Smartphones zonder 4g verkopen nauwelijks meer in westerse landen

Consumenten in Westerse landen kopen vrijwel alleen maar smartphones met 4g. Toestellen met 3g als snelste mobiele netwerk vormen nog maar 6 procent van de markt, schat analistenbureau IDC in. Dat was een jaar geleden nog 15 procent.

Daarmee staan smartphones zonder 4g op het punt van verdwijnen, zo blijkt uit de cijfers van IDC. Met een overgebleven aandeel van 6 procent lijkt het erop dat alleen de allergoedkoopste modellen zonder 4g-ondersteuning komen. Bovendien zal 4g de komende tijd een specificatie worden die fabrikanten ook in featurephones zullen stoppen om hun modellen te onderscheiden.

De eerste telefoons met 4g-ondersteuning verschenen rond 2011, terwijl het in 2012 voor het eerst normaal was in high-end smartphones. In de jaren daarna kwamen er steeds meer goedkope modellen met support voor 4g-netwerktechniek lte.

Vaak is er wel verschil tussen de ondersteuning van 4g tussen diverse smartphones. Chinese smartphones hebben vaak geen ondersteuning voor de in de Benelux gebruikte 800- en 900MHz-frequenties. Goedkopere telefoons van in het westen bekendere merken hebben die veelal wel, maar die ondersteunen 4g met minder hoge download- en uploadsnelheden en beperkte ondersteuning voor nieuwe technieken als carrier aggregation.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-11-2016 • 20:35

62 Linkedin

Reacties (63)

63
62
44
2
0
10
Wijzig sortering
Ze mogen dan wel niet verkopen, maar hoeveel zijn er nog in gebruik? Het zal nog wel enkele jaren duren voordat we de zendmasten kunnen uitschakelen en het vrijgekomen frequentiespectrum gaan herbenutten.
Ik denk dat op een bepaald moment hetgeen gebeurt, wat altijd gebeurt als de nieuwe technologie er lang genoeg is (en de 5G opvolger). Als het gebruikerspercentage van 3G onder een bepaald niveau komt, gaat gewoon de stekker uit het 3G frequentiespectrum. Dit zal eerst gaan met een aantal aankondigingen, daarna met een aantal kortingsacties op 4G telefoons en abonnementen en uiteindelijk heb je een onbruikbare smartphone.
Na de frequentieveiling is er al zo iets gebeurd bij 2G. Het GSM900 frequentiespectrum van Vodafone werd naar een andere 2G band (E-GSM900) verhuisd, waardoor oude singleband GSM900 telefoons onbruikbaar werden. Operators kunnen zien welk toestel je mee op hun netwerk hing. De klanten die nog een singleband GSM 900 telefoon gebruikten werden opgespoord en konden voor 19,95 een nieuwe dumbphone toegestuurd krijgen die wel bleef werken. Dit betrof gek genoeg nog best wat klanten.

Lach trouwens niet over de vervanging die Vodafone stuurde: ondanks het mogelijk verdwijnen van 2G stuurde Vodafone deze klanten een dualband GSM 900/1800 telefoon zonder 3G of 4G. Vermoedelijk zal Vodafone eerder de 3G frequenties naar 4G gebruik overzetten en 3G stoppen, dan dat zij met 2G stoppen.
Klopt 2G wordt nog best veel voor m2m verkeer gebruikt
Je kunt je afvragen hoe nuttig een smartphone van 10 jaar nog is ook natuurlijk...
Helemaal mee eens. Maar goed, je had ook zoveel mensen die liepen te klagen toen Windows XP van de ondersteuning werd afgehaald. En dat was ook na 10+ jaar. Onderschat niet het aantal mensen dat oud spul nog dagelijks gebruikt.
Maar een PC is natuurlijk anders, telefoons zijn kwa resources best nog veel doorgegroeid (cpu/ram/storage/scherm) PC's van 2006 doen het nog perfect daarentegen en zijn nauwelijks krachtiger geworden (voor home/office), een 10 jaar oude batterij in een smartphone, maar bon, zijn er geen lagere frequenties die data doorsturen ? H / H+ / edge (E) ook een 3G telefoon kan die pakken, ik vermoed ook dat 3g'rs geen hardcore netwerk gebruikers zijn ... maar ja klagen zullen ze :P
Ik heb vorig weekend nog XP zitten installeren op een "kassa" PC.
Vanuit het perspectief van duurzaamheid maar goed ook. Van mij mogen ze 5 jaar ondersteuning wel verplichten voor veel technieken en PC's. Die twee jaar is niets en het levert alleen maar extra puin en onveiligheid op.

XP werd natuurlijk ook nog gebruikt door een grote groep mensen die Vista niets vonden. Bij Windows 8 begon dat argument wel een beetje aan kracht in te leveren overigens. Ze zijn weer bijna terug bij af :)
Ik heb laatst nog een smartphone van 12 jaar oud verkocht (Motorola A780), en diegene was er blij mee als upgrade van zn oude Nokia.
zonder 3G kan Edge nog, 12 jaar oude telefoon zal wel geen hevige internetter zijn neem ik aan ?
Ik heb gepeild of ie wel wist wat ie kocht, maar het bleek iemand van het type "paranoide zuinige techneut" te zijn, dus idd geen internetter.
Zolang het belt was het prima, en hij was blij met de camera en GPS en andere funky smart functies (idd wel EDGE).

Overigens ben ikzelf ook n beetje zo; mijn Galaxy S1 (inmiddels ook alweer 6-7 jaar oud) werkt nog steeds prima.
Bellen/camera/navigatie/notities/rekenmachine/agenda/muziek kan allemaal offline, mail/voip/surfen/9292 (en whatsapp als ik dat zou hebben) kan ook zonder mobiel internet nog over wifi.
Als je niet zoveel eisen hebt, zeker niet onbruikbaar!
Ik wil alleen even melden dat ik bij een provider ben die nauwelijks goede 4G dekking heeft.

maar 65 procent, terwijl concurrentie boven de 90 procent is. Dus ik maak veel gebruik van 3g+ en alleen in grote steden 4g...
Bedenk ook dat 4G telefoons ook op een 3G netwerk kunnen - sterker nog, veel abonnementen zijn nog 3G-only dus het heeft niet enkel met de toestellen te maken.
Als je belt en je gebruik mobiele gegevens tegelijk wordt ook 3G gebruikt maximaal, dus in de ban doen is geen goed idee
VoLTE zorgt ervoor dat je kan bellen over 4g, nog niet iedere provider heeft hier een implementatie voor denk ik.
Anoniem: 382732
@royb31 december 2016 09:38
In Nederland zijn ze allemaal klaar om het te lanceren.
bellen zal toch via 2G gaan zeker ?
Bellen gaar steeds meer over 3 en 4 G omdat het oude GSM systeem een veel lagere capaciteit heeft.
Nee, bellen gaat meestal ook over 3G en nu ook al langzaam 4G.

Toen UMTS/3G net nieuw was werd het gepromoot als zijnde snelle data, waardoor het beeld ontstaan is dat 3G enkel voor data zou zijn. In realitet is 3G zowel spraak als data, en vervangt dus 2G. In Japan bestaat bijvoorbeeld geen 2G, en is al het bellen over 3G (of 4G).

Wel is het zo dat sommige providers bij de uitrol van 4G de spraak via 2G lieten lopen om technishe redenen gerelateerd aan 4G. Met de komst van bellen over 4G is dat echter ook een aflopende zaak.
Veel? Ik dacht dat de meeste providers waar 4G voorbehouden was aan diverse contracten na een tijdje iedereen toegang gegeven tot 4G.
Mijn telefoonbedrijf heeft nog steeds überhaupt geen 4G, Hollands Nieuwe, een dochter van Vodafone. Waarom niet is me een raadsel. Ik ga binnenkort overstappen op Telfort of zo.
Waarom? Dat is gewoon hun marktpropositie. Iets goedkoper dan hun moederbedrijf maar je krijgt ook iets minder. Vergelijk het met AH Basic t.o.v. AH Huismerk. Die laatste is net iets beter.
Telfort is het "budget merk" van KPN, vergelijkbaar met Hollands Nieuwe.
Daar hebben de abonnementen standaard wel 4G ondersteuning dus blijkbaar kan het wel.
klopt maar dat is voor abo's afgesloten vanaf mei 2016, de lopende contracten moeten wachten tot de verlenging.

edit: dit lijkt inmiddels niet altijd te kloppen, maar voor zover ik weet krijg je 4G niet automatisch.

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 2 december 2016 13:39]

Ik heb mijn contract vorig jaar (2015) verlengd maar kon in de vakantie gratis (!!) over naar 4G.
Ik heb toevallig afgelopen week van Telfort een mail ontvangen of ik mijn abbo (uit de tijd van "onbeperkt" mobiel internet voor weinig) gratis wil upgraden naar 4G. Leuk maar mijn S2+ met cyanogenmod kan geen 4G aan.
Dat kan je ook inschatten aan de hand van de verkoopcijfers en het aantal telefoons dat naar schatting in bezit zijn :)
Zal vast wel iemand zijn die het uitgerekend heeft.
Inderdaad. Ik vond deze opmerking dan ook heel erg bizar:
Daarmee staan smartphones zonder 4g op het punt van verdwijnen
Als ze niet meer verkocht worden zijn ze toch niet ineens verdwenen? Mijn iPhone 4S werkt nog prima, en 4G heb ik toch niet nodig. Niet alleen omdat ik internet onderweg helemaal niet zo belangrijk vind als de gemiddelde tiener (beetje tweakers lezen, dat is het wel. social media ben ik toch allergisch voor), maar ook omdat ik voornamelijk toch op wifi zit. Zowel thuis als op werk als bij familie/vrienden waar ik vaak kom.

Ze worden veel verkocht omdat er veel van zijn. No shit. Maar dan kijken ze alleen naar verkoop van nieuwe toestellen. Hoeveel mensen kopen er wel niet een tweedehands? Iemand die bv net een iPhone 7 heeft gekocht zet z'n 6S toch niet bij vuil, maar verkoopt m toch door?
Ik gebruik nog steeds gewoon 3g en zie geen noodzaak om 4g te gebruiken. Die snelheid om een berichtje te sturen of een webpagina te laden voel je toch niet. En met een 1gb data abbo ga ik echt geen YouTube op 1080p streamen. Laat ze maar meer data geven voor een degelijke prijs.
Die snelheid voel je wel.
Niet zozeer de snelheid, maar de veel lagere latency.
Vroeger had ik die insteek ook, maar toen ik over ging op 4G merkte ik juist dat een webpagina wat lekkerder opende, een stel foto's op whatsapp heel wat sneller uploadden en het lijkt zelfs of de berichten sneller verzenden, maar dat laatste kan tussen de oren zitten ;) .
Ik geloof wel dat het sneller is. Maar ik zie het nut er niet zo van in. Het is voor mij als zeggen dat een 200mb/s noodzaak is om thuis lekker te kunnen internetten. Een internet pagina laad nog steeds snel op 3G, en foto's uploaden doe ik toch niet buitens huis, dan zit ik zo door mijn 1gb heen. Geef mij maar 5-10gb data zodat ik nergens op hoef te letten, dan wil ik wel 4g hebben.
Naarmate er steeds meer frequenties van 2G/3G naar 4G gaan, kan het gebeuren dat je soms geen 3G (of 2G) ontvangst meer hebt. Als je dan wel 4G hebt (bij voorkeur met VoLTE), heb je beter bereik.
Daar heb je blijkbaar (nog) geen last van, maar goed dat is vast op sommige plekken al een extra voordeel.
Omgekeerde ook wel meegemaakt, mijn 3G cheap-ass telefoon had prima internet op een beurs en de iphone met 4G van de baas had waardeloze verbinding. Even een access point van mijn cheapo gemaakt om de baas de e-mail te laten ophalen. Waarschijnlijk doordat iedereen in de omgeving van 4G gebruik maakte zat de boel gewoon 'vol', en de 3G band voor de cheapskates had natuurlijk weinig te doen.
Dat dacht ik ook altijd. Ik heb het niet nodig. Maar zodra je het hebt dan voel je hoe fijn het werkt. En als je dan noodgedwongen op 3G zit omdat er geen 4G is dan voel je het verschil heel duidelijk. 3G is gewoon irritant langzaam :)
Persoonlijk vind ik 3G meer dan snel genoeg, kan zelfs prima een youtube video kijken. Het moment dat mijn internet schakeld naar 2G dat is pas traag.
Totdat je een massa staat die allemaal 3G gebruiken, zoals op Pinkpop overdag. Met een SE Xperia Neo kon ik het vergeten, zelfs 2G niet werken.
Z1 Compact en 4G: ondanks de waarschuwingen van overbelast netwerk, kon ik netjes iedereen een berichtje sturen.
Snelheid is inderdaad leuk, maar blijven werken in de massa is belangrijk ;)
Helemaal met je eens, veel mensen (lees: mijn ouders) brengen 90% van hun tijd door thuis, bij familie, of op het werk en gebruiken dus 90% van de tijd wifi. Voor die andere 10% waarin ze hooguit wat whatsappen is 4G echt geen must.
Ik denk dat "10%" nog heel ruim genomen is.

Volgens de telefoon heb ik de afgelopen maand 400MB WiFi verkeer gebruikt en 800kB mobiel.

Mijn ouders gebruiken ook alleen whatsapp en zullen vergelijkbare cijfers hebben. Een prepay tegoed van een tientje gaat zo jarenlang mee :)
Af gezien van het feit of je het wel of niet nodig heb, blijf ik mobiel internet maar ook het mobiel bellen in Nederland nog steeds veel te duur vinden, zelf vind ik een prijs van 5 tot maximaal 10 euro per maand voor onbeperkte data en bel minuten meer dan voldoende, zelfs dan verdienen de providers er nog ruim aan.
Anoniem: 382732
@bemu1 december 2016 09:40
Op basis waarvan kom je op die bedragen? Laat eens een business case zien dat je daarvoor een landelijk dekkend mobiel netwerk kunt bouwen en exploiteren en nog een beetje winst maken voor de continuiteit.
Laatst gekeken naar een goedkoop abonnementje. Maar er blijken nog zat aanbieders te zijn geen 4G aanbieden. Bij enkele tegen meerprijs.

Het is natuurlijk wel logisch dat de Smartphone fabrikanten 4G op hun toestellen er minimaal op hebben moeten zitten.

[Reactie gewijzigd door Ikk op 30 november 2016 20:44]

Vind ik ook niet gek. Kijk maar eens naar de 4G dekking in Nederland. Zolang je niet in net dat ene buitengebied zit waar helemaal geen zendmast staat (dus ook geen GPRS/bellen) heb je al gauw 4G.
Dat hangt nog sterk van je telefoon af. Als die geen < 1 GHz LTE banden ondersteunt dan heb je alleen in de steden 4G.
Zou je niet denken als je ziet hoeveel er nog in de pricewatch staan.
Consumenten kopen alleen maar 4G telefoons, of is het aanbod 3G telefoons gewoon laag?
Zelfs behoorlijk goedkope phones die ik zo even opzocht ondersteunen 4G.
dat zal dan vooral door het aanbod komen.
De gemiddelde consument heeft geen idee wat het verschil is tussen 3G en 4G.
Mijn vrouw heeft abbo bij hollandse nieuwe, die hebben geen 4g. Ik heb van m'n werk KPN met sinds een half jaar 4g, het verschil is dat websites veel responsiver worden. M'n s4 mini heeft er een verjongingskuur door gekregen.
Zeg, ik heb dan wel een Note 4, maar heb alleen een 3G only abo.

Dat ik dus een 4G-telefoon heb wil niet zeggen dat ik gebruik maak van 4G. Meeste van de tijd ben ik thuis, en heb een prima huisverbinding. Ik denk ook dat er best wel wat mensen zijn die zich in een zelfde situatie bevinden.

Ik zou wel eens willen weten hoeveel % een 4G abo heeft en wie alleen nog 3G en dan samen met deze cijfers dit bericht nog een keer lezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee