Plex stopt ondersteuning van plug-ins en maakt toevoegen ondertitels makkelijker

Plex gaat stoppen met de ondersteuning van plug-ins. Voorlopig blijft het mogelijk om plug-ins handmatig te installeren, maar de Plugin Directory verdwijnt uit de software. Het toevoegen van ondertitels kan straks eenvoudiger direct vanuit de software.

Volgens de makers van Plex gebruikt de software allerlei slimmigheden om ondertitels in de juiste taal te vinden bij de gekozen video. De functionaliteit komt in de komende dagen beschikbaar als Plex Pass Preview, op alle platforms met uitzondering van iOS en Apple TV. Op de platforms van Apple komt de functie voor ondertitels iets later. Plex zegt in de aankondiging niet waar de ondertitels vandaan komen, maar een screenshot laat zien dat er in ieder geval via OpenSubtitles wordt gezocht.

Verder maakt Plex bekend te stoppen met de ondersteuning van plug-ins. Die worden volgens de makers door minder dan 2 procent van de gebruikers gebruikt. Het protocol in Plex voor plug-ins is ouderwets volgens het team en daardoor lastig te ondersteunen. De softwaremakers stellen dat zelfstandige apps zoals Tautulli beter werken.

Ook verdwijnt de Watch Later-functie uit Plex, net als Cloud Sync. Beide functies zouden vrijwel niet gebruikt worden. Eerder in september kondigde Plex al aan te stoppen met zijn betaalde Cloud-dienst vanwege aanhoudende technische problemen. De Plex Cloud-servers gaan op 30 november offline.

Ondertitels in Plex

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-09-2018 • 08:57

74 Linkedin

Submitter: sko

Reacties (74)

74
74
57
1
0
6
Wijzig sortering
Gebruik momenteel de SubZero plugin op mijn Plex server voor het binnenhalen van subs, aangezien de ingebouwde sub downloader voor geen meter werkt. Hoop dat ze dit dan wel erg gaan verbeteren.
Ik hoop het ook. SubZero is vrij uniek in dat het meerdere bronnen ondersteunt, uitstekende algoritmes en filters heeft om de juiste subs te vinden en tenslotte ook nog veel waardevolle fixes toepast. Dit zie ik Plex zo snel nog niet doen. Ik hoop daarom dat de SubZero dev overgaat op een standalone app. Hier is ook al naar gevraagd op het Plex forum. De dev (panni) is op dit moment niet in staat er diep op in te gaan, maar zal binnenkort met meer uitleg komen over wat zijn plannen zijn voor de toekomst.
Het zal er wel op neer komen dat subzero door Plex is overgenomen en dat dit nu als officiële sub oplossing wordt geïntroduceerd, Panni zal wel in dienst gaan bij Plex.

Zo ging het ook met PlexforKodi waarbij de devs ook niks konden zeggen en later plexers bleken te zijn geworden.
Dat had ik zelf nog niet overwogen, maar zou natuurlijk kunnen. Dat vind ik nog niet eens een verkeerde oplossing voor ons eindgebruikers. Als dat tenminste betekent dat de kwaliteit hoog gehouden wordt.

Al heb ik nog wel wat twijfels of dit echt het geval is. Zijn verwoording is niet direct positief naar Plex. Ik denk dat hij anders zou praten als Plex zijn nieuwe werkgever gaat worden.
Mwah, dat is niet echt wat ik uit Panni's post kan opmaken; hij heeft het duidelijk over een plan voor SZ in de toekomst. Desalnietemin lijkt het me voor Plex een goede aanwinst als ze hem bij de ontwikkeling betrekken; want SZ is veruit de beste subs-"tool" die ik ken.
Ik gebruik die dus ook, maareh ik gebruik ook Plex Requests, RTL XL en Kijk. Wil dat zeggen dat dit straks niet meer werkt? En wat heeft Tautulli met plugins te maken?
Nee, plugins blijven werken, alleen de officiele ondersteuning vanuit Plex zelf stopt. Opzich niks mis mee. Want die 2% (als het klopt) zal vast en zeker genoeg kennis hebben om dit zelf te 'managen' :)

Zelf gebruik ik ook SubZero, werkt top. Ben benieuwd naar hun officiele subs intergratie. Hoewel ik zelf een hekel heb aan subs (het gebruik ervan) vind ik het handig voor mijn vader en moeder die wel eens via mijn Library kijken. :Y)
Soms werkt het top. Vaak vindt subzero geen ondertitel, terwijl als ik handmatig via VLC zoek er meerdere beschikbaar zijn. Toch zoeken ze op dezelfde titel en bij dezelfde ondertitel-sites.
Vooral dat laatste, ik heb ook wat familieleden die kijken en die appen dan soms of ik een ondertitel kan toevoegen. De film refreshen vanuit de app zodat Subzero nieuwe subs download werkt ook niet dus ik ben erg benieuwd naar deze functie, zou echt een ideale oplossing zijn als men zelf subs kan downloaden.
Voorlopig heb je gelijk, maar Plex noemt het protocol voor de ondersteuning van plugins ouderwets. Men gaat dat dus niet meer onderhouden. Je moet niet vreemd opkijken als het protocol in een latere grote update helemaal verdwijnt. Dan houden ook de bestaande plugins op te werken.
Plex gaat stoppen met de ondersteuning van plug-ins. Voorlopig blijft het mogelijk om plug-ins handmatig te installeren, maar de Plugin Directory verdwijnt uit de software.
Zoals ik dit lees is dat het nu nog werkt, maar in een toekomstige update werkt het niet meer. En als ze aangeven dat het systeem ouderwets is zullen ze het er waarschijnlijk snel uit willen hebben.
Dit blijft als ik het goed lees, juist beter werken in de toekomst.

Tautulli heeft ook geen plugin binnen plex, maar draait extern en koppelt enkel aan Plex extern.
Ah zo ja op die manier nu snap ik het maarja het nadeel van dat is dat de plugin niet beschikbaar is binnen Plex voor de users en je bijv naar een website moet gaan.

Neem Plex Requests, nu kan dat handig vanuit de app. Straks moeten users naar een website gaan, naja goed misschien ook net zo makkelijk aan de andere kant.
Ombi is zo'n voorbeeld van naar een website gaan en dan requests plaatsen.
Cool, bedankt voor de link zal het eens bekijken :)
Voor je requests zou je altijd nog Ombi op kunnen tuigen. ;)
Voor plex requets kan je ook kijken naar https://ombi.io/
Ik dus ook. Eigenlijk is de Subzero plugin ook de enige pluging die fatsoenlijk werkt :D
2x films gehad gehad zonder ondertitels subzero gepakt (las er veel op Tweakers) ondertitels lopen totaal niet sync :/ .

Cloudsync gaat gelukkig weg zelfs als je betaalde kon je dit niet verbergen.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 26 september 2018 09:43]

Die gebruik ik ook wat er in resulteerd dat ik veel subtitle bestanden per file heb met veel missers. Binnen Infuse kun je makkelijk zelf downloaden en matchen met releasegroup. De enige reden dat ik nog Infuse gebruik, terwijl Plex de betere kaarten heeft.
SubZero zelf niet. Er gaat in de clients van Plex een functie komen waarmee je zelf op de client de sub kan instellen. Als je SubZero geïnstalleerd hebt, blijft dat als agent gewoon beschikbaar. Overigens is deze subtitle functie reeds beschikbaar in Plex Web en Plex Media Player.

Voor series is AutoSub ook eventueel een handige optie; [Ervaringen] Auto-Sub Bootstrap Bill

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 september 2018 13:22]

Ik heb op dit moment (en al jaren) twee plugins in gebruik, de rest gebruik ik niet.
- SubZero, ingesteld op alle beschikbare providers omdat OpenSubtitles soms echt drama levert in het nederlands....
- Trakt.tv integratie voor het bijhouden van collectie en wat ik gezien heb (binnen en buiten collectie)

Zeker voor die tweede vraag me ik me enorm af wat voor mogelijkheid er gaat zijn om nu bij te houden in Trakt wat je in Plex hebt gekeken. Voor films is handmatig nog net te doen, maar voor series geen beginnen aan. Heb helaas nog nergens een reactie van Plex hierop terug gekregen.
Maar... plex houdt toch zelf alles bij wat je kijkt? Daarvoor heb je dus geen externe plugin zoals trakt.tv nodig. Dat is de reden dat ik plex gebruik.... Verschillende accounts voor verschillende mensen en klaar.
Je kan Trakt combineren met meerdere software (bv ook Netflix, maar ook Emby en VLC player). Je moet het meer beschouwen als een soort Last.fm, maar dan voor films en series. Het zijn vooral de statistieken die het dus leuk maken :)
Ik gebruik naast Plex ook nog Kodi. M.b.v. Trakt.tv kun je multi-platform je history bijhouden van wat je gekeken hebt. Verder 'overleef' je zo ook een wipe van je Plex database indien je geen backup hebt ;-).
Plex houdt alleen bij wat ik in Plex kijk, maar ik kijk nog over meer platformen heen. Maar ook als in de bioscoop een film kijk, wil ik dat Plex daarna snapt dat ik die al gezien heb. Daarnaast zoals hier onder uitgelegd zijn alle statistieken en extra functies en integraties van Trakt die mij ook daar al zeer lang een betaalde gebruiker maken.
Er staat wel:
Voorlopig blijft het mogelijk om plug-ins handmatig te installeren
Ik gebruik zelf Webtools en de unsupported appstore. Ik neem aan dat dit blijft werken anders zou ik wel heel erg teleurgesteld zijn. Vooral RTL XL gebruik ik veel.
Dat is een tijdelijk lapmiddel om niet direct alle gebruikers tegen je te krijgen in mijn ogen. De ondersteuning gaat eruit, maar er zal nog een soort gedoogperiode zijn. Ik hoop serieus dat ze een andere versie van ondersteuning wel goed gaan gebruiken.

Overigens las ik een reactie op de blog dat WebHooks wellicht een mogelijkheid bied voor Trakt.tv
Blijkbaar is hier iemand al mee bezig geweest op http://plaxt.herokuapp.com/
Ik vraag me af of er een manier is om ondertiteling te laten gebruiken in plex zonder transcoding? Dat zal een mooie uitkomst zijn voor met gebruikt van een ARMv8 platform.
Bij mij staat er dan bij video bijna altijd Direct Stream maar de container en subs worden getranscode. Alleen bij 4K materiaal gaat dit nog wel eens fout en wordt alles getranscode maar ik blijf die issues inclusief transcode logs naar Plex reporten en het is beduidend beter geworden.
Ik heb een tijdje gewacht totdat de beta stabieler was om het te gebruiken. Wat ik dus wil is dat de Nas weinig moet doen om af te spelen incl. ondertiteling maar zal nog maar eens proberen of er in de tussentijd al wat veranderd is. Thanks. Waar kan je Direct Stream aflezen?
Ik gebruik Tautulli on te zien wat er precies gedaan wordt op de achtergrond.
Nou ja, dat kan je ook oplossen door clients te gebruiken die geen transcoding van je media vereisen (= dus client die je media direct kunnen afspelen); en/of je media aanpassen op je clients :o Maar ik snap dat dat niet de meest gebruiksvriendelijke oplossing is ;)

Maar wat deadlock2k (hoi!) hieronder/boven al meldt, even uitzoeken waar/wanneer het spaak loopt is de moeite waard. Een remux van de container, subs of audio-transcode moet in principe nog wel lukken; maar video zal met die hardware al snel lastig worden.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 26 september 2018 11:50]

Ik schrok even.. maar blijkbaar is Cloud Sync niet hetzelfde als offline kijken. De paar keer per jaar dat we dit deden was het een uitkomst! :|

Aldus artikel over offline kijken:
Making Sync Great Again: We realize that over the years, our vaunted (and premium) offline sync feature hasn’t always worked as reliably as we would have hoped. We decided to form a Seal Team 6 style group tasked with assassinating as many sync bugs as they could, working with client and server groups, as well as with forum users. The team has already made great headway on fixing some of the most annoying bugs, and you’ll begin to see the fruits of their labor across the next wave of updates.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 26 september 2018 09:10]

Cloud sync is niet offline kijken maar juist online. Dat je je database dus niet thuis hebt maar in de "cloud". Offline syncen dus het media bestand op je tablet/phone etc zetten blijft gewoon aanwezig als je de plex pass hebt.


Ik had eerst even moeten refreshen voor ik dit poste.

[Reactie gewijzigd door Pendora op 26 september 2018 09:14]

Met Cloud Sync staat de database juist wél thuis, maar staat er een kopie van in de cloud. Als je de lokale bestanden namelijk weggooid, zijn ze ook weg uit de cloud.

Met Plex Cloud kon je een volledig cloud-gebaseerde database hebben, maar die optie hebben ze recentelijk ook de nek om gedraaid.
Offline kijken kan ook met Kodi:
Thuis Kodi op een Vero 4K (OSMC).
UPNP Library aanvinken.
Bubbleupnpserver erop installeren.

Op mn Android devices de Bubble client en Yatse app. Yatse is alleen bekend als remote maar is ook de ideale "Kodi client" en zelfs een verdomd goede networked music player!

Thuis kan je alles kijken of luisteren op je Android device via Yatse en buitenshuis kan je exact hetzelfde blijven doen doordat Bubble de upnp Library van Kodi beveiligd beschikbaar heeft gemaakt.
Je kan ook precies verder kijken waar je gebleven was in de woonkamer bijvoorbeeld.

En Yatse biedt je heel simpele mogelijkheden om content offline beschikbaar te maken door series, seizoenen, films, albums etc te downloaden naar je device. A la Spotify :)

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 26 september 2018 09:20]

Maar dit klinkt toch vreselijk. Plex doet dit gewoon allemaal in 1 app, zonder gezeik. Jij hebt het al weer over Kodi, Yatse, en Bubbleupnpserver. Wil je nou media kijken/luisteren of een systeem beheren...
Vreselijk, tov van Plex hoef je maar 1 ding extra op je mediacenter te installeren en 1 ding extra op je clients. Het werkt verder via bestaande, gratis protocollen. Plex gebruikt wss dezelfde technologie en vraagt daar vervolgens geld voor.

Ik begrijp wel dat daar een markt voor is natuurlijk, maar met 1 extra background app op server en 1 extra background app op je clients kan je exact hetzelfde en in gebruik net zo gebruiksvriendelijk.
hopelijk kan je ook net als kodi de ondertiteling sneller/langzamer laten lopen. ondertiteling erbij downloaden is 1 ding maar als het niet in sync is word je gillend gek :)
Dat kon al via Rasplex bv (plex cliënt op een rpi).
euhmz.. ik heb een NVidia shield tv + xbox + sony tv...
dus ik zou dat op elke client willen en niet op een specifiek device :)
Volgens een topic op Plex Forums verdwijnen de plugins uiteindelijk volledig.

Bron:
https://forums.plex.tv/t/plugins-removal/312587

Daar ben ik niet zo blij mee. Dat betekend dus dat ik of PMS niet meer moet updaten of op zoek moet gaan naar een alternatief.
Misschien tijdig aangeven welke Plugin je gebruikt , ik denk dat plex zal proberen functionaliteit over te halen voor ze het stop zetten?
Subs kan je ook eenvoudig binnenhalen met Filebot, ook automatisch. Geen plugin nodig.
Voor je het weet heb je 20 scripts naast plex draaien, ik vind het prima dat ze weinig gebruikte features schrappen en iets fundamenteels als dit eindelijk oplossen.

Ik gebruik geen ondertitels, maar vind dit een goede keuze.
Ja, eens. Want Filebot is ook niet perfect. Subs kunnen corrigeren in Plex apps is erg handig. Wat vooral mist is een feature om subs te syncen, +/- in ms, handmatig. Heeft Kodi al eeuwig, snap echt niet dat Plex dat niet heeft.
Plex zou toch stoppen? waarom voeren ze nog updates uit dan?
Dat begrijp ik weer dan niet.
Plex cloud stopt, de native server niet
Kan iemand mij vetellen of channels ook onder plugins vallen ? Ik gebruik af en toe nog het noorden channel. De NOS channel lijkt al niet meer te werken.
Hmm ook de iTunes plugin? Da's vervelend, die gebruik ik dagelijks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee