Google Podcasts-app verschijnt voor Android

Google heeft een podcast-app uitgebracht voor Android. Google Podcasts bevat onder andere synchronisatie zodat gebruikers op andere apparaten verder kunnen luisteren. De app geeft ook gepersonaliseerde aanbevelingen.

Volgens Google biedt de app ook integratie met andere Google-producten, zoals Google Assistant. Daarmee is het mogelijk om een podcast op een telefoon te beluisteren en daarna verder te luisteren op bijvoorbeeld een Google Home. De Google Podcasts-app is beschikbaar in de Play Store.

In de toekomst zal Google Podcasts op 'meer plekken waar je Google gebruikt' geïntegreerd worden, zegt de zoekgigant, zonder specifieke voorbeelden te geven. Tegenover The Verge zegt Google dat er in de komende maanden nieuwe features naar de app komen, zoals ondertiteling. De ondertitels worden met kunstmatige intelligentie gegenereerd. Dit zou ook het vertalen van de inhoud van podcasts gemakkelijk moeten maken. Plannen voor een iOS-versie van de app zijn er niet.

In april maakte Google podcasts al vindbaar via Search en Assistant. Volgens Google zijn er meer dan twee miljoen podcasts te vinden via de nieuwe app. Ook de Tweakers Podcast is te luisteren via de Android-app.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-06-2018 • 20:07

62 Linkedin

Reacties (62)

62
62
33
6
0
22
Wijzig sortering
Ik ben niet zo van het luisteren van Engelstalige podcast, dus ik dacht; leuk weer zo een feature waar je met de NL taal weinig mee kan, tot ik las dat Tweakers er ook te vinden is :)

Iemand nog suggesties voor leuke podcasts van Nederlandse bodem?


edit: Flinke lijst! Ik wist niet eens het bestaan van de meeste ;) Erg bedankt voor de tips

[Reactie gewijzigd door Tweakwondo op 20 juni 2018 00:35]

Ik negeer even de Nederlandse bodem. In Nederlandstalig België (oftewel Vlaanderen) is "Interne keuken" een razend populaire podcast.
Inderdaad. Interne Keuken is een van de beste podcasts die ik ken. Vaak onderwerpen die op eerste zicht saai lijken die plots heel interessant blijken te zijn. Alles hangt natuurlijk wel af van de gasten. Deze podcast is trouwens een ramp voor mijn "To Read" lijst... Het aantal boeken dat ik dankzij dit programma gelezen heb zijn niet op 2 handen te tellen.
Ze zouden de muziek wel uit "Interne keuken" moeten halen. Ik speel podcasts normaal af op 1.3 tot 1.5 speed, maar met muziek er bij lijkt het nergens meer op.
Vermoed teveel werk. Enkele uren na uitzending is podcast al beschikbaar. De muziek spoel ik ook gewoon door :)
Er zijn aardig wat leuke Nederlandstalige-podcasts beschikbaar. Mijn favorieten:

- Argos podcast
- Babylon
- Bob
- De appels en peren show
- De correspondent
- De grote data podcast roadshow
- De podcast van VPRO dorst
- De Rudi & Freddie show
- De technoloog
- De zeepcast
- Digitaal - BNR
- Double Dutch
- Een podcast over media
- Eindbazen
- Eyeopeners
- Fast moving targets
- FC afkicken
- FTM audio
- Haagse zaken
- Het beste uit het oog
- Het volkskrantgeluid
- HTTP café
- Internet vandaag - BNR
- Kees de kort - BNR
- Met nerds om tafel
- Opgejaagd
- Panenka podcast
- Pitstop
- Podcast - Schepen aan de horizon
- Reporter podcast
- Rush talk
- TechSnacks podcast
- Tech45
- The presidential podcast
- Trace
- Tweakers podcast

Maar ook enkele Engelstalige-podcasts die je niet mag missen:
- Caliphate
- Clockwise
- Reply all
- S-Town
- Serial

[Reactie gewijzigd door Fraggar op 20 juni 2018 00:02]

Leuk en nuttig lijstje. Op veel daarvan ben ik al geabonneerd. Clockwise was ik even uit het oog verloren, maar heb ik net weer toegevoegd. 😌 The Vergecast en ATP zijn ook aanraders. Die laatste is erg op Apple gericht, maar ook leuk om te luisteren, alleen vanwege de onnavolgbare John Siracusa. 😀 Voor de Apple fanboys is Happy Hour ook wel leuk, al nemen beide heren zichzelf wel erg serieus. Van de tech gerelateerde Podcasts in mijn overzicht kan ik ook All About Android aanraden. Zoals de namen al doen vermoeden, zijn het allen Amerikaanse podcasts, m.u.v. Happy Hour, die half Brits is.
Als je fan van Siracusa bent dan heb je ook nog:

Robot or Not
Reconcilable Differences
Excuses voor het offtopic gaan, maar heb je een tip voor een dagelijkse Nederlandstalige tech-podcast die maar een paar minuten duurt? Ik ben al een tijd opzoek naar een podcast voor de Google Home (het "My Day" deel) met de grootste headlines en die daar kort op in gaat. Ik gebruik nu de Engelstalige Subnet podcast, maar voor gemak zou ik graag een Nederlands alternatief willen gebruiken.
Internet vandaag van BNR komt het dichtst in de buurt van wat je wilt, maar alleen de headlines vind ik zelf wat oppervlakkig.
Dit is inderdaad wat ik zocht.

Ik heb 's ochtends voordat ik naar werk ga geen tijd om een uitgebreide podcast van 45 minuten te luisteren. Het idee achter Google My Day is daarom juist dat je een kort overzicht krijgt van het weer van die dag, wat voor afspraken je hebt staan en wat de laatste headlines zijn. Hierbij kan er natuurlijk wel kort op ingegaan worden. Internet Vandaag is voor mij dus ideaal. Bedankt. :)
Een aanrader is ook om het Podcast topic in Tweakers Gathering te bekijken waar er nog veel meer goede suggesties worden genoemd van binnenlandse en buitenlandse podcasts staan over allerlei zaken.

Een paar van mijn Nederlandse favorieten naast diegene die hierboven zijn genoemd:
* Man met de microfoon
* Iemand (van de Vlaamse Radio1)
* Parel Radio
* MakersRadio
* Echt gebeurd
* Podgrond
* Podkas
* Relaas
* Toendra
* De Kostgangers
* NTR/VPRO Radio Doc met o.a. 'Het leven een gebruiksaanwijzing'
* Michiel Met
* 30 minuten rauw
* Ik ken iemand die
* De Radio Podcast
* NOS op 3 Tech Podcast
* Numrush - Rushtalk
* Numrush - V2
Bedankt voor je reactie. Ik heb er een aantal toegevoegd om eens te beluisteren!

Zelf luister ik wel het liefst naar tech. Rushtalk had ik al, maar V2 was me onbekend en ga ik proberen. NOS op 3 heeft dezelfde onderwerpen als andere podcasts die ik al luister en voegt voor mij niets toe.
Graag gedaan. Een groot deel van mijn suggesties naast Tech zijn naar mijn idee de documentaire of verhalen van mensen opgenomen in podcasts en de radio/media podcasts van Michiel Met en De Radio Podcast en 30 minuten Rauw. Ik snap dat dit niet voor iedereen wat is. De NOS op 3 Tech Podcast is inderdaad erg mainstream en heb ik ook al lang niet meer geluisterd eerlijk gezegd.
Tech45 is een hele leuke. Ook het Nerdland Maandoverzicht.
Met nerds om tafel is ook erg leuk (ze hebben allevijf bij tweakers gewerkt, en 1 werkt er nog steeds). Is wat meer kroegpraat gecombineerd met tech.
Belgische suggesties: Nerdland is goed. Mosselen om half twee was bij momenten ook hilarisch maar die zijn er net mee opgehouden (maar de oude afleveringen kan je nog altijd beluisteren). In hetzelfde rijtje heb je nog de Fokcast.

Engelstalige suggesties:
Sowieso kan ik je Radiolab en No such thing as a fish aanbevelen. Geschiedenisliefhebbers kunnen bij de ongeëvenaarde Dan Carlin hun hart ophalen. En Sam Harris (Waking up) is bij wijlen langdradig maar ik hoor hem persoonlijk heel graag bezig.

[Reactie gewijzigd door Mamoulian op 19 juni 2018 21:44]

- Een Podcast over media
- BNR de technoloog
- BNR wetenschap vandaag
- BNR digitaal
- De correspondent
- Over klantn gesproken
- Digital Brains

Voor de rest Englse podcasts, toch betere content in mijn ogen.
Daar mag De kennis van van nu van de NPO ook bij. Over de jaren enorm afgewaterd, helaas. Een van de klassiekers was een interview met Robert Dijkgraaf. Die is een spit door de archieven waard. Noorderlicht was trouwens ook een super podcast van de NPO die het lootje moest leggen. :'(. Beide podcasts in hun lange versies die de beste Engelse content met gemak aankon

[Reactie gewijzigd door NTwoO op 20 juni 2018 07:29]

BNR Digitaal, BNR Internet vandaag, etc BNR heeft er veel. En ik luisterde ook altijd naar de podcast van 538 dance department, Maar ook comedy van de Zwartekat podcast.
Sinds wanneer zijn podcast weer hot. Het ene (media)bedrijf na het andere is er weer mee begonnen.
TheEconomist biedt hun magazine al jaren als "Audio Edition" aan, dus niets hype. De podcasts werden gelanceerd in 2007 en al in 2012 luisterde 25-30% van de abonnees zo naar TheEconomist (bron).
Ik kan het u alvast bijzonder warm aanbevelen!
Podcasts werden in ongeveer 2001 uitgevonden en de eerste echte feeds die werkten kwamen in 2003. Natuurlijk werd het pas een podcast genoemd toen de iPod de meest bekende mp3 speler werd om de mp3's van de RSS feed te beluisteren. Enkele jaren later ging Apple Podcasts officieel ondersteunen.
Sinds wanneer geen idee, maar sinds 5 of 6 jaar luister ik regelmatig podcasts. Veelal zie ik het als gesproken opinie en naslagwerk dat ik lekker kan luisteren tijdens acticiteiten waarbij ik niet kan lezen; auto rijden, koken, wandelen etc.
Verschil met vroeger is wel; je kan nu elk moment de laatste podcast en die daarvoor en die daarvoor streamen waar je ook bent. Je hoeft ze niet meer los t downloaden per aflevering. Kan uiteraard wel, maar de noodzaam is er niet meer. Je hoeft dus niet van te voren na te denken wat je in de toekomst wil gaan luisteren.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 19 juni 2018 22:05]

Reguliere media, Youtuber's etc. verwijzen vaak naar hun eigen podcasts. Volgens mij is het nooit echt gestopt met groeien, al was er misschien een korte tijd waar het wat minder mainstream aandacht kreeg.

Ik vermoed dat we nog veel meer podcast apps gaan zien. Het is een ideaal kanaal om ook je eigen content onder de aandacht te brengen. (Zo heeft NPR onlangs het populaire Pocket Casts gekocht.)
In mijn beleving is het nooit weggeweest en zijn er een heleboel podcast luisteraars maar die hoor je nooit..

Ik luister af en toe wel een de podcast NoAgenda van Adam Curry en John Dvorak lekkere slappe conspiracy met leuke reconstructie van het nieuws.

Adam Curry is trouwens de "PodFather" ;)
Kan helaas niet vinden of hij ook voor IOS uitkomt. Op termijn vast!
Je hebt toch gewoon een podcast app van Apple zelf? wat is hier anders aan dat je dit op de iphone wilt? los van de integratie met de google assistant natuurlijk, wat een combinatie is die je toch nooit gaat gebruiken, hooguit om een keer uit te proberen (dat is mijn ervaring in mijn kringen..)
Omdat ik veel podcast luister en graag tegen me google home wil kunnen zeggen dat hij het mag doorspelen op het systeem thuis! Kan al wel met pocket app, maar die is betaald.
Dan ben je 1 van de weinigen ;) maar dan begrijp ik ook goed dat je hier op zit te wachten.

Wel grappig, dat je dan een iPhone hebt en een google home speaker. Ipv iphone + homepod of android + google home.
Zou voor mij ook erg handig zijn. Werktelefoon is een iPhone, maar in de wagen is dat dus de telefoon die steeds verbonden is.

Zeker als binnenkort Google Maps naar Carplay komt, zou een podcast-app die sync tussen iOS/Android echt een meerwaarde zijn.
Nee hoor, hier nog iemand. En een google home mini kost maar 30 euro en heeft meer functionaliteit dan een homepod
en heeft meer functionaliteit dan een homepod
Ben ik zeker met je eens. Siri is echt om te janken vaak. Ik heb ook vaak genoeg dat opeens siri denkt dat ik "hey siri" zeg, terwijl dat in geen verre of wege gezegd wordt.. Maarja, ik hoop dat ze daar een beetje op gaan inzetten, maar aan de andere kant mogen ze het ook van mij helemaal weg laten.
Plannen voor een iOS-versie zijn er nu niet. Nog even toegevoegd aan het artikel.
Ah, dan is de koop van pocket casts nog steeds niet overbodig geweest.
"Plannen voor een iOS-versie van de app zijn er niet."
iOS heeft al een prima podcast app. - Onkel Google die meeloerr naar je luistergedrag.
Goed, ik ben tot nu blij met pocketcasts, maar als de Integratie met Google assistant/home beter is, ga ik het zeker gebruiken.
Ik wil graag wat meer kunnen instellen en dingen als "podcast opslaan op SD kaart" een basic configuratie is al niet mogelijk met deze app. Voor mij een nope maar waarschijnlijk zetten ze er wel veel opties bij in...
Ik gebruik amper podcasts, maar ik dat dat een "auto download nieuwe afleveren wanneer WiFi beschikbaar"-optie er standaard bij moest zitten. Niet dus
Deze ga ik wel even proberen. Ik gebruik nu "Podcast Republic". Heeft wel veel features maar is nogal buggy. Misschien levert deze een beter geïntegreerde ervaring met Android.

-- edit --
Ik heb de app geïnstalleerd. Om je te subscriben op een podcast moet je eerst de voorwaarden accepteren. Google wil je luistergedrag volgen om je "suggesties te kunnen doen".

Ik blijf denk ik toch maar bij Podcast Republic.

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 19 juni 2018 20:48]

Heb zelf de Google app verwijderd en de app wil niet eens werken zonder die app, dus ook weer verwijderd. Blijf wel lekker bij Podcast addict
Even geprobeerd, maar blijf bij podcast addict, werkelijk alles is in te stellen ook afwijkend per podcast. Zo kan ik perfect een aantal afleveringen per podcast offline hebben en zo afspelen in Android Auto.
Na afspelen wordt de aflevering automatisch verwijderd en direct de volgende gedownload.

Enige wat ontbreekt is cloud sync.
Helemaal super dit:
NOS op 3 tech, Nerds om tafel, Tweakers, Techsnacks en af en toe een Zeepcast, zo kom ik het dagelijkse woon-werk-fietsen wel door. Waarbij ik eerder SoundCloud en Tune-In moest gebruiken, zitten hier al mijn kanalen in!
Rijkelijk laat vind ik. Ondertussen gebruik tot volle tevredenheid Pocket Casts. Geweldig gebruiksvriendelijke app met alle toeters en bellen die je zou kunnen willen (je kan bijv. ook casten naar een ChromeCast).
Inderdaad. Ben fan van Google apps, maar Pocket Casts biedt (vrijwel) alles en is waarschijnlijk beter dan een Google app die simpel probeert te zijn.
Geweldig! De podcast apps op Android deden het hem gewoon echt niet voor mij. Ze hadden nooit alles wat ik wilde luisteren, zagen eruit alsof sinds het begin van het smartphonetijdperk niet meer geüpdate zijn of hadden wel weer een ander probleem (zoals SoundCloud die mij om de één of andere reden altijd uitlogt elke keer als ik hem wil gebruiken). Met zo'n standaard app zoals die van Apple of nu dus van Google is het gewoon echt een stuk makkelijker om alles op één plek te hebben. Nu nog hopen dat ze hem snel naar iOS brengen zodat ik niet op mijn Xperia hoef te kijken waar ik was gebleven om verder te luisteren op mijn iPad.
Ik kan je echt PocketCasts aanraden! De app werkt goed, ziet er goed uit, wordt goed onderhouden door een team met passie en humor en is op alle platformen beschikbaar: je account synct op die manier van iOS naar Android naar Web, zodat je over verder kunt luisteren (op de bank via de iPad, naar op de fiets via je telefoon, naar op werk via Web). Kost wel wat centen, maar dan kun je ook echt alles instellen: Verschillende playlists, intro skip per podcast, en nog veeeeel meer.
Pocket Casts ziet er inderdaad wel uit als een goede app om te proberen. Zoals als het er naar uitziet eigenlijk precies wat ik wil en het is dan al helemaal leuk om een klein team te steunen.

Ik ga deze week wel nog even de Google app uitproberen of het alles doet wat ik wil. €9 voor web, €4,49 voor iOS en €2,99 voor Android is toch net iets te duur als een gratis alternatief misschien even fijn is. Die gratis 14 dagen ga ik sowieso gebruiken om te vergelijken. Bedankt!
Klopt, dat was een regeltje wat ik er nog bij wilde tikken, maar het kost wel stuk voor stuk wat. Aan de andere kant: ik luister elke dag podcasts, en net zoals een goede koptelefoon mag de software ook wat kosten. Ik vind de web-versie veel te duur voor wat het doet. Voor mijn gevoel zit daar ook echt niet zo veel functionaliteit in als in de apps. Maar even een lijstje van wat je mischien pocketcasts laat verkiezen boven google podcasts:
  • Prettiger design (google podcasts is vooral gericht op discovery, terwijl ik dat eerder in dit soort artikelen doe en mijn podcast app 99% van de tijd gebruik om te luisteren)
  • dark mode en black mode
  • Sync tussen iOS/Android (toegegeven, dit werkt niet zo snel als ik hoopte. Soms duurt het even voor hij gesynct heeft, dit kun je wel forceren)
  • Playlists, 'in progress' zijnde podcasts in 1 lijst, musthears of nederlandse in 1 lijst, gefavoriete podcasts in 1 lijst (waar bijv. belangrijke feitjes worden benoemd)
  • Up next, een lijst van podcasts die hij doorloopt. Als Google Podcasts een podcast speelt en hij is afgelopen moet je je telefoon uit je broekzak halen om de volgende te zoeken en te starten
  • Sleep mode, automatisch stoppen met spelen aan het einde van de aflevering of na een uur/5 minuten
  • Effecten, bij google podcasts kun je alleen de snelheid aanpassen. Bij pocketcasts kun je stiltes laten wegknippen, het stemvolume boosten (sommige podcasts zijn zachter dan anderen) en intros skippen (veel podcasts hebben standaard 4 minuten reclame vóór de podcast
  • Hoofdstukondersteuning

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee