Google Podcasts-app verschijnt voor iOS

Google heeft zijn eigen podcast-app uitgebracht voor Apples mobiele besturingssysteem: iOS. De app kwam zo'n anderhalf jaar geleden al uit voor Android en er was ook al een webversie. Samen met de introductie voor iOS wordt de tweede versie van Google Podcasts uitgebracht.

De Google Podcasts-app is beschikbaar in de App Store, werkt alleen met iOS-versie 12.0 of hoger, en is compatibel met de iPhone, iPad en iPod touch. Het is voor het eerst dat de app van Google uitkomt voor het besturingssysteem van Apple. De vernieuwde 2.0-versie van Google Podcasts is ook meteen de versie die voor iOS uitkomt, naast Android en de webversie.

Het nieuwe ontwerp gaat uit van een homescherm met nieuwe afleveringen van de podcasts waar de gebruiker op geabonneerd is, en introduceert twee nieuwe tabbladen: een tab genaamd Verkennen, waarin op basis van een algoritme gepersonaliseerde aanbevelingen worden gedaan voor podcasts waarmee de gebruiker wellicht nog onbekend is. Daarnaast komt er een tab genaamd Activiteit voor het beheren van de favoriete podcasts. Verder kunnen nieuwe aflevering van podcasts waar de gebruiker op is geabonneerd, automatisch worden binnengehaald, kan er gezocht worden in de onderwerpen van episodes en is er een donkere modus aanwezig.

Inmiddels is de uitrol van de vernieuwde versie van Google Podcasts voor Android begonnen, waardoor het kan dat deze versie nog even op zich laat wachten. De 2.0-versie is al wel beschikbaar voor iOS- en webgebruikers.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-03-2020 • 15:46

53 Linkedin

Reacties (54)

54
52
25
3
0
22
Wijzig sortering
Iemand enig idee waarom je dit zou gebruiken t.o.v. de grote hoeveelheid goeie podcasts apps die iOS al rijk is en al veel langer bestaan? Heeft het unieke functionaliteit, exclusieve podcasts bijvoorbeeld o.i.d.?

[Reactie gewijzigd door Donstil op 25 maart 2020 16:09]

Of gewoon de podcast app van Apple? Die hoeven er niet aan te verdienen. Scheelt een hoop fratsen.
Ik heb die van Apple geprobeerd maar kan er echt niet aan wennen. Het is voor mij net Snapchat, ook zo’n app waar ik niks mee kan.

Naar mij idee hebben ze beiden een interface die je moet leren en onthouden maar die van zichzelf niet intuïtief is.

Als je ze regelmatig gebruikt is dat vast geen probleem, maar zelf kies ik dan liever voor iets simpelers. Kwa functionaliteit is een podcast app immers niet zo spannend.

Ik gebruik nu Overcast en gebruikte voordien altijd Pocket Casts. Beide zijn vrij eenvoudig in gebruik.
Sinds wanneer maakt Apple iets dat niet-intuïtief is? Zelfs als niet-Apple-gebruiker heb ik nog niet iets van Apple gezien dat niet intuïtief was...
Haha dan moet je iTunes eens proberen (zeg ik als Apple gebruiker)
Bestaat niet meer (op mac). Je kunt je iPhone nu syncen (als je dat überhaupt nog doet...) vanuit Finder.
Ik blijf de standaard mail-app nog steeds een draak vinden. Weinig intuïtiefs aan naar mijn mening.

De podcast-app heb ik daarentegen weinig problemen mee. Luister eigenlijk enkel podcasts (dus geen andere (betaalde) muziek-dienst).
Zoals NielsFL al zei en ik treed hem daarin bij: check die Podcast app!
Nou daar kan ik je toch niet echt gelijk in geven. De podcast app van Apple is aardig maar ik was daar als groot luisteraar al snel uitgegroeid.
Ik gebruik de Podcasts app vooral met CarPlay onderweg maar t werk. The WAN show, Tweakers podcast, en ‘dit was het nieuwe’ van nu.nl, en nog van 9to5mac, daar houdt t bij mij wel een beetje op.
Er is een leuk topic op tweakers in de film en serie hoek (dacht ik) met hinderden podcast tips erin.
Hier is er een met een hoop suggesties:

Podcasts - naar welke luisteren jullie?

Zal eens doorheen bladeren.
Volgens mij zijn er niet veel gratis podcast-apps zonder reclame die je verzameling aan geabonneerde podcasts in sync houden (ik kan er geen noemen iig). Zeker als je verschillende apparaten gebruikt of vaak wisselt is dit wel handig natuurlijk omdat je niet steeds je opnieuw hoeft in te schrijven voor al je favoriete podcasts en hoe ver je bent.
Apple Podcasts doet dit sowieso en is (uiteraard) reclame vrij.
Pocket Casts doet dit ook in de gratis variant zover ik weet, op mijn PocketCasts account zelfs Podcast sync (Verder luisteren waar je gebleven was op een ander apparaat) alleen ik weet niet zeker of dat in de gratis variant zit.
Het idee is dat google alle gesproken tekst kan transcriberen waardoor je makkelijk a l knowledge graph op interesses kan zoeken en google je podcasts kan aanraden op basis van onderwerpen. Mogelijk zou je hiermee in de toekomst geen hele podcasten meer luisteren of delen, maar slechts een deel of zin (waarbij de quote makkelijk uitgeschreven te zien is).

De nieuwe functionaliteit, wachtrij met name, is een welkome toevoeging welke ik al sinds het begin miste. Nu ik het probeer te gebruiken merk ik echter dat het onoverzichtelijk is (rijen zijn te hoog) en dat je niet makkelijk afleveringen als geluisterd kunt markeren, verbergen of archiveren...
Ik zit zelf op de pocketcast trein en daar zit dat laatste al jaren in.

Dat eerste kan wel een aardig punt zijn maar is misschien ook wel een gevaarlijk iets. We zijn immers al zo afhankelijk van Google. Laat ze de Podcasts nou niet ook van ons afpakken :)
ik gebruik zelf ook al jaaaaren pocketcasts. Ik vind het idee van podcasts kunnen verdelen in meerdere segmenten wel interessant, omdat gewoon niet alle onderdelen vaak interessant zijn of bepaalde introducties veel te lang of oninteressant zijn. Maar goed, functionaliteit laat zeer te wensen over. Ik gebruik meerdere filters, en dat is ook al niet mogelijk, samen met de andere missende functionaliteit die ik hierboven genoemd heb.
Wel jammer om te zien dat jouw reactie over de negativiteit beloond wordt met een +2, terwijl mijn inhoudelijke verhaaltje over het onderwerp van het artikel maar een +1 krijgt. Ach ja.
of over een half jaar weer de nek omwringen. Zoals Google RSS reader, Inbox, en bijna 200 andere zaken de afgelopen jaren.
Ja, je moet nooit meer wat nieuws proberen.
Want je loopt altijd het risico dat het geen succes wordt. En alle andere podcast apps blijven trouwens ook voor eeuwig bestaan ;)
Zeg ik niet, ik zeg alleen maar dat Google notoir bekend staat als bedrijf dat nogal vaak nieuwe projecten de das om draait - zie de 101 verschillende chatdiensten, hun Google+, Google Buzz, Google Wave, Google..

Als er 1 of meerdere goede alternatieven zijn aan een Google dienst, dan zal ik die bijna altijd verkiezen.

Also, "voor eeuwig" is natuurlijk niet hetzelfde als "voor minder dan 2 jaar".
ik zeg alleen maar dat Google notoir bekend staat als bedrijf dat nogal vaak nieuwe projecten de das om draait - zie de 101 verschillende chatdiensten, hun Google+, Google Buzz, Google Wave, Google..
Dat doet iedere grote software leverancier. Bij Microsoft is het niet anders.

Als er 1 of meerdere goede alternatieven zijn aan een Google dienst, dan zal ik die bijna altijd verkiezen.
Tuurlijk kies je voor de beste oplossing maar dat is voor iedereen anders. Er zijn genoeg alternatieven voor Maps maar ik zie daar niemand over klagen.

Also, "voor eeuwig" is natuurlijk niet hetzelfde als "voor minder dan 2 jaar".
Jij hebt geen idee of deze app er nog over twee jaar is. Net zoals je geen idee hebt of alternatieven er nog zullen zijn. Ondertussen geef je alleen een 'toon' af dat je het maar niet moet proberen omdat het toch geen succes wordt. Hiermee help je echt helemaal niemand.
Ja, je moet nooit meer wat nieuws proberen.
Ja maar het is dus niets nieuws, het is alles wat de populaire en zichzelf bewezen podcast apps al deden maar dan van Google.
En dat hele ‘Google’ zie je gelijk aan die app af. Het is gewoon echt niet een mooie app. Ik ben nieuw in podcasts, en heb legio apps geprobeerd, maar op basis van UI is dit voor mij niet een keuze.
Het heeft Google assistant integratie, de zoekmogelijkheden en suggesties van Google (waardoor Google news zo populair is) en de reviews zijn positief.

Dat een andere podcast app meer doet of ook doet wil natuurlijk niet zeggen welke 'beter' is. Want 'beter' is heel suggestief. Misschien zoek je juist enkel een geïntegreerde beleving met je andere Google apparaten? Of gewoon een simpele speler? Wat is trouwens het verdienmodel van die andere apps? Het is geen simpel antwoord en iedere app zal individueel moeten worden vergeleken en zelfs dan kun je nog niet een zeggen of de één beter is dan de ander. Dat is voor iedereen namelijk iets anders...

Lees de reviews in de app store van Google. Zijn al deze 257427 reviewers volgens jou ontevreden?
Laat gewoon lekker iedereen voor zich bepalen.
Nou nou je hoeft niet zo in de verdediging te springen hoor. Ik heb je niets misdaan.

Ik ben gewoon benieuwd wat deze app toevoegt aan het op iOS reeds bestaande prima aanbod, ik ben een podcast liefhebber dus haal er graag zoveel mogelijk uit.

Tot nu toe nog niet echt overtuigd overigens. Lijkt vooral te doen wat de rest al deed.
Mijn excuses, ik veronderstelde dat je commentaar maakte dat de app zijn bestaansrecht niet verdiende.
Sorry. Dat is in mijn opinie gewoon naar. Vind het ook op andere manieren naar, maar door Google toch net iets meer.
Het gaat er meer om dat Google bedrijven opkoopt om er na een half jaar de stekker uit te trekken. Dat is gewoon naar.

Je kunt het allemaal heel naar vinden maar het is buiten je controle. Je kunt er dus over klagen maar je lost er niets mee op en je voegt niets toe aan de discussie over de app. Daarnaast is deze app gewoon door Google zelf ontwikkeld dus je die opmerking slaat ook nergens op. Ik denk dat je Microsoft bedoelt.

Ik vind boybands ook heel naar. Je hoort mij er ook niet over klagen ;)
Dus een nulletje was genoeg geweest :)
Ik snap je, hoor. Ik had niet per se iets hoeven posten.
Google Podcasts is ook een goeie podcast app, gebruik het al enige tijd en lijkt mij sterk dat er zo veel verschil zou zitten tussen alle opties, dus waarom niet is meer de vraag?
Toch mis ik (of ik zie het niet):
Podcast raten
Podcasts in een queue zetten (van verschillende podcasters)
Google Podcasts is ook een goeie podcast app, gebruik het al enige tijd en lijkt mij sterk dat er zo veel verschil zou zitten tussen alle opties, dus waarom niet is meer de vraag?
Nou Google lijkt mij een aardige reden maar buiten dat is alles er al jaren. Dus ik was meer benieuwd waarom ik dan zou overstappen van iets wat dit allemaal heeft naar wat anders wat dit nu ook allemaal heeft maar niets extra's toevoegt. Althans dat laatste zoek ik dan naar, gezien de antwoorden is dat er alleen niet echt.
Anoniem: 1350842
@Donstil25 maart 2020 17:57
Ik gebruik het persoonlijk juist door het gebrek aan extra functionaliteit. In ieder geval op Android vind ik alle podcast apps extreem onoverzichtelijk en volgepropt met functies die ik niet gebruik.
Deze app is simpel, ik klik een podcast aan en ik luister hem. Voor iemand zoals ik, die niet heel vaak podcasts luistert bijv. is het perfect.
Ik kan me voorstellen dat je wellicht al die extra functies nodig hebt, dan is het geen goede app, maar ik vind dat dus juist het voordeel
Ik zie de toegevoegde waarde ook niet. Daarnaast, het is Google. De kans dat de app volgend jaar niet meer bestaat is groot. Moet je alles weer overzetten naar een andere app.
Overcast is prima.
Voor mij vooral het in sync houden van vooruitgang in podcasts.
Ik gebruik nu Pocket Casts. Werkt heel goed maar biedt geen ondersteuning voor Google Home. Tot nu toe kon ik Google Podcasts dan weer niet goed op iPhone gebruiken want er was geen app (enkel via browser maar dat werkt dan weer niet handig in de wagen met CarPlay).

Ga deze dus nu proberen en zien wat dit geeft. Nu nog wachten op een update van Google Maps en dan kan ik die op het dashboard van CarPlay krijgen. Die iPhone gaat toch nog nuttig worden ;-)
Heeft deze app nog benoemenswaardige/onderscheidende features? Zelf gebruik ik Overcast, die bijvoorbeeld stiltes uit podcasts kan knippen. Maar ik sta altijd open voor wat nieuws :)
Ik wissel zelf al heel lang tussen google podcasts en pocket casts op mijn android telefoon, en op dit moment wint pocket casts het echt nog op alle vlakken behalve google assistant ondersteuning. Waarschijnlijk werkt overcast exact hetzelfde als pocket casts.

Het queuen van afleveringen is bijvoorbeeld nog steeds niet mogelijk in google podcasts waardoor wanneer je meerdere subscriptions hebt, je steeds de app moet openen om de andere podcast aan te klikken. Alleen afleveringen binnen dezelfde podcast kunnen bij google podcasts achter elkaar worden afgespeeld.

Het casten van podcasts werkt goed in beide apps maar bij pocket casts werkt de synchronisatie stukken beter. Wanneer ik een podcast heb geluisterd via google op mijn Nest Hub, vervolgens de deur uit ga en de app opstart kan spontaan de aflevering nog steeds als 'niet afgespeeld' geregistreerd staan. Pocket casts heeft dit probleem niet.

Podcasts starten in de google podcast app via de google assistant is op dit moment de enige meerwaarde die google podcast te bieden heeft.
Geen idee waarom je gedownmod wordt met de eerste echte on-topic reactie.

Op de Appstore pagina staan de volgende features:
Abonneer je op al je favoriete podcasts en beluister ze.
 • Verken aanbevolen shows en afleveringen die speciaal voor jou zijn geselecteerd.
 • Browse door populaire en trending shows in de categorieën comedy, nieuws, sport en meer.
Pas de luisterfunctionaliteit aan
 • Speel podcasts sneller af of sla stiltes over.
 • Zet afleveringen in een wachtrij voor een naadloze luisterbeleving.
 • Houd je luistergeschiedenis, downloads en abonnementen gemakkelijk bij.
Luister waar je ook bent
 • Luister op meerdere apparaten (telefoon, laptop, smartspeaker) zonder kwijt te raken waar je gebleven was.
 • Download shows automatisch zodat je er offline en onderweg naar kunt luisteren.
 • Ontdek podcasts via Google Zoeken en de Google Assistent.
Dus kort door de bocht:
Google assistant en Google aanbevelingen lijken mij 'unieke' eigenschappen van de app.
Hoe doet deze app het in combinatie met CarPlay? Zowel Castbox als Overcast zijn namelijk erg teleurstellend op dat vlak en het zou leuk zijn als een app deze leemte zou invullen.
De appstore pagina vermeld niets over carplay.
Geen idee wat andere apps bieden. Volgens mij doen ze allemaal min of meer hetzelfde. Mij bevalt deze in ieder geval al heel lang.
Dit was de eerste app die ik gebruikte voor podcasts en gebruik hem nog steeds (op Android). Geen ervaring met andere apps, maar deze bevalt dan ook prima.
En over een half jaar alvast het bericht: Google stopt met Google Podcasts-app
Ieder nieuwsbericht van Google: de standaard reactie dat Google al zijn producten toch wel afsluit, dat het toch geen succes wordt en niemand moet ooit iets nieuws proberen.
Ze stoten de laatste tijd juist te veel dingen af voor mij dat ik er wel klaar mee ben.
Nooit meer iets nieuws proberen, kunnen je ook nooit teleurgesteld zijn!
dat is prima, maar zorg er voor dat je dan wel naar je klanten luistert!
Ik gebruik de Spotify Podcast App zie geen reden om te switchen naar die van Google of Apple.
Ik vraag me wel af waarom podcasts altijd worden gedownload ipv gewoon vanaf internet afgespeeld. In ieder geval de Apple Podcast-app doet dat. Irritant. Is dat onderdeel van hoe podcasts werken of kan deze Google app dat beter?
Hey jongens, laten we vanavond plezier hebben! Mijn sexy foto's en contacten hier >> http://dirtytinders.ml/ertonicere Registreer en vind mij.
Vreemd: in de IOS app, wel de optie om naar airplay devices te streamen maar niet via Google Cast (Google home/nest / Chromecast).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee