Plex stopt na twee jaar met Cloud-dienst wegens technische problemen

Plex trekt op 30 november de stekker uit zijn Plex Cloud-dienst. Het bedrijf meldt de technische problemen die de twee jaar geleden aangekondigde dienst teisteren, niet tegen redelijke kosten het hoofd te kunnen bieden.

Vanaf 30 november kunnen gebruikers hun Plex Cloud-server niet meer benaderen. Plex raadt gebruikers aan hun bestanden te downloaden van de online opslag die ze gebruikten voor Plex Cloud, zoals Dropbox, OneDrive of Google Drive, en deze op lokale opslag te zetten, waar ze Plex Media Server kunnen installeren.

De reden van het stoppen met de dienst ligt bij technische problemen die al tijden spelen. Vooral de koppeling met opslagdiensten van derde partijen verliep moeizaam, waardoor de ondersteuning voor Amazon Drive al tijdens de bèta gestaakt werd. "We hebben eraan gewerkt om de verschillende problemen op te lossen en tegelijkertijd de kosten beheersbaar te houden", stellen de ontwikkelaars. Na onderzoek zijn ze tot de conclusie gekomen dat er geen oplossing is die tegen redelijke kosten realiseerbaar is. Vanwege de problemen was het sinds februari al niet mogelijk nieuwe Plex Cloud-servers op te zetten.

Plex kondigde Plex Cloud in september 2016 aan en startte toen een testfase. In maart 2017 introduceerde het ontwikkelteam de dienst officieel. Om van de dienst gebruik te maken moesten klanten een Plex Pass van maandelijks 4,99 euro, jaarlijks 39,99 euro of voor onbeperkte tijd voor 119,99 euro afnemen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-09-2018 • 08:32

151 Linkedin

Reacties (151)

151
151
76
7
0
9
Wijzig sortering
Leuk voor de mensen die een 'voor onbepaalde tijd' abbo hebben afgesloten :')
Ik had een lifetime abonnement afgesloten, maar als je gewoon een nette mail schrijft met de reden dat je het alleen gedaan hebt voor Plex Cloud (als dat ook het geval is) dan krijg je een gedeelte van je geld terug. Voor mij was dat 75% van het bedrag dat ik toen betaald heb.

Een erg nette service.

Op het moment heb ik Plex geïnstalleerd op mijn Amazon server met een koppeling naar OneDrive en vanochtend kon ik 5 minuten een film kijken zonder storingen, dus hopelijk dat dit mijn nieuwe "Plex Cloud" wordt.
Welk type vm gebruik je hiervoor (is dat met of zonder transcode)? Hoeveel kost dat per maand? en hoe heb je one drive gekoppeld?
Ik gebruik een t2.small (Windows server), deze had ik namelijk al voor mijn ASP.NET project. Kost max 40€ per maand en min 30€ per maand (ligt aan het aantal dagen in de maand). OneDrive is gekoppeld doormiddel van WebDav (Kan je op internet een handleiding vinden om dat te doen, is niet zo lastig), maar om grotere bestanden dan 50MB af te spelen moet je wel in de Regedit een waarde aanpassen (ook dat heb ik van Google :P ). Ik heb ook een WebDav verbinding met mijn Stackstorage van TransIp, echter deze heb ik nog niet getest met Plex.

Ik merk echter wel dat op het moment dat het bezig is met scannen naar nieuwe bestanden het afspelen wat lastiger gaat, maar ik stop het scannen (Moet je zelf handmatig starten) op het moment dat ik iets wil kijken.
30 euro per maand voor een Plex server is stevig. Hoeveel storage heb je dan? Zelf neem ik een Plex omgeving bij Bytesized Hosting af en heb dan 1 TB storage en 5 TB traffic voor 14 euro per maand. Opzetten en instellen is een fluitje van een cent. Ze bieden daarnaast ook de mogelijkheid om je eigen VPS te beheren met hun software.
Het gaat hier om Amazon AWS, dus je hebt zoveel storage als je zelf bepaalt. Voor ruwe storage (HDD-like performance) geloof ik ~$0.025 per GB per maand ex BTW. Dus idd aan de prijzige kant voor enkel Plex.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 12 september 2018 11:10]

Cilph heeft hier gelijk. Je kan het uitbreiden zoals je zelf wil. Zodra je OneDrive gelinkt hebt met WebDav gebruikt het geen ruimte van je Amazon server (Daarom dat voor mij WebDav heel belangrijk is). Als je echt puur een Plex server wil dan is Bytesized misschien inderdaad wel beter, maar ik gebruik deze Windows server ook voor andere projecten en doeleinden. Dus die kosten voor de server was ik sowieso al kwijt, dat het nu ook mijn Plex server is, is gewoon mooi meegenomen :)
WebDAV zou ik hier niet voor willen gebruiken. TransIP STACK is redelijk traag voor dit soort zaakjes maar wellicht is de betaalde optie sneller. Een Linux VPS heb je al voor een paar EUR per maand bij Hetzner of OVH, en Netflix is ook niet zo duur. Bovendien kun je ook een NAS nemen plus een wat snellere upload. Syncen desnoods in de avond via (W)LAN.
Ja dat probleem heb ik inderdaad al met kleine files, maar hoopte eigenlijk dat het aan mijn eigen verbinding lag. Zou namelijk geweldig zijn geweest als ik Stack en OneDrive kon gebruiken.
Ik maakt gebruik van Netflix, maar als ik mijn gekochte DVD's wil kijken on-the-go ofzo dan is Plex gewoon mijn beste keuze.

Een NAS ben ik ook al langer aan het overwegen, maar het komt er gewoon nooit van :P
Kleine files hebben veel overhead. Ik raad aan om ze te tarren of zippen alvorens ze te versturen. Maar TransIP is om de een of andere reden gewoonweg traag. Waar dat precies aan ligt is mij niet geheel duidelijk. NAS is een investering maar ook een aanrader. Ik had eerst mijn PC 24/7 aan, dit scheelt kosten. Je zou zelfs een GUI Linux of Windows versie op de NAS kunnen draaien in een VM of Docker.
Als je van makkelijk houdt: een oude PC of laptop 24/7 aan laten staan en er Unraid op installeren. (Kwestie van opstarten van USB stick)

In Unraid kan je eenvoudig (docker) "apps" installeren waaronder Plex (lijkt wel voor elkaar gemaakt) en je bent klaar voor vele jaren. Eenvoudige thuisserver met betere performance en toekomstmogelijkheden dan menig NAS voor dat budget.
Kun je de computer niet uit laten staan en wake on LAN gebruiken wanneer je hem nodig hebt?
Jawel kan dan ook. Maar vind ik niet handig. Het al zuinig met cpu downclock en hdd spindown, en kan vrouwlief alles ook kijken in de trein zonder technische hoepels.

Een standaard oude computer zonder rududante psu's heeft feitelijk hetzelfde lage standby verbruik als een NAS, maar kan veel sneller aanzwengelen enz
Hmm ik snap het. Hoeveel watt zou die computer dan gebruiken met cpu-lockdown en hd-spindown? Ik weet alleen dat mijn eigen computer nog veel gebruikt wanneer hij niets doet. Maar misschien heb ik dingen niet goed ingesteld. (Overigens zou je met Tasker en/of met een scriptje op een server de computer automatisch aan moeten kunnen zetten met wake on LAN... maar inderdaad vooral veel gedoe om dat op te zetten.)
Ik kan anders heel prima 1080P films afspelen vanaf STACK. Alleen heb je er wel een softwarepakket voor nodig, genaamd Netdrive. Het werkt als een zonnetje!

Ook @JosPlays :)

Edit: ik vergat nog toe te voegen dat ik VLC als mediaplayer gebruik.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 12 september 2018 12:58]

Wat doet dat programma?

Heb je een free of betaald account?
Ik heb een betaald account, maar die heb ik al gekocht toen het nog Netdrive 2 was, dus het was een eenmalige aankoop. En ik denk dat er iets van caching gedaan wordt of zo. Maar wel echt snel, hij begint vrijwel gelijk te spelen!
Ik neem aan dat je je server uitzet als je hem niet gebruikt? Daar kun je namelijk een hoop op besparen.
Ik heb inderdaad gezien dat je ze ook automatisch uit en aan kan laten zetten met behulp van AWS Lambda, maar ik heb ook websites erop draaien die van mij 's avonds bereikbaar mogen zijn, dus daarom heb ik nog niet gekeken naar automatisch uit en aanzetten. Wellicht dat ik dat in de toekomst doe.
Zolang je geen transcoding doet kan je het zelfs met een intel atom

https://www.online.net/en/server-dedicated/start-2-s-ssd -- €10 euro per maand.

https://www.kimsufi.com/nl/servers.xml - de KS1-3 reeks


Op het forum hier van tweakers staan ook manuals hoe je er Windows 10/ 2012R / 2016 op krijgt zodat het wellicht makkelijker is om plex werkende te krijgen...

[Reactie gewijzigd door Dutch2007 op 12 september 2018 10:44]

Als je zo'n goedkope server opzet is het makkelijker er een Linux distro op te zetten, weinig overhead en tegenwoordig kun je Plex ook van repositories installeren zodat je het eenvoudig met "yum install" of "apt install" kan installeren en beheren. :)

Met een beetje zoeken zijn hier genoeg handleidingen voor te vinden...

Link

[Reactie gewijzigd door jerheij op 12 september 2018 13:32]

Klopt, is zeker makkelijker (als je weet hoe je linux installeert).

AL is het inprincipe redelijk makkelijk

1) putty
2) verbinden via putty naar de server
3) apt install wget curl
4) wget https://plex.tv/download/...a/plexserverversieXYZ.deb

wachten en deb is installed op die server

Wel er dan even opletten met de preview screens enzo dat die je disk niet volledig vol maken, kan snel paar GB zijn.
Nee, niet "wget" of "curl". Het idee van een repo is dat je juist met de beschikbare package manager (momenteel zijn Debian en RHEL based OSen ondersteund) de software kan installeren. Dan hoef je dus niet handmatig te downloaden:
v.b.:
1. Install repo
2. #yum install plexmediaserver

Update:
1. #yum update plexmediaserver

Zie link uit mijn eerdere post.

Daarnaast vergeet je stap 5:
#dpkg -i /path/to/deb/file

[Reactie gewijzigd door jerheij op 12 september 2018 13:40]

ahja ik zie dat ze weer sinds tijden een werkende repo hebben ;)

Is tijden niet meer geweest (een van de redenen om naar windows voor mijn lokale plex server te gaan) :)
Ik gebruik zelf Plex i.c.m. Google Drive en dan met https://stablebit.com/clouddrive. Werkt perfect!
Ik gebruik zelf Plex i.c.m. Google Drive en dan met https://stablebit.com/clouddrive. Werkt perfect!
Seconded, CloudDrive werkt hier perfect voor onder Windows.
En heb je nu nog steeds je plex pass?
Nee. Als ik nu naar de Plex web pagina gaat staat er een oranje knop met "Go Premium" en op de Android app krijg ik meldingen voor een abonnement. Dus ze hebben mijn plex pass gecancelled (waar ik ook om gevraagd heb).
Er is meer inbegrepen in het abbonement als enkel de cloud service:
 • Premium Photos
 • Multiple Users
 • Premium Music
 • Lyrics
 • Automatic Mixes
 • Plex Pass Perks (Promoties van externe partijen)
 • Early Access and Apps
 • Mobile Sync
 • Photo Albums
 • Automatic Camera Upload
 • Auto-Tagging & Places
 • Timeline View
 • Music Extras
 • Parental Controls
 • Trailers and Extras
 • Live TV / Plex DVR
https://www.plex.tv/plex-pass/#modal-features
Vergeet niet de hardware transcoding support met Plex Pass! Dit is een van redenen waarom ik zelf een Plex Pass abonnement heb.
Ik heb nog nooit ergens gezien of gelezen dat je Plex pass nodig hebt voor hardware transcoding. Heb je een bron?
Zelfde ervaring hier, geen pass geen hw coding. Er word met geen woord over gerept en moest er via het forum achter komen waarom de boel zo slecht liep met een paar gebruikers. Plex pass genomen na het een en ander gelezen te hebben bij hen op het forum en voila, daar was de optie voor hw coding.
Staat o.a. in het support artikel voor hardware-accelerated streaming:
"Tip!: Hardware-accelerated streaming is a premium feature and requires an active Plex Pass subscription."

https://support.plex.tv/a...re-accelerated-streaming/
Anoniem: 93986
@Feni12 september 2018 12:19
Klopt, je kan het ook gewoon wel ergens terugvinden maar het is natuurlijk idioot dat je daar een Plexpass voor nodig hebt en dat er echt verder nergens met een woord over gesproken word tenzij je diep gaat graven.
Die betaalde hardware encoding is voor transcoding op serverside. Zorg gewoon dat je goede clients hebt die zelf hardware encoding doen (Plex Media Player is een goede!) en je hebt hardware encoding op de server totaal niet meer nodig. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 12 september 2018 13:31]

Plex gebruik ik vooral via de smart-tv. Die ondersteunt geen hardware transcoding. Verder gebruik ik Plex ook vooral buitenshuis om films/series te streamen en dan in verband met de internetsnelheid moet het videobestand wel getranscode worden. Hardware transcoding aan de server side is voor mijn use-case dus het handigst. Je zou ook meerdere versies van een film kunnen hebben zoals een 720p-5mbit en een 1080p-15mbit versie, maar dat neemt onnodig veel opslag in. Dan is on the fly transcoden het makkelijkst voor mij.
Kijk of er een native Plex app is voor jouw tv, dan heb je ook direct play (hw encoding). ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 12 september 2018 13:33]

Kijk of er een native Plex app is voor jouw tv, dan heb je ook direct play (hw encoding). ;)
Behalve als je een Panasonic hebt met FireOS :(
Dan is alles recoding en bovendien kan ie niet eens verbinden met een Secure only server....
Is het niet zo dat de optie in eerste instantie voor Plex pass users beschikbaar gekomen is, maar in de tussentijd beschikbaar is voor iedereen? Plex pass gebruikers krijgen eerder bepaalde feature die later naar de main stream komen. Ik ben nu niet thuis, dus kan niet even checken of ik de optie heb.
Nope, hw coding zit er al een hele tijd in en zou mijn inziens gewoon standaard voor iedereen beschikbaar moeten zijn.
En wat ik al zei, er word ook bij een plex pass nergens over gerept.

https://www.plex.tv/plex-pass/#
Aii.. dus als ik een gtx950 erin gooi dan moet ik makkelijk alles kunnen transcoden? Mits ik een plex pass aanschaf?
Kijk even bij de ondersteunde hardware. Daar is het allemaal redelijk gespecificeerd.
Ja in principe hoeft ie niet te transcoden. Gezien de TV gewoon HEVCx265 4k ondersteund. Maar als ik het goed begrijp is dat alleen als de Plex server "Nearby" is.
Als ie remote is wordt hevcx265@4k niet ondersteund.
Dan zou een gtx950 prima moeten zijn.
Ik zit er eventueel ook over na te denken.
echter las ik dat hw coding met server 2016 niet mogelijk was omdat het niet ondersteund werd?
Waar las je dat? Hw coding word ondersteund dmv je videokaart of je cpu. Op het forum is daar genoeg over te vinden.
Dan is het duidelijk toch?
Zelf gebruik in een oude game-pc als Plex server. Een I5-3350P en een GTX 560TI. Door HW transcoding neemt de GPU alle H.264 transcoding over waardoor de CPU onbelast blijft en nog bruikbaar is voor services naast Plex.(gebruik deze PC ook als NAS/backup) Qua OS gebruik ik gewoon Windows 10.
Gewoon zorgen dat de clients de juiste codecs ondersteunen (bijvoorbeeld door gebruik te maken van Plex Media Player) en de server hoeft niet eens meer te transcoden. ;)
Zou je wellicht even kunnen laten zien waar dit te vinden is?
Ik zie op de site van Plex niets staan over Hardware coding..
Het stikt van linkjes in dit draadje waar je het kan vinden.

Maar het bewijst weer wel mijn punt. slecht te vinden als je niet weet waar je het moet zoeken.
Bij Emby heb je geen Premiere nodig voor HW transcoding, dat weet ik iig zeker. En die is, hoewel .NET, ook open source.
bron:
https://support.plex.tv/a...re-accelerated-streaming/

edit: woops, zie al dat een tweaker dit gepost had :o

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 12 september 2018 11:10]

https://support.plex.tv/a...3-nas-compatibility-list/

Hardware-Accelerated Transcoding
Note: Hardware-accelerated transcoding is a premium feature and requires an active Plex Pass subscription for the Plex Media Server account.

Hardware-accelerated transcoding (often referred to as “hardware transcoding” or “hardware-accelerated streaming”) makes use of dedicated hardware capabilities of a supported CPU or GPU to perform the necessary transcoding/conversion, rather than using the regular CPU processing. These dedicated resources are optimized for just this sort of action and can be both fast and energy-efficient, though they do sometimes sacrifice some visual quality in some cases.

For purposes of the spreadsheet, “Hardware-Accelerated Transcoding” support is referring to devices that support “Intel Quick Sync Video”. For additional information regarding Intel Quick Sync Video and the capabilities of the different Intel processor generations as they pertain to each video codec, please see this Wikipedia article.

https://en.wikipedia.org/...are_decoding_and_encoding
Dat lijkt me eerder een reden om Plex helemaal links te laten liggen. Blijkbaar vinden ze het ok om je een kreupele versie te geven zolang je niet betaalt. Kun je beter Kodi gebruiken.
Er is niks mis met betaalde premium features maar hardware coding is een basisfeature. En bovendien triviaal om te implementeren met de algemeen beschikbare libraries.
Kodi en plex zijn niet echt te vergelijken. Bij Kodi moet je alles zelf doen, bij plex wordt alles voor je gedaan. Plex neemt alle struggles en inregelen van een mediacenter en server voor je uit handen.
Sorry, maar dat is echt onzin. ik heb beide draaien en als client vereisen ze beide net zoveel configuratie om het naar je zin te krijgen.
Is al weer tijd geleden dat ik Kodi (XBMC) heb gebruikt, maar ben toentertijd overgestapt op plex vanwege simpel gebruik op Ipad, Iphone en simpel verder kijken op elk ander apparaat (dit was niet plug and play bij kodi).
Daarom dat hardware encoding in de clients van Plex inbegrepen zit. Je verwart hardware encoding bij transcoden van de server denk ik met hardware encoding vanuit de client, wat twee totaal verschillende dingen zijn.

Kodi en Plex zijn dan eigenlijk ook niet helemaal te vergelijken. Plex heeft aparte clients en een losse server (waardoor je als het ware een private Netflix omgeving creëert), Kodi is een mediaspeler, zoals bijvoorbeeld VLC of Daum PotPlayer dat ook zijn, kort door de bocht genomen. Kodi heeft echter een nuance op fullscreen met een toffe frontend.

De (Plex) clients (in elk geval de Plex Media Player) kunnen zelf hardware encoding doen, waar hardware encoding voor transcoding een betaalde feature voor in de server is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 12 september 2018 10:37]

Anoniem: 93986
@CH4OS12 september 2018 10:46
En dat is leuk dat het in de client zit maar ondertussen staat je server zich te verslikken in 2 of 3 gebruikers die een filmpje aan het kijken zijn.
Dit komt doordat de client dan geen ondersteuning heeft om de content af te spelen. Als de ondersteuning er wel is, zal de client zoveel mogelijk proberen hardware encoding te gebruiken. Dus dat moet je linksom of rechtsom dan natuurlijk recht gaan zetten. ;)

Een andere reden kan zijn, dat op de server een bandbreedte limiet staat ingesteld voor een stream. Als die dan overschreden wordt, gaat de server transcoden, om te zorgen dat eea binnen de perken blijft.

Plex kan ook middels de Media Optimizer op voorhand al eea transcoden. Dit kost echter wel extra schijfruimte.

Sinds Plex Media Player er is hoor ik eigenlijk steeds minder klachten van mensen om mij heen dat de server heeft staan zwoegen en zij last hadden van buffers/buffering, gewoonweg omdat die client wel alles netjes ondersteund.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 12 september 2018 11:13]

Anoniem: 93986
@CH4OS12 september 2018 12:24
Totdat je er een subtitle bij doet die niet het juiste formaat heeft. Die moet er dan ook bij getranscodeert (?) worden. Staat weer je cpu te hameren van je server.
En hw coding word ook niet ondersteunt door de webplayer die wel gewoon gratis. Voor Android of Apple zal je toch gewoon een Plexpass moeten kopen.
De media optimizer is leuk maar als ik de hele bibliotheek dubbel moet gaan neerzetten dan is dat geen optie natuurlijk.

allemaal leuk en aardig en er zijn best oplossingen maar het beste blijft hw coding en het is natuurlijk niet meer van deze tijd dat dat niet gewoon een standaard feature is. :)
De webplayer is afhankelijk van wat de browser ondersteunt en dat is redelijk beperkt.

Plex Media Player is ook gewoon gratis te gebruiken. Probeer die eens, daarin is hardware encoding gewoon inbegrepen.
Anoniem: 93986
@CH4OS12 september 2018 13:32
Dat zeg ik. Maar niet voor android of apple.
Je kunt de apps ook los kopen en zijn dan €5,- per stuk. Een Plex Pass is dus zeker niet verplicht!
Anoniem: 93986
@CH4OS12 september 2018 13:38
Sorry dat bedoelde ik. Apps zijn eenmalige aankoop inderdaad.
En dat is leuk dat het in de client zit maar ondertussen staat je server zich te verslikken in 2 of 3 gebruikers die een filmpje aan het kijken zijn.
Ligt er maar net aan wat voor hardware je hebt staan. Ik merk er vrij weinig problemen als er drie gebruikers gebruik maken van mijn Plex server. Misschien neemt de upload wat toe maar dat kan je ook makkelijk configureren om een bepaalde waarde af te dwingen.
Anoniem: 93986
@vali12 september 2018 13:36
Dan heb je de mazzel dat je gebruikers apparaten hebben die de nodige codecs ondersteunen. Helaas zijn er tig miljoen samsung tv'tjes van een paar jaar oud en net zoveel mediaboxjes die dat dus niet doen. Je kan moeilijk verwachten dat iedereen zijn hardware ieder jaar gaat vervangen ieder jaar om te zorgen dat alle codecs ondersteunt worden.
En daarom alleen al is het bijzonder vreemd dat hw coding niet standaard beschikbaar is binnen de Plex server. Dat is echt niet meer van deze tijd.
De Plex-clients zijn wel afhankelijk van de codecs die het betreffende OS/systeem/framework ter beschikking stelt. Dus de mogelijkheden zijn helaas per client vaak nogal verschillend, en dus ook met wisselvallige resultaten.
Ik weet dat de clients zoveel mogelijk met de FFDshow filters komen. Zo weet ik dat in elk geval de Plex Media Player deze standaard aan boord heeft. Vervolgens is het een kwestie van zoveel mogelijk op de (on)mogelijkheden aansluiten, die gelukkig wel steeds beter worden. ;)
Ja, PMP is best degelijk inmiddels. Maar bijvoorbeeld de Android clients zijn (geloof ik) wel weer gebonden aan de codecs die er in Android aanwezig zijn. Mogelijk is dit al weer wat gedateerde info overigens; het is al weer een poos geleden dat ik dit heb uitgezocht.
Bij mobiele apparaten ligt het niet alleen aan het OS, aan de nieuwere versies van Android of iOS ligt het in elk geval niet meer. Het ligt vooral aan de mogelijkheiden die de GPU in die apparaten biedt.
Dat speelt natuurlijk ook mee, maar nog niet zo heel lang geleden slikte de Plex client op Android in grote lijnen alleen maar x264 video + aac audio. Mijn punt was meer dat de Plex client op veel devices afhankelijk is van het betreffende OS (en vanzelfsprekend dus ook de hardware).
Ik weet dat de clients zoveel mogelijk met de FFDshow filters komen.
Ik ken de clients verder niet (ik gebruik zelf UMS als media streamer), maar wat je zegt is onzin. Ffdshow is een windows/directx port van ffmpeg en heb je dus behalve voor de windows client niets aan. Ffdshow is een los project wat volledig los staat van welke player dan ook.
Nou lijkt het me ook niet zo lastig om ingebouwde codecs mee te leveren (doet bv VLC ook), maar ffdshow is het buiten windows dus in ieder geval niet.
Met andere woorden, ik heb mij in de benaming vergist en doelde op ffmpeg ipv ffdshow.
VLC maakt daar overigens ook gebruik van, net als menig ander mediaspeler, VLC heeft geen ingebouwde codecs meer, zover ik weet in elk geval.
Nee hoor, VLC komt met z’n eigen ffmpeg plugin geleverd en doet helemaal niets met directx. Zou ook niet logisch zijn; het is geen windows-applicatie maar een cross-platform applicatie, en moet dus zoveel mogelijk wegblijven van oplossingen die slechts op 1 platform werken.
Kodi is in feite alleen een mediaplayer. Plex is een mediaserver+clients solution. Natuurlijk delen beiden een aantal functionaliteiten, maar het idee van Plex is dat je een computer hebt waar Plex Media Server op draait, en je de content kan benaderen via de varia Plex clients op je device naar keuze, waar je ook bent. Waarbij PMS dus er voor "zorgt" dat alles netjes in het juiste format (als dat nodig is) gestreamed wordt naar het device.

Als je alleen maar je media thuis op je TV wil bekijken dan is Kodi vaak wel de meest simpele oplossing.
Kodi en Plex is appels en peren.

Plex kan je beter vergelijken met Emby.
Dat lijkt me eerder een reden om Plex helemaal links te laten liggen. Blijkbaar vinden ze het ok om je een kreupele versie te geven zolang je niet betaalt. ....
Blijkbaar vind jij het normaal dat je alles gratis krijgt? Kodi is een player, Plex is een soort Private Netflix oplossing. Totaal niet te vergelijken. Ik heb met plezier die mensen betaald (heb een LifeTime abo), juist omdat je hen dan een incentive geeft om verder te ontwikkelen.
Is dat zo? ik heb zelf een Synology DS 218+ Ik heb een lifetime pass, ik was in de veronderstelling dat Plex niets met de hardware aansturing deed. Overigens heb ik natuurlijk ook al geprobeerd om een van mijn (zakelijke) onedrive en Google clouds te koppelen (om het getranscodeerde werk op te slaan) helaas lukte dat niet.
Is dit altijd zo geweest? Ik herinner mij namelijk ooit een settings voor hardware transcoding te hebben ingesteld terwijl ik nooit een Plex Pass heb gehad? Zou onmiddellijk ook verklaren waarom al mijn gebruikers klagen over stuttering.
Het is makkelijk te controleren. Kijk wat je cpu doet terwijl er gebruik word gemaakt van je server. Staat dat ding op 100% te stampen dan heb je je antwoord.

Doet ie dat niet maar heb je nog steeds problemen dan vermoed ik dat je upload te laag is.
Gebruik je daar nog speciale hardware voor?
Zelf gebruik in een oude game-pc. Er zit een I5-3350P, 4GB RAM, GTX 560TI en 4TB opslag(+120GB SSD). Qua OS gebruik ik gewoon Windows 10. Vooral voor het gemak :)
Die hardware encoding gaat over de transcoding. Gebruik je een goede client (die zelf dus hardware encoding kan!) dan hoef je helemaal niet te transcoden ook. Vergeet niet dat Plex zowel een client als server heeft!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 12 september 2018 13:37]

Was ik niet van op de hoogte, had vooral een plex pass genomen voor de offline sync. Goed om te weten, thanks!! :P
Ik heb al jaren een Plex Lifetime Pass. En ik heb nooit de toegevoegde waarde gezien van mijn spullen met Dropbox/Amazon/Google of wie dan ook delen. Het is jammer dat het niet gelukt is, maar dat is rotter voor de ontwikkelaars dan voor mij (en ik denk dat het gros van de Plex-gebruikers (ook met Lifetime passes) gekozen hebben voor lokale opslag :)
Er zijn toch wel voorbeelden te noemen waarbij het echt waarde heeft. Mijn vrouw heeft een iPhone 5 en iPhones hebben over het algemeen weinig opslagcapacitieit als je niet teveel in de buidel wil/kunt tasten. Zeker als je een iPhone langer dan twee jaar gebruikt zit op een gegeven moment de opslag vol.
Dan is het superhandig dat de foto's die je maakt automatisch naar de cloud worden geupload en je die niet op een andere manier van je telefoon af moeten halen.
Gaat niet om cloud diensten an sich, die zijn handig, maar om je hele media bibliotheek die je normaal met PLEX benaderd op een clound server te zijn.

Daar zie ik zelf ook de meerwaarde niet van, heb gewoon een NAS thuis voor PLEX, maar gebruik zeker wel Google Cloud voor al me foto's.
Mijn mobile devices syncen gewoon met mijn eigen NAS... en deden dat ook al lang voordat Plex aanbood om voortaan niet alleen te willen draaien vanaf wat je in je eigen huis hebt staan, maar ook gewoon van wat je bij allerlei Clouddiensten hebt staan. DAT stukje houdt nu op.
En ondertussen luister ik in de trein gewoon naar mijn muziek, op mijn NAS... thuis. En ik zal dat blijven doen, zoals ik dat ook in 2015 deed.

Dat staat verder volledig los van waar je je fotos naartoe wilt uploaden... of hoeveel je maandelijks wilt uitgeven om te zorgen dat je films, series en muziek wel beschikbaar blijven.
Wat heeft jou voorbeeld precies met Plex cloud te maken?
Foto's etc syncen etc heb je een legio cloud opslag providers voor inclusief iCloud van Apple zelf.

Plex cloud is iets heel anders.
Plex biedt voor betaalde users de mogelijkheid om hun foto's via de plex app automatisch naar hun local/cloud plex server te uploaden. Ik gebruik dit zelf ook i.c.m. een synology nas. Hierdoor heb ik geen icloud fotobibliotheek nodig en kan ik evengoed mijn foto's bekijken op all mijn apparaten.
Hiervoor gebruik ik NextCloud. Volledig in eigen beheer. Geen abonnement nodig.
Ik kan me voorstellen dat voor de gemiddelde gebruiker een eigen "cloud" opzetten iets teveel gevraagd is, en een service zoals deze van Plex een interessant alternatief is. Niettemin: er zijn meerdere (goedkopere) alternatieven.
Ziet er goed uit! Ze hebben alleen geen kant en klare package voor de synology. Ik heb ook geen abonnement maar gelijk een lifetime subscription genomen. Ik gebruik Synology Drive als cloud oplossing en Plex voor all mijn media inclusief tv.
Zoals ik het begrijp heb je dan helemaal geen server in huis meer nodig. Hun draaien dan de Plex server en je files sla je op op bijvoorbeeld dropbox.

Opzich wel handig als je geen zin hebt om thuis een server/nas te draaien.
Het idee was dat je je data EN het draaien van Plex kon uitbesteden aan je cloudprovider naar keuze. En dat blijkt dus niet probleemloos.
Noch dit artikel, noch de aankondiging van Plex zijn heel duidelijk waar het issue zit... Ik kan me voorstellen dat er (zoals de discussie ook bij de aankondiging ging) problemen zijn met de mate van 'grijs' rond het aanschaffen van content. Het kan zijn dat de er issues zijn met het processor of geheugengebruik op de servers als die moeten streamen, zeker als dat (Plexpass feature) naar meerdere gebruikers moet, en misschien zit het in de bandbreedte... of een combinatie van factoren.

Hoe dan ook, het zal weer even vanaf thuis moeten
Idem, eens uitgeprobeerd (met paar bestanden) vond het niks. Heb momenteel mijn bibliotheek wel remote, plex draait op Linux met een gemounte 10TB cifs drive.

Heb zelf jaren Plex pass per jaar gedaan, kreeg ineens het aanbod om lifetime te doen voor de originele prijs (toen plex begon) heb toen dus lifetime genomen. :)
waar heb jij je 10 TB remote staan dan, want daar zijn toch redelijke kosten mee gemoeid lijkt me?
ok ja dat is vrij prijzig of je moet het met 10 vrienden delen maar kun je net zo goed een NAS of server met schijven neerzetten. Ik draai zelf alles lokaal, geen plex overigens, wel getest in een VM maar enorm traag als je grote database hebt.
Ik heb die 10 TB al voor eigen development, dus niet los voor Plex. Plex draait op een bare metal met 256gb ram en 2 dikke xeons, dus nergens last van.
Die mensen hebben nog steeds plex pass. Hier zitten ook nog andere voordelen aam behalve plex cloud. Zie https://www.plex.tv/plex-pass/#modal-features voor meer info
Ik heb een Plex Pass lifetime, maar had die niet afgesloten voor de Plex Cloud, maar voor andere voordelen die het biedt, waarvan Martin.Air alles al opsomt. Plex Cloud heb ik maar weinig gebruikt, om eerlijk te zijn. In die twee jaar dat het er was, misschien maar 1 a 2 keer gebruikt, dus missen zal ik het zeker niet.
Ik snap deze keuze van Plex heel goed. Ik hoop dat ze de mankracht nu kunnen focussen op andere langlopende verzoeken en bugfixes. Ze hebben nog wel wat werk aan hun Plex Pass functionaliteiten. :)
Zoals Podcasts en News :+
Dat vind ik dus echt een totaal nutteloze toevoeging van plex.
Laat ze eens werken aan de mobiele apps (android spreek ik over, ios weet ik niet)
Het syncen van muziek naar je telefoon via de app is echt gigantisch beroerd.
Nog een handige feature: camera photo upload naar je eigen server. Super gemakkelijk maar werkt niet betrouwbaar. Dan wil je vervolgens checken of alle foto's er zijn, maar zijn de namen van de foto's gewijzigd dus je kan niet even gemakkelijk een copy actie doen... Ook moest ik de back-up vaak handmatg starten.

Op dit moment muziek offline via google music en upload ik mijn foto's via resilio. Jammer dat dit zo moet...

Hoop dat plex zich nu gaat focussen op bugfixing van dit soort problemen en niet (voor mij) nutteloze features gaat toepassen xoals VR, news en podcasts...
Ik denk dat het ook wat sarcastisch was bedoeld van Neus; gezien er op het Plex-forum in grote lijnen ook zo over wordt gedacht ;)
Oh, kwam misschien was verkeerd over. Maar wilde eigenlijk zijn sarcasme bevestigen! :9
Ik denk dat Plex sowieso nog wel wat werk te verzetten heeft. Ik zou graag de smart tv apps verbeterd zien. Ik kijk enkel via de TV, maar deze apps werken gewoon niet goed (langzaam, stotteren, geluid niet sync etc). Via de tv's eigen media player en dan netwerkshare speelt de content vaak veel beter af.
Je media zal via Plex vaak een transcode nodig hebben. Misschien is dat het probleem wel? Is je Plex server wel krachtig genoeg hiervoor?
Ik test het met files die niet transcoded hoeven te worden. Het is ook niet alleen het afspelen zelf wat traag gaat. Ook gewoon het browsen, de menu's etc. De hele app werkt gewoon niet echt lekker en voelt een beetje buggy en traag aan. Als het inderdaad files zijn die ook nog eens transcoded moeten worden dan speelt het eigenlijk helemaal niet meer vloeiend af. Ik heb een Synology DiskStation DS1517+ Geen idee of die snel genoeg is ervoor?
Een 1080p stream met een niet al te hoge bitrate zal de DS1517+ nog wel lukken, maar het zal al snel problematisch worden. Met die hardware is het inderdaad verstandiger om transcoding te vermijden.
Dat heeft een wat sullige oorzaak: Plex is vaak afhankelijk van het framework/codecs die de betreffende TV-maker ter beschikking stelt. De TV-maker zelf omzeilt dit met regelmaat (bv wat extra codecs implementeren in de eigen mediaspeler), om de eigen applicaties weer wat aantrekkelijker te maken.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 12 september 2018 10:41]

Dat zou inderdaad best wel eens kunnen. De plex apps op iphone en android zijn prima, maar die op mijn tv's zijn gewoon niet goed. Beide op mijn LG webOS en Philips Android tv is het gewoon niet prettig bladeren / kijken.
Probleem is dat die plex app voor de LG smart tv automatisch gaat transcoden als je ondertitelingen aan zet. Fucking kut want je NAS klapt dan direct uit elkaar. Nog irritanter is het dat die LG tv wel alle codecs aan boord heeft om zonder transcoden af te spelen. Kom je zonder oplossing dan Blaka hoor ik je al denken? Nee: download XPLAY in de LG app store. Werkt super goed en lijkt exact op de Plex app. Je moet geloof ik 5 euro betalen aan een Russische dev als je trial is afgelopen maar werkt als een trein. Ik speel nu 50GB 4k HDR files af zonder transcoding. Bedank me later maar.
Haha thanks, ik ga het uitproberen!
Ja het verschilt erg per platform. Ik moet zeggen dat ik de Samsung Tizen variant momenteel wel "redelijk" vind. Het mist wat functionaliteiten en handigheidjes maar het speelt wel praktisch alles af.
Plex staat als app op mijn Samsung tv (2016) geïnstalleerd en werkt perfect. Er moet eigenlijk nooit iets getranscodeerd worden en alles wordt vlot afgespeeld.
Enigste dat traag gaat is vooruit en achteruit spoelen maar dat zal waarschijnlijk eerder aan het systeem liggen. Had dat met mijn Dune media player nooit.

Het stoort me een beetje dat de interface niet aangepast kan worden. Je hebt de vakken "On Deck", "Recent toegevoegd", ... Maar ik wil eigenlijk gewoon een overzicht van alle tv series gesorteerd op datum van toevoeging. Via de webclient op een tablet en zo gaat het wel, maar in de samsung plex app niet.

Maar ja, niets is perfect
Is de TV Nearby of remote?
Gewoon nearby 1 gigabit bekabeld LAN. Ik heb bewust in dit huis bij alle tv's een UTP aansluiting laten maken omdat ik de beste netwerkverbinding wou in verband met 4K streamen etc.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 12 september 2018 10:50]

in een ideale wereld wil je altijd transcoding vermijden. Dus dan hou je eigenlijk twee opties over:
- zorgen dat je media in het juiste format is voor de specifieke devices die je wil gebruiken
- of juist devices gebruiken die al je media kunnen afspelen ongeacht het format

Mocht er toch een (video)transcode nodig zijn, dan heb je al snel wat sterkere hardware nodig, of een NAS met een recente Intel (waar Plex hardwarematige transcoding mee kan uitvoeren). DS918+ schijnt daarin goed te werken (ik heb zelf de DS916+ en die is net wat beperkter, maar voor mijn doeleinden vooralsnog prima). Mocht de NAS je nog prima bevallen dan zou je kunnen overwegen om PMS te installeren op bijvoorbeeld een recente Intel NUC (een moderne i3 of i5 zal al een flinke verbetering zijn vergeleken met je NAS).
Ik blijf het jammer vinden dat plex zoveel moet transcoden. Vooral op het gebied van geluid. Plex zegt dat mijn tablet (Nvidia shield) bepaalde geluidsformaten niet ondersteunt, terwijl mxplayer hem perfect alles hardware matig afspeelt.
En regelmatig met subs het zelfde, zonder subs geen transcode, met subs opeens transcode. Zo jammer van het stroomverbruik etc.
Over de geluidsformaten heb ik geen idee, maar over de subs: het hangt van het type sub af, als het bijvoorbeeld externe SRT subs zijn kan Plex met bepaalde clients (o.a. de Windows 10 store app) de subs eroverheen projecteren. Dit kan met image-based subs niet (bijv. SUB/IDX), deze moeten altijd worden ingebakken. (v.z.i.w...)
.srt subs kunnen in mijn ervaring vaak gewoon gestreamed worden, zonder transcode (ik gebruik voornamelijk Android thuis en we hebben twee Samsung TVs (eentje met SmartOS en eentje met Tizen).
Plex stopt na twee jaar met Cloud-dienst wegens technische problemen
Plexit dus :+
Ik gebruik het voornamelijk lokaal. Ideaal om films te kijken vanaf 1 plek ''centraal'' staat.
Ze kunnen beter bezig zijn met waar ze echt goed in zijn en dat is hun applicatie en server clients. Ondersteuning voor meer toestellen en nog efficiëntere encoding. Ondertiteling zonder encoding via de eigen plex player op Android tv en Apple TV. Gewoon alle (openstaande) tickets afwerken!
Ik heb, na het afsluiten van een onbeperkte tijd abonnement, ook een tijdje geprobeerd om gebruik te maken van de plex cloud icm google drive business. Soms ging dit goed, maar vaker niet. Vooral i.c.m ondertiteling (wat ik toch een belangrijke feature van Plex vind) ging het beeld na een tijdje stotteren en liep het uiteindelijk vast. Jammer, maar ik denk dat het een illusie van zowel het Plex-team als van mij was dat je voor een lump sum van 120 euro onbeperkt transcoding power kan betalen. Typisch gevalletje van een fout in het business model (specifiek betreffende de plex cloud).

Dat gezegd hebbende: ik gebruik Plex nog met veel plezier. De lijst met features is groot en als je een alternatieve manier hebt om te transcoden buiten de Plex cloud een geweldige tool voor mediabeheer en -streaming.
Jammer ik was toch wel aardig tevreden over de Plex Cloud implementatie. Soms wat kleine hickups enzo, maar niets ernstigs. Ik kon zelfs 4K HDR afspelen via Plex Cloud. Nu maar weer terug naar alles ouderwets op de NAS zetten.
Tja en daarom werken lifetime abonnementen ook niet. Daar is namelijk te weinig aan te verdienen als je dienst langer dan 5 jaar bestaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee