Sony verwijdert Cyberpunk 2077 uit PlayStation Store en restitueert aankoopprijs

Sony heeft Cyberpunk 2077 uit zijn PlayStation Store gehaald. Het bedrijf zegt dat het een volledige restitutie van de aankoopprijs mogelijk maakt voor degenen die het onlangs uitgekomen spel van CD Project RED in de PlayStation Store hebben aangeschaft.

Sony heeft deze stap aangekondigd op de PlayStation-website en biedt daar ook meteen een link om in te loggen en een verzoek tot terugbetaling in te dienen. In de korte verklaring zegt Sony dat het 'streeft naar een hoge mate van klanttevredenheid' en dat het daarom overgaat tot deze stap. Het bedrijf zegt dat de game 'tot nader order' uit de PlayStation Store is gehaald, wat gelet op de woordkeuze kan betekenen dat de game op termijn weer zal terugkeren. Of en wanneer dat zal gebeuren, is onduidelijk. Momenteel wordt Cyberpunk 2077 wel gewoon te koop aangeboden door Microsoft in zijn digitale winkel.

CD Projekt RED heeft inmiddels gereageerd op de stap van Sony Interactive Entertainment. Volgens de ontwikkelaar van Cyberpunk 2077 is de beslissing om de game uit de winkel te verwijderen, genomen na een discussie met Sony. De ontwikkelaar maakt verder duidelijk dat alle exemplaren van de game die in de PlayStation Store zijn aangeschaft bruikbaar blijven en dat alle versies ondersteuning blijven ontvangen. Ook is het nog steeds mogelijk fysieke exemplaren van Cyberpunk 2077 aan te schaffen, benadrukt CD Projekt RED.

Het verwijderen van Cyberpunk 2077 hangt waarschijnlijk samen met de ontevredenheid onder gamers over met name de vele aanwezige bugs en de matige prestaties op de consoles van de vorige generatie. CD Projekt RED bood onlangs al zijn excuses aan dat het de game voorafgaand aan de release niet heeft getoond op de PS4 en Xbox One. Daarmee erkende het bedrijf dat het spelers niet de kans heeft gegeven een beter geïnformeerde beslissing te maken over het wel of niet aanschaffen van de game. Ook gaf de ontwikkelaar toe dat het meer aandacht had moeten besteden om de game beter speelbaar te maken op de Xbox One en PS4.

De huidige stap van het weghalen van de Cyberpunk 2077 uit de PlayStation Store is waarschijnlijk ook gedaan om duidelijkheid te scheppen over de juridische situatie voor spelers die gebruik willen maken van het ontbinden van hun aankoop. In de hierboven genoemde verklaring, waarin CD Projekt RED zijn excuses aanbod, gaf het bedrijf al aan dat het restituties mogelijk ging maken voor spelers die niet wilden wachten voor updates. Daar was echter de nodige onduidelijkheid over. Volgens Eurogamer bleken niet alle winkels daar aan mee te werken en de officiële, algemene informatie op bijvoorbeeld de Sony-website over terugbetalingen maakte het er ook niet duidelijker op. Daar staat namelijk dat een restitutie niet mogelijk is als de speler al is begonnen met de download of het streamen van de content, tenzij de content defect is.

Op de next-genconsoles draait de game in een backwards compatibility-modus. Versies van de game die specifiek voor de PlayStation 5 en Xbox Series X zijn bedoeld, moeten volgend jaar uitkomen. De huidige versie van de game draait overigens redelijk op de next-genconsoles door de krachtigere hardware in vergelijking met die van de consoles van de vorige generatie. Op de PS4 en Xbox One zit de framerate doorgaans rond de 20fps; op deze consoles wordt een stabiele 30fps bij lange na niet gehaald. Op de Xbox Series S en X wordt dat laatste wel gehaald en op de Xbox Series X en PS5 zijn ook modi waarin de game is te spelen met framerates die tegen de 60fps aanzitten.

Cyberpunk 2077 kwam, na meerdere keren te zijn uitgesteld, op 10 december uit voor de consoles en de pc. Tweakers publiceerde onlangs een review op basis van de pc-versie van Cyberpunk 2077 en concludeerde dat het een game met veel potentie is, maar dat er nog veel werk aan de winkel is, bijvoorbeeld om de prestaties op orde te krijgen en de vele bugs weg te werken.

Door Joris Jansen

Redacteur

18-12-2020 • 07:54

480 Linkedin

Submitter: RubenSaurus

Lees meer

Reacties (480)

-14800455+1271+216+30Ongemodereerd138
Wijzig sortering
Ik speel zelf op de PS4 Pro en heb de tijd van m’n leven. Wat een topverhaal, wat een geweldig mooie en gedetailleerde stad! Ik merk eigenlijk weinig van glitches en frameratedrops, alleen crasht het spel af en toe. Dan start ik ‘m gewoon opnieuw op. Heb er tot nu toe vier gehad in twaalf uur spelen. Al met al: blij met de aankoop, ideale lockdowngame.
Hmmm dan heb je geluk of ik heel veel pech, ik speel hem ook op de PS4 Pro en vind de game borderline onspeelbaar. Dat terwijl ik mezelf zie als een enorme casual gamer die zijn console meer gebruikt voor movie streaming dan games.

Ik heb last van framrates die droppen naar 10/20 FPS, characters die in een t-pose rondzweven, geen facial animations, shaders en textures die niet werken waardoor sommige objecten er bizar uitzien en ze kan ik nog wel even doorgaan.

Kortom ik ben maar gestopt met het spelen van deze game en pak hem wel een keer weer op waneer ik een PS5 heb.

Oh ja... ben ik ook de enige die het opvalt dat het item wat je het meest vindt op de grond een dildo is? Serieus CDPR, wat is daar de bedoeling van, de eerste paar keer was het grappig maar nu is het raar.
Oh ja... ben ik ook de enige die het opvalt dat het item wat je het meest vindt op de grond een dildo is? Serieus CDPR, wat is daar de bedoeling van, de eerste paar keer was het grappig maar nu is het raar.
Ik las een review van iemand die na een paar uur spelen opmerkte dat vrijwel alle details in het spel continu gekopieerd worden. Papieren op een bureau, boeken in een kast. Het lijkt wel alsof iedere woonkamer/werkkamer precies hetzelfde is qua inhoud. Mogelijk hebben ze hetzelfde gedaan met items die rondslingeren.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 18 december 2020 09:46]

Dat is toch wel een beetje klagen om te klagen. Volgens mij doet elke game dit en bij Cyberpunk 2077 vind ik dat er nog voldoende variatie is om een geloofwaardige wereld te hebben. Games van Ubisoft ,of nog erger Bethesda, vind ik toch wel een stuk minder gevarieerd.
Nee ben ik niet met je eens. Natuurlijk hergebruiken alle games bepaalde assets. Maar als het zo opvalt hebben ze toch wat overdreven. Wat mij opviel is dat je gruwelijk veel dezelfde npc ziet rondlopen. Soms 2 of 3 op hetzelfde kruispunt. Dat is toch echt wel een beetje immersion breaking. Het is maar zeer zelden dat dat het geval is bij GTA .
Misschien ligt dat aan de console versie? Bij de PC heb ik dat niet.
Van wat ik zie op PC is alles gevarieerder daar. Ik kan me op de PS4 Pro niet aan de indruk ontdoen dat ik bijna overal hetzelfde zie. De PC versie en de console zijn twee totaal verschillende versies. De console versie lijkt alsof ze daar in 2013 gestopt zijn met er aan te werken.
heb ze ook gehad op de pc. lijkt me echter eerder een bug
Ja, ik had dat idee ook met Dying Light. Het heeft best een uitgebreide spelwereld, maar je komt iedere keer dezelfde schuurtjes, kisten, overkappingen, bestelbusje, enz. tegen. Voelt toch wat goedkoop aan qua productiewaarde.
Waarom post die reviewer geen voorbeelden? Laat een enorme kans liggen door wel dingen te zeggen maar niet te laten zien.
Grappig dat onze ervaringen zo verschillen. Ik heb misschien twee of drie keer per uur een kleine glitch, zoals zwevende objecten. De frameratedrops storen mij niet zo. Een tip die ik op reddit las: doe alsof glitches in de spelwereld voortkomen uit haperende oogimplantaten ;)
Clitches en bugs zijn ook niet de enige problemen, er is inhoudelijk wel meer met de game mis. Auto's die op rails rondjes rijden. Auto's en NPC's die spontaan spawnen, verdwijnen of veranderen als je je omdraaid. De achterlijke AI van de npc's met raar gedrag. Politie die spontaan achter je spawned etc. Het is gewoon niet de open wereld ervaring die vantevoren belooft is.
NPC's die spontaan spawnen, verdwijnen of veranderen als je je omdraaid.
Het is de Matrix in 2077 :+
Daar heb je wel gelijk in maar daarintegen zijn de main en site missie's echt super cool
gisteren een moordzaak opgelost site missie ruim en 1 misschien wel 2 uur bezig geweest
nu heb ik een andere site missie met een paar rijke mensen die in een heel mooi appartment wonen maar waar dus wat rare dingen aan de hand zijn.

Ook is het gewoon leuk om gewoon rond te rijden en soms bij mooie gebouwen proberen in te breken wat dus in veel gevallen gewoon kan en waar je dus vaak leuke spullen kan vinden.

Ook zitten er een aantal heel leuke wapens in de game (Skippy) en coole auto's

ik vermaakt me er goed mee ik speel wel op de PS5 maar meestal via remote play op mijn PS4 Pro die op de slaapkamer staat dit werkt erg goed.

Maar heb wel zoals de meesten de crashes maar even snel het spel opnieuw opstarten en je kan weer een tijd spelen.

En misschien is de verwijdering uit de store wel goed misschien gaat CDPR nu eerst proberen de Playstation versie op orde te krijgen zodat hij weer terug komt in de winkel
tenslotte heeft Sony een redelijk grote playerbase die ze toch niet kwijt willen lijkt mij.
Haha dat van die dildo daar is CD projekt van op de hoogte. Kennelijk worden er daar teveel van gespawned. Dat gaan ze verhelpen in een toekomstige patch
Er zijn games die maar een paar items per keer in geheugen plaatsen om ruimte te besparen. Misschien handelt 2077 zo.

Bij mij zijn het speelkaarten en asbakken. Van drugslab tot Penthouse, dat is wat iedereen heeft.

Maar als een van je "junk" slots dildos bevat kan met zo'n truck het zo zijn dat je er meteen duizend hebt...
Vreemd, heb er 60 uur opzitten maar nog geen een gevonden...
is misschien een soort van 'fk you' easteregg van een ontevreden developer
Ik kom ze niet heel vaak tegen moet ik zeggen, misschien met de laatste patch er uit gehaald?
Ik heb op PC buiten op straat echt nog nooit een dildo op de grond zien liggen. Wel in winkels enz en hotelkamers (no-tell motel).
Wil je een gelikt spel van dit gigantisch formaat? Wacht dan minstens een jaar na release.
Lekker is dat. Dus nu is het ineens de schuld van de consument omdat CD Projekt Red niet een fatsoenlijke planning kan maken om een degelijke game te releasen. Dit spel is gewoon niet af punt. Je koopt toch ook geen nieuwe auto met een barst in de voorruit. Ach..op zich kun je wel rijden.

Eerste reactie.
alleen crasht het spel af en toe. Dan start ik ‘m gewoon opnieuw op.
Moet niet gekker worden als we dit normaal gaan vinden. Is heel wat anders dan een NPC die half in de grond is gezakt. De keuze van Sony voor dit wanproduct is voor nu zeer terecht. Zonde.
Maar het toch gewoon de schuld van beiden, waarom slechts alleen de een of de ander?

Uiteraard moet CD Projekt Red gewoon een goed werkend product afleveren, of anders het uitstellen ofzo.

Maar als consument heb je toch ook gewoon de verantwoordelijkheid om onderzoek te doen naar een product voordat je het aanschaft, je goed te informeren en op basis daarvan de keuze maken of het product geschikt is voor je of niet? Waarom geven mensen geld uit aan een product om er vervolgens achter te komen dat het helemaal niet voldoet aan hun kwaliteitseisen? Je kopt toch ook niet zomaar een auto zonder proefrit gemaakt te hebben en daarna gaat klagen dat de stoelen niet lekker zitten? (slecht voorbeeld verder van mij, omdat het bij de game een defect betreft, en bij de auto slechts een ongemak).

Dat studio's steeds vaker games afleveren die gewoon niet af zijn, is natuurlijk super slecht. Maar laten we dan niet de baby met het badwater weggooien en de consument vrijspreken van alle verantwoordelijkheid.

Wacht gewoon eerst totdat de game uit (pre-orders slaan sowieso al echt nergens op), wacht daarna nog even op een aantal reviews en kritieke stemmen, kijk wat YouTube filmpjes. Is het naar wens? Koop het dan en speel het met veel plezier! Is het brak of niet af? Koop het dan ook gewoon niet! Wacht totdat het wel af is, of laat het compleet links liggen. Genoeg andere games om te spelen, toch?

Maar zolang "we" games massaal blijven pre-orderen en brakke games blijven kopen, blijven de studio's dit natuurlijk ook gewoon lekker doen. Waarom zouden ze hun gedrag veranderen? CD Projekt Red heeft al voordat ze het spel uitbrachten de volledige kosten van het gehele ontwikkeltraject terugverdient.
Maar als consument heb je toch ook gewoon de verantwoordelijkheid om onderzoek te doen naar een product voordat je het aanschaft, je goed te informeren en op basis daarvan de keuze maken of het product geschikt is voor je of niet?
Jij beschrijft caveat emptor, ofwel buyer beware. Dat is het model wat binnen o.a. de VS gehanteerd wordt.

Binnen de EU heeft de verkoper een plicht de koper van informatie te zien. Als de verkoper jou niet expliciet van informatie voorziet zoals hoe hoog de resolutie of gemiddelde frame rate is, dan ben jij volledig gerechtigd uit te gaan van wat bij vergelijkbare producten de norm is. (Wat in dit geval 30fps@1080p zou zijn.) Haalt het product die norm niet, dan is de verkoper laakbaar.

Zelfs de bewijslast voor deze informeringsplicht ligt bij de verkoper; zij moeten hard bewijs hebben dat ze jou ten tijde van jouw aanschaf correct van bepaalde zaken op de hoogte gesteld hebben.

Dat principe noemen we ook wel caveat venditor, ofwel seller beware.


En ik zal het je nog bouter stellen: vanaf 2022 gaat er een nieuwe EU richtlijn in die dit hele gebeuren nog meer op scherp stellen voor digitale content. Er gaat o.a. gelden dat als jouw PC systeem naar letter voldoet aan door de verkoper gestelde systeemeisen, alle performance problemen met software als conformiteitsprobleem gezien worden en je recht hebt op herstel. Bugs met bepaalde driver-revisies van Nvidia of AMD? Valt dus onder conformiteit tenzij specifiek die driver versies in de systeemeisen uitgesloten waren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 december 2020 14:15]

Het is nu eenmaal normaal dat publishers pre-orders verkopen. En als je pre-orders wilt verkopen, moet je een einddatum stellen. Dus ja, zolang publishers dat doen, is het normaal dat je geen compleet spel krijgt. Kun je mij wel omlaag modden maar daar verander je de werkelijkheid niet mee dus wen er maar aan dat je bij release een kapot spel krijgt wat overigens al jaren zo is.

CD Projekt Red wou zo veel meer met dit spel, maar er werd gewoon gezegd door de execs van CD Projekt: jongens, we gaan releasen. Al deze extraatjes gaan we schrappen. We houden de eerste basic AI aan. Vehicle customization? Mwa, doe daar maar een DLC van. Enne, dat hele public transportation systeem, sloop dat er maar weet uit, en plaats hier een daar wat fast travel punten. Iedereen focust vanaf nu op de bugs. Je hebt 5 maanden. Succes.

[Reactie gewijzigd door Memori op 18 december 2020 17:59]

Het is nu eenmaal normaal dat
En de vraag die jij je moet gaan stellen, is: vinden we dat dit normaal zou moeten zijn ?
Ik vind het niet normaal. Dat was jaren geleden al duidelijk. Feit is, het maakt niet uit hoeveel gamers zich hier tegen spreken. Elke oproep om een boycot liep op niets uit. Mensen kopen de spellen toch wel. En degene die tegen waren volgen een aantal dagen later.

Zonder wetten kunnen ze dit gewoon blijven doen, alsmede de developers zelf als slaaf te laten werken. Want het is niet normaal hoe die uitgebuid worden.
Zonder wetten kunnen ze dit gewoon blijven doen
Die wetten zijn er of komen er aan, afhankelijk van hoe je er tegen aan kijkt. De EU heeft een nieuwe richtlijn inzake verkoop van digitale inhoud die uiterlijk medio komend jaar 2021 in nationale wetgeving omgezet moet zijn welke uiterlijk januari 2022 in werking gesteld moet worden.

Deze wetgeving maakt digitale inhoud onderhevig aan vergelijkbare conformiteitsprincipes zoals voor fysieke goederen en diensten gelden. Maar gaat nog veel verder.

Zo zijn verkopers die inhoud aanhoudend leveren -- Digitale distributie-platformen voor games worden expliciet binnen deze categorie geplaatst. -- blijvend aansprakelijk en geldt vziw ook blijvend omgekeerde bewijslast voor hen, zolang als de levering aanhoudt.

Daarnaast wordt paal en perk gesteld aan wat er met patches kan; mag; en moet. Leveranciers en verkopers zijn verplicht middels updates/patches zorg te dragen voor de conformiteit van de door hun geleverde software. Dit wil zeggen dat ze verplicht zijn beveiligingsupdates door te voeren; stabiliteitspatches door te voeren bij software die crasht; etc. Dat zijn platforms zoals PSN, MS Store, Steam, etc. wegens voorgaande sowieso verplicht zolang levering aanhoudt, tenzij ze expliciet anders kenbaar hebben gemaakt voorafgaand aan elke individuele koop. Deze afwijking kan niet bedongen worden via algemene voorwaarden en de consument moet duidelijk ingelicht worden dat het een afwijking van de normale rechten betreft.

Updates die buiten het domein van behoud van conformiteit gaan, bijv. door spelbalans aan te passen; nieuwe gameplay-elementen toe te voegen; etc. mogen dit onder de nieuwe richtlijn ook enkel doen als deze redenen expliciet (en dus niet onder een arbitraire verzamelkreet zoals "verbeteren van de spelervaring") benoemd staan in het koopcontract; als deze wijzigingen niet tot extra kosten leiden voor de consument; als deze wijzigingen duidelijk vantevoren aan de consument aangekondigd worden en verstrekt worden op een duurzaam medium; en als de consument ingelicht wordt over hetzij hun recht het koopcontract kosteloos te ontbinden, hetzij hun recht om de software in de oude vorm volledig te kunnen blijven gebruiken. (In het geval van een multiplayer titel betekent dat dus incl. de multiplayer component.)


En zo zijn er nog veel meer zaken waar vooral de grote triple-A uitgevers hoofdpijn aan over zullen gaan houden. 2022 gaat wat dat betreft een feestje worden voor de games-industrie, vooral zodra de welbekende spelers binnen dit veld, zoals bijv. de Duitse en Franse consumentenwaakhonden, in beweging gaan komen.

Linksom of rechtsom, deze sector zal uiteindelijk gedwongen gaan worden iets aan het kwaliteitsniveau van haar producten te doen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 december 2020 17:07]

Het is bij ieder spel zo die ik de laatste 10 jaar gespeeld heb. Ik weet niet of je betere weet? Normaal gesproken wordt nu vanuit de kudde het eeuwenoude battlefield 3 en E.A. verhaaltje opgehaaldt, die schijnen er ooit eens mee begonnen te zijn!? Ik weet het niet, wat in mijn ogen niet klopt.

Volgens mij is nog altijd crysis 1 de boosdoener.
Hier is meer aan de hand dan wat Sony laat uitschijnen. Om te beginnen heeft Sony de game goedgekeurd dus dat Sony hier de grote redder is, daar zet ik al meteen een groot vraagteken bij.

Een ander punt dat opvalt, ja de game heeft bugs op alle platformen maar het is vooral Playstation die eruit springt. Wat ook opvalt is dat de game op PS5 in backwards compatibility draait. Laten we het eens hebben over die PS5, die nergens leverbaar is. Waar zijn de PS5 games, je hebt Spider man en dan? Ik dacht dat Cyberpunk een selling point moest zijn voor de PS5? Waarom is er geen PS5 versie uitgebracht van Cyberpunk? Ja dat komt, later, ooit, beloofd.

"The PS5™ console is backward compatible with the overwhelming majority of PS4™ games."
Mooie marketing praat van Sony, ofwel is je console backwards compatibel ofwel is het niet zo.

Maar is meer aan de hand, Sony weigert nog releases voor PS4 games goed te keuren als ze niet in backward compatibility werken op de PS5 volgens verschillende berichten.

En nu lees ik "Volgens de ontwikkelaar van Cyberpunk 2077 is de beslissing om de game uit de winkel te verwijderen, genomen na een discussie met Sony."

Je kan veel zeggen van CD projekt maar dat ze niet open communiceren kan je ze niet verwijten. Dus we hebben een PS5 console die niet leverbaar is, behalve 1 echte PS5 game zijn er geen games voor (mijn excuses als ik een game over het hoofd zie). Er is zijn problemen met backwards compatibility, Sony eist dat Cyberpunk 2077 PS4 ook op PS5 draait zonder probleem, Cyberpunk released niet als PS5 titel maar enkel als PS4 titel die op beide consoles moet draaien, de game released met een lading bugs maar werkt voor geen meter op Playstation terwijl Sony hem wel goedgekeurd heeft en nu hebben de ontwikkelaar en Sony ruzie waarop Sony de game uit hun winkel haalt.

Ik vrees dat de beweegredenen van Sony meer te maken hebben met PS5 dan met iets anders.
Het hoort eigenlijk zo goed als perfect te zijn. Ze hebben het al paar keer uitgesteld.
Maf, ik vind het op PS5 drama, ook al is de framerate daar wel prima. Ik denk dat ik last heb van de resolutie die capped is op 1188p op een groot 4k scherm. Ziet er blurry uit en ook textures en overall pop in maken op mij geen indruk. Kan me niet voorstellen dat ps4 pro het beter doet. Het zal wel heel persoonlijk zijn, waar je je aan stoort. Ben geswitched naar PC waar ik het wel echt een prachtige game vind die ik erg leuk vind om te spelen.
Als het natuurlijk mogelijk is, was het dan niet interessant geweest om de resolutie te cappen op 1080p? Want dan ga je exact 1 gerendeerde pixel weergeven op 4 fysieke pixels, i.p.v. 3,2323.. fysieke pixels. Dit zou natuurlijk enkel een mogelijke "fix" zijn voor de blurriness. Aan de rest kan je idd niks veranderen en is de switch naar PC een zeer goede zet.
Dit spel draait in backwards compatible mode, en wordt gerenderd tussen de 972p - 1188p in de boost mode van de PS5 (die boost de PS4 Pro settings). Die schaalt het dan op naar 1080p of 4K. Dit kan je niet aanpassen. Het is wachten op de versie die bedoelt is voor de PS5 / XSX.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 18 december 2020 11:49]

Ik weet ook wel dat deze in backwards compatible mode draait, maar op zowel de PS3 als de PS4 was het toch mogelijk om een resolutie te specifiëren voor de console (720p, 1080p en 4K op de PS4 Pro). Kan je op de PS5 geen resolutie meer specifiëren dan? (Console specifiek een resolutie instellen, niet in-game of per game.)
Dat is op PS5 ook nog steeds mogelijk ja, maar de game wordt intern nog steeds op dezelfde resolutie gerenderd. De PS5 versie van Cyberpunk draait echter wel op 60fps (maakt het voor mij goed speelbaar met af en toe een bug, helaas wel elke 2 uur ongeveer een crash - alsof er een time out is o.i.d.)
Misschien als je de output op 1080P zet?
Mmm zou het kunnen zijn omdat ik op de Ps4 Pro via remote play connect naar de PS5
dat het daarom bij mij gewoon toch redelijk druk lijkt in de game
volgens mij is remote play op 1080p
Maakt tegenwoordig niks meer uit. Spellen worden niet meer zonder anti-aliasing gerenderd.
Wat mij ook enorm stoort (op de Series X) is het feit dat de stad bijna volledig leeg is. Er rijd haast geen auto rond en je ziet vaak maar 1 of 2 voetgangers. Bizar.
Op PC heb je de optie om de crowd density aan te passen. Is dit ook een instelling op de xbox?
Nee, maar je kan wel 'quality' of 'performance' selecteren. Misschien dat dat een verschil maakt.
Nee dat maakt geen verschil en vreemder nog op de Playstation 5 is het nog stiller en kaler op de straten en wegen. Zie de Digital Foundry video's die het verschil laten zien
Dat komt omdat de PS5 versie gewoon de PS4 (Pro) variant is in backwards-compatibility mode. Blijkbaar heeft men voor de Xbox wel de moeite genomen om nog wat settings toe te voegen.
Dat komt omdat bij de PS5 niet mogelijk is om te checken of het op een PS5 draait. Terwijl je wel nieuwere features kan gebruiken met de oude API van xbox series.
Ja, MS heeft een wat doordachter BC-systeem; daar is veel meer mogelijk.

Maar goed, ikzelf parkeer CP77 denk ik nog eventjes en wacht op de updates; ik heb het spel nu toch al; het vreet verder geen brood.
Ik heb het vergelijk niet bekeken maar vind het best wel mee vallen op de PS5 zeker in de steegjes en bij de steegjes waar vaak van die kleine winkeltjes zijn is het best druk
verder had ik wel gehoord dat de PS5 op 60fps loopt en je niet kan kiezen uit verschillende modes
waar je op de Xbox een performance en quality mode hebt.
Ehmm. Op het moment dat je je appartement uit komt lopen, wemelt het van de mensen op straat? Zo veel zelfs, dat ik mij er soms doorheen moet wringen.

En tuurlijk is het in bepaalde gebieden rustiger ( haven/industrie), maar in de stad wemelt het van de mensen.
Is dat bij jou ook op de Series X?
Yes. Speel je op Quality of Performance? Wellicht dat dat uitmaakt in het aantal npc's?
Dank voor je reactie. Ik twijfel nog over aanschaf en heb een Series X. Vandaar de interesse.
Het is erg triest dat CD Projekt Red een bijna afgemaakte spel hebben uitgebracht, ze hadden nog 2 maanden of langer moeten wachten, tot dat zo goed als alle fouten (die ze zo hadden kunnen vinden als ze zelf de spel zelf draaide op vooral de PlayStation 4 en Xbox One) er uit waren, triest dat er zo veel fouten waren voor consoles die al 7 jaar uit zijn, en oorspronkelijke Cyberpunk 2077 daarvoor uit gekomen zou zijn aangezien de spel zo een beetje een jaar terug bijna zou uitkomen, en ga niet zeggen ja maar de PlayStation 4 en Xbox One zijn niet meer zo snel, want daar kunnen ze de spel helemaal op aan passen dat hij het er goed op doet, maar zelfs op de PC draaide hij HEEL (niet heel goed) zwaar toen de spel uit kwam, en zat je met een ryzen 9 5950X en RTX 3090 op 49fps als je de spel op 4K Ultra speelde, en je voor alles wat minder snel was als de RTX 3090 je op medium moest zetten om aan de 60fps te komen op 4K, en wat ook al verteld is dat hij slecht geoptimaliseerd was voor de PC toen hij uit kwam.

Door al dit gedoe, samen met het verwijderen van een spel van GOG, heeft er voor gezorgd dat CD Projekt Red heel veel geld verloren hebben, hoop dat ze eindelijk het goed gaan doen met hun volgende spellen, want anders zullen ze snel ten onder gaan, als de verliezen zo door blijven gaan.
Ik heb recent gelezen dat CDPR op de hoogte was van de vele bugs en glitches, maar dacht dat nog een delay het zou verpesten voor de hype en het niet meer goed zou komen.

En dus ook dat CDPR heeft gelogen tegen Sony en Microsoft over hoe de development voor de PS4 en Xbox One verliep. Erg triest. Ik hoop dat ze het alsnog fixen en dan over een paar maanden met een volledige game uitkomen
Ik heb recent gelezen dat CDPR op de hoogte was van de vele bugs en glitches, maar dacht dat nog een delay het zou verpesten voor de hype en het niet meer goed zou komen.

En dus ook dat CDPR heeft gelogen tegen Sony en Microsoft over hoe de development voor de PS4 en Xbox One verliep. Erg triest. Ik hoop dat ze het alsnog fixen en dan over een paar maanden met een volledige game uitkomen
Ja echt belachelijk, hoop dat ze het weer goed kunnen maken, voor alle fans die ze nog hebben, want ze verliezen veel fans door al dit gedoe.
Bij mij is het ontzettend druk op straat bij de Series X versie. Soms zelfs zo druk dat ik mij er aan stoor. Je moet jezelf door mensen heen beuken of komt in een file terecht. Vandaar dat ik tegenwoordig ook de voorkeur geef aan een motor zodat ik tussen de auto's door naar mijn bestemming kan racen.
Vreemd. DF meldde dat de Xbox versie meer NPCs heeft dan de Playstation versie.
Klinkt alsof de huidige lockdown in 2077 dus nog steeds van kracht is :P :+
Best Bijzonder. Ik speelde eerste op performance maar nu performance als quality mode op de series X mij voelt de wereld gewoon crowded aan..
Absoluut niet! Het wordt aangetoond door menig YouTuber op menig platform!

[Reactie gewijzigd door Raan7 op 18 december 2020 23:38]

En ik zie het hier tijdens menig game moment toch echt anders.. ‘het heb op YouTube gestaan dús is het zo’...?
Klopt, het is heel persoonlijk! Ik ben niet zo’n veeleisende gamer en met alle horrorverhalen in mijn achterhoofd, viel het me honderd procent mee. Het spel wordt momenteel afgebrand door mensen die veel kritischer zijn dan een casual gamer zoals ik. De torenhoge verwachtingen hielpen ook niet mee.
Klopt, het is heel persoonlijk! Ik ben niet zo’n veeleisende gamer en met alle horrorverhalen in mijn achterhoofd, viel het me honderd procent mee.
Dat geloof ik graag, want dat zie ik met veel films ook waarbij ik denk "nou, ach, ik vond het wel ok". :) Maar ik ben ook een enorme casual gamer, vroeger deed ik dit veel meer, maar ik ben ermee gestopt (sinds begin 2000) vanwege de bugs die standaard werden. 50 Euro uitgeven vond ik al veel, om vervolgens een half af spel te krijgen, ik paste ervoor. En dat is duidelijk nog niks verandert, erg jammer.
50 Euro uitgeven vond ik al veel, om vervolgens een half af spel te krijgen, ik paste ervoor. En dat is duidelijk nog niks verandert, erg jammer.
Ik heb Cyberpunk 2077 gekocht via de Russische GOG.com website. Prijs valt wel mee, al weet je waar je moet kijken. Voor 24 EUR geniet ik van het spel en neem ik de (op mijn PC niet zo kritische) bugs voor lief.
Ja dit zie je op IMDB ook veel terug, nuances zijn bijna weg. Als een film een 7,5 heeft en je kijkt naar de beoordelingen dan zijn het veelal 10en en 1en.

Of het is fantastisch of het is troep, daar tussenin bevind zich weinig meer.
Grappig dat jij dat zegt met jou naam. Ik denk dat de hele Industrie zich baseert op hypes en dat namelijk zo lang mogelijk wil cashcowen.
Ik denk er net zo over. Alleen wordt ik in mijn vriendgroep gezien als een veeleisen persoon ;).
En ik zie ook wel wat dingetjes, maar geniet volop van het verhaal/spel. En het spel wordt vanzelf verbeterd.

Gelijktijdig vind ik sony haar stap ook wel extreem, dat levert flinke imago schade op aan cd project. Geeft ook wel aan hoeveel macht sony heeft op game developers.
Dat hebben ze volledig aan zichzelf te danken. Kijk maar eens youtube naar de bugs in dit spel en ook de beloftes die zij hebben gemaakt op hun eigen kanaal.
Ik had het al gezien en je hebt helemaal gelijk. Maar heb wel vaker games gezien met dergelijke bugs en erger waar sony niets aan deed.

De laatste was volgens mij de batman game bij release. Zat toevallig drie week geleden nog vast in de muur van een viaduct na een crash aan het begin van de game toen ik hem herspeelde.

Sony haar besluit voelt hierdoor nogal arbitrair aan.

[Reactie gewijzigd door 2green op 18 december 2020 12:58]

Ik denk dat CPDR dit zelf op de hals gehaald heeft door een eerdere uitspraak dat men de game maar moet refunden. Op XBL gebeurd dat wel eens maar Sony beleid is erg streng te noemen.

Los dat het beleid van digitale games refunden beter kan.

Als je na een bepaald punt niet verder kan in de game, bijv na de proloog en denkt, raar. Ik ga een nieuwe save beginnen die vervolgens op hetzelfde punt strandt. Steam zegt dan vrolijk; 2 uur is 2 uur... feit dat je niet verder kan is probleem tussen jouw en de ontwikkelaar.

Ik vind dit een verkeerd signaal. Als blijkt dat een game onspeelbaar is kan je dat best overleggen middels een crash rapport en dan vind ik een refund niet meer dan terecht.

In YouTube land heeft CDPR COMPLETE game systemen geleverd aan grotere namen en daar liep de game perfect... dat kan wel zo zijn dan maar zulke hardware is weggelegd voor denk ik nog geen 10% marktaandeel en totaal niet representatief voor de rest.

Het is een mooie studio, maar iets te hoog van de toren geblazen met deze game.

Dit had opgelost kunnen worden door A beter te testen, de last gen console versie had met opstarten van een game al wel gezien geweest dat dit niet werkte. B men had wat beter kunnen testen überhaupt ipv alles geheim te doen. C zelf dure hardware verschepen om zo mooie influencerbeelden op YouTube te krijgen is geen goed signaal. Die mensen hebben vaak al een goede pc dus door hardware tijdelijk te lenen voor de game lijkt dat je iets te verbergen hebt imho.

Terecht dat Sony een refund toestaat en ik hoop dat ze dit meer gaan doen als games niet blijken te zijn wat je verwachting was. Die lag voor deze game te hoog, mede door eigen toedoen.
Al dat gepraat over gesponserde hardware. Ik denk dat je overschat hoeveel hardware er nodig is voor 2077 op de PC om de game fatsoenlijk te gamen.

Ik mag dan wel een 3080 hebben, maar m`n broertje zit gewoon met een 2e handse 1070 wat een kaart uit 2016 is, waar deze game prima rond de 60 fps 1080p draait met settings mixed op medium en wat op high. En het ziet er alsnog heel mooi uit. (er zijn natuurlijk heel veel settings met zware diminishing returns zoals volumetric clouds, waar je fps verliest maar er gewoon praktisch geen verschil te zien is, zie Digital foundry hierover wat elke setting daadwerkelijk doet)

Ik heb zelf 37 uur op de teller, 2 crashes gehad, de game maakt echt super vaak quick saves dus ik was nooit meer dan 30 seconden tijd kwijt in die 2 crashes. Wat mij betreft prima.
Op mijn 'streamdek' draait die gewoon prima, daar zit een intel i7 920 in icm een 1070 - ik heb 31,5 uur op de teller staan echter liep wel tegen probleem aan dat ik niet na de pro-loog verder kon, zowel niet met mijn 1070 build als mijn creator 3070... terwijl deze normaliter alles prima kan draaien. Pas na de fix werkte dit.

Op mijn 10 jaar oude beestje loopt die game gewoon prima. Echter dat je niet door de proloog heen komt, moah dat is gewoon slecht programeerwerk.

Het WWW staat vol met: ah ik krijg de laatste 3% niet binnen - ik kom niet verder na de proloog - 2 kleine problemen die er niet hadden mogen zijn.

Ik heb 2 prima PC's - een EVGA x58 sli class FTW en MSI Creator x299 hagelnieuw en beiden hadden problemen met deze game runnen. De MSI kreeg ik na wat tweaken aan de praat, echter imho hoef ik niet in game files te rommelen om verder te kunnen. Deze game was op release niet af - hoe graag ik dat ook voor ze gewild had - en dit mag imho niet de gouden standaard in de industrie worden dat wij 100% betalen en dit voorgeschoteld krijgen.

In een restaurant stuur ik mijn eten terug als het niet gaar is, je hebt mensen die dat niet durven of denken: mja dan eet ik dat niet op. Daar staat de chef achter niet voor te werken als het goed is - althans dat is mij zon 25 jaar geleden in de keuken ooit verteld tijdens stage - het is geen kritiek dat iets niet goed gegaan is, maar hoe je het oppakt en daar laat CDPR momenteel een balletje of 2, 3 vallen.
PC is dan ook niet echt het probleem, PS4 (base) en XBox One schijnen de grote problemen te zijn.
PS4 Pro en PS5 etc schijnen al veel minder problematisch te zijn.
Dat eerder signaal van cd project red was ik vergeten, goed punt. Kan heel goed dat dit de boel heeft laten escaleren.

Verder heb ik het spel inmiddels tot ruwweg de helft gespeeld en geen blokkerende bugs tegen gekomen. Had ik die wel gezien zoals iemand reageerde, dan had ik waarschijnlijk minder mild over de kwaliteit gedacht. Ik speel namelijk maar heel weinig games en de tijd dat ik daarvoor gebruik wil ik uiteraard lekker ontspannen en niet volledige verhaallijnen opnieuw moeten spelen.
Playstation
smetteloze blazoen
Mag ik even lachen?

Ben je performance en crash voorvallen vergeten met titels zoals SWJ - Fallen Order; Anthem; of Division? Of meerdere Assasins Creed games?

Of schaamteloze shovelware zoals Life of Black Tiger, wat nog steeds via PSN te krijgen is?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 december 2020 13:56]

Ja jij mag eens lachen maar ik weet niet waarom. Anthem heb ik niet gespeeld en Life of Black Tiger ken ik niet. De rest probleemloos gespeeld. Ja smetteloos blazoen. Rampen zoals op PC hadden we nog nooit gezien en dan was er Cyberpunk. En als het dan eens gebeurt vliegt die rotzooi direct uit de store. Playstation master race ;)
Dat je het persoonlijk niet hebt gezien, wil niet zeggen dat het niet bestaat. En dat je op zo'n manier reageert als je er over geinformeerd wordt, wil enkel zeggen dat je glashard in de ontkenning zit.
Oh komaan als jij Fallen Order of de Division met Cyberpunk vergelijkt dan weet je totaal niet waarover je praat. Cyberpunk op de console was pure oplichting.
Oh komaan als jij Fallen Order of de Division met Cyberpunk vergelijkt dan weet je totaal niet waarover je praat. Cyberpunk op de console was pure oplichting.
Division bevatte een bug die het lokale PS4 gebruikersprofiel corrupt kon maken, waardoor online connectiviteit niet meer werkte; de PS4 hard kon vastlopen; het filesystem corrupt kon raken; en in sommige gevallen de console niet wilde doorstarten, waardoor deze effectief gebrickt werd. Nog wel een graadje erger dan Cyberpunk's problemen, dus. En daarnaast had het ook de nodige andere bugs en performance issues. (Geen idee overigens of die ooit opgelost zijn.)

Fallen Order heeft nog steeds performance problemen op een base PS4. Die zijn nooit opgelost. Erratische FPS dips naar lage 10 die je als Souls-like de kop kunnen kosten ingame. En ook de nodige issues met textures die pas laat (of helemaal niet) laden waardoor de low-res placeholders (te lang) zichtbaar blijven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 21 december 2020 14:44]

Ja so? Ik ben die problemen niet tegen gekomen. Iedereen op de PS4 is de problemen met Cyberpunk tegengekomen. Een wereld van verschil met "ja maar die game had ook een bug". Als ik over cyberpunk en oplichterij spreek dan spreek ik zelfs nog niet over bugs. Dan spreek ik over hoe outdated de graphics zijn op een PS4 Pro. En dan doen alsof het aan die machines zou liggen. Alsof Cyberpunk zo zwaar zou zijn dat het enkel PS3 graphics uit een PS4 Pro kan trekken.

Playstation heeft een smetteloos blazoen, dat van CDPR is volledig door het slijk gehaald. PS master race weet je wel?
Playstation heeft een smetteloos blazoen
Broken record.

Blijf jij maar lekker in je eigen bubbel zitten. Daar zit je kennelijk goed.
Ik denk dat ik last heb van de resolutie die capped is op 1188p op een groot 4k scherm. Ziet er blurry uit
Dan moet het toch echt ferm onder die 1188p dippen, of moeten er andere oorzaken zijn dan de resolutie, zou ik denken. Ik heb nog nooit naar een BluRay (1080p) gekeken en gedacht: man, dit ziet er blurry uit. Idem met oude PS4 games die geen 4K supporteren.
Een film (bluray) vergelijken met een game is natuurlijk appels en peren.

Een lage fps kan ook leiden tot een blurry view. En een film heeft natuurlijk een constante fps

[Reactie gewijzigd door er0mess op 18 december 2020 10:16]

bepaalde settings in cyberpunk leiden ook tot blurry beeld:

https://www.pcinvasion.co...020/12/CP27-opt-fbl-2.jpg

meer info: https://www.pcinvasion.co...ncrease-fps-blur-sharpen/

Dat de PC minder problemen heeft zal ook te maken hebben dat men zelf natuurlijk meer kan 'tweaken' dan je op console kan. De last gen haalt het gewoon niet meer. Ze hadden dan beter even kunnen afstemmen op die platformen of het daar niet op uitbrengen, echter zal ze dat ook meer financieel geraakt hebben.

Dit alles is namelijk gespitst op Digitale verkoop, ik ben benieuwd hoe fysieke owners die willen refunden op deze platformen hun proces gaat. Ik gok zoals altijd: niets..
edit: -verkeerde comment-

[Reactie gewijzigd door marrows op 18 december 2020 11:38]

Mee eens, op X box one X niet speelbaar.
Zelfs niet in 1080p zonder HDR, gewoon een drama. Ook de wijze van implementatie van controller ligt mij niet.

Op GeForce Now de tijd van mijn leven met dit spel. Moest wel de steam versie ook nog aanschaffen, maar is het mij dubbel en dwars waard.
Ik heb op de pc vrijwel geen pop in. Speel je de game op een normale harddisk in plaats van ssd?
Speel zelf op een ssd. Samsung evo 960 ofzo?
Heb ook daar pop in.

Liep langs de weg, wilde op een railing springen, lukte maar niet, alsof er een onzichtbare muur was geplaatst. Schiet een kogel op die railing en plop er komt een gigantisch hekwerk tevoorschijn.
Apart, heb het nog geen enkele keer ervaren in mijn nu bijna 30 uur in game. Alles op high, 4K res, ingestalleerd op een NVME SSD.
Vaag inderdaad.
Het is niet de nieuwste ssd. Gewoon Sata maar lijkt mij dat dat niet echt uit zal maken.
Zie ook dat ik typ foutje heb gemaakt, moest Samsung 860 zijn.

Speel zelf of 5120x1440 of 3840x1080 afhankelijk van of ik op dat moment meer grafische shine wil met een 2070s. Lijkt me niet dat het daar verder mee te maken heeft. Welke kaart heb jij?

Of misschien geheugen snelheid om 1 of andere reden? Is redelijk langzaam geheugen wat ik erin heb gedrukt destijds. 2666mhz of 2800mhz dacht ik.
Geen idee of dat het probleem is, zelf niet getest tussen sata en nvme.

IK draai m op 5120x1440P ook, met een Geforce 3080, meestal gewoon een goede FPS, maar bijvoorbeel Jig JIg street zorgt voor een CPU bottleneck. Geheugen snelheid is wel een factor. Wat voor CPU heb he?
5820k op 4.5Ghz.
16GB geheugen, trouwens.

Wel een wat ouder model inmiddels, maar volgens mij moet dat prima zijn. Vooral op hogere resoluties.

Maar ach. Het is niet helemaal mijn spel dus speel het inmiddels ook niet echt meer.
Ik speel wel op een normale HDD, maar heb wel de setting aangezet voor slow HDD en heb tot nu toe nog geen pop in waargenomen
Ik wil ook bevestigen dat op mijn huidige PC het spel draait als een droom, met slechts een beperkt aantal aan (vnl visuele) bugs; niets meer dan bv. in The Witcher 3 en gigantisch minder problemen dan bv. destijds bij Assassin's Creed Unity.

Daarnaast is het spel inhoudelijk fenomenaal; vooral in de 2de helft van het spel zijn er geweldige side quests en personages. Absoluut mijn GOTY 2020.

Ben benieuwd hoe CDPR tegen deze launch aankijkt: enerzijds dramatisch natuurlijk, maar anderzijds werden er ondertussen op één week tijd al 15 miljoen exemplaren verkocht: een absoluut record. Ter referentie: lifetime Witcher 3 sales waren 28 miljoen.

Als ze het handig spelen besteden ze de komende 6 maanden aan het fixen van de bugs en performanceproblemen, ontwikkelen ze ondertussen de 2 of 3 aangekondige story DLC's, en brengen ze die samen uit als een Definitive Edition tegen kerst 2021 en hebben ze opnieuw kassa kassa :)
Ik wil ook m'n geld terug als PC-gamer. Want er zitten genoeg slordige bugs in en het is een belabberde game.
Ik moet heel eerlijk zijn, qua bugs ben ik er pas 1 tegen gekomen,
Een reload van mijn savegame loste dit op (was een soft lock)

Wat is jouw definitie van belabberd ? want ik geniet met volle teugen van het verhaal.
Gunplay is sluggish, besturing van auto's is rampzalig. Tijdens 'cut scenes' verdwijnen of veranderen objecten in de handen, je kunt opeens niet meer rennen, je blijft vast zitten in de map, ga zo maar door.
Speel je op bijzondere of ondermaatse hardware?
Alsof je hardware bepaalt welke bugs je tegenkomt. |:(
Vreemd, ik heb toch altijd onthouden dat er veel meer bugs optreden met AMD dan Intel, volgens mij heeft hardware toch degelijk een invloed op het aantal bugs en de intensiteit hiervan.
Huh?! Trage hardware kan idd zorgen voor bugs, omdat er niet genoeg recourses zijn om dingen te renderen.
Kan je wel lekker eigenwijs gaan lopen doen met je |:( , maar als je hardware bepaalde dingen niet aankan dan kan je wel degelijk glitches krijgen. Waarom hebben sommige mensen anders op hardware A wel last van dingen en sommige mensen op hardware B niet? Dit spel bewijst dat ook weer gewoon. Dat er een onderliggend software probleem is, is wellicht een ander verhaal, maar met ondermaatse hardware kun je echt wel glitches krijgen.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 18 december 2020 12:41]

Alsof je hardware bepaalt welke bugs je tegenkomt. |:(
Zeker. In GTA V kwam ik een bepaalde missie niet door, iemand ging dood direct toen de missie begon. Bleek te komen omdat mijn systeem teveel frames/sec aankon. Limiteren op 60Hz en gaan met die banaan.
De bugs die Chemo noemt hebben niks met hardware te maken en zijn inderdaad storend.
Nee, ik speel op hedendaagse apparatuur.
GeForce Now gebruiken. Mijn beste beslissing ooit.
Na 4 refund requests heb ik het terug gekregen op mijn steam wallet. 8h gespeeld.
Ik heb niet veel van het verhaal gezien, dat geef ik toe, maar het was gewoon niet leuk.

Een mooie stad zonder inhoud en bugs die de spelervaring echt beinvloeden.
Het verhaal was het enige dat goed lijkt te zijn, maar alles er rond is niet af.

Visueel zag het er wel leuk uit in het begin, maar als je buiten de start omgeving ging was het, in mijn ervaring, saai en een lege doos.

Dit met een 3090 met alles op ultra, DLSS uit/quality, en andere settings aangeraden door de community.

De bugs vind ik op zich niet zo erg, maar ik verwacht dat het enige tijd zal duren voordat ze de lege doos fixen. Met de beperkte variatie die uw keuzes geven, denk ik niet dat ik het spel zou herspelen op een later moment. Dus beter nu refunden, en als er een game of the year edition ofzo uit is het nog eens een kans geven.
Ik heb 2 gedaan. Maar ik zal er ook nog een paar doen. Ze werden constant geweigerd vanwege het aantal gameplay uren...

[Reactie gewijzigd door stervis op 18 december 2020 16:30]

Veel succes, noem één open wereld game die géén problemen heeft gekend op de pc.
Sterker nog op pc valt het naar verhouding reuze mee.

Nagenoeg alles van Bethesda is buggy van begin tot eind, met veel plezier gespeeld net als velen anderen.
En die games kregen nauwelijks kritiek daarop.

Maar omdat nu een sterk verouderde console met zeer matige hardware de game niet trekt, brand men de game op alle platformen af. Compleet voorbij gaan aan de prestaties die hier geleverd worden.

Ja ze hadden beter kunnen communiceren over de performance van standaard ps/Xbox. Maar zat games die daar voor geen meter op draaien.

Is dit omdat men Polen politiek beleid voert wat men niet aanstaat?

Waarom wordt deze game zoveel harder beoordeelt?
Allemaal prima voor een game van 20-30 euro. Niet voor een game van 60 euro.
Nou, hun koers is bijna 25% gezakt. Er zullen daar wel een paar liggen huilen op hun kantoor.
Ook bij mij op de PC draait het als een zonnetje...

Ik heb alleen maar af en toe hele grappige bugs :) zoals toen mijn V naakt was na een cutscene... ondanks dat ik gewoon kleren aanhad...
En als je op een motor zit, in third person en je belt iemand... dan zie je opeens degene die je belt, naakt in T-pose achter je zweven terwijl je met elkaar praat... volgens mij is dat een truc die ze uithalen om het dichtbij te laten klinken, maar moet die persoon normaliter onzichtbaar blijven 8-)
Als je ook absoluut eerlijk bent is Cyberpunk op de achtergrond meer een PC game dan een PS4/XboxOne game als je de visuals als onderdeel van de algehele ervaring beschouw.
TIs dan ook niet raar dat het qua bugs en performance op de PC beter speel dan op de slim/S versie.
Daar hoor ik meer mensen over, ook op het forum.
Maar op Tweakers wordt de PS4 Pro steeds buiten beschouwing gelaten als het over CP2077 gaat gek genoeg.
En de PS4 Pro presteerd wel iets beter dan een PS4....
Dit is hartstikke fijn voor mensen met een ps4 pro en nuttige info voor mensen met een ps4 pro die aanschaf overwegen, maar dat neemt niet weg dat als het niet goed werkt op een gewone ps4 dat ze spel ze het spel daar dan gewoon niet voor hadden moeten aanbieden of pas aan hadden moeten bieden wanneer het wel acceptabel werkt.
Heeft de boost mode van de PS4 Pro nog invloed op dit spel? Indien ja, hoeveel mensen hebben dit effectief op staan? Ik zie wel vaker terugkomen dat mensen er pas na jaren achter komen dat ze dit niet hebben op staan. Vergelijkbaar met XMT bij RAM.
Nou ja ik heb hem ook al alleen keer uitgespeeld op de base PS4.

Grafisch is het geen hoogstandje op de PS4 vanwege de te lage resolutie oa. En er zijn nogal wat glitches en en bugs en gemiddeld 1x per uur een bsod.

Maar het verhaal en de (side) missions zijn toch wel echt goed.

Nu maar hopen dat ze de content die ze overduidelijk geschrapt hebben weer toevoegen, de ai van passieve npc's en verkeer een heel stuk verbeteren. En niet alle deuren die je overal tegenkomt "op slot" zijn, wat de map nu redelijk "klein" maakt, we redelijk oppervlakte naar als je alle gebouwen waar je alleen maar omheen kan lopen weghaalt wordt het een kale bende volgens mij. ;)

Dus ja is nog genoeg mis mee naar als je de knop om kan zetten en er gewoon aan begint is het een prima spel. Maar ik snap ook dat dat heel erg moeilijk is voor de gemiddelde "gamer".
Ik heb restitutieverzoek ingediend, het aantal bugs en dan zulke prijzen vragen.. daar pas ik voor.
Ik niet ga ik ook niet doen, heb er al 60+ uur in zitten dus zou hypocriet zijn om nu nog geld terug te gaan vragen. :)
Ik maar paar uur en het aantal glitches, vastlopers etc. maken het spel geen 60 tot 70 euro waard...
Ik vind persoonlijk de matige NPC's het meest storend. Dit was in de Witcher 3 ook al geen hoogte punt moet ik zeggen dus dit zal wel gewoon niet CDPR's sterke punt zijn..
Dat het op de PS4 Pro redelijk draait is natuurlijk aardig voor de PS4 Pro bezitter,echter ook daar hoor ik trouwens geen goede verhalen over! Ook bij de PS4 Pro hoor ik immers over matige graphics, lage FPS en crashes.

Maar belangrijker, er zijn natuurlijk vele malen meer PS4's verkocht dan PS4 Pro's, die ratio zou zo'n 1 op 5 zijn, wanneer dan 80% van je potentiele last gen kopers een nog slechtere ervaring heeft dan die de PS4 Pro kan bieden is dat natuurlijk geen goed verhaal.

Net als bij de Xbox One waar je ook ziet dat de eerste versie deze game ook niet goed lijkt te draaien.

Hopelijk kan CDPR met patches hierin verbeteren, maar ik vraag me ook af of de hardware in die eerste generatie PS4 / Xbox One gewoon niet te matig is voor een game als deze om echt een goede ervaring te bieden die deze game verdient en of CDPR dus niet teveel naar de portomonee heeft gekeken dan er naar te streven de klanten de ervaring te bieden te deze game (en de klanten) verdienen.
Ik speel het zelf op de pro. De frame rate is niet het grootste probleem. Het 10 seconde wachten tot textures zijn ingeladen of de oneindig aantal glitches zijn dat wel.
het presteerd een whopping 3fps beter, de ps4 base doet 15 fps en de pro 18, weet niet of je dat wel beter kunt noemen. (zie digital foundry video van cp ps4/ps4 pro)
Ik vind het op de PS4 pro nochtans een ramp. Dit spel is echt Playstation onwaardig. Het voelt aan als een game gemaakt door een student in zijn slaapkamer ipv een game studio. Als je niets merkt van glitches en framerate drops dan denk ik dat je nog geen voertuig gebruikt hebt.

Nee dit moet al wel de slechtste aankoop zijn die ik ooit op PSN heb gedaan. Ik snap volledig waarom ze het uit de store verwijderen.
As Sony jou het geld terug geeft kun je dan wel nog spelen?
Ik heb 60 uur op de PC gespeeld. Ryzen 7 3700x en RTX 3080. Ik heb ook zeer weinig bugs gezien. Af en toe een object dat glitched of het werpen van granaten is ineens niet meer mogelijk. Aan de wereld zelf is nog wel wat werk nodig. Maar de missies zijn echt af. Veel variatie en echt goed gemaakt zoals we van CDPR gewend zijn.
Ja het verhaal is gewoon top, maar de graphics zijn op de ps4 echt om te huilen en dan heb ik het maar niet over de bugs. Ik vind het echt jammer, cd project red is bij mij niet gelijk de boeman ofzo maar deze game hadden ze gewoon niet uit moeten brengen. Als ik ooit nog eens een ps5 mag kopen en de game tegen die tijd een ps5 update heeft gehad dan koop ik hem weer (als deze hele shizzle niet gewoon het doodvonnis is voor CD project red) maar heb voor nu wel de refund aangevraagd omdat ik het gewoon echt het geld niet waard vind. Heb de game op pc gespeeld en daar was hij zeker wel goed te doen.
Grafisch echt mooi maar nog steeds veel bugs. Als je de hardware heb op hem op pc te spelen is hij het zeker waard om aan te schaffen. heb je een ps4 dan zou ik zeggen doe het niet
Ik speel zelf op de PS4 Pro en heb de tijd van m’n leven. Wat een topverhaal, wat een geweldig mooie en gedetailleerde stad! Ik merk eigenlijk weinig van glitches en frameratedrops, alleen crasht het spel af en toe. Dan start ik ‘m gewoon opnieuw op. Heb er tot nu toe vier gehad in twaalf uur spelen. Al met al: blij met de aankoop, ideale lockdowngame.
Je merkt weinig van frameratedrops als je toch al standaard 15fps hebt
Speel 'm op de PC ook met veel plezier op de goeie dagen.
Zeker wat bugs tegengekomen, maar dat had ik wel verwacht. Net als bij Bethesda een creatieve studio maar niet zo technisch vaardig als een Rockstar. De laatst genoemde heeft dan ook aanzienlijk meer personeel tot hun beschikking.

Maar doet het uitstekend, mijn ervaring is dus ook positief. Als ik een gamer met een standaard ps4 of xbox was geweest had ik het niet eens geprobeerd. Voor een dubbeltje op de eerste rang zeker.
Zo duur is de ps4 pro/Xbox x niet meer.
Framerate dips niet irritant?
Heb gehoord dat het qua game code logic en complexiteit allemaal tegenvalt.

Bijvoorbeeld opties wat je zegt resulteert in een andere reactie maar eigenlijk maakt het geen drol uit qua hoe de gameplay verloopt.

Dan mag de GFX prachtig zijn, dit bovenstaande is toch een steeds meer voorkomend 'probleem' bij games; Ze worden grafisch beter maar qua game logic steeds meer simplistisch en dumbed down. (Ander mooi voorbeeld is de AI, die zijn nog dommer dan de eerste iteraties van half life 1)

Ik kan games noemen van 10/15 jaar oud die het beter doen.

Oh wat ben ik blij niet te hebben gepreordered. Heb bijna de neiging om de game te piraten, want dit is
niet de eerste keer dat ik volle pond betaal voor een half bakke game.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 18 december 2020 13:39]

Dus jij vind vier game crashes normaal? Ik vind dat echt absurd dat een game op de console helemaal crasht en je opnieuw moet starten. Dat jij niets van framedrops merkt, dat ligt dan echt aan jou. Die game dipt constant onder de 30FPS (en de resolutie is ook om te huilen)

Daarnaast is de stad misschien wel mooi, maar voelt die echt enorm leeg aan. NPC's die nietszeggende dingen doen (of ineens weg poppen als je je omdraait), rare acties van de politie en ga zo maar door. Deze game is gewoon niet af. Niet op de consoles en niet op de PC.
Wat verschilt een console nog van een pc dan? :? PS4/5 en Xbox zijn allemaal x86 cpu's met generieke GPU's.
Vooral natuurlijk de mate van schaalbaarheid. Zoveel variabelen waar voor ontwikkelt moet worden op pc. Straks als de cross-gen fase voor de console voorbij is kunnen daar weer perfect geoptimaliseerde spellen voor gemaakt worden.

Minder relevant in dit geval is natuurlijk kbm. Strategiespellen zijn zo goed als onspeelbaar op console

[Reactie gewijzigd door Steven030 op 18 december 2020 12:28]

Wat een gelul dat er grove spellen op de pc uitkomen.
Sorry, misschien had ik het verkeerd verwoord, ik heb het uit mijn comment weggehaald. Ik bedoelde te zeggen dat pc-exclusives vaak niet zo gepolished zijn als PS-exclusives, maar dit kwam niet goed over
Inderdaad. Ik hoorde vroeger altijd "ik wil gewoon gaan zitten en spelen" als argument voor een console.

Tegenwoordig moet je gewoon 50GB updates downloaden en heb je crashes.
Hardware is identiek bijna en je kan er een KB+muis op aansluiten...
Bulk inkoop is niet de enige manier waarop de kosten van hardware worden gedrukt bij consoles. Neem de PS5, die GPU heeft relatief weinig RAM tov de PC variant, dit wordt opgelost met een geoptimaliseerde content pipeline die vanaf de SSD streamed naat reguliere RAM die de GPU gebruikt.

Dat soort nuances kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling, vandaar dat er specifieke ontwikkelsystemen worden verkocht door Sony.
Cyberpunk lijkt gevangen tussen (aanzienlijk) commercieel belang en de technische realiteit. Het heeft de pech dat er nu eigenlijk 3 generaties consoles zijn en wellicht ook ‘3’ generaties PC’s, waarvoor ze 1 engine geschikt willen maken. Dat is gewoon erg pittig. Vanwege de relatief ‘zachte’ grenzen tussen PC’s valt het daar nog mee... maar bij mijn weten kan je geen spel uitbrengen dat een PS4Pro of XBX ‘vereist’, dus het moet ook draaien op de base-consoles. Die hebben inmiddels zo’n gap met de PC en next-gen consoles dat een representatieve weergave van de gedetailleerde wereld die ze voor ogen hadden wellicht helemaal niet realistisch is. Maar alleen next-gen consoles targetten is een commerciële aderlating en de mid-life varianten vereisen kan niet. Dus wat moet je dan? Zie ook slecht hoe ze dit écht kunnen fixen op de base consoles... ze zijn tot prachtige dingen in staat (Ghost of Tsushima draait keurig op mijn base PS4) maar op een multi-platform engine die ook RT capable hardware target? En is het echt zinvol om hier veel werk in te stoppen?

De vertragingen zullen niet geholpen hebben, maar een duidelijker focus die ze helder communiceren was beter geweest. Hoewel commercieel wellicht niet haalbaar, had ik liever gezien dat ze alleen next-gen targetten met een 2021Q1 release. Dan kan je veel consistentere ervaring aan ons presenteren ipv de mega-verschillen die er nu zijn.

Speel zelf met veel plezier op de XSX op 1080p (beamer) en hoewel ik het iets te grainy en low-res vind ogen soms (effecten uitzetten helpt) is het toch een plezier om te spelen. De content en attention to detail zijn fenomenaal en heb het echt naar m’n zin. Alleen krijg toch de indruk dat ze iets anders voor ogen hadden qua presentatie, dat wordt alleen op PC gehaald.
Het zal best moeilijk zijn maar niet onmogelijk. Zie bijvoorbeeld Gears of War 5 dat gewoon goed draait op 3 generatie consoles + PC en elk platform de best mogelijke versie heeft met de best mogelijke visuals.

CDPR is echt een totaal voorbeeld van mismanagement in een bedrijf.
Ik denk dat veel games zoals Gears of War 5 geen goede vergelijking zijn. Het is veel makkelijker om op consoles een lineaire game uit te brengen met beperkte assets waarmee je kan interacten. Een betere vergelijking zou GTA 5 zijn, een game die wel ''af'' was bij release. Dan nog zie je dat de ps4 versie er erg matig uit ziet, gebouwen die pas op 5 meter afstand volledig renderen, bomen en billboards die op de laatste seconde renderen. Echter is die game wel speelbaar (qua bugs) uitgekomen, en dat heeft ervoor gezorgd dat de speelervaring wel prima is. CDPR had moeten zeggen ps4 is te zwak adios, maar ze zijn ook al bezig met de game sinds de release van PS4... waarschijnlijk zit er al teveel moeite en tijd in de game en willen ze dat niet zomaar opgeven.

Ik verdedig CDPR hier niet met hun game, ik heb genoten van de game op mijn PC met 2070s, 1080p op high met raytracing op medium, tijdens actie momenten zit ik meestal rond de 60-70fps, dipjes naar 50 bij het autorijden en cinematic momenten. Wel de T-pose bugs en objecten die soms uit handen van npc's verdwenen. Cyberpunk is duidelijk nog niet af, veels te ambitieus geweest met de deadlines, ze hadden het moeten houden bij it's done when it's done.
Sterker nog, GTA5 verscheen nog voor de PS3/X360 :o De PS4/XB1 versie vond ik visueel overigens gewoon prima. Natuurlijk niet te vergelijken met de PC versie (+ mods) maar het verder een solide game.
Ik denk dat mensen vergeten dat bijvoorbeeld GTA V ook op de PS3 is uitgekomen, ook nog enige tijd als PS3/Xbox exclusive, en echt een stuk lelijker er uit zag dan op PS4 en PC. Ik heb de PS3 en PS4 variant gespeeld, en mijn ervaring op de PS4 was echt een stuk beter. Is dat raar? Ik vind van niet. Aan de andere kant was die game vanaf release af al niet zo erg buggy, de game liep enkel wat 'stroef' op de PS3 met visuele beperkingen.

Niettemin vind ik wel dat de Cyberpunk 2077 game engine en visuals zich apart gedragen. Ik heb tot zover nog maar weinig 'wow' extras gezien door de game met Raytracing te draaien t.o.v. Low. Op mijn systeem (1440p, 3900X + RTX3080) haal ik met low quality ook nog maar 'slechts' 95fps ongeveer, en op RT Ultra 65fps. CPU verbruik over 12 cores rond 45% (dwz bijna 6 cores druk bezig). Met de SMT edit zelfs 70% CPU verbruik met 5% minder fps. Auw! (Mijn onderbuik gevoel zou zeggen dat er iets, bvb een spinlock of andere thread synchronisatie, in die game-engine zeer hard CPU cycles staat te verstoken)

Ik vind dat best wel heel erg hoog als je nagaat dat de wereld zeer statisch werkt (wordt veel geklaagd over de 'domme' AI) en dat de visuals ook niet 3x over de kop gaan tussen Low en RT Ultra. Je zou kunnen zeggen dat mensen die op low spelen significant minder hardware nodig hebben (of vice versa; ultra zou meer moeten leveren). Ik snap dus wel dat Sony de titel even intrekt voor de PS4, want IMO deugt er nog iets niet aan die game engine dat deze zo presteert.

Verder vind ik de game heerlijk om te spelen hoor. Geen in-game crashes gehad (alleen bij afsluiten), en enkel wat visuele of komische glitches gezien (Jackie die op z'n motor bij een missie wegrijdt, en een vrachtwagen even aan de kant beukt, die op z'n beurt de lucht in vliegt). Hoewel de wereld van GTA V meer levendiger (ook op humoristische wijze) maar toch ook realistischer aanvoelt, vind ik de story line, loot/craft/leveling karakter en side missies doorlopen prima vermaak.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 18 december 2020 12:02]

Tweakers heeft een review gedaan. Is het echt onspeelbaar dat het zelfs nodig is om het uit de store te verwijderen?
Ik ben benieuwd hoe snel het dan weer terug gaat komen.

[Reactie gewijzigd door HaskoF op 18 december 2020 10:23]

Nouja digital foundry heeft de game uitvoering getest op de last gen consoles. De frame rate is bedroevend in bepaalde delen in het spel. Het komt er op neer dat de speel ervaring op dit moment flink tegenvalt, dus ik begrijp wel dat Sony dit spel uit de store heeft gehaald.
Maar je haalt wel het plezier weg nu voor de gamers op de PS4 Pro en de PS5. Doe dan gewoon een waarschuwing eruit het spel niet op de 7 jaar oude base PS4 te kopen
Ik denk dat dit ook deels voortkomt uit het feit dat Sony echt niet zit/zat te wachten op het hele refund debacle en zo CDPR ook onder druk wil zetten om echt het spel te fixen. Het was overduidelijk dat CDPR toen ze 3 dagen geleden hun excuses aanboden en stelden dat men een refund kon aanvragen bij Sony en Microsoft, dit niet met (in ieder geval) Sony hadden overlegd. Deze boodschap heeft waarschijnlijk tot een stortvloed aan refund aanvragen geleid (terecht of onterecht) en ik gok dat Sony in ieder geval dat aspect voorlopig de nek om heeft willen draaien, want dat kost ook Sony klauwen met geld.

Bij de hele refund discussie komt denk ik ook nog eens dat er wel meer mis is met het spel dan enkel de prestaties op de base consoles. Los van dat ook de versies voor andere consoles/PC heel veel glitches vertonen, heeft CDPR veel dingen beloofd, die uiteindelijk niet of nauwelijks in het spel zitten (kijk naar hoe lifepaths of de politie nu geregeld zijn). De een stoort zich er meer aan dan de ander, maar voor diegenen die dat stoort, zal dat ook een reden zijn hun geld terug te vragen.

Dat Sony dit middel inzet is misschien ongekend, maar ergens nog wel begrijpelijk. Ook zij zullen hierdoor negatief beïnvloed worden (niet geholpen door de groep mensen die hen beschuldigt van slecht QA management door de game gewoon te accepteren in eerste instantie).
Het komt er op neer dat de speel ervaring op dit moment flink tegenvalt, dus ik begrijp wel dat Sony dit spel uit de store heeft gehaald.
Toch vind ik het een rare stap van Sony, want er zijn meerdere games van dubieuze kwaliteit op de store gezet in de afgelopen jaren, en die staan er allemaal gewoon nog op. Bijv. Life of Black Tiger, (een letterlijke unity asset flip, nog steeds te koop.), THPS5 (Letterlijk broken, alleen verwijdert toen de servers discontinued werden), Orc Slayer (Nog een unity flip, met graphics die in 1999 nog outdated waren, word gewoon nog verkocht), of WWE 2K20 (Broken is een understatement voor deze game)

Dus dan kan ik alleen concluderen dat Sony niet zo zeer geeft om de kwaliteit van de games op hun platform, maar meer om de slechte PR dat een AAA game zoals Cyberpunk 2077 met zich heeft meegebracht. Iedereen koopt hem, hij draait bagger bij een groot deel van de spelers, dus nu gaan ze maar over tot (tijdelijke) verwijdering en restitutie van aankoopbedragen.

Niet dat dit niet de correcte gang van zaken is aan de kant van Sony door de developer ter verantwoording te roepen, maar het is wel een beetje hypocriet kijkende naar hun inactie in het verleden.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 18 december 2020 09:53]

Vergeet niet dat cdpr zelf de gene was die vroeg om refunds aan te vragen, zonde dit af te spreken met Sony.
Nou ja, het zal wel niet uit de lucht zijn komen vallen.

Als Sony het idee heeft dat het een hoop goodwill kost dan snap ik het wel. Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat dit gebeurd op een console.
Het lijkt er meer op dat Sony hun stroeve refundbeleid niet wilt aanpassen, en zodoende de game maar verwijdert, zodat ze eenmalig refunds kunnen geven zonder hun beleid aan te passen. Als ze gewoon een normaal refundbeleid hadden zou dit niet nodig zijn, want dan kunnen ontevreden spelers het spel gewoon teruggeven.
Het lijkt er meer op dat Sony hun stroeve refundbeleid niet wilt aanpassen, en zodoende de game maar verwijdert, zodat ze eenmalig refunds kunnen geven zonder hun beleid aan te passen. Als ze gewoon een normaal refundbeleid hadden zou dit niet nodig zijn, want dan kunnen ontevreden spelers het spel gewoon teruggeven.
Technisch gezien staat Sony's huidige beleid het gewoon toe om de koop te ontbinden, want de content is aantoonbaar defect. Dat is bevestigd door de ontwikkelaar zelf. Het venijn zit hem er in dat je Sony eerst de mogelijkheid moet geven tot herstel. Dit moet zonder teveel overlast en binnen redelijke termijn gebeuren, maar dat zijn redelijk softe termen waardoor je wellicht maanden op patches mag wachten ipv je geld terug te krijgen.

En je kunt er donder op zeggen dat ze daar op zullen inzetten.

Ik ben zelf soort van ervaringsdeskudinge op dat vlak, want ik heb aan den lijve ondervonden wat Sony's modus-operandi tov consumenten inhoudt als het op brakke software aankomt. Ik heb een jaar lang op een firmware-patch voor een Bravia TV mogen wachten die bij herhaling - tot aan 3 maal toe - niet kwam of niet werkte. Toen ik na een lange wachttijd van meerdere maanden de aan de bel trok bij mijn aanschafpunt BCC dat er geen oplossing kwam, begon Sony te steigeren en verzandde ik in 8 maanden getouwtrek totdat ze op de kop af een jaar na de eerste melding, eindelijk overstag gingen en BCC het groene sein gaven om de TV in kwestie in te mogen ruilen.

Saillant detail: de laatste 2 maaden daarvan was er zelfs helemaal niets met de klacht gedaan, want Sony's lokale reparatie-uitvoerder waar de klacht ter behandeling lag, was klaarblijkelijk failliet gegaan -- een feit wat ik van de nieuw gecontracteerde uitvoerder te horen moest krijgen.

Kun je nagaan wat voor een shit-show het after-care beleid daar is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 20 december 2020 18:49]

Het betreft Richtlijn 2019/770
link
Inderdaad. No man's sky is zowat de enige game die ik kan bedenken waar de ontevredenheid zo groot was bij gamers op Playstation en toen werden er zelfs geen refunds verstrekt.

Dat ze het nu wel doen wil zeggen dat Sony niet gelooft in de tijd die CDPR vooropstelt om de game op orde te krijgen

[Reactie gewijzigd door monojack op 18 december 2020 12:08]

No Man's Sky is ook bovenal uitgegroeid tot iets anders: Een bewijs dat er nog steeds devs zijn die wel om hun producten geven en er alles aan doen om het beeld wat leeft over hun product en hun naam te herstellen.

NMS heeft een belachelijke hoeveelheid content drops (allen GRATIS!) gehad sinds launch. de hoeveelheid verwijderde bugs is waanzinnig.

de game toen, een jaar later en helemaal nu zijn onvergelijkbaar. er is denk ik ook geen gelukkigere community dan de NMS community. Geen DLC's. Steeds meer game voor hetzelfde (ondertussen lage?) bedrag.

CDPR zou er goed aan doen om even naar dat model van Hello games te kijken. Hoe dat je een absolute toxic omgeving veranderd in de meest positieve ervaring door hard werken, fouten toegeven, deze herstellen en je klanten schadevergoedingen te geven in de vorm van gratis content drops/dlcs.
Yup, over NMS kan ik ook vandaag ook geen slecht woord meer zeggen. Ik verwacht dat dit ook het geval zal zijn met Cyberpunk maar de problemen zijn van een totaal andere aard. NMS was wel een game die was afgewerkt maar waar er beloofde content ontbrak. Cyberpunk is echt een geval apart. Het is echt de eerste keer dat ik een spel tegenkom op de Playstation waar je je op een PC waant.
Ze zijn ook altijd een pc game developer geweest. Meeste games worden eerst voor console ontwikkeld en daarna past geport naar pc. En dan krijg je de buggy mess op de PC.
Deze situatie maakt dus ook duidelijk waarom je beter eerst voor console ontwikkelt of er toch tenminste op toeziet dat beide versies dezelfde kwaliteitsnormen halen. Op de console kan je je dit dus duidelijk niet veroorloven of je gaat zwaar door het slijk.

Goed dat CDPR als voorbeeld wordt gesteld dat je op de console niet hetzelfde kan flikken wat men constant met PC gamers doet. Ik hoop dat het PC gamers ook helpt om betere ports te krijgen.
NMS heeft een belachelijke hoeveelheid content drops (allen GRATIS!) gehad sinds launch. de hoeveelheid verwijderde bugs is waanzinnig.
Allemaal zooi die moet verhullen dat de core gameplay saai is en het spel eigenlijk nergens over gaat.
Het spel is (zeker op PS4 en Xbox One) enorm buggy en draait slecht. Het had niet in deze staat moeten worden uitgegeven.

De game is diverse keren uitgesteld, de ontwikkelaars hebben maandenland gedwongen overgewerkt en dan nog is de game niet af. Doodzonde en heel slecht voor de reputatie van CDPR. Onbegrijpelijk dat dit nog steeds gebeurd.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 18 december 2020 08:06]

Dat kan je concluderen. Een andere conclusie kan zijn dat ze de lat heel erg hoog hebben gelegd, en misschien te hoog.
Dat laatste lijkt me zeer onwaarschijnlijk als je ziet hoe "standaard" de game is. Het spel doet werkelijk niets nieuws en is gewoon de zoveelste open world game.

Ik heb er op PC ongeveer 30 uur inzitten maar ik twijfel of ik hem ga uitspelen, hoe langer ik speel hoe meer ik me begin te ergeren aan hoe matig het spel is in veel aspecten.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 18 december 2020 08:54]

Ja, vooral dit idd.
Ik speel op de pc en heb relatief weinig last van bugs na zo'n 30 uur.
Maar zelfs zonder de bugs is het spel niet echt goed te noemen.

De gameplay is gewoon een beetje saai. Middelmatig zelfs. Kan het niet beter beschrijven.
Stealth gameplay is vrij waardeloos. Krijg er niet echt een 'spannend' gevoel bij en de AI is verschrikkelijk. Vijanden staan regelmatig een beetje tegen een muur op te kijken zodat je ze triviaal vanuit stealth kunt neerhalen.
Het is ook erg ongebalanceerd. Cyberware skills kunnen erg overpowered zijn en dat maakt dat het geen leuk speelelement meer is (het voelt als cheaten). Hierdoor val ik qua gameplay terug op direct aanvallen om toch nog het gevoel te hebben dat ik een spel speel en niet gewoon wat skills uit een menu kies en zo iedereen neerhaal zonder een vinger uit te steken.
Verder weinig echt goede tactische keuzes in gameplay. Of je de vijanden nou met een katana te lijf gaat of met je nieuwe mantis claws, het zegt allemaal niet zoveel. Het lijkt erop dat de enige gameplay die enigzins is uitgewerkt van het type 'guns blazing' is.
En dan heb je een clubje arme zielen uitgemoord dan moet je weer de onnodig gecompliceerde inventory in om de grote hoeveelheid crap die je oppakt te prunen voor de componenten. Het is allemaal erg saai en middelmatig.

Personages zijn ook niet om naar huis over te schrijven.
Je wordt aan het begin opeens dikke vriendjes met een personage dat je helemaal niet kent, maar gelukkig laten ze een montage zien van hoe dik je billemaatjes bent met een voor mij vervelende gast. Allemaal in een slechte poging om mij emotioneel aan dat personage te binden vanwege het verhaal.
Krijg er ook een soort kinderlijk disney tekenfilmgevoel bij wat totaal niet op zn plek is in een ruige cyberpunk wereld.

Qua sfreer valt het ook erg tegen. Soms wel mooie visuele momentjes in de verte maar ik 'voel' de directe omgeving van stad lang niet altijd, in ieder geval niet op een 'sci-fi/cyberpunk' manier. Het voelt al snel generiek aan ondanks dat er duidelijk tijd is gestoken in de planning van de stad. De stad voelt niet 'dreigend' aan. Sterker nog, het voelt grotendeels alsof iedereen wel redelijk happy is in die stad. Totaal niet wat je zou verwachten van een cyberpunk dystopie.

Muziek valt ook enorm tegen. Zielloze NIN ripoff knarsgitaren. Een beeje meer vangelis-momentjes had er wel in gemogen. Wat dat betreft heeft GTA-V meer sfeer in de muziek wat eigenlijk totaal bizar is. De muziek op de radiozenders voelt eigenlijk ook nooit futuristish ofzo.
De slechte muziek vind ik een enorm gemis. Dit is niet iets waar 300 man jaren aan hoeven te werken.

Al met al, als je de bugs en de slechte performance wegdenkt dan blijft er voor mij een generiek middelmatig spel over. Leuke cutscenes soms, maar voor de rest sta ik regelmatig een beetje in de rondte te kijken en te bedenken of ik hier nog verder tijd in wil steken.
Beetje jammer dus.
Ja, ik kijk al uit naar het einde van de main quest. Dan kan ik weer iets anders gaan doen. Zo sterk is de game niet wanneer je de hype kwijtraakt.
Is die main quest dan zo dwingend dat je er niet vanaf kan wijken? In Whicher 3 kon je die Main quest gewoon even parkeren en andere dingen gaan doen. Zelf vond ik de main quest in Witcher 3 ook echt iets wat ik regelmatig parkeerde. Te lineair voor mij.
Er zijn genoeg side-quests. Eerlijk gezegd denk ik dat het aan mijn voorkeur voor het soort RPG ligt. Of de manier van verhalen vertellen. Net als bij de Witcher 3 wordt het allemaal wat triestig gebracht. Na verloop van tijd heb ik dat wel genoeg gezien, dus vandaag of morgen doe ik een uninstall. Daarna ga ik verder met iets dat vrolijker is dan al het gemopper in Cyberpunk.
Dan is de game overhyped. Deze game was voor mij een richtsnoer voor een nieuwe gamebak. Mijn impressie (zonder al teveel onderzoek hoor) uit die hyped info is een Witcher in een moderne cyberpunk setting. "De lat hoog" had ik zelf ook niet in de technologie van de game verwacht. Open world games (CDRP, maar ook Bethesda met ES) staan niet vooraan op het vlak van technologie. Daar ligt de focus naar mijn mening ook niet.

Wel had ik een wereld verwacht die fijnmaziger interactie heeft met de gamer. Met meer plotlijnen en alternatieve paden. De innovatie zou dan zijn om de grotere interactie in de wereld effectief te programmeren. De complexiteit van de wereld zou ook het werkvolume aan de game hebben verklaard. Tot zover mijn wishful thinking.

Als ik jouw reacties, en die van anderen, lees lijkt het me toe dat zelfs Witcher 3 niet wordt geëvenaard. Weer een starre hoofdplot e.d.

Aan die game PC was ik nog niet toegekomen, maar ook deze game laat ik liggen totdat duidelijk wordt in wat voor mate CDRP in staat is de boel te fiksen.
Het is dat ik al aan Cyberpunk begonnen ben maar als ik dit van te voren wist had ik het spel ook links laten liggen tot het af is.

De AI in dit spel is bijvoorbeeld echt belachelijk slecht. Elk vuurgevecht is identiek, burgers op straat lopen gewoon altijd hetzelfde stukje en je kunt gewoon alles jatten van iedereen zonder gevolgen. Als je iemand uit zijn auto sleurt loopt hij gewoon bang weg (altijd).

Cyberpunk 2077 kan the Witcher 3 in geen enkel opzicht evenaren. The Witcher 3 zag er in verhouding mooier uit, de wereld is gedetailleerder en de AI is beter, quests zijn interessanter en de loot ook. In Cyberpunk is de loot nagenoeg waardeloos en de AI zo achterlijk als maar kan.
Helemaal mee eens, The Witcher 3 is by far een betere game. Als je daar zonder je te verdiepen in de mobs bepaalde vijanden aanvalt sta je eindeloos te meppen omdat ze bv hp regen hebben die je moet counteren met iets. heb in cyberpunk ook paar keer gehad dat er gewoon niks spawned in de wereld en je door lege straten racet met je motor. Ik had dit persoonlijk echt niet verwacht van CD en vind het echt jammer dat een studio die zo mijn hart gestolen heeft met een RPG ( witcher 3) nu zo hard faalt. Ik hoop echt dat ze deze game nog kunnen redden maar ik heb mijn twijfels.
Wat ik niet snap is waarom sommige mensen dachten dat dit iets 'nieuws' zou zijn. Dit is een Cyberpunk game, is niet nieuw, ook de gamplay teaser van jaren geleden liet weinig 'nieuws' zien. Het gaat er bij veel van ons om dat er een mooie sfeervolle cyberpunk wereld is neergezet waar de gameplay leuk/interessant van is. Puur omdat er zo weinig (goede) cyberpunk games uitkomen en niet jaar in jaar uit herhaaldelijk worden uitgekauwd.

De vraag is natuurlijk, is dit een goede game? Wat de een goed vind, vind de ander slecht. Maar dit is typisch zo een verhaaltje van super overhyped waarvan men veel beloftes niet heeft kunnen waarmaken. Gezien de launch van Witcher 3, hadden we anders verwacht? En als het antwoord daarop ja is, dan moet je eens heel erg bij jezelf nagaan of jou beeld van de werkelijkheid wel klopt.

Daarnaast is de nadruk die sommige mensen hebben op 'nieuw' en 'innovatief' ook enorm ziekelijk imho. Er is in het leven tegenwoordig vrij weinig echt 'nieuw' of 'innovatief', het gaat dan puur om wat mensen nog niet kennen. Wat echter succesvol is, is vaak niet 'nieuw' of 'innovatief', het is een implementatie die populair blijkt. Voor mij is een goede implementatie belangrijk. Kijk naar zowel naar hardware en software, de eerste zijn vaak niet de populairste.
Het gaat er bij veel van ons om dat er een mooie sfeervolle cyberpunk wereld is neergezet waar de gameplay leuk/interessant van is.
Tja, en dat is lang niet altijd gelukt volgens mij.
. Er is in het leven tegenwoordig vrij weinig echt 'nieuw' of 'innovatief', het gaat dan puur om wat mensen nog niet kennen. Wat echter succesvol is, is vaak niet 'nieuw' of 'innovatief', het is een implementatie die populair blijkt. Voor mij is een goede implementatie belangrijk.
Mee eens, maar helaas voelt de implementatie krakkemikkig en saai.

Dit spel heeft enorm veel last van het 'net niet' syndroom.
Net niet leuke gameplay, net niet leuke RPG elementen, net niet een levendige stad, met een grote berg aan 'Meh..'.
Nou lag die lat niet zo heel hoog als ze het in deze staat uit hebben gebracht voor de oude consoles.

Meer alsof ze hebben gedacht “nou ja het werkt min of meer, goed genoeg”.
Ik denk dat er een verschil zit tussen de programmeurs en het management.
Natuurlijk was het spel al vele malen uitgesteld, wat ook geen goede sier maakt. en ik vermoed dat het management heeft besloten dat nu uitgeven beter was dan nog een half jaar uitstel.

De programmeurs zullen het daar niet mee eens geweest zijn, maar ja, als het aan hun ligt is iets nooit goed genoeg om te publishen.

Waarschijnlijk was een half jaar uitstel minder slecht voor het imago geweest dan deze PR ramp.

Hoe goed het spel ook te spelen is op andere platforms, het enige wat blijft hangen is dat het spel zo slecht is dat het uit de store gehaald is. (en vervolgens maakt het mensen niet meer uit voor welk platform. Als het slecht is op A, zal het ook wel slecht zijn op B)
Het spel had nooit voor de huidige consoles uitgegeven moeten worden.

Op de PC (en stadia) draait het prima. Er is nog wel wat aan te merken over het spel zelf, maar qua performance zijn er eigenlijk geen (grote) probleem zoals je die wel ziet op de mindere hardware van de huidige consoles.
op pc zijn er ook problemen zat.

mijn game weigert bijvoorbeeld meer dat 12% van mn gpu te gebruiken. om maar een voorbeeldje te geven want er zijn veel meer problemen.
Ik heb zo idee dat je de Taskmanager van Windows gebruikt om dat te meten? Die is in bepaalde situaties onjuist kwa gpu-gebruik.

Hij geeft wel de juiste waardes aan mits je de optie Hardare-accelerated GPU scheduling aan hebt staan, alleen heeft dat in bepaalde gevallen impact op je performance.

[Reactie gewijzigd door Eikeltje op 18 december 2020 12:46]

Het spel kan prima op de oude generatie consoles uitkomen, daar is het spel immers ook voor ontwikkeld.

Op de PC is het spel ook zeer slecht geoptimaliseerd.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 18 december 2020 09:31]

Het spel is al in ontwikkeling sinds 2012, dus zeker voor de oude generatie consoles.
Ook dan kan het spel gewoon ontwikkeld zijn voor de PC, kan er weinig over vinden, maar wat ik vind lijkt het er op dat het voor de PC ontwikkeld is, met in het achterhoofd dat het ook op de consoles moet draaien

https://www.tweaktown.com...-xbox-one-port/index.html

en zo gek is het niet als je bedenkt dat het met the Witcher 3 het zelfde was

[Reactie gewijzigd door Sinester op 18 december 2020 10:51]

Dat is vaak zo maar nog steeds geen excuus voor zo'n slechte port als dit. Een spel dat sinds 2012 in ontwikkeling is, of het nou op de PC ontwikkelt is of niet, hoort gewoon goed speelbaar te zijn op de consoles uit die generatie.
Dat is vaak zo maar nog steeds geen excuus voor zo'n slechte port als dit. Een spel dat sinds 2012 in ontwikkeling is, of het nou op de PC ontwikkelt is of niet, hoort gewoon goed speelbaar te zijn op de consoles uit die generatie.
Precies, je hebt helemaal gelijk, en wat Sinester vergeet is dat de spel WEL was ontwikkeld voor juist de oude consoles en PC, ook omdat ze anders veel geld zouden mislopen als ze het niet hadden gemaakt ook voor de consoles voor toen, aangezien de spel 8 maanden (16 April 2020) terug uit zou komen oorspronkelijk, en toen nog lang niet de Xbox series X en PS5 er waren, die pas in november uit kwamen, en als ze The Witcher 3 - Wild Hunt goed kunnen laten draaien op de Nintendo Switch, waarom dan niet Cyberpunk 2077 voor de VEEL snellere Xbox One en PS4?!
Volgens mij is het probleem vooral dat de makers hebben geroepen dat mensen hun geld terug krijgen. Maar dat is eigenlijk geen optie onder de huidige regels bij Sony. Dus Sony is en boos en voorkomt zo nog meer gedoe met mensen die hun geld terug willen. Zo houden voorkomen ze gedoe, houden ze hun achterban blij en is het een klap voor de makers.
De klap komt dus dan ook waar deze uitgedeeld dient te worden. Dit zou vaker moeten gebeuren, misschien dat men eens de consument niet als beta-tester gebruikt en gewoon een kompleet product op de markt zet. De laatste jaren gebeurd dit gewoon te vaak, dat er nog veel te veel bugs in games zitten op release dag. Dit is zeker bij console games gewoon niet nodig, aangezien je daar op een set vastgestelde hardware kunt testen, in tegenstelling tot PC gaming.

Misschien is Sony dit nu ook 'zat' en is dit een waarschuwing voor ook andere ontwikkelaars. Al hoe wel je dan kunt afvragen hoe Sony controleert wat er in hun store terecht komt.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 18 december 2020 11:39]

Sony heeft niets gedaan totdat er geroepen werd dat je je geld terug krijgt. Dat kon bij Sony niet, dus kregen ze boze klanten. Nu doet Sony wel iets. En goed dat ze het doen, maar er zit bij Sony meer achter dan een buggy spel.

Het is misschien wel een kleine waarschuwing, maar ik verwacht dat er helemaal niets veranderd. Het gaat al jaren zo met preorders die tegen vallen, stapels bugs bij release etc. Zolang mensen blijven preorderen ben ik bang dat er niets veranderd.
Het gaat al jaren zo met preorders die tegen vallen, stapels bugs bij release etc. Zolang mensen blijven preorderen ben ik bang dat er niets veranderd.
Precies dit. "De buit is binnen," immers.
Ik koop al jaren niet meer 'on release.' Het gaat bij mij allemaal op de wishlist - extern; dank je Sony ... - om later met 40~60% korting op te plukken als de bugs er uit gepoetst zijn en alle 'season pass' (🤮) content uit is, zodat je ook daadwerkelijk een oordeel over het totale product en de prijs daarvan kunt geven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 december 2020 13:21]

Tweakers heeft een review gelezen. Is het echt onspeelbaar dat het zelfs nodig is om het uit de store te verwijderen?
Wat ik zag in een analyse zak de framerate op de base PS4 naar +/- 20 fps.

Bij de Xbone S zelfs naar 12 of 13.
Op dat moment mag je er van mij een point & click adventure van maken of een powerpoint presentatie.
Dat is gewoon geen game meer.
[...]

Wat ik zag in een analyse zak de framerate op de base PS4 naar +/- 20 fps.

Bij de Xbone S zelfs naar 12 of 13.
Op dat moment mag je er van mij een point & click adventure van maken of een powerpoint presentatie.
Dat is gewoon geen game meer.
~15 FPS is min of meer de standaard voor Final Fantasy XV op een base PS4 en dat is als action-RPG toch ook nooit bestempeld geraakt als onspeelbaar en uit de store weggehaald.

Waarschijnlijker is het hier CDPR zelf welke direct Sony verzocht heeft de titel tijdelijk uit de store te verwijderen, om de administratieve rompslomp van het uitgeven van vele verdere refunds te voorkomen.
Standaard 15?? Dacht dat FF15 rond de 30 zat?
Niet dat een slechte framerate van FF15 de issues van Cyberpunk ineens rechtvaardigt.

FF15's problemen komen niet in de buurt van. Dat gaat over iets meer dan framerate.

Maar goed, als FF15 zo'n rama was zou ik de game ook niet kopen. Zelf alleen de demo gespeeld en die werkte prima.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 19 december 2020 19:07]

Ik heb er ongeveer 10 uur in zitten, en twee crashes gehad. Daarnaast zit het echt vol met glitches, maar dan ook echt vol. Tijdens missies zijn er bij mij bij elke npc wel glitches in meer of mindere mate. Voorbeeld van mijn laatste missie: Pistolen die blijven zweven nadat npc is uitgeschakeld, npc die ontploft als je hem neerlegt, npcs die door objecten lopen, je eigen character kan niet meer bukken voor een minuut, dode robot gaat niet naar dood state en is onlootbaar en blijft bewegen, paar keer is een npc zomaar ontagbaar, je wordt door muren heen gespot,en ik vergeet er vast nog wat. Dit in 1 missie van een minuut of 25.

Ik vind het spel heel leuk en ik heb hier niet veel last van normaal, maar in deze aantallen leidt het wel echt af. Er gaat zoveel fout dat ik me afvraag hoe dat moet gaan fixen...

[Reactie gewijzigd door magel725 op 18 december 2020 08:53]

npcs die door objecten lopen
Waarschijnlijk een domme vraag: wat zijn npcs?
Non playable characters. Dit zijn diegene die je missies geeft, maar ook de wereld vullen.
Non playable characters.
Door een computer gestuurd karakters, met of zonder interactiemogelijkheden.
NPC staat voor Non Playable Character
Luister de Tweakers podcast van afgelopen donderdag maar, daar komt het uitgebreid aan bod, met de conclusie van Jur dat het inderdaad niet op previous gen uitgekomen had moeten worden.
Ja, het is onspeelbaar, met framedrops tot in de 10s. Zie deze video van Digital Foundry: https://youtu.be/C5pHpQqhmR4
Dat vraag ik me ook af. Ik heb uit nieuwsgierigheid een paar YouTube filmpjes bekeken waar ze de kwaliteit van de PS4/4Pro/5 vergelijken en behalve dat het er beduidend minder goed uitziet op de PS4, zie ik toch zeker goed speelbare framerates.

Naast de grafische prestaties, lijken er in de PS4 release ook veel meer andere bugs te zitten, waar ik op de PC niet of nauwelijks tegenaan loop, wat natuurlijk ook zijn invloed heeft op de (on)speelbaarheid
Ik zou zeggen kijk dit eens:

https://www.youtube.com/watch?v=mVWJPYKCMco&t=15s

Wanneer je 15FPS speelbaar vindt...
Tweakers heeft de PC gereviewed. Als een PC speler ben ik slechts een paar kleine bugs tegen gekomen.

3 t-poses van NPC's.
Een man die een tijdschrift leest (animatie) met lege handen.
Zelfde met een man die eet van een bord dat er niet is.
Een NPC die in een scene keihard achteruit vliegt uit een voertuig.

Niets geen bugs die de gameplay (lopen, rijden, schieten) of het verhaal (quests die niet completen, objecten die je niet kunt oppakken etc).

Dus ik heb niets te klagen, zeker aangezien ik op een 1060 speel en toch goede framerates haal. Wel een snelle SSD en veel geheugen maar toch al 2 generaties oud.
Sony heeft de release versie, en de patches die uitgebracht worden, gereviewd en gecertificeerd dat het voldeed aan hun kwaliteitseisen. Dit doen alle console makers, en het kost de makers van het spel geld elke keer als ze iets willen releasen.
Je kan je afvragen wat de waarde van dit dure review proces is
Die certificering is niets anders dan een controle dat het spel je console niet brickt of bijvoorbeeld off-screen dingen gaat renderen etc. etc. Er wordt niet naar de kwaliteit van het spel an sich gekeken

Een twitter draadje met een duidelijke uitleg: https://twitter.com/tha_rami/status/1338978911678590984

[Reactie gewijzigd door ImNotnoa op 18 december 2020 08:12]

Interessant twitter draadje, ik ben echter wel van mening dat als een game net aan 20fps haalt, iets wat over de hele markt gezien wordt als een onspeelbare framerate voor een dergelijke game, dat dat ook wel op de "giant list met requirements" mag staan.
Dit kun je niet allemaal van te voren bepalen, er is een groot deel subjectief en dat wordt bepaald door het publiek. Als het publiek de kwaliteit goed genoeg had gevonden voor de gameplay zou er moord en brand worden geschreeuwd als die niet zou worden toegelatrmen op PS Store, in dit geval is het tegenovergestelde waar. Sony komt op deze manier het beste uit de bus, mensen hebben het ervaren, CDPR heeft de schuld. Sony is de reddende engel.
Dan moeten ze echter flink oppassen met de formulering anders schieten ze zichzelf nog in de voet wanneer er classic PS1 games worden verkocht via de online store. :D
Wat ik me van Anthem launch kan herinneren is dat het PS4s helemaal ging afsluiten. Als dit soort zaken daar niet worden opgevangen dan moeten Sony en MS hun proces gaan aanpassen imo.

nieuws: Electronic Arts erkent problemen met afsluitende PS4-consoles van Ant...

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 18 december 2020 08:18]

Ik kan uit ervaring zeggen dat Sony en Microsoft dit zelden goed kan testen. Ze hebben misschien 100 consoles en QA testers, maar een enkeling daarvan draait de game non-stop voor uren. De meeste doen korte tests.
Veel serieuze issues als crashes zijn vaak zeldzaam, of gebeuren op een bepaalde manier (of na een xx aantal uren). En dit kan dan soms door de QA tests slippen.
En zelfs als er een aantal crashes gerapporteerd worden kun je in overleg met de 1st party besluiten om toch door te gaan ('probably fixed in next patch', 'Tested for hours, could not reproduce', 'rare enough to pass',..).
Het nadeel is natuurlijk dat als zelfs maar 1% een crash binnen een uur krijgt dit natuurlijk onacceptabel is. In absolute aantallen is dit enorm, maar als QA test kan dit er door slippen.
Gekke glitches, physics bugs en quests ,... zijn de verantwoordelijkheid voor de developer zelf.
Ik had gelezen (weet even niet meer waar), dat de verificatie in principe niet goed was doorlopen (de game was al gold in oktober). CDPR had beloofd aan Sony dat er bij de release een patch zou zijn die alle grote issues zou oplossen, aangezien men daar nog relatief veel de tijd voor had.
Ik denk dat dit proces anders dan anders is doorlopen.

Je komt op consoles zelden games tegen die niet goed draaien. Eigenlijk nooit. Dat is ook een kracht van console-gaming: Als een game uitkomt voor een platform, weet je gewoon dat het redelijk draait.

Op één of andere manier is op deze game heel veel druk gekomen. Ik snap niet helemaal waar dat vandaan komt.
Goede keuze, op de series S en X versie na is deze game onspeelbaar op alle consoles, op elke playstation console is het een soort post-apocolyptic versie zonder characters.

Op de consoles uit 2013 (xbox en ps4) is het sowieso een pledo versie van het spel in een powerpoint achtige presentatie m.b.t. de framerate, totaal onacceptabel.
Hoge frame rate verwachten op zo'n 8 jaar oude hardware... op 720p misschien.
Console levensduur houdt wel een keer op.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 18 december 2020 09:04]

Dat klanten een speelbare ervaring verwachten is gewoon logisch, als je dat als dev niet kan leveren moet je het product niet uitbrengen op die hardware. Doet en dev dat wel dan mag je als klant gewoon een goede, speelbare ervaring verwachten. Dat betekent geen 60FPS in hoge grafische kwaliteit, maar wel bijvoorbeeld 30 FPS met een redelijke grafische kwaliteit. Drops tot 10FPS bij een zeer matige grafische kwaliteit is echt niet iets dat je als klant had mogen verwachten, tenzij de dev hier vooraf zeer duidelijk voor had gewaarschuwd.

Dat CDPR echter de consoles versie's heeft achtergehouden en niet heeft laten reviewen zegt hier eigenlijk al genoeg. Ze wisten dat dit een drama zou zijn, maar wilden toch de verkopen binnen hengelen en dat is gewoon zeer anti-consumer en daar moet de consument zeer kritisch op zijn.
Ik denk dat jouw beide alinea's het goed omschrijven.

Het voelt voor mij toch ook zo dat de consument een verkeerd verwachtingspatroon heeft...
Maargoed je geeft ook aan dat er consessies gedaan moeten worden op oude hardware.

Ze hadden hier idd voor moeten waarschuwen of dit enkel voor de nieuwe gen/pc moeten uitbrengen.
Het voelt voor mij alsof de oude consoles gewoon tegen de limiet van hun kunnen aanlopen.
Nogmaals: bugs, etc zijn nooit goed te praten.

Hoe het gegaan is wbt de reviews op de oudere consoles is idd niet goed te praten.
Dit spel wordt nu gewoon door de consument ge beta test op alle platformen.
Early access uitbrengen was misschien wel de beste optie geweest.
Ook om de CDPR makers/programmeurs te ontlasten.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 18 december 2020 10:17]

Alleen was de game aangekondigd in 2013 en zou het uitkomen voor de PS4 en xbox. Er waren zelfs nog geen geruchten van de PS5 toen cyberpunk werd aangekondigd. Juist omdat de ontwikkeling zo lang duurde hebben ze een complete generatie gemist.
Ps5 hier, 60fps. Wel heeel veel hilarische glitches. Niks game breaking overigens .
Ondanks dat je gelijkt hebt en de ps5 versie vrij stabiel functioneert kwa framerate heeft het een game breaking bug doordat het aantal karakters op het scherm enorm laag is wat resulteert in een hele andere ervaring en niet de night city of omgeving die je zou verwachten in deze game.
Cyperpunk is voor CD projekt echt een hoofdpijn dossier aan het worden. Het project was al 3x uitgestel, maar dit slaat de spijker op de zijn kop. Je geeft min of meer toe dat je product eigenlijk niet af was, maar wel de winst van de kerstdagen wou profiteren. Het gaat dus puur om geld i.p.v een goede game afleveren. Tevens gaat ook nog geruchte dat ze bij het ontwikkelen van de game erachter kwamen dat hun engine niet geschikt was voor de “oude” consoles. Ze hebben toen besloten om te wachten op de nieuwe consoles, maar vervolgens heeft het management besloten om de oude consoles toch te ondersteunen wegens het aantal actieve gebruikers. De nieuwe consoles heeft maar beperkt aantal gebruikers nog (voornamelijk door leveringsproblemen). Het lijkt er dat de game “nooit” perfect gaat werken op de oude consoles, omdat de fundering er niet heel geschikt voor is. De vraag is dus hoeveel patches gaan ze uitbrengen, om er een beetje speelbare game van te maken? En wordt het uiteindelijk ook echt goed gefixed?

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 18 december 2020 10:04]

Heb je van dit bericht de bron ?
Tevens gaat ook nog geruchte dat ze bij het ontwikkelen van de game erachter kwamen dat hun engine niet geschikt was voor de “oude” consoles. Ze hebben toen besloten om te wachten op de nieuwe consoles

Ben wel nieuwsgierig alvast bedankt
Daar staat juist dat het onzin zou zijn volgens die medewerker... Dus alsnog niet meer dan een gerucht.
Dat klopt, maar dit is wel het gerucht waar over gesproken wordt. Dat het ontkend wordt is wat anders.
Vergeet ook niet dat ondanks dat Red Games meermaals beloofd heeft ontwikkelaars niet te verplichten om over te werken, ze deze wel verplicht hebben een 6-daagse werkweek te draaien.

Dat is ook gewoon een kwalijke zaak. Bij Amazon hebben ze er ook een hand van om werknemers/opdrachtnemers uit te knijpen en je zult me daar ook niet snel iets zien kopen.
Wat betreft Cyberpunk 2077: hoe goed het spel ook moet zijn, maar als je liegt, je werknemers benadeelt en je levert een kwalitatief slecht product af alleen maar om het spel op de markt te krijgen, dan verdien je (wat mij betreft) mijn geld niet. Ik wacht wel af tot het spel in een goede aanbieding komt en anders koop ik het niet.
Ik ben benieuwd wat anderen hier van denken. De trend dat er "troep" wordt uitgebracht (ondanks dat het al maanden bekend is dat hier veel over te doen is) stopt niet vanzelf. Wij als kopers zijn degenen die dit kunnen stoppen.
Ik denk dat niemand er echt op zit te wachten dat er troep wordt uitgebracht. Ik denk dat er wel een verschil in zit of het "troep" is vanwege fundamentele design issues of vanwege technische issues.

Tevens snap ik ook hoe moeilijk het is voor een bedrijf/manager om verantwoordelijk te zijn voor een (mega)project wat gewoon niet goed loopt. Het was al twee keer uitgesteld. Op een gegeven moment denk je dan kunnen we het nogmaals uitstellen maar is het dan wel af? Of moeten we het daarna nog een keer uitstellen?
Tevens snap ik ook hoe moeilijk het is voor een bedrijf/manager om verantwoordelijk te zijn voor een (mega)project wat gewoon niet goed loopt. Het was al twee keer uitgesteld. Op een gegeven moment denk je dan kunnen we het nogmaals uitstellen maar is het dan wel af? Of moeten we het daarna nog een keer uitstellen?
Wat die manager betreft, is het niet moeilijk: waarschijnlijk hangt er iemands bonus van af.
Niemand heeft het lef bij zulke grote projecten om de olifant in de kamer te benoemen.
Aangezien dit al een aantal keer is gebeurd (bij grote spelers) op de markt, kun je spreken van een trend, een verkeerde cultuur. En ik mag hopen dat er geen discussie hoeft te zijn óf die doorbroken moet worden, maar hoe snel (lees: liever eergisteren dan vandaag).
Samsung heeft zijn hoofd ook (meermaals) gestoten aan een telefoon te snel uitbrengen. Helaas voor hen had dat invloed op de veiligheid van de batterij en was de enige optie om het van de markt te halen.
Maar als wij (gamers) kwaliteit willen, dan is de beste manier nu om het gewoon hard te eisen.
Gelukkig wordt het al uit de Playstation store gehaald.
Helaas is deze trend wat wijder verbreidt dan alleen de games industrie. Het enige wat telt is omzet en winst maximalisatie. Daarom dus de enige manier waarop bedrijven alleen maar kwaliteit afleveren is door middel van (gemiste) omzet. Daarom is deze stap van Sony een hele goede zet voor gamers.

Ik snap ook niet waarom zoveel mensen dit spel hebben gekocht. Persoonlijk heb ik in 2013 voor het laatst een spel pre-ordered. Dat was SimCity van EA games...

Cyberpunk is voor mij ook heel simpel, het is niet af dus ik koop het niet
Vervelend inderdaad voor de oude console gebruikers ze hadden gewoon later moeten releasen.
Echter voor de PC alles op Ultra heb ik nog nooit zoiets gezien echt nextgen complimenten voor de ambitie van de studio.
De ambities waren blijkbaar te hoog, want de kwaliteit schiet duidelijk tekort op diverse platforms waar het tóch voor is uitgebracht.

Het verhaal rond de ontwikkeling heeft ook net iets te veel weg van een overheidsproject. Ze zijn er járen mee bezig geweest, honderden mensen bij betrokken, bijgestelde doelen, tussendoor de game engine herschreven, miljoenensubsidies, te vroeg hypen, te laat opleveren en alsnog niet voldoen aan de verwachtingen etc. Zo jammer, het lijkt me verder namelijk wel een onwijs gaaf spel.
Ik denk dat Carona roet in het eten heeft gegooid.
En ik denk gewoon dat het team te klein was om voor meerdere platformen zoun grote game te maken.

Kijk bevoorbeeld naar Rockstar die doen eerst consoles daarna PC tog niet de kleinste studio.

En ik heb liever echt een next gen game dan een console port. Wat mij betreft complimenten zoals het hoort te zijn.
Teamgrootte speelt ook een rol, maar de 'hype cycle' van CP2077 duurt inmiddels zo'n 8 jaar, met de eerste aankondigingen/trailers in 2012/13. Dat is echt héél erg lang als je pas nu een eerste (buggy) release kunt doen.

Rockstar begon RDR2 te teasen in 2016 en hebben het in 2018 uitgebracht. Dat is in ieder geval een gezondere vorm van verwachtingenmanagement, maar met de kanttekening dat er vier keer zoveel mensen aan hebben gewerkt.

[Reactie gewijzigd door epoman op 18 december 2020 10:45]

Het gaat dus puur om geld i.p.v een goede game afleveren.
In wat voor naiefe wereld leef je als je dacht dat dit anders zou zijn. Dit zijn (grote) bedrijven, deze bestaan om winst te maken, zoveel mogelijk! Dit is natuurlijk helemaal erg als een bedrijf publiekelijk verhandelbare aandelen heeft.

Het is ook niet heel vreemd dat dit het geval is, want The Witcher 3 (+DLC) was hun laatste grote titel (2015-2016), daarna nog wel Gwent: The Witcher Card Game en Thronebreaker: The Witcher Tales uitgegeven, maar dat zijn niet enorme games met enorme budgetten. Iets wat C2077 duidelijk wel is. Nu heeft CD Projekt natuurlijk wel nog inkomsten vanuit GOG en hun oudere games, maar op een gegeven moment is het geld gewoon op en moet men inkomsten gaan genereren anders houden ze op te bestaan. Iets dat super risicovol is voor het voorbestaan van GOG imho.

Er zijn trouwens zat gamers die melden dat ze amper of in ieder geval veel minder last hebben van bugs.

Persoonlijk heb ik jaren geleden vol genot gekeken naar de gameplay teaser die we hier op Tweakers.net konden bekijken. Ik wil deze game zeker gaan spelen. Echter een paar issues: RTX3080 en nieuwe CPU zijn bijzonder slecht leverbaar, laat staan tegen 'normale' prijzen. C2077 heeft voor de pracht en praal redelijk wat kracht nodig en heeft bij vele andere spelers toch nog wat bugs. Dat zorgt ervoor dat ik nog wel even wacht met aanschaffen spelen.
Ik denk dat ze wel degelijk een goede game wilden afleveren op alle platformen maar bij zo'n ambitieus en enorm duur project maakt je het jezelf erg moeilijk om maar te blijven uitstellen. Ze hebben zich lelijk vergist in de tijd en moeite die het zou kosten. De bugs, de tegenvallende prestaties op met name de basisversies van de currentgen consoles en het terugkomen van hun belofte dat hun werknemers geen overuren zouden draaien doet hun reputatie geen goed, maar het spel is tevens een enorm commercieel succes.
Het gaat dus puur om geld i.p.v een goede game afleveren.
Goede kans dat ze nu geld moeten ophalen omdat ze een goede game willen afleveren maar simpelweg door hun geld zijn.
Project mismanagement i.p.v. gretigheid.
Ik heb nu 41 uur in de game zitten 1 crash gehad en 1 breaking bug waardoor ik mijn laatste savegame moest laden.

Daarnaast wel wat glitches: spontaan ontploffende auto’s, characters die een rare pose aannemen en vooral voertuigen die vast zitten in andere objecten. Ongeveer 1 zo’n glitch per 2 uur spelen.

Voor mij niet gamebreaking, maar ik kan me voorstellen dat het je uit de game haalt.

Vriend van me speelt echter op PS4 en die heeft 5 crashes op 3 uurtjes spelen en veel meer game breaking glitches. Daar refunden snap ik wel ja.

- Edit: ik speel op een PC (Intel/Nvidia RTX)

[Reactie gewijzigd door marowi op 18 december 2020 10:52]

Daarnaast wel wat glitches: spontaan ontploffende auto’s, characters die een rare pose aannemen en vooral voertuigen die vast zitten in andere objecten. Ongeveer 1 zo’n glitch per 2 uur spelen.

Dit is ook niet goed te praten..
Tja, het spel was gewoon nog niet klaar. Maar onder alle druk toch moeten uitbrengen. We konden dit dan enigzins ook wel verwachten.
Als de reviewers hun eigen materiaal mochten gebruiken wel ja, alleen heeft CDPR er voor gekozen omdat effectief tegen te houden.

Verder vermaak ik me wel met het spel alleen zijn de performance issues en de aantal bugs wel erg immersion breaking.
Waar speel je op? Hier ook op 40 uur met de XSX. Alleen bugs, geen vastlopers, geen rondvliegende objecten of ontploffende auto’s. Gewoon domme bugs die alles behalve game breaking zijn.

Ik heb steeds meer het idee dat ik eigenlijk niet mag klagen, want ik heb de game ondertussen wel aan de kant gelegd nou juist vanwege al die bugs.
PC met Intel / Nvidia RTX, ik heb het gevoel dat windows platformen dus inderdaad minder crashen, en Xbox platform ligt daar natuurlijk dichtbij.
XSX, vliegende voertuigen, Gamebreaking vanaf gister avond werken mijn wapens niet meer. Laden en doodgaan werkt niet. Bij voertuig kan ik niet meer camera veranderen. 4 game crashes en ga zo mar door.
Maar wel super vette game, die toch weer uitgesteld had moeten worden. 40 uur +-
100% gelijk, deze had nooit op de base consoles mogen komen. Ik speel op een high end PC, ziet er prachtig uit en draait goed met minimale glitches. Vrienden met een base PS4 hebben een hele andere ervaring, als je het vergelijkt met de PC versie slaat het nergens op. Ik zou ook behoorlijk pissig zijn als ik die versie moest spelen. Nu hebben ze hun reputatie verpest voor geld. Jammer.
Sony is hier ook schijnheilig natuurlijk. Wat stelt hun eigen QA voor als ze dit niet zien aankomen?
Ik moet zeggen dat ik op mijn Xbox One X nog niet zoveel bugs ben tegen gekomen. Dit speelt dan voornamelijk op de oudere PS4 en Xbox One denk ik?
Op mijn Series X vloeiend doch wat buggy 60 FPS. Op de One X al veel framedrops en geschat vaak dips naar 20 FPS. Xbox One en One S: onspeelbaar.
Ja game had gewoon uitgesteld moeten worden voor pc en next gen en voor last gen geanulleerd moeten worden.

[Reactie gewijzigd door gerrit-jan83 op 18 december 2020 08:28]

huh? draait als een zonnetje op PC
Ook op PC draait het niet super, maar je kan het daar bruteforcen met moderne hardware. Maar ook daar valt nog veel te halen met optimalisaties verwacht ik, want alleen op ultra highend hardware draait het echt goed met de eye candy aan.

Maar ook op PC voldoende bugs die flink "immersion breaking" zijn, en dat is niet goed voor een game in dit genre.
Pc is ook niet top en bedoel meer stel de game uit alle bugs er uit en dan uitbrengen. En last gen slippen en alleen next gen en pc.
Speel hem op pc met een 2080ti en speelt zeker beter dan consoles maar zitten toch echt bugs in die er niet in hoorde
Als een game op launch uit komt met een day one patch net zo groot als de game en nog zitten er glitches en bugs in is de game gewoon niet af.
dat is zo als geven de user scores op de pc een veel hogere score dan de ps variant

dus of de pc versie is stabieler of pc gebruikers zijn al zo gewend (pre) beta software te krijgen dat ze niet meer boos worden
Voor pc niet. Heb al 20+ uur erop zitten met veel plezier. 2 main quest bugs gehad die ik kon oplossen door een savegame van een paar minuten daarvoor te laden. Verder goede framerate en nog geen een crash naar desktop.
Al met al vergelijkbaar met andere spellen zoals valhalla of ghost recon breakpoint.
Dat kan maar er zitten wel glitches en bugs in, bedoel alleen stel de game dan uit fix het deze game verkoopt zo wie zowel of het nou kerst is of niet. Net als dat Sony hun triple a games uitbrengt in Feb vaak verkopen ook altijd goed. Nu is halve wereld over de zeik over een game die kennelijk niet klaar was nog en die ze nog steeds aan het patchen zijn. Ken geen game die zoveel patch releases had voor release als deze game. Day zero patch, dan een patch voor reviewers en day one patch kom op zeg.
Kwaliteit kan in zijn algemeen zeker omhoog. Maar dat geldt ook voor de games die ik noemde zoals AC Valhalla of Ghost Recon Breakpoint. In vergelijking met die games zie ik niet zoveel verschil in bugs.

Bij AC Valhalla heb ik crashes naar desktop gehad waardoor ik weer een oude save moest laden en vanaf daar weer verder gaan. Of dat ik vast zat tussen 2 objecten en een oude save moest laden of fast travelen en weer helemaal teruglopen.

Bij mij was de day one patch 250Mb. Maakt mij ook niet uit hoeveel patches er zijn voordat ik ga spelen, als ze er maar zijn als ik ga spelen en dat was in dit geval op de release dag zelf. En een aantal dagen later een kleine patch naar v1.04.
Ik heb Valhalla en geen enkele bug gehad. Speel Valhalla op series x op een LG cx dus heb vrr aan. Bij cyberpunk heb ik. Wel echt zelf kleine bugs gehad maar speel hem op pc dus weet niet of dat uitmaakt. Maar zie genoeg hoe slecht de game draait op de base last gen games en het is te schandalig had in die stand niet uitgebracht mogen worden.
Je vergeet 1 ding toen de game werd aangekondigd/gemaakt was er nog niet eens sprake van een PS5 of XboxseriesX
Waarom omdat CDPR geen review codes voor de consoles heeft uitgegeven ... Je kunt geen review maken als je game niet KAN reviewen. Ook als ze alleen een pc game wilden maken waarom dan een release op console voor de game ...

Maw ze wisten dat er een probleem op console was en toch hebben ze vrolijk de game uitgebracht

[Reactie gewijzigd door Johan tb op 18 december 2020 15:14]

Dat is wat ik zeg de game is te zwaar voor last gen consoles daarom geen review codes en ook dat er geen eigen beelden gebruikt mocht worden tot zoveel uur voor launch.
De bugs lijken op elk platform op te treden. De instabiliteit en de slechte performance is wel specifiek voor de last-gen consoles - gezien het spel redelijk speelt op de andere platforms.

Wel echt jammer dat het spel zo vroeg de deur uit is gegaan - de storyline speelt (tot nu toe) prima en de missies ook, maar wanneer je de wereld een beetje gaat verkennen zijn er toch ontzettend veel bugs - vooral AI-gerelateerd.
Heeft Sony geen kwaliteitseisen waaraan een game moet voldoen en wordt dit nog getest door Sony, voordat iets in de winkel mag verschijnen?
Certificering (wat de first-parties doen) is niet hetzelfde als QA testing. Indie developer Rami Ismail heeft hier een uitgebreide uitleg over geschreven op Twitter

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 18 december 2020 10:06]

Ik heb er gebruik van gemaakt. Heb wel daarnaast de PC versie gekocht en dat speelt prima. Prima spel, maar had nooit op last-gen uitgebracht mogen worden.
Heb je bevestigingsmail gekregen? Ik heb het ook aangevraagd maar ik kan nergens terugvinden dat de aanvraag ook echt verwerkt wordt
Nope! Geen bevestiging gehad behalve de boodschap op de site zelf dat het gelukt was.
Ok wachten dan maar. Hoop dat het wat snel gaat
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee