Plex Media Server draait voor het eerst op mediaspeler

Plex Media Server, software om een apparaat te gebruiken als mediaserver, ondersteunt voor het eerst een mediaspeler. Het gaat om de Shield Android TV van Nvidia, die volgens Plex als eerste mediaspeler hardware aan boord heeft die krachtig genoeg is.

De Shield Android TV-mediaspeler heeft een Tegra X1-soc van Nvidia zelf en dankzij de Maxwell-gpu daarin kan de mediaspeler in realtime video transcoden, iets wat volgens Plex nodig is voor een mediaserver. De reguliere versie is door de opslag van 16GB wat krap bemeten voor de opslag van veel video, maar Nvidia heeft ook een Pro-variant met 500GB op de markt gebracht. Plex zegt dat het blijft kijken naar meer mediaspelers die geschikt kunnen zijn om te dienen als Plex Media Server, maar vooralsnog is de Shield de enige die voldoet aan de hardware-eisen.

De Plex Media Server-functie werkt na update 3.2 voor de Shield Android TV. Daarin voegt Nvidia ook het vanaf de pc beheren van bestanden op de mediaspeler toe. De update moet later deze maand uitkomen. Nvidia bracht de Shield Android TV Pro enkele maanden geleden in Nederland uit.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-06-2016 • 16:00

143

Reacties (143)

143
142
46
3
1
92
Wijzig sortering
De kracht van Plex is juist dat het transcoden op een ander systeem (NAS / Server) plaats kan vinden.
Je kunt vervolgens op een enorme verscheidenheid aan apparaten een Plex client gebruiken om te kijken & luisteren naar je eigen gehoste content.
Wat is uberhaupt de kracht van Plex? Ik kan gewoon Kodi op mijn Android TV installeren en alles direct afspelen zonder content te moeten transcoden.
Nou de extra bonussen van Plex in mijn geval zijn:

Ik draai een Windows server thuis met Plex Server software erop. In deze server zitten aardig wat GB's aan muziek (flac) en films (mkv, avi, etc)

Met wat propere instellingen is dit via internet te bereiken als je een Plex client gebruikt en inlogt met je account.

Het resultaat is dat ik op mijn werk eindeloos mijn eigen muziek kan luisteren, op TV films kijk met een Rasberry Pi als media speler, in bed op tablet/mobiel ook muziek/films kan kijken luisteren en dit alles met een goeie user interface en... het werkt gewoon.

Apps zijn er voor eigenlijk alle bedenkbare besturingssystemen (zelfs Windows Phone!!!) en wat voor mij vooral een enorm plus punt is dat als de App mogelijkheid ziet voor 'direct play' dit ook gebruikt wat betekend; lossless audio streamen :)
infuse voor mijn ipad
subsonic voor mijn muziek
2 raspberry pi's voor boven en beneden
1 NAS voor Muziek
1 NAS voor Video
geen heftige server nodig die dingen trancoded.
Anoniem: 421001 @zeroday9 juni 2016 21:48
En subsonic doet ook aan transcoden om te streamen tenzij je alleen maar mp3's hebt. Maar een flac er tussen en subsonic gaat aan het transcoden en wellicht ook de albumart. :)

Ik heb een mediaspeler die alles slikt, dus gewoon via een share naar de NAS. Maar plex draai ik ook (op een aparte server die de nas via een share benadert) zodat mijn dochter op haar hopeloze tabletje ook haar filmpjes kan kijken.

En heftig die plexserver? Draait hier op een atom hoor.
Nou de extra bonussen van Plex in mijn geval zijn:

Ik draai een Windows server thuis met Plex Server software erop. In deze server zitten aardig wat GB's aan muziek (flac) en films (mkv, avi, etc)
Ik heb een USB HDD aan m'n router hangen, daarop staan TB's aan films. Deze films kan ik overal in huis zien via Infuse op een Apple TV2, Apple TV4 en iPad. Ook heb ik een RPi gehad, die krachtig genoeg was om alle series en de meeste films af te spelen.

Zo hoeft er geen krachtige (en stroomvretende) pc aan te staan als ik films wil kijken.
De kracht van Plex is dat je kan bepalen op de client in welke kwaliteit je de film of serie wilt zien. Ik kan zonder problemen op een vakantie adres een film of serie kijken als het wifi signaal niet al te best is. Dat is met jou methode en/of Kodi gewoon onmogelijk.

Ik deel tevens ook content met mijn vrienden en qua security doet Plex het ook erg goed (alles is op https basis). Dat je nu stroom wilt besparen is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, ik lig er persoonlijk niet wakker om. De voordelen winnen het van die paar euro per jaar extra.

Als laatste, je kan autorisatie toepassen om zo te bepalen wie wat mag zien. Zelfs Netflix kan nog wat leren van Plex.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 21:21]

Ik deel m'n films en series met mijn al mijn huisgenoten en de gasten bij ons thuis, op vakantie vermaak ik me zonder tv.

Overigens is wifi op vakantieadressen doorgaans zo slecht, dat WhatsApp bijwerken nauwelijks gaat. Een film kijken, welke kwaliteit dan ook, is onmogelijk.

Maar goed, verschillende mensen, verschillende wensen. Ik vind Plex een onnozele oplossing voor in huis, dat CPU vretende en kwaliteit verlagende transcoderen, maar voor jou is het blijkbaar de beste oplossing!
Ik deel m'n films en series met mijn al mijn huisgenoten en de gasten bij ons thuis, op vakantie vermaak ik me zonder tv. .
Ik deel het zonder problemen met mensen over de gehele wereld. Zo heb ik een account aangemaakt voor mijn ouders en met een upload van 25 Mbit heb ik vrij weinig last van streaming.
Overigens is wifi op vakantieadressen doorgaans zo slecht, dat WhatsApp bijwerken nauwelijks gaat. Een film kijken, welke kwaliteit dan ook, is onmogelijk
Beetje moeilijk om een oordeel te maken als je amper ervaring hebt met plex? Je kan kan maximaal t/m 96 Kbps gaan en tot nu toe werkt het prima. Maar inderdaad, iedereen heeft andere wensen. Die paar euro per maand is echt niet waar ik wakker om lig, ook al ligt de cpu load "hoog".

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 21:21]

Ik ben altijd een enorme Kodi fan geweest, en was ook niet zo te vinden voor Plex, voornamelijk net omdat het transcoden gebeurde.

Het probleem met Kodi was voor mij dan gewoon als je meerdere players had. Voor elke player apart Kodi instellen, libraries toevoegen etc...

Nu heb ik sinds kort een stevige Synology NAS in mijn rack hangen waarop ik de Plex server draai. Raspberry Pi aan de tv: gewoon image (Rasplex of de Plex Media Player preview) op het kaartje schrijven, even linken door gewoon een code op de Plex site in te geven en mijn ganse library is onmiddellijk beschikbaar. En heel belangrijk (voor mij): niets transcoding nodig.

Even goed voor de Smart TV met Android die we onlangs bijgekocht hebben. Plex app installeren, inloggen en hopla kijken maar.

Voor mij is de kracht van Plex dus vooral het gemak dat alles op één centrale server zit, wat met Kodi ook wel gaat natuurlijk, maar hier heb je toch steeds weer veel meer werk aan.
Ter info voor mogelijk geïnteresseerden. Zoals je ook al aan geeft kan dit ook met kodi. Ik gebruik kodi al jaren met de library op 1 plaats. Heb gekozen voor mijn nas omdat deze altijd aan staat. Transcode is bij kodi niet mogelijk.
http://kodi.wiki/view/MySQL

Minder plug and play maar wel meer/makkelijker configureerbaar kodi vs plex.
Bedankt voor de link, wist niet dat het gedocumenteerd was.
Ik had ook nood aan een centrale databank, en ben toen beginnen experimenteren met Emby (een goed Plex alternatief trouwens). Maar de Kodi plugin hiervan hapert soms wat: het registreert niet altijd dat je een film/serie bekeken hebt, waardoor je deze dan manueel als "bekeken" moet aanvinken.

Misschen toch maar eens proberen om de Kodi databank gewoon op de NAS te plaatsen...

[Reactie gewijzigd door bvanaerde op 23 juli 2024 21:21]

Emby is ook een gigantische geheugenslurper. Op mijn dedicated servertje met 2GB RAM, neemt Emby meer dan de helft in. Voor iets wat een beetje media moet streamen is dat gewoon zwaar overdreven. Maargoed, emby is geschreven in .Net, en dat is en blijft gewoon een log systeem als het op Mono/Linux wordt gedraaid.
Kodi met shared lib werkt lang niet zo lekker als plex. Ik heb het geprobeerd maar liep tegen fouten / storingen aan en mis een hoop. Met plex heb je ook de mogelijkheid om te kijken op een tab of web interface met dezelfde library. Groot voordeel. Dus Kodi + amber skin en PlexBMC en klaar :) Best of both.
Wordt PlexBMC dan nog verder doorontwikkeld? Ik zat met het gedacht dat het project een beetje doodgebloed is...

Er zijn toch al een tijdje geen aanpassingen meer gebeurd.
Is vrij dood inderdaad maar werkt met de laatste kodi nog prima. Stopt het met werken zoek ik een andere player voor bij de tv en zal ik vanaf de plex app deze gaan aansturen.
Hier ook een Synology. Niks Plex. Gewoon via ingebouwde mediaplayer Pana Plasma kijken,Op smartphones/tablets gewoon spelen via Explorer en VLC Player, gewoon draadloos.Nooit problemen. Kwestie van fatsoenlijk wifi en bedraad netwerk. Plex heb ik nergens voor nodig. NB: niet alle Synology Nassen transcoden overigens met Plex.
Transcoden is voor apparaten die een bepaald video/audio formaat niet aan kunnen en om bandbreedte te besparen (streaming over internet ).

Mijn telefoon speelt bv. niet mijn films met DTS HD-master wat mijn Kodi wel kan, dus gebruik je plex om de film te transcoden voor je telefoon/tablet, Transcoden is iets wat Kodi dus niet kan.
Je kan op die manier wel bij je volledige library zonder dat je thuis hoeft te zijn. Leuk voor onderweg of op vakantie.
Precies dat is de hoofdreden waarom ik Plex gebruik, kodi bied weliswaar meer mogelijkheden, maar als het om afspelen op verschillende devices gaat, heeft Plex mijn voorkeur.
Dan raad ik je aan eens naar Emby te kijken. Dat is plex maar dan met naadloze integratie in kodi. Ook transcoding naar bv appletv, xbox, android/ios devices middels een officiele app.
Er was ook een addonň PleXBMC die dat deed
En voor een kant-en-klare installatie voor een Rasberry Pi is er http://www.rasplex.com/.
- Download
- Uitpakken op SD kaart
- Stop in Pi
- Zet je Pi aan :)
Voor de Raspberry Pi is er intussen echter voor PlexPass gebruikers ook een officiële client installatie:
Official (PlexPass) Plex client for Raspberry Pi
(PlexPass channel > Plex Media Player > Embedded > Raspberry Pi)

Rasplex is een onofficiële Plex client, welke voor mij overigens ook goed werkte. En volgens mij zelfs nog meer functionaliteit biedt dan de (nieuwe) officiële client.

De Plex server draai ik trouwens op FreeBSD in NAS4Free. Dit is een NAS met een ZFS filesysteem. Op deze manier heb ik de NAS met de media en de Media Server bij elkaar. Op deze media server kijk ik nooit zelf, maar deze slaat de bestanden op en levert dus de files feitelijk als files of als streaming media. Deze kan daarbij transcoderen wanneer nodig, ondertiteling toevoegen, download automatisch alle metadata, plaatjes, biedt trailers, etc. En clients zijn voor bijna alle apparaten beschikbaar.
Groot voordeel ten opzichte van e.g. Kodi is dat je media gemakkelijk overal benaderbaar is en de bitrate wordt aangepast aan de situatie.

Probeer maar eens op werk of in een huisjespark via WiFi je full HD films die je thuis op de computer hebt staan in je Kodi op je telefoon of tablet te bekijken of dan te streamen naar je Chromecast die je hebt meegenomen... :) :Y)

[Reactie gewijzigd door darkseas op 23 juli 2024 21:21]

Jaren geleden met Freenas begonnen, maar omdat deze een veel zwaardere hardware nodig had op Nas4Free (voortzetting van Freenas) overgegaan, de installatie van een Jail manager (the Brig) om Plex o.id. is een beetje afhankelijk van de versie van N4F, maar met wat lezen op fora is hier best uit te komen. FreeNas is dan wat simpler en deze heeft al een Jail manager aan boord, bottomline: het werkt ook prima op N4F, en de extra content die men kan binnen halen is zeer verslavend. Ik heb deze op een "smart" TV van 3 jaar oud draaien en enkele tables ect
NB. Ik heb PMS (Plex Media Server) inderdaad in een Jail draaien met TheBrig jail manager. (Heb daarbij de meeste mappen ook voor de zekerheid read-only gemount.) In NAS4Free heb ik vervolgens een cron script draaien dat met rsync een backup maakt van mijn Plex database, zodat deze ook herinstallaties/upgrades van NAS4Free en de jail overleeft.
Al met al een redelijk robuuste en NAS + media server combinatie, welke niet alleen voor veel verschillende clients en verbindingen kan transcoderen, maar een volledige media experience geeft op tal van apparaten en op tal van locaties.
Ik heb altijd gedacht dat de Raspberry Pi niet krachtig genoeg is om video te transcoderen, waardoor het vrij zinloos is om er Plex op te zetten.
Dat klopt, de Pi is daar ook niet sterk genoeg voor. Maar het is verder een prima mediaplayer icm Kodi; Rasplex, of iets dergelijks. (en dat is natuurlijk iets anders dan een mediaserver).

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 23 juli 2024 21:21]

Was is het voordeel van het combineren van Kodi met de Plex mediaplayer (of client, zoals @M8T66 het hieronder noemt), ten opzichte van puur Kodi gebruiken zoals ik momenteel doe op mijn Raspberry Pi?

Om even de situatie te schetsen, ik heb een servertje draaien die onder andere Transmission en SickRage draait en verder vooral veel storage heeft. De Pi is gekoppeld aan de tv en heeft over NFS toegang tot de media op deze server. Tot dusverre heb ik nog geen problemen ondervonden bij het afspelen van full HD content. Ik heb nog geen 4k content geprobeerd maar ik verwacht dat de Pi dat toch niet trekt, bovendien is de tv 'slechts' 1080p. Ik zie niet waar ik Plex in deze setup tussen zou moeten duwen en wat dat zou verbeteren.
Als je alleen je content op je TV bekijkt via je Pi (welke via een networkshare + Kodi je media kan spelen) dan is het inderdaad overbodig.

Ikzelf draai momenteel Plex Media Server (PMS) op een vrij oude PC; wat momenteel ook de download-machine is. Aan mijn 'dumb'-TV in de woonkamer hangt een Chromecast; welke ik via de Plex app kan aansturen (met dus gestreamde content vanaf de PMS). Als 'speeltje' heb ik ook een Pi met Kodi; deels omdat mijn PC niet krachtig genoeg meer is om zomaar alles te kunnen transcoden :o

In de werkkamer hebben wij ook een Samsung TV; de Samsung Plex App hierop praat vanzelfsprekend met PMS. Ook kijk ik wel eens in bed nog wat op mijn Android telefoon; via, je raadt het al, de Plex app.

Verder bevat de Plex-client niet al te veel toeters en bellen waardoor het ook voor mijn vriendin nog allemaal goed te volgen is. Natuurlijk kan je ook met Kodi wat leuke themes uitzoeken; maar Carn82 heeft daar zelf wat minder zin in tegenwoordig.

-edit:
Een betere, simpele vergelijking is dat PMS zegmaar jouw eigen Netflix-server is, en dat je via de Plex App net als met een Netflix-app (of de webapp) deze content kan benaderen), waar dan ook op een verscheidenheid aan devices.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 23 juli 2024 21:21]

Duidelijk, en eigenlijk had ik de basis van je verhaal namelijk wat PMS doet al wel begrepen. Ik was voornamelijk een usecase aan het bedenken voor PMS, maar omdat ik maar 1 tv heb en eigenlijk nooit content op mijn telefoon bekijk denk ik dat die er gewoon niet is. Zelfs Youtube video's kijk ik liever op tv via de Chromecast dan op het scherm van mijn telefoon, want groter beeld en beter geluid.

Wat betreft het uitzoeken van verschillende thema's, daar ben ik ook al een beetje te oud voor ;). Het standaard thema is prima gebruiksvriendelijk en mijn vriendin kan prima overweg met Kodi via de remote app op haar telefoon, nadat ik alles netjes geconfigureerd had.

-edit:
Nu ik er over nadenk zou ik volgens mij PMS op mijn server kunnen installeren en dan met de app de content naar de Chromecast kunnen streamen, zodat de Pi er in zijn geheel tussenuit kan. Dat scheelt weer een device, hoewel een Pi nou niet bijster veel stroom verbruikt. Bovendien vraag ik me af of er door de transcoding geen kwaliteitsverlies op treed.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 23 juli 2024 21:21]

Transcoding wordt in het lokale netwerk alleen gedaan als de client niet de originele stream kan behappen. Het hangt dus van het device dat afspeelt af ofdat er daadwerkelijk transcoding plaats vind.
Ja en nee, bij external subs gaat PMS ook transcoden. :)
Dat ligt weer aan het apparaat dat je gebruikt. Zo worden externAl subs met direct play afgespeeld op mijn Samsung tv.
Klopt idd, ik doelde enkel wanneer je een Plex App gebruikt. Direct Play zal DLNA zijn oid? :)
De officieuze Plex applicatie (modellen Samsung 2010-2015) kan overweg met directplay via deze app. Volgens mij is de officiële applicatie (modellen 2016 en hoger) nog niet zover dat subtitles worden ondersteund zonder transcoding.
Dit gaat niet altijd op. Of PMS bij externe subs de transcoder hangt van een aantal zaken af, maar vooral of de client het formaat ondersteund.

Ik heb bijvoorbeeld een van de Plex clients op een Samsung TV (2014 model), als de externe subs in SRT formaat zijn, hoeft ie helemaal niet te transcoden.
En alles natuurlijk legaal gedownload ;)
Mijn raspberry heeft totaal geen problemen om een blu-ray remux van 40 GB af te spelen en de HD audio om te zetten naar 2.0.
Gewoon met Kodi.
Dus dat de raspberry Pi niet krachtig genoeg is uit de tijd van de pi 1
De Raspberry is daar inderdaad sterk genoeg voor; Maar voor het werkelijk transcoderen (omvormen van FullHD naar 480p on the fly voor op een ander apparaat (smartphone) te bekijken) daar loopt hij zeker tegen zijn limieten aan.
jij hebt het over afspelen, dat is iets anders dan transcoderen :)
Dus dat de raspberry Pi niet krachtig genoeg is uit de tijd van de pi 1
Die ik gebruik, dat had ik er misschien even bij moeten zeggen. Ik ga er vanuit dat jij het over de 3 hebt.
De Raspberry Pi2 is ook sterk genoeg daarvoor.
maar bedoel het ook meer zelf als mediaspeler die gewoon bijna alles kan afspelen en kost praktisch niks
Inderdaad, Rasplex is dan ook alleen maar een installatie van een Plex client.
Nice!
Heb tegenwoordig geen NAS meer (en ook geen Plex/Emby meer - ja ik was over naar Emby vanwege betere performance, toen), maar alleen een Pi met Kodi en OpenVPN :Y)
Maar dat is geen alternatief voor wat de Emby kodi plugin heeft te bieden...
Check deze plex plugin voor kodi ! Gebasseerd op de ebmy b-lugin voor kodi dacht ik : https://github.com/croneter/PlexKodiConnect

Heb hem reeds draaien en biedt echt de voordelen van plex en kodi tesamen
En ik maar klooien met Emby omdat PleXBMC voor geen meter werkt. Thanks, kan ik weer terug naar Plex, stukken beter dan Emby.
EN je kunt ook nog eens je SONOS speakers hiermee aansturen :)
Welliswaar beperkter dan de SONOS app zelf, maar toch....
Plex is een geweldig stukje software als je inderdaad op meerdere apparaten tegelijk films enzo wilt kijken, ook voor mobiele apparaten maakt plex de content geschikt zelfs zo dat je zelfs op 2g een film kan kijken. Kodi heeft inderdaad veel meer functionaliteit, maar is dan ook lastiger in gebruik (vind ik persoonlijk) het is veel onoverzichtelijker dan plex en Kodi is niet voor alle apparaten beschikbaar. Plex is wel lastiger in te stellen als je niet weet waar het precies voor dient en plex is in feite wat anders dan Kodi, waar Kodi een mediaspeler is net zoals Windows Media Player, is plex dat niet.
De kracht van Plex is juist dat het transcoden op een ander systeem (NAS / Server) plaats kan vinden.
Je kunt vervolgens op een enorme verscheidenheid aan apparaten een Plex client gebruiken om te kijken & luisteren naar je eigen gehoste content.
Het kán, maar het hoeft niet. Als je NAS toch snel genoeg is dan lijkt me dat ook de natuurlijke plek om het te draaien. Als je NAS niet snel genoeg is en je mediaspeler wel, dan moet je het op je mediaspeler draaien.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 21:21]

Nou dat klinkt voor mij dus als een overdreven tussenstap.
Als de media op een apparaat staat, wat het ook kan afspelen (qua audio/video)... Dan heb je toch alleen een player nodig? Transcoding is een CPU intensief proces wat ervoor zorgt dat veschillende formaten en bronnen aan beeld en geluid makkelijk gestreamed kunnen worden. Meestal naar een ander apparaat omdat het anders complete onzin en CPU-waste is :)
Maar als jij in je slaapkamer via chromecast ook plex wil kijken dan bied het verder wel weer een uitkomst en hoef je dus niet ook nog een nas er neer te zetten. Of als je onderweg ben en je wil wat kijken op je plex kan dat ook.

Dus ja als je alleen de shield gebruikt en alleen in je woonkamer dan heb je dat verder allemaal niet nodig :) maar er zijn dus wel degelijk gebruiken voor te verzinnen.
Nou dat klinkt voor mij dus als een overdreven tussenstap.
Als de media op een apparaat staat, wat het ook kan afspelen (qua audio/video)... Dan heb je toch alleen een player nodig? Transcoding is een CPU intensief proces wat ervoor zorgt dat veschillende formaten en bronnen aan beeld en geluid makkelijk gestreamed kunnen worden. Meestal naar een ander apparaat omdat het anders complete onzin en CPU-waste is :)
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je naar mediaspeler toe gaat streamen! Het is bedoeling dat je vanaf je mediaspeler streamt naar ieder ander apparaat dat je hebt.
Anoniem: 298674 @CAPSLOCK20009 juni 2016 18:45
Niet? Geloof dat het idee van Plex (media server) juist is dat je naar een speler als kodi, chromecast (media client) kan streamen...
Nee, niet als je het op de mediaspeler draait, zoals in dit artikel het geval is.
Lokaal heeft het geen zin, zodra je het gedecodeerd heb kun je het afspelen, het eerst opnieuwe coderen slaat nergens op.

DIt systeem is bedoelt voor als je apparaten hebt (bv een telefoon of een tablet) die je ook wilt gebruiken om je content op te kijken. Plex streamt het dan direct vanaf je mediaspeler.
Jammer dat de pentium 4 in mijn server niet snel genoeg is
Voor ong E75 vervang je die door een MB met een G1850 of iets dergelijks. Probleem opgelost.
Grappig dat je P4 noemt... die cores die daarin zitten zijn bij veel single-core processen sneller dan CPU's die de P4 opvolgden. Het lukte mijn P4 best goed om te transcoden met PS3 Media Server, als ik maar niet naar Full HD ging maar dat had je destijds amper. Nu Plex op een i7, hemels!
En dat ze met een plex server werken dus ook bv op alle apparaten onthouden wat je al bekeken heb. altijd een ergernis na een avond series kijken in bed. niet meer weten waar je gebleven bent als je op een ander apparaat bekijkt.
Klopt maar nu hoef je geen NAS te hebben en kan je de Shield TV inzetten als Plex server voor de rest van het huis. Ik geef toe, draai zelf ook Plex op mn NAS en vind dat een betere oplossing. Maar wel grappig dat de ze het nu wel ondersteunen.
Klopt! Maar daarom gaat het in dit geval erover dat de Shield een Plex Server is, i.p.v. een extra NAS of server te moeten kopen (/inrichten). De content die op de Shield staat (desnoods op externe opslag) die je daarmee bijvoorbeeld op een telefoon of tablet (de clients) bekijken.

Ik vind het mooi dat Nvidia dit voor elkaar heeft weten te boxen samen met Plex! :)
De kracht van Plex is juist dat het transcoden op een ander systeem (NAS / Server) plaats kan vinden.
Je kunt vervolgens op een enorme verscheidenheid aan apparaten een Plex client gebruiken om te kijken & luisteren naar je eigen gehoste content.
Dat is inderdaad een kracht! Als je het nodig hebt tenminste...

Want voor 99% van de gebruikers is transcoderen iets wat onnodig de CPU belast en de kwaliteit verlaagt.

Als ik thuis op mijn Apple TV of iPad een film of serie kijk, dan doe ik daarnaast niks met die iPad of Apple TV; hij staat geen torrents te downloaden of een website te hosten. Dat stukje h264 video decoderen doet-ie op z'n sloffen. Transcoderen is dan een onnodige en ongewenste actie, want de video en het geluid worden niet beter van een extra omzetting.

Ik snap overigens wel de kracht van Plex, want stel we krijgen straks de h269 codec voor 32K video, dan hoef je maar op één plek, centraal, iets aan te passen om vervolgens overal de video te kunnen zien.

(Nu is 4K video al onzinnig voor tv's kleiner dan 55", maar dat is een hele andere discussie.)
Plex is een mooi product maar ik snap niet waarom je dit op een mediaspeler zou willen installeren. Het lijkt me dat je dit juist op een server / NAS iets wat altijd aan staat. Wil je gebruik kunnen maken van plex op een andere client zoals je telefoon of tablet, moet je altijd je mediaspeler aanzetten, lijkt me niet handig.
Veruit de meeste uit het categorie NAS zijn niet sterk genoeg voor het real time transcoden.
Niet iedereen heeft een server staan, maar wel steeds meer hebben een NAS staan voor opslag.

In ook een hoop gevallen(als ik het Plex forum mag geloven) gebruiken mensen een NUC als Plex Media Server voor de transcoding, terwijl een NAS dienst doet voor de opslag.

In plaats van een NUC die aangesloten is aan een NAS en TV, kan dit nu met dit apparaat.
De Shield Android TV is toch ook wel weer iets goedkoper dan een NUC..
Goed samengevat. Je zit al snel aan i3 of i5 performance om vlekkeloos te kunnen transcoden. Natuurlijk kan het met minder ook en uiteindelijk is het een combinatie van de capaciteiten van de devices waar je je media op bekijkt + de fileformats/codecs van je media. Met sommige NASsen kom je ook heus een eind, maar .feit blijft dat een NAS zuinigheid hoog in het vaandel heeft en dat staat het gebruik van krachtige CPU's in de weg.. tenzij je naar de duurdere oplossingen gaat kijken; of zelf aan de slag gaat.

Ik zie verder ook het verschil niet of je uiteindelijk een 'krachtige' NAS laat transcoden (en het stroomverbruik wat daar bij hoort); of dit door een extern apparaat laat doen (en daar ook beter in is). Mooi bijkomend feit is dat een mediaspeler als de Shield door iedereen bediend kan worden; niet onbelangrijk.
Ligt eraan, mijn nuc6i3 kan drie transcodes tegelijk aan met sources van tussen de 10 en 20mbit. Als quicksync goed zou werken met emby (subtitle problemen op de firetv, daarom gebruik ik het nog niet) zou nog meer mogelijk moeten zijn.

Het is best schokkend hoe goed transcoden werkt met de laatste generatie intel cpus. De i3 in drie nuc is niet bepaald een high end cpu.
Ik vind het toch raar, Ik denk dat je toch wel een appart model hebt.
De i3-6100u heeft een passmark van 3500. Plex geeft aan dat je 2000 per 10 mbit stream nodig hebt. Bij mij gaat hij toch al echt op zijn knieen bij 1 full bluray lossless rip.

[Reactie gewijzigd door Xenophoben op 23 juli 2024 21:21]

Tja met emby kan ik toch echt drie transcodes tegelijk doen. Verbaasde mij ook maar het werkt.

1x firetv, 1x android, 1x webbrowser.
ja, maar zijn dat volledige video transcodes, of bijvoorbeeld alleen audio of subs? Plex maakt een onderscheid in de volgende zaken:

Direct Play: De media is compatibel met het device in kwestie dus je device kan het letterlijk direct afspelen

Direct Stream: Audio/video codecs zijn compatibel maar de container niet. Plex 'remuxt' nu de container naar een format wat je device aan kan. Dit is vrij licht voor de CPU; gezien alleen de 'verpakking' anders hoeft.

Transcoding: Audio en/of Video en/of subs zijn niet compatibel en moeten naar een format worden getranscode wat je device aankan. Audio en subs transcoden is vrij licht voor je CPU, de volledige videostream is vrij zwaar. let op: als je device geen externe subs aan kan dan worden deze in de videostream gebakken en dat vereist ook een volledige videotranscode.

Voorbeeld: Ikzelf gebruik vaak mijn chromecasts icm en mijn media is in mp4 (h264 video, AAC audio en .srt externe subs). In mijn geval worden alleen de subs getranscode naar een format wat de chromecast fijn vindt, maar de video/audio stream blijft ongemoeid. Er wordt getranscode, maar met vrij weinig CPU usage. De Samsung Plex App pakt alles met direct play.
Volledige transcode van 10+mbit naar 720p 4mbit.
ah, ik zat zelf meer te denken aan 1080p / 8mbit+-achtige streams. Mogelijk ook leuk om eens te testen :)
Dan ga je de video dus downgraden. Het doel is dan de video te kunnen zien, en niet de video op de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen zien.
Test maar eens een VC-1 bluray rip met DTS HD Master naar een tablet bv ;-) een iPad bijvoorbeeld

[Reactie gewijzigd door Xenophoben op 23 juli 2024 21:21]

De i3 is vergeleken met de gemiddelde atom/celeron NAS-cpu's behoorlijk krachtiger :) Zelfs de voorgaande NUC5 i3 heeft een passmark score van 3000 en een beetje. Plex zelf adviseert een passmark score van om en nabij de 2000 voor een volledige 1080p transcode; de meeste NAS-systemen zitten daar ruim onder (tenzij je de portemonnee trekt). Maar wat je zegt; met goede ondersteuning van hardwarematige zaken zoals Quicksync kan enorm veel schelen.
Het leek mij zelf van origine "schoner" en netter.
Maar qua kosten en stroomverbruik is het te veel om alles op 1 apparaat te hebben.

Dus zit zelf de laatste maand ook toevallig naar een gesplitste oplossing te kijken.
Het leek op een NUC te worden..tot ineens dit mooie apparaat op je schoot valt.
Anoniem: 614 @Carn829 juni 2016 18:09
Niet mee eens.
Xpenology NAS met Core i3-6100T draait hier 20W idle.
En die is zelfs krachtig genoeg om 26mbps 4K te transcoden.

Dat is maar weinig meer dan een Synology DS216J 13W idle.
En nota bene minder dan een DS415+ 31W idle.
Allemaal op dezelfde stroommeter.
Ah, ja, maar de skylakes zijn natuurlijk relatief nieuw en lekker zuinig ;) Laat niet weg dat je met een zelfbouw-NAS wel wat meer opties hebt dan het consumer-ready NAS-aanbod.
Wat denk je van stroom verbruik ? Ik heb zowel de nuc gen 6 i3 ( 45 watt idle ) als de shield (3.6!!!) watt idle.
Dit is letterlijk niets.

* ik droom al over 60fps 4k hvec real time transcoding 8-)

[Reactie gewijzigd door Xenophoben op 23 juli 2024 21:21]

Als je heel erg hecht aan die 60fps dan zal deze Nvidia Shield je teleur gaan stellen. H265 encoden kan met maximaal 30fps hiermee.
Overigens is het de performance per watt wel vrij indrukwekkend, maar de absolute perfomance is niet wereldschokkend :)
citaat blog van plex "You read that right: the SHIELD is so powerful that it can not only run our Android TV interface better than just about anything out there, it can also run the full media server, including support for hardware-accelerated video transcoding (H.264, MPEG2 and HEVC)! With multiple simultaneous streams! Did we mention it supports 4K video @ 60fps?"
Fijn he, die marketing :X. 4K @60fps slaat alleen op het decoden. HEVC encoden gaat slechts op 30 fps :) Durf eigenlijk niet te zeggen of dat met H264 wel lukt.

van http://www.anandtech.com/show/8811/nvidia-tegra-x1-preview
http://images.anandtech.c...0224.655997026.1463396762

[Reactie gewijzigd door Thedr op 23 juli 2024 21:21]

Zat stiekem net ook te kijken naar het stroom verbruik inderdaad!

Heb zelf in de laatste maanden gekeken naar Plex op een NAS(Wil NAS aanschaffen.)
Maar om dat in 1 apparaat te hebben betaal je stiekem gewoon voor een NAS waar of een i3 of een Xeon processor in zit.

Dat is gewoon grof geld. Dit apparaatje van 200 euro met een goedkope opslag NAS lijkt op een goede combi.

Beide laag idle verbruik en toch goede prestaties.
Je haalt dan waarschijnlijk een lager stroom verbruik dan met 1 nas met een i3 of xeon.
Als ik kijk naar synology dan zit je op de goedkoopste i3 rond de 2000 euro. De DiskStation DS3615xs ( access verbruik 88 watt volgends synology )

Als ik naar mijn shield kijk zit ik op 3.6 watt verbruik (idle) + een goedkope nas met schijven ( ik haal met mijn 412+ 45 watt) dus samen onder de 50 watt. Mijn combi kost ook minder dan de helft. Stel ik wil het wel gelijker trekken dan kan ik altijd nog uitbereiden met een DX513 a 40 watt.

[Reactie gewijzigd door Xenophoben op 23 juli 2024 21:21]

Ik vraag me alleen af hoeveel streams je tegelijk kan draaien. De kracht van Plex is dat het makkelijk sharen is. Als je bijvoorbeeld drie streams hebt gaat het dan nog steeds lekker?
Maar als je plex media player wilt hebben zijn er natuurlijk nog heel wat goedkopere opties dan de shield...op de meeste nas kun je plex media server wel installeren.

Het idee is waarschijnlijk dat je direct een harde schijf aan de shield koppelt oid?

Edit: ah de shield kan ook echt transcoden. Mmm das wel aardig

[Reactie gewijzigd door Pepper92 op 23 juli 2024 21:21]

Het gaat hier om het live transcoden.
Het source bestand dus omvormen naar een formaat dat beter te doen is voor je device. Of een andere resolutie voor laag bandbreedte.

Het merendeel van de NAS'sjes zijn hier niet krachtig genoeg voor.
Daarom stop je er een apparaat voor die de rekenkracht op zich neemt.

Ik hoop toch wel zeker dat de shield plex versie ook gewoon shares kan bereiken.
Ik zie dat je mijn ninja-edit hebt gemist :9
Is inderdaad wel een geinige ontwikkeling; dan hoef je naast je nas en je mediaspeler niet nóg een apparaat in huis als je een keer een video op je iPad wil afspelen. Voor de tv heeft het weinig zin, dat wilde ik er meer mee zeggen (want dan dient de shield gewoon als speler).
Ik geloof dat alles via SMB uit te lezen valt vanaf de Shield.
Ik heb een HP Microserver voor 220 euro gekocht, wat geheugen in gestopt en voor 300 een plex server, die rustig 2 x 1080p kan streamen naar clients
Een nuc gebruikt helemaal geen 45 watt idle. De gen5i5 doet iets van 6 watt idle en 33 watt onder load.

Ik heb dezelfde nuc6i3 draaien als emby server met kodi als front end en ik merk het verschil op de stroom rekening niet.
Met windows 10 is dat toch echt mijn gemeten verbuik
Wat ik me eigenlijk regelmatig afvraag, wat is nu exact de meerwaarde van het transcoden. Voor zover ik het zie kan het alleen maar kwaliteitsverlies opleveren t.o.v. de bron, terwijl ik geen duidelijke meerwaarde zie t.o.v. een speler die niet transcode, maar gewoon alles native afspeelt., wat juist het voordeel van de Shield zou moeten zijn (alle formaten afspelen zonder transcoding).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 21:21]

Niet elke media speler kan elk format afspelen. Vooral dts en dd werken vaak niet.

Ook kan je het gebruiken voor het afspelen van content buiten je netwerk. Je mobiele data limiet of internet verbinding in verwegistan is misschien niet snel genoeg om alles direct te streamen. Dan kan je
transcoden naar een lagere bitrate.
Audio formaten kun je beter bitstream afspelen is inderdaad mijn ervaring en de afhandeling door je audio apparatuur laten doen. Al moet ik zeggen dat geen van de media players die ik gehad heb ooit moeite hadden met DD / DTS of hun HD varianten (Atmos nog niet in huis, dus ook nog niet getest). Ik weet wel dat de Video app van Synology niet met DTS meer om kon gaan na een update, maar adt had enkel te maken met het niet meer willen betalen van licentie kosten voor DTS, misschien dat goedkopere media players dit ook hebben en daarom soms last hebben met DD / DTS?

Op mobiele apparaten, daar zit inderdaad wel wat in.
De kracht van Plex Media Server (de naam zegt het al) zit in het serveren van media naar allerlei soorten devices; en dat device kan een dedicated mediaplayer zijn met support voor alles wat los en vast zit, of een wat meer beperkt systeem zoals het Android platform. Het biedt je een uniforme manier om praktisch overal (mits juist geconfigureerd) bij je media te kunnen.
Anoniem: 614 @Dennism9 juni 2016 18:17
Dat je films on the fly getranscode worden. Bij films met ondertiteling is transcoding al snel nodig. Je kan van te voren converteren, maar dat wil eigenlijk niemand.
Gewoon een film op Plex gooien en hij moet het doen. Ongeacht welke codec ondertiteling of client device.
Voor op het op ieder client device zal dan het voordeel zijn denk ik, moet zeggen dat ik wat dat betreft redelijk conservatief ben en eigenlijk enkel films en series kijk op de TV.

Ik kijk trouwens niet veel met ondertitels, maar op de media players die ik in gebruik heb, of gehad heb, heb ik nooit nooit gehad dat een ondertitel niet werkte of dat een bepaalde codec problemen gaf en dat ik om die reden transcoding nodig had, en ik heb toch al enkele Dune modellen en HT PC's versleten.
Ja en dan koop je een synology Play NAS om er achter te komen dat die server niet eens de boel kan transcoderen, terwijl de synology eigen app DS video dit wel kan.
Synology DS Video kan wel transcoden?? Ik draai momenteel Plex Server op mn ds215j, direct video speelt ie prima af, moet ie gaan transcoden, loopt de nas zo goed als vast en word ie onbruikbaar.
DS Video + transcoding werkt alleen als de betreffende hardware dat ook ondersteunt. Plex maakt helaas sowieso geen gebruik van hardwarematige transcoding op Synology's.
Synology DS Video kan wel transcoden?? Ik draai momenteel Plex Server op mn ds215j, direct video speelt ie prima af, moet ie gaan transcoden, loopt de nas zo goed als vast en word ie onbruikbaar.
DS Video kan real time transcoden als uw NAS een Intel Evansport CE5335 heeft zoals bijvoorbeeld in de DS214play. Moest Plex ook support bouwen voor Intel Evansport CE5335, dan zou dat dus ook met Plex lukken (maar het ziet er niet naar uit dat dat er ooit zal komen want alle forum post op het Plex forum worden afgesloten zonder deftig antwoord).
Ik zie het nut ook niet zo... Maar wellicht is dit wel een deur naar meer apparaten voor Plex, dus wie weet wat de toekomst gaat brengen :)
Als het ding niet al te veel stroom gebruikt, zie ik niet in waarom dat een probleem zou zijn? Of je nu een NAS aanzet en aan laat staan of je heb je mediaspeler en doet het zelfde dat maakt natuurlijk niet zo heel veel uit. Nas heeft natuurlijk wel meer opties maar daar gaat het nu dan even niet over.

Hier zie je het stroom verbruik:

http://www.anandtech.com/...hield-android-tv-review/9

Dat valt dus echt wel mee, en doet niet onder voor een NAS.

[Reactie gewijzigd door WeAreLegion op 23 juli 2024 21:21]

Een NAS is vaak niet sterk genoeg om te kunnen transcoded, iets wat zeker wel nodig is voor een Plex server. Plex ondersteund wel al een aantal NAS systemen trouwens. Hier zie je waar je allemaal een server op kan draaien. (Druk op NAS)
Denk ook eraan dat Plex al zwaar weegt op je pc. Het zuigt letterlijk alle resources van je CPU. Jammer dat ze nog geen encoding hebben die van je GPU gebruik van maakt. Als dat er was zou plex intressant zijn om te gebruiken.
Het is beter dan mijn HTPC aanzetten, de Shield verbruikt veel minder stroom dan mijn HTPC.
Dan kan de HTPC dus ook weg onder de tv, dus sowieso minder geluidsoverlast.
Hmm, als onderdeel van Kodi op Raspberry Pi zou het wel ideaal zijn. Mijn NAS is niet krachtig voor transcoderen.
Kodi is al genoeg, heb je niet nog eens plex nodig. de PI decodeert alles al voor je.
Klopt, Kodi is super zeker op de Pi,

Maar wat nu als je je serie nu eens op een andere plek wilt gaan kijken, op je slaapkamer bijvoorbeeld.

Plex op mijn Centos-bak in combinatie met de Chromecast doet dat heel goed. (hier in huis heeft elk toestel een chromecast)

Maar ook als mijn zoon de lego movie wil gaan kijken op zijn tablet, gaat dat heel goed met de plexserver, en dan maakt het eigenlijk niet uit in welk formaat deze film op de server staat, (en bij een snelle internetverbinding maakt het ook nog eens niet uit waar hij zich bevind)
Daar heb je wel een goed punt. any device everywhere. Ik zet het echter niet via internet open en decodeer uitsluitend via de pi of een app op een laptop. Op de tabled kijken mijn kids alleen youtube ellende :) films etc kijken ze op de tv
Het is de combinatie.
Plex is het meest handig, maar mist vaak GPU transcoding+ de proc is meestal niet krachtig genoeg.
En dan heb ik het nog niet eens over 4K transcoding gehad.
proc in mijn qnap is wel krachtig genoeg maar ik had veel 50GB volledige bluray's en plex kon dat niet aanbieden. Kodi wil die wel oppakken. Vandaar dat ik compleet van Plex afgestapt ben. Bij mijn weten doet Plex nog steeds geen full bd's
Ik heb in mijn server destijds een redelijke CPU moeten zetten om fatsoenlijk meerdere streams op 1080p te kijken. Als ik het goed begrijp wordt er in dit geval gebruik gemaakt van de GPU van de X1? Zou het dan misschien ook mogelijk zijn om in de nabije toekomst te transcoderen op de GPU van mijn server?

Trancoderen op de CPU blijft namelijk een intensieve taak..
Niet op een CPU met intel quicksync. Dat zit tegenwoordig ook op de goedkoopste atoms. Plex gebruikt alleen ffmpeg en die ondersteunt nog geen QC van intel afaik.
Ik heb ook een korte tijd ( een maand of zo ), Plex gebruikt op mijn Nvidia Shield TV, in combinatie met mijn Synology 1815+.
De Synology 1815+ is krachtig genoeg om alles te kunnen afspelen, via Plex server naar de Shield TV, maar ik ben uiteindelijk terug gegaan naar Kodi op de Shield, aangezien de interface van Plex mij veel te simpel was. Simpel en duidelijk, zeker wel, maar naar mijn mening stond er gewoon te weinig informatie over de film of serie op het scherm en is vooral saai. Ik zal dat rekenen onder persoonlijke voorkeur, dus dat is voor ieders anders. Kodi heeft idd veel meer mogelijkheden en als je er niet voor terug schrikt om er wat in te klooien, dan krijg je daar toch het mooiste resultaat mee. Het enige wat ik bij Kodi mis (wat Plex wél heeft) is de achtergrond muziek van een bepaalde serie als in het menu van een serie zit. Ik heb geen idee hoe ik dat moet instellen op de Nvidia Shield TV.
Wat ik er eigenlijk wat over vind, is dat je een maandelijks/jaarlijks/langdurig abonnement bij Plex dient te nemen als je extern toegang tot je mediaserver wilt, terwijl dat bij je Synology met DSVideo gewoon gratis is.
Plex is een goed product, maar ik denk dat de keuze Plex/Kodi vooral persoonlijk is, ze werken allebei goed.
Je hoeft bij Plex helemaal niet te betalen voor extern access. Betalen doe je voor development versies en inspraak op features.

Het grote punt wat hier word vergeten is dat je met Plex libraries kunt sharen, iets wat ik bij kodi (=player) niet zie gebeuren.
Je kunt de kodi library op twee manieren delen:
1-op een locale installatie via upnp
2-je host je library op een sql server en laat elke installatie daarnaar verwijzen middels een aanpassing in advancedsettings.xml. hiervoor moeten je mkv's wel op een share staan.
Dat is toch heel andere koek. Library sharen met anderen en anderen met jou geeft nogal wat mogelijkheden qua content.
Je mediaspeler als NAS en player tegelijkertijd gebruiken lijkt me niet de beste oplossing. In mijn geval download ik op mijn oude 2012 Macbook Pro, daar zet ik dan Plex even aan, en via mijn smart TV gebruik ik de Plex client. De client zit overigens ook op mijn PS4 thuis, en mijn PS3 die mijn vriendin staat.

Dus Macbookje mee, en ik kan overal kijken.

Maar goed, het is leuk dat het kan, alleen mijn inziens echt een gimmick.
Gebruik Plex al sinds de alpha versie. Ga nooit meer terug naar xbmc. 3 per jaar betaald, nu early adopter aanbod gekregen voor lifetime.

Draai plex op een workstation die 24/7 aan staat voor netwerk. DS214PLAY als NAS erbij. Alle kids van familie kunnen met hun ipad of tv erop voor kinderfilms te kijken en gewone accounts ernaast.
ik gebruik beiden. Kodi in huis omdat ik de client persoonlijk beter vind en plex voor onderweg en voor de schoonouders. Sync beiden via trakt en dat werkt perfect. Plex server draait op een mac mini gekoppeld aan een xpenology nas
Het blijft tussen commerciële regels door lezen.
Hard op denkend:
Nog steeds afhankelijkheid van bepaalde codecs.
4k ook hardware transcoding?
Meerdere streams (voor meerdere gebruikers) tegelijk mogelijk?

Een Xpenology NAS bouwen lijkt me voor Plex altijd nog het beste. 1 apparaat.
Op Tweakers.net hebben we hier een heel mooi topic voor.
En ten slotte: we blijven tweakers toch? Ondanks dat een Xpenology NAS bouwen kinderspel is.
Zoals ik hierboven reeds al aangaf: H265 encoden kan de X1 alleen op 30fps. 2x1080p op 60fps zal waarschijnlijk ook wel lukken. Moet zeggen dat ik de X1 in de praktijk qua geheugenbandbreedte tegen vind vallen; voor mijn werk ben ik er mee bezig als embedded vision platform, 12Gb/s over PCIe gaat slechts enkele seconden goed }>

[Reactie gewijzigd door Thedr op 23 juli 2024 21:21]

Plex server transcodeerd alleen indien de client het voorgeschotelde bestand niet hardware matig kan afspelen. als je hier rekening mee houdt met je bestanden valt t transcoderen mee. ik gebruik zelf kodi met een plex plugin ivm ondertiteling werkt perfect

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.