Plex introduceert gratis tv-streaming met ruim tachtig kanalen

Streamingdienst Plex heeft een Live TV-functie aangekondigd, waarmee gebruikers in alle landen waar Plex actief is, gratis naar lineaire televisie kunnen kijken. De dienst start met ruim tachtig kanalen die reclameblokken bevatten.

De tachtig kanalen kennen verschillende genres, zoals nieuwszender Reuters, kookprogramma's op Tastemade en e-sports op IGN TV. Er zitten ook zenders bij die zich meer richten op één programma, zoals The Bob Ross Channel of het Deal or No Deal-kanaal. Daarnaast zijn er meerdere muziekzenders, kinder-tv-kanalen en er is een zender met programma's over huisdieren.

De streamingdienst zegt deze functie gratis te kunnen brengen door het gebruik van reclame. Plex heeft het over 'beperkte plaspauzereclames', maar het is niet bekend hoe frequent die onderbrekingen zijn en hoe lang de reclames duren. In deze reclameblokken kunnen ook community-made reclamespotjes terecht komen; Plex zegt nog naar deze spotjes te kijken.

Plex zegt dat de Live TV-update deze week naar Apple TV, iOS, Roku, Amazon Fire, Android, Android TV en de browser komt. Updates voor smart-tv's en gameconsoles komen later. Het is onduidelijk welke kanalen in Nederland en België beschikbaar zullen zijn, TechCrunch schrijft dat 'meer dan' tachtig procent van de tachtig kanalen buiten de Verenigde Staten te bekijken zijn.

Gebruikers krijgen bij Live TV een overzicht te zien van alle kanalen en de programma's die nu en later op die zenders vertoond zullen worden. Gebruikers kunnen zelf de volgorde en zichtbaarheid van de kanalen in dit overzicht aanpassen. Plex laat ouders tevens een apart account aanmaken voor kinderen, om zo te bepalen wat de kinderen wel of niet mogen kijken.

Plex Live TV

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-07-2020 • 09:51

185

Submitter: masauri

Lees meer

Reacties (185)

185
181
99
4
0
70
Wijzig sortering
Ik begin bij Plex steeds meer het "schoenmaker blijf bij je leest" beeld te krijgen. Er wordt enorm veel tijd gestopt in het creëren van allerlei neven functies. Maar op hun core functionaliteit, het streamen van media, is nog veel op aan te merken en te verbeteren en dan met name op het 4K gebied. Op de Android TV client was er een hele lange tijd een bug waardoor srt ondertitels bepaalde media onnodig liet transcoden. Hier verwacht je vrij vlot een hotfix voor echter heeft dit maanden geduurd.

Ik heb "helaas" ooit een Plex life pass gekocht waardoor ik mezelf limiteer en niet de volle aandacht wil schenken aan goede alternatieven als Emby of Jellyfin. Maar misschien moet ik dat toch maar eens overwegen.

[Reactie gewijzigd door Vaenir op 22 juli 2024 17:17]

Hebben Emby of Jellyfin ook een app op Apple tv? Dacht anders om Infuse voor ATV te proberen
Emby sowieso, Jellyfin weet ik niet zeker aangezien ik geen aTV meer heb.

Als je docker draait is het eenvoudig om Emby en Jellyfin eens te draaien. Na een poosje Jellyfin proberen ben ik toch maar weer naar Emby gegaan, wat toch een stuk sneller en stabieler werkt en geen onnodige transcoding van 4K met de Android tv app
Jellyfin kun je koppelen in de Infuse app :9~
Ik durf het alleen vanuit mijn eigen ervaringen te zeggen. Op Android TV is er een Emby app en daarmee kan je verbinding maken met je Emby server. Dit leek goed te werken echter zaten er restricties op de app waardoor je eerst een abonnement of eenmalige aankoop moest doen om het volledig te benutten. Ik twijfelde toentertijd enorm om dat te doen maar niet gedaan. Echter leek het mij wel een fatsoenlijk alternatief voor Plex. Zeker iets om nog eens te proberen.

Mijn andere setup was een Jellyfin server met Kodi i.c.m. een Jellyfin plugin als front-end. Ik ben persoonlijk totaal geen fan van Kodi, ik vind de interface verschrikkelijk. Ik heb uren voor de tv gezeten om allerlei thema's aan te passen maar ik bleef het in vergelijking met Plex niet prettig vinden. Maar dit is natuurlijk zo subjectief als het maar kan. Tevens was de synchronisatie vanuit de Jellyfin plugin naar de server ook niet altijd helemaal optimaal. Het kwam geregeld voor dat ik opnieuw moest inloggen of allerlei metadata klopte niet.
Jellyfin is wel enorm verbeterd. Ik gebruikte eerst Emby. Daar wou ik vanaf omdat ze heel sneaky de open source code stapsgewijs closed maakten en daarna steeds meer features die eerst gratis waren achter een paywall gingen zetten. Toen heb ik een poosje Jellyfin gebruikt, wat is gebaseerd op oude Emby code van voordat ze sneaky gingen doen, maar daardoor liepen ze zo achter dat ik terug ging naar Emby. Een jaar later opnieuw geprobeerd. Inmiddels heeft Jellyfin eigen plugins voor Kodi en eigen mobiele apps, en ik heb Emby verwijderd.
Hebben Emby of Jellyfin ook een app op Apple tv? Dacht anders om Infuse voor ATV te proberen
Jellyfin heeft niet eens een 'echte' IOS app, daar moet je voor in de Testflight duiken.
Ook hebben de gemiddelde smarttv's geen app voor JellyFin.
Die apps heb je niet echt nodig. Op mijn SmartTV draai ik Kodi + Jellyfin for Kodi.
Ik gebruik MRMC kodi fork op apple tv kost 6 euro eenmalig en werkt als een trein.
Anoniem: 654120 @zokiz24 juli 2020 10:30
Jellyfin i.c.m. Infuse werkt prima op een Apple TV.
Infuse is op Apple sowieso geen slechte alternatieve speler. :)
Ik wilde een paar jaar geleden met Plex streamen van m'n MacBook Pro 2013 naar onze Samsung TV 2017. Allebei A-merken met vrij stevige prijskaartjes en prima hardware specs maar streamen… nee dat gaat zomaar niet.

Met Plex zou dat wel moeten kunnen. In de praktijk haperde het nogal. 1 Ondertiteling wilde niet. 2 Ene bestand streamde wel, het andere niet en zonder dat duidelijk werd waarom (codec vermoed ik maar een beschrijvende foutmelding zat er niet in). 3 Kostte veel rekenkracht waardoor de Mac nogal warm werd. 4 Verbinding werd regelmatig niet gevonden terwijl ik buiten Plex eigenlijk nooit problemen heb met m'n netwerk.

Bij elkaar een zeer frustrerende ervaring.

Maar ik snap het wel: Eenmalige betalingen drogen snel op en bij Plex willen ze ook geld verdienen. Daar is op zich niks mis mee, maar zorg dan inderdaad eerst dat je basis goed werkt.
Er zijn zoveel factoren waardoor niet zomaar zonder meer te zeggen is wat er aan de hand is waardoor het streamen niet goed ging. Prijs van producten is daarbij natuurlijk nooit een indicatie.
eens, mijn ervaringen met Apple is helaas dat alleen gecertificeerde apparaten (dus betaald aan Apple) werken, en dan soms nog niet echt prima. Ik ben helemaal over op android/chromecast voor streamen en dat werkt meestal wel prima.
met Apple lijkt mij een apple tv dan gewoon het meest betrouwbaar.
Inderdaad.. ik had hun Lifetime Plex Pass gekocht om live TV te kunnen gebruiken. Werkt echt totaal voor geen meter. Setup wizard kan ik al niet afronden (herkent mijn postcode niet waardoor ik zelf met XMLTV moet gaan klungelen) en vervolgens duurt een TV stream opstarten soms wel 10 sec (op een Intel Xeon server nota bene) en klopt de deinterlacing voor geen meter. Uiteindelijk maar voor TV Mosaic gekozen.. ook niet heilig maar werkt iig out of the box.

Gebruik plex pass nu vooral voor de mobiele apps ondersteuning.. weggegooid geld wel. Oh en betalende klanten? Krijgen nog altijd geen support. Schan.da.lig.
Ik heb ook Plex Lifetime gekocht, geen moment spijt van. Dit komt er helaas zoals je zegt bij, en je slaat de spijker op z’n kop wat betreft je schoenmaker opmerking. Maar alsnog vindt ik het een fijn programma waar toch weer steeds dingen bij komen. (Skip intro’s vrij recent)

Al zou het nu omslaan, heb ik mijn Plex Lifetime kosten en al dik en dun uit. Plus het is niet zoals vele programma’s dat je niet terug kan. Als je het alleen lokaal draait zou je best een oude versie kunnen blijven gebruiken. :)
Het is belangrijk om te vermelden dat Jellyfin tot Emby staat als Nextcloud tot Owncloud of LibreOffice tot OpenOffice. Met als verschil dat Emby betaald en (inmiddels) closed source is, en Jellyfin gratis en open source.
Ik begin bij Plex steeds meer het "schoenmaker blijf bij je leest" beeld te krijgen. Er wordt enorm veel tijd gestopt in het creëren van allerlei neven functies. Maar op hun core functionaliteit, het streamen van media, is nog veel op aan te merken en te verbeteren en dan met name op het 4K gebied. Op de Android TV client was er een hele lange tijd een bug waardoor srt ondertitels bepaalde media onnodig liet transcoden. Hier verwacht je vrij vlot een hotfix voor echter heeft dit maanden geduurd.
Tja, voor hun is dit een applicatie waarmee zij hun geld verdienen. Features waarmee men meer geld kan verdienen zullen daarom hogere prioriteit hebben. Hetzelfde beeld zie je ook (no offence) bij Tweakers. De V&A of de Tweakblogs krijgen daar ook weinig aandacht ten op zichte van bijvoorbeeld de artikelen op de frontpage of de Pricewatch, daar zit een businessmodel achter voor Tweakers en dus krijgt dat meer aandacht dan iets wat alleen maar geld kost.
Ik heb "helaas" ooit een Plex life pass gekocht waardoor ik mezelf limiteer en niet de volle aandacht wil schenken aan goede alternatieven als Emby of Jellyfin. Maar misschien moet ik dat toch maar eens overwegen.
Ik heb sindskort Jellyfin draaien naast Plex, gewoon puur om te kijken hoe en wat, maar ik vind dat Jellyfin echt nog wel flink achter ligt op Plex.
Ik had Plex net geupdate en ik zag het ineens, direct maar weer uitgezet. Ik word een beetje moe van Plex met iedere keer dit soort rommel. Maar het is wat ik allang zeg, de focus van Plex gaat steeds meer op eigen diensten liggen en eigen media wordt steeds meer een ondergeschoven kindje, tot de dag komt dat de stekker daar helemaal uitgaat en Plex in het rijtje Netflix, Amazon etc terecht komt. Gelukkig zijn er nog alternatieven.
Aan de andere kant: hoe lang zou Plex blijven bestaan als ze niet op zijn minst proberen legale content toe te voegen?

Laten we eerlijk zijn, niemand gebruikt Plex enkel om documentaires uit de jaren 60 te kijken die nu in open domein vallen.

Zonder legale kant is Plex wellicht gedoemd om FTD, Piratebay etc.. na te gaan: compleet weg of steeds meer in het verdoemhoekje.

Hier werkt Plex nog altijd fantastisch. Het is dan ook niet alsof het toevoegen van gratis films en series in de plaats van andere features komt. Sterker nog sinds kort heb je nu ook de mogelijkheid intro's te skippen, voor je eigen media!

En zoals je zelf zegt, als je uit principe alleen software wil gebruiken die puur voor gedownloade media is dan zijn er genoeg alternatieven inderdaad.
Plex zelf is gewoon legaal dus dat is niet relevant. Plex vergelijken met de Pirate Bay is zelfs compleet belachelijk.
Het is op zijn minst grijs gebied... Of zijn al jou media brave thuiskopieën van DVD's die je hebt gekocht?

Een riskante strategie voor een bedrijf...

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 17:17]

Dat verandert niets aan de software. Hier in het dorp hebben we een messenwinkel. Messen om mee te kopen, kramperen, etc. Allemaal legitieme, legale zaken. Dat je er ook de lokale juwelier mee kunt overvallen betekent niet dat het verboden wordt.

Ik denk dat er, in absolute aantallen, zat gebruikers zijn die Plex legaal gebruiken. Je zou maar 4000+ legale DVD's hebben gekocht (ik dus ;) ) toen dat dé standaard was, welke je nu bijna nooit meer kijkt doordat je niet overal een DVD player hebt staan en omdat Netflix slechts één klik op je AB weg is. Er staat genoeg op mijn PMS, maar een groot deel daarvan zijn absoluut rips van eigen DVDs welke ik verder niet heb kunnen vinden op de streaming diensten waar ik samen opgeteld een klein godsvermogen voor betaal iedere maand.. (Netnix, Videoland, NLziet, Amazon, AppleTV, NFL Pass, Disney+, lokale iptv van provider).
Ja kijk er is altijd wel iemand in Tweakers die Piratebay, Plex, FTD whatever vergelijkt met een messenwinkel.

Maar dat doet gewoon niets af aan het feit dat het voor Plex (als bedrijf) een zeer riskante strategie is om je enkel toe te leggen op het afspelen van "eigen media".

En dan toevallig ook eigen media waarvan de metadata van IMDb komt en de ondertitels automatisch erbij komen... Juist ja. Lijkt me niet heel moeilijk voor een advocaat om te beargumenteren dat de metadata van familiefilmpjes niet op IMDb hoeft te worden gezocht, niet?

Kijk ik gebruik al jaren Plex, en ik gebruik al die nieuwe features ook niet echt. Maar ik snáp het wel. Want anders vallen ze een keer op, net als torrent sites die te groot worden, en dan staan er advocaten aan de deur. Of je nu wint of verliest, het kost klauwen met geld.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 17:17]

Zullen we dan ook maar direct Adobe lightroom aan banden leggen? Het is voor Adobe een zeer riskante strategie is om je enkel toe te leggen op het afspelen van "eigen media". Wie weet gebruikt iemand het wel voor illegaal gedownloade stockphotos!

Nee, waar je van the Pirate Bay kan zeggen dat 99% van de contentillegaal is en een blokkade verantwoord is, kan je dat van Plex niet. Plex is gewoon een softwarepakket, zonder content. En ja, er zijn genoeg mensen die eigen content hebben. Een kopie van je DVD of blu-ray is ook gewoon eigen content. Het is niet omdat jij illegaal films download en afspeelt met Plex, dat iedereen die Plex heeft dat doet. En ja, toevallig staan alle dvds en blu-rays op IMDB, da's een beetje het hele punt, nee? Je gaat niet van elke DVD of Blu-ray de synopsis van elke aflevering overschrijven, of wel? Volgens jouw redenering kunnen alle mediacenters er maar best mee ophouden (want riskante strategie). En dan gaat iedereen via windows media player illegale films kijken. Dan kan microsoft misschien best stoppen met windows media player? Een niet te verwaarlozen deel van de windows gebruikers download af en toe iets, dan is Windows maken ook misschien een riskante strategie?
Een kopie van je DVD of blu-ray is ook gewoon eigen content.
En daar ga je dus de mist in. In nederland is dit legaal, maar in het buitenland niet. Je kijkt met een nederlandse pet op naar een buitenlands product. In de rest van de wereld is alles behalve afspelen van het originele medium in principe niet legaal.

Derhalve is het heel raar dat plex juist geld verdient met exact alleen die use case. Dat is op den duur niet houdbaar dus is het logisch dat ze andere dingen erbij gaan doen om een goede propositie te behouden.
Er zijn meer landen waar het wel degelijk legaal is. In US wordt het gedoogd, maar technisch gezien wel verboden. In UK is kopieren niet verboden maar de DRM omzeilen wel. Australie hebben ze wel weer een personal use policy. En in de meeste landen van de EU kunnen ze gebruik maken van een clausule in de EU Copyright Directive om kopieren voor persoonlijk gebruik toe te laten.
"legaal" is hier dan ook een term die niet per se de lading dekt natuurlijk. Het ging mij er alleen meer om dat er niet gekeken wordt naar andere landen waar Plex actief gebruikt wordt. In Nederland hebben we een vrij relaxte policy en betalen we in principe ook per device om het te mogen doen (thuiskopieheffing zit op zowat ieder stukje elektronica met opslag mogelijkheden). We hebben hier een van het minst restrictieve beleid omtrent thuiskopieën. Dit is in het buitenland bij lange na niet het geval. Ook in andere EU lidstaten is het niet zo expliciet gemaakt als hier. Derhalve is het Nederlandse beeld projecteren op de hele wereld dan ook gevaarlijk. Wij zijn bij lange na niet gemiddeld in dat opzicht. Wij zijn daarin terecht de uitzondering.

Zelfs met gedoog beleid is het dan voor Plex op zijn minst gevaarlijk om dit de core business te laten zijn. Voor je het weet zijn er een aantal grote landen die nieuwe regels opstellen en wel gaan handhaven. daar gaat je business case.

Ik snap dan ook wel dat ze wat meer de all-in-one kant op gaan en diensten integreren. Logisch ook, want is dat nou net niet de grootste klacht van piraten en normale consumenten? Je moet heel veel verschillende diensten afnemen of opzoeken als je verschillende series wil kunnen zien. Dit is dan imo een prima zet om daar wat aan te doen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 17:17]

Hadden die advocaten dan niet allang aan de deur kunnen / moeten staan? Plex, Kodi etc. Bestaan al een jaar of 100 en deze software is al die jaren gebruikt om eigen content af te spelen. Ik geloof niet dat er nú nog advocaten zijn die hier een kwestie van maken. Bovendien: je hebt het over ‘te groot worden’, maar ik zie deze diensten niet zozeer groeien doordat er ineens steeds meer eigen content afgespeeld wordt. Die groei moet voornamelijk komen uit: inderdaad, de nieuwe diensten zoals TV! Dus als jouw theorie klopt, dan gaan ze dáárdoor hun eigen ondergang tegemoet... en niet door het faciliteren van afspelen van eigen content.
De rechthebbenden is het er vooral om te doen dan het niet te toegankelijk wordt voor het grote publiek. Plex maakt het voor de huismoeder niet toegankelijker om een illegaal gedownloade serie te kijken. PopcornTime, Piratebay of FTD wel. Daarom kregen die wel de aandacht en Plex nog niet. Waarom achter een niche tweakers aangaan wat betreft downloaden terwijl dit precies de groep is die in no-time een alternatief kan vinden?
Maar dat doet gewoon niets af aan het feit dat het voor Plex (als bedrijf) een zeer riskante strategie is om je enkel toe te leggen op het afspelen van "eigen media".
Wat is het risico dan? :? VLC en Media Player Classic zijn toch ook niet illegaal? De TV ook maar uitbannen dan omdat je daarmee ook illegaal verkregen content mee kan bekijken? :?
En dan toevallig ook eigen media waarvan de metadata van IMDb komt en de ondertitels automatisch erbij komen... Juist ja. Lijkt me niet heel moeilijk voor een advocaat om te beargumenteren dat de metadata van familiefilmpjes niet op IMDb hoeft te worden gezocht, niet?
Ik denk dat als je zou aanvechten bij een rechter om te kijken of het illegaal is, je best bedrogen thuis komt. Als een rechter dat zou doen, dan gaan een boel mogelijkheden verdwijnen en is een stap om de TV uit te bannen, want daarmee kun je ook naar illegale content kijken heel klein geworden.
Kijk ik gebruik al jaren Plex, en ik gebruik al die nieuwe features ook niet echt. Maar ik snáp het wel. Want anders vallen ze een keer op, net als torrent sites die te groot worden, en dan staan er advocaten aan de deur. Of je nu wint of verliest, het kost klauwen met geld.
Waar ik oprecht benieuwd naar bent, als je zo bang bent dat het illegaal is, waarom gebruik je het dan nog? :?
Ik begrijp niet waarom je zoveel pushback krijgt op jouw statement... Je hebt helemaal gelijk dat dit een risico is voor plex.

Ik denk dat veel mensen vinden dat een negatieve consequentie voor plex vanwege het gebruik niet “eerlijk” voor plex zou zijn..

Maar dat is het punt niet dat jij maakt, het risico bestaat en zou ook heel goed echt kunnen worden (net als voor nntp indexers, megaupload, piratebay, etc etc.

Ik begrijp helemaal dat plex ook functionaliteit heeft die niets met illegale download te maken heeft, is verstandig van ze.
Het gaat niet alleen om hoe de software werkt. Ja, het is legale software die op zichzelf geen illegale media doorsluist. In principe is er dus niks mis mee.

De andere kant van het verhaal is de associatie die de mens er mee legt. Torrents zijn ook legaal maar ik hoor zelden mensen praten over torrents in een legale setting. Nagenoeg altijd is het geluid: "Ik heb AAA-game <naam> gedownload. Of Ik haal seizoen 1 tot 19 van show <naam> binnen". Wanneer mensen afkeer nemen van een bepaald gebruik/gewoonte zal ook nette legale software de consequenties voelen
Plex is inderdaad vergelijkbaar met torrents op zich, maar die zullen ook niet verboden worden. Ze leveren alleen technologie om media te streamen, daar is niks illegaals aan.
Plex een applicatie en Torrents, een standaard om bestanden te delen... Nee, dat is niet vergelijkbaar. Appels en peren.
Hoe zit het dan met Megaupload? Een site waar je je legale content leuk kon uploaden.
Oh, maar mensen kunnen het ook gebruiken voor illegale content. Oops, nu moet het bedrijf stoppen en willen we de CEO vervolgen.

Ik denk als > 90% van de klanten van de messenwinkel de messen koopt om er iemand mee te vermoorden, dat die winkel niet lang meer open zal mogen zijn.
Hoe zit het dan met Megaupload? Een site waar je je legale content leuk kon uploaden.
Oh, maar mensen kunnen het ook gebruiken voor illegale content. Oops, nu moet het bedrijf stoppen en willen we de CEO vervolgen.
Een op het oog prima en legale dienst die gebruikt wordt voor doeleinden die niet mogen. Dat is het hele punt. Wanneer (sommige) mensen er genoeg van hebben voelt het de consequenties.
Mensen met een legale library van 4000+ DVD's zijn natuurlijk niet de norm. Laten we elkaar niet voor de gek houden, en gewoon constateren dat platforms als Plex gewoon gebruikt worden om gedownload spul makkelijk te kunnen streamen.
Dat klopt helemaal, maar daarmee is de software niet illegaal of minder legaal.. Daar ging de discussie volgens mij om.. :-)
Plex is evenzeer grijs gebied als een VHS of DVD recorder. Is de harde schijf in mijn computer ook grijs gebied omdat ik er illegale inhoud kan op opslaan?
Harde schijven en andere draagbare opslag zijn per definitie grijs gebied aangezien de overheid kopie heffing heft op deze producten waarbij ze er al vanuit gaan dat je het gaat gebruiken om kopies van auteursrechterlijk materiaal op te slaan, wat in mijn optiek heel vreemd is.
Helemaal geen grijs gebied. Zijn pc's ook grijs omdat je daar illegale software op kan draaien? Plex biedt de mogelijkheid media te tonen, hoe en wat is aan een ieder.
"The Piratebay is een website om bestanden te delen, hoe en wat is aan een ieder."

Zoals ik zeg: lijkt me een riskante strategie voor een bedrijf. Ook als je legaal bent kun je aangeklaagd worden.
Plex is gewoon een mediaspeler, dan is Windows Media Player of WinAMP of VLC in jouw optiek ook grijs gebied of zelfs illegaal. Ik ken trouwens genoeg mensen die inderdaad enkel hun eigen blurays rippen en op Plex zetten. Dat zijn er zelfs meer dan je zou denken.
Maar ook het rippen van je eigen blurays is vaak illegaal omdat er 9 van de 10 keer geen 1 op 1 kopie gemaakt word. Het eraf halen van de DRM of een ander soort kopieer beveiliging is namelijk niet legaal.

Ja Plex is volledig legaal, maar we moeten niet vergeten dat het merendeel van de gebruikers het gebruiken om illegale content af te spelen. Maar ook dat wordt steeds minder omdat een netflix abonnement voor veel mensen net zoveel kijkplezier geeft. Je moet je niet blind staren op waarom jij of je buurman het gebruikt maar naar het grote plaatje kijken,

Ik vind het daarom een goede stap van Plex om ook zelf diensten te gaan leveren. En dat je er TV mee kan kijken betekent niet dat je dit ook moet doen. Die paar MB extra die het nu in beslag neemt maakt echt niet uit.
Rippen van Blurays en DVDs is inderdaad illegaal maarja je betaalt thuiskopie heffing en er is vaak geen digitaal alternatief, het optische schijfje (die beschadigd kan raken) is vaak de enige beschikbare bron.

Als je dan een kopie maakt voor op Plex omdat je je fysieke exemplaar krasvrij wilt houden en mooi in de kast wil laten pronken is dat volgens de kleine lettertjes van de wet misschien inderdaad wel illegaal maar er is geen enkele rechter die je zal veroordelen voor piraterij.

Aan de andere kant, zolang je het inderdaad gewoon uit kan zetten heb ik er ook niet zoveel moeite mee, ik gebruik Plex al vele jaren en ben nog steeds zeer tevreden over de software en apps.
Dat het merendeel van de gebruikers Plex gebruikt om illegale content af te spelen wil ik best geloven (ook al is het bewijs wat lastig te leveren). Maar dat is al het geval sinds dag 1, evenals alle andere software die films kan afspelen.

Jouw betoog is in feite dat steeds minder mensen illegaal rippen/downloaden vanwege diensten als Netflix, en dat dit het bestaansrecht van Plex dus ondermijnt. Vandaar dat Plex meer focus krijgt op extra (legale) content zoals TV. (Correct me if I’m wrong).

Ik heb daar zo mijn twijfels over. Iedereen weet hoe ‘vluchtig’ de content van Netflix en andere videodiensten is. Men wil toch graag de écht goeie content zélf in huis halen. Dat is ook precies waarom diensten als Netflix eigenlijk het illegaal downloaden juist bevorderen. (Naast allerlei andere redenen zoals de versnippering van het aanbod). Dus ik durf te betwijfelen of het bestaansrecht van Plex wordt ondermijnd om de door jouw genoemde reden.
Gewoon een mediaspeler, die toevallig de metadata van al je "familie filmpjes" op IMDb ophaalt...

Kijk IK zeg niet dat het niet mag. Ik zeg alleen dat het riskant is om als bedrijf alleen dit te doen, en niets anders.
Ja ok mee eens maarja iedere auto kan 'toevallig' ook harder dan 120. Het is met bijna alles zo dat je het voor illegale doeleinden in kunt zetten maar ik snap je punt.

Met het ophalen van metadata bij IMDB en Opensubtitles wordt het inderdaad al iets dubieuzer ;)
En niet alleen aangeklaagd worden. Investeerders staan ook niet te springen om dit soort bedrijven te helpen. Het blijft dus altijd een grijs gebied.
Het bedrijf heeft anders diverse investeerders (zie ook https://www.plex.tv/about/ daarvoor). :) En met content partners als MGM, Lionsgate, Warner Bothers en Legendary (zie daarvoor https://www.plex.tv/about/partners/) (toch geen kleintjes in de filmindustrie) denk ik echt wel dat dit soort tools legit zijn, anders was er allang en breed een rechtszaak.
Ik denk dat zowel de investeerders (https://plex.tv/about) als de content partners dit allemaal allang hebben uitgezocht, anders zouden MGM, Warner Brothers, Legendary en Lionsgate echt geen content partner zijn geworden. Zie https://www.plex.tv/about/partners/ voor alle partners, ze hebben er veel.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

PGP-telefoons zijn ook legaal, toch is het systeem nu uit de lucht en kan je aandacht van justitie rekenen als je zo’n telefoon in bezit hebt.
Anoniem: 368883 @ApexAlpha24 juli 2020 10:50
Plex is op zich niks meer dan een transcoder en een mediaplayer. Volgens die redenering zijn software als VLC en FFMPEG ook "grijs".
Is een media speler, zoals vlc ook illegaal? Alle plex content kan je ook op vlc kijken, plus nog wat illegale iptv diensten. Vlc draait overigens op oa Windows. Indirect is Microsoft dan ook schuldig en in jou optiek in grijs gebied.

Kortom: aan plex is echt niks illegaal aans. Nette applicatie om je ongestucturele content te ordenen en op al je applicaties af te spelen. En inderdaad, ik heb letterlijk al m'n legale dvds omgezet, en opgeslagen in een doos op zolder. Die ga ik niet meer ge ruilen...
Anoniem: 718943 @mkools2424 juli 2020 11:49
Da's dezelfde discussie als 'torrents zijn gewoon legaal'.
Legaliteit en waarvoor het gebruikt wordt zijn twee verschillende dingen.
Techneuten hebben nogal de neiging daar zwart/wit naar te kijken, een rechter niet.
Ik geloof dat Plex niets illegaal doet.
Dat jij files kunt afspelen die misschien niet legaal verkregen zijn, is niet hun schuld. Op een dvd-speler kan je ook gebrande illegale dvd's afspelen.
Het ligt er natuurlijk aan wat het hoofddoel is. Tbp is qua techniek ook maar een gewoon een website met linkjes. Net als google. Helaas is de ene met name gebruikt voor illegale content en de andere niet.

*Spoiler alert* het is niet google.
Plex heeft toch niet als doel het bewust delen van illegale linkjes? :? Dus die vergelijking gaat niet op. Als je het dan op zo'n manier wilt vergelijken, noem dan een van de vele Torrent- en/of Usenet-clients. Dat zijn ook geen illegale tools (anders pakte Brein en consorten dergelijke tools ook wel aan), maar verkeerde dingen kunnen er ook mee gedaan worden. Dat is niet door het gebruik van de tool, maar doordat de gebruiker dat er zelf in zet. Dat is iets heel anders. Met een auto kun je ook een ramkraak doen op de pinautomaat op de hoek, nu ook maar alle auto's verbieden en voortaan maar lopend naar het werk?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

Plex heeft toch niet als doel het bewust delen van illegale linkjes?
Ik heb het daar dan ook niet over plex maar over The pirate bay.
maar verkeerde dingen kunnen er ook mee gedaan worden. Dat is niet door het gebruik van de tool, maar doordat de gebruiker dat er zelf in zet. Dat is iets heel anders.
En dat is precies de reden waarom Brein achter de aanbieders en facilitators van dergelijke content aan gaan. Op de piratebay staan ook gewoon heel veel legale dingen. Echter is het hoofdzakelijk illegaal.

Hetzelfde idee is wel degelijk van toepassing op Plex. Tenzij jij direct een DVD of Blu-ray afspeelt met Plex (kan dat überhaupt) is de kans vrij groot dat de content illegaal is. Het is namelijk in heel veel landen expliciet niet toegestaan een DVD of Blu-ray te rippen. Vaak is daar een soort gedoogbeleid voor, maar nergens is dat zo hard gemaakt als in Nederland (met thuiskopieheffing).

Als jij tools aanbied die specifiek dit soort "illegale" praktijken faciliteert, dan is er dus een grote kans dat je daar gezeur mee krijgt.

Zo is het geen probleem om auto's te verkopen, maar wel auto's die speciaal zijn omgebouwd met extra "bewapening" aan de voorkant specifiek voor ramkraken. Als dat de enige use case is dan is dat faciliteren van.

Zelfde met messen. Niks mis mee om die te verkopen, zijn genoeg legitieme use cases voor te bedenken. Totdat jij een mes gaat maken/verkopen wat specifiek bedoelt is voor, ik noem maar wat, het onthoofden van mensen. Dan wordt je binnen no time op het matje geroepen door justitie.

Je bevind je dan ook een beetje op het randje van de wet als je software aan gaat bieden die specifiek bedoelt is om missende metadata van het internet te halen (albumart, subtitles, anderstalige audio ) wat eigenlijk alleen voorkomt bij niet legaal verkregen materiaal. Op een DVD of Blu-ray is die informatie namelijk al gewoon aanwezig. Dat deel is dan voornamelijk gericht op faciliteren van downloads. Niet expliciet, maar als dat de enige use case is, dan is dat in een rechtszaak wel hard te maken.
Met een auto kun je ook een ramkraak doen op de pinautomaat op de hoek, nu ook maar alle auto's verbieden en voortaan maar lopend naar het werk?
Dat slaat natuurlijk nergens op. Punt is de intentie van het product of onderdelen daarvan. Er zijn er best wel veel in plex die alleen nuttig zijn met illegaal verkregen content.
En dat is precies de reden waarom Brein achter de aanbieders en facilitators van dergelijke content aan gaan. Op de piratebay staan ook gewoon heel veel legale dingen. Echter is het hoofdzakelijk illegaal.
Dit is precies het punt, zou Brein namelijk wel van mening zijn dat mediaspelers ook illegaal zouden zijn, hadden Brein en consorten allang rechtzaken aangespannen en had een rechter allang en breed uitspraak erover gedaan.
Hetzelfde idee is wel degelijk van toepassing op Plex. Tenzij jij direct een DVD of Blu-ray afspeelt met Plex (kan dat überhaupt) is de kans vrij groot dat de content illegaal is.
Het gaat niet erom of de content illegaal is of niet. Er wordt gesuggereerd dat mediaspelers illegaal zijn omdat je ook illegale content af kan spelen. Maar dat maakt de mediaspeler niet illegaal!
Het is namelijk in heel veel landen expliciet niet toegestaan een DVD of Blu-ray te rippen.
Dat zal best, daar hebben veel andere landen (waaronder Nederland) niets mee te maken. Ook dat praat mediaspelers niet illegaal en volgens mij was dat wel de discussie.
Vaak is daar een soort gedoogbeleid voor, maar nergens is dat zo hard gemaakt als in Nederland (met thuiskopieheffing).
Tja, voor de meesten van ons geldt gelukkig de Nederlandse wet, waarom dus buitenlandse wetten erbij gehaald worden om een punt te maken wat een invalide argument ondersteunen moet ontgaat mij even.
Als jij tools aanbied die specifiek dit soort "illegale" praktijken faciliteert, dan is er dus een grote kans dat je daar gezeur mee krijgt.
Plex faciliteert illegaal downloaden niet, heeft dat ook nog eens niet als doel. Het is dus een compleet invalide punt.
Zo is het geen probleem om auto's te verkopen, maar wel auto's die speciaal zijn omgebouwd met extra "bewapening" aan de voorkant specifiek voor ramkraken. Als dat de enige use case is dan is dat faciliteren van.
Ook dit is natuurlijk krom praten wat recht is; het voorbeeld uit verband trekken om een punt proberen te maken dat er niet is. De meeste ramkraken worden gedaan met onaangepaste auto's. Ik kan mij daarnaast ook niet voorstellen dat dergelijke handelaren met hun koopwaar te koop lopen, dus lijkt me niet dat het op een dergelijke manier wordt verkocht.
Zelfde met messen. Niks mis mee om die te verkopen, zijn genoeg legitieme use cases voor te bedenken. Totdat jij een mes gaat maken/verkopen wat specifiek bedoelt is voor, ik noem maar wat, het onthoofden van mensen. Dan wordt je binnen no time op het matje geroepen door justitie.
Ook dit is het uit verband trekken van het voorbeeld.
Je bevind je dan ook een beetje op het randje van de wet als je software aan gaat bieden die specifiek bedoelt is om missende metadata van het internet te halen (albumart, subtitles, anderstalige audio ) wat eigenlijk alleen voorkomt bij niet legaal verkregen materiaal.
Albumart, Subtitles en noem het maar op, zijn ook niet automatisch illegaal. Ik kan best fanart gemaakt hebben, wat uiteindelijk als metadata bij gebruikers als de hoes verschijnt. Dus in beginsel is het simpelweg niet illegaal, ook ondertiteling is nog altijd een grijs gebied.
Op een DVD of Blu-ray is die informatie namelijk al gewoon aanwezig. Dat deel is dan voornamelijk gericht op faciliteren van downloads. Niet expliciet, maar als dat de enige use case is, dan is dat in een rechtszaak wel hard te maken.
Tja, Plex heeft niet als enige usecase illegale praktijken te faciliteren, dus wat wil je nu precies bereiken? :?
Dat slaat natuurlijk nergens op. Punt is de intentie van het product of onderdelen daarvan. Er zijn er best wel veel in plex die alleen nuttig zijn met illegaal verkregen content.
Tja, is een mediaspeler als VLC of Media Player Classic dan ook illegaal, omdat je er dingen mee kan doen die illegaal verkregen zijn? Sorry, maar we zijn terug bij af. Die tools doen immers exact hetzelfde als wat Plex doet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

Dit is precies het punt, zou Brein namelijk wel van mening zijn dat mediaspelers ook illegaal zouden zijn, hadden Brein en consorten allang rechtzaken aangespannen en had een rechter allang en breed uitspraak erover gedaan.
Mediaspelers an sich zijn dan ook niet illegaal. Het gaat erom wat voor content er het meeste mee afgespeeld gaat worden. Plex is zo ingericht dat het hoofdzakelijk bedoeld is voor content die niet op een fysiek medium staat. Die content is vrijwel nergens in de wereld legaal DRM vrij te koop.
Het gaat niet erom of de content illegaal is of niet. Er wordt gesuggereerd dat mediaspelers illegaal zijn omdat je ook illegale content af kan spelen. Maar dat maakt de mediaspeler niet illegaal!
Nee ik suggereer dat er HOOFDZAKELIJK illegale content mee wordt afgespeeld. dat maakt de zaak juridisch kompleet anders.
Dat zal best, daar hebben veel andere landen (waaronder Nederland) niets mee te maken. Ook dat praat mediaspelers niet illegaal en volgens mij was dat wel de discussie.
[...]
Tja, voor de meesten van ons geldt gelukkig de Nederlandse wet, waarom dus buitenlandse wetten erbij gehaald worden om een punt te maken wat een invalide argument ondersteunen moet ontgaat mij even.
Dat maakt wel uit, want Plex is voor zover ik weet geen Nederlands bedrijf en opereert internationaal. Het is dus juist niet zo dat de Nederlandse wet leidend is. Sterker nog. Onder Nederlandse wet heb je geen enkel probleem, binnen de EU valt het sws wel mee, maar in heel veel landen is het maken van een kopie helemaal niet legaal. Als je dus niet op een legale manier aan die content kan komen is het faciliteren van hoofdzakelijk illegale content dan nog wel legaal? Dat is wat TPB ook anders doet dan Google. De ene is met name bedoeld voor illegale zaken, terwijl de techniek niet legaal is.
Plex faciliteert illegaal downloaden niet, heeft dat ook nog eens niet als doel. Het is dus een compleet invalide punt.
Voor juridische context is dat dus nog maar de vraag. Ze maken het namelijk makkelijker om illegale content te bekijken, delen en te verzamelen in een geordende collectie.
Ook dit is natuurlijk krom praten wat recht is; het voorbeeld uit verband trekken om een punt proberen te maken dat er niet is. De meeste ramkraken worden gedaan met onaangepaste auto's. Ik kan mij daarnaast ook niet voorstellen dat dergelijke handelaren met hun koopwaar te koop lopen, dus lijkt me niet dat het op een dergelijke manier wordt verkocht.
[q]Ook dit is het uit verband trekken van het voorbeeld./q]

Nee dat is exact het punt. Voor het juridische verhaal is namelijk niet interessant wat allemaal kan, maar waar het voor bedoeld is. Daarom dus dat auto's niet verboden zijn, want daar kun je ook een terras mee platrijden, maar dat is niet het doel van het product. Als dat wel het doel is bij verkoop dan is het een ander verhaal, snap je waar het heen gaat?
Albumart, Subtitles en noem het maar op, zijn ook niet automatisch illegaal. Ik kan best fanart gemaakt hebben, wat uiteindelijk als metadata bij gebruikers als de hoes verschijnt. Dus in beginsel is het simpelweg niet illegaal, ook ondertiteling is nog altijd een grijs gebied.
Jouw zelfgemaakt fanart hoeft dan ook niet van IMDB te komen. Je redeneert hier precies het tegenovergestelde, wat het niet goed praat. The pirate bay bevat ook torrents van open source software zoals Ubuntu. Again, het gaat om de intentie.
Tja, Plex heeft niet als enige usecase illegale praktijken te faciliteren, dus wat wil je nu precies bereiken?
The pirate bay ook niet.

Het gaat ook totaal niet om alle usecases, maar om een aantal specifieke zaken die als hoofd doel gezien kunnen worden in juridische context. Als Plex alleen maar functies zou hebben/marketen die alleen maar betrekking hebben op illegaal verkregen content en slechts 1 die alleen voor legale doeleinden gebruikt kan worden dan is het juridisch niet houdbaar. "ja maar deze functie is alleen voor legale doeleinden bruikbaar" rechtvaardigt niet de rest.

Even voor jouw informatie. In het grootste gedeelte van de wereld is het kraken van DRM verboden. Iedere DVD/blu-ray rip software overtreed daarmee dus een wet, want die software doet dat. Rips zijn in die landen dus per definitie niet meer legaal, want ze zijn illegaal verkregen. Als Plex dergelijke dingen hoofdzakelijk als doel heeft, dan heeft Plex hier vanuit juridisch oogpunt wel degelijk een faciliterende rol. Ze maken het dan makkelijker om illegaal verkregen content te consumeren.
Mediaspelers an sich zijn dan ook niet illegaal. Het gaat erom wat voor content er het meeste mee afgespeeld gaat worden. Plex is zo ingericht dat het hoofdzakelijk bedoeld is voor content die niet op een fysiek medium staat. Die content is vrijwel nergens in de wereld legaal DRM vrij te koop.
VLC en Media Player Classic doen letterlijk exact hetzelfde, ook verbieden dan maar? Echt, wat je zegt is gewoon niet waar en onlogisch.
Nee ik suggereer dat er HOOFDZAKELIJK illegale content mee wordt afgespeeld. dat maakt de zaak juridisch kompleet anders.
Nee. Je kunt een ontwikkelaar of een programma an sich, niet verantwoordelijk houden voor hetgeen de gebruiker ermee doet (afspeelt in dit geval). Je kunt de autoverkoper ook niet verantwoordelijk houden voor autodiefstal! WinAMP is ook nooit verboden als muziekspeler; hell, je kunt het nog steeds downloaden zelfs en die was er zelfs ver voordat downloaden zonder de rechten te hebben daadwerkelijk illegaal was!
Even voor jouw informatie. In het grootste gedeelte van de wereld is het kraken van DRM verboden.
Nu is dat genuanceerder dan je het nu brengt, maar goed. Hier hebben wij niets mee te maken, het is prima dat het elders illegaal is, maar dat doet er totaal niet toe en neigt naar whataboutism, wat gewoon een drogreden is.

Ik zou de TV's ook maar verbannen, daarmee kun je ook naar illegale content kijken! Misschien wat overdreven, maar is wel wat je zegt nu. ;) Ik ga verder niet in discussie met je, je praat zelfs jezelf tegen in 1 reactie. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

VLC en Media Player Classic doen letterlijk exact hetzelfde, ook verbieden dan maar? Echt, wat je zegt is gewoon niet waar en onlogisch.
Dit is gewoon hele domme redenering zo. Beide doen namelijk niet exact hetzelfde. Als VLC en MPC dat wel zouden doen had je plex immers niet nodig.

Je gaat nu in een kinderachtige houding zitten die totaal niet bijdraagt aan de discussie want je hebt gewoon geen zin in je te verplaatsen naar een andere context. Al jouw genoemde voorbeelden hebben de mogelijkheid om inderdaad illegale content af te spelen, echter supporten ze ook gewoon normale DVD's en blu-rays en gaan ze niet bij rips extra informatie van het internet afhalen (subtitles, coverart). Dat mag je zelf doen en daarmee is de intentie van het programma anders. ze spelen af wat ze aangeboden krijgen en als daar een ondertitel bij zit prima. Plex gaat die informatie echter opzoeken voor jou. Als ik een film illegaal download of rip dan gaat plex voor mij de rest oplossen. "Dat downloaden is eigenlijk een stuk makkelijker". En als dat het hoofddoel is van je programma dan kan dat in juridische context genoeg zijn om daar een zaak over te starten.
Nee. Je kunt een ontwikkelaar of een programma an sich, niet verantwoordelijk houden voor hetgeen de gebruiker ermee doet (afspeelt in dit geval).
Ja zeer zeker wel. Software die hoofdzakelijk gebouwd is om de wet te overtreden is gewoon vervolgbaar. Waarom denk je dat makers van Rootkit software en malware bundels ook vervolgd worden? niet omdat ze een pakje kauwgom hebben gejat hoor.
Nu is dat genuanceerder dan je het nu brengt, maar goed. Hier hebben wij niets mee te maken, het is prima dat het elders illegaal is, maar dat doet er totaal niet toe en neigt naar whataboutism, wat gewoon een drogreden is.
Hoe kom je daar nou weer bij dan? We hebben het in deze thread nooit gescoped op alleen Nederland. Dat haal jij erbij. Als je wereldbeeld zo beperkt is dan is dat jouw probleem.
Ik zou de TV's ook maar verbannen, daarmee kun je ook naar illegale content kijken! Misschien wat overdreven, maar is wel wat je zegt nu
NEE dat heb ik nooit gezegd. Ik zeg ook nergens dat het iets kunnen doen betekent dat je het moet verbieden. Integendeel juist. Ik koop toch ook scharen en messen terwijl je daar mensen mee kunt neersteken? Ik zeg nergens dat het verboden moet worden. heb ik ook nooit gezegd. Ik heb alleen gezegd dat er in juridische context een mogelijkheid is dat dit wordt gezien als faciliteren. En ja dat is spijkers op laag water zoeken, maar dat is exact de reden dat we rechtszaken hebben over afgeronde hoekjes van telefoons. Bedrijven en stichtingen zijn zo gek om het te doen.
Dit is gewoon hele domme redenering zo. Beide doen namelijk niet exact hetzelfde. Als VLC en MPC dat wel zouden doen had je plex immers niet nodig.
Het ecosysteem maakt niet uit onder wat het doet. Het principe is media afspelen, zowel voor Plex als VLC. Het is nu alsof je zegt dat electrische auto's geen auto's zijn, maar benzine auto's wel. Beide auto's brengen je wel degelijk van A naar B.
Je gaat nu in een kinderachtige houding zitten die totaal niet bijdraagt aan de discussie want je hebt gewoon geen zin in je te verplaatsen naar een andere context.
Ik begrijp de context die je probeert te schetsen maar al te goed en wat je zegt is gewoonweg niet waar. Ik heb geen zin om tegen een plaat te blijven praten. ;)
Al jouw genoemde voorbeelden hebben de mogelijkheid om inderdaad illegale content af te spelen, echter supporten ze ook gewoon normale DVD's en blu-rays en gaan ze niet bij rips extra informatie van het internet afhalen (subtitles, coverart).
Ook DVD's en blurays kunnen gewoon gekopieerd zijn en kunnen dus ook door een blurayspeler of TV of mediaspeler zoals VLC en Home Cinema afgespeeld worden. ;)
Dat mag je zelf doen en daarmee is de intentie van het programma anders.
Nee, want zoals ik al zeg, een DVD of BluRay is ook te kopieren, net zo illegaal en worden ook "gewoon" afgespeeld. Komt nog eens bij dat in NL een back-up toegestaan is, dat hoeft niet op dezelfde wijze te zijn als waarin de bron binnen is gekomen. Je mag prima een BR van de buurman lenen om daar zelf een kopie van te maken. Maar de buurman mag het niet alvast voor jou kopiëren!
ze spelen af wat ze aangeboden krijgen en als daar een ondertitel bij zit prima. Plex gaat die informatie echter opzoeken voor jou.
Plex speelt met een reden de DVD's en blurays niet af. Als je je wat verder zou verdiepen in de materie zou je dat geweten hebben, want dat is heel gemakkelijk te vinden.
Als ik een film illegaal download of rip dan gaat plex voor mij de rest oplossen. "Dat downloaden is eigenlijk een stuk makkelijker". En als dat het hoofddoel is van je programma dan kan dat in juridische context genoeg zijn om daar een zaak over te starten.
In Nederland is rippen niet per definitie dus illegaal; downloaden uit ongeautoriseerde bron is dat wel, maar dat is een totaal andere discussie.
Ja zeer zeker wel. Software die hoofdzakelijk gebouwd is om de wet te overtreden is gewoon vervolgbaar. Waarom denk je dat makers van Rootkit software en malware bundels ook vervolgd worden? niet omdat ze een pakje kauwgom hebben gejat hoor.
Plex is dus ook niet primair bedoeld om de wet (in wat voor manier dan ook) te overtreden. Als dat zo was, heette het bedrijf erachter geen Plex Inc. (wat gebruikelijk is voor Amerikaanse BV's, net als LLC) en zat het niet in Amerika, maar zat het als bedrijf in een juridisch gunstiger klimaat voor ze.
Hoe kom je daar nou weer bij dan? We hebben het in deze thread nooit gescoped op alleen Nederland. Dat haal jij erbij. Als je wereldbeeld zo beperkt is dan is dat jouw probleem.
Nu wordt het heel mooi; jij haalt aan dat er in het overgrote deel van de wereld het illegaal is om content te rippen, ik heb dat nooit als eerste aan de discussietafel gebracht, dat was jij. Vervolgens zeg ik dat andere landen er niet toe doen, ik licht dat toe en nu ben ik degene die dit ter tafel brengt? :? Sorry, maar kun je alsjeblieft stoppen onzin te verkopen en mij woorden in de mond te leggen?
NEE dat heb ik nooit gezegd. Ik zeg ook nergens dat het iets kunnen doen betekent dat je het moet verbieden. Integendeel juist. Ik koop toch ook scharen en messen terwijl je daar mensen mee kunt neersteken? Ik zeg nergens dat het verboden moet worden. heb ik ook nooit gezegd. Ik heb alleen gezegd dat er in juridische context een mogelijkheid is dat dit wordt gezien als faciliteren.
En ik zeg dus, dat met een dergelijk inzicht wel meer dingen kunnen worden gezien als faciliteren en dat wat je zegt dus gewoon krom is. ;)

Maar laten we het erop houden dat we het nooit eens gaan worden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

Plex speelt met een reden de DVD's en blurays niet af. Als je je wat verder zou verdiepen in de materie zou je dat geweten hebben, want dat is heel gemakkelijk te vinden.
ja omdat menu's gewoon irritant zijn en daar geef ik ze wel gelijk in. Zeker op mobiel is dat bijvoorbeeld kompleet onzinnig.
Ik begrijp de context die je probeert te schetsen maar al te goed en wat je zegt is gewoonweg niet waar
kom dan met zinnig tegenargumenten en niet verdraaide andersomredeneringen die nergens op slaan. Tot op heden heb je nog geen enkel argument gegeven wat inhoudelijk in gaat op de stelling van @ApexAlpha. Wat een geheel terechte visie is op mogelijke verklaringen voor waarom bepaalde dingen in de loop der jaren zijn toegevoegd. Namelijk om dat hoofddoel te verschuiven van illegale content naar legale content in de vorm van de dienst genoemd in het artikel.
In Nederland is rippen niet per definitie dus illegaal;
rippen niet. Verbreken van DRM beperkingen is wel degelijk onrechtmatig. Niet strafbaar, maar wel via civielrechtelijke procedure aanhangig te maken.
Vervolgens zeg ik dat andere landen er niet toe doen, ik licht dat toe en nu ben ik degene die dit ter tafel brengt? :? Sorry, maar kun je alsjeblieft stoppen onzin te verkopen en mij woorden in de mond te leggen?
Maar die die andere landen doen er juist wel toe. Ik leg je geen woorden in de mond ik zeg alleen dat we niet moeten scopen op alleen Nederland. Logisch. Anders had het bedrijf wel Plex bv geheten en niet Plex Inc. In nederland is het maken van een kopie legaal. Deze software is alleen niet alleen voor ons Nederlanders gemaakt en dus is het wel belangrijk om ook even verder te kijken dan dat.
het is prima dat het elders illegaal is, maar dat doet er totaal niet toe en neigt naar whataboutism, wat gewoon een drogreden is.
Zoals ik zeg dat doet er dus wel toe, dat is geen whataboutism, dat is verder kijken dan je neus lang is. Plex is geen nederlands bedrijven dus met alleen een Nederlandse bril op kijken heeft geen zin.
En ik zeg dus, dat met een dergelijk inzicht wel meer dingen kunnen worden gezien als faciliteren en dat wat je zegt dus gewoon krom is.
Nee want jij draait het inzicht om en trekt dat door naar het extreme. Dat is niet hoe het werkt. Juridisch is het juist belangrijk om het hoofd gebruik van de dienst of product helder te krijgen. Slechte dingen die je "zou kunnen doen" met een random voorwerp zijn dus geen reden om het ding te verbieden. Dat is onzin want dan kun je letterlijk alles verbieden. Zoals water, hout, bakstenen en paperclips. Internet ook.

Wij jij nu doet is hoe je mensen een petitie kunt laten tekenen tegen "dihydrogen monoxide". "It is used by terrorists and also in checmicals like paint. It has already been found in our water reserves and everyone who has ingested it will die!"
kom dan met zinnig tegenargumenten en niet verdraaide andersomredeneringen die nergens op slaan.
Daar ben je zelf mee gekomen. Ik heb enkel aangegeven dat Plex net zo goed een tool is zoals VLC en MPC om media af te spelen, niets meer, niets minder. Vervolgens is er een discussie over waarom jij vindt dat het grijs gebied is, terwijl dat dus onlogisch is, want dan zijn tools als VLC en MPC ook illegaal, omdat daarmee net zo goed illegaal verkregen content af te spelen is en met VLC en MPC zelfs er meer mogelijkheden daarvoor zijn, omdat VLC en MPC ook fysieke disks kunnen lezen. Ik ben dus met genoeg tegenargumenten gekomen en voorbeelden om uit te leggen dat jouw gedachtegang krom is en niet klopt. Jij wilt daar vervolgens niet aan, prima. Dan is de discussie wat mij betreft klaar.
rippen niet. Verbreken van DRM beperkingen is wel degelijk onrechtmatig. Niet strafbaar, maar wel via civielrechtelijke procedure aanhangig te maken.
Je kent duidelijk de Nederlandse wet niet. Verdiep je daar eerst even in alsjeblieft. En thuiskopie is gewoon toegestaan, ook nu nog, door het downloadverbod (2014) is de manier waarop je die backup kan maken alleen wat lastiger geworden, maar zeker niet onmogelijk en ook nog altijd niet per definitie illegaal zoals jij denkt dat het is. Zoals gezegd een thuiskopie mag je nog altijd maken, ook al is het werk wat je kopieert in essentie niet per se van jou. Volgens de NL wet mag je gewoon een kopie maken van een DVD die je leent in de bibliotheek of van de buurman. Die kopie mag alleen niet voor jou gemaakt worden, dat moet je echt zelf doen.
Nee want jij draait het inzicht om en trekt dat door naar het extreme.
Ik draai dat inzicht nergens om, ik heb alleen vergelijkbare situaties aangegeven om aan te tonen dat wat je zegt krom is en niet klopt.
Slechte dingen die je "zou kunnen doen" met een random voorwerp zijn dus geen reden om het ding te verbieden. Dat is onzin want dan kun je letterlijk alles verbieden. Zoals water, hout, bakstenen en paperclips. Internet ook.
Beginnen we het eindelijk eens te worden. :) En hier wil ik het nu graag bij laten, wij gaan hier nooit uitkomen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

Je kent duidelijk de Nederlandse wet niet. Verdiep je daar eerst even in alsjeblieft. En thuiskopie is gewoon toegestaan, ook nu nog, door het downloadverbod (2014) is de manier waarop je die backup kan maken alleen wat lastiger geworden, maar zeker niet onmogelijk en ook nog altijd niet per definitie illegaal zoals jij denkt dat het is
Omg. Je leest echt heel slecht. Een thuiskopie maken is legaal. Daar betaal je zelfs voor. Echter de bestanden die uit een 1-op-1 kopie komen kun je niet afspelen met Plex. Snap ik ook want een dvd menu is echt drama. Een officiële thuiskopie is gewoon een iso waar de botjes 1 op 1 hetzelfde zijn == back-up.

Daar kunnen we het over eens zijn right?

Dan is dit statement daarmee dus pertinent onwaar:
met VLC en MPC zelfs er meer mogelijkheden daarvoor zijn, omdat VLC en MPC ook fysieke disks kunnen lezen
. Orignele content wordt alleen op disc uitgegeven of als DRM stream via een eigen app. VLC en MPC zijn dus de enige die wel legale content af kunnen spelen in de vergelijking met deze drie.


Gaan weer even terug naar dat stukje wetgeving en rippen. Zoals ik zei is DRM kraken niet toegestaan. Het omzetten van de dvd informatie naar een MKV/MOV/AVI/MP4 kan niet zonder DRM hack. Dit is dus niet toegestaan. Jij hebt in principe niet door dat dit gebeurt want dat regelt die rip software wel, maar in feite is dat dus ook “wettelijk” niet toegestaan. Dus ja er valt wat voor te zeggen om daar een verbod op te handhaven dat is ook al wel eens gebeurd. Voor ebooks is daar bijvoorbeeld al wel eens een uitspraak over gedaan.

Als je dan alleen maar “illegaal” verkregen content kan afspelen (en dus legale rips (om begrijpelijke redenen) niet ondersteund) snap je dan de logica dat dat als enig business model hebben best wel riskant is?
Maar dat mensen het gebruiken om hun niet zo legaal verkregen content via Plex te bekijken kan wel betekenen dat de TV content aanbieders huiverig zijn om met Plex in zee te gaan. Er is nu wat aanbod, maar veel zenders zullen hier niet in mee willen gaan. Het zal geen TV variant van TuneIn worden.
Ik heb Plex daarnaast ook draaien voor eigen creaties. Familie films e.d.
Familie heeft ook rechten via vpn om films naar de repository te uploaden.

Zo zijn familie films en eige creaties toch privé te bekijken. :+.
Al wordt het gros natuurlijk gebruikt voor de minder legale content.
Ligt er aan. Je kan het gemakkelijk gebruiken voor je eigen familie video’s, muziek en foto’s gebruiken. De gebruiker bepaald de media.

Het is dezelfde discussie met Kodi.
Op media speler basis, ben je zelf verantwoordelijk wat je er mee doet.

Ik vind Plex geweldig en tof dat ze telkens wat nieuws proberen aan hun diensten.
Aan de andere kant: hoe lang zou Plex blijven bestaan als ze niet op zijn minst proberen legale content toe te voegen?
Dat zit er intussen in en wellicht meer dan je denkt:
Zonder legale kant is Plex wellicht gedoemd om FTD, Piratebay etc.. na te gaan: compleet weg of steeds meer in het verdoemhoekje.
Zoals anderen al zeggen, dit is gewoon niet waar. Met een auto kun je ook een ramkraak doen bij de pinautomaat om de hoek, is een auto nu ook grijs gebied? Het voorbeeld van andere mediaspelers hoef ik niet meer aan te halen, dat hebben anderen al gedaan. Je kunt Plex niet vergelijken met een FTD of Piratebay.
Hier werkt Plex nog altijd fantastisch. Het is dan ook niet alsof het toevoegen van gratis films en series in de plaats van andere features komt. Sterker nog sinds kort heb je nu ook de mogelijkheid intro's te skippen, voor je eigen media!
Sorry, maar als je zo bang bent voor de legaliteit, vind ik het best hypocriet als je vervolgens het product wel gebruikt, schijnbaar vind je het dus wel het risico waard?
En zoals je zelf zegt, als je uit principe alleen software wil gebruiken die puur voor gedownloade media is dan zijn er genoeg alternatieven inderdaad.
Die dan dus net zo grijs zijn, volgens jouw bericht. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

Met een auto kun je ook een ramkraak doen bij de pinautomaat om de hoek, is een auto nu ook grijs gebied
Met een mes kan je ook iemand neersteken, dat is ook niet grijs gebied en ook niet illegaal.

Met een pistool heb ik echter geen andere use case (hoofdzakelijk) dan iets of iemand neer te schieten, en drie keer raden. Die zijn in principe dan ook verboden.

Het gaat dan ook om het doel van het product.
Het gaat dan ook om het doel van het product.
Bij Plex en andere mediaspelers, is het doel niet uitsluitend illegale content af te spelen, dat is het hele punt. Als je daar niet bij kan, moet je denk ik de reacties even lezen net zolang tot je het snapt, duidelijker wordt het niet.
Met een mes kan je ook iemand neersteken, dat is ook niet grijs gebied en ook niet illegaal.
Sorry? Als je een mes hebt wat tot doel heeft om iemand neer te steken (specifiek daarvoor gemaakt dus) en je steekt er iemand mee neer, is dat wel degelijk illegaal. Het begint bij mishandeling, kan (poging tot) doodslag worden en in het uiterste geval moord met voorbedachte rade. Hoezo is dat niet illegaal? :?

Verschil is alleen dat bij Plex het doel is om media af te spelen. Punt. Dat betekend niet direct dat de tool zich in grijs gebied bevind en dus een bedrijf er in beginnen bedenkelijk; er zijn er genoeg. De bedrijven achter de codecs zijn dan ook wel bedenkelijk.

Ander voorbeeldje; Sony, Warner, en al die bedrijven die de patenten op video codecs (bijvoorbeeld x264) hebben, zijn dan vast ook illegaal (of minstens hypocriet bezig), want ja, je kan er videobestanden mee maken die nog eens illegaal verspreid konden gaan worden. 8)7

En nog eentje dan; een website als serietotaal.nl en filmtotaal.nl, zijn ook niet illegaal of grijs gebied, omdat ze schrijven over films en/of series en mensen daardoor nog wel eens konden aanzetten tot illegaal downloaden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

is het doel niet uitsluitend illegale content af te spelen, dat is het hele punt.
Niet uitsluitend is niet voldoende.
Sorry? Als je een mes hebt wat tot doel heeft om iemand neer te steken (specifiek daarvoor gemaakt dus) en je steekt er iemand mee neer, is dat wel degelijk illegaal. Het begint bij mishandeling, kan (poging tot) doodslag worden en in het uiterste geval moord met voorbedachte rade. Hoezo is dat niet illegaal? :?
8)7 ben je nou serieus? je ziet de vergelijking met je eigen zin letterlijk niet?
Ander voorbeeldje; Sony, Warner, en al die bedrijven die de patenten op video codecs (bijvoorbeeld x264) hebben, zijn dan vast ook illegaal (of minstens hypocriet bezig), want ja, je kan er videobestanden mee maken die nog eens illegaal verspreid konden gaan worden. 8)7

En nog eentje dan; een website als serietotaal.nl en filmtotaal.nl, zijn ook niet illegaal of grijs gebied, omdat ze schrijven over films en/of series en mensen daardoor nog wel eens konden aanzetten tot illegaal downloaden.
Joh zoek het uit. Als dit je enige manier van redeneren is dan kap ik er mee. Je praat komplete poep en je hebt vergelijkingen die echt het niveau van kleuter nog niet ontstijgen. Dit is totaal NIET relevant. Je blijft doorslaan in uitersten die niet kloppen. "je kan dan dit ook verbieden want blabla" Nee dat kan je niet. je hebt tot op heden echt nog geen een keer laten zien dat je ook maar op een manier iets hebt geleerd van begrijpend lezen.
De bedrijven achter de codecs zijn dan ook wel bedenkelijk.
nee dat zijn ze niet
Ander voorbeeldje; Sony, Warner, en al die bedrijven die de patenten op video codecs (bijvoorbeeld x264) hebben, zijn dan vast ook illegaal
nee dat zijn ze niet
Niet uitsluitend is niet voldoende.
Voor wie? Jouw mening of de wet? :)
Joh zoek het uit. Als dit je enige manier van redeneren is dan kap ik er mee. Je praat komplete poep en je hebt vergelijkingen die echt het niveau van kleuter nog niet ontstijgen. Dit is totaal NIET relevant. Je blijft doorslaan in uitersten die niet kloppen. "je kan dan dit ook verbieden want blabla" Nee dat kan je niet. je hebt tot op heden echt nog geen een keer laten zien dat je ook maar op een manier iets hebt geleerd van begrijpend lezen.
Dit zegt echt meer over jou. Maar doordat ik nu andere voorbeelden noem en ook de boel even uit zijn verband trek (want dat deed jij ook met jouw kromme vergelijkingen) is dat opeens niet relevant en ontstijgen mijn reacties het niveau van een kleuter niet? :? Of zeg je dit gewoon omdat je jouw zin niet krijgt? :) Want daar heeft het mijns inziens meer de schijn van.
nee dat zijn ze niet
Dus is Plex dat ook niet. Eindelijk, we zijn er uit. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:17]

Jouw mening of de wet?
De wet anders was The pirate bay niet illegaal. Is namelijk niet uitsluitend illegale content.
(want dat deed jij ook met jouw kromme vergelijkingen)
Nee dat deed ik niet. het voorbeeld wat ik schetste is om duidelijk te maken wat de intentie is van het product dat heb ik net vier keer gezegd. De voorbeelden die jij erbij haalt zijn echter precies nul een issue.

Anders kunnen we google ook verbieden want daar kun je illegale content op vinden.. En dat hebben we dus niet gedaan we dat is niet hoofdzakelijk het doel.
Maar doordat ik nu andere voorbeelden noem en ook de boel even uit zijn verband trek, is dat opeens niet relevant
Dat is niet relevant omdat het nergens op slaat. Je probeert met gebrek aan het één het tegenovergestelde te bewijzen. Dat kan gewoon niet.
Dus is Plex dat ook niet. Eindelijk, we zijn er uit. :)
NEE. Die conclusie mag je dus niet trekken.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 17:17]

Ik merkte al dat je begon selectief te quoten en dingen die ik heb getypt in een andere volgorde zet, dat leest niet alleen slecht, ik kan daardoor ook geen normale discussie met je aangaan; let's agree to disagree, zoals ik eerder al geopperd heb. :)
Bij the pirate bay is verstrekken van illegale links ook niet het -enige- doel en je weet hoe dat verloopt.

Als tpb een veel uitgebreidere dienst was geweest waar illegale torrents een overduidelijke rol, maar niet de hoofdrol hadden gehad, dan had dat verhaal misschien anders afgelopen.

En kom op... plex zit vol met dingen die gericht zijn op illegale content:

- albumart
- audiotracks
- subtitles (op zich al illegaal behalve voor de aubtitles die je zelf onder de video van je kinderfeestje hebt gezet..)
- koppelingen die de library laten verversen als er spontaan een bestand bij komt.

Ik snap de discussie niet zo..

Zou ik het leuk vinden als dit uiteindelijk ergens negatief voor plex is ? Nee. Ik gebruik plex graag en veel.

Denk ik dat het een risico is ? Ja

Is het daarom verstandig dat ze daar iets aan doen door hun platform zo breed mogelijk te maken ? Ja

Hoop ik dat ik al die toevoegingen ook eenvoudig uit kan zetten ? Ja

Is plex ook gewoon een groer bedrijf geworden en zoeken ze manieren om meer geld te verdienen ? Natuurlijk

Hebben ze spijt van die levenslange plex passes omdat dat geld allang op is en de kosten wel doorlopen ? Zeker, maar waren ze -vroeger- wel goed voor ze: zeker !
Ik vind dit eigenlijk een interessante toevoeging. Ik denk er al een lange tijd over na om het gewone tv abbo de deur uit te doen. Dit kan dan een prima vervanger zijn. Maakt de drempel weer iets lager.
Heb ik zelf een aantal maanden geleden gedaan en vervangen door NLZiet. Als je voor relatief weinig geld Nederlandse zenders wilt kunnen afspelen, lijkt me dit een goed alternatief. (Scheelt mezelf nu bijna 30 euro in de maand tov hey klassieke digitale TV kastje)
Idem. Plus je hebt meteen het terug- en vooruitkijken inbegrepen, dus geen apart abonnement nodig voor RTL XL, NPO plus of KIJK. Voor 8 euro is het goedkoper dan Ziggo, en je kunt volgens mij met 5 devices tegelijkertijd kijken, schijnbaar 2 devices. Maar goed, makkelijk te delen op die manier en dan kost het je 4 euro per maand per huishouden.

[Reactie gewijzigd door The Inquisitor op 22 juli 2024 17:17]

Inderdaad, ik kan begrijpen dat als je veel tv kijkt dat de huidige kastjes makkelijker zijn, maar zoals wij (we kijken misschien 2x in de maand live tv) is het andere gewoon te duur.

In ieder geval voor de mensen met een android tv is het echt een aanrader imho. Je kan in de app gewoon zappen met de volgende en vorige zender knop op de AB en ook het invoeren van getallen brengt je bij de zender die op dat getal staat (7 brengt je bij RTL7 etc)
NlZiet kennen we en werkt prima. We hebben alleen nog geen legale oplossing voor Foxsports. Ziggosports is wel voor elkaar.
Ik heb het idee dat bij de meeste telco’s TV er voor paar euro bijkomt afhankelijk van je internetabonnement. Vaak is het verschil ongeveer €5 als je besluit geen TV af te nemen
Mwah het zijn een paar amerikaanse zenders en wat radiostations, het is niet dat dat je NL kabelpakket vervangt.
Plex is een applicatie die al jarenlang niet weet wat het wil. Het begon al tussen de verschillende interfaces en de ondersteuning daarop. Een prima interface waar iedereen aan gewend was vervangen door iets dat zwaar beta was. En zodra die nieuwe interface goed genoeg werd bevonden, ging daar de stekker weer uit.

In het verleden was de transcoding feature een USP, maar tegenwoordig zijn apparaten krachtig genoeg om de meest gangbare codes gewoon native te spelen.

Toegeven, je primaire businessmodel baseren op veelal illegaal gedownloade media is riskant. Daarnaast had een zeer groot deel van de userbase in het verleden voor een prikkie een levenslange plexpass afgesloten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ze andere markten proberen aan te boren. Een andere keuze hebben ze immers eigenlijk niet.
Hoezo is dat riskant dan? We weten allemaal dat het een gigantische groep is die illegaal download, dat zal altijd zo blijven. Wat jij verder met de software doet maakt Plex niks uit en daar kunnen ze ook nooit op aangesproken worden, omdat je met die software ook je eigen eerlijk verkregen films kunt archiveren en afspelen.

Ik geloof niet dat dat de reden is dat ze andere markten proberen aan te boren. Er komen straks simpelweg extra betaalde abonnementen buiten de Plex pass om. Dat is hetgeen waar ze naartoe gaan.
Hoezo is dat riskant dan? We weten allemaal dat het een gigantische groep is die illegaal download, dat zal altijd zo blijven. Wat jij verder met de software doet maakt Plex niks uit en daar kunnen ze ook nooit op aangesproken worden, omdat je met die software ook je eigen eerlijk verkregen films kunt archiveren en afspelen.
Omdat piraterij een krimpende markt is (ok, tijdens de corona een kleine opleving). Ik bedoel niet riskant in de zin van "ze worden langs alle hoeken aangeklaagd". Dat hebben ze in de tijd van de kodi-boxes geprobeerd met kodi maar dat kwam ook nooit van de grond.
Ik geloof niet dat dat de reden is dat ze andere markten proberen aan te boren. Er komen straks simpelweg extra betaalde abonnementen buiten de Plex pass om. Dat is hetgeen waar ze naartoe gaan.
Precies wat ik bedoelde te zeggen :)
Natuurlijk wel... in jouw wereld zou tpb ook niet geblokkeerd hebben mogen worden.

Is wel het geval.
TPB faciliteerde download links, Plex doet dat niet. Wezenlijk verschil.
Beiden faciliteren, op een andere manier, illegaal gebruik..tob met download links, plex met auto subtitles, artwork, omschrijvingen en integraties met medusa/couchpotato...

Ik zeg niet dat ik vind dat plez weg moet ofzo he ?? Veel te fijn pakket.. maar vanuit een juridisch kader zitten ze in een grijs gebied.. ik vind het typisch dat daar zo extreem ip gereageerd wordt... het lijkt mij gewoon iets vrij feitelijks.. ik heb er ook geen gevoel bij.. voor mij is het alsof er gezegd wordt “gras is groen” en er dan een enorme discussie ontstaat over het feit dat het blauw is...

Maareh.. draadje wordt oud, ik ben er klaar mee.
Probeer eens Jellyfin, werkt zeer goed en is FOSS.
Ik heb nu een paar maanden jellyfin naast Plex draaien voor het geval dat Plex ten onder gaat, niet werkt of ik er klaar mee ben.
Het werkt prima, maar Plex heeft toch wel echt veel gebruiksvriendelijker dan jellyfin. Zowel als gebruiker als beheerder.
Plex is juist uitstekend bezig. Ze blijven doorontwikkelen en dat is precies wat ze moeten doen om interessant en relevant te blijven.

[Reactie gewijzigd door tweakkjoost op 22 juli 2024 17:17]

Ik heb gelukkig mijn lifetime Plex Pass allang terugverdiend, zelfs als Plex nu niet meer relevant zou zijn. Persoonlijk zou ik dan denk ik overstappen op Emby.

Voor nu is er nog geen reden om over te stappen IMO. Plex doet z'n werk goed, en met de laatste grote redesign heb ik gewoon alleen mijn eigen server gepind. De TV-app op mijn LG smart TV (webOS) werkt goed, en ook op mijn tablet kan ik zonder al te veel moeite de content die ik wil zien kijken.

Er komt steeds meer bloat, maar gelukkig is dat allemaal aan de kant van Plex. Je kan het allemaal uitschakelen en Plex wordt er niet trager van. Ik zou het zelfs wel cool vinden als ze op de één of andere manier online-TV diensten van providers beschikbaar zouden maken binnen Plex, want dan heb ik de KPN iTV-app niet meer nodig op mijn TV.
Gebruik Plex al 10 jaar zo. Plex was zo simpel en werkte goed. Nu met alle nieuwe updates en uitbreidingen wordt het iets te groot en onoverzichtelijk. Zou graag een lite versie willen dat alleen de basics doet. Geen foto's, podcasts of tv.
Al die onzinnige dingen kan je toch gewoon uit je (pinned) menu halen? Heb je er praktisch geen last meer van.
Anoniem: 113730 @KRASH24 juli 2020 10:21
Sterker nog je kunt ze in de instellingen ook uitzetten!
Wat ik graag zou willen zien in Plex is Netflix/Disney+/Amazon Prime/Apple TV+/HBO-integratie
Alles op één plek(s)

Het is jammer dat ze plugins de nek hebben omgedraaid, misschien had het daarmee gekund.
Net zoals de Apple TV app dus; je kan daarin zoeken naar films en series en dan wordt getoond welke streamingdienst deze aanbied.
Ja, alleen is er geen Apple TV app voor onze Samsung TV en die gaat er ook nooit meer komen want ja, hij is 'al drie jaar oud'. Stel je voor dat Samsung een TV van € 2.500 nog een redelijke levensduur aan updates geeft… /sarcasme

Dus ik zit al een tijdje te denken aan een Apple TV (set top box). Ik wacht alleen nog even tot er een nieuwe versie uitkomt. Met een beetje geluk binnen een paar maanden bij het volgende Apple Event.
Hij bedoeld dan ook de fysieke media player neem ik aan. Je kunt beter zo'n apparaat kopen in plaats van het smart gedeelte op je matige tv hardware te gebruiken. Dan kun je doen wat je wilt, afspelen wat je wilt, blijf je support houden en wil je echt nooit meer terug naar je TV software. Dat is namelijk al gedateerd en traag zodra je je tv net uitpakt.

Bijvoorbeeld:
- https://www.apple.com/nl/shop/buy-tv/apple-tv-4k
- https://www.nvidia.com/nl-nl/shield/buy/
Nee ik bedoelde de app
Ah oke, maar aangezien je tv hardware dus ondermaats is tov een dedicated media player zal de Apple TV app niet veel toevoegen. Zoals @laptopleon al aangaf wordt de app niet eens meer ondersteund op zijn toestel.
Kijk, anderzijds: Ik kocht die TV vanwege de aansluitingen, resolutie, beeldkwaliteit etc. Het was voor mij de eerste 'smart' TV. Ik heb hem niet speciaal gekocht voor de apps. Het was in feite bijna onmogelijk op dat moment zo'n TV te kopen zónder apps.

Het smart gedeelte is niet heel krachtig, dat klopt, maar daardoor betaal je er ook niet veel extra voor en verder is het prima in staat om Netflix af te spelen in 4K. Sterker nog, op dat moment was er bijna geen TV te koop (voor rond de € 2.500) die 4K signaal van buitenaf aan kon. De meesten konden alleen 2K aan en dat upscale-en naar 4K. Daar koop je natuurlijk geen 4K TV voor.

Nu zijn we jaren verder en koop je een betere 4K TV van dit formaat, voor minder geld en met ook nog meer opties. Dat wist ik vooraf ook wel, maar ik ga niet 3 jaar naar het behang zitten kijken, wachtend tot ze goedkoper worden ;)
Plex hanteert nu een ander business model en ik verwacht daarmee dan ook dat de gewenste integratie (zoals ik die ook graag zou zien) niet in de nabije toekomst in zal komen.
Die hebben ze de nek omgedraaid omdat ze zelf zo'n streaming service willen gaan worden binnen een paar jaar.
Infuse al geprobeerd?
Dat is enkel voor Apple lijkt me, daar zijn we niets mee.
Weet ook niet wat ze proberen, denk gewoon extra manieren van geld verdienen maar gelukkig kan je tot zo ver al die functionaliteit gewoon uitzetten en blijf je de originele simpele Plex ervaring krijgen.
Met 'beperkte plaspauzereclames' bedoelen ze denk ik het amerikaanse format. Veel (korte) reclameblokken waarbij 20 minuten van het uur opgevuld wordt met reclame.
In Nederland is dat ongeveer 12 minuten, meestal in 2 blokken.

Ik hou niet van reclame (en betaal graag om het niet te zien), maar het hebben van vaak reclame ergert mij persoonlijk meer dan minder langere blokken.
Als dat zo is... je kunt in, ahem *kuch*, "alternatief verkregen" Amerikaanse content duidelijk merken waar reclames hebben gezeten. Je hebt echt letterlijk om de paar minuten een reclameblok, dat zou echt om gek van te worden zijn.
Plus een recap van wat er tot dan toe gebeurd is. Elke keer na een reclame ben je de helft van het blok al kwijt aan de recaps. TLC is hier vooral erg goed in. Zonder recaps zou het programma maar de helft van de tijd duren.
Plus een recap van wat er tot dan toe gebeurd is. Elke keer na een reclame ben je de helft van het blok al kwijt aan de recaps. TLC is hier vooral erg goed in. Zonder recaps zou het programma maar de helft van de tijd duren.
Het is mijn wens om ooit een AI te schrijven die dubbele stukken wegknipt want je overdrijft niet dat de helft van zo'n show draait om reclameblokjes inleiden met previews of afsluiten met herhalingen. Niet alleen vanwege de tijd maar ook vanwege het enorme spoilergehalte. Veel van die shows laten in de eerste drie minuten al alles zien wat er in de aflevering gaat gebeuren en de rest van de show gaat eigenlijk alleen nog om hoe die gebeurtenissen verbonden zijn. In de meeste gevallen is ook nog eens volkomen voorspelbaar hoe dat zal gaan. (Ok, in alle eerlijkheid, dat soort shows kijk je niet voor de grote onhullingen of het complexe verhaal).

De vervelende realiteit is wel dat ze bij die zenders ook niet dom zijn. Uiteindelijk is het verkopen van reclame het hoofddoel. De TV-show is er alleen om de aandacht van de kijker vast te houden tot het volgende reclameblokje en dan te zorgen dat ze niet weg zappen tijdens de reclame. Daartoe is het nodig om iedere 4 minuten weer spanning op te bouwen voor het volgende reclameblokje en na het reclameblokje het vehaal weer op te pikken zo snel mogelijk nieuwe kijkers verzamelen die het begin van je show misschien niet hebben gezien. En als dat net zo goed lukt met de helft van het bronmateriaal is dat natuurlijk goedkoper.
Iedere paar minuten een hoogtepuntje helpt natuurlijk ook met het verslavende karakter van dit soort shows. Mensen vinden het heel fijn om voortdurend bevredigd te worden, ook al is het een beetje nep.

Dat is wat mij betreft dan ook de grote doorbraak van diensten als Netflix die niet afhankelijk zijn van reclame, die hebben geen noodzaak om hun hele show in te delen in blokjes van 4 minuten met een doorlopende stroom van geforceerde hoogtepuntjes.
Discovery, History en National Geographic zijn ook steeds meer zo bezig. Het lijkt wel alsof ze lineaire TV willen vermoorden met 12 minuten reclame per uur en dan nog eens 20 minuten recap per uur erbovenop... Geen wonder dat Netflix in korte tijd zo populair is geworden. Gewoon je series/docu's kijken zonder reclame, het is een verademing en het geld meer dan waard.
Inderdaad. Het moet blijkbaar allemaal in 'reality tv format': Zo min mogelijk concrete informatie / zoveel mogelijk drama cq spanning en sensatie zonder inhoud. Bombastische muziek en elke seconde wisselen van camerastandpunt, maar intussen niets uitleggen.

Ik kijk nog wel eens naar het NOS-journaal – al is het met andere ogen sinds ik weet dat ze met een policor / 'diversiteitsdatabase' werken – maar verder bijna alleen nog series, docu's en films via Netflix of Hulu.

Daar zit ook vaak volop verkapte reclame in en dat is al irritant genoeg.
Het sluit natuurlijk wel lekker aan bij Youtube enzo waar het typische filmpje ook niet meer dan een paar minuten duurt.
Dat zie je op de Nederlandse tv ook bij Amerikaanse talkshows.
Weet niet of je ooit Opera hebt gezien, daar zat om de 8 minuten een reclameblok in en dat merkte je goed vanwege het uit en daarna inzoomen met herhaling.
Reclame op de publieke zenders bedoel je waarschijnlijk.
Op commerciële zenders heb je al vaak meer reclame dan film.
(Neem dan bij de reclame ook de delen van de film mee die ze dubbel uitzenden, alsof je door de reclame vergeet waar je was.)

Oftewel, ik kijk zelf nauwelijks tv, helemaal niet naar commerciële zenders (met dank aan Netflix, Prime en anderen).
Nee hoor, publieke zenders wel minder, mogen enkel voor en na een programma meen ik.

Maar een commerciële omroep ook tijdens, maar daar zie je doorgaans 1x in het halfuur en echt niet ieder kwartier. Het is wel zo dat ze het aantal reclame tijdens primetime opschalen en in dode uren minder reclame hebben.
Stel je hebt een programma van 20 minuten, dan kunnen ze daar nog wel eens 3 blokken van maken inderdaad)

En dan heb je SBS 6 die de film onderbreken voor Hard van Nederland (of doen ze dat niet meer?).
Ik heb het een jaar of 2 geleden gewoon getimed, inderdaad primetime movie. Serieus meer reclame in minuten dan film, en het irritantste is dat stukjes herhalen na de reclames. En dan heb ik het over reclame vanaf de start van de film, niet ervoor of erna.
Als ze zich richten op bijvoorbeeld de Nederlandse markt, dan MAG de reclame maximaal 12 minuten per uur zijn. En andere Europese landen hebben vergelijkbare regels. Als ze Amerikaanse blokken gaan gebruiken, dan hebben ze snel een aantal Europese waakhonden achter zich aan.
Nog meer meuk om niet te gebruiken. Zou liever hebben dat Plex bestaande functionaliteit fixt (films die op Ultrawide schermen rondom zwarte balken hebben, kunnen selecteren welke Graka gebruikt moet worden voor hardware de-/encoding, niet werkende DVB-T2 ontvangers die op de HCL staan etc)
Of op de cliënt tonen wat er ondersteund word... transcoderen is geen optie voor HDR bestanden namelijk want dan word heel de film mega donker maar het is bijna onmogelijk om er achter te komen wat een cliënt nu ondersteund qua codecs, profielen en kleirdieptes (en of de voorgaande ondersteund worden met ondertiteling en wat voor soort ondertiteling). Audio is net zo dramatisch maar gelukkig niet zo taxerend om te transcoderen
..., kunnen selecteren welke Graka gebruikt moet worden voor hardware de-/encoding, ...
Betaalde variant van Emby Server ondersteunt het toewijzen van Graka per decoder/encoder.

Voorbeeld Windows platform:
https://support.emby.medi...e-acceleration-on-windows
[...]

Betaalde variant van Emby Server ondersteunt het toewijzen van Graka per decoder/encoder.

Voorbeeld Windows platform:
https://support.emby.medi...e-acceleration-on-windows
Wauw super maar dit gaat over Plex ;) (En daar heb ik een betaalde Lifetime PlexPass voor)
We don't make mistakes, we just have happy accidents.
Dat is de reden dat ik het in ieder geval zeker even ga proberen! Niks beters dan in de middag even op de bank te liggen en naar Bob Ross te kijken.
Update 27 juli: Helaas geen Bob Ross Channel in NL (tenminste niet zonder account).
Paar keer iets gekeken op Drink TV omdat er veel bier gerelateerde programma's komen, maar veel herhaling en de streams lopen ook niet goed (drie/vier keer achter elkaar hetzelfde programma dat steeds weer opnieuw start na te zijn afgelopen). Zal het binnenkort nog eens proberen, maar hier winnen ze op deze manier geen klanten mee.
Anoniem: 1301524 24 juli 2020 09:59
Weet iemand alternatieven?
Ik gebruik ongeveer een jaar Jellyfin, maar echt heel goed is het niet. Het werkt redelijk, maar er zitten behoorlijke nadelen aan. Media management bijvoorbeeld. Importeren van films gaat automatisch zonder controle. Je kunt niet aangeven dat je gekeken afleveringen/films automatisch laat verwijderen. Dubbele films/series worden gewoon geimporteerd. Je weet dus niet of een film/serie wel of niet geimporteerd is. Ook speelt het soms afleveringen/films niet af, terwijl Kodi het zelf wel kan. Als laatste het grootste probleem, dat Plex ook schijnt te hebben (zelf Plex nooit gebruikt): het encoden gebeurd, als het nodig is, op de backend en niet op de frontend. Je server zal de film/serie moeten encoden voor het doorgestuurd word. Dit levert haperingen op en soms moet het gaan bufferen, terwijl dezelfde film via een SMB/NFS share gewoon zonder problemen door dezelfde RPI afgespeeld kan worden. Via mijn telefoon kijken is al helemaal geen optie. Veel afleveringen/films willen dan niet eens afspelen of je hebt wel geluid maar geen beeld. Ik zit te denken om weer terug te gaan naar fileshares met SQL.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 22 juli 2024 17:17]

Ik gebruik de Jellyfin backend met Kodi als frontend door middel van de jellyfin-kodi plugin. De setup is even een dingetje, maar daarna werkt vrijwel alles wat Kodi ondersteunt.

Zo kan je op meerdere apparaten Kodi gebruiken en de library synchroniseren. Als je op Kodi in de woonkamer een film kijkt en stopt, kan je op Kodi in de slaapkamer verdergaan waar je gebleven was.
Dat is inderdaad mijn setup.
Je kan geloof ik instellen dat de video via SMB moet worden afgespeeld. Je moet dan wel een SMB-root instellen voor je video's. Ik heb dit nog nooit geprobeerd omdat ik geen problemen ondervind, maar misschien dat het uitkomst biedt voor een RPI.
Het probleem zit niet in de RPI kant. Het probleem is ook in de browser. Als je Kodi normaal gebruikt via SMB/NFS, dan zit het encoden aan de kant van de RPI. Via Jellyfin (browser, Kodi op RPI, Kodi op Linux) zit het encoden op de server. Dat geeft problemen. De server heeft veel meer kracht nodig voor het encoden dan het kan leveren. Voor het oplossen van het probleem zou ik eerder een veel snellere thuisserver moeten inzetten. Jellyfin (en voor zover ik begrijp ook Plex) heeft het probleem dat de server die taak op zich neemt in veel gevallen en het niet door de client laat doen.
De browser is voor Kodi niet relevant, als je die SMB Mode Native Mode gebruikt.

In SMB Mode Native Mode wordt de Kodi-library alsvanouds via de Jellyfin-server bijgehouden, maar worden de films afgespeeld over SMB, buiten Jellyfin om. Je moet dan wel de filmbestanden (ook) beschikbaar hebben over SMB, en dat moet je zelf configureren. Je moet ook het pad naar je Samba-root instellen. Zie documentatie: https://jellyfin.org/docs...nts/kodi.html#native-mode
Native mode accesses your media files directly from the filesystem, bypassing the Jellyfin server during playback. Native mode needs more setup and configuration, but it can lead to better performance as everything will direct play no matter what format or encoding is used.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 17:17]

Ik ga dit proberen. Mijn dank is groot!
Inderdaad, wat is het beste plug&play alternatief voor een Synology Nas? Dus focus op het simpel streamen van films naar de Nvidia Shield.
Het beste zou zijn om jellyfyn / emby / plex op je nas te hebben en kodi op je nvidia shield icm plexkodiconnect/jellycon/embycon. Best of both worlds:)

Het beste voor nu lijkt mij jellyfin met de ontwikkelingen die de 3 platformen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door laurens362 op 22 juli 2024 17:17]

Wat is de meerwaarde van plex in combinatie met kodi? Kodi heeft toch geen plex nofdig en kan de content dirrect op de server benaderen.
Plex was ooit handig om content naar de ps3 te streamen, maar daar lagen ze ook al flink achter op xbmc op een htpc wat betreft useability, maar daarna is heel het nut van plex me ontschoten.
Wat is de meerwaarde van plex in combinatie met kodi? Kodi heeft toch geen plex nofdig en kan de content dirrect op de server benaderen.
Plex was ooit handig om content naar de ps3 te streamen, maar daar lagen ze ook al flink achter op xbmc op een htpc wat betreft useability, maar daarna is heel het nut van plex me ontschoten.
Kodi is een player voor 1 user.
Plex bedient meerdere users.
Kodi werkt prima, maar standaard niet met een centrale database welke bijhoudt wat je hebt gezien en wat niet.
Plex heeft dat wel en houdt dat per gebruiker bij.
Kodi werkt niet op een Apple TV of je mobiel, om maar wat te noemen, Plex wel.
Plex is gewoon veel uitgebreider, het is de vraag of je dat nodig hebt.
Ik ben al een tijdje over van Kodi naar Plex, anderen gaan terug.
En speelt Kodi dan af wat Kodi ondersteunt?? Of speelt Kodi af wat Plex ondersteunt?

Ik bedoel.....Plex ondersteunt Dolby Vision maar Kodi nog niet....wat wordt er dan getoond?
En speelt Kodi dan af wat Kodi ondersteunt?? Of speelt Kodi af wat Plex ondersteunt?

Ik bedoel.....Plex ondersteunt Dolby Vision maar Kodi nog niet....wat wordt er dan getoond?
Geen idee, mijn Kodi is niet aan mijn Plex gelinkt.
Mijn laatste poging zag Plex kodi als een client, net zoals een TV of Mobiel dat zou zijn.
Dus wat er in de compatibilitylijst staat bij Plex, zal die aanbieden
Plex heeft dat wel en houdt dat per gebruiker bij.
Maar helaas alleen per server, niet op een cluster.
Ik draai 2 server op 2 aparte VPS'en, maar als ik op PMS1 gekeken heb, is loopt PMS2 al achter.

Een plugin als Trakt werkt ook maar half, want die pakt alle media van alle users mee, dus als mijn jongste naar Pokemon op zijn account kijkt, staat die ook ineens in mijn Trakt
En met 15 gebruikers is dat niet handig, zeg maar
Maar helaas alleen per server, niet op een cluster.
Ik draai 2 server op 2 aparte VPS'en, maar als ik op PMS1 gekeken heb, is loopt PMS2 al achter.
Hoe heb je ze in een cluster staan?
Ik geloof niet dat ik begrijp wat je bedoelt.
Dat is nu juist het probleem.
Naast 2x een VPS een lokale Synology, maar je moet in de gaten houden waar je wat kijkt.

Kodi had ik in het verleden 4 of 5 clients draaien, die een gedeelde DB hadden, je had dan iig een overzicht van wat er al gekeken was.

Ik zou graag de mogelijkheid zien, om meerdere PMS aan elkaar te koppelen, dat er bv op de achtergrond geschakeld wordt op welke PMS je kijkt ( bij hoge load op PMS1 fall-over naar PMS2 )
Dat is nu juist het probleem.
Naast 2x een VPS een lokale Synology, maar je moet in de gaten houden waar je wat kijkt.

Kodi had ik in het verleden 4 of 5 clients draaien, die een gedeelde DB hadden, je had dan iig een overzicht van wat er al gekeken was.

Ik zou graag de mogelijkheid zien, om meerdere PMS aan elkaar te koppelen, dat er bv op de achtergrond geschakeld wordt op welke PMS je kijkt ( bij hoge load op PMS1 fall-over naar PMS2 )
Klinkt als "veel gebruikers op je Plex server dus de load verspreiden over 2 Plex servers".
Ik weet niet zo goed wat ik daar van moet vinden.
Wat jij vindt, is geheel aan jou natuurlijk.
Ik heb er zo'n 15 á 20 accounts in staan, wij 'thuis' al 4, schoonmoeder en mijn vader
Wat vrienden en een verdwaalde collega.

Ik doe daar niet moeilijk over, ik download gewoon nog steeds, minder dan 5 jaar terug, maar vooral omdat ik niet alles op Netflix, Amazon en Disney+ kan vinden.
En pas er net zo goed voor om 50 tot 80€ aan abonnementen af te sluiten links en rechts.
Kodi draait ook op mobiel (android in iedergeval), centrale database is ook in te stellen. meerdere users is ook mogelijk in Kodi, tegenwoordig dacht ik zonder te al te veel moeite, dus ook met eigen library states.

AppleTV heb ik niet, op de Shield werkt Kodi goed. Maar meestal kijken we tegenwoordig Netflix en Prime en Disney+, dus heel veel wordt er niet meer gedownload, meer voor de eigen media en wat er in het verleden gekopieerd is voor eigen gebruik.
Kodi draait ook op mobiel (android in iedergeval), centrale database is ook in te stellen.
Dat is mooi, dat ontken ik ook niet.
Ik type: Kodi werkt prima, maar standaard niet met een centrale database.
Standaard niet dus.
Dit maakt voor de gemiddelde gebruiker veel uit.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 22 juli 2024 17:17]

Kodi op de Shield en een share van de NAS toevoegen als source. Kodi leest dan gewoon de bestanden van de NAS als pure storage en al het werk wordt op de Shield zelf gedaan.
Gebruik zelf al vele jaren Kodi, werkt uitstekend.
Alleen niet op meerdere devices waarbij je op een ander device verder kan kijken waar je gebleven was. Kodi is puur gericht op 1 lokale bibliotheek.
Er zijn wel mogelijkheden om meerdere Kodi instanties naar een centrale MySQL server te laten kijken. Maar is voor een normale gebruiker niet te doen.
KODI - Syncing and sharing, zelf had ik een shared MySQL DB. Het werkte verder prima, als je alle clients maar op het zelfde moment upgrade.
Als je iets over je netwerk wilt streamen vanaf een pc is TVersity lekker simpel, is maar net wat je precies wilt doen?
Streamen vanaf een PC zit al in Windows ingebouwd. De meeste smart-TV's kunnen bestanden gewoon van file-share halen.
Nou, kijk eens aan :-)

@Anoniem: 1301524

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 22 juli 2024 17:17]

Prima dat je een gratis dienst financiert met reclames, kan ik begrijpen. Helaas heeft de filmservice van Plex iedere 10 minuten zo'n 2 minuten reclame. Zo vaak hoef ik helaas niet te plassen. De advertenties komen daarnaast in het midden van scènes, zelfs in het midden van zinnen aanzetten, dan vergaat het plezier van het film kijken je wel.
Dit is ook mijn ervaring met de eerder geïntroduceerde gratis film dienst. Ik vraag me ook af hoe ze dat gaan doen met live tv. Mis je dan een deel van het programma omdat Plex er een reclameblok tussen stopt? Of pauzeren ze de livestream zodat je vervolgens 2 minuten achter loopt en het dus niet meer live is?
Plex is de pedalen aan het verliezen, is al een tijdje dat ik mijn ogen open hou voor een alternatief, zo'n dingen gaan dat enkel in een stroomversnellingen steken.
EMBY is echt geniaal en heeft alles maar dan beter :)
Ik heb deze even geprobeerd en werkte inderdaad zéér vlot. Had enkel problemen, dacht ik, met correcte ondertitels te vinden.
Emby in de gratis versie is echt onwerkbaar. Ik heb een tijdje secundair gedraaid naast mijn Plex installatie, en kan er maar niet aan wennen. Daarnaast is het op andere apparaten gewoon onwerkbaar zonder abbo
Kon nooit echt wennen aan plex gebruik zelf al jaren serviio https://serviio.org/ op me qnap. Wellicht alternatief voor anderen die ook niks extra's willen.
Werkt goed moet ik zeggen tv zenders op plex.
Heb een 1x expressVPN aangezet op usa.
Daarna kreeg de tv zenders te zien.
Vpn nu uitstaan en werkt nog steeds.
Getest op nvidia shield

[Reactie gewijzigd door whatyouneed op 22 juli 2024 17:17]

Bij mij kwam het gelijk tevoorschijn na de update. Heb niets via VPN hoeven doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.