Cyberpunk 2077 is 13 miljoen keer verkocht

Cyberpunk 2077 was op 20 december ondanks restitutiemogelijkheden door bugs meer dan 13 miljoen keer verkocht, meldt CD Projekt Red. Het spel had 8 miljoen pre-orders voor de release, die op 10 december plaatsvond.

CD Projekt meldt de verwachte verkoop van meer dan 13 miljoen exemplaren van Cyberpunk 2077 in een mededeling aan investeerders. Het bedrijf heeft de verkopen op alle hardwareplatforms meegerekend en teruggaveverzoeken van winkels en via de eigen 'Help Me Refund'-campagne van het aantal afgetrokken.

Het spel heeft het verkoopaantal in tien dagen bereikt. Hoeveel spelers gebruik hebben gemaakt van de restitutiemogelijkheden is niet bekend. Sony verwijderde het spel vorige week vrijdag uit de PlayStation Store en meldde toen geld terug te geven aan ontevreden kopers. Microsoft en CD Projekt Red kondigden een dag later aan dat spelers hun bedrag konden terugkrijgen vanwege de vele bugs in het spel.

De kans is groot dat sinds 20 december meer spelers het spel terug hebben gestuurd, terwijl aan de andere kant CD Projekt Red patches uitbrengt om de prestaties en weergave te verbeteren, wat een positieve invloed op de verkoop kan hebben. Van CD Projekt Red's The Witcher 3 gingen in totaal 28 miljoen exemplaren over de toonbank, bleek eerder dit jaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-12-2020 • 08:38

393 Linkedin

Lees meer

Reacties (393)

393
340
167
18
1
133
Wijzig sortering
Lijkt me wel te kloppen. Er wordt veel geroepen door de klagers, maar het aantal dat het daadwerkelijk omzet in actie (refund) is vaak behoorlijk laag. Waarschijnlijk omdat na de eerste storm de meeste mensen het toch wel een vet spel vinden ondanks de bugs (die nog wel gladgestreken gaan worden). Alleen voor de PS4 en Xbox One had het spel zo nooit geleverd mogen worden.
Ik speel het spel op de pc en de bugs zijn storend, maar me er echt over opwinden kan ik niet. Waar ik me meer over opwind is dat het spel eigenlijk best saai is en bepaald niet vernieuwend. Ook de wereld voelt 'leeg' en statisch aan, de AI is bedroevend en je squad member loop regelmatig in de weg en de meeste NPC's hebben maar één of twee oneliners. Ik vind GTA V veel realistischer en levendiger aanvoelen en de game ziet er zonder RTX bijna net zo goed uit. Cyberpunk 2077 is in mijn ogen geen slechte game, maar zeker ook geen goede.

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 23 december 2020 08:58]

Ik zie deze commentaar vaker langskomen op 2077 topics op T.net, misschien ben jij het wel geweest telkens. Dat "de wereld leeg & statisch "aanvoelt, dat NPC's maar 1 lijn hebben ? t.o.z GTA V.

Toevallig is GTA V de enige GTA die ik niet in-depth heb gespeeld (wou wachten op PC ipv PS3 versie, toen het zover was, was ik 2 jaar in `t buitenland) behalve hier en daar bij een maat destijds; de rest allemaal wel incl de psp spin-offs. En genoeg andere open-world games gespeeld.

Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen, dat elke NPC die je tegenkomt in GTA: V zoveel meer dialoog en lijnen heeft dan een paar one-liners wat gewoon de norm is, in open-world games. Je hebt onrealistische verwachtingen als je dacht dat er 2077 letterlijk elke persoon die je op straat tegenkomt hele gesprekken mee kan voeren die anders zijn.

Ik vind de stad in 2077 juist "levend" uitzien omdat het chaotisch is. Het voelt alsof er in geleefd word. `k heb tijdje in Tokyo gewoond en de pure audiovisuele drukte van een megapool komt goed op z`n recht in night city. Geen steegje is hetzelfde, of het nou vol zit met posters, graffiti van verscheidene levels van kwaliteit door elkaar heen soms, iets wat je IRL ook ziet. Zo heb je in gebouwen buiten het centrum squatters, of make-shift clubs. De afval en random street trash. Elk district heet zijn eigen taal. In/rondom Kabuki, de Japanese gedeelte van Nighty city spreken veel NPC's opeens Japans en/of maken Japanse opmerkingen. Rondom Corpo plaza hoor je mensen alleen maar praten over hun 1% 1st world problems, geweldig wat je allemaal niet hoort als je naast iemand staat die aan de telefoon hangt. Heb je veel mensen die hispanic zijn in een andere gedeelte v.d stad, en ga zomaar door.

Ook de audio is geweldig gedaan, zit jij in een lagere gedeelte van de stad, want deze is vrij verticaal te noemen; iets wat je absoluut niet hebt in GTA. Dan hoor je het gegalm/echo van de grote reclame borden die ver boven je zitten; ala blade runner. Terwijl de audio juist anders klinkt als je weer op reguliere straatniveau, en is het bizar rustig en kalm als je de verborgen hoge gedeeltes v.d stad gevonden hebt na een tijdje kwaliteit platformen. De enige ding die je dan storen zijn af en toe de skycards van maxtec of een rijke corpo flying car, maar hoor je de geluiden onder je niet meer.

Maar wat dacht je van hoe NPC's reageren op het feit dat als je te lang wacht met het kiezen van je dialoog opties hun, reageren op het feit dat je zo lang duurt ? Waar ik toch versteld van stond van zo`n kleine detail. Wat IRL ben je ook niet 30 seconden lang aan het nadenken wat je gaat zeggen als reactie. Afhankelijk v.d persoonelijkheid v.d NPC (strikte corpo bitch zoals Meredith, 1 van je buddies zoals Panam) is de toon van de reactie ook vriendelijk "Hello ? earth to V ? "of juist heel strikt " Pay attention when i`m talking to you " - en NPC's zijn ook realistish in hoe ze reageren op domme vragen die je kiest die niet relevant zijn voor het gesprek afhankelijk van hun persoonelijkheid weer en/of je iets al niet eerder te horen heb gekregen en/of heb gevraagd. Zo word je direct aangesproken als je houterig overkomt op iemand die dichtbij je staat. Of word je afgekafferd door een client waar je een simpele "fetch me x thing" quest van gekregen hebt omdat je te nieuwsgierig bent naar de details.

Squad members? Ik ben 45 uur in (voornamelijk side-quests) en ik heb welgeteld 3 instanties gehad waarbij ik iemand anders had meelopen. Tijdens de proloog, en 2 missies van Panam. Niemand liep mij in de weg. Sterker nog die waren vaker gewoon goed vanuit cover aan het schieten zoals het hoort.
Ik denk dat GTAV voor mij vooral levendiger voelde vanwege de reacties van NPC's op jou. Je kon andere in sportwagens uitdagen voor een dragrace, mensen toeteren en flitsen hun lampen als je als een dolle over de weg vloog, en mensen reageerde erop als je een dure auto had.
Helemaal mee eens. Los van het feit dat ik bij Cyberpunk een Deus Ex visie had en geen GTA visie, wat dus ehm.. een teleurstelling mag heten, moet ik zeggen dat er enorm veel aandacht is geschonken aan de menselijkheid van de characters die je tegen kom in Night City. Waar andere Open World RPG's characters keuzes laten maken die haaks staan op hun karakter, voelt elk gesprek met een NPC in de main storyline alsof het een echt gesprek is. Ook de missies buiten de rode draad om zijn uniek. Dat wil niet zeggen dat het meer is dan een fed-ex quest, maar er is menigmaal sprake van inmenging van Johnny bij side-missies en die missies voegen écht waarde toe aan de onderlinge relatie. Expressies, dialogen, alles klopt gewoon.

Ik hoop dan ook dat ze de bugs oplossen en de politie wat realistischer maken, maar overall is het spel toch echt wel goed. Zo enorm triest dat het in deze hoedanigheid op de markt kwam. Ik doe zelf dan ook geen refund, want ik vermaak me en als je niet exploit heb je ook geen last van die 8MB limiet.
In gta kun je npcs niet eens aanspreken.
Maar wat dacht je van hoe NPC's reageren op het feit dat als je te lang wacht met het kiezen van je dialoog opties hun, reageren op het feit dat je zo lang duurt ? Waar ik toch versteld van stond van zo`n kleine detail.
Als zoiets simpels, wat je in Dungeons 3 ook hebt, al indruk op jou maakt dan begrijp ik waarom je zo positief bent over het spel. Zelfs in een spel als Warcraft zit zo'n optie. Het is ook vrij eenvoudig te programmeren. Bovenal kan ik je vertellen dat zo'n optie bijzonder irritant kan zijn. Waarom? Omdat je wel eens AFK moet tijdens een dialoog. Als je dan je headset ophoud (of de speakers aan) heb je een ambient muziekje, met steeds ertussendoor van dat je maar op moet schieten. Alsof RL niet belangrijker is.
Het valt op de PC qua bugs inderdaad wel mee, (te) veel maar niet extreem. Soms vlieg je ineens alle kanten op en ga je dood so be it, dat is het ergste wat ik tot nu toe mee heb gemaakt. Dat iemand zijn hoofd wordt bedolven in 50 rondvliegende telefoons is eerder grappig dan storend.
Ik vind het ook wel een saai spel. Er wordt ontzettend veel doelloos gepraat. Op het moment dat je ergens van weg loopt denkt iemand ik ga nog even 10 minuten door praten, ik ren ook eerder weg of spam "C" om te skippen dan dat ik daadwerkelijk lees. Dat heeft weinig met mijn interesse te maken, het verhaal is gewoon zo totaal niet gericht om interesse te wekken.

De besturing van voertuigen is treurig. Je staat zowat binnen 2 seconden stil als je op de rem gaat met 150+km/h
150 km/h voelt als 30 aan :+
10 keer inhakken op iemands arm (half naakt persoon) met een zwaard doet vrij weinig. Daarna kun je echter wel binnen 2 keer hakken een arm scoren.

Politie spawnt direct naast je. Stad voelt inderdaad erg levenloos aan.
Als iemand zijn telefoon wegstopt in zijn broekzak trekt hij gelijk daarna een hele bak sushi uit diezelfde broekzak.

Dat zijn geen bugs meer maar hele luie ontwerpfouten.

Het is ook zo'n seksueel gefrustreerd puberaal gebeuren.
Stond voor de eerste keer in de lift hoor ik ineens kei hard achter me op de tv's een reclame over kreunende MILFS?? Billboards zijn eerder rukboards.
Ineens zit je halverwege een quest kei hard een andere man te bangen..
seriously?
Het is ook zo'n seksueel gefrustreerd puberaal gebeuren.
MILFS?? Billboards zijn eerder rukboards.
Grappig in mijn optiek is dat eerder een benadrukking van het dystopische, zeker omdat dit vooral voor de midden en lagere levels geld. Op de mooie/dure stukken van de stad hangt andere reclame.

Alleen de rijken hebben nog de luxe om te denken, de normale man wordt constant gebombardeerd en gereduceerd tot zijn meest basale driften. Het is als of bijna heel Amsterdam verworden is tot het red light district. Voor mij persoonlijk geeft dat veel meer het gevoel van een alles overheersende dystopie ala 1948 dan bijvoorbeeld de wereld uit Wolfenstein (dit omdat het hier de burgers zelf zijn die het systeem in stand houden ipv het wordt opgelegd)
Speel ook op pc (al merk ik laatste dagen dat ik er even geen zin in heb) en heb dezelfde ervaringen. Vraag me af of de bugs het grootste probleem van deze game zijn, of dat het grotere probleem niet in de core ligt; de AI, westworld wereld, weinig resultaat van de keuzes die je maakt.
Waar vele al voor gewaarschuwd hadden natuurlijk. Deze game was overhyped dat hij alleen maar kon tegenvallen.
Tja is dat geen verkeerde expectation management van het publiek?
Ondanks de hype heb ik mn verwachtingen "laag" (niet bestaand) gelaten, waardoor ik toch echt kan genieten van het spel.
Klopt maar iemand zoals ik die alle marketing heb vermeden en maar één dag van te voren zag "oh cyberpunk komt morgen uit.." heb precies de zelfde mening. Was op dag 1 al na 1.5 uur uitgespeeld uit verveling, heb het in het weekend erop weer opgepakt maar ook weer niet al te lang gespeeld voordat het weer verveelde.

ondertussen bijna alle side content, uurtje of 2 spelen na het werk daarna verlies ik snel de interesse omdat alles in herhaling valt. Heb het verhaal nauwelijks aangeraakt omdat ik het hoofd character totaal niet interessant en cliché vindt.

Ben er eigenlijk wel klaar mee, vindt €60 voor bijna 40 uurtjes wel matig maar niet een refund waard.

Heb naderhand wat van hun marketing terug gekeken en ik begrijp 100% waarom mensen zich belazerd voelen. Volgens hun marketing zou het DE volgende generatie game worden waar alles wat je doet effect op de wereld zou hebben en je alles aan je character zou kunnen aanpassen etc. uit eindelijk kan je niet eens naar de kapper en zijn de enige 2 quests waar je een keuzen heb in hoe jij het afhandelt (toevallig ook dezelfde 2 quests die ze bij E3 showcases lieten zien) en maakt het geen drol uit hoe je het doet omdat het uiteindelijk toch hetzelfde eindigt. technisch is het ook ver ondermatig voor een studio als CDPR, had zoiets meer verwacht van een kleine indie dev

Ze kunnen dus wel beweren dat het allemaal de schuld is van te hoge verwachtingen van de fans, maar CDPR zijn zeker niet onschuldig in het zetten van deze verwachtingen
Je kan wel een char maken en aanpassen. Of het wat uitmaakt of niet.... naja. Lichaam kan je geheel aanpassen iig
Je kan je character maken, en daarna nooit meer aanpassen, geen kappers, geen tattoo shops (2 tattoo upgrades voor je cyberware)
De schuld van die overhype ligt voor 99% bij de gamers zelf. Hoe elke trailer, elk screenshot, elke tweet helemaal uit elkaar werd getrokken en geanalyseerd op fora met 100en pagina's per tweet/screenshot/trailer was echt absurd om te zien. Mensen hadden deze game al Game of the Century gemaakt voordat er ook maar gameplay te zien was!
Deels oneens. CDPR heeft zelf het spel en de mogelijkheden/features enorm lopen hypen, o.a. door de "Nightcity Wire"-afleveringen en eigen uitspraken in interviews.

https://forums.cdprojektr...g-features-list.11050358/

https://www.youtube.com/w...9GgrY9c0&feature=youtu.be
De realiteit is juist dat het een van de zwakste AI crowds ooit is als je het vergelijkt met spellen in het genre. Het ergste is nogwel dat in die geweldadige stad elke bewoner bang wordt van het eerste schot of de eerste klap die er valt.

Dat gamers en youtubers dat weer doortrekken tot nog meer hype is niet zo gek gezien wat CDPR met de Witcher 3 voor elkaar heeft gekregen. Dat was niet eens een vernieuwend spel, maar wel een waar bijna alles goed werkte. Voor mij had een evenaring van die ervaring voldoende geweest. Een spel dat niet veel innoveert, maar alles van het laatste decennium bij elkaar voegt tot een mooie ervaring. Echter is veel van wat het spel biedt juist in andere spellen beter gedaan, en komen veel systemen tekort waar er meer beloofd is door de makers/uitgevers.

[Reactie gewijzigd door tomaat23 op 23 december 2020 13:27]

De meeste games vallen tegen tegenwoordig. Laat ik het anders zeggen, weinig games die recent zijn uitgekomen vind ik het kopen waard. Grote titels zijn grote herhalingen geworden.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 23 december 2020 12:17]

yup, is inderdaad bijzonder saai zodra je door het stuk met Jackie heen bent, vooral als je erachter komt dat de facties er helemaal niet toe doen, al dan niet omdat ze dat uit het spel hebben gesloopt omdat ze het niet afkregen ofzo. Het helpt ook niet dat je alle questgivers per telefoon spreekt, en dat telkens dezelfde poppetjes zijn, want daardoor merk je nog veel erger dat 90% van de NPCs gewoon puur figuranten zijn. Bizar dat de makers van de Witcher dat niet in hebben gezien. Die braindances gaan nergens over maar verdwijnen ook gewoon als minigame of wat het moet zijn, en verder moet je gewoon telkens ergens heen om wat te jatten of om tussen de 1 en 30 poppetjes dood te schieten met je belachelijke geweren die door metersdikke muren heen schieten, woohoo.
Ik vind de wereld zelf wel heel gaaf, maar de mooiste steegjes en straatjes zul je waarschijnlijk nooit gaan zien omdat er indd gewoon niks te doen is.
Ik heb de main story uitgespeeld en nog zn 20 uur in zei missies zitten, maar alleen maar missies grinden begint saai te worden dus heb daar even geen zin meer in. Helaas is dat alles wat je kan doen in dit spel, naast missies heb je gewoon geen andere activiteiten om te doen, of je moet gewoon willen rond rijden/ lopen. Wat ook weer niet super leuk is omdat de npc's zo dood zijn.

laten we hopen dat we over een tijdje weer kunnen genieten als de multiplayer uit komt, of voor die tijd andere content wordt toegevoegd.
De “your eyes aren’t yours, well not only yours” man was in de eerste tien minuten al irritant. En ik zat alleen maar een stream van een maat mee te kijken.
Dit bevestigd wel het beeld wat ik kreeg na de review van laatst. Slecht AI is echt een dooddoener.
Dat merk je vooral tijdens freeroam. Side quests en de main quest voelt dan weer wel "uitgevleesd" aan.

Ik denk echt dat het gevoelsmatig een prettigere game wordt als ze alleen al de AI fixen en wat aan de gare physics doen.
Voor mij is het een beetje dubbelzijdig.
Ik vermaak me echt prima met deze game, en veel quests zijn inderdaad best wel goed uitgewerkt (op soms wat bugs na). Wat dat betreft vind ik het ook zeker een erg goede game.

Aan de andere kant is het natuurlijk gewoon niet wat ze beloofd hebben qua hoe levendig de wereld en de AI is. En je merkt inderdaad wel dat de game gewoon niet af is.

Maar goed, tot nu toe mag dat de pret niet al te veel drukken.
Precies hetzelfde hier. Vermakelijke game, maar een brakke engine. Gewoon niet af. Desalniettemin het spelen waard, mits je systeem het aankan.
Hier sluit ik me bij aan. Ik heb hem op de PS5 gespeeld, waarop deze grafisch niet te vergelijken is met de PC natuurlijk. Helaas heb ik daarop wel meermaals flinke crashes gehad met progressie verlies tot gevolg. Ik heb dan ook een refund aangevraagd.

De game heeft potentie, maar maakt de beloftes echt niet waar. De stad is inderdaad niet wat ik verwacht had, maar voelt leeg en heeft geen enkele interactie. Door karakters heen kunnen lopen is ook zo'n ding, dat kan echt niet meer in 2020 hoor.

GTA V is oud, maar veel geavanceerder dan Cyberpunk, op veel vlakker in ieder geval. (Hiermee doel ik niet op de graphics overigens)

[Reactie gewijzigd door Godjira op 23 december 2020 11:27]

"Ik vind GTA V ... en de game ziet er zonder RTX bijna net zo goed uit"

Sorry die suggestie is lachwekkend. Cyberpunk ziet er objectief op alle vlakken beter uit, ook zonder RTX. GTA 5 is zwaar outdated qua graphics. Referentie: zie ongeveer elke vergelijking of analyse van de graphics die je vindt op het internet.

[Reactie gewijzigd door Neverwinterx op 23 december 2020 11:24]

Dan ken je niet de NaturalVision Evolved mod. GTA 5 is vele male consistenter en dat merk je al aan de zwaartekracht in een wereld. Gravity in de Core Engine die alles bepalend is of de gehele game solide aanvoelt.
Tja dat is een mod, dat heeft niks met de game zelf te maken.
Ehhhh, daar begon de discussie mee, door degene die beweert dat GTA V(2013) er beter uitziet. Dus normaliter nee, maar in dit specifieke geval JA dat vergelijk mag bediscussieerd worden ALS iemand zegt dat GTA V uit 2013 er beter uitziet.

Kastermaster zei als EERSTE:
"Ik vind GTA V veel realistischer en levendiger aanvoelen en de game ziet er zonder RTX bijna net zo goed uit."
Dan gaat dat dus over de game zonder mods, dus dan kan jij niet als later punt mods als argument aan gaan voeren.

[Reactie gewijzigd door tomaat23 op 23 december 2020 14:23]

Je verandert je punt opeens, (mogen we zeggen dat CP 2077 er beter uitziet tegen iemand die ZELF met GTA V aan komt zetten?). En nee alles wat de developers ZELF verbeteren is geen mod, dat noem je geen mod maar een patch. Je mag het noemen wat je wil, maar als je dat een mod noemt snap je zelf dat je ernaast zit.

"Op de PS4 ziet GTA5 er behoorlijk gelikter uit kan ik je mededelen"
Dat kan een aardig argument zijn in een andere discussie. Ik neem echter aan dat we hier bij beide de hoogst mogelijke kwaliteit vergelijken dus PC op ultra tegen PC op ultra (zonder RTX omdat dat bij GTA V niet is) en natuurlijk zonder mods omdat dat buiten datgene ligt waar de devs invloed op hebben. RTX is een functie die niet op de PS4 voorkomt dus het gaat over PC-vergelijk.

De PS4/X1 versies zijn gewoonweg slecht. CDPR had deze gewoonweg nooit moeten maken of niet de waarschuwingen in de wind moeten slaan dat optimaliseren een lastige en tijdrovende taak is. Ze hadden die versies gewoonweg nooit uit mogen brengen in die staat.

Nu nogmaals de stelling en dan beter gegeven.

Op PC max settings (zonder RTX, zonder mods) ziet CP 2077 er beter uit dan GTA V.
Eens/oneens?
(Als je oneens zegt geef dan eens een voorbeeld)

"CD Projekt Red mag de komende maanden wel 10 patches uitbrengen voor beeldverbeteraar"
Dat zal op de PC niet nodig zijn. Er moeten wel een aantal visuele glitches uit gepatched worden.

[Reactie gewijzigd door tomaat23 op 23 december 2020 13:41]

Mooie vergelijking en scherp uitgelegd maar je vergeet wel ff dat GTA 5 (PC VERSIE ZONDER MODS!) in 2015 is uitgekomen en kennelijk mensen zijn die deze toch mooier vinden.

Edit: Sorry ik zeg het verkeerd. Bijna net zo mooi

[Reactie gewijzigd door Orgel op 23 december 2020 16:00]

Ik vergeet niks. Ik ben niet degene die hier het argument voert dat GTA V er beter of slechter uitziet dan CB 2077 (kijk de discussie nog eens goed door zou ik aanraden).

Het gaat er om dat jij steeds met vreemde oneigenlijke punten aankomt.
Laten we CP2077 en GTA uit de vergelijking halen dan ga je misschien snappen waar je zo fout zit.

Als Jantje zegt dat een spel uit 2005 er beter uitziet dan een spel uit 2009, mag Pietje dan zeggen dat het spel er uit 2009 beter uitziet? Ik zeg ja, wat zeg jij?

1A Dat mag, en is een gerechtvaardigde verdediging
1B Dat is niet eerlijk van Pietje want 2009 is later dan 2005 (bedenk goed dat Jantje met het punt kwam)

Kees komt nu met het argument dat het 2005 spel er met mods beter uitziet dan het 2009 spel zonder mods

2A Dat is flauw want daar hebben de makers geen invloed op
2B Dat is een eerlijk vergelijk

Waarom zeg je niet gewoon dat je ernaast zit met je uitspraken (of dat je de discussie niet goed volgde) ipv te zeggen dat ik iets vergeet?

[Reactie gewijzigd door tomaat23 op 23 december 2020 17:45]

Joh, ga lekker tomaten plukken. Overdreven reactie van je met je Jantje, Keesje en Pietje mop. Wanneer roep je Klaasje erbij. Tomatenplukker. Nou moet ik zeker m'n excuses aanbieden. Fijne dagen!
De vraag was niet of je je excuses aan wilde bieden, maar of je in kon zien waar je scheef ging in de discussie.

Jij ook een prettig 2021! (jammer dat je zo aangebrand reageert)
het is geen GTA, Het is een Verhalende action adventure / rpg. Gezien je andere opmerkingen ( over je squad member ) ben je net begonnen.
Die loopt overigens niet in de weg als je met hem mee gaat en stealth speelt bv, of juist iets totaal anders gaat doen.
Als je van mooie verhalende RPG's gaat zou ik je aanraden nog even verder te spelen
Ik heb er meer dan tien uur op zitten. Maar het feit dat je squad member in de weg loopt als je iemands hoofd in het vizier hebt en aan het schieten bent zegt wel iets over een brakke AI. Dat mag gewoon anno 2020 niet meer gebeuren.
Er zijn ook mensen die het spel "uitgespeeld" hebben en alsnog een refund hebben aangevraagd.
Echt triest, zie deze mensen ook voorbij komen op het Tweakers forum. Jammer...
Muah, beetje kaliber je bord leegeten in een restaurant en dan achteraf zeggen dat je er niet voor wilt betalen omdat je het niet lekker vond.
ja precies, als je meer dan 20 uur een spel speelt is het vaag dat je het weer terug gaat sturen.
Dan ga je er niet mee akkoord en betaal je niet. Ik ga niet verder discussiëren over de vergelijking want dan wordt het gezanik. Mijn punt blijft dat ik het schofterig vind dat men geld terugvraagt na de hele game uitgespeeld te hebben.
Dan moet je niet eerst die aardappel opeten voordat je klaagt?
Dan moet je geen pre-order plaatsen maar gewoon wachten tot de reviews uit zijn. Zo moeilijk is het nou ook allemaal weer niet he
Ja eens. Ik heb het dan ook gewoon gekocht en nog steeds in bezit.
Same. Ik wacht gewoon op de next gen patch. Maar goed ik heb er dan ook 20 euro aan cyberpunk uitgegeven. Voor dat geld ga ik niet refunden. En juist omdat ze zoveel gezeik nu over hun heen krijgen zit er nu ook druk achter dat ze dingen sneller patchen.
Uitspelen is dan wel RUIM na het opmerken van de evt problemen lijkt me. Die heb je binnen een uur of 2 al gezien denk ik, niet na tientallen uren. Als het echt ene probleem zou zijn zou je die tientallen uren er niet een in steken denk ik.
Dan geef je direct aan dat je niet tevreden bent dan eet je niet eerst die aardappel op.
Ah je metafoor werkt niet dus nu ga je er extra voorwaarden aanhangen om het allemaal wat minder absurd te maken.
Bedrijf geeft optie tot refund als je het niet leuk vind. Geeft geen optie tot refund om het eerst 30 uur te spelen en dan te refunden. Echter kunnen ze dat moeilijk controleren. Maarja iets verder nadenken is blijkbaar moeilijk voor je. Als je dat laatste doet dan kun je zelf ook nadenken en aanvoelen "hey ik heb dit product wel helemaal uitgespeeld, dan is het niet nejtes om alsnog mijn geld terug te vragen". Dat zou een fatsoenlijk mens doen. Blijkbaar ben je daar niet bekend mee. Dat iets mogelijk is om te misbruiken betekend niet dat dat een vrijwaarding is om het te misbruiken.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 23 december 2020 11:20]

Moeilijk controleren? Er zijn toch al voldoende instanties zoals steam die gewoon een max aantal playtime uren goedkeuren voor een refund. Dit heeft niets met 'parasieten' te maken. Voor deze game hebben de diensten gewoon gekozen om geen playtime limiet op hun refund voorwaarden te zetten, en hier is cdpr zelf mee akkoord gegaan. Zowel de makers als de uitgevers gaan dus niet akkoord met je, en al helemaal niet met je neiging om continu te willen herhalen dat mensen parasieten zijn.
Zucht lezen is moeilijk maar ik zal mij nogmaals herhalen:

Een spel 30+ uur spelen en dan een refund vragen is niet netjes. Dan ben je gewoon een parasiet. Dan heb je gewoon iets ten volle gebruik en val je eigenlijk niet meer onder die refund. Ik kan ook kleren bestellen bij Zalando die naar een feest dragen en de volgende dag terug sturen en geld terug vragen. Dat is allemaal mogelijk betekend dat nu dat Zalando hier dus akkoord mee gaat?

Zoals ik al schreef dat iets mogelijk is om te misbruiken betekend niet dat het niet fout is om dat te doen. Neem eens verantwoordelijkheid voor je eigen daden en schuif die niet af op anderen.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 23 december 2020 14:47]

Nee je leest mijn reactie fout. Het gaat hier niet om misbruik. Jouw aanname was deze:
Geeft geen optie tot refund om het eerst 30 uur te spelen en dan te refunden. Echter kunnen ze dat moeilijk controleren.
Maar dat klopt niet. Steam, Xbox en PS kunnen dit perfect controleren. Voor bijna alle games is de regel max 2 uur playtime. Daarna kan je niet meer refunden. Net om dat misbruik van 'parasieten' zoals jij zegt te voorkomen.

Voor specifiek deze game is deze regel weg genomen en expliciet vervangen door een refund onder eender welke omstandigheden. Dit speciaal omdat zowel de maker (CDPR) en de uitgevers vonden dat het spel dermate veel fouten heeft en misbruik maakt op hun valse advertenties voorgaande de release dat de spelers ook na 30 uren spelen nog recht hebben op een refund. Volgens elke partij is dat dus geen misbruik vanuit de klant, integendeel, ze spreken zelfs eerder over misbruik vanuit de verkoper als die refund niet werd toegelaten na 2 uur.

Ga je de makers, investeerders en uitgevers ook zeggen dat ze ongelijk hebben?

En jouw voorbeeld van Zalando: dat is wel misbruik, want dat is tegen de expliciet vermelde voorwaarden van Zalando. Bij cyberpunk is refunden na 40u dus niet tegen de voorwaarden, integendeel het wordt net vermeld dat het ook na langer spelen nog refundable is.

[Reactie gewijzigd door Skalders op 23 december 2020 16:05]

Ah jij bent dus van de specifieke regeltjes. Vooral niet zelf nadenken en geen eigen moreel kompas. Als het niet in de regeltjes staat dan mag het. Dus voorkruipen bij de supermarkt geen probleem want staat niet in de regeltjes right?
Opnieuw lees je naast mijn reactie. Lees het nog eens opnieuw.

Dit is geen geval van ze zeggen niet dat het mag. Dit is een geval dat ze expliciet vermelden onder hun eigen voorwaarden dat het wel toegelaten is, specifiek voor deze game. Dit terwijl het omgekeerde waar is voor andere games. Dat is een heel groot verschil met jouw zinloze en foute analogie van zowel de supermarkt en zalando. Opnieuw: ga jij zeggen dat zowel de uitgevers, investeerders en de ontwikkelaar zelf het fout hebben? Want zij zeggen exact het tegengestelde van jou en zijn hier onderling in overeengekomen.

Dat jij mogelijks als individu het spel wel speelbaar genoeg vind en dat jij niet vind dat er sprake is van misbruik tov de klanten met betrekking advertentie voorgaande de release staat daar volledig los van. Je discussieert hier vanuit tunnel visie.
Zelfs alleen de main story duurt zn 20 uur om te completen.. Als iets zo erg tegenvalt dat je vind dat je geld terug moet krijgen kun je dit echt al wel beslissen na 3/4 uur gameplay.

Het gaat er niet om dat je het verhaal wel of niet leuk vind, je hebt ruim gebruik gemaakt van de game en dat is waar je voor betaald.

edit: ik vond zelf het verhaal ook best wel slecht imo. Ik heb in vergelijking RDR2 ook niet meer aangeraakt na het uitspelen van het verhaal, maar daar had ik wel het gevoel dat het mijn geld absoluut waard was. Bij CP op dit moment totaal nog niet, maargoed ik heb er 40 uur in zitten dus ik ga niet zuur zitten doen en mijn geld terug vragen.
Daarbij is het ook al zeker dat er gratis dlc aankomt wat ik ook gewoon weer de kans ga geven en wie weet wordt online over een poos wel een stuk leuker.

[Reactie gewijzigd door Joey-94 op 23 december 2020 11:42]

Wat is triest? Dat ze het uitgespeeld hebben en dan een refund aanvragen? Als iets tegen valt na aankoop lever je het toch in?
In een restaturant al je eten opeten en dan klagen dat het niet heeft gesmaakt en je geld terug eisen. Koekoek!
Belachelijk! Als je iets niet bevalt lever je het meteen in, je gaat niet iets tientallen uren spelen waar de makers 8 jaar lang hun best op hebben gedaan om daarna je geld terug te vragen.

Beetje het zelfde als uit eten gaan en als de rekening komt bedenken dat je niet wilt betalen omdat het niet naar wens was, of een hamburger opeten en daarna klagen dattie koud was.
Allemaal "dood normaal" tegenwoordig.

Hier op V&A zie je zelfs artikelen langskomen die mensen ontvangen hebben, zonder het besteld te hebben, en dan gewoon doodleuk doorverkopen i.p.v. terug te sturen.

Dat is gewoon stelen en een game uitspelen en dan laten refunden vind ik eigenlijk hetzelfde.
Nee, is niet stelen en gewoon legaal. Of het netjes is, is iets anders. Als een winkel jou iets toestuurt mag je het houden en hoef je er niet voor te betalen. Readers Digest haalde vroeger dit soort grappen uit.
Als je het verduisterd (het niet communiceert met de winkel) dan is het geen stelen?
Hoe dan ook, ik vind het (zal het maar mijn mening noemen i.p.v. een feit...) stelen, asociaal, niet netjes, etc :)

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 23 december 2020 14:25]

Als ik naar je toe loop en ik geef je 20 euro en ik loop weg, heb jij dan 20 euro gestolen of gekregen? Het ongevraagd opsturen van goederen word gelijk gesteld met krijgen/schenken, anders krijg je gegarandeerd continu goederen waar jij niet om gevraagd hebt met dikke facturen erachter waarbij men het je zo lastig mogelijk zou maken om ze terug te sturen. Je hoeft dit ook helemaal niet te melden.

Echter, als jij goederen krijgt waar een andere naam op staat, dat wil zeggen die goederen waren niet voor jou bedoeld, dan spreken we wel over diefstal.

Je hebt inderdaad vrijheid van mening maar het verschil wat doorgaans bedoeld word tussen niet netjes en diefstal is juridisch, het een is strafbaar, het andere niet maar beide worden ze als ongewenst beschouwd.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 december 2020 14:19]

Oké, dat is duidelijk.

Even voor de lol:

De eerste voorbeeld situatie die jij omschrijft ervaar ik ook als ongewenst ;)
Ik wil zowieso geen 20 Euro van jou, ik ken jou niet en ik weet niet waar jij het vandaan hebt.
Ben ik dan misschien gestolen geld aan het helen? Of neem ik een geschenk aan waarbij jij kan aantonen waar dat geld vandaan komt?
En dat je dan (ik ga ervanuit dat er geen communicatie plaats vond) weg loopt vind ik ook ongewenst.
En met de huidige Corona crisis neem ik zowieso liever geen contact geld aan van vreemden. :+

En nu weer serieus:

De situatie die jij schetst met ongewenste artikelen ontvangen, facturen daarbij en een heel lastig gebeuren met terugsturen lijkt mij ook oprecht irritant en ongewenst.
Vergelijkbaar met oplichting.
Daar ben ik ook extra alert op en daar zou ik anders mee omgaan dan hoe ik hier verder aangeef.
Dus ik snap hoe, en waarom, het juridisch op deze manier geregeld is (dat je het als consument niet hoeft te melden in het geval dat het wél op je naam staat maar niet door je besteld is).

Ik ben zelf altijd zo netjes om te melden bij de winkel, of mijn naam er nou wél of niet op staat.
Pas nog netjes gedaan met een teveel geleverde Xbox 360 thumbstick t.w.v. €0,50.
Daarbij werd ik bedankt voor mijn eerlijkheid en mocht ik het artikel gewoon houden.
En dan kan ik goed slapen.

Ik denk overigens nu wel aan kleine lettertjes van (webshops) winkels waarbij iets staat in de trend van:

Alle Producten blijven eigendom van * totdat de Koper ter zake de betreffende Overeenkomst al zijn betalingsverplichtingen jegens * is nagekomen.

Oftewel als je niet betaald heb je * zijn/haar eigendom onrechtmatig in bezit.
Maar ja, je bent geen koper wanneer iets ongevraagd geleverd wordt dus officieel heb je niets gekocht bij *.

Je hebt vast gelijk maar ik wil hiermee aangeven hoe krom ik dit vind en dat mijn morele kompas anders werkt.
Waarschijnlijk een andere discussie maar ik denk ook gelijk aan het recente verhaal van de IMACs welke per abuis voor enkele Euro's verkocht en geleverd werden, terwijl de echte waarden een "stukje" meer was.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 23 december 2020 14:48]

"Ik wil zowieso geen 20 Euro van jou, ik ken jou niet en ik weet niet waar jij het vandaan hebt."

Het is jou goed recht om die gift te weigeren of die gift weg te gooien of te aanvaarden. Echter ik kan niet zeggen dat jij iets gestolen hebt, ik heb het immers gegeven.

"het recente verhaal van de IMACs welke per abuis voor enkele Euro's verkocht en geleverd werden, terwijl de echte waarden een "stukje" meer was"

Dat is juridisch een totaal ander verhaal, in dat geval is er een overeenkomst welke bindend is tussen partijen. In het vorige voorbeeld was er geen overeenkomst, je hebt het gewoon onvangen. Als een winkel een appel verkoopt voor 1 euro dan is het moment ik zeg, ik wil hem kopen dan is die overeenkomst bindend vanaf dat moment, men kan aan de kassa niet zeggen, het is 1,20 euro, men is verplicht aan 1 euro te verkopen.
Er is echter een uitzondering bij overeenkomsten, indien er duidelijk sprake is van een rekenfout welke beide partijen meteen hadden moeten zien, is de overeenkomst nietig of elke overeenkomst die tot stand is gekomen op basis van een offerte met dit gebrek (een appel in het rek geafficheerd als 1 euro = offerte). Een toestel van enkele duizenden euro's dat aangeboden word voor enkele euro's, die overeenkomst is juridisch onbestaand.
Als je een keuken koopt en er staat tafelblad 250 euro/meter, 6 meter, totaal 250euro => overeenkomstig is nietig. Als er staat tafblad 6 meter totaal 250 euro, dan is ze bindend en heeft de verkoper pech, immers is het niet meteen duidelijk dat dit fout is.

Ik weet het, in de praktijk eisen die consumenten dan toch hun TV/computer voor enkele euro's met allerhande excuses zoals het is al geleverd, ik heb bevestiging gekregen, etc => de overeenkomst is altijd nietig waarbij de goederen niet geleverd moeten worden of terug moeten naar de verkoper. De advocaten die dergelijke zaken aanspannen weten dat maar al te goed maar als je nu mensen hebt die niet willen luisteren en toch perse hun gelijk denken te halen in een rechtbank, sjah, ook die mensen hebben recht op verdediging, tegen een leuk tarief per uur natuurlijk. Iets met kinderen gaan naar de juf/meester om hun gelijk te halen, volwassenen doen hetzelfde maar met een rechtbank, meeste van de zaken die mensen aanspannen staat het in de sterren geschreven wat de uitkomst gaat zijn.

Merk op dat een overeenkomst geen bestelbon of contract hoeft te zijn, deze kan mondeling of schriftelijk op welke manier dan ook. Een offterte tekenen van een keuken = bindende schriftelijke overeenkomst. Weet ook dat er juridisch een groot verschil zit tussen consumentenrecht en gewoon recht, als consument ben je veel meer beschermd dan als je zakelijk dingen gaat doen.

Uiteraard is er juridische grijze zone, stel ik doneer per ongeluk mijn auto sleutels in jou brievenbus ipv mijn brievenbus (beeld je even in dat we buren zijn), dan zal uiteraard die auto of sleutel niet plots jou bezit zijn. In dat geval is het heel duidelijk dat we hier niet om een gift spreken maar om een fout waarbij de goederen niet voor jou bestemd waren. Dat wil echter niet zeggen dat jij verplicht bent om een heel onderzoek te voeren naar wie zijn autosleutel er in je brievenbus zit, wel dat je hem moet terug geven als ik hierom vraag. Uiteraard is het wenselijk dat je wat moeite doet de rechtmatige eigenaar terug te vinden maar je bent hier juridisch niet toe verplicht.

Ik snap uiteraard dat je aangeeft dat je het netjes wilt spelen, en dat is ook goed voor alle duidelijkheid. Juridisch gesproken is dat ook een voordeel want mocht je toch iets (juridisch) fout doen kunnen we stellen dat je ter goeder trouw was en je helemaal niet de intentie had om iets fout te doen. Als een rechter daarin meegaat kan je vrij geproken worden terwijl dat het wel bewezen is dat je iets (juridisch) fout gedaan hebt. (hangt uiteraard allemaal af over wat we juist spreken en in welke context)
We zijn het met elkaar eens, dat voorop gesteld.
Waarom zou dat niet kunnen? Ze doen toch ook alsof het spel klaar voor release is door het in beroerde staat uit te brengen?
Dat is dan wel acceptabel? Het mes snijd, zeker in dit geval, aan 2 kanten.
Zoiets uitbrengt? Dit is toch echt een van de beste rpg's die er is met ongeëvenaarde graphics.

Ja het heeft nu bugs, maar gezien de patchfrequentie gaat dat niet lang duren.
Ja zo iets uitbrengen. De wereld en npc voelen helaas dodelijk simpel aan. Maar het kan zijn dat mijn verwachtingen te hoog waren.
Dan moet je je geld DIRECT terugvragen niet het 30 uur lang spelen en dan je geld terugvragen.
Als je iets 30 uur gebruikt heb je toch waar voor je geld gekregen. Of ben jij iemand die 30 uur lang iets zit te doen met tegenzin en dan er pas achter komt dat het niet voldoet aan wat jij wou?
Gelukkig zijn de meeste mensen het met je oneens aan al de reacties te lezen.

Maar goed alle mensen die het niet met jouw eens zijn zullen vast allemaal "fanboys" zijn :'(
Ehh nee hoor. Je mag bekijken of je een aankoop oké vindt, en dan nog retourneren. Niet de aankoop volledig gebruiken (in dit geval uitputtend) en dan retourneren.
Gelukkig hebben de meeste mensen wat meer moraal dan jouw.
Niet netjes. Maar een game hypen, pre orders pushen, de game broken opleveren en day 1 patches uitbrengen, is ook niet netjes.

Maar dan "vraag" je er als uitgever ook wel om.
Misschien hoopte ze dat het gaande weg beter werd? Of kwamen de patches niet vroeg genoeg? Of denken, ja nu uitgespeeld...matige game, waste of time
De kans is vrij groot dat ik het net als the Witcher, meer dan 1 keer koop. De hoeveelheid geinvesteerde euro's gedeeld door het aantal uur plezier is bijzonder laag bij een spel als dit. Ik heb recente openworld game gezien die een kopie was van de vorige variant, slechts de helft van de speeltijd kende van de vorige variant en wel full-price gevraagd wordt.
Ach Rockstar/Take Two maken al 2 jaar een puinhoop van Red dead online, patchen niet tussendoor, bugs blijven terug komen en iedereen moet telkens weer wachten op een update met nieuwe functies die als oplossing zou moeten dienen maar vaak weer veel andere bugs meebrengen of/en oude bugs terug laat komen.

Het enige dat nooit een bug heeft en vanaf dag 1 in de Beta vlekkeloos werkt is de gold store en bij GTA de shark cards store.
Ik heb weinig last van bugs op de PS4 Pro met CP 2077 maar het had zeker beter gemoeten, misschien nog een keer uitstel was beter geweest maar ook dan was de wereld te klein geweest voor de klagers.

Tot nu toe vind ik het een gaaf spel en hebben ze al 2 redelijke patches/hot fixes uitgebracht, ik denk dat het wel goed zal komen.
De Witcher games launch verliep ook niet al te best destijds en is ook goed gekomen, en veel gratis DLC.
maar ook dan was de wereld te klein geweest voor de klagers investeerders
Ik heb het spel gepreordered op pc, ik kan niet oordelen over de issues met console maar het spel is echt gaaf. Ja er zijn wat bugs, sinds is het frustrerend maar overal merk je dat de patches hun werk doen zeker na 1.05.
Het is een ongelofelijk gaaf spel. Zelfs op mijn GTX 1060. Als de prijzen van de videokaarten wat schappelijker worden zal ik upgraden. Ik heb dat ook na een jaar met de Witcher gedaan.

Ik blijf het echt knap vinden wat CD Projekt Red voor elkaar heeft gebokst.

[Reactie gewijzigd door Linke-soep op 24 december 2020 13:05]

Niet om aan te zien op een 1060 6gb,

Spel moet het 80% hebben van de visuals,

Alles minder dan ultra maakt deze game gewoon een cheap ass game.

En de fps drops, hoe kun je in godsnaam met een 1060 6gb deze game spelen.

Had een 1060 prima voor full hd en div 1

Dit spel heeft minimaal een 1080ti nodig, maar eigenlijk is alles onder een 2070 super zinloos.

Voor mij is dit spel alleen speelbaar op ultra 60fps, en dat terwijl dat nog nooit een issue is geweest voor mij. Geef geen reet om fps,

Maar deze game is anders gewoon slecht klunky, lelijk en knetter saai.

Maar met alles op ultra en ultra vloeide gameplay, is er tenminste nog wat afleiding van de verschrikkelijk ai, en de herhaalende gameplay.
Ik heb hem daadwerkelijk gerefund... ga hem nooit meer kopen.
Ik denk dat de meeste van de klagers gewoon een ander spel hadden verwacht. In plaats van een futuristische next gen GTA 5 is het spel beter te omschrijven als een open world Deus Ex met The Witcher verhaal elementen. De open world elementen kunnen zeker beter, maar ik haal veel plezier uit hoe gevariëerd je de missies kan aanpakken (en de uitkomst is), de sfeer van de wereld, de combat en het verhaal. De RPG elementen en combat zijn niet perfect, maar een stuk beter als in The Witcher.

Daarnaast puur grafisch gezien is er geen andere game die zich hier mee kan meten. RDR2 op pc komt een heel eind in de buurt, maar mist het raytracing element.
Pecies dit!
Ik kreeg bj de marketing van het spel, langzamerhand het idee dat het geen spel voor mij was. Teveel GTA vibes ( voor zover ik daarover kan oordelen, die heb ik nml niet gespeeld omdat het niet mijn smaak is )
Pas toen ik me er verder in verdiepte werd ik gerustgesteld dat het toch echt een "Witcher" game zou worden.
En nu ik het speel ben ik daar helemaal van overtuigd en geniet ik volop.
Ik haat alles aan gta 5, gigantisch kutgame wat dat betreft, mag van mij in het rijtje cod fifa,


Juist cyberpunk zou een geweldig verhaal moeten bevatten met veel story lines, lange mainstory.

En verbluffende visuals, helaas het lijkt juist erg veel op gta v, alleen een iets minder fall guys gehalte,

Komt niet in de buurt van wat er beloofd was
Meeste mensen die klagen hebben het waarschijnlijk niet eens gekocht maar roepen met de menigte mee.
Dat kan wel kloppen maar wat is daar mis mee? Ik heb het ook niet gekocht omdat ik de reviews gelukkig heb afgewacht, en dat zou iedereen moeten doen om dit soort missfires te ontwijken. Helaas laat Cyberpunk 2077 weer eens zien dat er nog veel mensen zijn die games pre-orderen, en als je dat nu nog steeds doet na alle debakels dan verdien je geen refund. Stop met games pre-orderen mensen, het is nergens goed voor en spoort bedrijven aan om vooral flink hype te generen ipv daadwerkelijk een goed product te lanceren.
Wat een bijzondere redenering.
Dus omdat je iets pre-ordered zou je geen recht hebben op een refund?
En de hype was al gecreëerd voordat je de game daadwerkelijk kon bestellen.

De hype in dit geval is veroorzaakt door alle informatie die CDPR zelf heeft vrijgegeven door de jaren en dit werd versterkt door de reputatie van de Witcher games.

Hypes worden niet veroorzaakt door het aantal pre-orders.
Als je in 2020 nog steeds games pre-ordered heb je helemaal niks geleerd van al die keren dat games gereleased worden met vele bugs en performance problemen. Dit is zeker niet de eerste keer dat dit gebeurd. En dan moet je dus maar op de blaren zitten vind ik want de game publishers weten inmiddels dat ze er mee weg kunnen komen. Geef mij 1 goede reden om een game te pre-orderen, ik kan er namelijk geen bedenken. Het is dom en onverantwoord.
Ik heb gepreordered omdat ik een gratis Stadia controller + chromecast erbij kreeg. Die controller ging ik toch al kopen.
Omdat je er op Stadia het Premier pakket (controller en CCU, ter waarde van €99) gratis bij kreeg.
Het is dom en onverantwoord.
Dom kan ik ergens nog begrijpen, maar hoezo is dit onverantwoord?
Het is onverantwoord want je weet niet wat je gaat krijgen, je geeft een bedrijf je geld op voorhand. Zeker in dit specifieke geval, waarbij er in de media berichten verschenen waaruit bleek dat CD Project Red zijn medewerkers uitbuit, was pre-orderen gewoon onverantwoord. Nu de game uit is blijkt dat er vele bugs en performance problemen in zitten waaruit blijkt dat de games gewoon gehaast is uitgebracht om maar te cashen. En dat is mede de schuld van de pre-orders gezien dat een signaal geeft aan de uitgever dat wat zijn doen 'a-oke' is.
Ik deel je mening niet. De werknemers krijgen de beloofde bonus bij de verkoop van x aantal games integraal, ongeacht de verkoopsaantallen, als tegemoetkoming voor hun 6 dagen weken die ze de laatste tijd hebben gepresteerd. Het is geen sweatshop daar in Polen... ik durf wedden dat de kledij die je draagt en de spullen die je thuis hebt grotendeels in Azië gemaakt zijn... ze zijn vast allemaal gemaakt tussen 8 en 5 op een weekdag...

Verder heeft niemand anders schade wanneer er gepreordered wordt. Vaak krijg je bij preorders extra’s, er zijn mensen die die extra’s willen.
Die werkdruk issue vlak voor release is bij enorm veel studios het geval helaas. Ook zijn een groot deel van de missie bugs alweer verholpen.
Op pc draait hij bij mij goed, Ik kam af en toe een glitch tegen, maar nog geen game breaking bugs tegen gekomen. Ik vind de jobs en verhaal tot nog toe geweldig, en zeker geen spijt van de preorder.
Het spel voldoet aan mijn verwachtingen, ondanks wat kleine bugs.
(Helaas zijn die voor de ps4 en xbox one wat groter, dat is wel zuur)
Ik pre-order zelf zeer weinig games, maar als ik er al één pre-order is dit ingegeven door de (sneak) pre-views, een open beta waaraan ik heb deelgenomen etc.en laat ik mij meeslepen in mijn eigen gevoelsmatige ervaring van het moment.
AC valhalla heb ik bv ook gepre-ordered, en dit op basis van mijn persoonlijke ervaring met vorige AC, previews, extra content die werd aangeboden en korting die ik kreeg op de pre-order tav release. Is dit dom ? Het is altijd een risico, maar ook zo nadat de game reeds is gereleased en er uitgbreidere reviews beschikbaar zijn. Andere gebruikerservaringen zijn ook geen garantie of een game daadwerkelijk goed is, omgekeerd ook slechte review kan ook voor mij toch nog een relatief goede game zijn.
Bij cyberpunk hadden de meesten dit dan ook niet verwacht denk ik. Firma heeft zo'n solide reputatie opgebouwd qua kwaliteit van games dat je eigenlijk bijna blindelings erop kon vertrouwen dat het ook dit keer goed ging zijn. Heb deze nu niet gepre-ordered, maar gekocht op release ondanks slechte reviews en paar technische issues bij aanvang vind ik de game best meevallen.
Bij cyperpunk had ik ook het gevoel (op basis van trailers, previews, etc) "dit moet ik gewoon hebben nu", maar hier geen pre-order gedaan eigenlijk gewoon omdat de vereiste aanbevolen hardware gewoonweg onverkrijgbaar was voor release van de game.

[Reactie gewijzigd door cantharides999 op 23 december 2020 11:23]

Hoezo uitbuiten? Afaik krijgen ze gewoon betaald voor hun overtime, zeker in Polen. Daarnaast kunnen ze ook prima een andere job nemen: dev zijn in de zakelijke wereld levert meer op en is over het algemeen makkelijker.

Ze kiezen er zelf voor, hebben ze zeer waarschijnlijk letterlijk voor getekend, dat ze het ook nog es pikken, laat aan de uitgever zien dat het 'a-oke' is :)

Maar dan nog, ze moeten een periode (meestal de laatste sprint) overwerken. Dat noem ik verre van uitbuiting.
Je negeerd een belangrijk punt, vaak, met name op de PC zijn preorders ook gewoon goedkoper. Ik zelf heb zo maar 42 euro voor de game betaald. Ik wist toch wel dat ik de game wilde spelen, het was toch wel duidelijk at je voor game kreeg (op de bugs na) gebasseerd op demo playthroughs, periodieke gameplay presentaties etc. Game draait overigens prima op mijn systeem.
Wat je zegt ben je zelf :)

Ik heb veel plezier met mijn gepreorderde Cyberpunk 2077, wel merk ik dat het geen spel is om even te spelen, dus het is voor mij wel voorbehouden aan dagen dat ik vrij ben want in de avond speel ik al een ander gepreorderd spel (met veel plezier) COD:MW en/of COD:BO :)
Fijn, steek je kop maar in het zand. Oprecht veel plezier gewenst met je games maar weet dat jou gedrag er indirect toe leid dat er steeds meer games te vroeg uit worden gebracht, met bugs, missende content en 'pre-order bonus' bullshit. Voor mij verziekt dat de games industrie tot het punt dat ik nauwelijks nog games speel en dat vind ik jammer.
Dat is iets wat je zelf doet, geen games meer spelen. Lijkt me zonde om door een mening te stoppen met gamen.
Je hebt Cyberpunk ook nog niet gespeeld dus je mening is wellicht deels gebaseerd op de hardste schreeuwers.

Ik denk dat er fouten zijn gemaakt in de marketing. Het gaf een GTA vibe , die hype eromheen. En ( voor mij gelukkig ) , is het dat niet.
Dit is een Witcher 3 maar dan een beetje anders ( mijn mening uiteraard).
Het PS4 Xbox verhaal is uiteraard heel slecht, maar dat zetten ze recht nu.

Ik ben het dan ook niet met je eens. Er zijn game ontwikkelaars die dingen uitbrengen die ik graag wil steunen, no matter what ( daar heb ik ook het geld en de leeftijd voor , dat scheelt ) . alleen al het feit dat je dit spel volledig non-Lethal kan spelen vind ik een waanzinnig geweldig idee en prima uitgevoerd in het spel.

Een game ontwikkelen is dusdanig complex op dit moment dat er maar weinig bedrijven zijn die en een bijzondere en orginele game uit kunnen brengen ( tenzij low budget indie ) , die ook nog eens perfect draait.
Afgelopen jaren waren voor mij Death stranding en CP2077, Detroit becoming Human de games die ik graag wil steunen.
Nou heeft gezien het aantal verkochten copies CP2077 mijn steun niet nodig , maar je begrijpt vast wat ik bedoel.
Wat een onzin, die mensen hebben ontzettend hard met passie gewerkt een een game. Door de coronatijd is het ook nog ingewikkelder om alles te organiseren met testen.

CDPR heeft inderdaad wat steken laten vallen, maar er zijn wel eens ergere omstandigheden geweest als je de verhalen uit de industrie leest.

Er waren al verschillende berichten geweest dat sommige features al in een veel eerder stadium afgeschoten waren. Soms liggen de ambities te hoog of werken sommige dingen uit eindelijk niet zoals bedoeld. Ook geven de laatste videos een goed beeld van het spel in mijn beleving.

Bij de witcher 3 waren ook de nodige bugs in het begin, die zijn ook goed weg gewerkt en de extra content die er later bijkwam is ook fantastisch. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat ze het spel nog verbeteren. Dan neem ik die paar bugs voor nu voor lief.
Volgens mij is dit jouw mening maar je brengt het als een feit.
Dat is nogal ongenuanceerd.

Als je het zou hebben over de klagers prima dan snap ik het.
En zeker over de klagers die meteen hun geld terug willen.
Als je iets pre-ordered dan kan het zijn dat iets niet aan de verwachtingen voldoet.
Maar zelfs na alle reviews kan een game nog ontzettend tegen vallen.
Geldt niet alleen voor games, maar ook voor boeken, films, theater.
Tegenwoordig wil iedereen maar zijn geld toch als iets tegenvalt, want men heeft recht op iets wat hij/zij leuk vindt.
Bij sommige pre-orders zit bonus DLC, dat zou een reden kunnen zijn.
Ik heb de game ook gepre-orderd maar ik speel op de PS5 en heb weinig last van bugs.
Maar in dit geval is CDPR wel tegemoet gekomen en bieden refunds aan, dus die zijn er echt niet zo makkelijk mee weg gekomen.
IMO hadden ze gewoon een grootschalige beta moeten doen, desnoods alleen voor mensen die gepre-orderd hebben, dan weet je van te voren dat er nog aan gewerkt moet worden en hadden ze de bugs kunnen fixen voordat ze de game uitgebracht hadden, maarja hindsight is altijd makkelijk.
Heb je op de PS5 crashes gehad? Ik meerdere met progressie verlies. Ben benieuwd of jij ook crashes hebt ervaren...
Speel hem ook op de PS5 en inderdaad geregeld crashes maar niet echt progressie verlies gehad.

Waar ik me aan stoor is dat een aantal side quests gewoon niet te doen zijn door de bugs waaronder "The Hunt" en eentje waar ik zo 123 niet op kan komen. Op youtube gekeken en pc gamers lijken die missies dus wel te kunnen doen.

Ik heb helaas maar 1 save file en heb de missie moeten beëindigen met een mission failed.

Waar ik op hoop is dat er ook een feature komt waarbij je gewoon een missie opnieuw kan doen.

Want die laatste hoofd missie blijft wel gewoon beschikbaar die je over en over kunt doen en een ander einde kan beleven.

[Reactie gewijzigd door Patrick91G op 23 december 2020 12:02]

Moet zeggen dat voor patch 1.05 hij redelijk vaak crashte bij mij (denk gemiddeld eens per 2 uur), kan me eigenlijk niet herinneren dat hij daarna nog gecrasht is, maar kan me vergissen. Maar heb ook niet heel erg veel meer gespeeld de laatste dagen.
Veel zoutige CP2077-koperts die je downvoten, maar je hebt helemaal gelijk wat dit betreft. Het hele preorder-gebeuren houdt dit systeem van je koper oplichten draaiende, dus ook geen respect voor deze studio.
Geef mij 1 goede reden om een game te pre-orderen
Maar wat nou als op de releasedatum al het internet op is?!
Gunfactor en donatie die ten goede komt voor innovatie (wel eerst goed debuggen bij release)

[Reactie gewijzigd door Orgel op 23 december 2020 12:17]

Iemand met een passie voor videogames, die vind dat de industrie verziekt word door dit soort praktijken. Games zoals Cyberpunk 2077 hadden beter kunnen en moeten zijn, maar dat zal dus niet gebeuren omdat het blijkbaar loont om games in zulke staat uit te brengen. Dat vind ik jammer en frustrerend, en ik vind het dus dom om te pre-orderen. Duidelijk?
Ik noem niemand dom of onverantwoord, ik vind de keus om te pre-orderen een domme en onverantwoorde keus. En daar heb ik inmiddels genoeg tekst en uitleg bij gegeven maar daar ga je helaas niet op in. Je mag van mij vinden wat je wil, maar graag dan wel onderbouwt zodat ik er van kan leren wellicht. Wat je tot nog toe gezegd hebt is passief-agressieve schoolplein praat.
Het is dom en onverantwoord zeg je, maar dat komt nog niet eens in de buurt van je eigen mening weergeven als een feit.
Dat jij het er niet mee eens bent maakt niet dat anderen verantwoording schuldig zijn over hoe zij handelen, is dat duidelijk?
Het is een feit dat keer op keer games uitgebracht worden met bugs en performance problemen, en bij Cyberpunk 2077 blijkt dat men toch weert meent te moeten pre-orderen. Mijn mening is daar dan bij dat deze mensen het inmiddels verdienen om met een inferieur product te krijgen en dat achteraf zeiken om een refund genegeerd moet worden want deze mensen hadden beter moeten weten.

Het is inderdaad geen feit dat het dom en onverantwoord is om games te pre-orderen maar is zijn wel zeer veel voorbeelden waarbij dit achteraf waar bleek te zijn. Voor mij zijn de uitzonderingen, waarbij een game wel de hype kon waarmaken, niet frequent genoeg om het tegendeel te bewijzen. Dus wat ik wilde zeggen: Ik vind het dom en onverantwoord om games te pre-orderen omdat er helaas teveel voorbeelden zijn waarbij achteraf blijkt dat het eind product de hype niet waar kon maken.

Ik neem een ieder die nog steeds meent games te moeten pre-orderen het kwalijk dat we games zoals Cyberpunk 2077 krijgen. Games die beter hadden kunnen en moeten zijn, maar die verziekt zijn door hebzucht.
Voor mij zijn de uitzonderingen, waarbij een game wel de hype kon waarmaken, niet frequent genoeg om het tegendeel te bewijzen.
En zelfs al kan het die hype waar maken, wat is er anders aan dat spel als je die op dag 1 koopt, nadat de reviews zijn vrijgegeven?

Helaas is dat per se op dag 1 moeten spelen vaak een ego-ding en gamers die je daar op aanspreekt zijn erg, érg vijandig.
Helaas is dat per se op dag 1 moeten spelen vaak een ego-ding en gamers die je daar op aanspreekt zijn erg, érg vijandig.
Er zijn ook tegenstanders van van pre-orderen die erg, erg vijandig zijn. Zo werden mensen die pre-orderen in deze thread dom en onverantwoord genoemd... Je kan tegen een bepaald systeem zijn, maar om dan de voorstanders direct dom en onverantwoord te noemen, dat gaat mij toch wat ver.
Pre-ordenen heeft twee kanten van het verhaal. Bedrijfstechnisch is het een mooi middel om te zien hoe populair een game is of kan worden en dit kan zorgen voor meer of grotere investeringen. Daarmee kan men de speeltijd, meer zaken toevoegen die men oorspronkelijk niet van plan was, de kwaliteit en nog veel meer zaken aanpakken.

Mensen die pre-ordenen willen de game op de release dag spelen en op deze manier is dat mogelijk. Het is een gok die men zelf neemt. Ik heb het vroeger ook wel eens gedaan tot BF4 gereleased werd. Wat een drama was dat. De game was het eerste half jaar onspeelbaar voor mij. Sindsdien pre-order ik geen enkele game meer. Maar mensen mogen en kunnen deze gok zelf nemen, maar ga niet klagen als het niet goed uitpakt.
Aan de andere kant moet het in de huidige tijd ook mogelijk zijn om makkelijk geld retour te vragen voor een game die veel gebreken vertoond. Iets wat steeds meer mogelijk is, maar nog steeds niet altijd.

Dat een game als Cyberpunk uitgebracht wordt in de huidige staat heeft weinig met pre-orders te maken. De game is verschillende keren uitgesteld en na de laatste keer heeft men zo'n grote shitstorm over zich heen gehad dat ze de game niet nog een keer wilden uitstellen. Ook aandeelhouders en investeerders willen geld zien, de game is 8 jaar in ontwikkeling geweest. Door de hoge ontwikkelingskosten van zulke games krijg je nu eenmaal dat het onmogelijk is om een game te blijven uitstellen.
De complexiteit van de game maakt het allemaal ook niet makkelijker, het is bijna onmogelijk om een game te ontwikkelen die het op alle platformen perfect doet, dus glitches en bugs horen er nu eenmaal bij. Zolang deze niet game breaking zijn of dat een game telkens crasht, dan is dit iets wat men mag verwachten. Het is onmogelijk om bij zulke games met zo veel vrijheid alles te kunnen testen. Ik heb het idee dat er veel mensen zijn die niet eens weten hoeveel tijd, geld en moeite het koste om een eenvoudige game te maken. Laat staat een game als Cyberpunk 2077.

Hoewel ik de game nog niet gekocht heb, ga ik dit vast en zeker doen. Voor mij staat cd project red nog steeds voor kwaliteit, ook al is de game niet direct perfect ik ben er van overtuigd dat men hard aan deze problemen werkt.
Haha hoe kan dit in vredesnaam op +2 staan? Je moet wel een enorm gedreven kapitalist zijn om hierbij de schuld bij de consument te zoeken. De uitgever is degene met de hebzucht, die besluit onder meer om de versies van het spel op de oude consoles bewust niet vooraf vrij te geven. Gewoon pure misleiding. Dat het wellicht een goed idee is om een soort van boycot te doen door het niet te kopen kan wel zo zijn, maar het kwalijke feit blijft in de eerste plaats de staat waarin zo'n spel uitgebracht wordt. Het is toch de omgekeerde wereld om dat om te gaan draaien?
Je hebt totaal geen oog voor de hedendaagse complexiteit van games en hoe lastig het is deze bugvrij uit te brengen, dit in combinatie met investeerders welke games gereleased willen zien ontkom je er bijna niet meer aan.
Ik neem een ieder die nog steeds meent games te moeten pre-orderen het kwalijk dat we games zoals Cyberpunk 2077 krijgen
Ik snap je punt, maar eigenlijk slaat het nergens op en zou je niet de consument het kwalijk moeten nemen maar de uitgever van het spel die het spel in een slechte staat uitbrengt

In principe zou je als consument er van uit mogen gaan als je iets kan kopen dat het ook goed is, dat de werkelijkheid anders uitpakt is natuurlijk zeer spijtig
Ik neem een ieder die nog steeds meent games te moeten pre-orderen het kwalijk dat we games zoals Cyberpunk 2077 krijgen. Games die beter hadden kunnen en moeten zijn, maar die verziekt zijn door hebzucht.
Wat bedoel je met hebzucht? Hebzucht van de ontwikkelaar? Deze game, die trouwens prachtig is op pc (ik merk erg weinig bugs op, maar ik heb hem niet van de release en er waren al patches beschikbaar), kostte 130 miljoen dollar om te ontwikkelen. Er is een gigantische marketingcampagne die vast ook prijzig is... je kan het toch moeilijk hebzucht noemen wanneer de ontwikkelaar tijdens de ontwikkeling al geld wil binnenkrijgen.
Bovendien kan je, op basis van hun eerdere games, met grote zekerheid stellen dat ze het overgrote deel van de bekende bugs zullen patchen, waarna het spel alleen maar beter zal worden. Waar zie jij dan hebzucht?
Soms zitten er extra’s in bijvoorbeeld wat de prijs feitelijk weer doet dalen... ook heb ik standaard goede ervaringen met een pre order van een game.
Dit is de eerste game waarin dat slecht uit liep en hernia mijn geld hè? Dat dus besteed was aan een defect product... dan heb ik wettelijk recht om mijn geld terug te krijgen wat logisch is.
Anoniem: 832019
@S0cky23 december 2020 12:13
Er is echt niks doms of onverantwoords aan pre-orderen, zolang er een fatsoenlijke refund policy zit in de overeenkomst die ik aan ga. Laat dat nou net het geval geweest zijn bij Cyberpunk.

Pre-orderen kan om zoveel redenen, wellicht krijg je er extra's bij (woohoo, gratis ChromeCast Ultra die ik toch al wou), wellicht heb je gewoon vol vertrouwen in de ontwikkelaar en wil je dat laten zien, wellicht ben je gewoon super hyped op basis van wat er tot nu toe te zien is geweest. Pre-orders zorgen wel voor geld in het laatje van de ontwikkelaar in de periode dat er nog kosten gemaakt worden, wat natuurlijk wel zo zijn voordelen heeft. Je stelt dus ook een ontwikkelaar beter in staat om het product goed te voltooien.

Early Access, dat is het domme en onverantwoorde. Daar heb je al toegang, dus verlies je eigenlijk altijd voordat je het eindproduct in volle glorie kan zien al je recht op een refund. Maar ook dit is een afweging die mensen prima voor zichzelf kunnen maken.
Ik snap uberhaubt niet waarom je een online game zou pre orderen, je kan het onbeperkt downloaden op de dag van release dus misgrijpen bij de media markt doe je niet
Ligt een beetje aan of er een deal is die goed genoeg is om te preorderen...

Bij stadia kreeg je bijvoorbeeld er een controller plus Chromecast bij als je het spel voor een bepaalde datum kocht. Was geen exacte preorder, maar na het uitkomen van het spel was de voorraad van de deal snel op.
Bij een aantal games kan je dan al pre(down)loaden en dus eerder dat spel spelen dan dat je het pas koopt na uitkomen :)
Omdat je de ontwikkelaar het geld gunt, geld om door te ontwikkelen.
Cashflow is een probleem in dit soort lang durende onwtwikkel trajecten.
En dan heb een pre order een week van te voren zin?
een pre order een week van te voren heeft dan geen zin. Wel langer van te voren
Hij heeft het over klagen, zonder de game te hebben gespeeld.
Dat is iets wat hij aanneemt en volledig uit te lucht gegrepen. Pure fanatasie.

Jij hebt, neem ik aan, niet geklaagd over het spel, zonder dat je het gespeeld hebt?
Ik heb het spel gekocht en klaag wel degelijk over de staat waarin deze is afgeleverd. Maar in plaats van een refund wacht ik gewoon op de next-gen patch want het is wel echt een topspel.

Die game-breaking bugs ben ik na een paar uren spelen inmiddels wel zat. Quests die niet afgerond worden, characters die op een plek blijven staan waar je niet bij kunt, dialoog dat blijft herhalen...
Dat zou juist heel gepast zijn. Als je de slechte werk somstandigheden van CDPR aankaart, maar ze vervolgens wel jouw geld geeft, dan ben je natuurlijk een slappe lul. Je kunt prima kritiek hebben op een product zonder deze te kopen.

Zelf heb ik de game niet, net als dat ik geen iPhone of Facebook heb, maar ik zal mij wel blijven uiten over de bedrijven die erachter zitten... Wat volgt, mag ik alleen nog maar kritiek hebben op de VVD als ik ook op de VVD stem? 8)7
Meeste mensen die klagen hebben het waarschijnlijk niet eens gekocht maar roepen met de menigte mee.
Ik ben echt omver geblazen door deze argumentatie. Waarschijnlijk. Wow.
Geen spelt tussen te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 23 december 2020 11:28]

zou kunnen idd of ze spelen de gekraakte versie (waardoor je ook risico hebt op meer problemen met het spel)
De games draaien op de laatste firmware en zijn daardoor (nog niet / nooit meer) te kraken op de huidige gen. consoles. PS4 / XBO.
Alleen de PS4 is te jailbreaken, maar je hebt Firmware 5.05 of 6.72 nodig en daar gaat Cyberpunk niet op draaien.
Minimum firmware is: 8.03. Bron: https://ps4database.io/view/CUSA16596_00/NP

Dus degene die het op de PS4/XBO spelen hebben het legaal gekocht.
Valt best mee. Ik speel uren en uren zonder bugs (codex 1.03).
Maar laatst had ik eentje. Ik hail mn auto. Andere auto valt van een viaduct bovenop de mijne. Mijn auto denkt fuck it en rijdt keihard weg. En iedere keer als ik in de buurt kwam reed hij verder weg.
Bizarrr.
Ik ga nog niet naar 1.05 omdat ik leuke filmpjes wil maken. Nu ben ik bezig met auto's pesten. Over de rand duwen. Keihard rammen. Enzo. Ja je moet toch een doel hebben in deze game.
Yep, die versie draai ik hier ook.. Wel mooi gekocht natuurlijk. Pre-order gedaan, wat ik zelden doe, en er nog geen seconde spijt van gehad. Spel speelt vlot weg, en loopt best goed op GeForce Now, maar ook lokaal valt het goed mee zolang de resolutie niet te hoog wordt :)
Niet helemaal.

De refunds gelden voor digitale aankopen. Voor fysieke aanlopen krijg je je geld niet terug, en er wordt veel meer fysiek dan digitaal verkocht.
Ik heb hem gekocht, maar ligt nu stof te happen. Na 2 dagen spelen ben ik er mee gestopt. Kijk volgend jaar wel weer bij patch 1.39 ofzo.
Ik heb hem ook gehouden maar mede omdat ik geen mogelijkheid zag voor een refund. Heb het via bol.com gekocht en kreeg een GoG code. En ik had er al dik 10 uur inzitten.

Zie ook mijn review
productreview: Cyberpunk 2077, Windows review door h3nk13

Ik heb goede hoop dat het over een jaar een compleet ander spel is met veel nieuwe features.
Ik speel het op de ps4 pro, en je ervaart constant alleen maar glitches en bugs, met af en toe een game breaking bug, ik heb er de volle pond voor betaald, maar de game is na mijn mening op deze manier 20 euro waard.
Ja hoor, eentje waarbij je niet anders kan dan terug keren naar de laatste save game voordat de bug op trad.
Is dat zo lastige materie dan? De volledige uitleg zit notabene in de naam 8)7
Cyberpunk 2077 is AAA game. Het heeft mooie grafische beelden, zeker veel aandacht voor RTX, en verhaallijn zou goed zijn. Dit is mogelijk omdat CD REDProjekt goede verhaalschrijvers in dienst heeft.

Maar als we gaan vergelijken met andere games, als we niet teveel opletten op graphics, dan zullen er dingen opvallen. Ik heb spel niet gekocht, maar na bekijken van diverse video's kan ik wel zeggen:
- AI drivers is niks waard. Ze stoppen en blijven gewoon staan. Ze rijden soms op verkeerde pathfinding en scheuren langs sommige muren. Heel gek gewoon. Of in rondjes draaien.
- Voetgangers lopen half rond en deel blijft gewoon nutteloos staan alsof er geen doel is voor hen. Dat is niet echt levendig wereld.
- Het meest opvallende is dat wereld random generated is. Draai maar eens om 360 graden, en herhaal dat weer. Je zal zien dat auto's opeens anders uitzien, ook voetgangers veranderen soms. Dit kan helemaal niet! Dus als je leuke auto ziet staan en je draait eventjes om, is ie zeker weten weer weg.
- Politie systeem is echt heel raar. Zit je lekker veilig op hoog dak, spawnen ze opeens naast je, vooral achter je. Ook hier geldt: draai maar eens om en zie ze spawnen ineens weer. Zelfs binnen de kamer. Het slaat nergens op.
- Opvallend is dat er bijna altijd een motorfiets in je buurt spawnt. In niemandsland als je alleen auto's ziet, draai je even om, en opeens verschijnt er motorfiets zonder bestuurder. Zelfs onder auto vandaan.
- Dankzij zoom feature ingame kun je wat ver is dichtbij halen. Dan zal je opvallen dat wat ver is, helemaal niet puur polygonen is. Auto's verschijnen als bitmaps, zowat allemaal 1 model. Belachelijk gewoon.
- Auto rijden is niet helemaal goed. Raak je maar even iets, dan kan de auto gelijk de lucht in of komt in collision loop terecht met bijvoorbeeld voetganger.
- Kans is mogelijk dat je zomaar weggeschoten wordt bij ramen en op sommige randen.

Ik ben ook iemand die graag rondwandelt in open wereld. Maar met AAA game en 8 jaar ontwikkeling zal je zien dat er nogal wat op bezuinigd is. Waarschijnlijk is het al complex genoeg. Maar ja, GTA5 is ook complex spel, er is echter wel op alles nagedacht en goed afgewerkt. Het is aardig levendiger en je kan ervan genieten. Alles reageert aardig goed op elkaar.

Zou ik vergelijken met GTA5, dan is het moeilijk te zeggen dat spel zelf moeite waard is. Er is duidelijk (te) veel aandacht op graphics en storytelling dan op openwereld exploring en physics. Wat dat dus jammer maakt en kan je niet naast story genieten van levendige wereld.

En nog dit: Het zal ernaar uitzien dat CD REDProjekt nog niet kan genieten van de rust. Ik denk dat er veel gewerkt moet worden in laatste week omdat veel bugs eruit moeten, als ze begin januari patch willen uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 23 december 2020 13:00]

- Het meest opvallende is dat wereld random generated is. Draai maar eens om 360 graden, en herhaal dat weer. Je zal zien dat auto's opeens anders uitzien, ook voetgangers veranderen soms. Dit kan helemaal niet! Dus als je leuke auto ziet staan en je draait eventjes om, is ie zeker weten weer weg.
Ik vrees dat de jouw observatie je de verkeerde richting instuurt; De objecten worden aggressief "geculled" wanneer zij buiten het beeld van de camera vallen: alles wat in de buurt van de camera komt wordt pas weer gehergenereerd :) dit is zondermeer omwille van performance (en om dezelfde redenen zien we eigenlijk auto's op relatief korte afstand al vervangen worden door "impostors")

Technisch noem je dat in gamedev-land "frustrum culling" een techniek die best veel toegepast wordt, maar m.i. in dit voorbeeld niet al te best is afgewogen/afgesteld :) je merkt dit dubbel als je middel userconfigs culling hard uitschakelt; niet alleen kakt de performance best in, binnen no-time staan bijna alle kruispunten vól :)
Compleet onjuist. Frustrum culling zorgt er inderdaad voor dat dingen achter de camera niet naar de videokaart gestuurd worden om te renderen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat daarom opeens een andere auto achter je moet staan na een 360.
"Geometrie auto niet naar de videokaart sturen" is niet hetzelfde als "positie / type auto uit RAM verwijderen zodra deze niet meer zichtbaar is".
Ik vind het prima dat er dingen geculled worden, dus even wegstoppen uit het beeld. Het is bekende techniek om het spel minder zwaar te maken. Dat doet iedereen in hun spel ontwikkeling.

Maar het is gewoon raar dat alles opnieuw aangemaakt wordt alsof het niet eens bestaat. Dit zie je niet in andere games terug. Daar komen ze keurig terug waar ze horen. Cyberpunk moet echter alles weer opnieuw doen en dat is niet mooi. Het is letterlijk uit geheugen weggehaald.

Misschien let niet iedereen op, omdat de omgeving gewoon druk is. Dan zie je inderdaad niet veel van. Maar helaas zijn er ook mensen die wel opletten en ontdekken dat het zeer opvallend random gebeurt, van dichtbij zelfs. Aantal video's tonen dat al aan. Het is niet mooi gedaan.

Zoals ik al zei, zie je daar leuk voertuig staan met mooie kleur, en je kijkt om, en weer terug... totaal andere voertuig. Dat kan toch niet.

Misschien hebben ze harde culling gedaan omdat het ook gemaakt is voor oudere consoles PS4 / Xbox One. Die kunnen niet zoveel aan, en moeten ook weghalen uit geheugen. Dat is kennelijk ook deels meegenomen in PC versie.

Het is jammer en het staat best wel slordig.
Tja lets be real, dit is iets wat GTA3 deed omdat de PS2 nou eenmaal niet zo snel was. Dat het in 2020 nog steeds op zo'n slechte manier gebruikt word is toch wel erg slecht voor de immersion, dat moet beter kunnen...
En dit is iets dat CP2077 doet omdat de PS4/XO ook gewoon niet zo snel zijn. Consoles houden al 20 jaar PC gaming tegen om het volle potentieel te benutten.

Had dit spel niet uitgekomen voor last-gen consoles, was het eindresultaat gegarandeerd een stuk aangenamer.
Dit lijkt me een oversimplificatie van jewelste. Dit spel was nooit met dit budget ontwikkeld als het enkel voor PC was uitgekomen. De markt is daarvoor simpelweg niet groot genoeg.

Denk niet dat in een wereld zonder consoles je opeens een wonderbaarlijke vooruitgang had gezien qua AI, complexiteit van de wereld en spelervaring. Je moet dan alsnog accommoderen voor zwakkere CPU’s en oudere GPU’s omdat je, wederom, anders niks verkoopt.

Ik ben recent overgestapt naar PC en ben er uitermate tevreden mee, maar het heeft geen zin om jezelf voor de gek te houden dat consoles de reden zijn dat games niet diepgaander zijn.
Ik geloof dat Tokkes echt alleen de last gen consoles bedoelt, daar had de game niet voor hoeven uitkomen. Alleen PC en PS5/SeriesX. En eerlijk gezegd geloof ik dat CDPR het ook te veel extra tijd/geld heeft gekost om alles daar op draaiende te krijgen. Ze hadden wellicht meer bereikt als de focus alleen op nieuwe hardware lag.
GTA V, RDR2, Cyberpunk zijn enkele voorbeelden van games die veel beter tot hun recht komen op de PC versies.

De markt er niet groot genoeg voor? Er is ergens een crowdfunded project in ontwikkeling voor wat eigenlijk een vrij beperkte niche van gamers is, zijnde een space-game. Die game heeft 340 miljoen binnengehaald en het eind is nog niet in zicht... en is van in het begin weggezet als een PC exclusive. Zo'n game moet je ook niet eens proberen op een console met een controller, ook daar wordt je tegengehouden met functies enz.

Daarbij heb je ook developer licenties nodig - je budget kan pakken kleiner zijn als je maar 1 of 2 platformen gaat ondersteunen want minder dev uren, minder test uren, en een licentie minder.

Zoals Kevz al aanhaalt heb ik het hier inderdaad vooral op de last-gen consoles die de game gewoon onderuit halen op sites als metacritic, terwijl iedereen met anderhalve hersencel wel had kunnen bedenken dat dit niet beter ging aflopen...

Consoles houden wel zeker vooruitgang tegen. Er is maar zoveel potentieel dat je uit hardware kan puren vooraleer het "op" is. Maar consoles hebben wel een levensduur van pakweg 5 jaar, en je ziet het bij elke generatie van consoles: De games op PC gaan er ineens ook pakken op vooruit in het eerste jaar ofzo, daarna zitten we weer vast aan het maximale potentieel van consoles vooraleer er wederom een grote sprong gemaakt wordt. Moest het enkel PC zijn, kon die vooruitgang consistenter zijn, bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 24 december 2020 03:57]

De games op PC gaan er ineens ook pakken op vooruit in het eerste jaar ofzo, daarna zitten we weer vast aan het maximale potentieel van consoles vooraleer er wederom een grote sprong gemaakt wordt. Moest het enkel PC zijn, kon die vooruitgang consistenter zijn, bijvoorbeeld.
En duurder. Als je ineens elk jaar een upgrade moet doorvoeren om "mee te kunnen", lijkt het me dat die tactiek niet veel mensen zal kunnen bekoren, hoewel men het die richting lijkt uit te sturen tegenwoordig. Mijn inziens zou het zelfs beter zijn voor developers om meer uit een bepaalde generatie hardware te moeten halen, zoals het geval is bij consoles. Het bespaart de consument geld, het maakt het leven van de developers makkelijker, neemt onredelijke deadlines weg en is beter voor het milieu op de koop toe.
Ben ik wel mee eens. Kijk naar Watchdogs. Die kregen betaald, om de PC versie niet beter te maken dan de console versies. Dit geld voor meer games. Als PC gamesal na 2 jaar veel mooier zijn dan console versies. Zijn er dan niet meer console gamers die overstappen?
Maar veel games worden nu eenmaal gemaakt voor consoles, omdat de markt groter is, en piraterij daar minder. Dat je PC grafisch veel meer in huis heeft dan een console van 2 a 3 jaar oud, betekend niet dat ze dan de PC versie veel beter maken. Veel developers gaan daar de tijd niet instoppen, omdat de druk van uitgevers hoog is.


P.s. Cyberpunk draait nog steeds prima bij mij :-). Vrienden met andere configuraties hadden die bomenglitch of andere zaken. Lijkt nu heel erg op wat voor PC/GPU je hebt.

Ze hadden de game nooit moeten uitbrengen op de PS4 en Xbox One. Maar het is wel een gek iets. Hoeveel games zijn er niet vol bugs uitgegeven, en werden bejubeld. HEt lijkt er op dat deze game gewoon als voorbeeld gesteld wordt. GTA 5 heb ik bijvoorbeeld heel veel gezeik mee gehad.

[Reactie gewijzigd door Da Dude op 28 december 2020 08:00]

Slim, deze kerel 😂😂
Om er dan toch maar even op terug te komen: CDPR's COO met zijn "bekentenis" videootje zegt gewoon wat ik hier al zeg: Consoles houden vooruitgang tegen.
GTA1 deed het zelfs al. Als de auto's even uit beeld waren verdwenen ze ook vaak. (maar niet altijd)
Kan ik je enkel volledig gelijk in geven.

Als ik het bot durf te stellen lijken een aardig aantal technieken om dingen als geheugenverbruik te beperken e.d. niet uitgevoerd door, laat ik het voorzichtig verwoorden, de meest ervaren personen; persoonlijk valt vooral dit mij erg tegen voor een game vanuit CDPR d'r huize.
(Ik ben bijvoorbeeld ook nogal kritisch tegenover de gebruikte afstanden voor "LoD" vóóral op de instelling high terwijl het tegelijkertijd ook een van de weinige instellingen is zonder "ultra-stand")

Niet dat bijv Witcher 2 en 3 al top-geoptimaliseerd uit de stal kwamen, maar een aardig deel van deze lessen hebben ze in die tijd al moeten leren; waar is die kennis gebleven? :(

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 23 december 2020 14:08]

Standaard practice frustum culling blijft enige AI actief en bewaart de game de staat en locatie van het object, het gaat echt alleen om het niet pushen van onnodige drawcalls.

Voor Cyberpunk hebben ze besloten het object niet alleen meer te renderen, maar om het ook nog eens compleet uit het geheugen te nuken. Dat is anno 2020 echt een überlelijke hack. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit bewust gedaan is, want als je meer performance wilt, zijn er zat minder destructieve alternatieven.
Sinds 2016 zijn ze in development gegaan met cyberpunk. Zeker geen 8 jaar.
Er is kort geleden een bericht verschenen en daar blijkt dat CD REDProjekt paar dingen heeft misgeslagen op management.
Ten eerste:
Spel ontwikkeling is gestart in 2012. Want er zijn plannen om te gaan beginnen. Daar is ook aankondiging gemaakt zodat iedereen weet dat spel komt. De eerste trailer was al in 2013 weergegeven. Je zou denken dat ze lekker aan het slag gaan. Helaas maken ze wel een fout door te vroeg te melden en zo hype van maken.

Ten tweede:
De project is op halve snelheid komen staan doordat ze eerst andere games willen afronden. Met als gevolg dat Cyberpunk 2077 dus niet meer met volledige personeel wordt gedaan. Ze maken eerst DLCs voor The Witcher 3. Ja, dat kost wel wat tijd. Er was geen vlotte ontwikkeling tussen 2012 en 2016, juist meer op een laag pitje.

Ten derde:
Pas alles klaar is voor The Witcher 3, kan de studio aandacht richten op het project. Echter in 2016 hebben ze veel minder tijd voor release. Met maar 4 jaar te gaan moeten ze alsnog groot complex spel klaarstomen.

Ze hebben niet goed uitgepland en door te vroege melding (ook te vroege verwachte release datum) beginnen de problemen al. De ontwikkelaars moeten bijna gedwongen 16 uren per dag, zowat heel de week door, om zoveel mogelijk af te maken en bugs weghalen. In 2de helft 2019 is er beetje paniek. De overwerk wordt nog groter in 2020... Alleen maar overwerken. Er wordt al geklaagd over het werk.

En desondanks is het spel 3 keer uitgesteld en nog krijgen ze niet helemaal voor elkaar.
Volgens anderen zijn er aantal fouten gemaakt in het management:
- te vroeg aankondigen van het spel
- teveel overwerk in laatste tijd (dit zorgt helaas ook voor fouten doordat mensen uitgeput raken en niet meer helder denken)
- ze willen ook klaarmaken voor oudere consoles (tot 7 jaar oud) en dat is hoop heen en weer coden en testen. Zou de aandacht klein blijven alleen op laatste generatie, dan zouden ze eerder klaar zijn.
- door vrij vroeg release datum te aankondigen en niet eens volledig aan het werk (aandacht voor andere games eerst) komt het dus niet meer op tijd klaar.

Nu nog moeten ze doorwerken om zoveel bugs eruit te halen. Hoewel er veel verkocht is, gaan er ook aardig terug naar winkel / shop en Sony heeft al uit hun shop weggehaald. Dus geen prettige vakantierust voor personeel... En reken maar dat deel ook even wachten met kopen en spelen, ze willen geen spel vol bugs en problemen, dat verpest hele spel sfeer en ook niet kunnen voltooien van sommige missies.
Ik vind de vergelijking met GTA V niet helemaal op zijn plaats. 2077 is net uit terwijl rockstar vele jaren gehad heeft om GTA V "af" te maken.

Als 2077 over 3 jaar nog steeds zo ver van perfect is als nu is het een ander verhaal natuurlijk
Vele jaren heeft gehaald om GTA "af te maken"? Dat is precies het probleem. Een game zou af moeten zijn voordat het wordt verkocht. Niet daarna nog eens jaren gebruiken om bugs te fixen.
Zou is een moeilijk woord. Het ligt aan de presentatie, sommige games worden als af geleverd en sommige als early access.
Early Access bestond initieel om indie devs te helpen ontwikkelen omdat ze geen grote sponsoren hadden. Tegenwoordig betekend Early Access iets wat triple A ontwikkelaars gebruiken om eerder een game op de markt te gooien, halfbakken en al, terwijl er wel gecashed word. Dat is mijn perspectief in ieder geval.
En daar kan je over zeiken, maar zo lang consumenten het kopen blijft dit systeem in stand.
Misschien wordt het tijd dat overheden het bestempelen als investering? "let op met deze order kunt u uw geld verliezen"
GTA V bij release en nu kun je ook niet meer vergelijken.
Rockstar heeft jaren expertise in het maken van dit soort games, voor CDPR is dit de eerste soort GTA achtige open world game.
En dat maakt het verkopen met bugs goed?
Nee natuurlijk niet!
Maar je kunt een bedrijf welke enorm veel expertise hierin heeft niet 1 op 1 vergelijken met CDPR.

Ze horen daarin tegen wel even hard afgestraft te worden voor misleidende informatie.

Wel hadden de bugs wat minder frequent mogen wezen, dus daarvoor mogen ze wel natuurlijk aan de tand voelen.

[Reactie gewijzigd door DutchWing op 26 december 2020 10:47]

Af te maken vind ik moeilijk, gta had moet zulke groten problemen bij de oorspronkelijke console launch. En dat is een lange, lange tijd terug. Dat de vergelijking met gta überhaupt gemaakt kan worden is eigenlijk belabberd, zelfs de PC versie is 5/6? jaar oud
GTA V draaide gewoon vanaf het begin vlotjes op een i5 4670k 16GB en GTX980 en had lang zoveel bugs niet bij launch in de single player.

Desondanks is GTA V met Cyberpunk vergelijken niet op zijn plaats: Rockstar heeft sinds begin jaren 2000 al ervaring met 3d open world free roam games. CDPR heeft The Witcher, en that's it.
Ter vergelijking: de meeste dingen die je noemt zaten in GTA tot zeker San Andreas. Pas bij 4 zag ik dat ze dat ze wat consistenter om gingen met het spawnen van objecten in een wereld en de realtime physics.

Van mij mag je best de open wereld van Cyberpunk vergelijken met GTA en RDR want het is hetzelfde genre. Alleen dus de ene van een uitgever dit dit al 25 jaar doet en de andere heeft een wat recentere engine en ervaring.

Bij RDR moest ik lang wachten voordat ik m op PC mocht spelen. En GTA 5 is enorm console focussed. Dus ja ik ben blij dat dit genre opgeschud wordt.

Ook al is t niet perfect, t is een hele leuke game. Ik speel t nu al sinds launch elke dag n uur en t is een leuk spel. Beetje Skyrim gemixt met GTA San Andreas als t op mijn gevoel aankomt: vernieuwing, atmosfeer, en leuke ruwe randjes.
Er is eergisteren al een flinke patch gereleased, wat daarin gefixed is van jouw lijstje weet ik niet. Maar de patch in januari komt inderdaad ook nog, en verder zou er dan in februari nog een patch in de planning staan.
Ja laten we de 2e open wereld game van een developer vergelijken met developers die het al 15+ jaar doen zoals Rockstar. Lekker fair.

Voor de rest zijn de sales meer dan terwcht want het is echt een topgame
Net als een Tesla net een benzineauto vergelijken. Maakt niet uit als de Tesla ontploft na een jaar, want ze maken niet zo lang auto's als BMW. 8)7

Logica op kleuterniveau.
Ze moesten het vooral hebben van de pre-orders zoals de cijfers aangeven.
Valt mee. 8 mln pre-orders volgens verschillende bronnen (https://www.vg247.com/202...s-digital-physical-split/). En volgens dit Tweakers artikel is de 13 mln nu aangetikt.
Je kan alle pre-orders ook niet over 1 kam scheren.
Ik heb mijn "pre-order" geplaatst na dat het review emargo werd opgeheven, maar voor de release date.
Het was dus geen blinde aankoop (waar we meestal naar verwijzen met pre-orders).
Blind, blind. Wat is dat sowieso hier. Er was 7 jaar geleden al een teaser trailer. En 2 jaar geleden een 48 minuten gameplay demo.
Ik zie erg veel vergelijkingen met GTA en snap die niet helemaal. Het is niet alsof GTA zo sterk is met zijn releases. GTA IV kan zelfs op een 2080ti geen 60fps stabiel halen op 4k. De PS4/Xbox one versie van GTA V kwam pas een jaar na de oorspronkelijke release en de PC versie zelfs anderhalf jaar later. En nog kampte het met crashes en performance issues op de PC, en kan ik me herinneren third party patches gebruikt te hebben maanden na release om de problemen op te lossen. En niet te vergeten dat GTA V meer manuren erin had zitten, ondanks dat de productijd korter was, omdat het team 2x zo groot was.
Ondanks (of misschien wel dankzij het feit) dat ik het spel vanaf het 1e moment op de pc gespeeld heb en ik er ontzettend veel plezier aan beleefd heb en nog altijd beleef.. moet ik je wel gelijk geven. Er zijn heel veel dingen die niet kloppen en ondanks dat de meeste bugs die ik meegemaakt heb grafisch waren klopt het precies wat betreft de AI.

Er reed me laatst een auto voorbij met een vrouw erin, ik draai me om om erachteraan te rijden (en te jatten natuurlijk), was het nog wel dezelfde auto maar opeens een andere bestuurder. Ik heb ook al beleefd dat de auto ineens verdwenen was toen ik me omdraaide inderdaad.

Ik heb echter nog wel hoop dat CDPR dit soort dingen gaat patchen... maar ja, zelfs als ze dat niet doen dan heb ik m'n geld er al lang en breed uit met de 60uur die ik er nu in heb zitten. Dat worden er ook zeker nog veel meer.. ondanks dat het spel nog wel wat beter afgewerkt mag worden.
Alle punten die je aangeeft en de rest van want ik online heb gezien heeft ervoor gezorgd dat ik deze game links laat liggen. Had er zoveel van verwacht mede door de Witcher games. Echt heel jammer!
Ik vind die focus op storytelling veel belangrijker eigenlijk. Ik geniet echt van deze wereld.

Ook de focus op singleplayer vind ik belangrijk, terwijl GTA 5 alleen nog maar hun online gebeuren uitmelkt, ze hebben niet eens de moeite gedaan om story DLC's uit te brengen.

Ook de graphics en de gedetailleerde wereld vind ik belangrijk. Ik geniet er echt van. Ik heb de vergelijkings video's met GTA 5 ook gezien maar ik vind deze focus eigenlijk prima. Vergeet ook niet dat GTA 5 een 3x zo groot budget had.
De kans is groot dat dit ook bij Cyberpunk gaat gebeuren. Online staat geplanned voor 2023. Reken er maar op dat de aandeelhouders net als bij GTA/RDR2 dat online geld willen hebben.
Wellicht ten faveure van verhalende uitbreidingen zoals Blood and Wine.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 24 december 2020 01:50]

Er wordt in een later stadium inderdaad gefocust op online multiplayer. Maar er komen eerst zover bekend, een tweetal grote expansions uit zoals The Witcher 3 deze ook zag. Dan is er toch een goede mix tussen singleplayer content en multiplayer content op de lange termijn. Dit zie je in GTA V en hoogstwaarschijnlijk RDR2 niet terug.
Kan je nu al zeggen dat je "observaties" van video bekijken niet kloppen. Misschien heb je erg selectieve videos gekeken van de game op de base consoles maar op PC herken ik heel weinig van wat je zegt (nu 30 uur in de game_.
- AI drivers is niks waard. Ze stoppen en blijven gewoon staan. Ze rijden soms op verkeerde pathfinding en scheuren langs sommige muren. Heel gek gewoon. Of in rondjes draaien.
Zo stoppen autos niet random oid. Ze blijven idd staan als hun weg geblokkeerd wordt (soms hoor je wat getoeter), maar als die blokkade jij bent, dan rijden ze gewoon door. Nee, ze zullen niet achter uit rijden of proberen omheen te rijden. Dat verkeerde pathfinding heb ik niet meegemaakt en dat rondjes rijden ook niet. Ik ben echter geen individuele auto gaan volgen om te kijken wat hij doet.
- Voetgangers lopen half rond en deel blijft gewoon nutteloos staan alsof er geen doel is voor hen. Dat is niet echt levendig wereld.
Dit herken ik ook totaal niet. Je hebt NPC's die lopen, een deel die aan het "hangen" is, sommige zijn aan het roken, sommige praten, sommige kijken rond bij winkels. Sommige worden voor je ogen overvallen, sommige komen in conflict en worden neergeschoten etc. De NPCs in deze game zijn echt tig keer levendiger dan de zielloze poppetjes van GTA. Is het zo interactief als RDR2 (een game die vaak wordt aangehaald)? Misschien niet. Maar die game bestond grotendeels uit de wilde natuur, niet een futuristische metropolis.
- Het meest opvallende is dat wereld random generated is. Draai maar eens om 360 graden, en herhaal dat weer. Je zal zien dat auto's opeens anders uitzien, ook voetgangers veranderen soms. Dit kan helemaal niet! Dus als je leuke auto ziet staan en je draait eventjes om, is ie zeker weten weer weg.
Dit gebeurd niet op PC. Dezelfde NPCs zijn er gewoon als je een rondje draait. Misschien weer een (base) console ding wat ze hebben gedaan om de game tenminste draaiend te krijgen erop?
- Politie systeem is echt heel raar. Zit je lekker veilig op hoog dak, spawnen ze opeens naast je, vooral achter je. Ook hier geldt: draai maar eens om en zie ze spawnen ineens weer. Zelfs binnen de kamer. Het slaat nergens op.
Ik heb het fimpje zelf ook gezien en heb het ook wel meegemaakt dat de politie vaak uit het niets er is en je begint te schieten. Er waren talloze manieren hoe CDPR dit beter had kunnen oplossen zonder de immersie erin te verliezen (bijv. alleen drones? en drones stations overal in de wereld plaatsen etc.). Het stoort verder niet, simpelweg omdat je de politie niet hoort op te roepen. Dat gebeurd alleen als je iets doet wat niet nodig is (random NPCs aanvallen).
- Opvallend is dat er bijna altijd een motorfiets in je buurt spawnt. In niemandsland als je alleen auto's ziet, draai je even om, en opeens verschijnt er motorfiets zonder bestuurder. Zelfs onder auto vandaan.
Ik ga er maar even vanuit dat je bedoeld wanneer je je eigen (gekochte) motor "oproept". Ik zie hem meestdal netjes naar mij toe rijden, maar heb enkele malen heb ook zien spawnen. Het gekste was dat ik mijn auto opriep en deze dwars door de ingang van een gebouw spawnde (had er dus niets aan). Maar...meestal komt hij van 70m afstand rustig aanrijden.
- Dankzij zoom feature ingame kun je wat ver is dichtbij halen. Dan zal je opvallen dat wat ver is, helemaal niet puur polygonen is. Auto's verschijnen als bitmaps, zowat allemaal 1 model. Belachelijk gewoon.
Ik heb een gevoel dat je alleen maar beelden van base consoles heb gekeken. DIt gebeurd zo ver ik weet niet op de PC.
- Auto rijden is niet helemaal goed. Raak je maar even iets, dan kan de auto gelijk de lucht in of komt in collision loop terecht met bijvoorbeeld voetganger.
Dit is zwaar overdreven. Autos rijden misschien niet als Need 4 Speed, maar ze hebben zeker een besturing die je kan aanleren en voor je het weet scheur je door de wegen van Night City, glijend door de bochten. Zo maar in de lucht komen ken ik niet. De collision met voetgangers weer wel, en dat betekent ook direct dat de politie op je neus zit.
- Kans is mogelijk dat je zomaar weggeschoten wordt bij ramen en op sommige randen.
Herken ik ook niet maar dat zal wel een bug zijn.

Vergeleken met GTA5 is deze wereld juist levendiger (zoals ik zei, random conflicten, personages zien er VEEL beter uit dan GTA of RDR2 met veel meer persoonlijkheid/diversiteit of dat huidskleur is, wel of geen robotledenmaten, ogen die zijn aangepast, kleur haar etc.), speelt het STUKKEN fijner (hoe traag/sloom de main characters van GTA5 spelen, heb het laatst nog geprobeerd en heb gelijk gestopt. Ik denk dat we te rooskleurig terug kijken naar dat spel), is mooier, heeft een gaver verhaal en veel betere side missions. De manier hoe je V speelt bepaal jij zelf ook en dat kan dus zeer verschillend zijn. Wil je sneaken, hacks uitvoeren en als het moet je katana te voorschijn halen en mensen slicen? Het kan. Of gunblazing, kan ook. Of gewoon puur met je vuisten ala fist of the north star. Het is alleen jammer dat de game zo uitermate ruk op de consoles is uitgekomen EN dat er beloftes zijn gemaakt die ze niet waar hebben gemaakt (of uberhaupt konden maken, mensen hadden op ten duur echt overdreven verwachtingen). Ik kan je wel zeggen, de game speelt juist heerlijk, de sfeer is echt ongekend en de wereld zuigt je juist in. Een spelwereld als Night City heb ik niet eerder meegemaakt en na 30 uur voelt het voor mij dat ik nog bij het begin bent. Heel lang gun blazing gespeeld, nu hacking aan het oppakken en ik ervaar gelijk een nieuwe kant van de game. Er is juist veel te doen in de wereld van Cyberpunk en buiten visuele glitches (clipping etc.), en een bug waardoor ik vast kom te zitten in de map omgeving (3x gebeurd, enige wat je kan doen is alt+f4), heb ik eerlijk gezegd weinig te klagen.
Ik heb spel niet gekocht, maar na bekijken van diverse video's kan ik wel zeggen
Dit valt wel op bij cyberpunk: Degenen die het luidste klagen zijn degenen die het spel niet gespeeld hebben.
Het spel draait ruk op de 'oude' consoles, dat ga ik zeker niet ontkennen, maar op pc is dit absoluut een -heerlijke- game. Dat zag je ook aan de PC reviews die stuk voor stuk zeer lovend waren over zowel gameplay, graphics als storytelling. Het is pas bij die consoles dat het plaatje niet meer klopt.
Bij je 'voorbeelden' haal je ook verschillende punten aan die in grand theft auto ook voorkomen, maar waar niemand een probleem van maakt (draai je om, en plots zijn er andere wagens). Dat je niet beseft dat je als speler zelf eender waar een motorfiets kan spawnen helpt ook niet echt voor je beoordeling.
Gelukkig geen preorder neergezet, ik kijk volgend jaar wel of de GOTY edition het waard zal zijn. Klinkt echt alsof de game maar 75% af is. En aangezien ik al moeite had de GTA5 story af te maken denk ik niet dat Cyberpunk (ondanks de veel toffere setting) mij echt mee gaat slepen door al die problemen die je opnoemt.
Ik doelde meer op een 'complete edition' natuurlijk wat door sommige uitgevers vrolijk GOTY edition word genoemd (of het nou klopt of niet). Een beetje grijsgebied marketing zou je dat kunnen noemen.
Vraag mij af of de verkopen via Stadia ook mee gerekend zijn. of zal deze ook onder een hardwareplatform mee tellen?
Inclusief Stadia zal het dan neerkomen op 13.000.007 exemplaren.
Het ziet er serieus geweldig uit op Stadia en de deal was zo uitverkocht (CP + gratis Stadia Premiere Edition).
Nou nou “serieus geweldig” is wel een tikkie overdreven.

Ik ben namelijk ook in die Stadia bundel getrapt en heb het gisteren kunnen uitproberen.

Op 30 Fps mode ziet het er in 4K oké uit. Verre van “serieus geweldig” als op een PC maar het is oké, alleen speelt het door de framerate voor geen meter.

Op 60 Fps mode speelt het lekker maar ziet het er erg matig uit. Alles onscherp.

Ik wacht wel tot de game eindelijk een native op de Ps5 uitkomt. Tegen die tijd zullen er ook wel bugs opgelost zijn dus dat is dan mooi meegenomen.
Ja inderdaad. Ben echt verbaasd over de kwaliteit en ook gewoon Stadia in z'n geheel. Dat combi pakket van Chromecast ultra + Controller + CP was zo'n goeie deal.

Moet wel zeggen dat ik niet zo'n diehard gamer ben dus voor mij ziet dit er al super uit komend van Counterstrike en battlefield Heroes. :)
Ik denk dat je dat een klein beetje onderschat, want die deal met Stadia controller en Chromecast Ultra was erg goed.
De vraag is of die gekocht werd voor Stadia, of voor de Chromecast.
Nou, voor Cyberpunk 2077, duh!

Maar ben wel blij met de extraatjes. Want als Cyberpunk 2077 niks was geweest, dan had ik alsnog een Controller en een Chromecast voor die 60 euro. Maar met hoe fantastisch het spel draait op Stadia ben ik dus helemaal met mijn neus in de boter gevallen. Heb er nu 50 uur in zitten, en ben bang dat er nog wel wat meer korte nachtjes slaap gaan komen.
Gekocht voor de Chromecast en de rest van het pakketje verkocht. Omgerekend heeft de Chromecast mij 7 euro gekost :)

Wel heb ik 15 minuten cyberpunk geprobeerd maar het rennen van dialoog naar dialoog, slappe AI en de hoeveelheid bugs is niks voor mij
Onderschat de enorme toename in populariteit van stadia niet, zeker niet nu ze een hele mooie deal hadden met een gratis controller en Chromecast bij aankoop van cyberpunk.
Stadia heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers. Daarnaast is het echt waanzinnig wat ze hebben neergezet, dat het technisch mogelijk is om een game zoals dit te streamen in 4K met een lag van slechts 16ms is echt een wondertje van deze tijd.

En de deal van controller+game was gewoon te goed om te negeren.
Met die input latency kan ik niet aimen. Muisbewegingen en toetsenbord aanslagen voelen net alsof je dronken bent. Stadia is niet weggelegd voor spellen waarin je (m.u.v. turn-based) moet vechten.

[Reactie gewijzigd door Memori op 23 december 2020 09:38]

Je weet dat veel TV's al een latency hebben van 50ms?
Dat is bij veel nieuwe TV's al lang niet meer zo en voor sommige modellen kun je altijd nog gamemode aanzetten dat ook weer wat ms verlaagd. Stadia geprobeerd bij een vriend, maar blijf toch gamen op mijn eigen hardware. Vond het te vervelend aanvoelen.

Toevoeging van pricewatch:
https://tweakers.net/tele...SkQFcVKVtEWRiY6JpZmlrG1AA

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 december 2020 13:09]

Anoniem: 832019
@Memori23 december 2020 12:22
Heb je het geprobeerd?

Ik wel namelijk en herken me hier alleen in als mijn zeer karige wifiverbinding even wat te karig wordt. Wanneer de verbinding stabiel is, is het echt opvallend soepel allemaal. Voor iedereen die gewoon zelf verantwoordelijk is voor zijn thuisnetwerk verwacht ik dat het prima mogelijk is om constant een hele soepele speelervaring te hebben.
Ik heb het geprobeerd, en het werkt ook wel prima, maar vind het zelf niet weggelegd voor shooters. De input lag vind ik zelf net iets te vervelend. Ik voorzie ook wel problemen in games als Dark Souls waar goede timing vaak nodig is.
Ik verwacht dat je even naar je eigen set-up / Internet connectie moet kijken. Stadia is snel en een dergelijke latency is niet normaal. Schiet (en race) spellen zijn voortreffelijk te doen op Stadia.
Tja, het blijft afhangen van de kwaliteit van je internetverbinding. 17ms lag is gewoon genoeg om casual te gamen, ook spellen zoals cyberpunk en destiny. Het staat je uiteraard vrij om dit niet zo te vinden, maar voor mij reden genoeg om niet veel geld uit te geven voor een nieuwe RTX3080. (Voor die 2 games die ik speel per jaar, was dat toch al geen goede deal.)
Stadia is gewoon een (gedeeltelijk remote) hardware platform waarop digitale software verkocht wordt. Ik zie geen reden om het er niet bij te rekenen, zeker omdat ze een grote campagne hebben gevoerd in combinatie met Stadia hardware.
Een reden zou zijn dat Google de verkoopcijfers niet prijsgeeft aan media
Zou de maker van Cyberpunk niet gewoon licenties uit moeten geven die Google koopt/gebruikt en dus echt wel weten wat ze verkocht hebben aan elk platform?
De data hierboven komt rechtstreeks uit een officiële investeerdersmededeling van CD Project, dat op de beurs van Warschau verhandeld wordt.
Maar Google moet dat wel opgeven aan hun leveranciers, in dit geval dus CDPR. En aangezien de cijfers van CDPR komen, zou ik niet weten waarom Stadia niet meegeteld is.
geen reden?
Velen hebben het gewoon gekocht om de stadia controller en chromecast ultra te krijgen. En gaan het spel nooit spelen...
enfin, ik heb het nu ook wel eens getest. Maar kans dat ik het veel zal spelen is niet zo groot.
Daar hebben aandeelhouders geen boodschap aan. Een sale is een sale.
Waar ik heel benieuwd naar ben is het volgende:
- In hoeverre zijn Sony en Microsoft verantwoordelijk voor de push naar PS4/XB1?
- Is die beslissing van hogerhand gekomen?
- Hoe geschikt is de engine voor de PS4/XB1?

Ik denk dat er door de tijd heen veel meer duidelijk gaat worden rondom dit fiasco.

OT: Speel de game op PC en vind het fantastisch!
Ik ben wel benieuwd of de patches het spel inmiddels op een redelijk betrouwbaar niveau hebben gekregen voor de console gamers.
Ik ervaar ze niet zo meer en de prestatie is ruim goed genoeg om er van te kunnen genieten.
blijf me telkens weer verwonderen over de uitgebreide side missies en soms onwerkelijke graphics.
en dat op een GTX-2070S
Same, wat een mooi spel. Ik speel het op een 1660S met 85% scaling.
Twyk praat over console, ondertussen is het al vrij bekend dat pc sinds release een zeer vermakelijke en stabiele versie heeft ondanks de nog steeds aanwezige bugs
maar een aantal enkelingen (vooral amd gebruikers) hebben grote problemen ondervonden voor pc

Bij console was het aanzienlijk erger, crashes, errors, totaal onspeelbaar spel
Of dit ondertussen verholpen is weet ik niet.
Ik kan nog steeds niet rennen als ik shift in druk dus voor mij nog steeds niet speelbaar.
Zit de inventory in jouw backpack niet gewoon overvol? Ik had ook dat ik niet kon rennen, maar na wat junk te verkopen zat ik opeens weer onder de limiet van wat ik dragen kon en kon ik weer rennen. :)
Ik had een bug waarbij het inzoomen bleef hangen, toen kon ik ook niet rennen, doodgaan was het gene wat hielp.
Hahaha thanx. Dat was het dus gewoon. Dacht dat het een bug was. Heb een paar guns verkocht en nu kan ik weer rennen. Heel apart dit haha.
Heb ik soms ook. Teveel items in je inventory misschien? Als het niet deze obvious one is... Bij mij helpt het ook soms om een melee weapon te equipen, of wat ook helpt is even in je vehicle te rijden. Dat lijkt bij mij toch de movement en gun reload bugs te resetten. Maar de gouden regel is wel “save saven saven....”


Ondertussen bijna 100uur in de game zitten, de Stadia versie. Grafisch niet top en toch wel veel bugs (meer na act1...) maar toch geniet ik ervan, lang geleden dat ik nog eens een game wou ‘uitspelen’.

Enige wat ik echt matig vind is het RPG aspect, de builds die je kan maken zorgen voor nogal eentonige gameplay. Een character dat een beetje goed is in alles is zwaar ondergeschikt aan een specialist, en dan 50uur lang het zelfde wapen of skill gebruiken is toch maar meh.

Knap dat ze al 13mln exemplaren verkocht hebben, hopelijk genoeg incentive om de plooien verder glad te strijken, een knappe expansion te maken en misschien wat coop multiplayer ofzo 🥳
Nee, crashes zijn het zelfde + de game breaking bugs zitter er ook nog steeds in.
Daar is het nog te vroeg voor.
In januari en februari komen er 2 grote updates die het spel significant zouden moeten verbeteren.
En ja, de console release hadden ze eigenlijk daarna pas moeten doen.

https://twitter.com/CyberpunkGame/status/1338390123373801472
Ik speel op ps5 ( ps4 versie nog enkel meer fps dacht ik en de dynamische reso schaalt minder snel naar beneden )

Maar ook op mijn xbox one draait ie gewoon lekker na de patch van zaterdag/vrijdag
Ik snap niet hoe je vragen echt relevant zijn. De game is zijn ontwikkeling gestart toen zelfs developers nog geen weet hadden van een PS5/Xbox Series X (laat staan de consument). Aan de hand van de voorverkopen wist CDPR ook echt wel de vraag naar deze game op consoles en had daar ook gewoon de nodige tijd in moeten steken. Dat maakt ook niet de vraag of de engine geschikt is maar waarom deze eigenlijk gewoon niet presteert als verwacht mag worden.

Ze hebben zelfs met MS samen een Xbox One limited edition uitgebracht wat toch wel schreeuwt: Dit wordt een vette game voor deze console!

Al met al had CDPR veel meer zijn aandacht moeten richten op de console versies en het stabiel krijgen van de engine (want het is niet alleen 'matige graphics')
ben het met je eens, gisteren een vergelijking gezien tussen cyberpunk 2077 en far cry 5, dan loopt de engine van CDPR toch een jaar of 4 achter, van kogelgaten, ai in auto's, naar water effecten, waarschijnlijk lag de prioriteiten meer in diverse voertuigen, bevolking, map layout, belichtingen, en dialoog
toch een gemiste kans met de engine
Waar ik heel benieuwd naar ben is het volgende:
- In hoeverre zijn Sony en Microsoft verantwoordelijk voor de push naar PS4/XB1?
Rami Ismail had daar een interessante thread over, te uitgebreid om samen te vatten maar zeker de moeite waard om even te lezen. Lang verhaal kort: de game moet vooral de (functionaliteiten van de) console niet slopen ;P, bugs/glitches zijn verder niet heel "relevant".

https://twitter.com/tha_rami/status/1338978919345754115

CDPR haalt het ook nog even aan in een van hun recente investor-calls (zie ook linkje hieronder):
In terms of the certification process and the third parties – this is definitely on our side. I can only assume that they trusted that we’re going to fix things upon release, and that obviously did not come together exactly as we had planned.
Laat niet weg dat er wat voor te zeggen valt dat er ook vanuit de platform-owners strengere controles mogen komen. Zal me niet verbazen als een Nintendo dat wel doet.
- Is die beslissing van hogerhand gekomen?
Bedoel je de hogerhand als in CDPR? dan ja:
After 3 delays, we as the Management Board were too focused on releasing the game. We
underestimated the scale and complexity of the issues, we ignored the signals about the need for
additional time to refine the game on the base last-gen consoles. It was the wrong approach and
against our business philosophy. On top of that, during the campaign, we showed the game mostly on
PCs.
https://www.cdprojekt.com...12/call-transcript_en.pdf
- Hoe geschikt is de engine voor de PS4/XB1?
Slecht, als je het mij vraagt. Ik denk dat als men de 'oude' consoles achterwege had gelaten men een veel toffere/betere game had kunnen uitbrengen. Meer mogelijkheden qua hardware, en minder platforms om te ondersteunen.
Absoluut speel dit spel op een gewone game pc: I5 en 1070ti.

Grafisch blijft het mooi, het draait toch best soepel en ik vind het gewoon een heel goed spel. Misschien niet super baanbrekend allemaal, maar toch één van de betere games van dit jaar.

Ik kom wel eens een bug tegen maar heus niet elk uur. En tot nu toe nog niet blocking voor mijn progress.

Wat betreft de consoles, mja dat is wel een triest verhaal.
Lijkt me dat Microsoft en vooral Sony liever X/S en PS5 exclusives zien. Hadden ze alleen maar meer van verkocht.
Ze hadden dan meer consoles verkocht bedoel je? Er zijn alleen niet meer consoles.. alles is al stijf uitverkocht.
- In hoeverre zijn Sony en Microsoft verantwoordelijk voor de push naar PS4/XB1?
Niet?

CDPR is geen klein studiootje. Ze hebben een track record waar MS en Sony op mogen varen.

Ze hoeven echt niet de software te gaan playtesten. Start het op? Good to go.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 december 2020 09:43]

"
Ze hoeven echt niet de software te gaan playtesten. Start het op? Good to go.
Nou, tot een zekere hoogte wel. Kan de exacte citaten niet vinden, maar zo staat het ook verwoord in de ToS van Sony en MS.
Ja, maar dat zal gaan om dingen als: is het niet alleen maar een volledig wit scherm, of gaat de CPU niet meteen naar 100% zonder te stoppen.

Dat er poppetjes T-shapen of textures niet goed scalen, is niet Microsoft's/Sony's probleem.
Aangien de oorspronkelijke datum van release can Cyberpunk 2077 nog ver voor de launch van de Series X en PS5 stond denk ik niet dat MS/Sony daarvoor verantwoordelijk zijn. Ik denk dat CDPR zelf een zo groot mogelijke markt wilde aanspreken om ontwikkelkosten sneller terug te verdienen.
Ik ben heel erg benieuwd hoeveel mensen er ook werkelijk gebruik gaan maken van al die restitutie mogelijkheden die er nu worden geboden... ik vermoed toch wel dat de meeste denken dat het wel goedkomt in de komende weken en gewoon de game houden en blijven spelen. Dat Sony het nu verwijderd heeft uit de playstore zal wel de nodige invloed hebben, maar ook hier denk ik van dat het een tijdelijke maatregel is totdat de signalen rondom de game verbeteren... want het is wel een debacle geworden zeg.
En toch ken ik alleen al twee mensen die het met veel plezier op de playstation 4 spelen, en vinden dat het allemaal maar gezeur is, in de media en op de forums. Ikzelf was flink geschrokken van de youtube fimpjes die ik zag, met ontbrekende graphics die pas veel later inladen.

Maar zij zeggen allebei dat dat alleen is als je met een auto hard aan het rijden bent, en je ze dan toch niet echt mist... Het is maar hoe je het bekijkt. In elk geval zullen ze dus geen refunders zijn, ook al haalt Sony het spel weg. Ze spelen gewoon verder.
Het ligt er echt aan hoe hoog je de lat legt en wat je (subjectieve) verwachtingen zijn. Er zijn hier en daar wat fanboys die de vergelijking met de Xbox One X variant zien en dan merken dat op de PS4 variant de nodige zaken ontbreken, óók als je het spel op de PS5 speelt. Waarbij de Xbox series S het beter doet dan de PS5 in veel gevallen. Dat ligt niet aan de hardware, maar aan de keuzes die CDPR heeft gemaakt, samen met de flink tragere PS4 pro ten opzichte van de Xbox one X en de beperkingen van Sony met backwards compatibility. Niet iedereen kan dat verkroppen. Negeer je dat stukje, is het spel best goed te doen maar heeft het ook heel wat werk nodig.

De basis is uitstekend en ik zou ook absoluut geen geld terugvragen. Wel moet je even afwachten voor de beste ervaring. Witcher 3 was ook niet zo fantastisch bij release en had de nodige patches nodig om goed te draaien. Daarbij vraag ik mij af of het überhaupt een goed idee was om op 7 jaar oude hardware die toen al minderwaardig was zo'n modern spel te willen draaien. De minimum systeemeisen op de PC zijn 2x zo zwaar als de originele Xbox One/PS4. Wat hadden ze verwacht...
Sorry hoor, maar de grafische instellingen van de console versies is momenteel 1 van de minst grootste problemen.
Op fora en social media krijg je vermoedelijk een scheef beeld van hoe het spel ontvangen wordt ja. Veel mensen zullen de game gewoon spelen en ik ken mensen die de matige/slechte performance niet eens zien.

Voor mij geldt dat ik de game inderdaad gerefund heb op de Xbox One X omdat ik enorm in de game gezogen werd en deze game precies die itch scratcht van een dialoogvolle rpg in een niet-fantasy sausje. En voor mij zat die performance in de weg om er optimaal van te kunnen genieten. Dus ik heb de game na de refund gekocht op Stadia waar het wel heel goed draait en nu zit ik er helemaal in zonder telkens tegen 20 frames per seconde aan te kijken. Want alle bugs en foutjes halen mij nauwelijks uit de immersion, maar de slechte performance wel.
Toch nog 5 miljoen exemplaren verkocht ná release. Interessant gegeven wetende dat zelfs mainstream media aandacht hebben gegeven aan wat er mis is/kan zijn met deze game.
Ik heb hem ook op dag 1 gekocht, kon me niet langer beheersen.
Heb 1x een reload last checkpoint moeten gebruiken door een bug, in zo'n 40 uur. In mijn geval (PC) valt het allemaal wel mee en is het een heerlijke game om je uren in te stoppen.
Ik heb hem pas na een paar dagen gekocht, eerste paar patches afgewacht en toen toch maar gekocht omdat ik niet meer wou wachten. Ik merk echt heel weinig bugs op PC, de meeste zijn hele kleine visuele dingen. Enige game breaking wat ik gehad heb is het vast blijven zitten in de scanner, waarschijnlijk door het perongeluk op caps drukken tijdens het scannen.

Voor mij echt een bizar goed spel
Hier hetzelfde, speel het sinds release en herken zeer weinig in verhalen over allerlei bugs. Ben inmiddels een tweede playthrough bezig met speciale aandacht voor alle sidejobs, gigs, hustles en ben nog geen vreemde zaken tegengekomen.

Ik had bij de eerste keer wat problemen met bomen e.d die vanuit interieur zichtbaar waren, maar dat bleek opgelost met een driver-update.
Soms kan "negatieve berichtgeving" toch goed werken voor verkoop, je geeft namelijk veel aandacht aan een spel. Naast de negatieve berichtgeving lees je ook dat er updates aan komen.

Oude console generatie games kregen geen updates, had je wel een probleem... huidige generatie word je overspoeld met updates van je games na release. (gigabytes voor day one patches...)

Mogelijk zelfs mensen die nog niet van het spel gehoord hadden (niet iedereen volgt al het game nieuws) zijn misschien nieuwsgierig gemaakt naar deze game...

Daarnaast ook wel flinke marketing die geleverd is bij deze game.
Poeh, veel gedoe om een spel die ik binnen 35 uur heb uitgespeeld en ja binnen twee weken. Als tip, vaak saven en ja er waren bugs. Maar ik kan er echt wel doorheen kijken.
Voor mij echt een hele lange tijd geleden dat ik een traantje moest wegpinken aan het einde, ik wou dat het spel doorging, ik wou namelijk niet stoppen met spelen.
Ik vind de game echt super tof, oprecht.
Combinatie van rpg, freeroaming, romance en shooter is de perfecte combinatie voor mij en oh sci-fi! Ik had alleen wel wat meer diepgang en interactie verwacht met de NPC's en bepaalde customization dingen (zonder te spoilen).

[Reactie gewijzigd door lindseysew op 23 december 2020 09:21]

Dat heb je snel gedaan ik zit op 30 uur en pas net Panam O+ ontmoet.
Ja, het spel is uit te spelen (main quests) in 35 uur, of zelfs minder.

Ik zit zelf nog in mijn eerste playthrough en geniet misschien iets meer van wereld die ze hebben gemaakt en de vele details. zelf zit ik nu op 62 uur.

Ik val je niet aan over je 35 uur, maar er is genoeg te doen in het spel om stuk meer uren uit je geld te halen.
Ahh vat ik niet op als een aanval. Geen idee waarom ik telkens op de main questjes was gefocused haha. Maar goed, er zit nu bijna 50 uur in :) blijf het spel tussendoor nog ff spelen met een andere character.
Ik had hem voor de series x maar ook een refund aangevraagd vanwege tegenvallende prestaties. Wacht wel tot hij in de budget bak ligt bij wijze van spreken.
En in de bron staat;
Subject: Disclosure of estimated sales of Cyberpunk 2077
This figure represents the estimated volume of retail sales across all hardware platforms
het is dus een geschatte aantal, gebasseerd op de rapporten digitale en physical distribution.
Hoezo is dit geschat? En kunnen ze niet met een exact aantal komen, die gebasseerd is op deze rapporten?
Je bent daarvoor afhankelijk van veel partijen, het is niet dat CDPR toegang heeft tot de boekhouding van zijn partners. Kans is redelijk groot dat die partners gewoon ook maar een eerste cijfer hebben gegeven.
Dat begrijp ik, maar in de bron staat:
based on reports obtained from digital distribution platforms and data collected from physical distributors
Dus de aantallen die in de rapporten en data staat, zou gebruikt moeten worden als communicatie (En al helemaal naar de investeerders)

Of zijn de rapporten/data ook geschatte data? Lijkt mij allemaal stug.

Klinkt alsof 13 miljoen niet gehaald is, maar ze het onder de schatting gooien zodat het kan lijken dat het meer is.
Ik snap niet dat er verder wordt geschat, dan kan je van alles schatten. Waar is die schatting dan opgebasseerd?
Waarom wordt er meer geschat, dan de data die zijn hebben ontvangen?
Waarom zouden die cijfers niet zijn behaald. De kans is gewoon enorm re"eel dat hun partners nog geen definitieve cijfers voor december hebben gegeven en dat is niet zo vreemd. Meestal gebeurt dit pas op het einde van de maand.

CPRD is ook niet verplicht om deze cijfers te geven, maar ze hadden het wel beloofd (before Christmas)
Het is niet dat de kassas van media markt en game mania direct contact hebben met de PR afdeling van cdpr. Van veel bedrijven weten ze alleen dat er X spellen in de schappen liggen. Wat grotere ketens zullen een globaal aantal doorgeven maar die zeggen echt niet “57 voor playstation 38 voor xbox en 7 pc” (pc in winkel altijd wat lager want meeste kopen direct op steam)
Dus je zal altijd een schattig hebben en geen exact aantal
Ik heb inmiddels zo'n 60 uur erin zitten en ik moet zeggen dat het spel qua inhoud en beleving fantastisch is. Het is echt next level immersie. Het oog voor detail en het idee dat je in een futuristische metropool bent zuigt je er helemaal in.

Wat ik echt fantastisch goed vind is dat je die "urban jungle" gevoel er van krijgt. Die lagen van bebouwing. (i.c.m. licht en mensen die er lopen)
Je rijd met je wagen over de snelweg midden door de stad en je beseft je later ineens dat daaronder nog een snelweg en een oude woonwijk onder ligt.

Neemt niet weg dat dit spel grote steken laat vallen met o.a. soms hilarische bugs. Die iedereen inmiddels wel heeft gezien.
Wat ik overigens echt slecht vind is het algemene AI systeem, dat is echt 1 grote grap. Van politie t/m tegenstanders in vuurgevechten.

Maar in het kort is het een game die 6 maand (?) te vroeg is uitgebracht en die zo GOTY had kunnen zijn als alles goed werkte. Inclusief missende features zoals vehicle customization
Waar hebben ze gezegd dat er vehicle customization in zou zitten?
heb je gelijk in, is officieel niet bevestigt maar wel vanaf het begin gevraagd. Heb zo bron niet. maar ergens op reddit gelezen.
Zo is er wel meer wat niet echt is bevestigd, maar wel naar gehint.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee