Google stopt in 2024 met Podcasts-app

Google stopt in 2024 met de Podcasts-app. Die app bestond sinds eind 2018, maar Google zegt te willen investeren in YouTube Music. Op YouTube Music staan in de Verenigde Staten podcasts; eind dit jaar moet dit wereldwijd mogelijk zijn.

Het bedrijf wil volgend jaar 'investeren in de podcastervaring op YouTube Music' en zegt daarom later in het jaar te stoppen met de losse Podcasts-app. Vermoedelijk wil het bedrijf niet twee podcastapps in de lucht houden. Volgens onderzoek van Edison gebruikt ongeveer 23 procent van de wekelijkse, Amerikaanse podcastbeluisteraars YouTube, terwijl 4 procent Google Podcasts gebruikt.

Google werkt aan een overstaptool om de migratie van Podcasts naar YouTube Music mogelijk te maken, inclusief de mogelijkheid om podcast-RSS-feeds toe te voegen aan YouTube Music om zo naar podcasts te kunnen luisteren die niet op YouTube zijn gehost. Google wil het daarnaast voor Podcasts-gebruikers mogelijk maken om een opml-bestand te downloaden met de lijst van podcasts waarop de gebruiker is geabonneerd. Dit bestand kan dan weer in andere podcastapps worden geüpload, mocht de gebruiker niet over willen stappen naar YouTube Music.

Door Hayte Hugo

Redacteur

26-09-2023 • 20:55

89

Reacties (89)

89
89
37
4
0
44
Wijzig sortering
Ontzettend jammer! De Google Podcasts-app is één van mijn meest dierbare apps, vooral ook vanwege de fijne user interface. Geen toeters en bellen, maar recht voor z'n raap.

De YouTube Music-app was ooit ook een fijne app, maar deze raakt steeds meer vertiktokkiseerd. Eerst die verschrikkelijke "Samples" die door je strot worden geduwd en nu ook likes en comments. Het zal me niet verbazen als Podcasts niet een apart tabblad krijgen zoals "Samples". De integratie van Podcasts in de VS biedt in ieder geval niet veel hoop.
Ik ben een jaartje geleden van Google Podcasts naar Spotify gestapt. Zelf heb ik ook Youtube Music, maar Spotify houdt gewoon net iets beter bij waar ik gestopt was. Zeker omdat ik over meerdere apparaten heen luister.
Het probleem wat ik heb met Spotify is dat ik vaak wissel tussen podcast en muziek. En ik vindt het dan altijd fijn dat als ik van de podcast app naar Spotify switch dat mijn muziek dan meteen verder gaat waar ik gebleven was.
Ik ben juist andersom geswitched, ook omdat ik vaker YouTube gebruikte voor muziek. Spotify abo gecancelt en YouTube premium genomen.

Het allergrootste nadeel aan podcasts via Spotify vond ik, is dat afleveringen die je aan de downloadlijst voegde, bovenaan toegevoegd werden. Constant moest ik weer de lijst openen en de bovenste aflevering selecteren wanneer de laatste in de lijst klaar was.

Met YouTube podcast worden de afleveringen gewoon onderaan toegevoegd en kun je ze nog handmatig ordenen ook. Een nadeel van YouTube Podcast is dat nieuwe afleveringen van geabonneerde podcasts niet altijd meteen in de lijst verschijnen. Soms duurt dat een paar dagen.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 22 juli 2024 22:12]

Ik ben groot fan van PocketCast!
Ook al was hij voor de grote design overhaul wat jaren terug beter, PocketCast is ook nog steeds mijn keuze. Muziek luisteren en podcast luisteren zijn voor mij twee gescheiden werelden, en die wil ik niet in één app (vooral feed) hebben.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 22 juli 2024 22:12]

Misschien een goed moment om een keer een podcasting 2.0 app te proberen. Het ecosysteem is nog jong maar veelbelovend. Ik vind zelf Podverse erg fijn (maar niet perfect), Castamatic (iOS only) and Fountain zijn ook geliefd.

Podcasting 2.0 is interessant, er zijn een hoop nieuwe features, waaronder nieuwe manieren om creators te betalen. Een mooie tech demo die ook lekker luisterbaar is is Boostagram Ball, een muziek podcast van Adam Curry waarin bitcoin lightning payments (in de vorm van gestreamde satoshis, 1 satishi = 0,00000001 bitcoin) direct naar de content maker stromen (dat is dus echt per liedje, ik stream de podcast naar mijn device, ik stream satoshis terug voor elke seconde dat ik luister, die satoshis streamen naar de wallet van de artiest die op dat moment speelt).

Wat mij betreft is dit de eerste echt goede en interessante toepassing van blockchain tech, geen nft bs, geen hodling, gewoon betaalbare (gratis) micropayments. Content kan ook via IPFS gedistribueerd worden en een podcast 2.0 app geeft het ook aan als een show life is, in de speler, en dan kan je direct aanhaken. Erg cool en indie vriendelijk.

Als je echt van podcasts houdt is dit wel iets om naar te gaan kijken, voordat Spotify en YouTube alles opslokken en achter abonnementen stoppen of verzieken met "dynamic ads" (dynamic ads zijn reclames die on the fly worden toegevoegd, dus out of context en niet gelezen door de host, een race to the bottom voor content makers imho, die kunnen er met een paar klikken hun hele backlog mee volproppen).

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 22:12]

Dat laatste wat je noemt is al zo bij Google Podcasts. EN is om gek van te worden. Enige voordeel zou kunnen worden dat je geen reclames krijgt bij Youtube music, als je Premium user bent. Ik ben zelf betaler, maar dit was niet geïntegreerd in Google Podcasts, waardoor ik toch die on the fly reclames kreeg. (in ieder geval in het buitenland, en het stomme is dan dat je een Nederlandse podcast luistert en dat er dan een paar keer keihard (volume was echt een verschil met de podcasts) bijvoorbeeld Franse reclame doorheen komt, als je toevallig in Frankrijk bent op dat moment. Heel vreemde gewaarwording.
Die specifieke reclames die jij hebt gehoord zijn hoogstwaarschijnlijk gedaan door de podcast zelf, en niet "de schuld" van google.

Bij google podcast wordt de stream gewoon als mp3 van de originele podcast-bron geladen, google zit daar niet tussen, heeft alleen de UI eromheen. Dit is trouwens "hoe het hoort" bij podcasts wat mij betreft, ik ben benieuwd of ze dat in YouTube music ook zo gaan doen.
nee, dat was het specifiek niet. Ik zat te luisteren naar volledig Nederlandse Podcasts van bijvoorbeeld

de grote podcastlas
Marc Marie en Isa vinden iets
Voordat de bom valt (van Jelle Brandt Corstius)

Bij alledrie normaal geen reclame (alleen zelf ingebakken inderdaad), maar nu elke 10 minuten opeens een unskippable Franstalige reclame van ik gok een minuut. Nooit eerder meegemaakt, en toen ik weer in Nederland was, was dit niet meer het geval. Dus het moet echt locatie (netwerk) gebonden zijn. Ik had de podcasts in Nederland al gedownload voor de vakantie trouwens.
Ik had de podcasts in Nederland al gedownload voor de vakantie trouwens.
Als dat waar is dan kan dat niet inderdaad. Bijzonder, dan zou google-podcasts dus echt reclame inserten daar, dat zou voor mij meteen de laatste keer zijn dat ik die app gebruikt zou hebben zeg.

Ook wel kwalijk om audio te gaan zitten downloaden als ik een vooraf opgeslagen ding aan het luisteren ben, weet google veel hoe jou databundel en roaming geregeld zijn.
Dit kan eventueel ook liggen aan de plek waar de podcast vandaan geladen wordt.
Als je een 3e partij service gebruikt voor podcast hosting kun je daar ook aangeven dat je reclame in de podcast wilt.

Ik weet niet hoe het bij andere hostings gaat maar heb zelf een podcast hosting waar ik reclame dynamisch kan laten inschieten als ik het zou willen.

Ik heb veel podcasts geluistered op google podcast en nooit reclame gehoord.

Dus kan goed zijn dat de maker van de podcast opties heeft aangezet om dat zo te tonen, en niet google.

Maar dat is mijn ervaring.

Ik heb podcasts over japanse taal, Trance muziek en anime geluisterd en nooit reclame gehoord.
Dat ben ik met je eens. En als ik mijn mobiele data helemaal uitzette, was er niets aan de hand, stond de mobiele data aan, dan kwam er opeens reclame langs. Heel ergerlijk voor mij, vooral in een taal die ik niet goed beheers.

Ik ben nu over op een andere app, ik probeer al met al minder Google apps te gebruiken dan strikt noodzakelijk tegenwoordig.
Vind het zelf ook zeer zonde maar dit kan denk ik samen gezien worden met het stoppen van YouTube Premium lite waardoor mensen voor een volwaardig premium account "moeten" gaan. Waar YouTube Music bij zit, in de mail die ik van Google heb gekregen staat inderdaad dat YouTube Music gebruikt moet worden.

Los daarvan krijg ik op YouTube meldingen dat AdBlockers niet toegestaan zijn en dat ik anders voor Premium moet gaan. Ik heb dus het vermoeden dat Google (Alphabet) sterk YouTube naar voren wilt schuiven en meer marktaandeel wilt hebben.
Ik ben zelf overgestapt naar Pocketcasts, hele fijne app met duidelijke interface
Ik gebruik al een tijd op Android: AntennaPod https://antennapod.org/

Werkt prima. Geen account nodig.
Thanks voor de tip, ziet er prima uit.

Wel spijtig dit, de Google Podcasts app voldoet voor mij prima. Ik heb totaal geen zin om YT music voor podcasts te gaan gebruiken.
Ziet er een mooi alternatief uit.
Bedankt
Ik ook, opensource en privacy vriendelijk. Zeer tevreden over.
Is er toevallig een makkelijke methode de abonnementen van Google Podcasts App over te zetten naar AntennaPod?
Voor Google podcasts weet ik het niet, maar ik weet wel dat antennapod opml bestanden kan importeren. Zo ben ik overgestapt van Pocket casts naar antennapod. Ik kon in pocket casts een export maken en die importeren in antennapod.
Migratiemogelijkheden van Google podcasts gaan komende weken/maanden gemaakt worden. Ook opml formaat.
https://blog.youtube/news...nt%20listening%20platform
Fijn! Open source klinkt als perfect
Hacktober Idee voor de 'do it your self thuis hosters' die zelf een server(tje) draaien... Nu er toch ook over alternatieve gepost wordt. Audiobookshelf. Je eigen podcast server draaien. Kun je gelijk audiobooks beluisteren. Het draait hier in docker. En het beluisteren gebeurd oa met een mobiele app.
Wordt (nog) actief ontwikkeld op github.
Documentatie in 't Engels of course

Nu er weer voor de zoveelste keer zie ook arstechnica een cloud service de nek om gedraaid wordt. En of liever geen data in de cloud wil opslaan.

[Reactie gewijzigd door pentode op 22 juli 2024 22:12]

Jammer, het was een fijne gratis podcast app & website. Jammer dat je google nooit kan vertrouwen dat ze diensten gewoon blijven aanbieden.

Vind een one time payment trouwens niet erg voor andere podcast apps maar het is al te vaak een abbonoment tegenwoordig. En dan heb je ook geen website functionaliteit vaak.

AntennaPod is wel een goed open source gratis alternatief, maar geen sync of website ofc.
Ik had begrepen dat je met antennapod via gpodder.net de boel kan synchroniseren.
Kan idd via Gpodder.net, wat ook een opensource tool is. Deze kun je ook zelf hosten, of als je al een nextcloud server (of abbo) hebt kun je ook de Nextcloud-Gpoddersync plugin gebruiken.
Beetje off topic, maar ik vind Pocket Casts een erg goede OS-agnostische app. Gebruik die al erg lang en erg tevreden van.

Tip voor iedereen die iets nieuws zoekt en niet per se naar YouTube wil.

[Reactie gewijzigd door Aegir81 op 22 juli 2024 22:12]

Ik heb alle grote apps geprobeerd en vind dit inderdaad absoluut de beste app. Toch viel ik wel eens terug op Google Podcasts, het was namelijk iets 'opener', naast de app was het bijvoorbeeld ook gewoon een YouTube achtige openbare site waar je vrij podcasts kon opzoeken, met of zonder account. Partijen als Pocket Casts zijn toch meer account- en vooral appgericht.
Je kunt Pocket Casts volgens mij gebruiken op Android, macOS, Windows, iOS en in een browser. De account is er om je vooruitgang te bewaren en die heb je bij Google sowieso ook, al is dat dan in Android waarschijnlijk netter geïntegreerd.
En vergeet niet Android Automotive (in Polestar of Volvo), waarmee je de native app van Pocket Casts kan draaien. Natuurlijk kan dit ook met bluetooth, maar ik vind het net prettiger werken.
Dat kan inderdaad, maar als je op https://podcasts.google.com kijkt via je pc en daarna de webversie van Pocket Casts wil proberen zie je het verschil in gebruik. De Google Podcasts app is ook gewoon uitgelogd te gebruiken.

Met Pocket Casts heb je die mogelijkheden wel ergens, maar even snel online een podcast opzoeken wanneer je geen gebruik wil maken van de app vind ik bij Google Podcasts uniek makkelijk gaan op het moment. Zoals ik al zei, echt op zo'n YouTube achtig platform. Overigens is volgens mij alleen het gebruik van de apps gratis bij Pocket Casts en komen de desktop en webversies enkel bij een abonnement.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 22:12]

Je kunt Pocket Casts volgens mij gebruiken op Android, macOS, Windows, iOS en in een browser. De account is er om je vooruitgang te bewaren en die heb je bij Google sowieso ook, al is dat dan in Android waarschijnlijk netter geïntegreerd.
Disclaimer: Windows, MacOS & browser app is alleen beschikbaar met abbonement Pocket Casts Plus wat tegenwoordig $40 per jaar is.

(Iets wat ik persoonlijk veel te veel vind voor een podcast app, tientje was prima maar het is niet alsof ze de content produceren(
Ik heb jarenlang Pocket Casts als webapp en en app op m'n telefoon (Android) gebruikt, en nog een betaald account gehad ook. Erg fijn in gebruik, duidelijke interface en uitgebreide changelogs met veel humor.

Op een gegeven moment overgestapt naar Spotify omdat Pocket Casts vaak wat moeite had met afspelen op WiFi- en Bluetoothspeakers. Geen idee hoe dat nu is trouwens, maar ik ben bij Spotify blijven hangen.
Op zich vind ik het ook fijner om alles in 1 app te hebben (hoe minder apps hoe beter wat mij betreft), zeker als het voor mij goed genoeg werkt :)
Dat snap ik. Ik heb net het omgekeerde. Ik heb liever 1 app met een duidelijk afgelijnde taak: een voor podcasts en een andere voor muziek. Gelukkig is er veel keuze 😉
En de https://killedbygoogle.com/ wordt weer verder uitgebreid. Soms heb ik het gevoel dat Google maar wat raak probeert te schieten. Eindeloos pogingen doen met losse diensten en applicaties en hopen dat er wat tussen zit wat het grote publiek raakt.
Is er ook een lijst ‘made by google’? Het is iedere keer raak dat de lijst genoemd wordt?. Maar waarom is Google verplicht diensten actief te houden? Ze hebben zoveel projecten waar de meesten niet eens van hebben gehoord.

Ieder bedrijf lanceert wel eens wat en draait het na een paar jaar de nek om. Laten we stellen van iedere 5 projecten wel 1… google doet er ‘even’ honderden, dan sneufelt er ook wat of gaat het op in een ander project toch?


https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 22 juli 2024 22:12]

Ieder bedrijf lanceert wel eens wat en draait het na een paar jaar de nek om.
Er zijn heel wat bedrijven die een applicatie gewoon jarenlang niet updaten, of gewoon niet met een nieuwe versie van hardware komen, maar nooit duidelijkheid geven. Google geeft die duidelijkheid wel en dat kan niet iedereen waarderen.
Google heeft inderdaad mega veel projecten lopen en veel producten en diensten gelanceerd. Maar de KilledByGoogle link wordt elke keer genoemd omdat het bij Google, in vergelijking tot andere grote tech bedrijven zoals Microsoft, nogal opvalt dat ze vaak een dienst of product stopzetten.

Natuurlijk gaat dit verhoudingsgewijs, veel producten en diensten aanbieden betekent dat er ook vaker diensten worden stopgezet of worden samengevoegd.
Kleine disclaimer een Google product is niet noodzakelijk "made by Google".
o.a. android, YouTube en Google Docs(writley) zijn opgekocht door Google ipv. zelf ontwikkeld.

(is overigens ook geen verwijt, want Apple, Microsoft, Amazon,... doen dit ook allemaal. maar het toont wel aan dat het niet is omdat een bedrijf succesvol is geworden met 1 product dat ze zomaar nieuwe successen kunnen maken)
Als je de lijst bekijkt zie ik 4 soorten constant terugkomen. 1. Zaken die vervangen geweest zijn. (Vb. Nexus) 2. Zaken die niet meer cool zijn omdat papa dat ook al deed (vb. Google code competitions) 3. Zaken die bij voorbaat superseded zijn (vb. Android auto for phone screens; omwille van dat de oude auto's er gewoon uit gaan wegens defecten) 4. Zaken die geen kans krijgen om volwassenheid te bereiken (Stadia).

Met 1 volledig akkoord afhankelijk van de situatie. Nexus diende z'n doel niet meer dus moest vervangen worden. Killed by google? Nexus is gewoon "beter" geworden. Podcasts valt hier ook onder.
Met 2 ben ik akkoord om ze af te voeren. Zijn ook zaken die meestal al 10+ jaren draaien en eerder killed by eldery zijn
Met 3 ben ik van mening dat die er wel mochten zijn, maar om die killed by google te verklaren is misschien wat ver gezocht
Met 4 totaal niet akkoord en terecht killed by google. Groter probleem: is het leeuwendeel van de lijst en gaat ook over zaken die met veel fanfare zijn aangekondigd. Ze willen uiteraard een goede RoI hebben, maar door stadia na 2 jaar af te voeren hebben ze volgens mij meer cash laten liggen dan dat ze hebben opgehaald. En dan krijg je natuurlijk debacles als stadia waarbij mensen openlijk eerst naar de concurrentie kijken.

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 22 juli 2024 22:12]

Wat ik me dan afvraag: Waarom laten ze die apps of projecten zo lang door lopen?
Maken ze niet gebruik van een soort van 'Fail fast, fail often' om tussendoor te blijven kijken of het project levensvatbar is, of dat er nog genoeg gebruikers er gebruik van maken?
Ze zijn niets verplicht.
Maar ze stellen keer op keer weer een grote groep teleur. Want ze trekken de stekker uit diensten die meestal nog een aanzienlijke gebruikersgroep hebben. Reden is dan bijv niet genoeg groei of zelfs dat ze mensen willen "motiveren" om over te stappen op een vervangende dienst.

Er zijn genoeg bedrijven die diensten stoppen, maar Google is toch wel extreem. Je weet als gebruiker niet meer of het waard is tijd in een Google dienst te investeren, want het kan soms binnen een paar maanden al weg zijn.
Fijn dat dit een keer benoemd wordt. Iedere keer wordt de lijst killedbygoogle er weer bijgepakt, maar er wordt nooit bij gemeld dat diensten vaak stoppen omdat ze gewoon worden samen gevoegd met andere projecten van Google. Ik zie liever meer uitgebreide en goed uitgedachte apps dan losse apps met één functie. Wat dat betreft gaat Google langzaam de goede kant op.
Doet de bakker bij je om de hoek ook, alleen zie je dat niet zo snel. Als hun puddingbroodje met uien niet goed loopt, halen ze het ook van de markt. Maar ze hebben het wel geprobeerd en nemen de positieve dingen mee in een ander product..
Doet de bakker bij je om de hoek ook
Goed punt. Regelmatig heb ik in een supermarkt tevergeefs lopen zoeken naar een product dat ik graag gebruikte. Maar denk maar niet dat er een killedbyjumbo.nl is :)
Iets zegt me dat binnen 24 uur dat domein wel bestaat haha
puddingbroodje met uien
_/-\o_

[Reactie gewijzigd door Madshark op 22 juli 2024 22:12]

puddingbroodje met uien
Misschien dat ik een wat rare smaak heb, maar dat zou ik best wel eens uit willen proberen :9
Waarschijnlijk ben ik niet de enige, haha.

Een goed puddingbroodje smaakt van origine eigenlijk nauwelijks ergens naar, dus de smaak van uien zou sowieso al de overhand krijgen denk ik.
In dit geval vind ik het maar terecht.
Google is gewoon een enorm bedrijf dat een hele berg aan diensten probeert op te zetten om te kijken wat blijft hangen.
Is niet aan Google te verwijten dat een groot deel daarvan achteraf niet rendabel blijkt te zijn
Google lijkt de startup-veren afgeschud te hebben en richt zich meer op de diensten die heel succesvol zijn. In die lijn gaan ze binnen een paar jaar stoppen met youtube music.
Ik snap het niet. De app wordt toch gewoon gemigreert naar Youtube? Je verliest niks toch? Het wordt alleen verenigd met een groter platform?
Jammer.
Ik gebruik het al jaren en echt ideale app. Voor o.a Tweakers podcast en mooi dat je podcast kan downloaden en luister ik het in de auto zonder dat ik internet verbinding nodig hebt.

Ik vraag mij af welke podcast er op YouTube Music staan.
Ooit geïnstalleerd maar ik gebruik nu eigenlijk al jaren Podcast Addict.

Gratis te gebruiken mits een banner onderaan, heeft (te) veel instellingen en misschien een wat 'cluttered' interface. Maar desondanks een vrij goeie app. Heeft zowel global setttings als settings per podcast. Zaken zoals automatisch downloaden van een instelbaar aantal episodes, episodes al dan niet wissen na beluisteren, instellingen voor Android Auto, widgets, snelkoppeling op het home screen naar een podcast, ... zijn allemaal mogelijk.

[Reactie gewijzigd door D-Three op 22 juli 2024 22:12]

Ik gebruik de Google podcast app al jaren, maar net zoals met Google Play Music vind ik de overstap naar YouTube Music geen probleem als de features goed zijn.

Ik hoop wel dat niet betalende gebruikers nog steeds advertentievrij naar RSS-podcasts kunnen luisteren en die downloaden. Daar vrees ik echter wel voor...
Verdorie, da's echt heel jammer.
Ik hou spotify graag 'netjes' en enkel voor muziek.
De podcast app is ideaal omdat die ook rekening houdt met het online beluisteren via een PC. Ik kan dus op kantoor luisteren aan mijn bureau via de desktop en naar de auto gaan en gewoon door luisteren zonder gedoe.
Iemand een idee of er nog zo'n app is behalve spotify die dat kan?
Ik gebruik gewoon spotify voor mijn podcasts en dat gaat prima om dat gescheiden te houden eigenlijk. Hij doet geen aanbevelingen van muziek op basis van mijn podcasts of zo. En tegenwoordig heb je gewoon podcasts apart zitten met filters en whatnot. Ik zou gewoon aanraden om die te gaan gebruiken. Staat vaak ook meer op dan enkele alternatieven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.