Ik vind het moeilijk.
Zelf heb ik voor mijn dochter indertijd een gmail account aangemaakt op 13 jaar omdat er toen nog geen family optie was. Ondertussen is ze 10 jaar. Op de Nintendo Switch bijvoorbeeld kan je ook niet online gamen als je geen 13 bent.
Zelf luister ik vaak naar Studio Brussel en in de tijd van Merel met haar bef me, kwam dat ook aardig vaak voorbij op de radio. Ik had niet echt veel zin om het uit te leggen. Mijn dochter speelt graag Roblox, waar je eigenlijk ook 13 voor moet zijn. Ze kijkt ook graag Youtube videos over spel waardoor ze op een jaar tijd Engels heeft geleerd. Ze had ook wel een Amerikaans meisje in de klas afgelopen die jaar die nog geen Nederlands kon. Dat heeft ook geholpen.
Een aantal maanden geleden, kwam ze via dat meisje op het nummer Fake I.D.
Three, six, nine, girls wanna drink wine
Tell the man not to waste your time
If the man broke, the man he a joke
So you gotta get loose with the Henny and the Coke
Ik heb geen vragen over het nummer gekregen, maar laat het soms doorspoelen in de wagen omdat het ook behoorlijk irritant is. In de meeste gevallen luister je naar muziek zonder echt te weten waarover het gaat, alhoewel ze de woorden wel kan meezingen.
Een vriend en heel zijn kantoor van mij zat lustig mee te zingen met ...
https://www.songteksten.n...e-jongen-komt-zo-hard.htm
Het heeft een tijdje geduurd voor hij doorhad waarover het ging. In het Nederlands is het wel net iets delicater. Er was bij mijn dochter aardig wat opschudding op school over "kind van de duivel". Iedereen kende het nummer wel op school.
En dan is de vraag, waar stopt het?
- Champagne Supernova van Oasis.
- Het werk van Avicii waar het vrij vaak over zelfmoord gaat.
Voorlopig mag mijn dochter Youtube kijken op de TV in de woonkamer en zit ik meestal wel in de buurt. Roblox mag ze alleen spelen. Muziek voegt ze voorlopig toe aan een playlist onder mijn Google Play Music account.
De uitleg volgt indien nodig, of bij bepaalde Youtube filmpjes heb ik ook al gezegd dat ze er gewoon nog te jong voor is. Daarom moet er niet altijd een uitleg volgen.
Een collega van mij heeft met zijn tweeling wel een goed systeem gevonden denk ik. Die is op hun 10 of 12 jaar begonnen met een filmavond op vrijdag. Daarbij werd een klassieker vertoond, die hij eerst op voorhand zelf bekeken had. Daarna kan je opbouwen en uitleg geven wanneer je er zelf bij bent. Toen mijn dochter een jaar of 5 was, hebben we samen naar Sneeuwwitje gekeken. Dat was behoorlijk schrikken voor een tekenfilm vond ik.
Mijn dochter zal binnen de 5 jaar op internet wel eens beelden tegenkomen die echt niet voor haar bedoeld zijn, misschien zelfs onder invloed van vriendinnen. Het is kwestie van voor te bereiden hoe daar mee om te gaan. Vermijden is toch onmogelijk.