelen) en vond wél de luisterboeken voor deel 1, 2 en 3 op Spotify. Wist niet dat Spotify ook luisterboeken had?
Als ze nu ook eens ondersteuning van google koppeling als muziekdienst ben ik blij.

Nu kan je nog niet koppelen in google home.

Muziek dienst is prima verder
Het kan zijn dat ik het verkeerd zie, maar met een gratis account kun je in de app inderdaad naar de audioboeken luisteren, maar dan wel de hoofdstukken in shuffle-play mode. Nou dát lijkt me nog eens een handige feature voor een audioboek!
Als ze niet alleen maar Nederlandstalige bagger hebben, kan het best de moeite waard zijn.
Op de middelbare school ben ik zo hard afgeknapt op wat Nederlandse produceren dat ik sindsdien eigenlijk alleen nog maar import lees en luister.
Dacht dat ik de enige was die dit had meegemaakt :)
Voordat ik voor mijn "lijst" literatuur moest lezen, verslond ik boeken (zowel Nederlands als Engelstalige)
Wanneer ik met "leuke" boeken kwam, zei mijn NL docente, dat net dat boek van die schrijver niet op de lijst mocht omdat dat net geen literatuur was.
Hierdoor heb ik eigenlijk jaren lang een trauma overgehouden.
Gelukkig ben ik 20 jaar geleden weer begonnen met Engelstalige boeken.
En sinds enkele maanden luister ik boeken via Audible (Amazon), dit vind ik dan super handig tijdens het sporten, autorijden of wanneer ik bv. de vaat aan het in/uitruimen ben.

Nu had ik voor mijn 18e al duizenden boeken gelezen, ik hou echt van verhalen.
Ik ben benieuwd hoe veel mensen die niet van lezen hielden door die literaire lijst tijdens hun middelbare school nu helemaal niks meer lezen.
Dan doen de Engelsen het beter, die noemen alles wat geprint is "literature".
Ik mocht voor mijn Engelse lijst zelf stripboeken in mijn literatuur lijst zetten, moet ook eerlijk zeggen dat mijn Engelse leraar super tof was!
Herkenbaar! Ik was een echte boekenwurm als kind, las veel Engelstalige en Nederlandstalige boeken, maar door het (m.i.) belachelijke leesbeleid op het middelbaar onderwijs ben ik ergens rond mijn 14e echt compleet afgehaakt van Nederlandse literatuur. Ik las alleen nog maar Engelstalig. Pas de laatste jaren waag ik me weer aan Nederlandse boeken.

Nu moet ik zeggen dat boeken (met name wat men hier dan "literatuur" noemt) en schrijvers in Nederland wel op een nogal vreemd voetstuk worden geplaatst. De anekdote over Mulisch hierboven laat aardig zien hoe de Nederlandse literatuur"scene" over zichzelf denkt (ook journaalrapportages over het Boekenbal doen steeds weer mijn tenen krommen); men vindt zich heel wat, en over het algemeen is dat niet verdiend.

Ik heb aardig wat van die mensen gelezen en natuurlijk is er goede Nederlandse literatuur, maar het meeste mag niet eens in de schaduw staan van wat er internationaal wordt geschreven. En van alle talen waarin ik boeken lees, is het Nederlandse taalgebied de enige waar onderscheid wordt gemaakt tussen boeken en literatuur.

En scholen houden dat beeld in stand IMHO, met hun leeslijsten en beperkingen over wat je er aan mag toevoegen.
Asterix valt ook echt wel onder de literatuur. :-)
(...) Op de middelbare school ben ik zo hard afgeknapt op wat Nederlandse produceren dat ik sindsdien eigenlijk alleen nog maar import lees en luister.
Daar heb ik ook heel lang last van gehad. Van mijn 17e tot zo'n beetje mijn 30e heb ik daardoor vrijwel geen Nederlandstalige (dus Nederlandse en Vlaamse!) literatuur gelezen.

Op een gegeven moment kreeg ik een keer een boek van Harry Mulisch, 'Siegfried', dat eerst nog een tijd op mijn nachtkastje heeft gelegen voor ik er in begon. Dat vond ik wel een goed boek. Toen heb ik eerst een deel van Mulisch' oeuvre gelezen en ben daarna andere Nederlandstalige schrijvers gaan (her)ontdekken.

Er is heel veel goede Nederlandstalige literatuur, alleen word je er op de middelbare school murw mee gebeukt door het verplichte lijstlezen. Daardoor hebben veel mensen helemaal geen zin om na hun eindexamen voor hun plezier een Nederlandstalig boek te pakken. Het is een soort cliché dat je tussen pakweg je 15e en je 30e een hekel hebt aan Nederlandstalige boeken en ze pas later gaat waarderen. Bij mij was dat in ieder geval wel zo.

Overigens lees ik ook nog steeds heel graag Engelstalig, ook bijvoorbeeld vertalingen uit andere talen (Japans, Russisch e.d.). Vertalingen, hoe goed ze ook zijn, vind ik in het Nederlands toch wat minder lekker lezen, om de één of andere reden :?
Een goede kennis van me is docent Nederlands op een middelbare school, en hij heeft me het boek Efter van Hanna Bervoets aangeraden, en dat was nog wel OK.

Harry Mulisch heb ik het echt meegemaakt. Die was altijd pissig dat zijn eerste drukken niet steeds duurder werden, in tegenstelling tot die van een aantal andere Nederlandse schrijvers en daar ging-ie dan over zeiken. Irritante vent is het. Hij mag zijn boeken houden.

Maar in de kern heb je wel gelijk, er is wel goede Nederlandse literatuur, maar voor mij is het te dun gezaaid. Ik ben nu de 40 net voorbij, en heb af en toe nog wel eens wat geprobeerd, maar het heeft me nooit meer echt kunnen raken.

Vertalingen liggen moeilijk omdat het soms toch net lastig is om de emotionele lading goed te formuleren. Soms werkt het, en soms slaat het de plank mis. Ik zie nu sommige boeken die zijn vertaald door vertalers die in de jaren 40-60 Nederlands hebben geleerd, en altijd die taalstijl vast hebben gehouden. Dat werkt niet meet in 2020. :z
Harry Mulisch heb ik het echt meegemaakt. Die was altijd pissig dat zijn eerste drukken niet steeds duurder werden, in tegenstelling tot die van een aantal andere Nederlandse schrijvers en daar ging-ie dan over zeiken. Irritante vent is het. Hij mag zijn boeken houden.
Hij zal weinig boeken meer houden en irritant is-ie ook niet meer: hij is al 10 jaar dood :9

Verder eens hoor ;)
Spotify, leest u mee?
Luistert u mee?* ;)
nu nog op Spotify en ik ben blij :D
En weer niet in België.
Podcasts is ook nog niet beschikbaar in België ...

Moest die auteursrechten nu eens Europees geregeld worden :)
Al 's getest met een NL vpn/proxy?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.