Spotify heeft 113 miljoen betalende gebruikers

Spotify heeft bij de publicatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt dat de dienst 248 miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft. 113 miljoen miljoen gebruikers hebben een betaald abonnement op de muziekstreamingdienst.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat het aantal van 113 miljoen gebruikers met een Premium-abonnement een stijging van 31 procent vormt ten opzichte van het derde kwartaal uit 2018 en een stijging van 5 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. De 248 miljoen maandelijks actieve gebruikers betekent een stijging van 30 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal uit vorig jaar en een stijging van 7 procent als dit aantal wordt afgezet tegen de 232 miljoen maandelijkse actieve gebruiker van het voorgaande kwartaal. Het aandeel van de betalende abonnees op het totale aantal maandelijkse gebruikers blijft redelijk constant; dit schommelt al meerdere opeenvolgende kwartalen rond de 45 procent.

Tijdens het vorige kwartaal luisterden nog 129 miljoen gebruikers naar Spotify-streams zonder te betalen, waarbij zij advertenties krijgen voorgeschoteld. Dat aantal is in het afgelopen derde kwartaal opgelopen naar 141 miljoen, een stijging van 29 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Spotify meldt dat de opbrengsten uit advertenties echter niet hebben voldaan aan de verwachtingen; weliswaar was er op dit vlak een groei van 20 procent op jaarbasis, maar dat had volgens het bedrijf hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat er integratieproblemen waren met nieuwe ordermanagementsoftware om Googles Doubleclick Sales Manager te vervangen. Dat leidde volgens het Zweedse bedrijf tot minder orders en ongeveer 9 miljoen euro aan misgelopen omzet.

De omzet kwam uit op 1,73 miljard euro, een stijging van 28 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het afgelopen kwartaal maakte Spotify een winst van 54 miljoen euro, terwijl in de voorgaande kwartalen een klein verlies werd geleden. In het volgende vierde kwartaal verwacht de streamingdienst een verlies van tussen de 31 en 131 miljoen euro en dat het aantal betalende Premium-gebruikers tussen de 120 en 125 miljoen uitkomt.

Wat de positie in de markt betreft is Spotify optimistisch. Het bedrijf wijst daarbij onder meer naar Apple; in vergelijking met Apple Music zou de Zweedse streamingdienst er maandelijks twee keer zoveel abonnees bij krijgen. Ook zou Spotify in absolute aantallen meer gebruikers verwelkomen dan Amazon en ook zou de verhouding tussen gratis gebruikers en betalende gebruikers bij Spotify drie keer zo gunstig zijn.

Links de abonnees per regio en daarnaast het totale aantal maandelijks actieve gebruikers per regio.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-10-2019 • 17:15

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Er loopt al jaren een draadje op het forum van Spotify m.b.t. lossless audio, maar het lijkt er op dat Spotify daar geen interesse (meer) in heeft. Nou weet ik niet of ik het verschil echt ga horen, maar daar zou nog wat winst te behalen zijn qua nog betere geluidskwaliteit aanbieden.

Mijn verzameling cd's ligt ondertussen het merendeel al járen in de kast niets meer te doen, volgens mij heb ik het meeste al krap vijftien jaar niet meer geluisterd en het neemt ook nog eens ruimte in. De volgende stap voor mij na de cd was via NAS luisteren naar mp3's en dat heb ik tot een jaar of twee terug nog volgehouden. Je blijft toch wel vaak hangen in wat je kent/hebt en verkent moeizaam nieuwe muziek. Totdat Spotify met een actie kwam om voor een eenmalig bedrag een paar maanden te kunnen luisteren. Dat beviel zo goed dat ik het daarna maar heb omgezet naar een vast abonnement. Het is zo makkelijk om nu even nieuwe muziek te verkennen en moet zeggen dat de algoritmes voor mij behoorlijk goed werken wat betreft aanbevelingen.

Het voelt nog wel altijd vreemd om niet echt muziek meer te bezitten, maar dat is nog iets van 'mijn generatie' misschien. Als je nu opgroeit zou je niet meer beter weten en ook niet anders meer willen dan altijd en overal je muziek kunnen luisteren als je maar internet hebt.
En vanwege het feit dat Spotify geen lossless aanbiedt of overweegt ben ik op Tidal overgestapt. Jammer van al mijn playlists maar ik hoor het verschil wel duidelijk op mijn installatie en mijn in ear monitors. En als je het eenmaal gehoord hebt, ben je om.

Oh ja, de Spotify app had ook regelmatig issues waar ik slecht tegen kan....

Daarnaast heeft Tidal ook nog eens muziek clips en dat is echt een toevoeging.
Het aanbod van Tidal is echter een stuk lager dan dat van de meeste concurrenten, zeker als de artiest/band die je zoekt niet of nauwelijks mainstream is (behalve misschien niet-mainstream hiphophartiesten).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 28 oktober 2019 19:53]

Hier een mooi vergelijk door een review site die ik hoog heb zitten;

https://www.whathifi.com/...s-spotify-which-is-better

Tidal vs Spotify
40 vs 35 miljoen nummers. Natuurlijk moet het net je smaak zijn maar Tidal heeft qua nummers het grootste aanbod.

Plus master quality, muziek clips. De apps vind ik persoonlijk net zo slecht/goed
Maar het gaat me om het totaalaanbod: Tidal is meer gefocust op mainstream muziek en hiphop. Spotify en YouTube Music hebben véél meer niet-mainstream artiesten en bands (en ook iets meer Nederlandse artiesten/bands), vooral buiten de hiphopscene. En YouTube Music heeft ook videoclips. Alleen geen optie voor hifi, dat doet Tidal dan wel weer beter.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 28 oktober 2019 20:18]

Ik heb de overstap naar Tidal ook gemaakt een paar maanden geleden, maar ik moet zeggen dat ik de app (zowel mobiel als desktop) vele malen slechter vindt dan die van Spotify. De geluidskwaliteit is echter wel echt stukken beter inderdaad, en ook een shuffle functie die werkt zoals hij zou moeten werken is een verademing na jaren Spotify te hebben gebruikt.
Ik heb ook een vergelijking gedaan en hoorde absoluut geen verschil, terwijl ik wel degelijk high-end spul heb staan. Uiteindelijk dus gewoon bij Spotify gebleven, ondanks dat de app af en toe inderdaad hopeloos doet (zoals met chromecasten).
Heb je dan wel het duurdere abonnement geprobeerd? (HiFi voor 19,99 p/m).
Yes, zeker weten. Ik heb naar Master-tracks zitten luisteren.
je kan je spotify playlist makkelijk importeren naar Tidal, google maar eens. Ik ben 2 jaar geleden al overgestapt en ja het verschil hoor je duidelijk - tenzij je met airpods of je samsung headset op je telefoon luistert.
Je vergeet alleen te melden dat tidal 20 euro per maand is als je hifi audio wilt hebben.
Voor 10 euro bieden ze ook "gewoon" 320kbps aan.

Dus als spotify hier slim is en op 15 euro gaat zitten :) ....
Ik overweeg ook over te stappen op Tidal ivm lossless audio. Vind het wel jammer want Spotify bevalt me prima en ik hou niet van verandering :/
De volgende stap voor mij na de cd was via NAS luisteren naar mp3's en dat heb ik tot een jaar of twee terug nog volgehouden. Je blijft toch wel vaak hangen in wat je kent/hebt en verkent moeizaam nieuwe muziek. Totdat Spotify met een actie kwam om voor een eenmalig bedrag een paar maanden te kunnen luisteren. Dat beviel zo goed dat ik het daarna maar heb omgezet naar een vast abonnement. Het is zo makkelijk om nu even nieuwe muziek te verkennen en moet zeggen dat de algoritmes voor mij behoorlijk goed werken wat betreft aanbevelingen.

Het voelt nog wel altijd vreemd om niet echt muziek meer te bezitten, maar dat is nog iets van 'mijn generatie' misschien. Als je nu opgroeit zou je niet meer beter weten en ook niet anders meer willen dan altijd en overal je muziek kunnen luisteren als je maar internet hebt.
Ik haal zelf inspiratie uit:

- Reclames
- Video
- Videogames
- Pagina die zelf muziek toevoegen
- Spotify (gratis)
- Soundcloud
- Zelf muziek zoeken
- Films
- Series

Ik kan blijf zelf niet hangen in een genre en als ik blijf hangen in een genre dan klinkt het toch weer anders.
Vroeger, in de eind jaren '90 van de 20e eeuw, was eigenlijk mijn enige bron de bibliotheek van Rotterdam waar je uit duizenden cd's kon kiezen om te lenen. Eerst op allmusic.com een artiest opzoeken en dan bij 'related artists' zoeken naar nieuwe muziek en vervolgens via Napster een paar nummers proberen te vinden om te kijken of het uberhaupt wat is. Dit gecombineerd met de bibliotheek van Rotterdam om vervolgens de volledige cd te beluisteren/lenen. Daarna kwam last.fm er ook bij en dat heeft ook wel geholpen om te ontdekken.
Dat had ik in het begin ook. Echter is mijn ervaring dat na het veel beluisteren van muziek ik er op uit gekeken raak. Dus wat dat betreft is het prima dat ik het niet bezit.
Overal je muziek kunnen luisteren kon ik al zonder internet met m'n walkman...
Maar daar passen geen 40 miljoen nummers op.
Het verschil tussen een 320kbps .mp3 (of het .ogg equivalent van Spotify) en een .flac is zelfs voor audiofielen nagenoeg onhoorbaar. Voor het luisteren is .flac dan ook niet zo interessant, maar voor het archiveren van je muziek des te meer. Van lossy naar lossy converteren levert namelijk wel enorm kwaliteitsverlies op.
Je kan ook offline luisteren door middel van afspeellijsten te downloaden. Zo hoef je niet met internet verbonden te zijn, echter je moet wel elke 29/30 dagen opnieuw online komen om zo de betreffende muziek die je offline hebt gedownload te beluisteren.
Ben een gelukkig Spotify gebruiker, het enige wat mij parte speelt (eeuwig durende strijd en niet helemaal hun schuld ik weet het), dat mijn afspeellijsten grijze nummers bevat die ik niet meer kan afspelen.
Als is het percentage wel heel laag. Nummers komen vaak toch uiteindelijk weer terug.
Heb ik eigenlijk nog nooit last van gehad. Gewoon vraagje uit interesse: welk genre gaat dit dan over? Meer het pop genre van de bekendere artiesten, of de wat onbekendere artiesten?
Niet OP, maar kan dit beamen. Vaak onbekendere artiesten. En ik heb ook erg vaak dat een album meermaals in mijn collectie zit, aangezien ze uit komen in steeds verschillende versies en dit lijkt te rouleren.
Ik zie het ook bij populaire artiesten soms gebeuren. Het gaat vaak dan om nummers/albums die al langer uit zijn.
Bijvoorbeeld het while(1<2) album van deadmau5, bevat een hoop niet meer beschikbare nummers. Terwijl die vroeger gewoon geluisterd konden worden hier. Ook bij nummers van Tiesto gebeurt dit soms. Het nummer Pair of Dice is lange tijd onbeschikbaar geweest (zie bv de klachten op youtube bij dat nummer), maar zo te zien is die nu wel weer beschikbaar.

Het gebeurt niet heel vaak, maar blijft vervelend wanneer het gebeurt.
Het album "A Night at the Opera" van Blind Guardian is er een tijdje af geweest.
Zijn wat covers van (voormalige) Youtube (music) video makers, sommige verwijdert heb er ook nog in staan (ik dacht van Captain Sparkles) waar het nummer is vervangen voor ruis.
Metal bands, maar een groot gedeelte van mijn playlists is metal dus... weet niet of dat echt een patroon is.

Ik ga er vanuit dat het met cover makers vooral rechten issues zijn.

Hier wat nummers die ik er zo uit pik die nu niet beschikbaar zijn:
Danny Elfman - The Little Things
Gamma Ray - Beyond the black hole
Twilight Guardians - La Isla Bonita
The Key of Awesome - Bowling with my beak, Game of Throne pay phone, Pet Shop
Peter Hollens ft Lindsey Stirling - Skyrim Main theme
Inthelittlewood - Screw the Nether
Oleander - Are you There
Patient Zero ft Yogscast - Diggy Diggy Hole
Tryhardninja ft CaptainSparklez - Revenge
E Nomine - Vater Unser
ik erger me altijd aan albums waar van alles is toegevoegd. Special editions met 30 extra nummers.
Ik wil gewoon naar het origineel luisteren..
Niets mis met special editions als het origineel er ook maar op staat..
Mee eens... vooral op shuffle is dat vervelend.
En de gigantische hoeveelheid aan "Remastered" versies...
Als je het originele nummer na de remastered luistert, dan kan je vaak wel janken.
Veel te veel compressie ;(

Helaas komt dit door de oordopjes luisterende generatie. Op een goeie stereoinstallatie of met een betere hoofdtelefoon valt het meteen op. Erg jammer.
Viel mij ook al op, dit komt steeds vaker voor.
Ze worden iig niet zomaar uit de lijst gehaald, dat is al iets.
Eens, alhoewel ik dit Spotify niet kwalijk kan nemen. Zijn vaak artiesten of labels die besluiten van Spotify af te gaan.
Dat of rechten disputen waarschijnlijk.

Vindt het vooral als klant zuur, net alsof je: "eindelijk dat ene lekker broodje hebt gevonden om elke keer te kunnen kopen en op een dag is het niet meer beschikbaar".

Je kunt het niet meer aan andere laten horen, als het niet op Youtube staat of ergens anders te koop is kun je het nummer dus nooit meer beluisteren. (tenzij ze het alsnog eens terug zetten).
Wellicht nog enigzins vertekend als spotify family als 6 gebruikers wordt gezien ipv 1. Er wordt marginaal meer betaald voor 6 gebruikers dan voor 1 gebruiker....
* michielRB heeft een family abo, vooral erg frequent gebruikt door de kids.
Andere streamingdiensten hebben dit ook (denk aan Apple Family sharing). Voor de marktpositie dus niet heel relevant. Als je al dit soort factoren zou meewegen is het aandeel van Amazon ook niet erg fair, aangezien zij een “bundel” hebben samen met alle andere Amazon/Twitch Prime diensten.
De operationele marge is juist omhoog gegaan, dus blijkbaar verdienen ze nu meer per gebruiker. (of de kosten zijn omlaag gegaan)
Al jaren lang tevreden klant van Spotify (sinds een jaar via een family anno). Elke dag ontdek ik weer nieuwe muziek, erg fijn.
Dit is wat ik persoonlijk het fijnst vind aan Spotify. Ik luister bijna nooit meer de nummers die ik al leuk vind. Momenteel luister ik bijna altijd naar song radio's van liedjes die ik al ken om zo bij vergelijkbare muziek uit te komen.
Wauw, eindelijk winst? Nice! Hopelijk gaan ze nog wat meer integraties aanbieden zodat bij bv games als Beat Saber of Spin Rhythm XD (nieuwe ritme-game, check it out) nog wat makkelijker meer muziek toegevoegd kunnen worden. Maar dat zullen de platenlabels wel weer tegenhouden

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 28 oktober 2019 17:55]

Helaas(of gelukkig), dit is puur een boekhoudkundige winst door de belastingteruggaves van 125miljoen.
Zoals in het artikel al staat aangegeven verwachten ze de komende kwartalen weer gewoon verlies te draaien, en niet een klein beetje ook.
Positief. Maar wat @michielRB zegt hoe rekenen ze m.b.t. family accounts.

/cc @NEO256

ik heb recentelijk mijn family-plan opgezegd, omdat ik Apple Music 3 maanden gratis kon proberen. Wil nu eigenlijk bij Apple Music blijven, want de kwaliteit is echt beduidend beter. Het hoog is minder 'artefact'-erig en het laag is veel strakker. AAC vs Vorbis dus wel degelijk een verschil.

Het enige wat Spotify heeft en Apple Music niet is dat je gewoon via de Spotify App je Sonos kan aanzetten. Eveneens als integratie met PS4 e.d. Alleen vooral in de auto viel het me op dat de bas zoveel meer definitie had, zelfs mijn vrouw hoorde het!
Je kan met de Apple Music app ook de Sonos aanzetten.
Alleen als je AirPlay hebt, toch?
Je spreekt over een beduidend kwaliteitsverschil en dan over Sonos. Mag ik daaruit besluiten dat jij dit beduidend kwaliteitsverschil hoort op een Sonos systeem?
Op Sonos (play:1, symfonisk en een Connect), op de autoradio, op m’n studiomonitoren. Via verscheidene koptelefoons (bt, studiokoptelefoon)... maar vooral een setje die echt goed laag geeft met een grote woofer (auto, hifi set)

[Reactie gewijzigd door Mr_Viking op 29 oktober 2019 16:52]

In eerste instantie aangeschaft voor de muziek natuurlijk, maar luister de laatste tijd veel meer podcast. Echt top. Als ik nog wat te wensen zou hebben zou het zijn om dat aanbod wat meer uit te breiden.
Ik heb alweer bijna 6 jaar naar alle tevredenheid een abonnement. Fijn dat je ook eigen muziek kan toevoegen.
Ben al sinds het begin lid en vind het een prima dienst. De apps heb ik altijd enorm onoverzichtelijk gevonden, maar er is mee te leven. Een van de weinige Europese "startups" om trots op te zijn.

Zaak is om het nu niet te verpesten, dat zie je vaak als ze groter worden.

Verder mogen ze niet klagen dat Apple niet echt doorzet. Apple had rake klappen kunnen uitdelen met Apple Music maar hebben na de initiele launch er verder weinig mee gedaan.
Ze maken geen winst, maar als ze de prijs ophogen raken ze waarschijnlijk een groot deel van de gebruikers kwijt.
En dan zijn er nog gebruikers die die paar euro per maand te veel vinden lees ik in de reacties. Ga je schamen alsjeblieft.

Wat ik mij af vraag... Hoe verwacht Spotify ooit een winstgevende onderneming te worden? Of wanneer?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee