Plex biedt films en tv-shows aan met gratis streamingdienst met advertenties

Plex brengt een eigen streamingdienst uit. Dit wordt een gratis dienst met advertenties, waar gebruikers films en tv-shows mee kunnen streamen. Daartoe heeft Plex overeenkomsten gesloten met onder meer een aantal grote Amerikaanse filmstudio's.

Plex meldt dat het overeenkomsten heeft gesloten met Warner Media, Lionsgate en Legendary, zodat hun content gebruikt kan worden voor de nieuwe streamingdienst. De dienst wordt geïntegreerd in het bestaande Plex-ecosysteem en werkt volgens het bedrijf op alle ondersteunde platforms. Plex zegt nog niet hoeveel of welke titels er bij de daadwerkelijke release allemaal beschikbaar zijn; volgens de maker van software om mediabestanden te beheren, gaat het om een brede selectie van media van allerlei bronnen.

Het aanbod per land kan verschillen. TechCrunch schreef in september dat de toen bekend geworden deal tussen Plex en Lionsgate betrekking heeft op streams die wereldwijd beschikbaar komen, terwijl de overeenkomst met Warner Bros. alleen content zou opleveren voor Amerikaanse gebruikers. Volgens Plex is de meeste content wereldwijd beschikbaar en het aanbod zal in de loop van de tijd veranderen.

Plex claimt dat het 'meer content naar meer landen brengt dan welke andere streamingdienst ook'. Daarbij zegt het bedrijf dat dit gepaard gaat met een hoge kwaliteit, al noemt Plex geen aspecten zoals bitrate of beschikbaar resoluties. Op enkele afbeeldingen van filmpagina's is alleen te zien dat een 1080p-resolutie wordt aangeboden. De streamingdienst zal in ieder geval in ongeveer 220 landen beschikbaar komen, schrijft TechCrunch; het medium meldde in januari al over de komst van de Plex-streamingdienst.

Plex noemt naast het aanbieden van films en tv-shows ook nieuwsuitzendingen, webshows en podcasts als typen content die deel zullen uitmaken van de streamingdienst. Het gaat in ieder geval om films als American Ultra, Frequency, Lord of War, Rain Man, Raging Bull, The Terminator, Thelma & Louise en Apocalypse Now. Wat de films betreft gaat het veelal om relatief wat oudere producties.

Hoe de advertenties geïntegreerd worden is nog niet geheel duidelijk. Plex spreekt over advertenties van variërende lengtes en onderwerpen. Het bedrijf zegt wel dat het aantal advertenties per uur lager zal liggen dan bij traditionele kabel-tv; ten opzichte daarvan zal de hoeveelheid advertenties ongeveer een derde bedragen. Waarschijnlijk gaat Plex daarbij uit van de hoeveelheid reclames die gemiddeld op televisie in de VS voorbij komen, dus de hoeveelheid advertenties die Plex voorschotelt kan voor Europese begrippen aanzienlijk zijn. Er worden in ieder geval geen advertenties toegevoegd aan de persoonlijke sectie van Plex, waar gebruikers hun eigen mediabestanden beheren.

Gebruikers kunnen de advertenties in ieder geval niet overslaan. Dat laatste geldt ook voor Plex Pass-abonnees; de streamingcontent is voor iedereen alleen te zien via het advertentiemodel. Bestaande Plex-gebruikers krijgen naast hun eigen bibliotheek een Free to Watch-categorie te zien, waarmee de gratis streams te raadplegen zijn. Deze streamingoptie, onder de naam Movies & TV, is te verwijderen. Gebruikers die momenteel geen Plex gebruiken voor hun mediabestanden, kunnen de app gebruiken om toegang te krijgen tot de streamingdienst. Plex heeft apps voor allerlei platforms, zoals Apple TV, Android TV-apparaten, Amazon Fire TV, iOS en Android.

Het bedrijf stelt dat het veel doet om te verzekeren dat het er niet achter kan komen wat gebruikers in hun persoonlijke mediabibliotheek hebben zitten. Plex noch partners zullen toegang tot of inzicht in de content of metadata hebben, schrijft het bedrijf, maar een dergelijk privacybeleid lijkt niet te gaan gelden voor het bekijken van de content van de streamingdienst.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-12-2019 • 16:41

94 Linkedin

Reacties (94)

Wijzig sortering
Net even snel gekeken en het lijkt al live! Het staat al in mijn menu.

De Films en TV shows lijken vrij gedateerd, en de selectie in nog wat klein. Maar het is dan ook pas dag 1: totaal geen slecht aanbod om mee te beginnen. Ik ben erg benieuwd, mooie aanvulling op je eigen collectie.

Dit is het aanbod wat ik krijg te zien in NL: https://i.imgur.com/2T8WVjF.png

Lijkt me dat NL niet op de eerste rang zit, van de genoemde titels in het artikel: "American Ultra, Frequency, Lord of War, Rain Man, Raging Bull, The Terminator, Thelma & Louise en Apocalypse Now" kan ik er geen een vinden.

Niet geheel onlogisch, zo werkt Netflix ook, maar toch.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 4 december 2019 16:57]

Ik heb plex media server draaien. Hier zie ik het echter nog niet in staan of kijk ik verkeerd?
Dat is juist, maar kijk eens op http://app.plex.tv/

Edit: Je kan wel zien welke films etc er beschikbaar zijn, maar afspelen lukt nog niet.

[Reactie gewijzigd door Harper op 4 december 2019 20:56]

Afspelen gaat hier wel gewoon hoor. Zowel series, films en helaas ook reclame :+
In Chrome gebeurt er hier gewoon niets.
Met Vivaldi krijg ik Afspeelfout Fout code: s6007 (DRM)
Met Firefox werkt het inderdaad wel... :)
HIer ook de server draaien.
Via https://app.plex.tv/desktop krijg ik het wel te zien.

[edit]
Wel vreemd, als ik check via de app op mijn LG-tv krijg ik 12 films te zien.
Via bovenstaande links krijg ik enkele tientallen films te zien...

[Reactie gewijzigd door Fire69 op 4 december 2019 22:43]

Ik woon in de US en kan ze wel vinden.
Wel duidelijk dat Plex zich steeds meer van de originele doelgroep af ontwikkelt. Ik hoop dat ze de originele setup niet vergeten; maar bijvoorbeeld het verwijderen van plugin functionaliteit geeft weinig hoop.
Tot op heden werkt het iig, dus verder een tevreden gebruiker.
Even voor mensen zoals ik, een huis-tuin-en-keuken-Plexgebruiker (die deze ontwikkeling toejuicht):
Wat is "originele doelgroep"? Plex is toch altijd een mediacenter/-hub geweest?
Eigen content vooral. Als Plex straks een nieuwe Disney+ wordt en genoeg verdient met z'n eigen streamingdienst zal het daar minder aandacht op leggen, in het ergste geval schrappen ze het.

Slechte ontwikkeling dus. Bovendien welke Plex gebruiker gaat films met reclame kijken, daarvoor heb je nu juist Plex om dat te voorkomen :?
Eigen content vooral.
Nee, het hele ontstaan van Plex is gekomen uit het feit dat men XBMC uit wilde breiden met online media diensten.
Eigen content vooral.
'Eigen' content, ja. Uh huh.
Bovendien welke Plex gebruiker gaat films met reclame kijken, daarvoor heb je nu juist Plex om dat te voorkomen :?
Ik moest wel lachen om jou comment (in positieve zin ;) ). Het is inderdaad vrij absurd dat mensen dit toejuichen. Kun je net zo goed weer "ouderwets" t.v. gaan kijken met reclameblokken van 10 tot 15 minuten om het half uur. Het enige "pluspunt" als je dat al zo wilt noemen is dat je on demand kunt kijken.

En zoals je aangeeft is er het gevaar dat ze zich hier meer op gaan richten als eigen content is heel goed mogelijk. Ben zelf altijd meer fan geweest van Kodi (ooit begonnen met XBMC) vanwege de vele plugins.
Plex blinkt(e) er juist in uit omdat het altijd zo gebruikersvriendelijk en makkelijk te gebruiken was voor de 'non tech-savvy' gebruikers. Blijf dat toch een groot minpunt vinden aan bijvoorbeeld Kodi.

[Reactie gewijzigd door MaxTheKing op 5 december 2019 10:17]

Wel duidelijk dat Plex zich steeds meer van de originele doelgroep af ontwikkelt. Ik hoop dat ze de originele setup niet vergeten; maar bijvoorbeeld het verwijderen van plugin functionaliteit geeft weinig hoop.
Tot op heden werkt het iig, dus verder een tevreden gebruiker.
Ik wist niet dat het toevoegen van features automatisch inhoudt dat de 'originele doelgroep' in de steek gelaten wordt? Dat van de plugins is nog wel begrijpelijk ook; veel plugins werkten toch niet meer. De features die andere plugins die nog wel werkten toevoegden, werken nu (op een enkeling na) native.
Het enige waarvoor ik nog een plugin heb is een scrobbler voor Trakt, maar dat is het dan ook.
Subzero ook wel een belangrijke.
Niet echt meer sinds Plex de clients voorzien heeft van een 'zoek ondertitel' functie. Voorheen was die benodigd inderdaad (al gebruik ik al jaren Autosub er naast), maar sinds de zoekfunctie voor ondertitels in de clients is verwerkt, vind ik Subzero niet per se meer noodzakelijk of zo, wat het eerst (naar mijn mening) wel was.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 december 2019 18:37]

Daar hebben we bazarr voor tegenwoordig :)
Heb subzero ook eens geprobeerd en naar mijn mening is die net zo waardeloos als de automatische subs downloader van plex zelf. 9 van 10 keer is de sub gewoon totaal niet in sync met de video en binnen de korte keren heb je je hele collectie vol staan met waardeloze subs die je allemaal met de hand weer mag gaan verwijderen. lange tijd was hier totaal geen fatsoenlijk alternatief voor tot Bazarr.

Bazarr is een companion voor Radarr en Sonarr en werkt dus alleen in combinatie daarmee, maar naar mijn ervaring de enige subs downloader die wel fatsoenlijk werkt en niet je hele collectie vol plempt met rotzooi.
Kijkt netjes naar de beoordelingen van de subs en download subs alleen als ze aan de minimale score voldoen en nog een hele hoop meer functies.

Sinds ik Bazarr gebruik heb ik eigenlijk totaal geen omkijken meer naar de subs en die enkele keer dat Bazarr geen subs kon vinden die aan de selectie voldoen kijk ik zelf even met de kodi plugin zodat ik meteen kan zien of de subs evt in sync zijn of niet, maar vaak zijn die subs gewoonweg niet beschikbaar of alleen met hele slechte scores.

Zeker een aanrader om een te proberen iig!
Ah ja maar dan moet je dus Radarr of Somarr gebruiken, ik gebruik zelf Medusa.

En wat doe je voor films dan? Series is bij mij nooit zo'n issue het zijn vooral de films.
Films gebruik ik dus Radarr en Bazarr voor.
Ben het nu aan het bekijken maar het is even wat setup werk. Ben niet zo'n van van mono ook maar het ziet er wel goed uit. Ga het eens een tijdje draaien :)
Idem dito. Bazarr werkt ontzettend goed, nooit meer problemen met ondertitles die extreem out-of-sync of gewoon domweg compleet verkeerd zijn.
Nogmaals bedankt voor de tip, heb inmiddels Radarr en Bazarr draaien en werkt echt perfect! Nu nog Medusa vervangen door Sonarr daar ga ik morgen aan beginnen.

Heb iig direct Couchpotato en Subzero de vuilnisbak in gemikt ;)

Btw nog tips voor providers? Ik denk dat het met Subscene, Podnapisi en Opensubtitles je het wel zo'n beetje gehad hebt lijkt het.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 5 december 2019 20:23]

Ja ik gebruik eigenlijk alleen opensubtitles en podnapisi. Subscene heb je een anti-captcha service voor nodig.
Gellukig is op opensubtitles eigenlijk alles wel te vinden.

Wat ik alleen nog graag eens graag zou zien is een manier om vanuit kodi of een andere plex player de subtitles op opensubtitles te beoordelen. zo kun je ook een beetje bijdragen aan de community ipv alleen maar gebruik te maken van hun gratis diensten en ze ook nog even de advertentie inkomsten door de neus te boren omdat je niet op hun website komt.

Ow en persoonlijk vind ik de pulsarr plugin ook erg fijn, sluit ook weer perfect aan bij sonarr en radarr. Wordt alleen niet echt meer onderhouden volgens mij. Maar de Firefox plugin werkt hier nog prima.

Ontdekte recentelijk ook Organizr, Varken en nog een aantal beheer tools waarmee je je plex server, sonarr radarr en nog veel meer in een handig dashboard kunt beheren. wil ik me binnenkort nog eens aan wagen.

[Reactie gewijzigd door LANnerd op 5 december 2019 21:29]

Ja ik donate dan naar Opensubtitles, tientje per jaar. En ik heb idd ook maar die anti-captcha service genomen. Voor series is Addic7ed toch wel onmisbaar. Met subliminal werkte die allang niet meer dus dat is echt perfect.

Ben wel benieuwd hoe lang ik doe met 5000 anti-captcha's. Even afwachten :P
Dat is idd helemaal geen gek idee, even niet bij stil gestaan dat die optie er ook nog is natuurlijk. Moet maar eens even een donatie doen. Dat hebben ze meer dan verdient.

Ik heb wel eens naar zo'n anti-captcha service gekeken, maar vond dat wel een beetje hacky en duister overkomen. Had er iig niet echt een goed gevoel bij dus daar maar vanaf gezien aangezien opensubtitles voor mij meestal wel voldoet.
Het gaat dan ook meer om t verwijderen van mogelijkheden en daarmee dus ook content, voornamelijk door t verwijderen van plugins
Was er niet even sprake van dat de Windows versie voor bediening met de afstandsbediening het loodje zou gaan leggen? Dat was toch wel iets betreffende de oorspronkelijke gebruikers. Ze hebben het wel voorlopig terug gedraaid dacht ik.
Dat hebben ze na een storm aan kritiek naar mijn weten terug gedraaid; nieuws: Plex draait beslissing beëindigen htpc-ondersteuning terug.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 december 2019 17:36]

Voor mij was de overstap naar Emby snel gemaakt. Begon Plex telkens minder en minder te worden.
Hoor veel over Emby maar heb zelf geen ervaring; hoe onderscheiden zij zich volgens jou?
Emby lijkt erg veel op Plex, toch zitten er een aantal grote verschillen in.

Als eerste is natuurlijk de ondersteuning. Waar Plex client op bijna iedere SmartTV, Gameconsole en Streaming device te vinden is, blijft Emby nog wel wat achter, hoewel het al veel beter aan het worden is, blijft het nog min of meer bij een zeer beperkt aantal SmartTV's,WEB client, Kodi en Android devices.
Hiernaast is Emby behoorlijk 'commercieel' geworden met hun (naar mijn inziens) belachelijke prijsplan.
Hoewel Plex en Emby beiden gratis te gebruiken zijn, zul je voor extra features moeten betalen.
Bij Plex is dat Plex Pass, dat kost je $4,99 per maand, $39,99 per jaar of $149,99 lifetime, en eenmaal Plex Pass heb je geen limieten meer.

Emby Premiere kost je $4,99 per maand, $54 per jaar of $119 voor lifetime, echter (en daar wringt mijn schoen) geld dit tot 25 apparaten, waar je zelf geen controle op hebt. Deel jij je bibliotheek met je familie, en een neefje gebruikt Emby op 3 verschillende apparaten, ben je dus 3 slots eraan kwijt.
Ophogen naar 75 devices kost je $19,99 per maand extra of $11,99 per maand als je al een 25 device lifetime had.
Ik dacht dat het ook zo was dat je de features dan kan gebruiken zolang het abo duurt en bij lifetime tot de volgende major release, klopt dat nog? :)

Nu ben ik zelf al jaren tevreden Plex gebruiker (ik geloof sinds versie 0.7 of zo) en heb ook Plex Pass (lifetime) vanaf dag 1 (en het toen dus nog lekker goedkoop was in vergelijking tot nu), dus ik hoef niet zo gauw over te stappen op Emby, maar ik vroeg het mij even af.
Jellyfin is een Emby fork die volledig gratis is. Misschien is dat iets voor jou?
Emby draait tegenwoordig ook gewoon op bijna elke TV. Eerlijk heb je geen echte abo nodig als je het gewoon thuis gebruikt.

Ik heb lifetime genomen omdat de devs en support vele malen beter is en was dan plex. Vindt ook geen echte reden dat “commercieel” een negatieve is, ze werken gewoon aan de software en met dagelijkse ondersteuning.

Voor mij geen Plex meer en als Jellyfin native smart apps gaat aanbieden is het overstappen wellicht interessant maar zelfs dan vraag ik af of de ondersteuning ook zo goed is als bij Emby.
Emby richt zich nog op de het hosten van eigen media. Dit terwijl Plex steeds meer dingen integreren waar gebruikers niet om hebben gevraagd (dit en Tidal, waar voor het laatste ook gigantisch veel geadverteerd word door Plex).
Wel duidelijk dat Plex zich steeds meer van de originele doelgroep af ontwikkelt.
Plex is juist van het toenmalige XBMC geforkt om zich juist meer te richten op het integreren van online services.
The team began to work on a media center component to aggregate not only local content but also to bring together web-based multimedia services.
https://en.wikipedia.org/wiki/Plex_(software)

In dat opzicht past deze uitbreiding wel degelijk in het originele doel van Plex.
De oorspronkelijke doelgroep is was de illegale downloaders, toch? Begrijp het best.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 4 december 2019 17:09]

Nee hoor, mensen die hun dvd collectie in de kast laten staan en films kijken vanaf een backup.
Vind alleen geen ondertiteling
Ik vermoed dat dit een kwestie van tijd is, de functie is net een dag aanwezig in Plex.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 december 2019 17:33]

Ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt, op andere gebieden hebben we al gezien dat het gratis-met-reclame model goed werkt, vooral als het aangevuld wordt met een betaalde optie voor reclamevrij. Zie bijvoorbeeld Spotify en Youtube.

Als het aanbod een beetje aantrekkelijk is en de reclame niet al te overdreven dan heeft Plex een echte kans om succesvol te worden en misschien zelfs Netflix van de troon te stoten. Er zal nog veel moeten gebeuren voor het zover is, maar het zou kunnen. Ik verwacht wel dat als het ooit die kant op gaat dat Netflix dan ook met een gratis variant zal komen.

Het zou niet moeilijk moeten zijn om in ieder geval een redelijk marktaandeel te krijgen. Er zijn altijd mensen die niet kunnen of willen betalen, of domweg even niet bij hun wachtwoord kunnen en toch iets willen kijken.
De kans dat Plex Netflix van de troon zal stoten is voorlopig nog ver weg. Op dit moment heeft Plex geen enkele meerwaarde t.o.v. Netflix buiten de mogelijkheid zelf je server te draaien. En dat unieke punt verliest meer en meer "markt"aandeel. Nu komt daar de gratis content bij die wellicht een nieuw leven blaast in het platform.

Spotify en Youtube hebben beide een unieke formule met enorme schaalvoordelen. Netflix zit in dat zelfde straatje. Natuurlijk biedt Plex concurrentie hierin maar naar mijns inziens hoeft Netflix daar voorlopig nog niet bang voor te zijn. Serieuzere concurrenten zijn Amazon en Disney die inmiddels ook hun eigen content maken met dezelfde formules en dat op een vergelijkbaar platform aanbieden. Plex is daar nog lang niet.

Niet dat ik anti Plex ben en ik ben zelf ook zeer benieuwd naar deze ontwikkelingen maar op dit terrein heeft Plex toch echt een paar treinen te laat genomen helaas. Een kansrijke optie voor Plex zou zijn zoals @SMGGM beschrijft, om als alternatief te dienen voor de vaste TV-aansluiting. Ik denk dat met name de huidige Plex-gebruikers daar wel oor naar hebben.

[Reactie gewijzigd door Stampertje-w op 4 december 2019 19:19]

De kans dat Plex Netflix van de troon zal stoten is voorlopig nog ver weg. Op dit moment heeft Plex geen enkele meerwaarde t.o.v. Netflix buiten de mogelijkheid zelf je server te draaien. En dat unieke punt verliest meer en meer "markt"aandeel. Nu komt daar de gratis content bij die wellicht een nieuw leven blaast in het platform.
Ik zie deze versie van Plex, met gratis content, als een geheel nieuw product. Ik vind die gratis content echt een enorm voordeel van Plex boven Netflix. Ik vind dat het daarmee dezelfde unieke formule gebruikt als Youtube en Spotify.
Absoluut, gratis content zal veel mensen aanspreken en misschien boren ze hiermee zelfs een nieuw deel van de markt aan. Maar of ze met deze strategie een waardige concurrent voor Netflix of Youtube worden betwijfel ik. Het is een interesseante casus dat sowieso :).
Ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt, op andere gebieden hebben we al gezien dat het gratis-met-reclame model goed werkt, vooral als het aangevuld wordt met een betaalde optie voor reclamevrij. Zie bijvoorbeeld Spotify en Youtube.
Nee, Spotify ben ik met je eens maar YouTube. YouTube was ooit een van mijn favoriete contenthosters, werkelijk uren kon ik er op kijken en de meest originele dingen zag je voorbij komen.

Dat was voordat het een beerput werd met de meest opdringerige reclames die je kunt bedenken, en het liefst om de 2 minuten. Oh en vergeet niet alle takedowns voor de meest onnozele dingen (een telefoon die afgaat op de achtergrond met copyrighted muziek) want ja we willen de adverteerders niet tegen het zere been schoppen.

YouTube is voor mij persoonlijk onbruikbaar geworden. Het levert me meer irritatie op dan plezier en zonder AdBlock is er geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om die website te bezoeken. Een beetje reclame voor gratis content heb ik echt geen moeite mee maar bij YouTube heeft het ondertussen bizarre vormen aangenomen. Het ergste is nog dat de content creators er vaak weinig of niets mee verdienen (ook niet als je zo'n mooi abo afsluit).
Ik ben het niet met je oneens maar toch blijft Youtube met ruime afstand de meest populaire video site. Blijkbaar zijn er genoeg mensen die dat voor lief nemen.
Dat is natuurlijk het verdienmodel van Youtube. Natuurlijk zijn die reclames irritant maar deze zorgen ook voor een extra inkomstenbron voor de content creators en daarmee groeit de kwaliteit van de content op het platform sterk.

Niet meer dan een logische manier voor Youtube om aan haar inkomsten te komen en een goede en eerlijke manier voor de creators om inkomsten te genereren. Beter content -> Meer views -> Meer inkomsten -> Betere content... etc. etc.

Mocht je echt helemaal ziek worden van die reclames sluit je toch gewoon een abonnement af?
Absoluut uitgesloten dat Plex Netflix van de troon stoot. Netflix investeerd momenteel vele miljarden(!) per jaar aan de produktie van eigen content. Ook zal de Netflix aanhang nooit meer terug gaan naar reclame kijken.

Wat wel inderdaad kan is juist een andere groep mensen bereiken die niets willen betalen. Die zullen dan vooral oudbollige niet-unieke content bekijken, afgewisseld met reclame. Oftewel gewoon de crap TV experience.
Ook zal de Netflix aanhang nooit meer terug gaan naar reclame kijken.
We zullen zien. Een paar jaar geleden werd er ook gezegd dat downloaders nooit zouden betalen voor content en toch is Netflix een succes geworden. Persoonlijk denk ik dat er meer mensen zijn die "makkelijk" en "gratis" belangrijker vinden dan "geen reclame", anders had Youtube nooit zoveel reclame kunnen toevoegen want dan waren de gebruikers weggebleven. Volgens mij is het succes van Netflix dan ook vooral te danken aan het gemak. Je krijgt de content die je wil en wanneer je wil, zonder zoeken of wachten. Plex kan datzelfde gemak leveren maar dan gratis.
Die zullen dan vooral oudbollige niet-unieke content bekijken, afgewisseld met reclame. Oftewel gewoon de crap TV experience.
De meerderheid van de wereld kijkt nog altijd TV, dus blijkbaar is dat acceptabel. De meeste content van Netflix is trouwens ook oud. Ze investeren nu inderdaad wel veel in nieuwe content, maar ze zijn begonnen als een opgevoerde videotheek die ook alleen maar oud werk had.

Niet uniek vind ik totaal geen probleem. Wat maakt het de kijker nu uit of de content maar op 1 plek te krijgen is of niet? De meeste content op Netflix is ook niet uniek. Er zijn duizenden supermarkten in Nederland die allemaal ongeveer dezelfde producten leveren en dat is voor niemand een probleem.
Dat is oorzaak en gevolg omdraaien. Youtube is populair ondanks zijn reclame, niet dankzij reclame.
Ik ben nog maar net op de chromecast kar gesprongen en verbaas me meer en meer hoeveel goede content er gratis en legaal te bekijken valt en nu dit nog.
Hopelijk is BE ook bij de landen die aanbod zullen krijgen.
Via welke wegen verkrijg jij die gratis en legale content? Op eigengemaakte content (YouTube etc) na is het naar mijn inziens een zeer grijs gebied qua legaliteit.
vrtnu
vtmgo
vier.be
vijf.be
stievie free
Allemaal 100% zeker legaal.
en youtube, maar dat is niet altijd even duidelijk.
Helaas woon ik niet in België. In Nederland is dit allemaal betaald zover ik weet (of het zit in je abonnement van een KPN of Ziggo). Als er nog iemand is die de Nederlandse versie weet, laat het me graag weten!
Volgens mij kan je zowat alles wat ik opnoemde ook als nederlander gebruiken.
Logische ontwikkeling. Zoals de muziekindustrie veranderd is door het streamen via Spotify verandert de film/tv-show industrie met Netflix e.d. Gemak zal in veel gevallen opwegen tegen de kosten, met name voor het grote publiek.

Zelf heb ik ook nog altijd een HTPC naast mijn TV-staan met daarop een Plex-servertje. Voorheen had ik zelfs een Plex pass zodat ik ook op mijn iPhone offline films en series kon kijken. Tegenwoordig gebruik ik Plex amper nog en dient de HTPC voornamelijk als over powered Netflix en Spotify stream apparaat.

Plex pass heb ik al een tijdje opgezegd en Netflix volledig omarmd, een stuk goedkoper ook. €10 voor een Netflix abonnement t.o.v. €5,- plexpass en €10 nieuwsgroepen. Daarnaast maakt het gemak van Netflix dat ik niet meer iedere week mijn downloadlijstjes bij hoef te werken of de server moet updaten. Meer tijd dus om daadwerkelijk series en films te kijken :).

Hoewel er natuurlijk sommige zullen zweren bij de functies van Plex denk ik dat diegene die hun films en series nog downloaden over een paar jaar op twee handen te tellen zijn. To be fair, wie download er nog muziek deze tijd right?

All in all een ontwikkeling die we alleen maar toe kunnen juichen. Meer streaming diensten -> meer concurrentie -> betere content en scherpere tarieven. Wij als consumenten zullen er hoe dan ook op vooruit gaan (in gemak en kwaliteit sowieso, financieel is dat wat lastiger te beoordelen).

[Reactie gewijzigd door Stampertje-w op 4 december 2019 17:30]

Waarom niet gewoon torrents ipv nieuwsgroepen? Zelf hanteer ik als vuistregel: kan ik het krijgen in belgie -> dan betaal ik ervoor. Dus ik heb netflix & amazon prime. Voor HBO series enz gebruik ik dan torrents. Op netflix alleen was ik rap uitgekeken, ben te selectief in mijn keuzes denk ik.
Nieuwsgroepen boden destijds toch net altijd wat betere kwaliteit en betrouwbaarheid. En inderdaad series vanuit HBO kunnen we helaas niet op Netflix zien en dat is nog waarvoor ik Plex gebruik. Maar, eerlijk is eerlijk, ik begin eigenlijk niet meer aan series die niet te zien zijn op Netflix tenzij iemand me een aanbeveling doet maar ook dan zal ik er nog over twijfelen.

Het gemak van Netflix wint het gewoon vaker bij mij :). Films en series kijken heeft voor mij puur en alleen als doel ontspanning. Daar hoort het aankloten met software-updates, incomplete of niet beschikbare downloads of whatever niet bij.

We zijn nou eenmaal liever lui dan moe. (Ik tenminste dan :O )
Ja ik gebruik Sonarr. Het lijkt op plex of netflix. Geef gewoon een naam in van een serie en komt altijd perfect in 1080p binnen met ondertitels via plex.. maar ik begrijp je wel. Ik miste gewoon namen zoals mandalorian, chernobyl, true detective enz.
Absoluut. Dat niet alles te verkrijgen is op Netflix is jammer maar in dat geval blijft Plex nog altijd even de uitweg :)
Dit is wel mooi, legale opties met reclame waar mensen toch doormiddel van die reclame het ‘gratis’ kunnen zien. Mooie ontwikkeling! :)
Idee is prima, en iedergeval een redelijke vervanging van de standaard TV.
Zou het eigenlijk willen zien met een optie voor betaald abbo zodat je geen reclame meer hebt.

dus:
Gratis met reclame
of
Betaald zonder reclame

Over t algemeen blijft het versplintering probleem qua streaming alleen maar toenemen.
Daarnaast is het licentie-content-distributie systeem voor mijn gevoel heel ouderwets. Waarom is er nu nog steeds regio-locking voor films of series? de eigenaren (warner in dit geval) hoeft niet eens extra te doen om het wel in andere landen toegangkelijk te maken. (en dus meer winst te ontvangen)
Lijkt me de natural progression voor Plex. Een dienst bieden die (laten we eerlijk zijn) vooral voor het bekijken van eigen illegale content gebruikt wordt was waarschijnlijk geen sustainable long-term plan.

Wat ik wel mis is het betaalde abonnement waar je niet naar advertenties moet kijken? Mijn tijd is me te kostbaar om naar ads te zitten kijken dus ik betaal liever voor Netflix dan dit "gratis" te bekijken.
Wat ik wel mis is het betaalde abonnement waar je niet naar advertenties moet kijken? Mijn tijd is me te kostbaar om naar ads te zitten kijken dus ik betaal liever voor Netflix dan dit "gratis" te bekijken.
Wellicht dat ze juist die optie niet gaat bieden omdat er al diverse diensten (zoals Netflix) dat bieden. Wat Netflix niet biedt is een mogelijkheid om gratis te kijken.
Zit er nog content bij die verder nergens in Nederland op TV is? En gaan ze nog ondertiteling toevoegen (zelfs niet-Nederlandse zou al fijn zijn).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee