Plex maakt Media Player gratis en komt met add-on voor Kodi

Plex maakt zijn Media Player-client gratis beschikbaar. Tot voor kort moesten gebruikers een Plex Pass-abonnement afsluiten om de software te gebruiken. Daarnaast hebben de ontwikkelaars een add-on uitgebracht die het mogelijk maakt Plex bovenop de populaire mediaspeler Kodi te draaien.

Plex Media Player is de opvolger van Plex Home Theatre en compleet van de grond af opnieuw opgebouwd. De oude software was gebaseerd op de mediaspeler XBMC, die tegenwoordig door het leven gaat als Kodi. Sinds de aankondiging in oktober vorig jaar was een Plex Pass nodig voor het installeren van Plex Media Player en die vereiste is nu dus van de baan. De mediaspeler is geschikt voor Windows, Mac en de Raspberry Pi. De software is gebaseerd op de opensource mpv-mediaspeler. De mediabrowser wordt door Chromium 45 aangedreven.

Hoewel de basisfunctionaliteit van de applicatie gratis te gebruiken is, zijn bepaalde features alleen bruikbaar voor gebruikers met een Plex Pass-abonnement. Het gaat om onder meer Plex DVR, Cloud Sync, songtekstweergave, ondersteuning voor meerdere gebruikers en de weergave van extra informatie en media in de filmbibliotheek, zoals trailers.

Voor Plex Pass-gebruikers is gelijktijdig een add-on uitgebracht waarmee de Plex mediaspeler bovenop Kodi gebruikt kan worden. Deze is in een Preview-versie te downloaden. Het gaat om een Preview, omdat diverse functies nog ontbreken. Volgens Plex ontbreken functies als Companion om andere apparaten als afstandsbediening te gebruiken, zijn sommige Channel-features er nog niet en komen ook sommige muziekfuncties later.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-11-2016 • 21:03

177

Submitter: FREAKJAM

Reacties (177)

177
172
61
1
0
94
Wijzig sortering
Waarom gebruik je überhaupt plex als je al Kodi hebt?
De centrale index was voor mij de reden. Zou ook moeten kunnen met xbmc maar werkte nooit naar behoren voor mij. De index raakte vaak genoeg de weg kwijt, waar was ik gebleven bij series/films, de gedownloaded media/(fan)art verdween. Plex doet dat vrijwel perfect out of the box. Afspelen via xbmc via de plex plugin of upnp werkte verder prima (in den beginne wat problemen met ondertitels).
Trakt doet dat voor mij :)
Ik bedank voor sociale/centrale databases buiten mijn netwerk.
Kan ik begrijpen, gelukkig hebben we daar de mysql setup voor.

http://kodi.wiki/view/MySQL
Waarvan ik dus melde dat het voor mij nooit zinnig gewerkt heeft (in de xbmc tijd).
Inmiddels werkt het voor mij perfect. Inclusief verschillende profielen binnen Kodi met mysql.
Kodi en ook XBMC deden al lang aan een centrale index. Heb al jaren een centrale MySQL database waar alles in staat. Zet ik in de woonkamer content op pauze, kan ik elders op de seconde nauwkeurig verder kijken.
In mijn geval omdat ik op 3 appararen kijk, hij mijn media indexeert (beter dan Kodi, nieuwe en verwijderde) en ik dus verder kan kijken waar ik gebleven was. Zou niet anders meer willen. In combinatie met Kodi transcode hij ook niet.
Anoniem: 210193 @Dimiz1 december 2016 05:12
Dat kan je in principe ook met Kodi, althans als je de database in een MySQL database laat schrijven.
En dat geeft dan meteen weer extra voordelen zoals eigen gemaakte webinterface voor het selecteren van films etc.
Maar daar geef je wel meteen het probleem aan. Het kan wel met Kodi, maar je hebt er weer een externe DB voor nodig. Plex heeft dat allemaal gewoon in de media server ingebakken.
Idem toch? Ook voor Plex heb je een server nodig.
Ik heb het even op m'n Syno gezet, ding is al een uur aan het transcoden terwijl ik daar helemaal niet om gevraagd heb en het niet nodig zou moeten zijn.
Dan heb je wellicht optimized versions aan staan of zo of je gebruikt clients die geen native support hebben voor jouw content.
Exact, met de juiste config is transcoding niet nodig. Anders zou het bij mij nooit werken met een DS115J ;).
Probleem daarmee is, is dat ik buiten de deur andere IPs heb om bij mijn media te kunnen. Plex lost dat gemakkelijk voor me op, zonder dst ik zelf met databases hoef te knutselen
Anoniem: 210193 @Dimiz1 december 2016 09:51
Zo zie je maar dat elke gebruiker anders is. Ik heb totaal geen nood om de media buitenshuis te kunnen bekijken. Enkel thuis op 2 devices.
Plex sever is erg langzaam met het indexeren,duurt hier een uur en met kodie 7 minuten....
Indexeren zelf gaat redelijk snel, het vervolgens ophalen van de gegevens wil bij grote bibliotheken wel even duren, maar dat is dus eenmalig, tot de library geïndexeerd is, aangezien het daarna een kwestie van bijhouden is.
Hier niet, indexeert bij wijziging in folders. Die monitort hij hier. Ik gebruik een DS115j hiervoor. Speel af op Android TV met Kodi + PlexKodiConnext. Kijk onderweg op tablet, start tv op, laadt 2 sec m'n Plex profiel en kan dan verder kijken.
Toen ik het geprobeerd had werkte Plex veel meer intuïtief. Ook kun je gewoon de app downloaden en serie van een centrale plex machine kijken, dat kan ook met Kodi, maar je hebt een hele hoop plugins nodig en setup werk.

Dat gezegd zijnde vind ik plex bovenop Kodi, misschien wel iets van het goeie teveel ...
Toen ik het geprobeerd had werkte Plex veel meer intuïtief. Ook kun je gewoon de app downloaden en serie van een centrale plex machine kijken, dat kan ook met Kodi, maar je hebt een hele hoop plugins nodig en setup werk.
Gewoon via SMB (ingebouwde ondersteuning of via het OS) mediabestanden afspelen heeft bij mij nooit problemen opgeleverd. Ik zorg ervoor dat de hardware op mijn Kodi machine is aangepast aan de te ontvangen content van een server/NAS, niet andersom.

Zo maak je de storage kant een stuk simpeler, en is er geen server software nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 22:22]

maar samba is niet hetzelfde als een gelikte webinterface met alle mogelijke toeters en bellen op ... overigens transcodeerd plex naar een goed formaat voor je toestel, dus kan de RPI perfect een 4k bestand via plex 'afspelen'.

[Reactie gewijzigd door svennd op 23 juli 2024 22:22]

overigens transcodeerd plex naar een goed formaat voor je toestel, dus kan de RPI perfect een 4k bestand via plex 'afspelen'.
Ik zorg ervoor dat de hardware op mijn Kodi machine is aangepast aan de te ontvangen content van een server/NAS, niet andersom.
Leuk maar voor mijn Android tablet/telefoon ga ik geen mkv's converten dat laat ik plex fijn doen. Alles wat op Plex staat kan op alle apparaten worden afgespeeld op elke locatie waar internet is en daarvoor heb ik het ooit voor gekocht en werkt prima.
Jaren lang goed gebruik gemaakt van plex, de losse media server is wat plex eche van xbmc onderscheid.

Sinds streamen en chromecast heb ik zelf geen media meer lokaal en geen nut meer voor zo iets als plex of kodi.
Precies dit. De vraag naar een dienst als plex zou nu toch af moeten gaan nemen.

Vroeger wel veel plexbmc gebruikt - werkte toen al top :)
Voor het volgende.

Met plex kan ik buitenshuis kijken.
Met plex kan ik casten naar elke tv in mijn huis.
Plex werkt al jaren goed op mobile devices.
Maar voor mij nog het aller belangrijkste, met plex wordt out of the box geupdate waarnaar ik heb gekeken, ongeacht waarop ik het heb gekeken.

Hiervoor had of hebt je bij kodi een speciale setup nodig.

[Reactie gewijzigd door wicked_query op 23 juli 2024 22:22]

buitenhuis? (streaming?)

ben hier zelf een kodi gebruiker met shared mysql library.
en vond plex qua interface en dergerlijke minder mooi.

streaming zou ideaal zijn inderdaad dan hoef ik niet continu alles mee te nemen als ik bij de vriendin zit oid. (neem aan dat je dan wel een degelijke upload moet hebben?)

casten is geloof ik ook met kodi mogelijk (add on) lukte mij eerder in ieder geval wel.

ben eigenlijk wel benieuwd wat plex nou meer bied tegenover kodi.. (en wat voor nut deze addon heeft?)
het enigste wat plex meer bied is transcode , voor de rest doe ik pressies het zelfde en meer met kodi. dus meer waarde heeft het voor mij totaal niet en zeker niet betalen voor de server
Plex bied sharen van libraries.

Maw als jij mensen kent met een Plex server, dan kun je die content in je eigen plex library aanspreken en dus kijken - content die je zelf dus niet meer hoeft te downloaden en dat kan je bekijken waar je ook bent op deze planeet, ongeacht op welk device.

Kodi is een local player.
Om libraries te delen heb je niet eens een Plex Media Server nodig. Enkel een account op Plex.tv is dan voldoende.

Op die manier deel ik meerdere servers met verschillende gebruikers.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

dus als ik het goed begrepen heb.. kun je met plex gewoon streamen bij je vriendin thuis? (vanaf je eigen server?)

of moet deze ook een plex server hebben draaien waar het bestand dan heen gezet wordt? (oftewel je kan hem net zo goed daar even downloaden?)

ik ben nu namelijk elke keer met een portable harde schijf in de weer..
Je hebt 1 Plex Media Server nodig, in principe en die is vervolgens als je het aanzet en eventueel de poort (32400) forward wereldwijd bereikbaar.
Ik heb de Plex Media Server draaien op mijn eigen server, ik kan dus vanuit elke locatie streamen, en iedereen die ik expliciet toegang geef, kan naar zichzelf streamen.

Ook MP3, ik beschik over 1,8 TB aan mp3, dus al ik een keer wat anders wil in de auto, dan kan dat.

Doordat plex zelf transcodeerd, maakt het device waar je het op afspeelt niet uit, met één beperking je moet een behoorlijk zware server hebben om op 4k of 1080p te kunnen streamen.
Zo stream ik rechtsreeks naar de smartTV,
Naar 4 chromecasts in huis
Naar diverse tablets van verschillende makelij
en naar diverse smartphones

Dat vind ik het grote voordeel van de enige meerwaarde van deze add-on zit hem m.i. in de centrale database.
Je kan met plex streamen, ook over internet, tenminste als je portforwarding deftig instelt en je publieke ip-adres onthoudt (of dyndns o.i.d. gebruikt).
Aan de andere kant heb je alleen de plex app (tv/gsm) of een browser nodig.
Yup, streamen vanaf je thuis server is geen enkel probleem.
Wil je dat ik er serieus op in ga? Blaas even je stoom af en verdiep je.
Wil je dat ik er serieus op in ga? Blaas even je stoom af en verdiep je.
ja graag, en serieus , niet dat ik loop te bashen ofzo ,, maar zie het verschil totaal niet anders dan transcode
ik heb beiden gebruikt, maar gebruik nu vooral kodi. Toch zit er wel verschil tussen beiden. Plex is namelijk meer opgezet met de client/server filosofie. Dus je hebt krachtige server die alle media indexeert en een zwakke client die na wat browsen door een mooie index een stream op start en die stream op het scherm toont. De client krijgt het in het formaat dat hij aan kan. Transcoding, zoals je zelf al noemde.

Kodi is meer als player opgezet en heeft heus wel wat mooie server functionaliteiten, maar de orignele visie was een krachtige player. Die krijgt dus een uri aangeleverd en gaat de file zelf afspelen.

Hoewel ik plex technisch prachtig vond, had het voor mij 1 nadeel: dvds kan hij niet out of de box afspelen omdat ze interactie vereisen. Daarnaast kijk ik maar op 1 tv, dus had het ook geen meerwaarde.

Maar om nou te zeggen dat er geen verschil is.:

Plex server zelf zorgt voor het bijhouden wie wat doet kijkt en waar hij gebleven is. Bij kodi doet elke player dat apart.
Plex kan op veel meer apparaten gebruikt worsen, het pas ook veel beter bij hun client/server filosofie.

Je kan met Kodi veel vam die dingen met wat configureren ook bereiken, maar 100% hetzelfde zal het niet worden. Er moet bijv altijd een kodi player de film als eerste indexeren, dat gaat niet op een headless server.

[Reactie gewijzigd door BlackHawkDesign op 23 juli 2024 22:22]

Het sharen van libraries houd in dat ik jou toegang kan geven op mijn server, zo heb ik een lijstje van mensen die mij toegang geven op hun server, die content zie ik in mijn library en kan die dus overal afspelen. En dat loopt via de server waar het vandaan komt.

Die content hoef ik zelf niet nogmaals te downloaden right ?
Dat heeft Kodi niet. Kodi is een mediaspeler met extra -local LAN- functionaliteit.

Transcode is niet anders dan het formaat geschikt maken voor het device. Van oudsher komt Plex van de Mac, gezien iOS niet zomaar exotische formaten (!=mp4) kan afspelen, kwam de maker met het idee van transcoden. De meeste Plex clients decoden het beeld zelf (net als de Kodi clients) en hebben geen transcoding nodig, Apple T, browser en mobiele Plex apps bijv. wel.
wanneer je iets upload en het staat ergens op een server. en je hebt het niet meer lokaal , zul je ten alle tijden weer moeten download (iets direct kijken is namelijk ook downloaden)
en dat is zeker voor remote acces!! Iets waar je never nooit uit komt dan het te downloaden !

mijn libs kan ik ook delen en overall ter wereld bekijken , ook geen verschil in (of dat nou local om remote files zijn of beiden)

waar wel de verschil in zit, delen met betrekking tot gebruikers ( bij kodi omslachtig maar mogenlijk)

Zolang upload , en remote aantal user niet de pan uit gaan is transcode nuteloos , speel het gewoon af stuk makkelijker namelijk .

daar heeft plex een voordeel voor sommige gebruikers , maar bij 1 a 2 gebruikers met genoeg upload , waarom moeilijk doen als je je file gewoon kunt afspelen ? open lib and play file.je noemt hier dingen tevens op die je simpel weg kan oplossen door een speler te gebruiken die simpel weg alle formaten ondersteund ik zie die logica dan ook niet om te gaan transcoden ( dat je iets heb wat niet iets anders kan spelen ja dan ben je wel verplicht om te gaan transcoden he )

maar het enigste verschil die je me nu gegeven hebt is muti user remote acces en transcoden , thats it .

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 23 juli 2024 22:22]

Omdat Plex (icm Plex pass) ideaal is met offline syncen van content naar devices. Echt super voor onderweg.
Omdat Plex héél anders qua opzet is dan dat Kodi dat is. Je kan ze dan ook niet 1:1 vergelijken.
Kodi is een speler/mediabrowser, Plex is een mediaserver, met speler en mediabrowser ingebouwd.

Ikzelf gebruik neit Plex maar Emby, maar het is een enorm evrgelijkbaar product. Op mn TV vind ik echter Kodi aangenamer: dus ik gebruik Emby daar als backend voor Kodi: Kodi is de player en UI op mn TV, Emby is de mediaserver die de mediabibliotheek en content (videostreams en metadata) serveert aan Kodi.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 22:22]

Transcodeerd Emby aan de serverzijde? en kan Emby ook VOB bestanden aan?
Ja en ja. Het afspelen van VOBs via de webbrowser is wel nog experimentaal lees ik (ik heb geen VOBs)

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 22:22]

Het enige voordeel van Plex die ik zie, is chromecast. KODI mist nog steeds een fatsoenlijke chromecast mogelijkheid.
Chromecast is toch compleet overbodig met een goede Raspberry Pi setup waar Kodi op draait?

Juist Kodi (en Plex) gebruikers hebben toch geen Chromecast nodig?


Yatse zie ik echt als het verlengde en essentieel onderdeel van Kodi. Spotify Connect is vrij simpel te installeren op je Raspberry. YouTube werkt prima via Yatse (casten dus niet streamen!). Chromecast, waarvoor?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 22:22]

Mijn inventaris bestaat uit een server, meerdere chromecasts en telefoons.

Op de server staan mijn series + plex en op mijn telefoons staan plex. Hiermee kan ik handig vanuit mijn telefoon al mijn series op alle televisies kijken.

Echter heeft KODI veel meer mogelijkheden en doe ik het liever daarmee, hopelijk komt er dus chromecast op KODI. Op die manier kan ik dan een server hebben, KODI op mijn telefoon en dat streamen naar de televisie. Werkt momenteel met yatsee maar dat is echter alles behalve gemakkelijk voor nonwetende :(.
Vanwaar die eis alles via je telefoon te doen? Ik prefereer toch Kodi direct aan de tv te koppelen. Vroeger met een HTPC, tegenwoordig ingebouwd in AndroidTV en via losse Android boxjes (+- 50 euro voor 4K support).
Omdat wij in de badkamer en keuken een kleine tv hebben en in de slaapkamer/woonkamer/computer kamer een grotere tv hebben.

Het fijnste is om al die tv's met 1 toestel (de telefoon) te kunnen besturen. Zo kan ik op de bank serie kijken via de chromecast op mijn tv, op plex op stop drukken en dan naar de slaapkamer gaan om daar vervolgens op de tv verder te kunnen kijken. Het enige dat ik dan hoef te doen is mijn telefoon pakken, plex openen en connecten met die chromecast.

Op deze manier is plex niets meer dan een netflix met eigen content. KODI heeft niet /standaard/ een shared library en werkt lange na niet zo makkelijk op meerdere televisies. Sure, ik kan op iedere televisie een raspberry zetten (hadden we ook eerst). Maar dan heb ik in iedere kamer een BT toetsenbord en moet ik een mySQL database aanmaken voor de shared library.

Echter heeft KODI veel meer mogelijkheden. Als er op de KODI telefoon app standaard een chromecast icoontje zou staan, zou ik regelrecht terug gaan naar KODI. Ook omdat het subtitle systeem van KODI gewoon veel fijner werkt dan die van Plex.

[Reactie gewijzigd door Chris van der G op 23 juli 2024 22:22]

Ik vindt persoonlijk de Pi's ook niet ideaal (heb een Pi 2 model B liggen), bijvoorbeeld omdat je dan geen x265, geen 4K en geen netflix mogelijkheden hebt. Echter is er al sinds jaar en dage de mogelijkheid om Kodi via een App te besturen. Dus dat Bluetooth toetsenbord heb je natuurlijk niet nodig. Ook dat ecosysteem kun je prima met je mobiel besturen.

Verder lijkt jouw use-case me wel erg specifiek. Ik heb persoonlijk geen behoefte om TV te kijken in de badkamer/keuken, laat staan op een klein scherm. Multi-room video zie ik momenteel nut niet van in, ik ga zelf liever voor immersion (en dat gaat niet als je aan het douchen / koken / enz bent).

Dat is ook meteen de reden dat ik nooit heel enthousiast ben geworden van Plex, transcoding doet toch af van de kwaliteit. Chromecast valt daar eigenlijk ook een beetje onder. Alleen de recent aangekondigde Chromecast Ultra (79 euro) kan bijvoorbeeld Netflix op 4K afspelen.

Maar goed, ieder zijn ding :p. Dankzij Android TV is de htpc hier in ieder geval overbodig geworden en draait Kodi native op de tv.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 22:22]

Wat jij beschrijft heb ik gerealiseerd met RasPi + Nas + MySQL. Ook ik hoef alleen mijn telefoon te pakken en de remote van Kodi te gebruiken.
Druk beneden op stop en kijk op een andere tv verder waar ik gebleven ben. Geen toetsenbord extra nodig.

Hierdoor kan ik gebruik maken van alles wat Kodi mij biedt.

Plus je hoeft geen MySQL te gebruiken. Via de UPnP kan het delen ook.
Echter werkt plex + chromecast:

- out of the box, dus ook mijn vriendin kan alles resetten mocht het een keer finaal fout gaan.
- ook buitens huis.
- met x256 codec (vind ik zeer belangrijk, veel series op de schijf zijn x256. Raspberry pi 3 ondersteund geen x256).


Is Yatze nu beter dan een aantal maanden geleden? Ik kan mij herinneren dat Yatze niet werkte zoals het hoorde en dat ik het vaak opnieuw moest doen.

Geen zorgen, ik heb niets tegen kodi. Absoluut niet, maar wij hebben overal chromecasts hangen omdat het echt ideale apparaten zijn. Veel programma's hebben een cast optie, waarom kodi niet? Dat zou voor mensen die van out of the box en/of chromecasts houden zoveel makkelijker maken.
Ik maak van beide system gebruik. Kodi voor in mijn huis en plex voor buiten.

Eigenlijk is het zonde dat ik voor beide een ander stuk software nodig heb. Maar goed het werkt nu al een tijdje zo en vind het wel best zo.

Het wordt tijd dat ze bij Kodi een server variant gaan maken die ook kan transcoden. Dan ben ik helemaal blij ;)

Yatse gebruik ik niet aangezien ik een iPhone heb. Maar ik hoor mijn vriendin niet klagen met haar Android telefoon :+
Ik gebruik Plex en geen Kodi, en vraag me af welke mogelijkheden Kodi dan meer bied? TV live kijken en opnemen?
Veel meer customization mogelijkheden, meer Add-ons en een veel fijner subtitle systeem.

/ https://seo-michael.co.uk/top-10-add-ons/ /
Ik herken in die lijst geen mogelijkheden die in Plex niet kunnen, of als plugin (externe video/muziek bronnen) of agent (metadata/subtitles downloaden) beschikbaar zijn.

Sinds ik de Plex DVR Beta gebruik heb nu het idee dat ze vrijwel on-par zijn met Kodi.. of zie ik het niet goed.
De agent download automatisch subtitles, wat absoluut niet fijn werkt (is mijn mening). Kodi download zowel automatisch als manually via een knop in playscreen. Addons zijn niet alleen externe video/muziek bronnen maar nog veel meer.

dbmc/onedrive, trakt, rom collection (vooral dit is heel leuk). Via kodi kan ik ook de amerikaanse netflix bekijken via kodi en dan vervolgens subtitles downloaden, weather addons, lyric addons (leuk voor karaoke feestjes), IRC, JDownloader en een eigen mixer. Zo kan ik uiteraard door gaan. Er zijn gewoon simpelweg veel meer opties buiten alleen audio/video.

Customization vind ik vooral zeeeeer fijn.

Begrijp mij niet verkeerd, ik gebruik momenteel plex. Maar ik had liever kodi gebruikt, mocht er een chromecast knop op mijn telefoon app zitten.

(Deze addons gebruik ik uiteraard niet via mijn telefoon, maar ik heb graag het hele huis op 1 systeem in plaats van dit op kodi en dat op plex).
Ik ben juist weer overgestapt van Kodi op een RPi 3 naar Plex + Chromecast. Werkt 100x beter out of the box
Ik mis het toch wel, voordeel van Chromecast is dat visite het ook snapt en dat je meer dan alleen Youtubefilmpjes door kan sturen (uitzending gemist, netfilx etc)
Omdat er ook een Kodi app is voor Android dat prima werkt, alleen heb je dus het probleem dat je niet kan casten. Je kan natuurlijk wel je scherm casten maar de kwaliteit is daar wel gelimiteerd.
Juist wel, Plex is de serverzijde daar staat al mijn media op, foto's, wat kinderfilms, een aantal series en muziek.

de Chromecast maakt het mogelijk om al die zaken ook op je TV te bekijken. Ik zou niet weten hoe dat anders zou kunnen voor 35 euro per Chromecast (ik heb achter elke TV er een)
Het enige voordeel van Plex die ik zie, is chromecast. KODI mist nog steeds een fatsoenlijke chromecast mogelijkheid.
Is op te vangen door vanuit android (na het installeren van Yatze remote) te delen KODI. Op die manier kijk ik al tijden youtube via KODI. Spotify moet toch via eigen client.

Door de komst van de KODI addon kun je op zijn minst PLEX integreren in je library, zodat je library over al je apparaten wordt gesynchroniseerd en ook naar andere KODI apparaten kunt streamen. Dit heeft KODI momenteel niet (of moet met mysql, maar dan alleen lokaal).

Wat ik mij nu wel afvraag: wat is de meerwaarde van Emby nu nog nog boven PLEX? Plex heeft nu bijna dezelfde KODI-addon (gebaseerd op emby sourcecode).
edit: zinnen aangepast ivm verkeerd opschrijven

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 22:22]

[...]

Is op te vangen door vanuit android (na het installeren van Yatze remote) te delen KODI. Op die manier kijk ik al tijden youtube via KODI. Spotify moet toch via eigen client.
Hij bedoeld juist dat je vanaf je Kodi-apparaat niet fatsoenlijk een film binnen je library kunt streamen naar een Chromecast toe?
[/quote]
Bliksem geeft dan ook niet de oplossing, maar een workaround? :)
Dit bestaat al best een tijd, heet PlexKodiConnect, erg prettig
En als je Plex Pass hebt, is PlexKodiConnect niet meer nodig, vandaar dit artikel, want de officiele Kodi add-on komt er dus (eindelijk, voor de KODI gebruikers) aan. ;)
Moet zeggen dat voor af en toe wat afspelen van desk/laptop naar Chromecast, Videostream erg fijn is en doet zijn werk ook heel goed.

https://chrome.google.com...gdjbjpnocolokfelagl?hl=nl
Helaas heeft vriendinlief een iPhone :(
Dat heb ik geprobeerd, de "eenvoudige oplossing" werkt niet, omdat die veel te traag is, daar is niet fatsoenlijk naar te kijken

De lange oplossing ben ik mee aan het hobbyen geweest, maar die heb ik nooit aan de praat gekregen.
Leuke addities, maar mijn grootste wens wat betreft Plex is GPU transcodering. Dat zou het transcoderen aanzienlijk goedkoper maken. Nu gooi ik steeds m'n GraKa's weg (of verkoop ze voor pinda's); GPU transcode support zou ze recyclebaar maken.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 22:22]

Transcoding is juist iets wat je zoveel als mogelijk moet zien te voorkomen, bijvoorbeeld door zoveel als mogelijk de officiele clients te gebruiken. Dan is GPU transcoding of trucjes als Intel Quick Sync niet eens nodig. :)

Ik meen dat Emby er wel support voor heeft, maar naar mijn weten is een media stream eigenlijk hetzelfde als een Twitch stream en heefet CPU encoding de beste kwaliteit. Maar goed, zoals gezegd, het beste voorkom je transcoding juist.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

De officiele Plex client staat los van transcoding of niet. Het gaat er meer om of het OS de codecs ondersteunt of niet. Daar brengt de Plex client geen verandering in.
Codecs zitten ingebouwd in de Plex clients, net zoals VLC en anderen dat hebben.
Apart want als vrienden hun iPad gebruiken met de Plex client/app, zie ik dat mn Plex server zit te transcoden.
Klopt, dat is waarschijnlijk om de audio te transcoden, die ondersteunen namelijk geen 5.1 audio streams, om een voorbeeldje te noemen.
Alle media heb ik staan op AAC stereo. En zie dat het video transcoding is. Wel apart aangezien ik MP4 H264 gebruik en dacht dat de iPad dat ondersteunt.
Ik zou dan zelf MKV H264 eens proberen, wellicht werkt dat wel?
Andere optie is om Direct Streaming te proberen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Ik zal het eens proberen. Sowieso heb ik er niet veel last van (vaak staat er toch transcoding throttled) geen aanslag op mijn CPU dus. Maar zal ook eens vogelen met de instellingen.
Transcoding is juist iets wat je zoveel als mogelijk moet zien te voorkomen, bijvoorbeeld door zoveel als mogelijk de officiele clients te gebruiken. Dan is GPU transcoding of trucjes als Intel Quick Sync niet eens nodig.
Met iedere Plex server topic haal je dit aan, maar ik blijf erbij dat ik daar niet mee eens bent ;)

Jij hebt een 500mbit full duplex glasvezel verbinding, dan wil je inderdaad zo min mogelijk transcoding zien, gewoon 1:1 directplay, je boet niets in qua kwaliteit t.o.v. je bronbestand en je CPU hoeft verder nog maar weinig te doen. Ideaal voor zwakke NAS'jes en kleine soc based servertjes.
Directplay vreet echter bandbreedte, een goede 20 a 25 mbit voor een gemiddelde 1080p mkv rip, per kijker.

Maar het grote gros van de internet aansluitingen zin asynchroon, met ergens rond de 5 totaan 40mbit aan upload snelheid. En dan wil je juist wel je streams transcoded hebben, 2, 4 of 8mbit max per stream. En eerlijk is eerlijk het verschil in beeldkwaliteit tussen een 8mbit en de 1:1 directplay is niet eens zo heel erg groot.
Mijn upload is 'maar' 40mbit, ik zet dan liever bijvoorbeeld een quad core Skylake aan het werk ;)

[Reactie gewijzigd door Madshark op 23 juli 2024 22:22]

Ook over LAN is er meer dan genoeg bandbreedte en is transcoding ook niet per se nodig. Uitzonderingen hou je verder altijd. Ook is het maar net hoeveel streams je tegelijk wil kunnen hebben. Met Direct Play streams zit je vaak rond de 5-6 MB/sec en vaak zijn er (bij mij althans) hoogstens 2 streams in uitzonderlijke pieken. An sich is het dus mogelijk, al zit ne verbinding dan dus wel vol. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Klopt. Transcoding kan ook uitkomst bieden bij brak WIFI, zijn aardig wat mensen met een Wifi router van provider beneden in de meterkast, en vervolgens willen streamen met wifi op slaapkamer en zolder.
En dat is imho ook de kracht van Plex, je kunt voor veel gevallen/uitzonderingen een passende oplossing maken.
100% voorkomen van transcoding is overigens ook niet mogelijk al kom ik wellicht wel zo over besef ik me nu. Denk aan x264 content met een DD5.1 audio stream en mobiele devices, die over het algemeen daar geen support voor hebben. In dat geval wordt dan enkel de audio transcoded.

Bij mij wordt er zo nu en dan dus ook transcoded, maar met een i5 3570 (wel in een Ubuntu 16.10 VM) hoop ik dan wel genoeg firepower in de CPU te hebben. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Dat klopt, en dat wordt vaak geroepen als er over transcodering wordt gesproken, maar de realiteit is dat je in een gezin met een bepaald inkomen, niet alle clients op tijd kan upgraden om native hardwarematige decodering van de nieuwste H.26X generatie van dat moment. Zo ondersteunen binnen mijn huishouden de meeste clients nog steeds geen hardwarematige H.265 decodering, op een media speler en gaming desktop na.

Edit: daarnaast kan je er niet van uit gaan dat als je bezoek hebt, dat alle gasten die graag op hun apparaat media willen bekijken van jouw server, ook hardwarematige decodering voor de nieuwste codec(s) hebben.

En zo zijn er nog meer situaties waarin je altijd nog transcodering nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 22:22]

De content die ik op mijn server heb is dan ook vooral x264, wat ook nog veel gebruikt wordt. Je hoeft natuurlijk niet per se mee met het nieuwste van het nieuwste. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Je hoeft het niet, maar je wilt het wel; H.265 geeft je dan ook een ruimte besparing.
Ik ben bekend met de voordelen van H.265, echter hebben veel devices (zoals mijn TV uit 2013) daar geen support voor en ik op die manier dus niet hoef te forceren dat de content wordt getranscode, dat valt sowieso al zwaar op CPU, met de compressie van H.265 erbij wordt dat helemaal geen pretje, gok ik zo. ;) Daarnaast is de H.265 standaard nog geen vaste standaard.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Dat is juist ons of the core features van Plex. Je kan op elk apparaat afspelen, Plex transcendeert on the fly.
Mja, maar dat hoeft dus niet per se, daarom is het zaak om zoveel als mogelijk transcoding te voorkomen, 100% voorkomen lukt overigens neit. Transcoding is een fallback, geen prime feature. Anders zou Direct Streaming er ook niet zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Transcoding moet je wel als je op je mobiel kijkt bijv. je kan moeilijk direct streamen in de trein ofzo ;) En als je een fatsoenlijke cpu hebt ach
Zelf kijk ik vanuit een trein dan weer nooit. Naast dat ik nooit meer met de trein reis, luister ik dan liever muziek die ik toch al op mijn telefoon heb staan. En mijn 4G abo heeft een datalimiet van 5GB, waar ik graag een maand mee wil doen ipv een aflevering.

Voor mobiele devices wordt overigens vaak enkel audio transcoded, wat ook aanzienlijk te merken is aan de CPU-load.

Voor de goede orde; ik predik dan wel om zoveel als mogelijk transcoding te voorkomen, in sommige gevallen ontkom je er gewoon niet aan, tenzij je optimized versions klaar hebt staan. Zo heb ik zo goed als enkel x264 content met DD5.1 geluid, probeer dat geluid dan maar eens uit een telefoon of tablet te krijgen, die hebben daar vaak geen ondersteuning voor. Is op te lossen middels optimized versions te maken, maar dat vraagt weer extra diskruimte, of je moet de originele content verwijderen, wat zonde is voor de devices die de content wel native kunnen afspelen.
Daar ben ik het met je eens, maar ook het gemis van support voor technologieën als Intel QuickSync vind ik wel jammer. Mijn nas heeft er support voor, maar hier maakt Plex geen gebruik van helaas.

Edit: ik had blijkbaar twee beginnende zinnen, oeps.

[Reactie gewijzigd door guysp op 23 juli 2024 22:22]

GPU Transcoding zou inderdaad erg fijn zijn.
Volgens mij is het grote nadeel hieraan dat hardware van verschillende vendors, en overheen verschillende generaties, niet uniform goed werkt. Daarnaast heb je meerdere mogelijkheden: gebruik je GPGPU libraries zoals CUDA en OpenCL? Of gebruik je een nog snellere techniek zoals NVENC? Die laatste is het snelste wat je maar wil, maar dan ben je natuurlijk gelimiteerd tot H264, en de profielen die nVidia ondersteunt. oh, en natuurlijk ondersteunen ook neit alle nVidia GPUs deze techniek.

Emby heeft ondersteuning voor verschillende GPU-versnellende technieken, maar allen zijn ze al een erg lange tijd 'experimental', dat wijst er toch op dat het, helaas, niet zo makkelijk is als je zou denken om dit helemaal goed werkend te krijgen: de default blijft daarom (voorlopig) 100% CPU-gedreven encoders, die voorspelbaarder zijn en meer compatibiliteit hebben (alle X86 cpus)
Corrigeer mij gerust, maar was Plex in het begin (klein aantal jaartjes terug) niet al gratis? Kan mij herinneren dat ik hem nog als mediaserver gebruikte jaren terug. Was er alleen mee genokt nadat zijn werk-directory nogal 15+ GB (met daarbij 10-duizenden files) groot werd door als zijn indexeringen e.d. Beetje teveel van het goede.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 22:22]

Plex Media Server is inderdaad al tijden gratis, de Media Player, waar dit artikel over gaat is echter een nieuw onderdeel dat zoals vermeld voorheen alleen voor betalende gebruikers beschikbaar was.
Maar Plex home theater was wel gratis altijd. Daarmee kon je alles afspelen.
Wat is dan het verschil tussen Plex media player en Plex HT?

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Bseetje op 23 juli 2024 22:22]

Plex home theater was de voorloper van de media player, gebaseerd op xbmc/kodi. Op hun blog hebben ze een artikel staan waarom ze overgestapt zijn (met name eenvoudiger om een uniformere media player voor verschillende platformen te maken [html gebaseerde interface, video player afhankelijk van het platform] ).
Zeker, plex media server is in principe gratis. Je kunt gebruik maken van alle basisfunctionaliteiten die Plex biedt, incl het gebruik van bijvoorbeeld de web player, samsung plex app etc. Sommige functies zijn echter allen te gebruiken als je een Plex pass hebt, zoals tot voor kort deze Plex Media Player (alleen een client!) en bijvoorbeeld de mobiele app.
Dus Plex is een fork van XBMC, XBMC is Kodi geworden. En nu is er een Plex plugin bovenop Kodi? Hoe moet ik dit zien?
De plex home theater app was een fork van XBMC, de server software staat daar los van
Plex heeft een losse media server. Met de plugin kan je die media server makkelijk benaderen en gebruik maken van alle extra plex features. Kodi wordt als afspeel platform gebruikt.
De oude Plex draaide bovenop Kodi (= nieuwe naam XBMC).
De nieuwe Plex is nu onafhankelijk en gebaseerd op mpv, maar voor Kodi liefhebbers is er een plugin die de functionaliteit ook naar Kodi brengt.

Tenminste zo las ik het 8)7
Zou het wel prettig vinden als ik Plex ook zonder account op de PS4 kon gebruiken
Zal niet gaan mooie eraan is de settings worden vanaf account geladen waar je dan ook inlogd krijg je de goede settings mee.
Op elk ander apparaat scant je gewoon je netwerk of geeft een adres in, net zo makkelijk. Ik zie het mooie er niet van, net als ik voor de GoPro tegenwoordig ook een account moet hebben om bij mijn eigen opnames te komen. Blijft een vreemd concept.
Het betreft de settings hoe de audio en subtitels wilt. Standaard wil ik Audio Engels en Subs NL. Stel ik 1x in. Als het zonder account is moet ik dat per device gaan instellen, nogal een goede als je meer dan 6 locaties hebt en persoon op andere locatie wil geen subs als ik weer weg ben, dan moet je weer alles aanpassen. Kom ik weer op bezoek dan weer subs aanzetten. Dan werkt het vanuit account gezien stukken handiger.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juli 2024 22:22]

Je kunt de Plex Web App proberen. Al weet ik niet of die ook werkt op de PS4. Je kunt die bereiken via http://<server>:32400/web/index.html. Dan heb je naar mijn weten niet per se een account nodig, maar krijg je wel weer veel berichten over o.a. Plex Pass etc.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Ik hoop dat ze het zware transconding een keer aanpakken. Nu heb je een zware server nodig om Plex lekker te laten draaien. Kodi gaat hier veel beter mee om en gebruikt de hardware versneller indien mogelijk
Eerder genoemd, maar PMS + KODI + PlexKodiConnect lost dit probleem op. Geen transcoding meer

[Reactie gewijzigd door Dimiz op 23 juli 2024 22:22]

Hoe kom je daar bij? Je kunt ook gewoon zorgen dat transcoding gewoonweg niet nodig is, dat geeft de beste kwaliteit ook nog eens. En dan heb je écht geen zware server nodig en kan zelfs een simpel NASje of een RPi goed dienst doen als Plex Media Server.
Ook heb je dan geeneens hardware acceleratie nodig, vandaar dat het niet in Plex zit en vooralsnog ook niet komt. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Hoe bedoel je dat precies? Bedoel je de functie dat plex de bestanden voor af renderd? Want je hebt allemaal van die lijsten die aangeven dat alleen hele zware nas sterk genoeg zijn voor on The fly transcoding en waarschuwen dat alles minder dat niet aan kan of maar een stream aan kan.? ( mijn hele familie heeft toegang)
De optimized versions is een optie, maar dan transcode je vooraf aan het afspelen en kost extra disk ruimte. Maar ik bedoel, dat het zaak is om zoveel mogelijk transcoding uberhaupt te voorkomen, bijvoorbeeld door de juiste clients te gebruiken, dan hou je enkel mobiele devices en televisies e.d. over, al is de kans bij moderne televisies klein, aangezien de meeste televisises x264 en zelfs x265 wel ondersteunen. 100% voorkomen kun je echter niet, maar je kunt het wel tot een minimum beperken. Een zware server heb je er echt niet voor nodig zolang de clients de content maar aankunnen.
Oke goed om te weten. Maar voor streamen buiten mijn eigen netwerk gaat dan nog steeds niet op toch? Tenminste mijn up speed is niet voldoende voor de meeste content in originele form. Of begrijp ik je verkeerd?
Je kunt altijd handmatig nog limieten instellen qua bandbreedte etcetera. Echter krijg je dan wel dat de server dan eigenlijk min of meer verplicht wordt om te gaan transcoden.
Anoniem: 221563 @Erhnam1 december 2016 16:46
Je haalt nu twee verschillende zaken door elkaar gezien Kodi niet transcode.

Kodi heeft een UPnP server, die je media 1 op 1 doorzet. Plex doet alles transcoden (dus live je video encoderen) naar een universeel apparaat zodat meer clients het kunnen afspelen.

Het is maar net wat je nodig hebt. Zelf heb ik een hekel aan transcoden. Het komt de kwaliteit niet ten goede, kost veel processor kracht en het is in mijn geval overbodig.
Is dit dezelfde als de UWP app?
Draai PMP al een tijdje maar het is een enorme achteruitgang ten opzichte van PHT. Veel features zijn er ook na achttien maanden nog niet en de horizontale navigatie zuigt peentjes. Helaas.
Speelt Plex ondertussen al ISO's af? Het is een heel goed programma, maar ik gebruik het toch niet (meer) om die reden. Ik heb nl. al mijn Dvd's geript naar ISO (alles extra's en menu's eruit, enkel de film nog + nl & en subs) maar ik kan deze dus niet afspelen met Plex. en ik heb ook geen zin om ze nu nog eens allemaal te gaan encoderen. Ook al omdat het niet makkelijk lukt om bv. een mp4 bestand te hebben met 2 audio en/of subs streams. (vroeger toch niet, misschien dat dat ondertussen makkelijker geworden is)
ISO support zal nooit in Plex gaan komen. Als je daarop zit te wachten; doe jezelf een plezier en stop met wachten, net als andere formaten zoals die van DVD en BluRay nooit ondersteund zullen gaan worden.

Dit is al jaren zo overigens en is intussen dan ook in de knowledge base opgenomen:

Why are ISO, VIDEO_TS, and other Disk Image Formats Not Supported?

Converting ISO, Video_TS, and Other Disk Image Formats

Met een MKV bestand kun je wel meerdere audio- en subtitlestreams er in muxen, maar volgens mij moet dat met MP4 ook kunnen, heb het volgens mij wel eens gezien, dus wellicht heb je zelf daarin destijds wat verkeerd gedaan denk ik, al ben ik daar geen expert in.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 22:22]

Oh, maar ik lig er niet van wakker hoor. Voorlopig gebruik ik steeds Kodi, en dat gaat eigenlijk prima. Ik heb Plex dus ook niet echt nodig. Bedankt voor de link trouwens!
Nog steeds geen ISOs, 2 audio/sub streams kan wel

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.