Pocket Casts geeft iedereen die betaalde voor webversie levenslang abonnement

Pocket Casts geeft alle gebruikers die in het verleden betaald hebben voor de web- of desktopversie een levenslang abonnement op de nieuwe Plus-dienst. Aanvankelijk kregen die gebruikers drie jaar toegang, maar dat stuitte op kritiek.

Owen Grover, ceo van Pocket Casts, zegt dat het bedrijf naar de kritiek luistert en dat daarom alle gebruikers die 9 dollar voor de webversie betaald hebben nu levenslang gratis toegang krijgen tot de Plus-dienst. Dat nieuwe abonnement kost 1,20 dollar per maand of 12,10 dollar per jaar.

Pocket Casts kondigde woensdag een nieuw verdienmodel aan, met gratis mobiele apps maar een betaald abonnement voor meer functionaliteit. Gebruikers die eerder voor de webversie hadden betaald werd toegezegd dat ze drie jaar toegang kregen tot Premium. Daarop kwam kritiek omdat voorheen bij het aanschaffen van die webversie werd geadverteerd met 'geen maandelijkse kosten of freemium-gedoe' en een 'eenmalige betaling'.

De nieuwe regeling geldt alleen voor gebruikers die voorheen betaald hebben voor de webversie of desktopapps van Pocket Casts en niet voor gebruikers die de apps op iOS en Android gekocht hebben in het verleden.

Met deze tekst adverteerde Pocket Casts zijn betaalde webversie voordat het nieuwe verdienmodel werd aangekondigd

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-09-2019 • 07:54

31 Linkedin

Submitter: Drawer

Reacties (32)

32
32
21
1
0
10
Wijzig sortering
Kijk, daar hoopte ik op! Hulde!
Hulde? Ik heb die app gekocht op Android en ik heb straks pech? Dat wordt dan toch https://antennapod.org/
hoezo pech? de IOS en Android app die nu gratis is voor iedereen blijft het bij jou toch gewoon doen zonder dat er functies verdwijnen :?

alleen voor nieuwe functies/features (premium tier) of het gebruik van de webapp/windows app (pro tier) moet je voortaan een abo hebben en dus betalen.
Ik kan je Antennapod van harte aanbevelen. Gebruik het al maanden en ben zeer tevreden. Het is hardstikke stabiel en heeft geen enkele moeite met de 100+ casts die ik volg. Mis ook weinig functies, behalve dat het ontdekken van nieuwe podcasts in de app erg beperkt is (maar je kunt podcasts wel op elke mogelijke manier toevoegen). Op Github zag ik ook dat ze juist daar aan werken voor een volgende versie.
Ik wilde je er even aan herinneren dat Android Auto niet ondersteunt word door AntennaPod..

Maar voordat ik een flater zou slaan heb ik de website bekeken, geen mention of AA support.. Vervolgens (heb toch niet te doen, wacht bij Carglass) de app toch maar geinstalleerd, en waarempel, AA doet het ook..
Zal hem dus even testen als ik over 2 uur weer weg mag.
"Hulde" is een groot woord. Ze krabbelen terug omdat ze nét iets te veel kritiek kregen.
Hulde is een prima woord om dit te omschrijven. Op deze manier toegeven is een dappere stap ten opzichte van het alternatief.
Ze corrigeren een belangrijk punt na het luisteren naar de vaste achterban. Er zijn er genoeg die niet het gezichtsverlies zouden willen lijden en stug zouden volhouden, op termijn vaak ten koste van het product.
Mwuah, de werkwijze die hier gehanteerd wordt is niet nieuw. Sterker nog, je kunt je mogelijk zelfs afvragen of het niet gewoonweg vooropgezet is.

Verandert je verdienmodel? Simpel, voor de worst case door voor je huidige achterban. Indien weinig respons, prima, meer winst voor jezelf. Indien kritiek? Prima, stem met ze in, doe een handreiking en kom in de publiciteit als the good guy.

Dit soort dingen zijn gewoon marketing strategieën die door bedrijven gehanteerd wordt en wat consumenten als zoete broodjes slikt.
Ik denk dat je iets té sceptisch bent.
Je overschat denk ik de intelligentie en planmatige aanpak van deze bedrijven. Ze doen ook maar wat hoor.

Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor
Tegenwoordig is dit qua marketing een strategie dat in de meest oppervlakkige boeken al ter sprake wordt gebracht. Dit is goed op meerdere marketing gebieden, het is niet sceptisch om dit te onderkennen.
"Ze doen ook maar wat hoor"
Maar toevallig worden zij er altijd beter van en nooit de klant.
Hoezo wordt de klant niet beter van een levenslang abonnement?
Dit is zeker een manier om naar deze situatie te kijken. Ik zie vooral weer een bevestiging van de tyrannie van gebruikers. Een bedrijf komt tot nieuwe inzichten, past zijn strategie hier op aan om op lange termijn actief te kunnen blijven en wordt vervolgens afgestraft door (waarschijnlijk kleine, zeer vocale) groep gebruikers die, mijn inziens, onredelijke eisen stelt.

In deze case is Pocket Casts op de markt gekomen toen podcasting aan het begin van een enorme groeiperiode stond. De markt was vrij klein en er was weinig concurrentie. Als je verwacht dat de markt gaat groeien is je diensten aanbieden met een fixed fee een goed idee. De markt groeit waarmee je bedrijf automatisch mee kan groeien. De markt is nu echter compleet anders (Apple, Google en Spotify zijn bijvoorbeeld allemaal ingestapt met eigen apps) en ik verwacht dat Pocket Casts een groot deel van zijn potentiële markt wel bereikt heeft. Nieuwe klanten werven betekent dan klanten weghalen bij concurrenten, iets dat heel kostbaar is. Als bedrijf heb je een grote poule aan klanten die al betaald heeft. Je zit dan klem en je zult een ander business model moeten verzinnen. In de huidige economie kun je dan geld verdienen met reclame of met abonnementen. Pocket Casts kiest voor de laatste en nu zijn het de eigen gebruikers die dit nog veel moeilijker maken. Ben benieuwd wanneer er advertenties in Pocket Casts komen...
Of hulde een gepaste term is weet ik niet en is ook niet zo interessant.

Het lijkt me echter wel goed om duidelijk te maken dat beter wat geweest om het in één keer goed te doen. De belofte voor de vernieuwing was immers een éénmalige betaling. Die belofte werd gebroken en in deze context mag dat niet.

Dat men na de kritiek op het breken van de belofte zich er alsnog aan houdt is prettig, maar eigenlijk hoort je aan je belofte houden de norm te zijn. Vanuit dit perspectief hebben ze het 'bijna goed gedaan'. Natuurlijk, niet alle bedrijven doen dit en niet alle bedrijven corrigeren hun fouten na kritiek van hun klanten. Het kan best zijn dat het handelen in vergelijking met de rest van de sector vrij netjes is.

Het is makkelijk om de kritiek te sussen met: "Wat verwacht je dan ook, 9 euro voor een levenslange onbeperkte dienst? De consument weet ook wel dat dat niet uit kan". Dat klopt misschien wel, maar het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om realistische abonnementsopties aan te bieden.
Precies, de eerste poging was de baseline stellen en nu kruipen ze daar waar ze eigenlijk willen zijn en doen ze "iets goeds".
Als fervent gebruiker van Pocket Casts ben ik hier dan wél weer blij mee.
Ze hadden net zo goed ook een extra tier in het leven kunnen roepen, i.p.v. "Plus" bijv. "Old friend" of zo, zodat zij in ieder geval geen toegang hebben tot de 10GB opslag. Die opslag had van mij -- als koper van de iOS, Android en web-app -- niet gehoeven en had ik prima op z'n plek gevonden om me voor te laten betalen. Dat is immers een toevoeging.
Of toegang tot de web app loshalen van het abonnement, maar dan is er voorlopig helemaal geen reden om je te abboneren.
En zie hier de kracht van marketing op mensen :).
Nu heb ik maar 3€ betaald voor de Android app, en is het op zich geen drama dat ze nu gaan werken met een abonnement, maar bv een paar maanden gratis premium voor degene die de app hebben gekocht zou ook niet mis zijn...
Het zou een mooi gebaar zijn, maar je hebt toen tegen de destijds geldende voorwaarden de app aangeschaft. Als dat in het afgelopen halfjaar jaar is geweest is het wel een beetje zuur.

Ik heb zelf de iOS en Android app al jaren geleden aangeschaft, en per geluisterd uur ongeveer een halve cent betaald. Ik heb echt niet zo veel te klagen over de aanschaf.
Heb deze ook jaren geleden aangeschaft, hoop alleen niet dat zij ads gaan aanbieden. Dan wordt ik wel heel kritisch en ga ik verder kijken naar een alternatief.
Duidelijk, en netjes. Voorbeeld van hoe het zou moeten en blijkbaar ook kan.
Duidelijk en netjes, maar zeker geen voorbeeld van hoe het zou moeten. Ze zijn erachter gekomen dat het oude verdienmodel niet meer werkte, en dan moet er iets veranderen. En dan kom je al snel op een abonnementsvorm.
Dat je voor de desktop app of webversie betaald hebt geeft je niet automatisch recht op een levenslang abonnement. Wat dat betreft was het geklaag over die 3 maanden ook niet geheel terecht. Ik ken de voorwaarden ook niet, maar ik kan me voorstellen dat daar wel iets in staat over eventuele wijzigingen. Zo niet, dan is het niet meer dan netjes om het op deze manier af te handelen.
Nou dat is een nette deal. Dank u 😊
Ik heb hier gemengde gevoelens bij. Ik heb liever dat goede apps een gezond business model er op na houden zodat ze lang kunnen blijven bestaan. En ik vind het fijn wanneer duidelijk is hoe ze hun geld verdienen (en dus niet uit reclame of wederverkoop data).

Daarom betaal ik zelf graag voor een abonnement wanneer deze abonnementskosten realistisch zijn.

[Reactie gewijzigd door Preaper op 19 september 2019 09:37]

Het bedrijf zou geen lifetime deal geven aan deze mensen als ze er verlies op zouden maken. Dus ik denk niet dat het invloed gaan hebben op het bestaansrecht.
Nou ik vond 3 jaar abonnement al best een goede oplossing. Ik denk niet dat iemand daarover echt recht op klagen had. Behalve dan het feit dat (zoals in de screenshot onder het artikel te zien is) ze het zelf altijd adverteerden als once-off en specifiek "no subscription hoo-ha". Daar hebben ze zichzelf wel een beetje de ruiten mee ingeslagen. Netjes dat ze er zo snel op terugkomen, maar als je dat soort materiaal specifiek in je marketing gebruikt, dan moet je ook door hebben dat je daarna gewoon niet meer terug kan komen op die belofte. Als dat niet het geval geweest was dan was iedereen een 3-jarig abonnement geven een heel erg mooie oplossing geweest.
Toch wel fijn dat ze er op terug komen, al zou dat niet gemoeten hebben en doen ze het nu na de vele kritiek op de eerste beslissing.
Ik heb geen levenslang abonnement, die van mij verloopt op 26 augustus 2118 zie ik in de (Android) app :P
Heb je voor de web of desktop versie betaald?
-edit ik moet rustiger lezen 8)7

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 19 september 2019 12:19]

Volgens mij beide, omdat je dan kan synchroniseren. Maar over 99 jaar zie ik het wel weer :p
Ik wil echt seks! Wie wil mijn poesje opeten? Schrijf me
http://dirtytinders.cf/masanata

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee