Mobiele divisie Samsung maakt nauwelijks winst door Note 7-problemen

De winst van de smartphonetak van Samsung is in het afgelopen kwartaal met 96 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De kosten die het terugtrekken van de Galaxy Note 7 met zich meebrengen, hebben ook zijn weerslag op het totale concern.

De winst van de mobiele divisie kwam uit op 100 miljard Koreaanse won, omgerekend ongeveer 80 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dat nog 2,4 biljoen won, bijna 2 miljard euro. Het verschil in omzet is minder groot, in het afgelopen kwartaal bedroeg die bij de smartphonedivisie 22,5 biljoen won en een jaar geleden was dat 26,6 biljoen won.

De kwartaalcijfers gaan over de periode die afliep op 30 september, Samsung bracht de Galaxy Note 7 halverwege augustus op de markt in een aantal landen, waaronder Zuid-Korea en de VS. Na tal van meldingen van ontplofte toestellen, besloot Samsung uiteindelijk in oktober om het toestel in zijn geheel van de markt te halen.

Samsung maakt geen details bekend over het aantal geleverde smartphones. Naar eigen zeggen bleven de leveringen ondanks het terugtrekken van de Note 7 op peil, door goede verkoop van de Galaxy S7-modellen. Marktonderzoeker IDC denkt dat Samsung 72,5 miljoen smartphones heeft geleverd in het afgelopen kwartaal. Dat is een daling van 13,5 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Samsung zag als concern zijn winst dalen naar 5,2 biljoen won, een jaar eerder was dat nog 7,4 biljoen won. De omzet daalde van 52 biljoen won naar 48 biljoen won. De cijfers die Samsung heeft gepresenteerd komen overeen met de verwachtingen die eerder in oktober werden bijgesteld naar aanleiding van het van de markt halen van de Galaxy Note 7.

Andere divisies van Samsung deden het beter. Zo zag het onderdeel Consumer Electronics, waar tv's en huishoudelijke apparaten onder vallen, de winst verdubbelen, terwijl de omzet ongeveer gelijk bleef. Samsung schrijft de goede cijfers onder andere toe aan de goede verkoop van uhdtv's.

Ook de displaydivisie en het bedrijfsonderdeel dat chips produceert, zette stabiele cijfers neer. Samsung verwacht in het volgende kwartaal weer een groei te kunnen noteren ten opzichte van een jaar eerder, door goede verkopen in de componentensector.

Hoewel de Galaxy Note 7 van de markt is gehaald, verwacht Samsung in het vierde kwartaal een omzet te kunnen boeken die vergelijkbaar is met die over het vierde kwartaal van 2015, door goede verkopen van de Galaxy S7 en S7 edge. De winst van de smartphonetak zal in het vierde kwartaal echter nog steeds laag zijn vanwege de kosten rondom het Note 7-debacle.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-10-2016 • 08:14

66 Linkedin

Lees meer

Reacties (66)

66
55
18
0
0
11
Wijzig sortering
Ik denk dat ze in hun handjes moeten wrijven dat het niet meer dan 100% is.
Uiteraard het is knap vervelend voor ze. maar als het daadwerkelijke winst is dan komen ze er nog goed mee weg.
Vergeet niet dat dit slechts Q3 betreft, die zoals de tekst ook aangeeft eind september eindigt. In oktober is de Note 7 pas van de markt gehaald en definitief teruggeroepen. Dat gaat de winst van Samsung over Q4 vermoedelijk nog wel verder doen imploderen.
Maar we hebben het hier nog altijd over de winst van de mobiele divisie. Dit is slechts een heel klein deeltje van wat Samsung in zijn totaliteit doet. Zelfs wat in dit artikel als concern is omschreven lijkt mij nog altijd beperkt te zijn tot Samsung Elektronics en laat de andere bedrijfstakken (zoals Heavy Industries) ongemoeid.
Natuurlijk is Samsung veel groter dan de mobiele tak maar er zullen ook heel wat veranderingen gaan optreden binnen die divisie. Aziatische bedrijven draaien hun hand er niet voor om om complete afdelingen te ontslaan door tegenvallende resultaten (en dit fiasco natuurlijk). Het moet dan totaal anders waardoor een hoop ervaring verloren gaat. Want Samsung heeft natuurlijk ook heel veel goede telefoons gemaakt.
Zo klein is het niet.

Ik ga er ook van uit dat het gaat om de divisie electronics,
https://www.statista.com/...amsung-quarterly-revenue/
en dan komen de bedragen redelijk overeen.

Waar ze wel zorgen om moeten maken bij samsung, is dat electronics 2/3 van de omzet van het concern bijdraagt,
de mobiele divisie daarvan de helft.

Sportevenementen hebben we allemaal gehad dus televisie zal ook niet sterk stijgen, Note is een drama. Electronica is een grillige markt waar veel mensen graag een toestel koopt met een bekende naam terwijl het niet eens de beste keus hoeft te zijn.
Met dit drama is er weinig positiefs te melden, integendeel, het haalt de naam goed door het slijk wat ook zijn weerslag zal hebben op andere producten.
Dat denk ik ook, effect zal pas later echt meetbaar zijn. Dit is nog te vroeg.
nieuws: Samsung verwacht winststijging ondanks kosten voor terugroepen Note 7
nieuws: Samsung stelt winstverwachting fors naar beneden bij na Note 7-debacle

Zoals je kan zien is de winst voor Q3 flink gewijzigd na het definitief stoppen van de verkoop, enige manier dat dat kan is door kosten uit het Note7 debacle naar Q3 te schuiven.

De vraag is dus meer, hoeveel kosten hebben ze niet verschoven naar Q3 maar laten ze in Q4 ;)
Mensen vergissen zich vaak hoe groot Samsung daadwerkelijk is, en in welke takken ze allemaal zitten. :)

https://www.youtube.com/watch?v=6Afpey7Eldo
Maar dit gaat over de mobiele divisie, niet over heel Samsung.
Snap ik, maar dacht is even een kleine toevoeging. ;)
Knap vervelend? Ze maken het er zelf naar. Een nieuwe telefoon (& accu) onvoldoende getest naar de markt brengen, slechte service bieden aan consumenten, en alleen weggooiproducten maken.
Ik weet wel waarvan ik nooit meer spul koop..
Ik hoop dat je baas meer vergevingsgezind is wanneer je eens een fout maakt.
Nou een foutje is tot daar aan toe. Spelen met mensenlevens en hun lichamen, hun bezitten en vervolgens slechte service en compensatie bieden is niet slechts een foutje maar gewoon een clusterfuck.
Slechte service en compensatie bieden, wat hadden ze anders moeten doen?

Ik weet niet of je beseft wat er allemaal gaat gebeuren.

Ze hebben het tot 2x teruggeroepen ze hebben nu al 2 x een compensatievergoeding gedaan namelijk als je je note 7 inruilt voor een s7 of s7edge dat je bij aankoop van een s8 of s8 edge 300 euro(of meer) als korting krijgt. Ook dat geheugenkaartje telt nog steeds.

De rechtzaken zullen ook komen en ook dan zal samsung daar gehoor aan geven.

Ik vind het juist heel erg netjes wat ze doen.
Samsung weigert tot zover om gevolgschade te vergoeden. Dus heel leuk dat je een SD-kaartje krijgt en wat korting op een nieuwe telefoon, maar als je slaapkamer half afgefikt is geef je daar nou niet bepaald je prioriteit aan...
Dat ze het 2x moesten terugroepen en het daarna nog steeds gevaarlijke toestellen waren vind ik nagenoeg juist nog erger, want laat zien dat ze 't weer niet onder controle hadden en risico's namen - dat siert ze echt niet.
Dus in Q1 en Q2 hebben ze dikke winst gemaakt
Ongetwijfeld, maar zoals ook in de tekst staat is de daling vergeleken met Q3 van vorig jaar.
Een kwartaalwinst van 80 miljoen euro voor 1 divisie noem ik anders nog best netjes. Tuurlijk is het veel minder t.o.v. vorige kwartalen maar dan nog. Heb vaker niet dan wel zo'n bedrag op de bankrekening staan :P
Noem mij een optimistische realist, maar 'nauwelijks winst' is nog steeds winst en dus geen verlies. Maar goed; zo zullen de aandeelhouders er niet over denken. Ik wacht rustig af of er een Note 8 gaat komen en welke specificaties deze meekrijgt. Indien er weer een non-Edge variant komt zal ik ze zeker overwegen, anders wissel ik naar een ander merk.
Als ik op de Facebookpagina van Samsung kijk zijn er ontzettend veel problemen met de Samsung S7 die Samsung niet of heel slecht oplost.
Kan ik bevestigen.
Heb nu 2 maanden een S7 Edge. Ik ga altijd erg voorzichtig om met mijn telefoons en raad eens?
Er zit ineens spontaan een lange verticale lijn over mijn scherm! Niet het glas, nee het scherm zelf!
Heb het toestel opgestuurd, moet nog zien wat ze er mee doen.
Hou op schei uit. Ik heb een S6 waar bubbels onder het glas kwamen. Voor en achterkant. Samsung wimpelt het af als verkeerd gebruik. Ze kunnen alleen niet vertellen hoe. Ze hebben uiteindelijk geen garantie gegeven. KPN vond het ook belachelijk en heeft uiteindelijk de rekening van 420 euro betaald.
Natuurlijk is het erg vervelend dat je een probleem met je telefoon hebt maar dat betekent natuurlijk niet dat jouw probleem niet goed opgelost wordt, toch?
Of het opgelost wordt of niet, ik vind het niet acceptabel dat een apparaat van 700 euro al na 2 maanden defecten vertoont.

Nu kan dat een keer gebeuren en hoop ik dus ook dat ze mijn telefoon gewoon zullen repareren maar Ik ben erg bang voor hun antwoord.
Ik heb namelijk slechte ervaring met hun klantenservice.

EDIT: typos

[Reactie gewijzigd door EternalGenesis op 27 oktober 2016 10:50]

Maar dat is precies wat ik bedoelde, het is ook rottig dat het gebeurt (of dat nu binnen 2 maanden is of 2 jaar). Je geeft zelf aan dat het een keer kan gebeuren. Ja, er kan een minder toestel bij zitten, zoals bij elke fabrikant.

p.s. ik vind het ook niet acceptabel dat een telefoon van 200 euro na 2 maanden een defect vertoont. Het bedrag lijkt mij dus niet van toepassing in dit geval.
Wat je zegt klopt volledig, ik vind het alleen zo gek dat ALL mijn Samsung toestellen (S3, Note 4 en nu S7 Edge) rare dingen vertonen maar mijn iPhone 3 en 4 en een oude LG die ik heb gehad niet.
Ik twijfelde al om de S7 te halen of een iPhone, maar helaas had ik alweer "pech".
Ik had hetzelfde op mijn voormalige S6. Na 4 maanden gebruik verscheen er plotseling een fijn groen verticaal lijntje op mijn scherm. Ik kreeg het wel soms weg door hard op de bovenkant van het scherm te drukken. Toen ook de microfoon niet meer werkte waardoor ik niet meer kon bellen heb ik hem laten ophalen door de repairdienst van Samsung. Ongeveer 2 weken (!) nadien belde Samsung Electronics vanuit nederland mij op met de mededeling dat ze het toestel niet kregen hersteld en of ik ermee akkoord ging hetzelfde type te ontvangen maar dan in S7. Ik ben echter nog steeds aan het wachten op mijn goudkleurige S7 Edge! Snel zijn ze in ieder geval niet bij Samsung! Die gratis 48h dat zij claimen waarbinnen het toestel is hersteld zullen misschien 48 dagen zijn? :?
Ik heb zojuist bericht ontvangen dat het toestel gerepareerd zou zijn en opgestuurd zou worden. Duurde bij mij dus niet lang.
Kan me voorstellen dat er veel - niet goed geïnformeerde - consumenten zullen zijn die Samsung volledig vermijden vanwege de problem want ""Samsung is toch dat merk die ontploffende telefoons?". De "onwetendheid" gaat zelfs zover dat ik laatst iemand m'n iPhone 7 liet zien, waarop ik de reactie kreeg "De 7, dat is toch die ontploffende telefoon?". Zo zie je maar dat het zelfs nog impact kan hebben op andere toestellen waar "7" in voor komt.

[Reactie gewijzigd door miicker op 27 oktober 2016 10:38]

Over een paar maanden is iedereen het weer vergeten. Er zijn ook niet minder Volkswagens verkocht omdat er wat problemen zijn de laatste jaren, en niet alleen met de uitstoot.
Met als kleine nuance dat een ontploffende telefoon iets anders is dan de problemen met Volkswagen. Daarnaas voor wat betreft de uitstoot, iedereen weet wel een soort van dat de waarden die een bedrijv opgeven niet correct zijn (idem voor opslag, accuduur).
Had VW last van ontploffende auto's, dan was het wat anders.
Nou Audi (VW) had wel zeker last van "ontploffende" auto's. (Ontploffen is trouwens zwaar overdreven. De accu smolt en daarbij kon vlambaar materiaal in de omgeving in brand vliegen.)
De AudiR8 heeft een motor van Lamborghini die zomaar vlam kon vatten. Maar die dingen gaan in de doelgroep nog steeds als warme broodjes over de toonbank. (mijn vrouw werkt bij VW/Audi dus ik accepteer dat als een goede bron)
Over Tesla maar gezwegen...
Daarnaast is het nooit goed, om wat voor reden dan ook, dat het slecht gaat met een bedrijf. Bij eventuele ontslagen komen al deze mensen op straat op kosten van de staat, dus uiteindelijk kost het ons allemaal geld.
Euhm. Nee? Het gaat hier om een zuid-koreaans bedrijf hea.
Okay Ford Pinto. Daardoor zijn echt bewijsbaar dode gevallen. En mensen mijden daarom Ford?

Als je de reactie bekijkt op dit soort berichten, niet op sites als dit maar in het algemeen dan denk ik dat de meeste mensen hier niets vanaf weten.

Ja, het is op het journaal geweest maar mensen hebben het journaal aanstaan, ze zien de informatie maar het gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Dat zie je niet alleen bij Schiphol waar mensen toch nog deze telefoon proberen mee te nemen maar in het algemeen dat mensen nog steeds niet weten wat nu wel en niet mee mag.

Tuurlijk zijn er mensen die nu heel hard schreeuwen dat Samsung telefoons exploderen (ze smeulen) maar schreeuwers vallen allemaal op.

Mijden mensen de andere 7 telefoons? Samsung SSD's? En volgend jaar?

Denk dat dit voor Samsung allemaal wel mee valt en misschien testen ze de volgende keer wel voldoende en worden telefoons daardoor in het algemeen veiliger.
Anoniem: 706671
@iAR27 oktober 2016 21:58
Ohh nog nooit gehoord van airbags die niet werken? Waardoor er doden vallen...
Ik zeg niet welk merk want zijn er al verschillende geweest.
Ik denk dat het de gemiddelde consument niet zo veel uitmaakt hoeveel een auto uitstoot. Die kijken vooral naar de prijs en kwaliteit. En zelfs voor de milieubewuste consument doet het er eigenlijk niet toe. Hoe weet je dat die andere merken niet valsspelen? Misschien is volkswagen slechts het topje van de ijsberg, en is jouw nieuwe merk als volgende aan de beurt.

Ik wil echt niet zeggen dat VW maar gewoon rustig z'n gang mag blijven gaan ofzo, maar al die getalletjes op een spreadsheet gaan geen invloed op de verkopen hebben. Dat komt pas wanneer de overheid besluit dat er een paar duizend euro extra milieubelasting op hun auto's moet vanwege de uitstoot en ze daarmee duurder worden dan de rest.
Het is absoluut een vervelende situatie voor het miljoenenbedrijf. Maar het is is ook ergens 'boontje komt om zijn loontje': volgens geruchten sneller dan mogelijk een toestel op de markt brengen om de concurrent voor te zijn. Daarvoor moeten ze nu op de blaren zitten.

Daarnaast verwacht ik niet dat een andere fabrikant er veel vruchten van plukt, eerder kiezen mensen nu voor een Galaxy S7 Edge. Daar wordt spontaan ook veel reclame voor gemaakt. Overigens hekel ik de manier van werken van Samsung (als in commissies en bonussen voor verkopende partijen, miljarden aan marketing, zonder zouden ze nooit zo groot zijn geworden), dus het zal me een worst zijn hoe Samsung het doet in de markt.
Dit vind ik zo onzinnig de Note 7 kwam gewoon na de S7 net als de Note 5 na de S6 kwam en alle modellen daarvoor. Bovendien heeft de Note een zeer specifieke doelgroep, welke concurrent proberen ze dan voor te zijn vraag ik me af??

Samsung kun je trouwens wel een miljardenbedrijf noemen ipv miljoenen. Typisch geraaskalk van een Apple fanboy, alsof die niet groot geworden zijn puur en alleen met marketing net als Heineken, Coca Cola en een hoop andere merken.
Jouw reactie is anders ook zeer kort door de bocht. Ik ben geen Apple-fan, ik gebruik slechts Apple-producten. Sterker nog: het is jammer dat er zo weinig grote spelers zijn op deze markt welke echt succesvol zijn.

Echter is toch echt gebleken dat Samsung Apple voor wilde zijn en dat ze met de oplossing en aftersale zeer tekort zijn geschoten.
Ik had juist begrepen dat de note toestellen altijd rond dezelfde datum van het kalenderjaar worden uit gegeven.

Iedere verkoper moet zijn product aan de man krijgen daarvoor kan hij niet anders dan reclame maken. Naar mijn mening doet samsung dat juist op een hele conservatieve manier.
Echter is toch echt gebleken dat Samsung Apple voor wilde zijn
Dat is inderdaad ooit door een medewerker geroepen, echter is er is geen enkel concreet bewijs dat dat ook daadwerkelijk zo is. Het strookt ook niet met de normale lanceringen die altijd rond die tijd zijn...

En qua aftersales, valt allemaal toch wel mee, mensen krijgen netjes hun geld terug, en krijgen als ze willen korting op een ander toestel (zelfs die van de concurrentie).

Mensen met schade zullen het misschien wat lastiger hebben, het moet wel aantoonbaar zijn dat het door de note7 komt en niet mensen zijn die er aan proberen te verdienen :) Dus dat is nou eenmaal een gevecht tussen een koper en Samsung. Geen 1 bedrijf gaat zonder degelijk bewijs geld strooien, dus laat het lekker voor de rechter komen en die oordelen.
Sterker nog: het is jammer dat er zo weinig grote spelers zijn op deze markt welke echt succesvol zijn.
Das wel tegenstrijdig met je eerdere bericht waar je het niet erg vindt als het slecht gaat met Samsung, terwijl dat nou net 1 van de succesvolle spelers is waarvan je het jammer vind dat er maar weinig zijn...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 oktober 2016 10:41]

ik gebruik slechts Apple-producten.
nuf said, heel jouw reactie duidt alleen maar op haat naar Samsung toe en ook al gebruik je het woord Apple geen enkele keer ik wist al direct dat je een Apple gebruiker was (of fan, allemaal hetzelfde).

Je reactie is ook kortzichtig want Samsung maakt nog meer dan telefoons. Samsung is een innovatief bedrijf en veel onderdelen uit jouw iphone worden ook gewoon door Samsung geproduceerd.

Samsung maakt betaalbare consumentenelektronica en zonder hen was het allemaal een sutk duurder en een stuk minder ver geweest nu.

En klagen dat er te weinig grote spelers op de markt zijn maar wel Apple producten blijven kopen, nog zo kortzichtig. Als je dan niet wilt dat er maar één grote speler is koop dan zelf tenminste nog bij een ander bedrijf 8)7
Grappig dat hier optimistisch is over de toekomst ondanks kleine winst. Los van de Note 7 kosten zijn de verkopen ook gedaald. Bij een ander bedrijf was het veel negatiever hier ondanks veel meer winst.
Grappig dat hier optimistisch is over de toekomst ondanks kleine winst.
Jeetje zou het voorval met de Note7 er misschien een logische verklaring zijn?

Als Apple geen nieuwe iPhone had uitgebracht waren de winsten daar ook gekelderd hoor, wees gerust.
Los van de Note 7 kosten zijn de verkopen ook gedaald
Zou dat door het ontbreken van een nieuwe flagship model zijn (de Note7 dus)? Neem aan dat de Note7 niet mee tellen omdat die allemaal terug moeten...
Dan maar een jaartje geen winst. Foutje kan gebeuren. Met de S8 zullen ze weer moeten bewijzen hoe sterk ze zijn.
Jaartje geen winst? Er zijn al 2 zeer goede kwartalen geweest ;)
Ze maken dus niet eens verlies... lijkt mij goed nieuws .

Maar tegenwoordig is het al een slecht jaar als de winst ( ook al is dat 3 miljard) niet is toegenomen. Volkomen debiel !
Maar tegenwoordig is het al een slecht jaar als de winst ( ook al is dat 3 miljard) niet is toegenomen. Volkomen debiel !
Dat gaat alleen op voor investeerders, en die investeren ook met het doel dat hun geld meer waard word, logisch dat je dus meer verwacht ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee