Knutselaar maakt flightcontroller van Xbox-controller met 3d-geprinte onderdelen

YouTuber Akaki Kuumeri heeft met een 3d-printer zijn Xbox One-controller omgetoverd in een heuse hotas-set-up voor Flight Simulator. De ontwerpen om met een 3d-printer een hands on throttle-and-stick van een controller te maken, heeft hij gedeeld.

Xbox-hotasSinds het verschijnen van Microsoft Flight Simulator zijn flightcontrollers en joysticks weer enorm in trek. Ze zijn zelfs zo populair, dat sommige modellen niet verkrijgbaar zijn en dat de prijzen zijn gestegen. Kuumeri heeft daar een originele oplossing voor: hij toverde zijn Xbox One-controller om in een hotas. Hij doet dat met 3d-geprinte onderdelen, die hij in Fusion 360 heeft gemaakt.

In een video geeft hij uitleg over het proces en op Reddit beantwoordt de maker vragen. De benodigde bestanden zijn op Thingiverse te downloaden, zodat iedereen met een 3d-printer aan de slag kan en zijn eigen controller kan veranderen in een flightcontroller. Dat werkt overigens alleen met Xbox One-controllers, het ontwerp is niet geschikt voor andere controllers.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-09-2020 • 21:09

47

Reacties (47)

47
45
29
4
0
8
Wijzig sortering
Leuk concept! Meer immersie voor een klein budget is altijd leuk. (Al is een 3D printer ook niet goedkoop).

Er is wel 1 addertje onder het gras bij het gebruik van een (Xbox) controller als input:

Games implementeren vaak een deadzone voor controllers. Als je een joystick uitvergroot heb je hier flink wat last van. Ik weet van XInput dat deze voor de linkerjoystick 12% deadzone heeft en voor de rechterjoystick 13%. Hopelijk is dat uit te zetten, al betwijfel ik of FS2020 dit toestaat i.v.m. permanente drift.
In FS kun je je joystick volledig calibreren op alle assen, inclusief deadzones en versnellingen. Voor de pc versie kan dit misschien ook met een xbox controller?

Voor de console versie is het natuurlijk de vraag of het een 1 op 1 port word of dat ie “toegankelijker” word gemaakt en daarmee instellingen verliest.
Je kan inderdaad dat prima instellen in FS2020 voor de Xbox controller. Een ander probleem is dat de sticks niet heel nauwkeurig zijn - in ieder geval niet op de Xbox360 controller. Die deadzone heb je dus wel nodig omdat je stick niet perfect in het midden komt.
Xinput moet je zelf deadzones implementeren. Ik heb er jaren mee gewerkt, het is gedeeltelijk hoe je er zelf mee omgaat.
3D printer heb je al vanaf 150 euro.
Toch een flinke aanschaf als dit je enige use-case is.
Die usecase komt wel. Ik kocht er 1 zonder enige geldige reden. En toch genoeg mee gedaan.
Als je dit idee ziet kan je natuurlijk van alles verzinnen voor een dergelijke constructie. Ik met een draai- en freesbank kan het zo namaken met wat rondstaf hout, POM of aluminium.
HOTAS betekend dat er knopjes op je throttle en stick zitten zodat je niet je handen er vanaf hoeft te halen om schakelaars te bedienen of selecties te maken.

Dit is geen HOTAS.
Hands On Trottle And Stick.
Volgens de definitie is dit gewoon een HOTAS
Ik moet Quaaksel hierin gelijk geven.

HOTAS betekent dat er eigenlijk juist knoppen op de stuurknuppel zitten.
het "Hands-on" gedeelte is omdat je de knuppel niet los hoeft te laten om knoppen in te drukken.

Even een snelle wikipedia:
"HOTAS, an acronym of hands on throttle-and-stick, is the concept of placing buttons and switches on the throttle lever and flight control stick in an aircraft's cockpit. By adopting such an arrangement, pilots are capable of performing all vital functions as well as flying the aircraft without having to remove their hands from the controls."
Echt accuraat zal het niet wezen aangezien die controller sticks meestal maar een bepaald aantal gelimiteerde 'steps' heeft xD
Volgens mij zitten er gewoon 255 "stappen" (8 bits) bij je gemiddelde game-controller - wat "analoog" genoeg is voor vrijwel alle toepassingen :)

[Reactie gewijzigd door ikt op 23 juli 2024 01:49]

Voor vliegspellen is het oké nu ook weer niet super. Je kan het verschil wel merken tussen 255 stappen en 511. Als de beweging te schokkerig wordt kan je in combat flight sims het verschil zeker wel merken omdat je dan op het scherpst van de snede vliegt en schokken ervoor kunnen zorgen dat je dan in een stall terecht kan komen. 12 tot 15 bits is tegenwoordig gangbaar, met wat filtering kom je dan op een resultaat uit dat equivalent is aan ca 10 bits input.
Zoals @Daoka al zei, er is een soort van test voor joysticks, en dat is in een tool die de bewegingen registreert een zo perfect mogelijke ronde circel te tekenen. De dure HOTAS sets doen dat toch een stuk beter dan die cheap ass Extreme 3D Pro van logitech dat kan. (niet dat ik nu bedoel te zeggen dat alleen dure hotas sets een waardige optie zijn, dat is niet per se zo)

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 23 juli 2024 01:49]

Uhm ik weet niets van een test. De basis controller blijft hetzelfde dus de verschil in stappen van de controller ook. Ik bedoelde meer hoe precies iemand zelf moet zijn.

https://www.scienceabc.co...677/rscb28/ng:webp/ngcb28
Zoals dit plaatje laat zien. De middelste cirkel kan je zien als de thumbstick. Kleine cirkel dus zelfs elke 10 graden zit maar een paar millimeter van elkaar. De buitenste cirkel is zijn gemaakte handvat. De cirkel is veel groter dus ook de afstand van de graden. Hierdoor is 2 of 3 milimeter van de juiste graden af veel minder erg.
Het is een test die ik wil eens bij sites die gericht zijn op flight sims terugzie. Ik zag in jouw beschrijving een analoog waar ik op voortborduurde, maar nu ik het teruglees bedoel je net wat anders idd.
Ik verwacht dat het wel preciezer zou kunnen zijn dan de standaard stick. Denk aan een cirkel. Hoe kleiner de rondje is hoe moeilijker het is om de precieze aantal graden te bepalen omdat al die graden dichter bij elkaar zitten. Door die aanpassingen wordt de cirkel van bediening groter waardoor je preciezer de juiste graden kan vinden die je wil hebben omdat de graden verder uit elkaar staan.
Hij vergroot toch met de adapter de uitslag van de stick??

Waardoor je precies er wordt??

Zie het als een wiel. De as in het center van je wiel. Die draait langzamer dan het loop vlak van de band.

Ook met je versnellingsbak je pook uitslag is groter, dan de uitslag die de pook maakt op het kantelpunt.
https://www.scienceabc.co...677/rscb28/ng:webp/ngcb28

Zoals dit plaatje laat zien. De middelste cirkel kan je zien als de thumbstick. Kleine cirkel dus zelfs elke 10 graden zit maar een paar millimeter van elkaar. De buitenste cirkel is zijn gemaakte handvat. De cirkel is veel groter dus ook de afstand van de graden. Hierdoor is 2 of 3 milimeter van de juiste graden af veel minder erg.

Tenminste dit is wat ik in me hoofd heb als de logica.
Je bedoelt dat je hem precieser kan bedienen. Het resultaat is nog steeds even precies en accuraat. Stel je voor: jij een wiel hebt van 2 meter in straal, en aan de as word elke keer dat er een spaak voorbij komt 3 graden bij op geteld. Als je het wiel vast pakt op 5cm van de as kun je het wiel minder precies bedienen, want een beweging van 5cm heeft dan 5 graden effect (nummers kloppen niet, maar je snapt het idee). Toch worden er maar 3 graden geregistreerd. Pak je het wiel nu vast op 2 meter afstand, heeft een beweging van 5cm slechts 0,5 graden effect. Toch worden er nul graden geregistreerd.
De controller wordt er niet preciezer van maar ik verwacht de mens zelf wel. Maar misschien is mij logica verkeerd. Zo zie ik het tenminste.

Tijdens gamen heb je natuurlijk vaak niet de tijd om precies te denken en te meten dus is dit meer reactie op het moment.

Even uitgaande van jou drie graden waarop het registreert. Dan zou je op 66, 69 en 72 graden reactie hebben. Nu wil ik 69 graden hebben. Zit ik bij een kleine cirkel 3 milimeter van die 69 af dan zit je al eerder bij de 66 of 72 graden. Bij een grote circkel met 3 milimeter ernaast zit je eerder bij de 68 of 70 graden wat dan toch nog 69 graden registreert.
Ik zie al enkele verbeteringen die gedaan kunnen worden.

voor die snap/ball joint onderdelen kan je van lego de Snap connectoren {Bionic of van een auto set} gebruiken Zaag je de ball joints af en lijm je deze in plaats.

Hierdoor heb je stevigere Ball-joints. die niet zo snel slijten door dat je op lage resolutie hebt geprint
Mensen die gaan zagen in Lego verdienen een levenslange zelfquarantaine....
Maar dan wel zonder Lego!

😉
Het hoeft ook geen echte lego te zijn. die nep lego werkt net zo goed.
Alles kan altijd beter, maar dit is al supervet gedaan. Beetje waardering voor deze pionier!
Dan moet je het wel in ABS printen, anders wordt het heel lastig lijmen. Sowieso kost de LEGO meer dan het filament dat je aan het printen van de joint zal besteden. Even schuren zal al veel van de problemen qua gladheid oplossen.
Beetje vet aanbrengen doet ook wonderen voor de levensduur.
Vet zal wel werken voor de korte duur maar het gaat vooral om de dikte van de bal joints.

dez zijn volgens de files tussen de 2-5 mm dik.

en als je met een standaard 0.4mm nozzle print krijg je dat de dikte van de walls vaak niet stevig genoeg is.
Hoezo vals-spelen?

Het is een improvement op het design.
Dan is een high refreshrate monitor ook valsspelen, of een gamingmuis. Als we daarover gaan ouwerhoeren mag dadelijk niks meer.

En bovendien, valsspelen in MS flightsimulator 8)7 8)7 8)7 8)7
Had het over het misbruiken van lego balljoints
Hij (de maker/bedenker) is een echte Tweaker!!! Hulde voor dit idee, zeg!
Het lijkt me een vrij generiek ontwerp dat relatief gemakkelijk voor andere controllers geschikt kan worden gemaakt. Wel slim van de maker, om eenvoudige mechanische concepten zo te combineren dat het een simpele oplossing voor een probleem is geworden.
Erg leuk om te zien! Dit is waar tweaken om gaat!
Straks eens proberen te printen.
Cheap, affordable en xbox kastje staat maar stof te happen.
Het is mooi gedaan en ziet er goed uit. Heb inmiddels redelijk wat gevlogen met een (DualShock 4) controller in MSFS 2020 en de sticks zijn heel gevoelig. Deze oplossing lijkt handig maar je gebuikt dan je hand/pols ipv je duim. Je duim is veel preciezer dan je hand pols. Los van de ergonomie. Dus preciezer wordt de besturing zeker niet. Wel leuk.

[Reactie gewijzigd door gijsmans op 23 juli 2024 01:49]

Er is ook een 'vertraging' doordat de stick langer is. dan kun je dus toch nauwkeuriger zijn.
Beeld je in dat je stick 1 meter hoog is, dan is dezelfde stick met je voet nog gevoeliger te bedienen dan eentje van 1cm met je duim.
Hij heeft zijn eerste joystick (waar hij in deze video ook naar refereert) op reddit gepresenteerd.
Op zich wel een interessant ventje. Helaas wel iemand die heel erg vanuit zijn eigen ideeënwereld opereert.

Op zich wel jammer dat Autodesk Fusion360 steeds minder goed beschikbaar maakt voor hobbyisten.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 23 juli 2024 01:49]

Je moet niet vergeten dat jij een probleem hebt. Joysticks zijn uitverkocht of te duur voor flight sims. Maar je hebt nog wel een Xbox controller liggen.

Dan ga je een oplossing verzinnen voor jouw probleem.

Uiteindelijk ben jij wel zo lief, om jouw oplossing met andere te delen.

Natuurlijk komt dit uit zijn eigen ideeenwereld. En handelt hij daarnaar. Hij had er nooit opgekomen als hij geen flight Sim zou spelen, wel een joystick zou hebben. Zelfde dat hij geen adapter heeft voor andere types.
Hij is niet de eerste die iets soortgelijks maakt en open source designs zijn niks nieuws als het om joysticks gaat. Wat is nu je punt precies?

Ter verduidelijking: Mijn punt is dat het wel gaaf is, maar dat het zo jammer is dat deze knul zich verder niet in de community mengt. Het gevolg: hij presenteert iets alsof het een enorme innovatie is, en hoewel zijn ontwerpen zeker leuk zijn, zijn er zo ongeveer altijd wel opmerkingen te maken over zijn ontwerpen en zijn er vaak al eerder soortgelijke dingen gedaan.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 23 juli 2024 01:49]

Ik snap op zich je punt dat het misschien niet uniek is. Maar hoe zou de video overkomen met teksten als "Tja er zullen dus wel meer ideeën zijn zoals dit dus ik ben niet uniek. Ook al ben ik blij met mijn design kan je beter naar de originele idee zoeken". En misschien was het wel uniek voor hem? Misschien heeft hij nog nooit eerder zoiets gezien of had de versie die hij wel gezien heeft verbeterd waardoor het toch uniek voor hem is. Het is ieder geval voor mij wel uniek. Ik had dit nog niet eerder gezien zo een aanpassing door 3d printer.
Het gaat hier niet specifiek om iets unieks. Hij heeft een probleem heeft een oplossing gevonden en heeft dit gedeeld.

Op zijn manier. Waarom moet je mee doen met de community, er zijn genoeg mensen die een probleem hadden dit op hun eigen manier opgelost hebben en ook niet delen met andere. Dat hoeft toch niet met alles?

Misschien heeft hij andere oplossingen gezien en geprobeerd maar wat voor hem niet afdoende. Hij heeft het gedeeld op redit en op YouTube zijn filmpje geplaatst en tweakers heeft dit opgepakt.

Kas was ook dat dit niet opgemerkt was door tweakers of tweakers ziet er geen nieuws waarde in. Dan had het hier ook niet gestaan. Hij krijgt nu wat meer aandacht. Maar om iemand nu naar beneden te trekken dat hij zich niet mengt in de community, vraag ik me af waarom.
Helaas wel iemand die heel erg vanuit zijn eigen ideeënwereld opereert.
Hoe is dat een probleem? Doet elke creator dit niet dan? Wees blij dat er mensen zijn die met eigen ideen en oplossingen komen, het hoeft niet per se uniek te zijn maar voor veel mensen kan het wel een goede uitkomst zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.