Plex introduceert nieuwe desktop-app en stopt htpc-ondersteuning

Plex heeft een nieuwe desktopapplicatie voor Windows uitgebracht, die de versie in de Windows Store moet vervangen. Daarbij komt vervolgens ook een einde aan Plex Media Player en ondersteuning voor een htpc-opstelling.

Dat maakt het bedrijf achter Plex bekend via een post op zijn blog. De nieuwe desktopapplicatie is per direct te downloaden via de downloadpagina op de Plex-website, waarbij er ondersteuning is voor Windows en Mac. Het bedrijf noemt het een equivalent van de Android- en iOS-versies van de applicatie, maar dan bedoeld voor desktopbesturingssystemen. De nieuwe app heeft de nieuwe 'Download'-functionaliteit voor het offline beschikbaar maken van media, waarvoor wel de Plex Pass-abonnementsvorm nodig is.

Als gevolg van het uitbrengen van de nieuwe desktopapplicatie komt er ook een einde aan de ondersteuning voor Plex Media Player. De bedoeling is dat de nieuwe desktopapplicatie de vervanger gaat worden. Daarbij gaat Plex zich eveneens niet langer richten op gebruikers die een htpc op hun tv hebben aangesloten, aangezien er geen tv-modus in de nieuwe applicatie zit. Plex Media Player wordt overigens nog wel tot eind januari volgend jaar ondersteund.

Daarnaast heeft Plex bekendgemaakt dat het voorlopig de focus blijft leggen op Windows en Mac. Over een Linux-versie wordt nagedacht, maar deze lijkt niet op korte termijn uit te komen.

Door RoD

Admin Mobile

19-08-2019 • 11:27

127 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (127)

127
124
44
6
0
65
Wijzig sortering
Wat hebben ze dit raar opgeschreven. iOS (Apple tv) app: blijft bestaan, Android (tv) app: blijft bestaan. Mac en Windows app: wordt vernieuwd alleen nu zonder tv lay out.
De Windows app was voorheen een aparte UWP app die daardoor niet van de nieuwste technologie en de rendering engine van de andere versies gebruik kon maken. Nu is er een app gemaakt die zowel voor Windows als Mac gecompileerd kan worden dus dus hoeven ze maar tijd in 1 app te steken in plaats van 2 compleet verschillende. Dat bespaart dus een hoop tijd en zorgt ervoor dat functies beter uitgewerkt kunnen worden en overal hetzelfde zijn.

De TV functie werdt volgens Plex nauwelijks gebruikt en is dus geschrapt. Nog een UI minder om te onderhouden.
Gaat niet om techniek, de nieuwe variant is volgens mij electron based, scheelt hun veel tijd en geld maar helaas wel ten koste van snelheid, energiegebruik en features.
De oude app in de Store werkte al niet geweldig, kan toch ook beter worden?
De store app is nooit zo goed geweest nee, maar ik vind het jammer om te zien dat het een web-app is geworden.
Het is helemaal geen Electron app. Het is een QtQuick app. Gewoon C++ dus. Helemaal niks mis mee.

Gewoon een C++ video engine en Qt UI. Gebruikt ook wat RAM, maar is niet traag.
Thanks! Ik maak ook geregeld applicaties met Qt en het werkt snel en stabiel met hun libraries. Ben dus niet bang voor een slechte app. De Tesla UI in de auto's was ook lang Qt based!

OT: Ik ben op zich best blij met deze vernieuwing in de app. De app uit de windows store voelde voor mij best wel outdated/verwaterd aan. Gebruikte daardoor altijd de browser. Ik ga de app zeker eens proberen!

Nou nog gedeelde playlists... Looking at you PLEX!
Goed, de mensen die om mij heen van Plex gebruik maken zitten 99% van de tijd op een smart TV/Chromecast of in de browser. Ik zie ook eigenlijk niet hoe het verpakken in een chromium-schil zoveel uit gaat maken qua features en snelheid. Het zal even snel zijn als in een browser, wat prima gaat. Het is een webpagina die filmpjes streamt. Hoe "snel" moet zoiets zijn, behalve 24FPS afspelen?
en vergeet de tvOS niet, voor op de Apple TV (hardware).
Is deze ondertussen ook vernieuwd?
Voorheen kon enkel de beta-app (waarvoor je plex pass nodig hebt) 4K materiaal afspelen.
Er wordt dus geïnsinueerd dat deze functie ooit in de non-plex-pass versie zal zitten, en daar zou ik blij mee zijn!
Goede vraag, laatste grote update die me opviel was rond afgelopen April. Heb zelf een lifetime pas, dus geen idee of het ondertussen ook voor de non-plex-pass users beschikbaar is. Updates van Apple TV Apps worden hier automatisch geüpdatet, zal bij thuiskomst checken wat de laatste versie is.
Ik zie deze titel al minstens een week op verschillende nieuwssites, maar snap hem kort door de bocht niet.. "HTPC ondersteuning word gestopt" hoezo? Je kan gewoon de nieuwe applicatie op je HTPC installeren i.p.v. de huidige applicatie? Het hele idee van een (dedicated) HTPC is juist dat je er alles op kan installeren zonder vast te zitten aan een app store op bijvoorbeeld de Chromecast.

Edit: Het gaat dus vooral om de afwezigheid van de TV modus en verminderde support van remotes, het is altijd jammer als functionaliteit verdwijnt - maar hoe veel mensen gebruiken daadwerkelijk nog een HTPC i.p.v. te casten of de app te gebruiken op hun TV?

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 19 augustus 2019 12:12]

Het gaat erom dat je in de oude app (Plex Media Player) een aparte interface kon kiezen voor gebruik vanaf de bank (voor 3 meter afstand of meer), waarbij je gebruik kon maken van je toetsenbord om te navigeren (of 3rd party remote controls zoals Logitec Harmony). Deze optie is nu niet meer beschikbaar in de nieuwe Plex app.
Kijk dit is informatie waar ik wat aan heb, zowel Tweakers als andere websites beschrijven enkel de afwezigheid van de TV modus, maar ze doen het allemaal klinken alsof je Plex straks in z'n geheel niet meer kan gebruiken op HTPC's.

Worden remotes zoals de Harmony niet behandeld alsof je de pijltjestoetsen gebruikt?
Je kan Kodi installeren met een Plex add-on en dan werkt het weer als vanouds mocht je toch op het Windows platform willen blijven.
Dat weet ik helaas niet zeker, maar ik zag op het Plex blog waar deze nieuwe app werd aangekondigd meerdere mensen klagen dat hun remote niet meer werkte met de nieuwe app.
Dat zou heel spijtig zijn en... een flater van Plex, naar mijn idee. Dit soort zaken wil je nu juist met een AB kunnen bedienen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 19 augustus 2019 14:02]

Het is hetzelfde als bij Netflix. Desktop applicatie en site zijn niet fatsoenlijk te bedienen met toetsen.

Een oplossing is een Android TV apparaat nemen. Zowel Plex als Netflix hebben daar gewoon ondersteuning voor toetsen (en afstandsbedieningen).
Dan gebruik je een chromecast, apple tv, roku, android media player of een van de andere opties waar Plex op draait. Ik snap het wel, als praktisch niemand die speciale interface gebruikt is het zonde om daar tijd en moeite in te stoppen.
De zogenaamde '10-foot UI'.
En ik kan de plugin op Freenas nog gewoon gebruiken dus? Deze benader ik via de PS4 Plex app.
Voor zover ik weet verandert er in jouw situatie niks. De Freenas plugin en PS4 App blijven gewoon werken.
Volgens mij is de app nu een wrapper om de webinterface heen. Wellicht dat die wat accesibility heeft, waardoor de interface met toetsen (zoals van een toetsenbord) te bedienen is. Met F11 gaat de app in elk geval naar full screen modus. :)
Wat is dan precies de TV-modus? Met F11 gaat de nieuwe app naar volledig scherm, weet niet of dat hetgeen is wat je zoekt? :)
De TV modus is/was een optie welke je in de player applicatie kan kiezen. Random Google afbeelding:
https://zhf1943ap1t4f26r1...lock-live-tv-1440x916.jpg

Iets wat veel mensen schijnbaar prettiger vonden dan het standaard interface, opnieuw een random google afbeelding:
https://quantizd.com/wp-c.../05/Plex-Media-Server.png

Ik vond het zelf afschuwelijk, maar navigeer ook op de TV met een toetsenbord en muis.

Ik heb zelf de nieuwe app nog niet gebruikt (en ook weinig behoefte aan), gaat deze naar het interface van de 1e afbeelding wanneer je op F11 klikt?

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 19 augustus 2019 14:23]

Op de blog van Plex staan je antwoorden: https://www.plex.tv/blog/desktop-af/

Maar de screenshots die ze daar laten zien zijn van de UNO interface, de nieuwe interface die ze dit jaar langzaam in alle apps aan het uitrollen zijn. Ik test al maanden de beta op de Apple TV en daar bevalt het prima.

[Reactie gewijzigd door engessa op 19 augustus 2019 14:46]

De nieuwe Plex app is simpelweg dezelfde interface als de Plex Web App (https://app.plex.tv/desktop). Met F11 gaat de app dan naar volledig scherm, net zoals in de browser kan. Je krijgt dan dus geen aparte HTPC interface meer.
Ja, dat kan. Maar de oude app had een interface geoptimaliseerd voor gebruik op TV, de nieuwe heeft deze modus niet en is dus alleen geoptimaliseerd voor desktop gebruik. Reden hiervoor is dat Plex heeft vastgesteld dat verreweg de meeste mensen geen HTPC gebruiken, maar een mediaplayer zoals bijvoorbeeld de Shield TV of apps op de TV zelf. HTPC is ook niet erg efficient, verbruikt meer als bv een Shield en de gebruiks ervaring van een PC aan de TV is voor de meeste mensen ook niet echt super in vergelijking met een gewone afstandbediening. (en ja, dat kan allemaal ook met een HTPC. Als je tweaker bent).

Je zou dus kunnen stellen dat Plex mainstream gaat, ten koste van de enkele tweaker die nog met een HTPC aan de TV rommelt.
Shield kopen en lekker kodi gebruiken, top combinatie
Android app met Chromecast werkt ook uitstekend.

Als je toch een HTPC wilt kan je met de Andoid app ook de desktop app op de HTPC bedienen.
Ja, of je koopt een Shield en draait Plex. Daar gaat het in dit bericht om. Doordat al die dedicated players zo goed en goedkoop zijn gebruikt bijna niemand meer de HTPC interface.
Erg jammer inderdaad, maar na ook deze versie geprobeerd te hebben blijkt het op mijn htpc met 4k tv eraan vast, redelijk te doen met scaling tot 2.25. Zelf gebruik ik al meer dan een jaar OpenPHT wat nog steeds prima werkt en veel meer tweak opties heeft.
Ik :'(
Nu hangt mijn HTPC aan mijn tv omdat niet alle diensten Chromecast ed ondersteunen. Ik gebruik dan ook nog het oude Plex Home Theater op mijn pc, ingesteld om automatisch te start met Windows en een Logitech Harmony om het systeem vanuit de sofa te bedienen (samen met de tv in 1 afstandsbediening). Home Theater is ook zeer aangenaam om mee te werken (ookal is het enkele jaren oud) en zeer rijk aan functies.
Werken met Chromecast is complex voor mijn wederhelft (wifi aanzetten, app starten, 2 remotes, smartphone dat in sleep gaat en wifi dat verbroken wordt,...) Waardoor even snel naar de wc gaan niet meer snel is. Daarnaast is Chromecast traag in zoeken naar een specifiek fragment en wat trager in algemeen gebruik.

Ik hoop met niet meer te updaten dat het allemaal nog blijft werken.
Wat heb je aan htpc software zonder htpc mogelijkheden.
Het staat er misschien een beetje raar... wat er bedoelt wordt is dat er niet langer verschillende versies worden ontwikkeld, het is nu deze applicatie en verder niet... oftewel deze doet ook dienst voor HTPC.
Volgens mij niet toch.?
Vroeger had je een plex server. Welke ook meteen een player had zodat je een W10 pc meteen op je TV kon aansluiten en gebruik maken van de player op je Windows bak.
Dit was handig voor TV's die geen smart settings hadden bv.

Nu heb je alleen nog maar een client.
En moet je je Server gedeelte los doen. Als je een HTPC hebt, dan dien je de client op je TV te gebruiken.
Of je moet een NAS instellen als Server. En dan de client op je Windows PC om te kijken.

De dubbele functionaliteit onder Windows verdwijnt volgens mij.
Plex geeft aan dat die oude TV's bijna niet meer bestaan. En er betere oplossingen zijn met media boxjes etc.

De enige Server/client ondersteuning in 1 apparaat is nog de shield volgens mij,
De Plex client en server zijn al lang uit elkaar gehaald.

Wat er nu verandert is dat Plex een nieuwe Windows cliënt uit brengt ter vervanging van de oude, die niet meer via de Microsoft Store binnen te halen is, en dat de nieuwe geen optionele tv interface ("10 foot") meer heeft. Het is dezelfde interface als de webpagina geworden, als enige optie, dus op een tv ziet het er klein uit en is het moeilijk te bedienen met een afstandsbediening.

Plex clients op andere platformen hebben nog wel zo'n tv interface (Roku, Tizen, Android TV, WebOS, Apple TV), dus raadt Plex aan om die op je tv aan te sluiten. Je server moet dan niet meer in de buurt van de tv zijn.

Als je geen pc aan je tv had staan, dan verandert er helemaal niets.
Met server kan je nog steeds afspelen... daar heb je de player niet voor nodig. Maar als je meerdere pc's in je netwerk hebt ga je niet server op al die machines installeren, daar gebruik je de player voor, dat waren voorheen verschillende versies en nu nog maar 1-tje.
Maar dit was altijd al zo toch? Dat je de server op 1 plek centraal installeert. En dan de cliënt op de pc / tv ? Om zo tot de files etc te komen.

En via de server kan je dan ook een portfotward doen om het buiten de netwerk ook te benaderen? Gaat de server app nu weg dan
Stelling van de persoon waarop ik reageer is dat het server gedeelte en de player helemaal van elkaar is losgetrokken en dat is niet zo... veel mensen speelden rechtstreeks van de 'server pc' af, of via je browser naar de server en dat kan nu nog. Er waren voorheen meerdere versies van de player (Windows store versie, htpc versie en de oude player), die komen nu te vervallen voor enkel deze nieuwe versie... en te begrijpen, zal een hoop schelen als ze niet meer zoveel verschillende versies hoeven te ondersteunen.
Volgens mij is het idee dat dit alleen de server word en je op andere devices een client gebruikt. Ze raden ook Kodi en de webplayer aan als ik zo op de site kijk voor een windows oplossing.
De webplayer ondersteund volgens mij geen DD/DTS. Vandaar dat een native client nodig is om er alles uit te halen.
Waarschijnlijk dat ze daar Kodi voor aanbevelen.
In android wordt het vaak ook niet ondersteund, 9 van de 10 keer ligt dat niet aan plex maar aan android.
Pak je iets dat windows of linux als basis heeft, dan heb je vaak wel dts(hd) etc.

Vandaar dat je het beste meteen libre of coreelec kan installeren op je mediapspeler, mits deze dat ondersteund. Dan heb je Kodi / plex zonder de beperkingen van android.
Gaat em vaak over de licentie die bepaalde applicaties krijgen/gekocht hebben. Browser spelers hebben dat meestal niet.
Wie heeft er hedendaags nog een htpc vraag ik me af?
Ik, omdat ik ook gewoon een desktop omgeving wil bij mijn tv.
Al die hippe mediaspelers vind ik zelf dan weer niets en te beperkt.
Ik gebruik gewoon VLC of MPC-HC voor het afspelen van media. Een fancy interface hoeft van mij helemaal niet...
Ik wil het juist andersom :)
Ik wil juist niet het idee hebben dat ik een PC in m'n woonkamer heb, maar gewoon een device met een (functionele/snelle) interface die te bedienen is met een afstandsbediening.
Dat kan toch ook prima met een HTPC? Je doet net of dat perse een normaal formaat behuizing moet zijn? Mijn HTPC's van de laatste jaren zijn allemaal micro-formaat (geen NUC), zo klein dat ze nauwelijks opvallen maar toch over uitstekende (media) prestaties beschikken (omdat deze voorzien is van een standaard desktop CPU). Bij wakker maken zie ik direct mijn media omgeving en browsen door het aanbod gaat "functioneel en snel", middels de gebruikte afstandsbediening.
Je doet net of dat perse een normaal formaat behuizing moet zijn?
Dat was niet mijn bedoeling als dat zo over kwam. Van mij mag het ook een een dongel in m'n TV/AVR zijn. Als ik maar niet het gevoel heb dat het apparaat een PC/computer is (los van wat het onder water is). Het moet van mij een appliance/device zijn, die ik bij voorkeur met een afstandsbediening te bedienen is.
Niet als kant en klare oplossing vanzelfsprekend, er gaat het e.e.a. aan vooraf voor het zover is. Maar daarna kan een (micro) HTPC ook precies datgene doen wat jij aangeeft te willen.

Overigens heb ik verder niets met Plex, het heeft mij nooit kunnen bekoren, die keren dat ik het geprobeerd heb.
Ik heb dan ook jaren een micro-htpc gehad. Tegenwoordig stream ik via Plex/chromecast
Rasplex op een pi3b. Wel al wat ouder maar door cec ondersteuning met de TV afstandsbediening te besturen. Speelt dd en dts af.
Heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar liep toen wel tegen hele specifeke codecs aan iedere keer. Maar goed. Dat is een kwestie van goed transcoden van te voren natuurlijk.
Same here.
Plex server op m'n Synology NAS en Apple TV4(k)'s als spelers.
Ideale opstelling naar mijn idee.
Toch zou ik zelf nooit meer iets anders willen dan een Shield TV icm Emby.

Een afstandsbediening werkt gewoon veel makkelijker en je hebt ook als voordeel dat je apps als Netflix en Steam in home streaming kan gebruiken.

Je kan hetzelfde op een Windows bak met veel gepriel ook min of meer bereiken maar waarom moeilijk doen alsof het zoveel makkelijker kan? Het is niet alsof er echt grote voordelen aan VLC of MPC zitten.
Ik, alleen heeft het geen front-end meer, maar is het nu puur headless en draait o.a. Plex Media Server erop, tezamen met andere zaken als pi-hole, OpenVPN etc.
Maar valt het dan nog onder de definitie van een htpc, dan kun je het toch beter een server noemen? Ik heb een oude desktop in de meterkast met Plex Server en nog wat ander spul erop. Dat noem ik een server, geen htpc.
Eens, alleen staat dit ding nog in een design behuizing onder de TV, dus het heeft nog alles van een HTPC alleen geen X-server meer. Gebruik nu full time m’n Apple TV voor alles.
dat is geen htpc. dat is een media server.
Ja precies maar net als vroeger dat je VLC of Windows MCE draaide ofzo die tijd is toch wel voorbij nu.
Ik gebruik VLC nog wel om o.a. netwerk streams te checken, maar daar is t wel mee gezegd. M’n Apple TV doet alles wat ie moet doen; emulatie van N64 spellen icm PS4 controller, Plex mediaspeler, etc.
wat versta je onder een htpc? ik ken een hoop mensen die gewoon hun PC aan de tv hebben hangen...
Ik, mijn HTPC regelt alles met behulp van één AB en wanneer echt nodig een klein toetsenbordje... persoonlijk wil ik helemaal geen 'SMART' in de TV zelf. Tot nu toe heb ik nog geen enkele TC gezien die dat echt goed doet en ook nog tenminste vijf a zes jaar ondersteuning biedt. Zou minimaal moeten op een levensduur van gemiddeld 10 jaar.

Mijn HTPC heeft ook een behuizing die niet onder doet voor mijn ander(e) audio component (Receiver). past netjes in het meubel onder de TV.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 19 augustus 2019 12:40]

Mwah, ik heb mijn Shield TV vanaf 2015. Wordt nog steeds geupdated, is bedienbaar met tobo, muis, ab en controller en speelt alles af wat er af te spelen valt. Als ik wil kan ik er zelfs een RDP sessie op starten om naar een van mijn Windows pc's te gaan.
Ja, inderdaad een Shield (TV). Dus geen SMART in de TV zelf en daar doel ik op. :)
Ik doelde ook niet op een SmartTV ipv een HTPC, maar inderdaad een Apple TV, Amazon Fire TV, Roku, Shield, Chromecast etc.
Ik, elke dag in gebruik. Kodi en browser en Plex in browser. Gaat blijven werken ook al stoppen de updates op mijn tv.
ik heb er 2 , woonkamer en slaapkamer. Beiden voor MadVR + MPC

Waarom? Omdat ik grote waarde hecht aan zeer goed beeld

Beide kamers hebben dan ook een UHD OLED
Om alleen video af te spelen is een htpc ondertussen voorbij gestoken, er zijn genoeg oplossing die goedkoper en kleiner zijn en ook alles afspelen. 4K HDR is op pc een onontwarbaar kluwen waar je niet aan wilt beginnen, en er zijn nauwelijks UHD Blu-ray lezers om in te bouwen te vinden, dus wie de beste beeldkwaliteit wil, heeft beter geen HTPC meer. Maar de kracht van een pc is wel dat die heel universeel is.

Ik heb bv nog een htpc om er ook games op te kunnen spelen, zoals op een console. Voornamelijk casual, lichtere of oudere games, omdat mijn htpc geen dedicated videokaart heeft, maar daar heb ik er meer dan genoeg van in mijn backlog.
Me2, heb een thuisserver op Linux die ik op de tv heb aangesloten omdat ik toch af en toe beeld wou ... naar verloop van tijd is het ook een htpc geworden met Kodi en ook Plexmediaplayer. Wel jammer dat aan dat laatste nu een eind komt, maar goed er is ook een Kodi plugin die het prima doet.
Ik. Een Fractal Design Node 605 van 19 inch staat nu eenmaal mooier bij de audio apparatuur (het oog wil ook wat). Daarbij werkt het soepeler dan de meeste goedkopere oplossingen omdat er snellere hardware in zit dan zo'n goedkopere Android-speler of Pi. Heb er een CEC-adapter van Pulse8 aan gehangen voor de afstandsbediening, werkt prima.
Het enige echte nadeel is het aanzienlijk hogere stroomverbruik - daar staat dan weer tegenover dat ik hier WEL een fatsoenlijk spelletje op kan spelen.

Plex gebruik ik niet meer omdat ik alleen in m'n eigen netwerk kijk en dan kan je streaming beter vermijden.
Ik ben uiteindelijk bij de Nvidia shield uit gekomen. Mee bekend?
Ja en nee. Ik weet van het bestaan af, maar ben er niet bekend mee. Voor zover ik weet is dat een stream-player en draaien er geen spellen op. Dat je spellen kunt streamen snap ik, maar dan heb ik dus alsnog m'n huidige apparaat nodig (of een abo, geen idee hoe dat werkt) en dan zou zo'n Shield niks toevoegen in mijn geval.

Die Shield zal trouwens wel enorm veel zuiniger zijn qua stroomverbruik, maar zolang ik m'n huidige systeem ernaast moet houden laat ik 'em schieten.
Ik heb Plex altijd meer als media server dan htpc software gezien. Als client gebruik ik bv Kodi.
Het is eigenlijk geen HTPC software meer. Ik zie zelf Kodi als HTPC software.

Tegenwoordig streamt bijna iedereen content en aangezien steeds meer apparatuur de mogelijkheid heeft om te streamen, begint de HTPC lay-out overbodig te worden.

De desktop app blijft bestaan maar verliest de echte TV lay-out. Daarnaast kan je de desktop app gewoon bedienen met je telefoon. Dus in die zin is er geen man overboord.
Prima, waarschijnlijk maken maar weinig mensen gebruik van de TV functionaliteit in de oude Plex app. In plaats van resources spenderen aan een kleine userbase kunnen ze beter tijd en geld besteden aan functies waar iedereen wat aan heeft.

Vermoedelijk gebruiken de meeste mensen de plex app op hun Laptop en hebben ze een Android/Apple/Smart-TV met daarop deze app geinstalleerd.
Ik gebruik sinds kort jellyfin op de (linux) server/NAS, daarin doe ik al mijn mediabeheer. Als frontend gebruik ik kodi. Je installeert een kodi addon waardoor die de mediadatabase van jellyfin gebruikt, en updates ineens voor al je clients beschikbaar zijn.

Jellyfin heeft ook zelf client apps waaronder een Android app die chromecast ondersteunt. Maar ik vind de opties die kodi biedt ongeëvenaard (oa. flexibele zoom).

Jellyfin is een fork van emby, die closed source zijn gegaan. Als je tijd investeert in een server/client setup (wat toch enige kennis vereist) zou ik dit zeker ook eens onderzoeken. Fantastische combinatie.
Ik gebruik al een tijd Emby maar ga maar eens overstappen naar Jellyfin dan. Een verdienmodel met een closed-source applicatie is waarschijnlijk een stuk eenvoudiger, maar deze gang van zaken is niet echt gewenst als je het mij vraagt.

Ik heb zelfs een maand Emby Premiere gehad voor de extra functionaliteit, maar die liet te wensen over... Tja, dan houdt het toch op. Wat dat betreft is Kodi toch wel een prachtig stukje (open-source) software.
Hoezo niet? Emby is closed source gegaan omdat ze ontwikkelaars hebben aangenomen en ook code zijn gaan gebruiken van 3rd parties die niet open source kunnen. Ik zie daar niet zozeer een probleem in. Volgens mij was er sowieso ook niet zo heel veel contributie aan code van buiten het core team.

Echt niet alles hoeft perse opensource te zijn.

Gebruik Emby nu al een paar jaar en het is er met de tijd echt wel op vooruit gegaan. Apps zien er misschien wat minder strak uit dan Plex maar werken goed en de server gui is wat mij betreft een stuk beter.
Omdat het een open-source applicatie is was. Dat is voor mij een reden om vertrouwen te hebben in de ontwikkelaar. Als ze dan opeens besluiten om het closed-source te maken omdat dat beter uit komt, dan heb ik daar mijn bedenkingen bij.

En ja, ik besef dat ik geen enkel recht heb op dat stukje software en dat zij ook gewoon een afweging hebben gemaakt, maar het gaat me om het principe. Met principes is echter weinig te verdienen, en als de applicatie vrijwel geheel door het eigen team wordt onderhouden, is de beslissing ook wel logisch.
Die cyclus zie je wel vaker in media apps, het begint als een simpel stukje software dat in de vrije tijd als open source wel te doen is. Dan groeit de userbase, meerdere platformen moeten worden ondersteund en hop, je moet betaalde programmeurs inhuren om dat te maken. Dan moeten er dus inkomsten komen: er komt een abonnement, met exclusieve features. Waarna de volgende simpele/barebones open source client weer opkomt die het 'allemaal terugbrengt naar de open source essentie', en zo begint de boel weer van voor af aan.
PLex heeft voor mij als voordeel dat ik eenvoudig toegang heb tot de plexshare van mijn familie.
Kan dit hiermee ook ?
Wat kan je daarmee precies doen?
Je kunt iemand met een ander plex account toegang geven tot jou plex media server.
Ik zie binnen jellyfin niet meteen de mogelijkheid om te linken aan andere servers.

Maar in kodi zie ik wel de optie om meerdere jellyfin servers toe te voegen. Zo kan je deze functionaliteit denk ik wel opvangen. We gebruiken dit zelf enkel binnen ons eigen gezin.
Daar verandert helemaal niets aan.
Gezien het feit dat je voor iedere plex android client moet betalen stap ik liever over naar een ander platform, vandaar mijn interesse Jellyfin.
Wel mac, niet Linux? Voor een stuk software welke juist als standalone prima zou moeten functioneren lijkt dit me een rare keuze. Then again, steeds meer mensen schakelen naar een streamingdienst in plaats van lokaal hun films en series op te slaan, dus ergens snap ik het. Ach, er is altijd nog XBMC Kodi...
Het is van origine software voor OSX (OSXBMC) dus macOS ondersteuning is allesbehalve vreemd. Ondersteuning voor Windows is ronduit logisch, dat het voor Linux niet zo'n vaart loopt snap ik ook wel. Ontwikkeltijd is kostbaar en hoe kan je anders functionaliteit ontwikkelen waar je userbase niet op zit te wachten, zoals een Podcasts, DVR en Tidal-integratie.
Het is zo te zien nog niet echt een "vervanger" in de letterlijke zin van het woord, want je kan deze versie naast de oude Player installeren... dus nu heb ik server, de player uit de store, de 'oude' player en deze nieuwe allemaal naast elkaar geinstalleerd :?

De nieuwe blijft overigens ook klagen over een niet beveiligde verbinding terwijl alles gewoon goed is ingesteld... er moet denk ik nog wat gepoetst worden.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 19 augustus 2019 11:42]

Plex heeft helaas een historie van goed werkende clients te laten vallen ten gunste van software wat functioneel nog niet compleet is. Daardoor ben ik jaren geleden al afgehaakt. En tegenwoordig dankzij Netflix en Prime heb ik deze software geheel niet meer nodig.
inmiddels al in gebruik hier, de windows store app was nogal slecht met nodige bugs. de oude htpc applicatie deed het stuk beter. Was even wennen, full screen leek te ontbreken maar F11 werkt gewoon. Gek genoeg zie je bij full screen wel een icoon om weer naar een window te gaan.
Wat is het verschil met de 'nieuwe' Windows app en de Plex webinterface?
Het grootste verschil is volgens mij dat de app een eigen media speler heeft, waar de webinterface het met de mogelijkheden van je browser moet doen. Sommige video/audio kan bijvoorbeeld niet direct door je browser worden afgespeeld, waardoor direct streaming niet werkt in dergelijke situaties. Weet niet zeker of er meer verschillen zijn.

[Reactie gewijzigd door ODiUM78 op 19 augustus 2019 12:17]

Sorry als ik een beetje traag ben, maar als ik het goed begrijp wordt de webapp (https://app.plex.tv) eind januari volgend jaar niet meer ondersteund?
Die blijft gewoon want dat is onderdeel van Plex Media Server.
Oké, gelukkig.

Ik begrijp alleen niet zo goed waarom ze per besturingsysteem een aparte applicatie zouden willen ontwikkelen en onderhouden als er al een mooie webapp is die overal op werkt zonder installatie.
Er zijn bepaalde features die een native app kan doen die een browser niet kan - bepaalde fullscreen controls, audio/video codec support, volume control knoppen etc. En als je de hele browser/javascript omgeving kan dumpen scheelt dat enorm qua snelheid/responsiveness/geheugengebruik, de browser is niet zo'n geweldige applicatie omgeving.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 augustus 2019 16:10]

Dat staat er volgens mij niet... alleen de 'classic player' en de windows store versie zijn vervangen. Het zou wel een heel vreemde keuze zijn als je straks je server niet meer extern zou kunnen benaderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee